|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - NORWEGIA 2016
Kasikk02 - 2015-10-22, 10:13 Temat postu: NORWEGIA 2016 Witam serdecznie,
Dziś Was znalazłam i dziś od razu piszę
Otóż: w czerwcu 2016r. planujemy wyprawę kamperem do Norwegii z okolic Olsztyna. Niestety wyprawa dość krótka bo tylko 10 dniowa (może się uda 14) ale myślę że i tak wrócimy z "bananami" na buzi
Jedziemy w 6 osób, wypad przyjacielski, młodzi ludzie 27-39 lat.
Bardzo chciałabym abyście pomogli zorganizować taki krótka wypad, tzn chodzi o miejsca, co polecacie?
Jak zobaczyłam w jednym poście opłaty za promy to mi oczy zbielały :/ Mogłabym prosić o info z jakimi wydatkami trzeba się liczyć od osoby na taki wyjazd? (jedzenie bierzemy swoje z Polski)
Wiem że z noclegiem nie ma problemu, a chcielibyśmy zobaczyć ile się da
Na daleką północ się nie wybierzemy bo nie pozwoli nam na to czas niestety.
Moglibyście mi pomóc aby ten wyjazd mimo krótkiego czasu stał się niezapomniany?
moskit - 2015-10-22, 10:41
Jaką zakładacie trasę ?
Pewnie prom do Karlskrony bo na kołach to trochę długo przez Danię lub Finlandię
Kasikk02 - 2015-10-22, 11:13
Moja trasa to:
STRAVANGER – PREISKESTOLEN – ODDA – JĘZYK TROLLA – BERGEN – GEIRANGERFJORD – TROLLSTEIGEN – THE ATLANTIC ROAD - Miejsca znalezione w necie w oparciu o mapę Norwegii
Jeżeli chodzi o transport to powiem szczerze że właśnie myślałam o drodze przez Danię (według nas wyjdzie taniej... ? Mylę się??) Ale im krócej wiadomo lepiej.... lepiej Szwecją?
MILUŚ - 2015-10-22, 11:24
Zaplanowałeś dość ambitny plan podróży . Ilu kierowców przewidujesz do kierowania ; ile godzin za kółkiem ? Na trase tam przyjmij co najmniej 2-3 dni w przypadku jazdy na kołach do Norwegii .
Bedziesz chciał oszczedzić .........więc zrezygnujesz z promów wewnątrz Norwegii . Czyli trasa na kołach bedzie dłuzsza . Zostaje 7-8 dni na zwiedzenie Norwegii .
Kasikk02 - 2015-10-22, 11:43
Nie no nie przesadzajmy aż z takim oszczędzaniem, promy wchodzą w grę chcę tylko mnie więcej określić koszty takiej wyprawy, wstępnie obliczałam że w 2000 zł od osoby można się wyrobić (z własnym jedzeniem i wiadomo noclegi na parkingach)
Mamy 6 osób z czego 4 mogą prowadzić także z tym też nie będzie problemu.
A no i jeszcze jedno, Camper będzie pożyczony także to też wliczyłam w koszty
@ndrzej - 2015-10-22, 12:02
Do Norwegii przez Danię??? Przy ograniczonym czasie to i dużo za daleko (ponad tysiąc km) i wcale nie taniej (paliwo, mosty) niż np. promem do Karlskrony lub z Niemiec (np. z Sassnitz) do Szwecji! Nawet krócej i taniej byłoby przez kraje nadbałtyckie i promem do Helsinek.
Co do Norwegii - polecam Lofoty. Można dostać się na nie korzystając z promu, na północ od Narviku. Jednak to trochę daleko, bo za kołem polarnym...
krzlac - 2015-10-22, 12:04
Trasa dobra. Jedynie Droga Atlantycka do ewentualnego skreślenia. Bo to i daleko i moim zdaniem atrakcja wątpliwa. Pojedziesz następnym razem na Lofoty to mosty między wyspami zobaczysz. Spróbuj dodać lodowiec. W takiej konfiguracji (noclegi-wyżywienie) starczy Ci 7-8 tyś.
Kasikk02 - 2015-10-22, 12:08
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi... A jak z tymi kosztami? Udałoby się wyrobić w tych 2000 zł od osoby? Jak myślicie?
