| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - smród w lodówce
jarek73 - 2015-09-16, 19:33 Temat postu: smród w lodówce Narobilem sobie kłopotu . zostawiłem wędline w lodówce i wypelzla smród straszny . Macie jakieś sprawdzone sposoby czym to umyć. Jak ten smród zlikwidować? Pomóżcie !
TomaszG - 2015-09-16, 19:40
Octem zmywać
koder - 2015-09-16, 19:45
A potem zostawić na talerzu sporo rozsypanej soli - pochłania wilgoć i zapachy.
chemik - 2015-09-16, 19:54
Zepsute mięso, ryby - podczas procesu gnicia wytwarzają się aminy (związki organiczne zawierające azot) - związki i intensywnych zapachach. Żeby ich się pozbyć, należy wnętrze potraktować związkiem kwasowym - najlepiej przy intensywnym zapachu działa odkamieniacz stosowany do usuwania osadów i rdzy w łazience ( najlepiej w sprayu) . Popsikać, odczekać jakiś czas ( do zaniku zapachu), zmyc dużą ilością wody. Ewentualnie powtórzyć. Nie używać żadnych środków o odczynie zasadowym - proszków do prania, środków do udrażniania rur - będzie jeszcze gorzej!
Miłej pracy!
DI STEFANO - 2015-09-16, 19:55
......a potem w wyłączonej i zamkniętej lodówce oraz zamrażarce pozostawić w pojemniku trochę zmielonej kawy,a gdy jest nie używana co jakiś czas ją wymieniając.
Ja tak robię i dłuższe postoje z głowy.
kodi - 2015-09-16, 19:55
Jarek daj -ó- bo oczy bolą. Pozdr
jarek73 - 2015-09-16, 20:24
| chemik napisał/a: | Zepsute mięso, ryby - podczas procesu gnicia wytwarzają się aminy (związki organiczne zawierające azot) - związki i intensywnych zapachach. Żeby ich się pozbyć, należy wnętrze potraktować związkiem kwasowym - najlepiej przy intensywnym zapachu działa odkamieniacz stosowany do usuwania osadów i rdzy w łazience ( najlepiej w sprayu) . Popsikać, odczekać jakiś czas ( do zaniku zapachu), zmyc dużą ilością wody. Ewentualnie powtórzyć. Nie używać żadnych środków o odczynie zasadowym - proszków do prania, środków do udrażniania rur - będzie jeszcze gorzej!
Miłej pracy! |
Mógłbyś podać nazwę jakiegoś środka bo trochę tej chemii nie ogarniam, a to lodówka jest a w niej żarcie ma być które mamy jeść. Octu, soli,kawy, się nie boję ale chemia w lodówce to musi być coś bezpiecznego
Kotek - 2015-09-16, 20:25
| DI STEFANO napisał/a: | ......a potem w wyłączonej i zamkniętej lodówce oraz zamrażarce pozostawić w pojemniku trochę zmielonej kawy,a gdy jest nie używana co jakiś czas ją wymieniając.
Ja tak robię i dłuższe postoje z głowy. |
Albo proszku do pieczenia, też pomaga.
chemik - 2015-09-16, 20:44
jak napisałem - każdy środek do usuwania śladów rdzy i osadów w łazience - im tańszy i mniej pachnący - tym lepiej! może być w ostateczności kwasek cytrynowy - roztwór wodny czy nawet kilkukrotne mycie octem nierozcieńczonym. A potem mycie wodą bez detergentu i środków różnych! Dasz radę!
chemik - 2015-09-16, 20:49
A proszek do pieczenia ( kwaśny wodorowęglan amonowy) może służyć do pochłaniania zapachów o charakterze kwaśnym ( kiszone warzywa itp.) , a nie zasadowym! Smród będzie jeszcze większy! Do zapaszku zepsutego mięsa dodasz kocie siki! Proszek do pieczenia rozkłada się bowiem samoistnie ( lub pod wpływem temperatury) na wodę, dwutlenek węgla i amoniak -potęgujący zapach amin( zepsute mięso) - no, chyba, że ktoś to lubi...
jarek73 - 2015-09-16, 20:50
Dziękuję Wam bardzo jutro do pracy się biorę mam nadzieje że efekt będzie ok.
inhalt - 2015-09-16, 22:33
Po umyciu lodówki czymś kwaśnym (ocet lub inne przytoczone wcześniej preparaty) możesz jeszcze potraktować wnętrze ozonem. Ja kiedyś kupiłem mały domowy ozonator na alle... Planowałem go używać do ozonowania wody w zbiorniku przyczepy od czasu do czasu w celu dezynfekcji instalacji. Ale okazało się, że częściej używam inaczej.
