| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - FIAT Ducato 2,5TD/95KM/1991r, (kupić, nie kupić)
piotrowin - 2015-10-28, 18:18 Temat postu: FIAT Ducato 2,5TD/95KM/1991r, (kupić, nie kupić) Witam wszystkich
Znalazłem maszynę na miarę swoich możliwości
Kamper FIAT Ducato 2,5TD/95KM/1991r, tempomat, wspomaganie, stan dobry
Czy mógłbym prosić o trochę konstruktywnej krytyki?
Po prawej stronie na alkowie jest wgniecenie, czy oprócz względów estetycznych będzie to miało jakiś inny negatywny wpływ na cokolwiek?
Z góry dzięki
Piotr
Rowerek - 2015-10-28, 19:46
bierz idzie zima usuniesz braki i będziesz zadowolony
piotrowin - 2015-10-28, 20:00
| leon napisał/a: | | usuniesz braki |
Czy tego typu zabudowa ma jakieś charakterystyczne miejsca, którym trzeba się przyjrzeć, np. pod kątem zawilgocenia czy rdzewienia?
Rowerek - 2015-10-28, 20:06
wgniecenie przy okienku to nie problem trzeba sprawdzić przy daszkach i oknach na alkowie czy niema przecieków
Kuba L. - 2015-10-28, 21:07
To zarysowanie na alkowie to raczej jest tylko tzw. wgniotka blachy od np. grubszej gałęzi, bardzo dokładnie trzeba to miejsce obejrzeć czy czasem ta blacha w tym miejscu nie pękła i nie jest tym samym rozszczelniony. Chyba dobrze by było jak by ktoś bardziej doświadczony z tobą podjechał na oględziny, to auto ma 25lat i na pewno znajdzie się coś do zrobienia i dobrze by było żebyś o tym wiedział przed zakupem Pod kątem rdzewienia to sprawdź miejsce kolo wycieraczek pod szybą i progi pod drzwiami.
pwtwsw - 2015-10-29, 11:12
Sprawdź tylne zawieszenie. Strasznie siedzi - ale może się mylę
piotrowin - 2015-10-29, 12:08
| pwtwsw napisał/a: | | Sprawdź tylne zawieszenie |
I tak oto weszliśmy na magiczną dla mnie ścieżkę
Będę musiał poszukać dobrego wsparcia, bo to dla mnie dziedzina obca.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie
P.S.
Pojawił się trochę droższy Fiat Ducato Knaus Traveller 560, tylko że z silnikiem 1.9TDI/82KM. Czy taki silnik pozwoli jechać z rozsądną prędkością i jak da sobie radę w polskich górach (Bieszczady, Beskidy), biorąc pod uwagę planowaną instalację klimatyzacji?
jeras - 2015-12-05, 23:20
| piotrowin napisał/a: | | pwtwsw napisał/a: | | Sprawdź tylne zawieszenie |
I tak oto weszliśmy na magiczną dla mnie ścieżkę
Będę musiał poszukać dobrego wsparcia, bo to dla mnie dziedzina obca.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie
P.S.
Pojawił się trochę droższy Fiat Ducato Knaus Traveller 560, tylko że z silnikiem 1.9TDI/82KM. Czy taki silnik pozwoli jechać z rozsądną prędkością i jak da sobie radę w polskich górach (Bieszczady, Beskidy), biorąc pod uwagę planowaną instalację klimatyzacji? |
Piotrze widzę, że szukamy podobnego towarzysza wycieczek Z tego co zdążyłem wyszperać na forum to i w wyższych górach ten silnik da sobie radę. Zawrotnych prędkości nie będzie, ale chyba nie o to nam chodzi
P.S. pochwal się jak coś ustrzelisz
WINNICZKI - 2015-12-06, 11:34
Z tym"siedzeniem " tyłu to troche sprawa bardziej optyczna.Tak ma wyprofilowane tylne nadkola.Jak by chcieć uzyskać stan fabryczny to rant felgi koła powinien równać sie krawędzi plastiku widocznej maskownicy nadkola.Czyli faktycznie siedzi około 3-5 cm.Burstner z lat 90 najczęściej gnije tylna ściana.Sprawdzić sztywność blachy w rejonie narożników,pod tylnym zderzakiem.Blach ma być sztywna nie uginać sie.Wewnątrz popatrzeć też na tył czy nie widać śladów zalania w narożnikach,czy ściana jest sztywna nie ugina sie pod naciskiem.Otworzyć wszystkie szafki pod sufitem i z latarką w dłoni sprawdić w nich sufit czy nie ma śladów zalania.Sufit w kamperze ma być twardy,nie ma prawa ugiąć sie pod silnym naciskiem dłoni(pięść).Tak samo sprawdzić sufit i ściany w alkowie.Koło lodówki podłoga ma być szywna.Stanąć na blaszanym stopniu wejściowym i popatrzeć czy sie nie ugina.Pod autem sprawdzić łapy mocujące resory czy nie są zgnite.No i oczywiście wszystkie sprzęty tak jak kuchenka,lodówka(w lodówce na ocznej ściance powinna być czytelna naklejka z danymi techn.lodówki. W Polsce jest to nieobowiązkowe,ale jak by czasem ktoś chciał zrobić sobie przegląd gazowy to jest wymóg.Inaczej lodówka do wymiany(można na tej podstawie troche zbić cene)Wziąść ze sobą jakąkolwiek butle z gazem i posprawdzać wszystkie urządzenia na gaz czy działają,lodówka,bojler,piec do ogrzewania.Jak to wszystko będzie OK.To można wsiadać,sprawdzić hamulce i część mechaniczną auta i kupować.Pozdrawiam były właściciel Burstnera 1990 A630.
andi at - 2015-12-06, 12:21
W tym roczniku to jeszcze warto sprawdzić dach i boki
Blacha aluminiowa się utlenia i czy nie ma już małych otworków (wielkości jak łebka od szpilki ) To jest tez problem tych roczników i blachy Alu .Jak już to silnik 2,5 td
|
|