Kasikk02 - 2015-10-22, 12:10
Czyli nam starczy... ufff Pomyślimy nad ta trasą jeszcze...
To teraz jeszcze jedno... jak już zaczęłam męczyć... Do wyjazdu jeszcze bardzo dużo czasu ale chciałabym się dowiedzieć... może macie jakieś namiary na fajne Kampery do wypożyczenia ?
@ndrzej - 2015-10-22, 12:40
W 2008 roku byliśmy na miesięcznej wyprawie na Nordkapp w 4 dorosłe osoby. Wszystkie koszty zamknęły się sumą 8200 zł - a więc niewiele powyżej 2000 zł na osobę.
Relację z naszej podróży znajdziesz tutaj
moskit - 2015-10-22, 12:41
Twoja trasa to około 3200 km policz paliwo, promy i płatne odcinki drogi
http://oplatydrogowe.eu/oplaty-drogowe/no
może być lekko nieaktualna
Trochę trasa za ambitna aby zwiedzać policz max 350 km na dzień bez względu na ilość kierowców
Pierwszego dnia wieczorem jesteś w Szwecji zakładam że popłyniecie promem w dzień bo nocny to kajuty i kasa, do Norwegii jedziecie non-stop rano jesteście pod Oslo
Dalej to już idź na żywioł co Wam dzień przyniesie zaznacz tylko kierunek do jakiego punktu chcecie dojechać reszta to życie i ekipa -sześć osób nawet młodych to wyzwanie w takiej podróży.
Jest takie powiedzenie "Bez względu na zapis w dowodzie rejestracyjnym i DMC kamper jest dla DWOJGA"
12000 zł na sześć osób bez campingów wystarczy, oczywiście o zakupie piwa na miejscu to zapomnijcie (Kalmar w restauracji 140 koron za 0,5 litra cienkiego piwa)
Ja bym odpuścił Trasę Atlantycką za mało czasu
Ale Warto
"Choroba Skandynawska" już nie jednego dopadła
Kasikk02 - 2015-10-22, 13:32
[quote="@ndrzej"]W 2008 roku byliśmy na miesięcznej wyprawie na Nordkapp w 4 dorosłe osoby. Wszystkie koszty zamknęły się sumą 8200 zł - a więc niewiele powyżej 2000 zł na osobę.
Ale jechaliście własnym autem? My będziemy pożyczać... więc też trochę kasy na to pójdzie :/
O cenach Norweskich już się trochę naczytałam, o zgrozo!
Prowiant chcemy wziąć swój tyle ile można, tam kupować tylko pieczywo i naprawdę niezbędne rzeczy.
Tak myślałam że plan będzie za ambitny a szkoda bo ja już po samych zdjęciach się zakochałam
Zobaczymy jak będzie, czasu jeszcze dużo więc i plany mogą się lekko zmienić.
Tak jak wcześniej pisałam trasę mam mniej więcej wyliczoną, zmartwiłam się tylko tymi promami
krzlac - 2015-10-22, 14:06
Muszę zweryfikować kwotę 7-8 tyś. Nie zauważyłem, że będziesz wypożyczał kampera. Myślałem o paliwie, promach, opłatach drogowych, wejściówkach i drobnych uzupełnieniach prowiantu. Pamiętaj, ze ceny promów norweskich zależą od długości auta i powyżej 6m znacznie rosną. Przy 6 osobach to raczej będzie kamper 7-8 m.
MILUŚ - 2015-10-22, 14:15
Kasikk02 napisał/a: | ................. My będziemy pożyczać... więc też trochę kasy na to pójdzie |
Nie zapomnij o............kaucji przy wypożyczeniu kampera Przy tak dużym /sześcioosobowy / może Ci braknąc tych 8 tyś .
