Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - GRECJA

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-09-24, 19:02
Temat postu: GRECJA
Witam7 dzień podroży,dopiero dzisiaj nie przemieszczamy się.Jestesmy w Albanii,miejscowośc Kavaje.Stoimy w 2 kampery przy dużej plazy obok zaprzyjaźnionego hotelu Kosmir.Jak zajedziemy do Grecji to napiszę jak było od początku.Granice ok./jedna była zamknieta/,wyslali nas na Mohac -Udvar.Ani jednego uchodźca nie spotkaliśmy.Pogoda różna,calą niedziele padalo,wczoraj kapiel,dzis duza burza,nawet z knajpy hotelowej chowali stoliki.Niestety dużo bezpańskich psów.Wczoraj Z.wyslal mnie wieczorem na spacer,sam szkal Tv.Przy plaży nie mogłam się ognac od psów.Dobrze ze uslyszł mnie gość z hotelu,i przegnal psy.O mało nie dostałam zawału,chociaz miałam patyk na psy.Pozdrawiamy Muzyki

ZEUS - 2015-09-24, 20:18

Zbigniew Muzyk napisał/a:
.Niestety dużo bezpańskich psów.

może wyemigrowały z Rumunii?... :)
W Rumunii zawsze było ich mnóstwo a w tym roku (wróciłem z Rumunii dwa dni temu) byłem mile zaskoczony niewielką ich ilością... :-P

ciepełka i spokoju życzę i oczywiście czekam/y na relacje... :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-09-25, 08:45

Relacja musi trochę poczekać,az będziemy gdzieś na dlużej,no i w Grecji.Sama czekam na normalny telefon w strefie euro,bo tu odebrane i wysłane 6 zł minuta.Ponieważ ukochana Albania,zostanie całkowicie zabudowana/a do takiej nie chcemy jeżdzć/,chcemy zobaczyć miejsca w których jeszcze nie byliśmy,oraz odwiedzć te które lubimy .My się guzdramy,bo jak mówimy nigdzie się nie spieszymy. :spoko
Komplecik - 2015-09-25, 20:11

:spoko
blue60 - 2015-09-25, 20:40

Gdzie jedziecie w tym roku?
Pozdrawiam.

Komplecik - 2015-09-25, 21:16

Właśnie Basiu, jaki region Grecji będziecie penetrować w tym roku?, będziecie zimować w Grecji?
Bim - 2015-09-25, 21:32

Na pasterkę wracają albo na Barbary :spoko
marekoliva - 2015-09-25, 21:53

Czekamy na relację, w tym roku odwiedziliśmy Albanię po raz drugi właśnie jesteśmy w drodze powrotnej :spoko
cezar62 - 2015-09-26, 12:47

Czytając o waszych podróżach zastanawiam się czy jeszcze coś wam zostało do odwiedzenia w Grecji. :spoko
BaWa - 2015-10-05, 12:31

Zostałam upoważniona ;) do przesłania pozdrowień od Basi i Zbyszka z podróży po Grecji. :spoko
Obecnie są na Lefkadzie Porto Katsiki. Zaliczyli Albanię , w Gracji byli w Pardze a potem nad rzeką Acheron u jej ujścia. U nich wszystko oki tylko problem z netem. Odezwą się jak znajdą jakiś dostęp do internetu.

Rawic - 2015-10-06, 07:48

BaWa napisał/a:
Odezwą się jak znajdą jakiś dostęp do internetu.
będąc w Grecji w tym roku, zauważyłem, że jest gorzej ze znalezieniem sieci, pewnie Grecy nie płacą rachunków. :ok
Stenia i Jurek - 2015-10-06, 08:55

Również i my mieliśmy problem z dostępem do WiFi- w szczególności na zach. Grecji. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-06, 18:06

