| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Kamper z Anglii
janusz - 2015-09-17, 13:36 Temat postu: Kamper z Anglii Od 15 sierpnia 2015 można rejestrować samochody z kierownicą po prawej stronie. Trzeba spełnić trzy warunki. Światła maja być dla ruchu prawostronnego, licznik musi być w kilometrach i lusterka przeznaczone do ruchu prawostronnego.
Żeby nie było tak fajnie to kampera nie da się tak zarejestrować.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 14:00
a rura wydechowa może dmuchać na chodnik ???
licznik kilometrów ma być w kilometrach czy prędkościomierz ? jak tarcza jest w dwu systemach to przechodzi ?
a przeciwmgielny może być z prawej ?
janusz - 2015-09-17, 14:26
| Cytat: | | a rura wydechowa może dmuchać na chodnik ??? |
Adam nie mieszaj dwóch pojęć. Że auto przyjechało z Anglii i ma być tu rejestrowane nie znaczy, że może nie odpowiadać polskim przepisom. Ma byś takie jak wymaga prawo o ruchu drogowym a ponadto te trzy rzeczy. Przeciwmgłowego też dotyczy. Mogą być dwa.
Tarcza ma być w kilometrach, o liczniku to skrót myślowy był.
Ale tego forum to nie dotyczy bo kampera nie
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 17:14 Temat postu: Re: Kamper z Anglii
| janusz napisał/a: | i lusterka przeznaczone do ruchu prawostronnego.
. |
Januszku ...zaszalałeś z tymi lusterkami Jak kierownica zostanie po prawej i wsadzisz lusterka od kierownicy z lewej to kierowca nic w nich nie zobaczy ... muszą zostać angielskie .
Bajaga - 2015-09-17, 17:15 Temat postu: Re: Kamper z Anglii
| janusz napisał/a: |
Żeby nie było tak fajnie to kampera nie da się tak zarejestrować. |
Ciekawe co z kamperem z Anglii, który ta sobie jeździ i jest tam zarejestrowany ale ma kierownice po lewej stronie ?? (ale np lampy pewnie angielskie?) Taka luka prawna ?
W Anglii można kupić duże amerykańskie RV (kierownica po naszej stronie ofkors) w sensownych cenach i nie ma kłopotów z transportem do kraju statkiem, cłem itp
janusz - 2015-09-17, 17:47
| BIORCA napisał/a: | | Januszku ...zaszalałeś z tymi lusterkami |
Laszego tak myślisz. To generalnie chodzi o takie lusterka jak miała kiedyś Octavia. To lusterko od strony pasażera było jakieś takie ułomne, mniejsze. | Bajaga napisał/a: | | Ciekawe co z kamperem z Anglii, który ta sobie jeździ i jest tam zarejestrowany ale ma kierownice po lewej stronie ?? |
Kurcze no nic z takimi autami.
Nie mylcie dodatkowych przepisów o autach z kierownicą po prawej stronie które tu maja być zarejestrowane z dotychczasowymi przepisami. Przecież przyjeżdżały z GB auta i miały kierownice "po polsku" i były rejestrowane. Miały zmienione lampy do ruchu prawostronnego.
Nie mylmy też rejestrowania i używania samochodu. Przyjeżdżają Anglicy swoimi autami do Polski i tu jeżdżą bez żadnej luki prawnej. Podobnie my jeździmy do Anglii i lamp nie zmieniamy.
A w końcu nie ja jestem rzecznikiem Ministry Infrastruktury. Nie ma potrzeby żebym za nich się tłumaczył. Wstawiłem tylko zdjęcie fragmentu pisma jakie otrzymałem z Ministerstwa i napisali tam wyraźnie o kamperach.
Nie dochodźcie się ze mną czy to ma sens. Dla mnie nie ma. Jeśli osobówka może to czemu kamper nie może. Jaki powód?
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 17:55
Tak Polak w Anglii jak i Anglik w PL powinien na lampy przykleić specjalne naklejki uniemożliwiające oślepianie , lampy wtedy działają jak lampy USA czyli płasko ...
Lusterek się nie wymienia jak zostawiasz kierownicę po prawej i tyle ...
W takiej dzikiej niby Rumunii aut z kierownica po prawej jeździ sporo , są na rumuńskich blachach i jakoś żyją ... jesteśmy za Rumunami
janusz - 2015-09-17, 18:23
| BIORCA napisał/a: | Lusterek się nie wymienia jak zostawiasz kierownicę po prawej i tyle ... |
Adam a co na to poradzić jak Pani Ministra napisała taką ustawę. A jak nie chcesz to nie wymieniaj.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 18:28
nooo... przyjadę do Ciebie oryginalnym angolem i powiem, że wymieniłem ... uwierzysz czy sprawdzisz ? Ciekawe czy coś zobaczysz?