Gdy mam coś śmierdzącego to zamykam to w foliowej torbie (reklamówce) i wsuwam tam wężyk z ozonem wydobywającym się z urządzenia. Pracuje to chyba 30 minut i zostawiam aż się ozon rozłoży. Gdy smród jest ponadnormatywny to ozonuję dwa razy po pół godziny. Efekt jest zaskakująco dobry.
P.S. Może to niesmacznie mówić w temacie lodówkowym, ale skoro kiełbasa z tej lodówki sama wyszła to mogę wspomnieć co zwykle ozonuję - buty. I to nie chodzi o smród potu (też działa), ale gdy dziecko wdepnie w gówno to buty po oczyszczeniu pierzemy i niestety często smród zostaje. Wówczas takie niby czyste ale jednak cuchnące buty ozonuję w reklamówce i jest ok.
Jak ja kocham właścicieli psów nie sprzątających po swoich zwierzętach!
Kotek - 2015-09-17, 05:38
| chemik napisał/a: | A proszek do pieczenia ( kwaśny wodorowęglan amonowy) może służyć do pochłaniania zapachów o charakterze kwaśnym ( kiszone warzywa itp.) , a nie zasadowym! Smród będzie jeszcze większy! Do zapaszku zepsutego mięsa dodasz kocie siki! Proszek do pieczenia rozkłada się bowiem samoistnie ( lub pod wpływem temperatury) na wodę, dwutlenek węgla i amoniak -potęgujący zapach amin( zepsute mięso) - no, chyba, że ktoś to lubi... |
Dzięki za informację.
jarek73 - 2015-09-17, 19:14
Zrobione co radziliscie, smród jak by mniejszy . Jutro rano wyjazd nad Bałtyk pewnie jeden z ostatnich w tym roku
Jeszcze raz dzięki
marian.marian - 2015-09-17, 20:30
U mnie w lodówce stoi pojemniczek z sodą. A do mycia używam papki z kwasku cytrynowego i sody
chemik - 2015-09-17, 23:43
soda spożywcza, soda oczyszczona - kwaśny węglan sodu - związek o charakterze zasadowym, kwas cytrynowy - związek o charakterze kwaśnym ! Te związki reagują ze sobą, neutralizując się nawzajem! EFEKT - żaden! mieszanina ma lekko zasadowy odczyn, Do pochłaniania lekko kwaśnych zapachów! Do kitu!'
Dlaczego nie uczymy się chemii w szkole?
Marcinlukasz - 2015-09-18, 05:28
A ja trzymam kawę w pojemniku w lodówce i pomaga.
chemik - 2015-09-18, 06:57
każda substancja o odpowiednio dużej powierzchni będzie pochłaniała zapachy ( substancje lotne). Kawa, herbata, kakao, nawet papier toaletowy ( ale przed uzyciem !!). Osobiście polecam węgiel aktywny ( zwany też aktywowanym). Posiada on olbrzymia powierzchnię ( w zależności jak wykonany i z czego) - nawet ponad 2000 m2/g substancji!! Do kupna w sklepach z lodówkami i AGD.
A lodówkę należy jednak często myc, a nie tylko wietrzyć...
Pisane przy kawie...ale nie z lodówki Miłego dnia
marian.marian - 2015-09-18, 07:52
A mnie uczyli, że cytryna ma odczyn zasadowy. To jak to z tym jest?
chemik - 2015-09-18, 10:18
olaboga, a gdzież tak dziwnie uczyli?