Mysle ze nie problem z netem w Grecji:problem ze wstydem,zapytania czy można.Na stacjach benzynowych nie pytaliśmy,do knajp raczej nie chodzimy.Pozostali znajomi,teraz Astrakos,po zjechaniu z Lefkady.Wymieniamy prezenty z Moniką i biuro mam dziś otwarte.Zrobilam przelewy,skasowalam poczte,sprawdzilam Orange.moge gadac mam 1000minut za abonament 69,90.Porto Katsiki ma blu flage,ale internetu brak.Parking za kampera 5 euro za dobe,nie pomogly pertraktacje holendra i nasze.Wracamy po "barborce"przed pasterka jak napisał Bim.W Albani byliśmy:Vielopolje,Kavaje,Vlore,plaza za przelęcza z nowym asfaltem,na piechotę Gjipe,Jale,Ksamil stare miejsce gdzie byliśmy z Bimem,oraz zrobione plaże w miescie,zaraz obok sklepu z tancerzami. :stop: Parga i acheron bez ach i och.Lefkada łącznie a latarnia na ostatnim cyplu.Gory nad gorami,ale już nie dostaje zawalu,mój Zbych prowadzi wspaniale.Na troche rozlączylismy się z Kaziami.Bardzo mnie meczy 'dyrektorowanie'wszystkie trasy na mojej głowie.Peloponez i wszystkie zakamarki przed nami,wyspa Evia,z powrotem ostatni raz zabudowana Albania ,przejazd z albańczykami,tam gdzie zechce.Serdeczne pozdrowienia Barbara :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-06, 18:11

blue60 napisał/a:
Gdzie jedziecie w tym roku?
,tak jak napisałam w poscie.Cala Evia na końcu Loutro Edipson,i prom do Gilfy czyli w Twoje rejony. :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-06, 18:17

Chris Woyager,czekam na sms pojedziemy z Diakovto w dól,kanion rzeki l....Mitropoli ag,teodoris,i przebicie na Voidokidie. :?: :?:
Fux - 2015-10-06, 20:05

Tak z ciekawości zapytam.
W ubiegłym sezonie średnio byliście zadowolenie z zimowania w Grecji.
Dakota chwalił sobie Tarifę i Hiszpanię. Dlaczego nie pojechaliście na Zachód?

chris_voyager - 2015-10-07, 00:15

Basiu, naszą trasę zobaczysz po kliknięciu w poniższy link:

https://www.google.pl/map...7d43e9df7af!3e0

Diakofto - namawiał bym na przejazd kolejką. Trochę drogo, ale ciakawie - oszczędności z promu na Korfu warto by tu wydać - no chyba że nie lubicie gór. Duży parking przy stacji kolejki w Diakofto.
Kalavrita - znacie - warto zajrzeć do muzeum holokaustu (czynne do 16)
Mega Spileo Monastery - kilka km za Kalavritą - nie pamiętam czy tam byliście - jeśli nie warto zwiedzić. Bogate muzeum, piękne wnętrza, kaplica z cudowną ikoną, wspaniały zestaw relikwi - duży parking/tawerna przed klasztorem.
Dimitsana - tam spaliśmy - dobre miejsce: 37°35'33.48"N, 22° 2'31.22"E ( a obok tuż za rozwidleniem dróg na większym parkingu dla autobusów woda). Spacer wieczorami po średniowiecznych uliczkach powinien się Wam spodobać.
Na trasie z Dimitsany do Stemnitsy (ok 2 km przed Stemnitsą) zjazd serpentyną (raczej tylko na skuter) do klasztoru Moni Agiou Ioanni Prodromou. Klasztor ten jest zamknięty od godz. 13 do 17. W Stemnitsy (tuż przed miasteczkiem duży parking wzdłuż głównej drogi)
Lub druga wersja dotarcia do Moni Agiou Ioanni Prodromou: wyjazd z Dimitsany w stronę Moni Philosophou (Old i New) z możliwością przejścia od nich do Moni Agiou Ioanni Prodromou (pieszo ok 1h). Po drodze muzeum młynów i elektrowni wodnych.

Droga z Dimitsany dobra - czasami w miasteczkach wężej ale zawsze z zapasem, a sama Dimitsana jest warta tego aby się w niej zatrzymać jadą w stronę Megalopoli, gdzie jeśli uda Wam się być do godz 15 tuż przy głównej drodze do zwiedzenia jeden z największych antycznych teatrów (większy niż Epidauros)

Po drodze niesamowite góry...