ZEUS - 2015-10-22, 14:58
MILUŚ napisał/a: | kaucji przy wypożyczeniu kampera |
ale kaucja jest zwrotna ... myślę, że przy kalkulacji kosztów wyjazdu bardziej chodzi o poniesione nakłady... fakt, że na kaucję też trzeba czasowo przeznaczyć trochę kasiory
darboch - 2015-10-22, 17:35
Z tą ilością dni jakie przeznaczanie to raczej objazdówka ale też można super wypad zaplanować. promem przebić się z Danii do Norwegii Hirtshals-Langesund, jako ekipa w wieku zabawowym polecam Bo Soomerland świetna zabawa dalej kierować się na Lyseboth, Lysefjord, Prekestolen i do góry płaskowyż Hardangervidda, na trasie Laerdal...przejechać przez góry Jotunheimen,górską drogą nr 55 Sognefjellsvegen - ( trasa na wysokości 1400 m n.p.m ze sporą ilością lodowców) w kierunku Fiordów Zachodnich a więc Trollstiegen, Geiranger, Dalsnibba, Złota Droga i pomału w dół. Wszystko jest na trasie bez zbaczania bo na to braknie czasu ale i tak gwarantuje Wam oczopląs na najwyższym poziomie
Powpisuj sobie nazwy, popatrz , poczytaj...poniżej sa linki z naszych wyjazdów po całej Norwegii i jak coś śmiało pytaj
izola - 2015-10-22, 19:07
fajny fred - teź chce m się tam - dzięki za nfos
bmalu - 2015-10-22, 21:28 Temat postu: NORWEGIA Byłem w Norwegii w 2011, właściwie objechałem planowaną przez Was trasę w odwrotną stronę. Warto było. Planuję kolejny wyjazd, nie jako objazdówkę ale raczej dłuższe pobyty w miejscach gdzie nie byłem, a jest co zwiedzać i podziwiać. Nieśmiało polecam moje wnioski na stronie
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11801
Szerokości i wysokości Pozdrawiam
Kasikk02 - 2015-10-23, 07:25
MILUŚ napisał/a: | Kasikk02 napisał/a: | ................. My będziemy pożyczać... więc też trochę kasy na to pójdzie |
Nie zapomnij o............kaucji przy wypożyczeniu kampera Przy tak dużym /sześcioosobowy / może Ci braknąc tych 8 tyś . |
O kaucji wiem, i nie wliczałam jej do ogólnej kalkulacji Kaucja jest wrotna więc nie ma się narazie co tym martwić
Kasikk02 - 2015-10-23, 07:36
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, pytań pewnie jeszcze będę miała wiele, trasa pewnie te, z się jeszcze zmieni... tak czy inaczej skarbonka co miesiąc musi się zapełniać
darboch - 2015-10-23, 15:41
Przy sześciu osobach gdzie każda finansuje czesc taki wyjazd to ekonomiczna bajka
moskit - 2015-10-23, 15:47
Pamiętaj aby na promach podawać że jest 5 pasażerów i kierowca bo zapłacicie za 6 + kamper
do pojazdu zawsze doliczony jest kierowca
Kasikk02 - 2015-10-26, 09:49
A jak jest z drogami? Chodzi mi tu bardziej o "trudność jazdy" niż jakość dróg. To będzie pierwsza nasza taka wyprawa i chcielibyśmy wiedzieć czy "damy radę" ?
Endi - 2015-10-26, 09:59
Kasikk02 napisał/a: | A jak jest z drogami? Chodzi mi tu bardziej o "trudność jazdy" niż jakość dróg. To będzie pierwsza nasza taka wyprawa i chcielibyśmy wiedzieć czy "damy radę" ? |
Pośpiech w Norwegii jest niewskazany. Trzeba jechać uważnie tym samym ostrożnie. Radary praktycznie są wszędzie, również w tunelach !!
Trochę cierpliwości i dacie radę
moskit - 2015-10-26, 10:01
Dacie radę jedynie co trzeba pamiętać w Norwegii i nie tylko to hamowanie silnikiem aby wspomagać hamulce bo może ich zabraknąć w najmniej odpowiednim momencie.
Trzeba się liczyć że po górach kamperem dużo jeździmy na jedynce lub dwójce , już taki urok tras
MILUŚ - 2015-10-26, 11:14
Ograniczenia prędkości w Norwegii są adekwatne do warunków drogowych .............to znaczy ,że 10 kilometrów szybciej niz na zakazie i..........lądujesz w fiordzie
slawwoj - 2015-10-26, 11:30
Coraz częściej myślę o tym kierunku. Jeśli przyszłoroczne lato ma być takiej jak w tym roku to kierunek południowy odpada.
Jak jest tam z temperaturą w trakcie wakacji ?
Czy są miejsca w gdzie można plażować z dziećmi ?
