| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Mięki dowód a wyjazd za granicę
Bim - 2008-04-29, 05:55 Temat postu: Mięki dowód a wyjazd za granicę mam dylemat zakupiłem kamperka z ubezpieczeniem ważnym do września przegląd techniczny też czy na dowód byłego właściciela moge wyrwać się na majówkę za granicę
czy jeżeli nie to pozostaje przerejestrowanie i czy mięki dowód jaki otrzymam na miesiąc będzie mnie uprwawniał do jazdy poza krajem?
same dylematy z zapracowania obudziłem się za pięć dwunasta ,że samochód nie przerejestrowany a tu wyjazd w planach
czy w jeden dzień można dokonać cudu rejestracji samochodu?
janusz - 2008-04-29, 06:43
| Bim napisał/a: | | ubezpieczeniem ważnym do września |
Należało by chyba uzyskać zgodę na piśmie na użycie samochodu. Kupujący ma obowiązek w ciągu 30 dni przerejestrować samochód. Kłopoty mogą się zacząć w razie jakiegoś nieszczęścia. Poprzedni właściciel będzie pociągany do odpowiedzialności bo teoretycznie auto jest jego. W razie czego będzie się tłumaczył że samochód sprzedał a Ty wyjdziesz na oszusta. | Bim napisał/a: | | zy miękki dowód jaki otrzymam na miesiąc będzie mnie uprawniał do jazdy poza krajem? |
Oczywiście wolno jeździć | Bim napisał/a: | | czy w jeden dzień można dokonać cudu rejestracji samochodu? | na miękkim dowodzie.
Wszystko zależy od operatywności urzędników w Starostwie lub UM. W niektórych trzeba się zarejestrować kilka dni wcześniej w kolejkę. Wtedy trudno. Generalnie w normalnym urzędzie sprawa załatwiana jest od ręki w 20 minut. Oczywiście mowa o miękkim dowodzie.
Bim - 2008-04-29, 07:14
Dziękuję Janusz za szybką odpowiedź włąśnie mija 30 dni od daty zakupu więc pędzę do wydziału komunikacji grunt że mientki upoważnia do jazdy za granice
TomekW - 2008-04-29, 21:45
Ja na "miękkim" dowodzie w zeszłym roku objechałem szczęśliwie Chorwację, oczywiście po upewnieniu się, czy mogę
darek 61 - 2014-01-10, 08:39
to mi się podoba,tylko znowu jest coś
http://www.tvn24.pl/polsk...kow,386328.html
ferguson - 2014-01-10, 10:24
| janusz napisał/a: | | Należało by chyba uzyskać zgodę na piśmie na użycie samochodu. Kupujący ma obowiązek w ciągu 30 dni przerejestrować samochód. Kłopoty mogą się zacząć w razie jakiegoś nieszczęścia. Poprzedni właściciel będzie pociągany do odpowiedzialności bo teoretycznie auto jest jego. W razie czego będzie się tłumaczył że samochód sprzedał a Ty wyjdziesz na oszusta. |
A umowa kupna to gips?
gino - 2014-01-10, 13:45
ale starego kotleta odświeżacie
|
|