| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Truma Sinus T1000
max111 - 2015-09-19, 07:39 Temat postu: Truma Sinus T1000 Witam
Zakupiłem okazyjnie przetwornice Truma Sinus T1000, potrzebuje zestaw kabli Truma SET 40090-23100 pod podłączenie do klimy Shaphir vario i pod uzytkowanie na 12 v. Czy moze ktoś posiada taki zestaw do sprzedania ew instrukcje montazu.
max111 - 2016-03-16, 08:14
Witam wszystkich
Dokupiłem na ebay główny set elektryczny, pozostałe tj do klimy i do podłączenia urządzeniami 220v już zamawiam.
Mam pytanie czy ktoś ma u siebie taki zestaw podłączony, możne podrzucicie jakieś wskazówki ?
Mam schematy z strony Trumy, ale czy są zgodne to się okaże przy montażu.
Do czego służy zestaw kit Switcgbox Set.
Z góry dziękuję za pomoc
nikita55 - 2016-03-16, 19:08
Jak zrobisz to daj znać jak chodzi to na 12v bo też tak kombinowałem kiedyś zrobić.
przemo.d - 2016-03-17, 00:18
| nikita55 napisał/a: | | Jak zrobisz to daj znać jak chodzi to na 12v bo też tak kombinowałem kiedyś zrobić. |
Ja miałem to w poprzednim kamperku.
Ta klima z tą przetwornica TG-1000 jest za słaba i u mnie w kamperku to było nieporozumienie.
Nadmienię , że jeszcze alternator musisz wymienić na mocniejszy aby Ci to w czasie jazdy dawało rade.....bo jak rozumiem nie posiadasz klimy w aucie? Bez zasilania zewnętrznego to z baterii podziała chwile...
Lepiej zainwestuj w klimę Fiata za 2500- 3kpln powinieneś zamontować oryginał.
Przetwornica przetrwała niezbyt długo i w Polsce nikt Ci jej nie naprawi... jest na tranzystorach IGBT i to bardzo rozbudowany układ, serwisy Trumy poleca wymianę płyty w cenie z kosmosu.
Podsumuję działanie tego "cuda" na koniec:
- koszty kosmiczne
- przetwornica TG1000 do tego klimatyzator Trumy dedykowany do tej przetwornicy+ alternator o większej mocy
- działanie na koniec mizerne ( wydajność jest żenująca) i awaria przetwornicy w niedługim czasie.
- oryginalna klima w cenie samej przetwornicy i działa
- na postoju ze zgaszonym silnikiem jedna i druga klima nie działa;)
Pozdrawiam.
Pozdro.
|
|