MILUŚ - 2015-10-26, 11:42
slawwoj napisał/a: | ...............
Jak jest tam z temperaturą w trakcie wakacji ?
Czy są miejsca w gdzie można plażować z dziećmi ? |
Nie jestem częstym tambylcem ; moje doświadczenia ze Skandynawia opieram na naszych trzech wyjazdach W 2008 przez trzy tygodnie lało i było zimno / lipiec / ; w zeszłym roku /sierpień / przez dwa tygodnie był taki skwar ,że opalaliśmy sie prawie nonstop . A w tym roku /lipiec / znów nas pogoda rozpieściła i przez ponad trzy tygodnie ani kropelki deszczu . A na Nordkapie spaliśmy przy otwartych oknach dachowych Plażować z dziećmi można wszędzie gdzie jet pięknie ale.......... słońce to nie wszystko Weź pod uwagę ,że większość strumieni ;rzek czy jezior jest zasilanych z ......lodowców
darboch - 2015-10-26, 13:45
Kasikk02 napisał/a: | A jak jest z drogami? Chodzi mi tu bardziej o "trudność jazdy" niż jakość dróg. To będzie pierwsza nasza taka wyprawa i chcielibyśmy wiedzieć czy "damy radę" ? |
Dacie radę.
leszek1234 - 2015-10-29, 20:37
Mam może naiwne pytanie - dlaczego nikt nie proponuje ( wydawało by się najprostszego) promu ze Świnoujścia do Ystad. Pytam , bo też mi chodzi Norwegia po głowie i planowałem taki prom. Jest coś co czyni go powiedzmy... mało korzystnym dla nas?
krzlac - 2015-10-29, 20:53
leszek1234 napisał/a: | Jest coś co czyni go powiedzmy... mało korzystnym dla nas? |
Tak, rejs trwa 7 godzin i rzadko udaje się kupić tani bilet. Ale wykluczać nie należy. Klikać, sprawdzać cenę biletu, a na rejs zabrać dobrą książkę.
MILUŚ - 2015-10-29, 22:05
krzlac napisał/a: | leszek1234 napisał/a: | Jest coś co czyni go powiedzmy... mało korzystnym dla nas? |
Tak, rejs trwa 7 godzin i rzadko udaje się kupić tani bilet. |
Bilet można na portalu Aferry kupić z wyprzedzeniem / w tym roku zaoszczędziliśmy na promie do Helsinek ~200 zł / . Myślę ,że położenie Ystad jest mało korzystne dla jadących do Norwegii . Traci się ponad siedem godzin ; które mozna wykorzystać na jazdę przez Danię do Norwegii ; i jest się dalej kilkaset kilometrów od celu . Oczywiście dla udających się do Norwegii ;mających czas i chcących zwiedzić po drodze Szwecję to dobra alternatywa .
willi7 - 2015-10-30, 13:22
Również planuję na 2016 Norwegię, chyba przez Danię ale też rozważam Świnoujście
Kasikk02 - 2015-10-30, 14:02
My też cały czas mamy otwarty plan podróży, jednak wydaje nam się że lepiej przez Danię... Sprawdzałam te drogi i ta przez Danię, później promem do Norwegi będzie najszybciej i nie najdrożej.
W jakim terminie się wybierasz?
willi7 - 2015-10-30, 14:08
Kasikk02 napisał/a: | My też cały czas mamy otwarty plan podróży, jednak wydaje nam się że lepiej przez Danię... Sprawdzałam te drogi i ta przez Danię, później promem do Norwegi będzie najszybciej i nie najdrożej.
W jakim terminie się wybierasz? |
wstępny plan to trzy tygodnie w lipcu
moskit - 2015-10-30, 14:45
My jak co roku 2 lipca stajemy na ziemi Norweskiej na 2-3 tygodnie
Tym razem do wysokości Trondheim możliwe że przez Danię
leszek1234 - 2015-10-30, 18:24
A czy na promie można przebywać w kamperze, czy trzeba opuścić pojazd? Bo jeśli można , to te 7 godz. do Ystad nocą nie byłoby niczym strasznym.
krzlac - 2015-10-30, 18:37
Niestety musisz opuścić pokład samochodowy, zostaje on dla bezpieczeństwa samochodów zamknięty. Myślę, że drugim tego powodem jest to, że prom chce też zarobić na kabinach, barze, restauracji i sklepie.
