Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kupię kampera 1993-1998 rok. Ducato.

Harbuz - 2015-10-09, 12:32
Temat postu: Kupię kampera 1993-1998 rok. Ducato.
Z racji, że jest to mój pierwszy post to wszystkich witam serdecznie :spoko . Oczywiści gdybym napisał coś nie tak to też proszę się nie denerwować.
W okresie wakacyjnym byłem pożyczonym ducato na wyjeździe. Takim dużym 6-cio osobowym. Zrobiliśmy Nordkapp i Mikołaja. Trasa 7,5 tyś. km. Przejechana bez problemu. No może jeden mały jak strzeliła nam opona na autostradzie. Gdyby miała mniej jak 15 lat pewnie by tego nie było. Taka sytuacja.. :wyszczerzony:
Nadmienię, że kamper w starej budzie tzw. kwadraciak.
Nie mam nic przeciwko nawet mi się podobał mimo słabego silnika.
Teraz do rzeczy. Mam na wydanie jakieś 30-40 tyś zł. Za tą kasę nie kupię nic sensownego więc szukam 6 osobowego w starej budzie. Tak na początek. Myślę, że lepiej kupić dziadka na wypasie" zadbanego" niż golasa po lifcie? Taka moja subiektywna opinia.
Podoba mi się coś takiego- http://olx.pl/oferta/fiat...html#188ace737c
Oczywiście nie musi to być ten? Może ktoś wie o jakimś ciekawym kąsku, albo ma jakieś wskazówki co do tego modelu? Dlaczego 6- cio osobowy? Jechałem tylko z żoną. Alkowa na bagaże, sypialnia na stałe, a stół jak stół do jedzenia. Zresztą nawet w dwie pary można swobodnie wyskoczyć.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

moskit - 2015-10-09, 12:57

Witam Was

Zapamiętaj na zawsze "KAMPER JEST DLA DWOJGA"
Ja bardzo szybko się o tym przekonałem właśnie w Skandynawii
Pozostałe wymagania w Waszej gestii.

Pozdrawiam
Andrzej

JaWa - 2015-10-09, 15:40

W 1997 był składany z części 1990 (na oko).
WINNICZKI - 2015-10-09, 23:19

Mam takiego składanego w1990 roku Burstner a 630 za 19 900 złtroche to tanio jak dla ciebie.Ale za to jest w doskonałym stanie :chytry
Harbuz - 2015-10-10, 05:35

Widziałem go już wcześniej. Przepraszam, ale on jakoś nie bardzo jest w tej dużej budzie?
Pzdr.

Comsio - 2015-10-12, 08:02

Powitać przyczepy miałem duże, to i kampera mam dużego. :wyszczerzony:
Jest wygodniej dla dwóch osób, tu popieram słowa Moskita.

Do nas dobijają nie raz znajomi lub syn,na noc to kimają w alkowie.
Jak masz warunki i możliwości, to szukaj dużego.
W kamperowaniu stolik kawowy czy jadalniany, jak go zwał, odgrywa dużą rolę wiosną, i jesienią .
Przy nim spędzamy chłodne wiosenne i jesienne wieczory.

Życzę samych przyjemności z Kamperowania. :spoko

Argo - 2015-10-12, 08:20

moskit napisał/a:
Witam Was

Zapamiętaj na zawsze "KAMPER JEST DLA DWOJGA"
Ja bardzo szybko się o tym przekonałem właśnie w Skandynawii
Pozostałe wymagania w Waszej gestii.

Pozdrawiam
Andrzej

i dodam, że przestrzeni nie dokupisz,a wszystko inne tak

piotr1 - 2015-10-12, 17:44

1997 to składak. Stare auto nie za tą kasę.
stef - 2015-10-13, 07:19

Panowie... ja mam małego - kampera oczywiście ;) teoretycznie 6 osobowy ale w praktyce 4.
Jeżdżę w 4 osoby - 2+2 (w tym roku 6 i 2 lata). Powiem, że to co koledzy piszą na forum... jedynej rzeczy której nie dokupisz to przestrzeń. To prawda ale też bez przesady. Podróżując nie siedzimy tylko w budzie. Wieczorem jesienią czy wiosną - pewnie, że życie wieczorne nie toczy się na zewnątrz lecz wewnątrz. Mając wcześniej dużą przyczepę zauważyłem, że mimo oddzielnej sypialni i tak dziecko się budzi i raczej my wolimy pójść wcześniej spać niż męczyć i dzieci i siebie.
A jednak mniejszy sprzęt to Wielki plus na promach i pod marketami oraz na zatłoczonych latem MOPach.
Nasz to VW T4 z zabudową EuroSky 550

Harbuz - 2015-10-15, 15:27

stef napisał/a:
Panowie... ja mam małego - kampera oczywiście ;) teoretycznie 6 osobowy ale w praktyce 4.
Jeżdżę w 4 osoby - 2+2 (w tym roku 6 i 2 lata). Powiem, że to co koledzy piszą na forum... jedynej rzeczy której nie dokupisz to przestrzeń. To prawda ale też bez przesady. Podróżując nie siedzimy tylko w budzie. Wieczorem jesienią czy wiosną - pewnie, że życie wieczorne nie toczy się na zewnątrz lecz wewnątrz. Mając wcześniej dużą przyczepę zauważyłem, że mimo oddzielnej sypialni i tak dziecko się budzi i raczej my wolimy pójść wcześniej spać niż męczyć i dzieci i siebie.
A jednak mniejszy sprzęt to Wielki plus na promach i pod marketami oraz na zatłoczonych latem MOPach.
Nasz to VW T4 z zabudową EuroSky 550

Nie miałem wiele do czynienia z kamperowaniem. Obskoczyłem troszeczkę północ europy i stąd moje zainteresowanie.
Znajomi byli z dziećmi 2+2. Zawsze siedzieliśmy u mnie, bo miejsce na to pozwalało. Jeden był Transit z alkową, drugi Ducato bez. Łóżko opuszczane z nad foteli kierowcy i pasażera. Katastrofa jak dla mnie. Może dlatego, że miałem komfort.
Oczywiście nie wspomnę o dużych zbiornikach na wodę. Większa kaseta na 1i2 :wyszczerzony: . Bryła może i kolor tapicerki był archaiczny, ale reszta pod katem wyposażenia wydaję mi się lepsza? Oczywiście nie mam zamiaru nikogo obrazić.
Nawet w trakcie poszukiwań tak jak w tym linku co zapodałem wcześniej jest osobno toaleta z łazienką. To jest wypas. Nie potrzeba zawsze wycierać brodzika.
Znalazłem kolegę z CT takie ogłoszenie na allegro-http://allegro.pl/fiat-ducato-knaus-traveller-560u-i5728961502.html#thumb/6
Też nie jest to co szukam, ale za to jest w wersji na bogato. Z drugiej strony jak mówi moja żonka pośpiech jest złym doradcą. Może coś jeszcze będzie fajnego.
Jeszcze raz dzięki za dobre słowa i opinie. Pozdrawiam.