Proponuję proste doświadczenie porównawcze:
ugryźć cytrynę i kostkę mydła ; mydło ma odczyn lekko zasadowy , jeżeli będzie tak samo smakowało jak cytryna, to znaczy , że cytryna też ma odczyn zasadowy
przyjemnego sprawdzania
Banan - 2015-09-18, 11:56
| chemik napisał/a: | | Proponuję proste doświadczenie |
Ja proponuję jeszcze wycisnąć cytrynę do szklanki wody, a do tej mieszaniny wsypać łyżeczkę sody - dla lepszego efektu, szklankę ustawić na klawiaturze komputera
marian.marian - 2015-09-18, 12:12
to dlaczego na odkwaszenie organizmu zalecany jest sok z cytryny?
ewka
martini44 - 2015-09-18, 12:52
i dlaczego na zgagę pomagają ogórki kiszone i woda po nich ????
marian.marian - 2015-09-18, 13:09
sok z ogórków piję na przeziębienie a na zgagę najlepiej pomagają mi placki ziemniaczane z jogurtem greckim
ewka
maszakow - 2015-09-19, 01:36
Jakbym czytał gimnazjalistów po reformie Giertycha ...
Dołóżcie jeszcze ze trzy zdrowaśkido tego - na pewno nie zaszkodzi.
marian.marian, Ewka - o brzmi nieco dziwnie jednak ... 30 sek szukania w necie ... i masz rację:
Najważniejszą informacją jest to, że nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Np. cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm.
marian.marian - 2015-09-19, 18:51
Dzięki! Widocznie przeoczyłam taką informację. Lekarze różnie mówią no ale z tym cukrem to szczera prawda. Odkąd przestałam go spożywać nie wiem co to zgaga Ale wracając do tej papki z sody i kwasku lub soku z cytryny to świetnie mi się sprawdza przy myciu lodówki, zlewu, wanny itp. Nie potrzebuję już żadnych detergentów.
Ewka - to druga część załogi. Oczywiście ta piękniejsza!
Andrut - 2015-09-19, 20:24
Najtniej i naszybciej - obficie zwilżony ręcznik papierowy octem
marian.marian - 2015-09-19, 21:25
Ocet też się sprawdza ale ten zapach...
Andrut - 2015-09-20, 07:24
Zapach octu cóż - jak mówiła moja babacia jak coś śmierdzi to działa (w przypadku lekarstw)
A tak na poważnie ocet zabija bakterie powodujące przykry zapach, a jest przy tym nieszkodliwy dla naszego zdrowia w przeciwieństwie do innych specyfików.
Ja robię to tak:
1. Myje dokładnie octem
2. Osuszam
3. Wycieram jedną z nawilżanych chusteczek czyszczących np. z Lidla
4. Wietrzę
5. Zapraszam kobietę w celu pozostawienia nowej ładnej nuty zapachowej
Rodzinka Cztery Plus - 2015-09-20, 13:17
Sok z cytryny na odkwaszenie organizmu - bo sole słabych kwasów mają odczyn zasadowy, a dodatkowo metabolizm kwasu cytrynowego daje alkaliczne produkty. Sam kwas cytrynowy jest bardzo słabym kwasem, ale pH będzie miał zdecydowanie poniżej 7. Inna sprawa, że kwas nie koniecznie musi być kwaśny... Definicji kwasu jest sporo (Lewisa, Broensteda, Arheniusa itp).
Co do smrodu w lodówce - jako chemik organik używam stosownych specyfików
Polecam Lysoforminę - można nabyć via allegro lub w sklepach zaopatrzenia szpitali itp. Odsmradza, odkaża niezwykle skutecznie. Grzyby, pleśnie - po jednym użyciu spokój na długi czas. Świetne do wanien z bąbelkami, lodówek, na zagrzybione ściany.
Wlewam to też do zbiornika na szarą wodę - zero przykrych zapachów i gnicia czegolwiek.
Polecam.
Witek G - 2015-09-21, 10:25
Jeżeli jest możliwość na kilka dni podłączenia do 230 V to bym otworzył szeroko drzwi lodówki, wyjął półki, otworzył okno dachowe ew.pozostałe i po wszystkich zabiegach z myciem octem i cytryną dmuchał ostro wentylatorem 24 godziny na dobę wymuszając idealną cyrkulację powietrza.
Banan - 2015-09-21, 13:11
A ja bym wszystkie drzwi i okna pozamykał, włączył ozonator, po godzinie wywietrzył i było by cud miód
|
|