Rav - 2015-10-30, 20:45
leszek1234 napisał/a: | A czy na promie można przebywać w kamperze, czy trzeba opuścić pojazd? Bo jeśli można , to te 7 godz. do Ystad nocą nie byłoby niczym strasznym. |
Niestety zostać możesz tylko na pokładach półotwartych. Zwykle pokład jest zamykany i to dosłownie - załoga robi obchód i zamyka dostęp (winda np. ruszy tylko z kartą obsługi promu). Mało tego w przypadku zalania pokładu lub pożaru drzwi już się nie otworzą (brak drogi ucieczki). Pomijam kwestie braku wentylacji, ewentualnych spalin agregatów chłodniczych i ewentualnego ciepła z maszynowni zwykle położonej poniżej.
Z uwagi na powyższe pozostawanie w aucie nie byłoby rozsądnym rozwiązaniem.
MILUŚ - 2015-10-30, 22:12
I nie zapominajcie o zabraniu biletów promowych z samochodu . Bo niczego w sklepach wolnocłowych ; restauracjach czy pubach nie kupicie Mówię z własnego doświadczenia
krzlac - 2015-10-30, 23:11
MILUŚ napisał/a: | I nie zapominajcie o zabraniu biletów promowych z samochodu . Bo niczego w sklepach wolnocłowych ; restauracjach czy pubach nie kupicie Mówię z własnego doświadczenia |
Bilety? A tego to nigdy nie doświadczyłem. Na jakim to promie?
SlawekEwa - 2015-10-30, 23:22
krzlac napisał/a: | Bilety? |
To na wypadek gdyby pasażer z kajaka chciał ze sklepu na promie skorzystać
MILUŚ - 2015-10-31, 00:35
SlawekEwa napisał/a: | ................
To na wypadek gdyby pasażer z kajaka chciał ze sklepu na promie skorzystać |
Dokładnie A było to w tym roku dwukrotnie na promie Eckero Line do Helsinek i Stena Line do Danii .
I uwierzcie ..........wejście na pokład samochodowy w trakcie rejsu jest...........strasznie upierdliwe i czasochłonne . Jest mozliwe w połowie rejsu i po zebraniu grupy wiekszej ilosci zapominalskich .
zbyszekwoj - 2015-10-31, 08:53
Włosi ogłosili że wszyscy kierowcy z biletami proszeni są na darmową kawę i rogalika. Mnie niestety uznali za pasazera- musiałem zapłacić.
MAZUREK - 2015-10-31, 13:39
moskit napisał/a: | My jak co roku 2 lipca stajemy na ziemi Norweskiej na 2-3 tygodnie
Tym razem do wysokości Trondheim możliwe że przez Danię |
No... Andrzejku mamy bardzo zbliżone plany na przyszły rok
darboch - 2015-10-31, 16:56
Kasikk02 napisał/a: | My też cały czas mamy otwarty plan podróży, jednak wydaje nam się że lepiej przez Danię... Sprawdzałam te drogi i ta przez Danię, później promem do Norwegi będzie najszybciej i nie najdrożej.
|
Wyjdzie na to samo, plus jest taki, ze od razu jesteście w Norge. Jeśli wybierzecie te połączenie o którym pisałem to warto wykupić sobie jedzonko....szwedzki stół od sałatek po dania mięsne,rybne,wegetariańskie , słodkości. Z tego co pamietam opcje tą można było wtedy wykupić tylko przez net ale warto
toscaner - 2015-10-31, 22:37
Czytam i notuję. Też planujemy odwiedzić Skandynawię w przyszłym roku. Tyle, że wstępnie planujemy start w okresie maj-czerwiec i tak ze 2-3 mies się powłóczyć. Wyścig nie dla nas i nie dla złomka.
Na pewno następne lato z dala od południa Europy. Szkocję zjeżdżamy teraz, no i drogą eliminacji w okresie przyszłorocznych upałów, aby nie spędzać ich na południu, wypada nam Skandynawia.
darboch - 2015-11-01, 00:21
2-3 mce....zazdroszczę
Kasikk02 - 2015-11-02, 12:08
A może był ktoś w Norwegii zaraz na początku września? Jak o tej porze jest tam z pogodą?
toscaner - 2015-11-02, 12:23
No właśnie, przyłączam się do pytania do osób, które bywały już w Skandynawii wielokrotnie.
