| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Kontrolka ładowania świeci w czasie jazdy Ducato I
BioPiekarz - 2015-10-20, 20:39 Temat postu: Kontrolka ładowania świeci w czasie jazdy Ducato I Kontrolka ładowania świeci w czasie jazdy.
Jaka może być przyczyna ?
Wszystkie wskaźniki ładowania pokazują że alternator ładuje normalnie 13,8 do 14,1 V
Kontrolka natomiast świeci z różnym natężeniem bez ładu i składu.
Spotkaliście się z czyś takim ?
dz30 - 2015-10-21, 13:27
Zaczynają Ci padać diody w alternatorze !!
EBRP670 - 2015-10-21, 14:02
wymień regulator napięcia umieszczony na alternatorze bez wyjmowania alternatora/odkręca się dwie śrubki kluczem nr.7/
CORONAVIRUS - 2015-10-21, 16:04
jedź do elektryka ... często taniej będzie jak on spojrzy i oceni sytuacje niż korzystanie z doradztwa internetowego ...bo przecież o kasę chodzi
Gewehr - 2015-10-21, 16:05
Nie robi się wymiany regulatora na samochodzie. Trzeba wyjąć alternator i go rozebrać. W 99% jest wymagane toczenie komutatora. Bez tej operacji, długo nie pochodzi. Bez wyciągania, można robić doraźnie, gdzieś na trasie
martini44 - 2015-10-21, 17:08
a moze tylko kabelek zaśniedział z kontrolki przy alternatorze....
gardamm - 2015-10-21, 17:08 Temat postu: Re: Kontrolka ładowania świeci w czasie jazdy Ducato I
| BioPiekarz napisał/a: | Kontrolka ładowania świeci w czasie jazdy.
Jaka może być przyczyna ?
Wszystkie wskaźniki ładowania pokazują że alternator ładuje normalnie 13,8 do 14,1 V
Kontrolka natomiast świeci z różnym natężeniem bez ładu i składu.
Spotkaliście się z czyś takim ? |
U mnie żarzy sie tak już dwa sezony , w słoneczny dzień nie widać dopiero. jak się zrobi bardzo ciemno to widać .Jak wzrastają obroty to zazwyczaj świeci mocniej, a przy zmianie biegów gaśnie ( ale nie zawsze ) rozrusznik po remoncie kapitalnym , alternator - również, diody prosiłem żeby wymienić. elektryk mowił, że nie trzeba ale wymienił - nic nie pomogło ostatnio wymieniłem stacyjkę, też nic . Elektryk założył dodakowy kabel ze stacyjki też nie pomogło.
Sprawdzam akumulator co chwile - naładowany, alternator też ładuje
Już sie przyzwyczaiłem
silny - 2015-10-21, 21:52
zima idzie , masz czas -rozbierz , umyj pędzelkiem i ekstrakcyjną na cacy. porusz szczotki ,popraw lutowania.
moze kabelek odd kontroli jest gdzies przetarty przy silniku i masuje lekko
|
|