|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Fantastic Vent albo klima
Johny_Walker - 2015-10-07, 13:13 Temat postu: Fantastic Vent albo klima Nie powiem że mi gorąco, bo lubię. Używamy obecnie wentylatorów i są wystarczające. Jednak lubię coś ulepszać i doposażać. Zakładam że system musi być zdolny do częściowej pracy na dziko.
Widzę tu dwie opcje: Truma Saphir lub Fantastic Vent.
Klima.
Klimę split wiszącą na oknie z mocą pobieraną 350 i chłodniczą skreslam z uwagi na upierdliwość ergonomiczną - zakładanie, nie mogę zostawić włączonej kiedy idę na plażę bez zwiększenia ryzyka kradzieży, małą moc przy sporej masie 20 kg, EER 2.0. Z podobnych powodów odpadają wszelkie rozwiązania monobloków z dużą rurą, bo one dodatkowo muszą zasysać ciepłe powietrze do kampera, a ja chcę żeby była recylkulacja.
W grę wchodzą tylko eleganckie rozwiązania, których nie trzeba demontować/montować do jazdy i postoju. Zatem Truma Saphir lub coś innego w środku.
Saphir Vario (EER 2,4) może pracować z inwertera i pobiera wtedy 400W na najniższym biegu czyli da się zasilić solarem i wyjść na zero. Compact bierze 600W, ale mniej waży i kosztuje oraz ma lepszy EER na oko bliski 3.0
Niestety żeby to dobrze działało, to trzeba poprowadzić minimum dwa nowe przewody powietrzne do sufitu. Inaczej to bez sensu. Jest na sieci wiele opowieści o słabym działaniu, ale potem zwykle okazuje się że ktoś zapomniał o recyrkulacji lub wylot zimnego powietrza umieścił na dole. Robią tak nawet autoryzowane warsztaty.
Koszt 1100-1700EUR za klimę plus inwerter sinus max 700 EUR. Razem 1800-2400EUR. Masa zestawu klamotów to 22-35kg.
Fajnie że z Truma CP Plus (iNet) można to centralnie kontrolować pilotem, pulpitem Trumy, przez SMS albo bluetooth. Mam jednak problem z miejscem, bo nie chcę marnować miejsca w garażu, a z przodu musiałbym wycinać podwójną podłogę. Dlaczego nie robią splitów z jednostką zewnętrzną pod podłogą? Wtedy wewnętrzna byłaby dużo mniejsza, a sprawność większa.
Fantastic Vent.
Ponoć najlepszy wentylator dachowy. Lepszy od Omnistore i innych.
Tylko 5 kg. Ceny w UE są zaporowe, ale w USA znacznie lepsze. Można kupić wersję z automatycznym zamykaniem w razie deszczu oraz termostatem.
Bierze mało energii 36W co umożliwia nielimitowane korzystanie mając solary.
Nie wiem którą wersję wybrać. Ciemna szyba czy przezroczysta? Wysoki czy niski profil? Wiem że chcę termostat, czujnik deszczu i automatyczne zamykanie bo w ten sposób mogę wyjść z kampera i nie bać się o deszcz. Podobno ostatnio zmienili typ silnika na bardziej głośny? Ale czy to nie tak że ten silnik teraz ma prawie 2,5 większe obroty i stąd subiektywna różnica w hałasie? Można to zapewne zniwelować ustawiając go na mniejsze. Pilot też "ulepszyli" na IR zamiast RF, ale czy jest on tak naprawdę niezbędny? Może ktoś z użytkowników opisze i podzieli się tym co się przydaje, a co by chciał mieć?
Który Fantastic Vent kupić? Jest tego sporo i nie wiem co wybrać. W dodatku numery modeli na stronie producenta różnią się od tych w sklepach.
jarek73 - 2015-10-07, 22:16
W szczegółach technicznych to Ci nie poradzę bo jestem raczej dyletantem ale jako użytkownik to Ci powiem że tylko klima , żadne venty. Zobacz co się działo w tym roku. Ludzie urlop skracali bo ich upał wykanczal.
Nie jest to lek na całe zło, bo i tak z campera trzeba wyjść ale daje to komfort.
Ty z campingu nie korzystasz , więc musisz coś wymyślić z zasilaniem, ale klime ciężko zastąpić wiatrakami, takie jest moje subiektywne zdanie.
michal_olk - 2015-10-07, 23:27
Ja widzę to tak... W camperze jak jest upał to się nie siedzi bo po co. Jak się idzie spać to temperatura na zewnątrz jest odpowiednia do spania więc mi wystarcza wtedy wentylacja. Urlop też tak planuje żeby mieć odpowiednią temperaturę - nie jadę np do Grecji w lipcu czy sierpniu jak mi upały przeszkadzają.
max111 - 2015-10-08, 08:09 Temat postu: klima truma Witam
Miałem podobny dylemat, wybrałem klimatyzacje. Kupiłem Truma Shaphir Vario, montaż pod łóżkiem, ale nie bezpośrednio na podłodze wiec trochę rzeźby. Obecnie chodzi tylko pod 230v, rozprowadziłem i mam trzy punkty pod sufitem. Nie było większego problemu (max kilka godzin roboty), więcej rzeźby było z wyprowadzeniem gorącego powietrza z klimy (nie jest bezpośredni na podłodze). Właśnie przymierza sie do montażu przetwornicy. Kupiłem okazyjne Truma Sinus T1000. Ale do pełnego szczęścia potrzebuje zestaw kabli - a oryginały to prawie 400 EURO - namierzyłem sklep w D (dla pełnej funkcjonalności).