Od kiedy zaczyna być ciepło i do kiedy. Z tym, że moja definicja ciepła to temperatury nocą nie spadające poniżej powiedzmy ok. +8C.
krzlac - 2015-11-02, 13:53
Pogoda i temperatura w Norwegii to naprawdę loteria. Wpływ na temperaturę w nocy ma wysokość miejsca postoju. Dla przykładu: w sierpniu 2015 temp. w dzień 20 -24 C, w nocy blisko morza 15 C na drugi dzień w górach (900 mnpm) 2 C.
MILUŚ - 2015-11-02, 14:06
krzlac napisał/a: | Pogoda i temperatura w Norwegii to naprawdę loteria........... |
Poprzednim razem / lipiec'14 / w ciagu dnia pogoda zmieniała nam się........3 krotnie . Od słońca po przez deszcz do..........mokrej ; zimnej mgły . I było grubo poniżej 8 st.C ....w dzień
moskit - 2015-11-02, 14:13
W 2014 lipiec (18 dni dojechaliśmy do wysokości Andalsnes) średnia temperatura dzień 24-26 noc 14-16
sierpień wys Trondheim żarówa
2015 lipiec (18 dni dojechaliśmy do Lofotów) dzień lub noc 16, noc lub dzień 2 uważaliśmy że było ciepło
sierpień- wrzesień wysokość Trondheim temp. dzień 18 noc 10 ale bardzo wiało odczuwalna dużo niższa
Byliśmy w Bergen teoretycznie 300 dni leje a my trafiliśmy że 3 dni żarówa
Nie ma reguły jak traficie tak będzie
Endi - 2015-11-02, 18:24
moskit napisał/a: | ...
Nie ma reguły jak traficie tak będzie |
To prawda. Nie ma reguły, raczej prawdopodobieństwo. My mięliśmy kilka gorących nocy ale również było na tyle chłodno, że puszczałem na minimum ogrzewanie.
Na fotce , temperatura na stellplatzu przy fjordzie w miasteczku Odda.
darboch - 2015-11-03, 20:09
Kasikk02 napisał/a: | A może był ktoś w Norwegii zaraz na początku września? Jak o tej porze jest tam z pogodą? |
Jesień, szybko ciemno, późno jasno.
Cos mam wrażenie, ze pomału wybija Wam się z głowy plan wyjazdu do Norwegii
izola - 2015-11-03, 20:47
teź bym tam chętnie pojechała....ale te prognozy pogodowe ?
... ale gdzie nie pojedziesz coś nie pasuje...na południu - np. zbytnie upały ...
... ale jedno wiem, jak pojade w Skandynawię kupię sobie wędkę i...będę ćwiczyć i się starać by coś złowić - jako laik
- chyba tak zrobię...
Comsio - 2015-11-03, 21:04
MAZUREK napisał/a: | moskit napisał/a: | My jak co roku 2 lipca stajemy na ziemi Norweskiej na 2-3 tygodnie
Tym razem do wysokości Trondheim możliwe że przez Danię |
No... Andrzejku mamy bardzo zbliżone plany na przyszły rok |
My od dwóch sezonów się wybieramy, jak by co, to z takim towarzystwem narobiliście mi smaku.
izola - 2015-11-03, 21:10
no, no prognozy towarzyskie są bardzo interesujące... a moźe zrobimy tam zlot?-gdzieś czytałam źe Toscaner teź sie nosi z planami ...
MILUŚ - 2015-11-03, 21:27
Ponieważ w tym roku pogoda w wakacje była w przewadze słoneczna to za rok............bedzie w przewadze
YAN - 2015-11-03, 21:43
Ja jestem na przełomie maja i czerwca 2016.
izola - 2015-11-03, 21:46
MILUŚ napisał/a: | Ponieważ w tym roku pogoda w wakacje była w przewadze słoneczna to za rok............bedzie w przewadze |
nic tam ,...... jak anioły podróźują to swieci raczej słoneczko
chciaź jak byłam w lipcu w PL nad Bałtykien ... było mało tej słonecznej pogody , więcej słoneczka i ciepła miałam we wrześniu i pazdzierniku na zachodze Francji
darboch - 2015-11-03, 21:52
JJJB napisał/a: | Ja jestem na przełomie maja i czerwca 2016. |
Jasiu a kiedy Ciebie tam nie ma ?
toscaner - 2015-11-04, 01:39
Czyli wychodzi, że czerwiec, lipiec, sierpień są optymalnymi miesiącami. Nie potrzeba klimy i prawie nie potrzeba ogrzewania.