ABCkamp.pl - 2015-09-17, 18:32
Janusz dobry temat i już dopadły się dwa koguty
janusz - 2015-09-17, 18:35
| BIORCA napisał/a: | | uwierzysz czy sprawdzisz ? Ciekawe czy coś zobaczysz? |
Adaś ale to nie trzeba patrzeć czy wymieniłeś czy nie. To nie ma znaczenia. Znaczenie ma pole widzenia jakie lusterka zapewniają. To samo z lampami. Nie ma znaczenia jakie są lampy, mają mieć określone pole oświetlania. Auto ma spełniać polskie warunki i właśnie zniesiono dwa przepisy, kierownica nie musi być po lewej stronie pojazdu i szybkościomierz ma pokazywać kilometry. Wszystko inne zostało po staremu.
Nie kluć się ze mną. Ja w tym palców nie maczałem.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 18:57
ależ ja się nie kłócę z Tobą ... wykazuję jedynie niespójność z Twojego pierwszego postu Wymiana lusterek tylko pogorszy sprawę zatem po kiego ??? a jeśli zgodnie z wytycznymi to czy Ty przepuścisz takie auto ? Bierzemy pod uwagę auta gdzie zasięg regulacji nie pozwoli na prawidłową widoczność ... nawet w takim iveco jak mam nie wystarczyło jedynie poustawiać bo znalazła się przeszkoda w postaci szyny między trójkątem i szyba opuszczaną , , ramiona maja inny kształt w angolu i kontynentalnym...
janusz - 2015-09-17, 19:02
Adaś podsumuję to tak. Wszystkie problemy jakie ma właściciel samochodu ze swoim autem to są tylko jego problemy.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 19:05
podsumowałeś nie odpowiadając na pytanie
zgodzę się , że to problem właściciela ale pieczątka Twoja
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 19:07
| ABCkamp.pl napisał/a: | :spoko
Janusz dobry temat i już dopadły się dwa koguty
|
o nie ...kogut jest jeden i nie jest to Janusz
janusz - 2015-09-17, 19:14
| BIORCA napisał/a: | problem właściciela ale pieczątka Twoja |
A co ma jedno do drugiego?
Jak Ci mam odpowiedzieć?
Ostatnio weszła w życie ustawa o sklepikach szkolnych, Zakaz sprzedaży batoników, kanapek z majonezem i takich tam. I co z tego? Rodzice dzieciakom do plecaka wkładają batoniki i karawana jedzie dalej.
Co kogo obchodzi, że | BIORCA napisał/a: | | nawet w takim iveco jak mam nie wystarczyło jedynie poustawiać bo znalazła się przeszkoda w postaci szyny między trójkątem i szyba opuszczaną |
Kogo to obchodzi? Myślisz, że Pani Minister albo dyrektor departamentu homologacji pojazdów odróżni Iveco od Ducato? Chyba byś się zdziwił gdybyś z nimi pogadał.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 19:25
tak tak.... tylko w razie draki ubezpieczyciel już zna się doskonale i jak ma coś znaleźć to znajdzie i może zapyta czyja ta pieczątka z przed dwu dni ??? Ja powiem ...Janusza oczywiście ... i się zacznie dym
piotr1 - 2015-09-17, 19:32
A my jesteśmy w tej chwili w Albanii. Tu jest full aut z Anglii i nie ma dramatu. Oczywiście zarejestrowanych na Albańskich blachach................
janusz - 2015-09-17, 19:33
| BIORCA napisał/a: | | i się zacznie dym |
O widzisz i sam sobie odpowiedziałeś.
Każdy kij ma dwa końce a niektóre nawet trzy. Im więcej durnych przepisów tym bardziej się wykluczają.
Według stanu na dzień dzisiejszy nie da się użytkować w Polsce samochodów z silnikiem elektrycznym. Tylko elektrycznych nie hybryd. Takie auta nie powinny przejść badań technicznych bo jest obowiązek badań spalin. Auto ma być tak skonstruowane by można było umieścić w nim sondę poboru spalin. Można też posłużyć się gniazdem diagnostycznym. Gdzie wetknąć tą sondę albo jak odczytać skład spalin z OBD?
A auto sprawne i podpisać przegląd trzeba.
CORONAVIRUS - 2015-09-17, 19:49
dałeś kosmiczny przykład .... prościej to auto z hakiem bez gniazdka albo z gniazdkiem uszkodzonym też jest sprawny i podpiszesz a ja jeszcze nie widziałem by na przeglądzie wsadzali w gniazdo próbnik czy jest właściwie podłączone ...