Klima ok, ale porównując ją do dachowej to musi dłużej pracować na efekt jaki daje dachowa.
W tym roku Grecji na średnim biegu chodząc całą noc powodowała uczucie zimna nad ranem.
Mam plan użyć jej podczas jazdy - obecnie nie mam silnikowej, ale jak bedzie licho to w planach jest również montaż silnikowej we Borkach.
Myślę ze do wiosny uruchomię pełną funkcjonalność - gdyby potrzeba to mogę doradzić pokazać.
frólik - 2015-10-08, 08:55
Jest jeszcze inne rozwiązanie które mnie zainteresowało na targach w Dusseldorfie.
W aucie które buduję będzie klimatyzacja "podłogowa" Truma choćby ze względu właśnie na zintegrowany panel sterowania z piecem, ale i na fakt że nie chcę dodawać kolejnych kilogramów na dach.
Jako alternatywa będzie zamontowany wentylator dachowy MaxxFan Deluxe.
Zaletą tego okna z wentylatorem jest dla mnie 10-cio stopniowa regulacja prędkości silnika, termostat, pilot i fakt że można go używać podczas deszczu.
Wadą może być cena.
Sprowadziłem na razie dwie sztuki do testów, biały i dymiony.
W Dusseldorfie zrobił na mnie wrażenie, ale wiadomo że na stoisku producenta zamontowany w stojaku i na dużej hali ciężko ocenić na przykład poziom hałasu.
Jak tylko zostanie zamontowany w kamperze, podzielę się wrażeniami
https://www.youtube.com/watch?v=2uZa4f7ySGQ
Bronek - 2015-10-08, 11:02
Johny_Walker napisał/a: | Klimę split wiszącą na oknie z mocą pobieraną 350 i chłodniczą skreslam z uwagi na upierdliwość ergonomiczną |
Fakt , ale jako tako zdała egzamin.
szału nie ma , pies przeżył 40 st w cieniu , gdy byliśmy w w Defach i dzięki niej, na parkingu bez zasilania .
1700 zł za 5 min montażu , to argument .
Nie mniej jako mieszacz, będę zakładał drugą pp. podłogową w garażu .
Ta albo do sprzedania albo jako solarna zostanie .
Ponad 5 godzin spokojnie na przetwornicy chodziła z akumulatora z solarami
A propos MaxxFan Deluxe ma bieg wsteczny ??
Przerost formy chyba ?? Ale zabawka fajna
frólik - 2015-10-08, 11:09
Ma bieg wsteczny.
Być może przerost formy nad treścią, ale mnie się spodobał jako alternatywa dla omniventów i innych turbo wiatraków. No i to ma być kamper demo więc wszystko "na bogato"
rado - 2015-10-08, 12:00
Napiszę z praktyki - w tym roku 3 tygodnie Grecja, Albania, Czarnogóra w największych upałach i wietrzenie + turbovent nam wystarczało. Oczywiście nie było chłodniej niż na zewnątrz ale nie skróciliśmy urlopu z tego powodu. Jak było gorąco, to siedzieliśmy w wodzie ;-)
Oczywiście jak mówią "kto bogatemu zabroni" ...
Aha żeby nie było, klimę w zabudowie też mamy ale przy staniu na dziko, nie było opcji uruchomienia.
Istvan - 2015-10-08, 12:28
Bronek napisał/a: | ...
Niemniej jako mieszacz, będę zakładał drugą pp. podłogową w garażu .
Ta albo do sprzedania albo... |
Witam
Czy Twoja klima jest sterowana pilotem ?
Jak postanowisz sprzedać to daj znać .
Bronek - 2015-10-08, 12:55
Nie ,opis jest na forum .
Na E Bayu różnie ja kupiłem za ok 416 euro ? 1700zł m/w z wysyłką.
O tyle fajna ,że teraz jej nie wożę
Teraz sprzedaje droższe i mocniejsze ,ale , bo za ok. 3000 zł,a moim zdaniem to już się nie opłaca.
Moja była używana kilkanaście dni.
Zastanowię się , jak zakupię drugą podłogową .
Wysij na priv. dane bym pamiętał, jakby co
LINK EBAY
e bay klik
Istvan - 2016-07-03, 10:49
Bronek napisał/a: | Nie ,opis jest na forum .
Na E Bayu różnie ja kupiłem za ok 416 euro ? 1700zł m/w z wysyłką.
O tyle fajna ,że teraz jej nie wożę
Obrazek
Teraz sprzedaje droższe i mocniejsze ,ale , bo za ok. 3000 zł,a moim zdaniem to już się nie opłaca.
Moja była używana kilkanaście dni.
Zastanowię się , jak zakupię drugą podłogową .
Wysij na priv. dane bym pamiętał, jakby co
LINK EBAY
e bay klik |
Dane dawno wysłane, czy pamiętasz o temacie?
Johny_Walker - 2018-05-07, 11:19
Czy Fantastic Vent w dalszym ciągu jest najlepszy? Słyszałem że już nie jest...
Fantastic Vent
czy
Maxxair MaxxFan Deluxe Fan with Remote and White Lid
https://www.amazon.com/Ma...e/dp/B003ZOF09Y
|
|