Parę zdjęć na zachętę dołączam i pozdrawiam. Jakby coś było nie jasne dzwońcie - jak tylko zobaczę Basia na wyświetlaczu oddzwonię... :)

chris_voyager - 2015-10-07, 00:25

i Moni Agiou Ioanni Prodromou:
jedrek49 - 2015-10-08, 07:42

Witam
Basiu
zyczymy wam wspanialej pogody, bezawaryjnej jazdy ,zdrowia
Jak mozecie spisujcie GPS z dobrych miejsc
Pozdrawiamy
jedrek49

chris_voyager - 2015-10-08, 13:29

Basia ze Zbyszkiem wylądowali w Dimitsanie skąd pozdrawiają. To miłe uczucie rozmawiać z osobą stojącą w tym samym miejscu, z którego się ma miłe wspomnienia, miesiąc później, z odległości ponad 2000 km. Jutro ruszają na wiszący klasztor Prodromou.
chris_voyager - 2015-10-10, 17:43

Basia i Zbyszek z Dimitsany przez Gortis, Megalopolis dojechali nad morze - teraz planują trochę odpocząć w okolicach Kalamaty. Pozdrawiają :)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-13, 17:52

Dzisiaj była najladniejsza pogoda w całym naszym wyjeździe.Niebo błękitne zero fal,piasek przyjemnie grzal stopy.Za Kalamata w kierunku Mani jest boczna droga,która jedziemy po raz pierwszy.Ktos pisal na forum o Avia.Jestesmy w ostatnim miasteczku plaża piaszczysta.Kitries,poszlam do pani /jeden bar czynny/ze słodyczami,byL rewanż no i zapytałam o internet.Dziękuję Basi i Krzychowi,za pomoc,prognoze pogody itp. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-13, 18:00

Fux napisał/a:
Dlaczego nie pojechaliście na Zachód?
,dlatego ze nie zimujemy,wracamy jak tylko pogoda będzie niedobra.Zachod jest za drogi :?: może w marcu pojedziemy na zachod,jakieś 2 miesiące.Wracamy do naszego domku,drzewa mamy cala piwnice,moze trochę uda nam się pojeździć na biegówkach u nas w lesie.Ja mam 21 grudnia rezonans magnetyczy a Zbych musi powtorzyć badanie Holtera.No jakaś rehabilitacja też się przyda.No i musimy wyrobić koniecznie nowe paszporty :spoko Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-13, 18:41

Mam już fory u właścicielki,moze jutro wkleje fotki.Ale konkurencja duza,moje nie takie ladne,jak przez siatke udało wam się Krzysiu zrobić taki ładny teatr.Po wyciecze 3 dniowej przez góry ,wieczorem w piątek dojechaliśmy do Bouki/paralia Messyna/.Znalazlam koordynaty w kalendarzu z 2012 roku.Mamy jedzenie,sa Lidle ale brak "laiki".Z.mówi zapytaj pań kąpiących się,strzal w 10tke.Jest sobota 10 rano,pani mowi "savato' Kalamata.Jedziemy,pytamy kilka razy,ale udało się.Jest hala targowa i wokół niej duzy bazar w srode i sobote. Podam wszystkie ważne koordynaty zapisujemy w kalendarzu.Dulare podaję w stopniach,minutach ,i setnych minut.Koordynaty JAWA były złe,ale BAWA zaraz mi przeliczyla.To tyle na dziś :haha:
jedrek49 - 2015-10-14, 08:17

Witam
Basiu
Nie znalazlem informacji w swoich notatkach w ktprych miejscach mialem internet
nie zapisalem ,przepraszam
ale gdzie bedziecie styac zawsze ustawiajcie antenke ,ktora macie ,dla mnie ta antenka jest super
ja wybieram sie na peloponez i wyspy w maju i czerwcui teraz szukam jak kupic karte internetu mobilnego w Grecji
podobna sa tylko trzeba dojsc jak zalatwic

pozdrawiamy
jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-15, 11:28

Dzisiaj udało nam się przy pomocy anteny złapać wifi z tawerny w kamperze.No zdjęcia tez wklejone.Pokaże po zdjęciu z ciekawych miejsc w Albanii
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-15, 11:46

kilka fotek z Grecji,jedziemy do Lefkady.Korfu nam się odechcialo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-15, 11:50

Porto Katsyki,blekitna flaga/no dla nas nie bardzo/,za to parking platny 5 euro,ale warto.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-15, 12:15