Piotruś ...to Polska jest też za Albanią ????
janusz - 2015-09-17, 20:15
| BIORCA napisał/a: | | też jest sprawny i podpiszesz a ja jeszcze nie widziałem by na przeglądzie wsadzali w gniazdo próbnik czy jest właściwie podłączone ... |
Adam jeszcze raz powtarzam, to są problemy właściciela pojazdu. Gniazdo od przyczepy sprawdza się tylko raz. Przy montażu haka. Jeśli auto spełnia warunki (kilka ich jest) dostaje wpis "HAK" czyli przystosowany do ciągnięcia przyczepy i finito. Koniec zainteresowania hakiem jako takim. Ogląda się toto przy oglądaniu podwozia i nic więcej. To przyczepa ma mieć światła. Jeśli nie ma i nie ważne z jakiego powodu to nie dostaje pieczątki. A jeżeli nie podlega to Policja na drodze zabiera dowód rejestracyjny przyczepy nawet jeżeli jest to wina haka czyli de facto samochodu. I odbywa się przegląd przyczepy nawet jak nie podlega (lekka) i jest sprawna (można przyciągnąć ją innym autem albo nawet na piechotę).
toscaner - 2015-09-17, 22:28
Lusterka to jakaś bzdura. Auta, które miałem w UK miały oba lusterka duże, wersje europejskie lusterko pasażera jakaś miniaturka. Czyli wymieniamy co? Brytyjskie duże na miniaturkę?
Liczniki. A co z amerykańcami? Wszystkie poza jednym (miał przełącznik km/mile), które miałem miały milowe i nikt nie kazał nigdy nic zmieniać.
Teraz brytyjskie maja z reguły podwójną skalę na tarczy. I km i mile. Oczywiście mówię o prędkościomierzu. Też ciekawym co i na co wymienić? A jak to np. będzie VAG, to wystarczy tylko wgrać wsad czy trzeba cały licznik wraz z immo i kluczykami lecieć?
Czyli nie nowość w Polsce. Nowe przepisy i zamiast ułatwić, to standardowo większy burdel?
| BIORCA napisał/a: | ...to Polska jest też za Albanią ???? |
O tym to w jakiś kabaretach jeszcze za PRL chyba było. Albo zaraz po "wyzwoleniu" od ruskich. Smoleń jak dobrze pamiętam się nabijał. Czyli też nie nowość.
janusz - 2015-09-17, 23:09
Ło Jezu.
Np Skody miały małe lusterka od strony pasażera, w Anglii lewe. To które właśnie u nas przy prawostronnym ruchu i z kierownicą z prawej strony ma bardzo duże znaczenie. Więcej nawet, to drugie lusterko czyli od strony pasażera u nas nie jest wymagane. Stąd ten przepis.
| toscaner napisał/a: | | Liczniki. A co z amerykańcami? |
Nic, tarcza szybkościomierza ma mieć skalę w km/h o czym tu dyskutować. Patrzycie na samochód z punktu widzenia doświadczonego kierowcy. Dacie sobie radę bez szybkościomierza. Samochodami jeżdżą też przysłowiowe blondynki, mohery i faceci w beretce z antenką.
| toscaner napisał/a: | | Nowe przepisy i zamiast ułatwić, to standardowo większy burdel? |
Na ten temat nie mam zdania.
Ahmed - 2015-09-18, 06:21
| toscaner napisał/a: | Czyli nie nowość w Polsce. Nowe przepisy i zamiast ułatwić, to standardowo większy burdel?
|
UE zmusiła nas by rejestrować tych emigrantów , my wymyśliliśmy przepisy , by tych ciapatych rejestrować jak najmniej , proste
Rawic - 2015-09-18, 08:24
| oskp napisał/a: | | by tych ciapatych rejestrować jak najmniej , proste | diagnosta nie powinien utrudniać, powinien dokładnie przestrzegać przepisy.
A nie jest tak źle.
Komentarz autorów Vademecum Diagnosty do Rozporządzeń Dz. U. poz.1076 i 1077 z 31.07.2015 r po konsultacjach z Ministerstwem Infrastruktury i Rozwoju
„Anglik”
1. Badanie okresowe przed I rejestracją w RP, można wykonać wyłącznie dla samochodu osobowego kat. M-1.Gdy w dokumentacji przedstawionej do badania brak wpisu M-1,to żądamy wyciągu ze świadectwa homologacji. Gdy brak świadectwa homologacji, to właściciel winien zwrócić się do producenta lub przedstawiciela producenta o potwierdzenie ,że ten samochód został wyprodukowany jako osobowy.
