Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Mięki dowód a wyjazd za granicę

Bim - 2008-04-29, 05:55
Temat postu: Mięki dowód a wyjazd za granicę
mam dylemat zakupiłem kamperka z ubezpieczeniem ważnym do września przegląd techniczny też czy na dowód byłego właściciela moge wyrwać się na majówkę za granicę
czy jeżeli nie to pozostaje przerejestrowanie i czy mięki dowód jaki otrzymam na miesiąc będzie mnie uprwawniał do jazdy poza krajem?
same dylematy z zapracowania obudziłem się za pięć dwunasta ,że samochód nie przerejestrowany a tu wyjazd w planach

czy w jeden dzień można dokonać cudu rejestracji samochodu?

janusz - 2008-04-29, 06:43

Bim napisał/a:
ubezpieczeniem ważnym do września

Należało by chyba uzyskać zgodę na piśmie na użycie samochodu. Kupujący ma obowiązek w ciągu 30 dni przerejestrować samochód. Kłopoty mogą się zacząć w razie jakiegoś nieszczęścia. Poprzedni właściciel będzie pociągany do odpowiedzialności bo teoretycznie auto jest jego. W razie czego będzie się tłumaczył że samochód sprzedał a Ty wyjdziesz na oszusta.
Bim napisał/a:
zy miękki dowód jaki otrzymam na miesiąc będzie mnie uprawniał do jazdy poza krajem?

Oczywiście wolno jeździć
Bim napisał/a:
czy w jeden dzień można dokonać cudu rejestracji samochodu?
na miękkim dowodzie.
Wszystko zależy od operatywności urzędników w Starostwie lub UM. W niektórych trzeba się zarejestrować kilka dni wcześniej w kolejkę. Wtedy trudno. Generalnie w normalnym urzędzie sprawa załatwiana jest od ręki w 20 minut. Oczywiście mowa o miękkim dowodzie.

Bim - 2008-04-29, 07:14

Dziękuję Janusz za szybką odpowiedź włąśnie mija 30 dni od daty zakupu więc pędzę do wydziału komunikacji grunt że mientki upoważnia do jazdy za granice
TomekW - 2008-04-29, 21:45

Ja na "miękkim" dowodzie w zeszłym roku objechałem szczęśliwie Chorwację, oczywiście po upewnieniu się, czy mogę :spoko
darek 61 - 2014-01-10, 08:39

to mi się podoba,tylko znowu jest coś

http://www.tvn24.pl/polsk...kow,386328.html

ferguson - 2014-01-10, 10:24

janusz napisał/a:
Należało by chyba uzyskać zgodę na piśmie na użycie samochodu. Kupujący ma obowiązek w ciągu 30 dni przerejestrować samochód. Kłopoty mogą się zacząć w razie jakiegoś nieszczęścia. Poprzedni właściciel będzie pociągany do odpowiedzialności bo teoretycznie auto jest jego. W razie czego będzie się tłumaczył że samochód sprzedał a Ty wyjdziesz na oszusta.

A umowa kupna to gips?

gino - 2014-01-10, 13:45

ale starego kotleta odświeżacie :bajer