Ponieważ ostatnim pobytem w Grecji było późno,i nie zobaczyliśmy monastyru Mega Spila,to teraz zaczelisny pobyt od strony zat.korynckiej.Z Astakos dojechaliśmy do drogi prowadzącej do Kalavrity/slynna kolejka/.Monastyr deszcz nocleg w Kalavricie.nastepne dwa dni zwiedzanie i dojazd na nocleg w Bouka Messyna.ponizej zdjęcia z 3 dniowej wycieczki.W relacji jak będę pisa c to będą szczególy,tera spiesze się na plaze do soboty ladna pogoda woda 24 stopnie.Jak będę pisać relacje to Nomad cie poproszę o wklejenie mi Czarnej Madonny.Moje fotki wewnątrz wszystkie zamazane.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-15, 12:19

Teraz plaża na której jesteśmy od niedzieli.Odpoczywamy,jest piekna pogoda.Sobota po zakupy na laiki do Kalamaty i ruszamy na podbój Mani.Znów serpentyny no i na końcu wąskie drogi.Taka jest Grecja.
BaWa - 2015-10-15, 13:23

Fajnie,że wrzuciłaś fotki. :szeroki_usmiech

zwłaszcza te z 13.10 bo u nas w tym czasie było biało :(

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-16, 16:51

Ale nam się trafilo miejsce w samej Kalamacie,przed portem,nad morzem,korty tenisowe,prowadzone przez ukraińcow,pytam o wifi niezabezpieczone.Jutro motorkiem na bazar,a potem już Manii :?: :? :No ale nie mam komu co odpisać,cos nie czytacie,Barbara
jedrek49 - 2015-10-16, 18:39

Witaj Basiu
czekamy na twoje informacje ,po co sie pytac , Ty podajesz zawsze wazne sprawy
Zapisuj Basiu w jakich dniach i w jakich miejscowosciach sa bazary ,to sie nam oprzyda na wiosne
pozdtawiamy
jedrek49

ZEUS - 2015-10-16, 19:20

Zbigniew Muzyk napisał/a:
No ale nie mam komu co odpisać,cos nie czytacie

jak nie jak tak... :-P CZYTAMY ... słoneczka życzę i czekam na więcej :)

wlodo - 2015-10-16, 22:02

Jesteście dla nas niedoścignionym wzorem kamperowania,piszcie czytamy,zazdraszczmy,może kiedyś waszą drogą... ;)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-17, 10:03

Pogoda się sprawdza,dzis jest znów słonecznie.Jemy dobre śniadanie i jazda na duzy bazar.Potem już kierunek Kardamili,Stoupa,może do jaskini i plazy Diru.Po drodze znamy mniej więcej wszystko,bo jechaliśmy tedy w lutym tego roku,wracajac z Krety.Na targ się nie spieszymy bo towru nie braknie,a koło południa jest dużo taniej,dla nas to istotne.Nie wiem kiedy się usłyszymy.Koniec Mani,bardzo trudne trasy,wiem to z 2012 roku,ale chcemy dojechać do samego przylądka,tak jak na Lefkas.Adijos :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-17, 10:38

przesle jeszcze pare fotek z trasy
Fux - 2015-10-17, 15:04

A co jest ekscytującego na dwóch pierwszych zdjęciach?
:haha:

jedrek49 - 2015-10-18, 10:00

Witajcie Muzyki
Bardzo cieszymy sie ,ze dotarliscie do tej pieknej plazy przy jaskini w Diru

Mam nadzieje ,ze zwiedzicie te piekna jaskinie ,ze zlapiecie z plazy WiFi na ta antenke
,ze pogoda wam dopisze ,tam zawsze jest morze z duza fala ,ale za to z piekna czysta woda ,duzo miejscowych tam przyjezdza na odpoczynek i kapiel
Zazdroscimy swiezych kiwi,pomaranczy prosto z drzewa i cytryn i oczywiscie pogody i wspanialej temperatury
dzieki za telefon
pozdrawiamy
jedrek49

chemik - 2015-10-18, 11:29

Witajcie Muzyki! :spoko
Bardzo miło czytać Wasze opisy, zazdrościmy Wam takich podróży, niestety, my jeszcze nie możemy tak robić, chociaż o tym marzymy.
W zeszłym roku specjalnie jechaliśmy na plażę w Stoupie, bo wyczytaliśmy, iż jest to najpiękniejsza plaża na półwyspie. Po dojeździe byliśmy lekko rozczarowani, bo te 300 m plaży nie było takie cudowne. Nocowaliśmy na pobliskim kempingu .
Miło zobaczyć na Waszych zdjęciach miejsca już rza widziane. Wspaniałej pogody , szerokich dróg i uśmiechu

