Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - w³ochy po raz n-ty

michal_olk - 2015-10-20, 23:19
Temat postu: w³ochy po raz n-ty
Mam wra¿enie ¿e wszystko ju¿ tu by³o wiêc krótko...

³±cznie 45 nocy, 2 osoby doros³e i dziecko 1,5 roku.

zrobili¶my trasê:
warszawa
Gliwice
Salzburg(Bad Reichenhall)
Wysokie Taury
wzd³u¿ wybrze¿a Adriatyku do pó³wyspu Gargano
po drodze jeszcze Urbino
obajazd ca³ego pó³wyspu
Polignano amare
Alberobello
Matera
Wybrze¿e Amalfi
Pompeje
Potem przez ¶rodek przez Apeniny i okolice Aquilli do Castelluccio
powrót do Polski

Spali¶my 2 noce na campingach (pierwszy nocleg we w³oszech i okolice Amalfi)
Kilka nocy na Sosta Camper na Gargano a reszta na darmowych miejscówkach, czêsto z aplikacji Park4Night.

To by³a nasza która¶ z kolei wycieczka do w³och i ju¿ wiemy ¿e wybrze¿e nam raczej nie pasuje.
Niestety czym dalej na po³udnie tym brudniej a w³osi nie widza nic z³ego w wyrzucaniu ¶mieci do rowu czy nawet pod nogi (by³em ¶wiadkiem jak dobrze wygl±daj±ca w³oszka wychodz±c z dzikiej pla¿y rzuci³a butelki po piwie na ziemie i odjecha³a autem). na dodatek praktycznie ca³e wybrze¿e adriatyku jest nudne jak flaki z olejem a¿ do pó³wyspu Gargano - tam ³adnie ale s± czêsto trudno¶ci z dotarciem do tych co piêkniejszych pla¿ (dostêp np. tylko przez hotel lub ³odzi±).

okolice Salzburga - bardzo fajne - polecam jak kto¶ lubi góry. stali¶my an fajnym placu za 14euro/doba w Bad Reihenhall, obok term. Wypo¿yczyli¶my rowery elektryczne górskie i zrobili¶my w jeden dzieñ 70km po górach (MTB) i to z dzieckiem.

Polignano - bardzo fajne
Alberobello - mega komerycyjne nawet po sezonie - dla nas na 2godziny (zdjêcia i spadaæ)
Pó³wysep Gargano - fajne pla¿e, zatoczki itd (urozmaicone wybrze¿e)
Matera - ekstra, jest fajna darmowa miejscówka z super widokiem na starówkê po drugiej stronie w±wozu
Wybrze¿e Amalfi - ¶rednie miejsce dla campera, ciasno, w±sko, brak campingów i brak parkingów. Musia³em przejechac to bez zatrzymywania. To miejsce na skuter raczej ale bardzo ³adnie.
Pompeje - dla mnie nuda ale pewnie siê nie znam. Zato fajny sosta camper na przeciwko wej¶cia mieli¶my i dobra pizz±.

...no i najlepsze czyli Apeniny:)
jechali¶my za rad± poznanego w³ocha w stronê Castelluccio na p³n. od Aquilli. Wybrali¶my drogê przez parki narodowe i tam jest naprawde piêknie i spokojnie (je¶li kto¶ tego szuka to super).
nam siê tam najbardziej podoba³o a w zasadzie dopiero tam dobrze siê poczuli¶my. Koniecznie nale¿y siê kierowaæ na Campo Imperatore - w³oski ma³y tybet.
W górach du¿o ma³ych piêknych miasteczek, du¿o miejsc do biwakowania, darmowych placów dla camperów i by³y te¿ campingi (nie korzystali¶my). Samo castelluccio te¿ piêknie po³o¿one a w samym centrum jest plac na który mo¿na przenocowaæ.