Znaczenie ma też długość dnia, żeby coś zobaczyć, a nie z latarkami chodzić.
Przekamperowaliśmy i przy -5C i przy wiatrach pod 150km/h, więc w takim okresie Norwegia powinna być bajkowa.
Kasikk02 - 2015-11-04, 07:13
darboch napisał/a: | Kasikk02 napisał/a: | A może był ktoś w Norwegii zaraz na początku września? Jak o tej porze jest tam z pogodą? |
Jesień, szybko ciemno, późno jasno.
Cos mam wrażenie, ze pomału wybija Wam się z głowy plan wyjazdu do Norwegii |
Nie ma opcji żebyśmy zrezygnowali tylko niektórzy już na samym początku roku muszą planować urlopy i musimy wybrać najlepszy termin Poza tym czasu jak widać jeszcze jest dużo ale z racji że to pierwszy nasz taki wypad, chcę mieć w miarę ogarnięte wszystkie potrzebne informacje
MILUŚ - 2015-11-04, 08:33
Kasikk02 napisał/a: | ........ chcę mieć w miarę ogarnięte wszystkie potrzebne informacje |
Pytaj............pomożemy
darboch - 2015-11-09, 09:38
Kasikk02, kilkanaście razy pod rząd robiliśmy wypad w drugiej połowie lipca, poczatek sierpnia na 4-5 tyg i wg naszych doświadczeń jest to optymalny czas.
Kasikk02 - 2015-11-09, 10:26
darboch napisał/a: | Kasikk02, kilkanaście razy pod rząd robiliśmy wypad w drugiej połowie lipca, poczatek sierpnia na 4-5 tyg i wg naszych doświadczeń jest to optymalny czas. |
Ja wiem że ten czas byłby najlepszy Jednak ze względu na specyfikę pracy niektórych z naszych znajomych w grę wchodzi czerwiec bądź początek września tylko. I tak się właśnie zastanawiamy
darboch - 2015-11-09, 10:58
No to wg mnie bardziej czerwiec
Rav - 2015-11-09, 20:14
Kasikk02 napisał/a: | darboch napisał/a: | Kasikk02, kilkanaście razy pod rząd robiliśmy wypad w drugiej połowie lipca, poczatek sierpnia na 4-5 tyg i wg naszych doświadczeń jest to optymalny czas. |
Ja wiem że ten czas byłby najlepszy Jednak ze względu na specyfikę pracy niektórych z naszych znajomych w grę wchodzi czerwiec bądź początek września tylko. I tak się właśnie zastanawiamy |
Zdecydowanie czerwiec: dłuższy dzień (za kołem białe noce) i wyższe temperatury.
Jedyna przewaga września to przypadek gdybyście się wybierali na Trolltungę. We wrześniu da się przejść po gruncie, a czerwiec to przebijanie się przez śniegi i te 12 km naprawdę może dać w kość wymagając 10-12 godzin marszu "na pełnym biegu".
vwyogi - 2015-11-10, 11:01
tutaj na zachete film z wycieczki brytyjczyków na 3 T5-tki do Norwegii we wrzesniu. zwrócicie uwage jak pusto na campingach. Po obejrzeniu az mi się zachciało znowu do Norwegii
https://vimeo.com/141726386
Kasikk02 - 2015-11-10, 11:13
vwyogi napisał/a: | tutaj na zachete film z wycieczki brytyjczyków na 3 T5-tki do Norwegii we wrzesniu. zwrócicie uwage jak pusto na campingach. Po obejrzeniu az mi się zachciało znowu do Norwegii
https://vimeo.com/141726386 |
Fajoski :D No i jak widać we wrześniu nie musi być tam zimno i pochmurnie
Choć nie ukrywam że chyba bardziej przemawia ten czerwiec za mną
darboch - 2015-11-12, 09:22
vwyogi napisał/a: | tutaj na zachete film z wycieczki brytyjczyków na 3 T5-tki do Norwegii we wrzesniu. zwrócicie uwage jak pusto na campingach. Po obejrzeniu az mi się zachciało znowu do Norwegii
https://vimeo.com/141726386 |
Fajnie zrobiony
Z tego co widziałem to w większości stawali na parkingach. Po co pchać się na kempingi ?