Komplecik - 2015-10-18, 13:40

Codziennie czytamy :spoko
Mirekl61 - 2015-10-18, 20:13

Czekamy w Gerolimenos zgodnie z umową i jedziemy na kraniec Mani.
:kwiatki:

Mirekl61 - 2015-10-19, 19:26

Siedzimy z Muzykami w tawernie u Marii w Porto Kagio.
Przylądek Tenaro przeszliśmy wzdłuż i wszeż.
Dojście do latarni na przylądku zajęło nam 1,5 godziny.
Zdjęcia wklei Barbara.
Może spodobają się Fuxowi.
:chytry

ZEUS - 2015-10-19, 22:49

Mirekl61 napisał/a:
Zdjęcia wklei Barbara.
Może spodobają się Fuxowi.

a jak nie? :szeroki_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-20, 12:23

Porto Kagio urocze jak by było jezioro.Wczoraj wialo,to pojawily się male falki.Madamki pływające te same co 3 lata temu.Jutro jedziemy bo nam się nudzi.Pojedziemy pomalu do Githio bo w piątek laiki,a potem wrócimy do Diru,bo tam sa sami kamperowcy.Jedno złe to nie ma wody.W Porto Kagio tez nie ma jest pozamykana w domach,a od Marii nie chcemy bo nie pasuje prosić. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-10-20, 12:46

Porto Kagio
Perrovski - 2015-10-20, 16:50

Witam.

Dziekuje za mila relacje i powaznie sie zastanawiam czy jak wyjade za 10-14 dni to bedzie ieszcze ladna pogoda, mysle rowniez o kapielach morskich.
Mialem plany na poczatku wrzesnia to wyladowalem w Prowancji, po kilku tygodniach lenistwa
znowu mnie "nosi" stad te pytania.
Wy jestescie " weterani greccy " wiec moge na Was polegac.

Pozdrawiam i zycze dalszego milego wojazowania.

qdlaty_78 - 2015-10-23, 17:16

Wasze relacje z Grecji były dla nas napędem do spełnienia naszego marzenia., kupna kampera i odbycia wycieczki właśnie do Grecji. W tym roku nie wyszło z racji braku wolnego czasu, ale w przyszłym na pewno nam się uda. Tradycyjnie zimowe wieczory poświęcimy na przeglądanie relacji. Także róbcie mnóstwo zdjęć i opisujcie. Dziękujemy i podziwiamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-04, 10:59

No wreszcie pogoda.Objechalismy caly wschodni Peloponez.Gdzie tylko była droga tam byliśmy.Sa to puste piękne miejsca ale nie było internetu.Jestesmy w Kiveri przed Nafplio,tu przy plazy i porcie niekodowane wifi.Cos nam się stało z lodowka/wszystko na mnie,ze to ja zawaliłam/,musimy grilowac.Niestety sa pieski 4 pieski,no i się nieda.Nasz "Puszek" kopulant,myslalam ze się az pogryza.Twraz nasz siedzi w domu.Cudowne miejsca.W przyszłym roku skoncza nowa droge,bedzie szla nad samym morzem.Kiriaki,Mitropoli.Limni Geraki,Richea,Fokiano.Pogoda w całej grecji do 12 ladna,wreszcie mogłam to sprawdzić w internecie.Relacja będzie pisana w domu.Tu nie ma warunków.Nawet jak jest internet,to prad musimy mieć do ladowania telefonow i TV.Może tak być ze kamperowanie bedzie :?: :?: :?: Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-04, 11:02

Perrovski napisał/a:
Pozdrawiam i zycze dalszego milego wojazowania.
,nasz telefon nie jest tajemnica,trzeba zatelefonować bo internet jest nie często
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-06, 11:09

Myslalam ze wkleje pare zdjęć,lecz karta ostatnia była tez w innym aparacie i w komputerze pokazuje jakies foldery.W domu przy pomocy zięcia sprawdzimy wszystko.Jutro w Nafplio kupimy nowa karte.Mamy 3 ale we wszystkich jest naćkane.Pomalu wracamy dopóki jest pogoda.Korynt,Termopile,,potem albo przez Macedonie,i Serbie,lub Bułgarie.Internet podaje:woda 20 st./wczoraj marzly mi rece w wodzie/,w dzień 22-26 w sloncu nawet więcej,ale wieczory i ranki mają tylko kilka stopni.Pozdrawiamy :haha:
Mirekl61 - 2015-11-11, 20:49