A to kilka zdjêæ z naszego wyjazdu:

michal_olk - 2015-10-20, 23:24

cd...
ZEUS - 2015-10-20, 23:27

szkoda, ¿e tak krótko :-P ... wiem,
michal_olk napisa³/a:
Mam wra¿enie ¿e wszystko ju¿ tu by³o wiêc krótko...

ale fajnych relacji nigdy do¶æ, ka¿dy ma inne spojrzenie, inny styl i dlatego warto... :)

michal_olk - 2015-10-20, 23:37

D³ugo to by³o o Czechach - szumawa :)
Bronek - 2015-10-21, 04:36

Lubiê W³ochy , opisujesz zdjêcia , i w ogóle ........ :roza:
Misio - 2015-10-21, 19:57

Dobrze siê czyta i ogl±da, wiêc pisz dalej. No to :pifko na wieczór.
michal_olk - 2015-10-21, 21:04

Fajnie ¿e kto¶ chce to czytaæ :) dziêki

Dodam jeszcze ¿e korzystali¶my ze strony na której s± wymienine najpiêkniejsze miasteczka/wsie - bardzo przydatne bo pozwala zjechaæ z najbardziej obleganych tras a jednoczesnie zobaczyæ co¶ ³adnego.

http://www.borghitalia.it...hp?id=5&lang=en

a... pierwszy raz tak na powa¿nie mnie zawiod³a nawigacja google maps - we w³oszech nas wprowadzi³a w jakie¶ ogródki dzia³kowe i by³ potrzebny traktor bo by³o zbyt strono ¿eby sie cofn±æ (mam s³aby silnik 1.9 a droga by³a mocno stroma i w±ska). By³a to oczywi¶cie moja wina (mog³em siê kawa³em przej¶æ jak nabiera³em obaw) ale tak to bywa jak cz³owiek siê ¶pieszy bo ¼le zaplanowa³ nocleg.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-15, 12:29

Mam kilka pytañ.Sprawdzam wszystko w atlasie i na mapie Wloch.Alberobello faktycznie komercja,jadac kolo Matery,duzo budynkow z taka zabudowa.Matera wspaniala ,ale podaj ten postój,my stali¶my kolo szko³y daleko od zabytku,zapomnialam nazwy.W 2012 wracaj±c z Grecji promem,zwiedzalismy co pod Unesco/z internetu/,bo nie mia³am materia³ów na Italie.Powrót to by³ spontan. Napisz dok³adniej droge od Amalfii,ko³o Terni jest najwieszy wodospad ,czy tam byli¶cie.Amalfi,to dopiero za Pozitano znale¼li¶my jedno jedyne miejsce.Okazalo siê potem ze wogole nie wolno jechaæ kamperami.Zbigniew mowil ¿e rêce go bola³y od krêcenia.Wielki szacun za jazde z ma³ym dzieckiem.Mowie znajomym ze podró¿e z ma³ymi dziecmi sa realne,to mnie pukaja po g³owie.Wol± samolotem,nawet nie sa na plazy tylko na basenach przyhotelowych.Proszê o bardziej szczegolowo,z dodaniem fotek.Barbara muzyk
michal_olk - 2015-12-18, 12:11

w Materze jedn± noc mieli¶my tu (by³y jeszcze dwa inne campery - W³oski i Litewski): https://goo.gl/xuyORQ

a drug± noc ju¿ tu: https://goo.gl/CVZCUc

Ko³o Terni nie jechali¶my - jechali¶my obok Aquilli na pó³noc do Castelluccio. Ca³y temten rejon jest piêkny.

Co do Amalfi to tak jak pisa³em - nie stawali¶my tam nigdzie. Przejechali¶my t± tras±: https://goo.gl/EbtKes

Jedyny postój w okolicy to by³o tu na campingu (1 noc a w zasadzie - przyjechali¶my o 21 a kazali wyjechaæ przed 11:00): https://goo.gl/HgJR1v

Mnie na tej drodze rêce nawet nie bola³y ale by³em strzêpkiem nerwów - ci±gle mijali¶my autobusy "na styk" - z jednej ska³a z drugiej przepa¶æ. No i ten brak odpoczynku po drodze - nie by³o gdzie san±æ na kawê.

Beata i Leszek - 2015-12-18, 13:03

Witamy :spoko £adne fotki, dajemy przys³owiowe piwko. Pozdrawiamy cieplutko :)