Endi - 2015-11-12, 12:34
Kasikk02 napisał/a: | ... No i jak widać we wrześniu nie musi być tam zimno i pochmurnie
Choć nie ukrywam że chyba bardziej przemawia ten czerwiec za mną ... |
Angole po raftingu wykąpali się w kombinezonikach
To i ja się pochwalę ... morsowałem w lipcu pod "wodospadem łososia". Tem. wody 9*C
Japończyki prosili abym chwilkę poczekał i polecieli do autokaru po aparaty...
We wrześniu już trochę ponuro się robi.
moskit - 2015-11-12, 12:46
Endi szacun
izola - 2015-11-12, 16:23
Cytat: | To i ja się pochwalę ... morsowałem w lipcu pod "wodospadem łososia". Tem. wody 9*C |
Endi miło czytać źeś taki zimnej wody spragniony jak ja- ostatnio morsowałam w FR. w kwietniu( wielkanoc) ... brrrr było zimno ale fajnie ... nie jeden człek myślał - ta ma "pokopane" ale lubię to...
Edit:
jak te przepiękne zdięcia widze ,nie mogę się oprzec by Endi browarka na rozgrzanie podać
Edit 2:
boskie klimaty
Endi - 2015-11-12, 20:56
izola napisał/a: | ...Endi miło czytać źeś taki zimnej wody spragniony... |
W sumie w Norwegii morsowałem 4 razy. Ale raz było naprawdę zimno, przy ujściu rzeki do fiordu, tak nóżki do kolan bolały, że zaraz po zanużeniu musiałem wyjść.
Morsuję czasami owszem, lecz powiem szczerze, zimnej wody spragniony raczej nie jestem włażę dla własnego ego
Co innego browarek, zimnego nie odmówię …dziękuję
Izolka - jak kiedyś nadarzy się okazja to wejdziemy razem ?...
zbyszekwoj - 2015-11-13, 11:11
Endi napisał/a: | Izolka - jak kiedyś nadarzy się okazja to wejdziemy razem ?... |
Zeby było sprawiedliwie, to w jednakowych kostiumach.
moskit - 2015-11-13, 15:44
Moja wyobraźnia już widzi Jędrusia w jednoczęściowym stroju
Endi - 2015-11-13, 15:56
moskit napisał/a: | Moja wyobraźnia już widzi Jędrusia w jednoczęściowym stroju
|
...czapeczka na główce czy nauszniki ??
MILUŚ - 2015-11-13, 16:54
moskit napisał/a: | Moja wyobraźnia już widzi Jędrusia w jednoczęściowym stroju
|
Ciekawe czy druga strona dostarczy nam też takich pozytywnych wrażeń estetycznych
ZEUS - 2015-11-13, 18:26
izola napisał/a: | ale jako źe jestem super zmotoryzowana |
jeżeli masz na myśli to co na załączonym zdjęciu to zaraz znajdą się krytykanci i powiedzą, że: nie ma "kibla" to nie kamper...
Endi - 2015-11-13, 19:33
No Izolka, to mi podniosłaś poprzeczkę. Ila to ja muszę schuść aby wsiąść na Twoją miotłę ??
Ale spróbuję, mam motywację, może mi się uda Zaraz jak wrócę z Lipska, zapisuję się na siłownie
Jak mam ćwiczyć ? ...astralnie ??
moskit - 2015-11-14, 12:34
To już nas jest dwóch , bo ja walczę z odwiecznym "wrogiem" niestety przegrywam , wygrywa lenistwo ale za to błogie
Endi planuje zakup stroju kąpielowego retro
http://www.bestprezenty.p...-xl-p-3488.html
Zdecydowanie było by cieplej i lepiej ukryje się Pesel
Izola polecam Norwegię a obiecuję że nie będę polował na obiekty latające tylko na ryby
Pozdrawiam
Andrzej
|
|