2. Wydział Komunikacji wpisując do dowodu rejestracyjnego kierownica po prawej stronie, stwierdza że samochód konstrukcyjnie przez producenta został przystosowany do ruchu lewostronnego.
3. Gdy na SKP przyjedzie samochód z kierownicą po lewej stronie ,a w dowodzie rejestracyjnym ma zapis że kierownica jest po prawej stronie, to przy identyfikacji pojazdu nie jest to niezgodność zapisu w dowodzie rejestracyjnym ze stanem faktycznym, ponieważ wpis że kierownica jest po prawej stronie jest tylko stwierdzeniem, że samochód był konstrukcyjnie przystosowany przez producenta do ruchu lewostronnego. Wówczas diagnosta daje pozytywny wynik badania, a w pozycji 1 uwag dokonuje wpisu; pojazd konstrukcyjnie przystosowany do ruchu lewostronnego-przebudowany.
4. W przypadku zgodności zapisu w dowodzie rejestracyjnym ze stanem faktycznym (kierownica jest po prawej stronie) w pozycji 1 uwag diagnosta dokonuje wpis: pojazd przystosowany do ruchu lewostronnego.
5. Zgodnie z tabelą z Rozporządzenia Dz. U poz.1076, identyfikacja pojazdu z zagranicy nie dotyczy tablic rejestracyjnych(pojazd może być bez tablic zarówno „anglik” jak i pozostałe, za wyjątkiem „anglika” nowego nie zarejestrowanego w innym państwie, który musi pobrać tablice próbne aby diagnosta mógł przeprowadzić identyfikacje pojazdu)
6.
7. Po przeprowadzeniu badania okresowego przed I rejestracją w RP należy zgodnie z art. 81 ust.3 wypełnić DIP
8. Diagnosta w przypadku „anglika” przed I rejestracją w RP wykonuje skrócone badanie okresowe zgodnie z Działem Ia par.1 ustępy 1-5 Dz. U. poz. 1076 obowiązujący z dniem 15.07.2015r. Za badanie diagnosta pobiera 98 zł i nie wyznacza następnego terminu badania.
9. W przypadku gdy właściciel pojazdu zażyczy sobie, aby diagnosta wyznaczył następny termin badania, wówczas diagnosta wykonuje pełny zakres badania okresowego i wyznacza następny termin badania technicznego zgodnie z art.81 ust.6 UPRD, a w uwagach dokonuje wpis: na życzenie właściciela pojazdu wykonano pełny zakres badania okresowego i wyznaczono następny termin badania technicznego , diagnosta pobiera również w tym wypadku 98 zł.
10. Nowy wzór zaświadczenia po wykonanym badaniu technicznym- zał. nr 1 Dz. 076 z 2015 zawiera 2 pozycje; Pozytywny(P) i negatywny (N)
ny zakres badania okresowego i wyznaczono następny termin badania teU. poz. 1076 z 2015 r zawiera 2 pozycje; Pozytywny(P) i Negatywny (N) Obydwie te pozycje wykreślamy tylko w przypadku nabicia numerów, oraz po wykonaniu tabliczki zastępczej, w innych przypadkach musimy określić wynik badania( poz.4 objaśnień do zał. Nr 1 Dz. U. poz.1076)
Uwaga: Nabicie numerów i wykonanie tabliczki zastępczej nie są badaniem lecz czynnością dlatego wykreślamy obie pozycje.
Lusterka
1. Kiedy na obudowie lusterka jest napis:
III 01 2439 gdzie:
III-oznacza klasę lusterka
- kraj wyprodukowania w tym przypadku Holandia
01-seria poprawek
Taki napis na obudowie oznacza, że oznakowanie jest zgodne z regulaminem EKGONZ nr 46
Uwaga, gdy seria poprawek jest 00 lub 01 należy dokonać pomiaru widoczności, natomiast gdy seria jest 02 lub 03 nie wykonujemy badania.
2. Gdy na obudowie lusterka jest napis:
III 1471 gdzie:
III -klasa lusterka
-kraj homologacji w tym przypadku Niemcy
1471- nr homologacji
jest to oznakowanie lusterka zgodnie z dyrektywą 71/127/EWG wówczas dokonujemy pomiaru widoczności
3. Gdy na obudowie lusterka jest napis;
III 03* 3500 gdzie :
III - klasa lusterka
- kraj homologacji w tym przypadku Polska
3 - kolejny numer ostatniej zmiany dyrektywy
* - homologacja wg. dyrektywy
3500 - nr homologacji typu WE
jest to oznakowanie lusterka zgodnie z dyrektywą 2003/97/WE
Wówczas nie dokonujemy pomiaru widoczności.
|
|