41°57′33.46″N 21°17′42.72″E
Namiary na Kanion Matka.
I dojazd od ekspresówki

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-14, 18:16

Mirka bardzo dziekuje,jutro rano przyjdę do kafe,teraz tlum ludzi/nie wiem skad/,prad mi się skończy.Okazalo się ze prom stad nie chodzi w kierunku Thermopili.Jutro się wrócimy,ale nie wiem czy jechać do Termopil.Po Loutro Edipsou,inne termy to zero.Tu sa trzy plaże i woda wyplywa do morza,robiac niecki i inne buzery bajery.Po goracej niecce idziesz plywac.Prysznice,toalety,bo plaża latem platna jest teraz nie zamykana.Pogoda takiej dawno nie było nawet we wrześniu.Odezwe się.barbara
izola - 2015-11-14, 18:58

miło czytać, co u Was i źe wszystko okay , to jest najwaźniejsze.
Udanej dalszej podróźy źyczę :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-15, 08:04

Jestesmy w malym kurorcie na wyspie Evia -Ag.Georgios.Nie ma wielkich hoteli,port i promenada z kafejkami przez cale miasteczko.Prom widocznie latem.Wracamy do Loutro Edipson tam prom chodzi caly rok.Evia nie ma bardzo ladnych plaz ale źrodla termalne.Drugie sa w Gialtra,ale male dwa siurniki 38 st.Wczoraj wieczor był chłodny nie 20 st.a tylko 14st.Czas wracać.Świat niespokojny :?: Pojedziemy na Larise,potem Edessa,może jeszcze jedno Loutro,/mam namiary od Mirki/,i Macedonia.Postaramy się też cos tam zobaczyć.Pozdrawiam wszystkich ,dziekuje za czytanie.Już niedługo będzie relacja.Barbara,Zbigniew i Puszek :roza: :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-15, 16:08

Internet pog Leonidasem w Termopilach,niezawodny. :stop:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-16, 11:28

Za szybko pochwalilan internet :!: Siedze pod Leonidasem,ale gryza komary i źle widać ekran.Kamperem stoimy na dużym parkingu,kolo rzeczki.Ktozna nie tylko -kaskady-,wie o czym pisze za mostkiem kolo oliwek zrobiono poszerzenie i pogłębienie,woda jak by cut chlodniejsza ale rzeka wspaniala szeroka,fajne kaskady,ale uwaga pilnować by Was nie porwalo.BAWAznalazłam dla Ciebie ziele angielskie.Zamykam internet a kamperze slaby zasieg,biore cangi i ile mam tego uciąć :?: :?: :?: Barbaraps.noc zimna wyjmujemy kołdry zimowe.Teraz słonce ale upalu nie ma.Sa tez pogadani Niemcy.Chyba zrobili porządek z psami,bo żaden się nie pokazal
BaWa - 2015-11-16, 13:20

Ziele :kwiatek ??? czy liście laurowe :ok :ok :ok
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-17, 11:37

Oczywiście liście laurowe.Koniec pobytu w Grecji.Ja jak zwykle jestem podenerwowana,przed kazda dalsza podroża.Po przegladzie map i oglądaniu pogody,winnismy jechać Albania.Mój pomysl jest Albania przejście za Kastoria,Korce i Podgradec w Albani.Przejazd do Macedoni,targ w Negotinie i może jak sie uda Kanion matka.Potem się zobaczy,Serbia?Byli z nami tu wTermopilach Niemcy,zimuja w grecji na Peloponezie,ale kamper wersja zimowa,antena wifi,zamontowana zewnątrz kampera,pralka do prania,agregat zamontowany pod autem,dodatkowy solar przenosny i wiele innych udogodnień.Twierdzą ze tak robia od dawna,a w marcu jada znów Thermopile potem wyspa Tassos.Spodobalo nam się ich postępowanie.Do usłyszenia może na Węgrzech.Cerkesszolo mamy po trasie.Barbara :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-24, 09:21

Baseny zi :!: ma,niezawodne Cerkesszolo,Karcag w hali basenowej nie ma leczniczej wody.Berek po remoncie fajny,buzery i bajery,oraz lecznicze w hali basenowej,a goracy 37 st na zewnątrz,korytarzem 3 metry do wody,Wracamy bo zima :!: :chytry
Misio - 2015-11-24, 21:01

