Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - alternator- świeci się kontrolka

EwaMarek - 2008-04-27, 20:33
Temat postu: alternator- świeci się kontrolka
troche nie pasuje do elektroniki ale nie mam gdzie wpisać.

Taki jest problem

po odpaleniu kampera kontrolka od ładowania nadal sięsieci - czasami jaśniej .

i co ciekawe ładowanie mam ok - więc o co chodzi?

niby nie problem ale układ sterowania ładowaniem akumulatora w części kempingowej czyta sygnał z tej kontrolki i jeśli się świeci to wyłącza ładowanie itd.

co można z tym zrobić?

janusz - 2008-04-27, 21:59

Sprawdzić alternator. Są różne układy sterowania tej kontrolki. Najczęściej jednak w alternatorze zamontowane są trzy dodatkowe diody obsługujące tę kontrolkę. Trzeba je sprawdzić. Przyczyna też może być w jakimś zwarciu w instalacji, ale proponuję rozpocząć od zbadania alternatora.
@ndrzej - 2008-04-28, 20:20

Miałem to samo w swoim poprzednim (obecnie Tadeusza) kamperze. Zostało to opisane tu:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1199

Tadeusz - 2008-04-29, 07:05

Od tego czasu wszystko jest w porządku. Kontrolka ładowania gaśnie po uruchomieniu silnika i nie pali się na wysokich obrotach. Kamperek przejechał już 8000 km. :-D
EwaMarek - 2008-05-05, 19:02

no i autko jedzie jutro do mechanika - opisze co było przyczyną.

w trakcie powrotu z majówi ze Sławy ładowanie miałem na min :(

trzeba szybko naprawić bo następny wyjazd się zbliża

[ Dodano: 2008-05-12, 15:09 ]
zapomniałem dać info na forum :idea

kontrolka się nie świeci :wyszczerzony: został wymieniony reg napięcia.

yohnel - 2017-05-16, 09:12

Mój problem był następujący. Trzeba było wymienić uzwojenia alternatora. Kontrolka ładowania świeciła się blado jak by chciała zgasnac ale jednak nie. Renowacja altka i po kłopocie
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-16, 09:36

U mnie to samo było jak padł mostek prostowniczy w regulatorze napięcia. Podobno typowa przypadłość obciążonych mocno regulatorów w Ducatokamperach. A że było to w lutym na Helu, znalezienie zakładu do łatwych nie należało - kwestia rozmiarów kampera i wymiarów drzwi warsztatów...
W końcu jeden człek się zlitował i wziął na warsztat. Nie mieli regulatora na półce, nowy (piętek po południu...) mógł być na poniedziałek, więc chłopaki rozebrali ustrojstwo i wymienili spalone diody na diody wysokiej mocy. Twierdzą, że po takiej naprawie żaden klient do nich nie wrócił z walniętym mostkiem ;)

McGali - 2017-05-16, 12:14
Temat postu: Re: alternator- świeci się kontrolka
EwaMarek napisał/a:
troche nie pasuje do elektroniki ale nie mam gdzie wpisać.

Taki jest problem

po odpaleniu kampera kontrolka od ładowania nadal sięsieci - czasami jaśniej .

i co ciekawe ładowanie mam ok - więc o co chodzi?

niby nie problem ale układ sterowania ładowaniem akumulatora w części kempingowej czyta sygnał z tej kontrolki i jeśli się świeci to wyłącza ładowanie itd.

co można z tym zrobić?

Skoro ładuje - jak uważasz to układ samowzbudzenia powinien byc sprawny ale nie do końca - sprawdź jakie masz napiecie na wyprowadzeniu do kontrolki. Jeżeli ok 6V to któraś z diod wzbudzenia jest spalona.

Comsio - 2017-05-16, 21:32

Mogą być szczotki na ukończeniu.