Tam macie zimno a tu nie jest w cale cieplej. Tylko że tam możecie się wymoczyć zdrowotnie czego Wam życzymy. :lol: :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-25, 18:12

No wracaliśmy już zima ,w Zdiarze i Bialce pracowaly armatki sniezne..Termy w Grecji i baseny gorace na Węgrzech,zakończyly nasz 77 dniowy wyjazd do Grecji razem dziś liczyłam 11 państw.Pakowania dużo ale rozpakowywania jeszcze więcej.Troche się odrobimy i zabiorę się za relacje w osobnym temacie.Barbara :bukiet:
marekoliva - 2015-11-25, 18:23

Nie daj za długo czekać, rozpakowanie nie zając :spoko
jedrek49 - 2015-11-26, 08:50

Witamy
Muzykowie
gratulujemy wspanialy wypad na Peloponez i cieszymy sie z szczesliwego Waszego powrotu do domu
czekamy na obiecane relacje ,z miejscami postoku /GPS/oraz zdjeciami
pozdrawiamy
jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-19, 23:47

Jutro do południa żeby nie wiem co się dzialo siadam do relacji.Barbara
jedrek49 - 2016-01-23, 08:49

Basiu
w maju jedziemy do Grecji,na Peloponez i na Krete ,pojedziemy waszymi sladami by skosztowac pomaranczy prosto z drzew
pozdrowienia
Ps
gdzie ubezpieczacie kamperka na assistans?
jedrek49

Fux - 2016-01-23, 09:06

jedrek49 napisał/a:
pojedziemy waszymi sladami by skosztowac pomaranczy prosto z drzew

W maju mało realne :lol:
http://www.fresh-market.p...usy,p1963848550

W maju w Turcji wykrzywiały twarz.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-23, 10:36

Nieprawda :!: w maju sa świetne to sa zeszłoroczne.Nowe kwitna w kwietniu,a w listopadzie ,zależy
w którym rejonie już zbierają.Idziesz na targ to te młode sa po 50 centow,a duże zeszłoroczne po 1 euro.Oczywiscie nie ma ich dużo,kto pilnuje to sprzedał wszystkie i ma tylko tegoroczne.No i ważne nie rosna wszędzie,trzeba znać rejony gdzie rosną.My w tym roku się nawąchamy sie w kwietniu.

jedrek49 - 2016-01-23, 11:27

Witam
Ja bylem w Grecji w 2014r w lipcu i sam rwalem pomarancze z drzewa,byly to owoce z 2013r,byly bardzo dojrzale ,bardzo slodkie ,z nich robilem sok oraz dzem,Grecy przetrzymuja pomarancZe i cytryny na drzewach
Takze rwalem cytryny w lipcu z drzew na ktorych byly juz male zielone cytrynki oraz duze dojrzale cytryny o wspanialym smaku,Bylo to wszystko na Peloponeyie oray Korfu
Poydrawiam
jedrek49

Fux - 2016-01-23, 11:50

To pewnie na te kwaśne trafiłem. Nawet takie, które pod drzewem leżały. To był maj 2011 okolice Efezu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-23, 16:04

Fux napisał/a:
To pewnie na te kwaśne trafiłem. Nawet takie, które pod drzewem leżały. To był maj 2011 okolice Efezu.
,Fux,tak jak u nas sa jabłka,tak u nich pomarańcze,maja różne gatunki i różne smaki.Ile razy z hytrości zerwe pomarańcza lub mandarynke z parku ,starego ogrodu,lub klombu,jest on niedobry,gorzki i ma pestki.Sprawdza się ,że jak pomarancza ma pępek to nie ma pestek.Bylismy w Loutro Edipson,koło targu,pozbieralam te mandarynki z ziemi,pani powiedziała że niedobre i maiła racje.Sady też musza być z nowymi nasadzeniami.Co zauważyliśmy,że mandarynki schodzą szybko natomiast całorocznie sa pomarancze.W Grecji oraz na Krecie,wiele sadów jest bez ogrodzenia możesz sobie robić fotki,w Hiszpani i Włoszech,wszystko ogrodzone,oraz otoczone głębokimi rowami.Na laikach,lub prosto u gospodarzy,można duża pakę 20kg,kupić za 5 euro. :haha: