Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zabezpieczenie kampera
Andrut - 2015-10-28, 22:34 Temat postu: Zabezpieczenie kamperaHej,
Doposażam swoje auto i chce je zabezpieczyć (poza dobrym ubezpieczeniem).
Zastanawiam się nad zamkami Fiamma safedoor do zabudowy i heosafe do szoferki + alarm samochodowy. Co myślicie?
Macie może inne fajne zabezpieczenia godne polecenia tak, żeby spokojnie zostawić kampera na czas np. rowerowej wycieczki?jedrek49 - 2015-10-29, 09:02 witaj
Zalozysz super zamki a zlodziej wejdzie przez okno
Musialbys zalozyc kraty w oknach
pozdrawiam
jedrek49EwaMarek - 2015-10-29, 09:07 Potwierdzam
Znam kamperowca który jeździ na Włochy i mu kilka razy okradali kamera więc paskudnie założył kraty od środka w okna, grube blachy na drzwi i kłódki .
Specjalnie kupił stargo przydkiego kampera bo takie mniej okradają
gdzieś był temat na forum - poszukaj.
Najłatwiejsze jest wybić okno szklane w kabinie kierowcy.
Więc musisz zabezpieczyć pozostałe okna i drzwi z włazami włącznie. Gdzieś była reklama zabezpieczeń okien. Robisz przegrodę między kabiną a częścią mieszkalną trudną do sforsowania i może cię oszczędzą.
Najtaniej jest nie wozić rzeczy wartościowych w kamperze
Tak pomyślałem o sobie
- pałąk na dzwiach
- blokada na włazie
- zapięte rowery zabezpieczeniem
- drzwi w kabinie zablokowane od środka
Dużo roboty żeby to pozamykać i co?
- wybija okno albo breszką podważa plastykowe
- blokady wyrwą po przecież konstrukcja kamera to prawie nic
- te blokady rowerowe to byle czym przetnie a jak się uprze to szybciej odetnie cały bagażnik rowerowy - bo to cienka rurka aluminiowa
a czasu dużo jak się idzie na całodzienne zwiedzanievwyogi - 2015-10-29, 09:16 Temat postu: Re: Zabezpieczenie kampera
Andrut napisał/a:
Hej,
Zastanawiam się nad zamkami Fiamma safedoor do zabudowy i heosafe do szoferki + alarm samochodowy. Co myślicie?
tak jak juz koledzy napisali jak beda chcieli wejśc to wejdą, ale jak juz sie zdecydujesz na Heosafe to zwróc uwage, ze sa 2 modele. Jeden z normalnym pokretlem od srodka i ten jest tylko dobry, zeby dodatkowo zabezpieczyc sie na noc i sa jeszcze takie, że od wewnątrz zamykasz na klucz więc jak złodziej wybije szybe w drzwiach przednich to dalej drzwi nie otworzy co oczywiście nie znaczy, że nie wejdzie do środka.zbyszekwoj - 2015-10-29, 09:17 Moim zdaniem alarmy to zbytek. U mnie podstawą jest blokada drzwi szoferki [ patent SlawekEwa]. Wychodzę drzwiami zabudowy na których zapinam poręcz z zamkiem na drzwiach.
Poza tym zawsze staram się zostawiać kampera w miejscu publicznym. Włamania są przeważnie tam gdzie mało ludzi.
Uważam że złodziej zawsze wybierze kampera z którym będzie miał mniej problemów.MILUŚ - 2015-10-29, 09:32 Czyli reasumując ..........taniej będzie..............jeździć tam gdzie nie okradają kamperów ; czyli............do Skandynawii Przynajmniej jeszcze .........póki muslimskich uchodźców jest mało CORONAVIRUS - 2015-10-29, 09:41
zbyszekwoj napisał/a:
Moim zdaniem alarmy to zbytek.
a moim nie .
lepszy dobry alarm od rygli i całego badziewia .
A by auto nie zniknęło to najlepszy jest ukryty włącznik/odcięcie / zapłonu . Tego złodziejaszek nie pokona . 1 na kilka tysięcy podczepi line i odciągnie furę więc trafić na takiego to jak mieć farta w totka Bronek - 2015-10-29, 10:00 Co Mam :
Zamknięcia dodatkowe Fiamma na drzwiach wejściowych i garażu ( jeden kluczyk
Od środka dodatkowe zamknięcia drzwi kabiny i zrobione tez Fiammy wew. zamkniecie drzwi wejściowych. zamykamy się na noc w dziczy itp
Co przede mną :
Alarm warto dodatkowy , lecz przy psach ten fabryczny z czujnikami wariuje . i trzeba czujki ruchu wyłączać .
Warto założyć własny dostosowany do siebie i swoich warunków .
Odcięcie zapłonu to świetna sprawa .
OFF Polecam ukryć na zew kluczyk do wejścia w razie zatrzaśnięcia , by nie wzywać np ADAC
Dwa , zawsze zabierać kluczyki zapasowe i niech je ma druga osoba .Andrut - 2015-10-29, 10:11 No to mi poradziliście
No dobra, to chyba część sobie odpuszczę - alarm zostawię, heosafe też.
W ramach własnego pomysłu planuję na drzwi, okna i włazy takie proste alarmy dźwiękowe - banalne rozwiązanie podobno najlepsze...
OFF Polecam ukryć na zew kluczyk do wejścia w razie zatrzaśnięcia .......... .
Powiedz mi jak można zatrzasnąc z zewnątrz kampera ? michal_olk - 2015-10-29, 12:04 A może sejf na kosztowności / dokumenty, możliwie ukryty i skutecznie przymocowany np do podłogi. Jak mają wejść to wejdą. Druga sprawa to koszty naprawy po włamaniu mogą być wyższe niż straty w skradzionych przedmiotach, może zatem warto stosować zabaepieczenia których sforsowanie nie oznacza np. dziury w ścianie.toscaner - 2015-10-29, 12:16
Andrut napisał/a:
No to mi poradziliście
No dobra, to chyba część sobie odpuszczę - alarm zostawię, heosafe też.
W ramach własnego pomysłu planuję na drzwi, okna i włazy takie proste alarmy dźwiękowe - banalne rozwiązanie podobno najlepsze...
To pierwsze to zabawka, wystarczy oderwać (taśma dwustronna) i rzucić na podłogę ewentualnie zdepać i przestanie piszczeć.
To drugie to że niby komórka sfilmuje złodzieja, gdy czujka go wypatrzy? Nie chce mi się wczytywać, bo tylko na minutę zaglądnąłem na CT.
Hmm, fajnie, tylko co jak złodziej zajuma komórkę.
Ja mam swego rodzaju autorskie rozwiązania, no ale ja elektroniką się zajmowałem sporo lat. Lutownicy używałem jeszcze za PRL.
Polecam znaleźć kolegę, który ogarnia elektronikę i niech Ci zrobi coś nieznanego, autorskiego. Jakieś własne patenty. Poza tym warto walnąć nietypową syrenę, która zwróci uwagę. Te standardowe nie ruszają nikogo. Nie raz wyje godzinę u kogoś i tylko wkur... ludzi.
Chociaż w dziczy, to nikogo nie wku..
Są jeszcze rozwiązania typu informacja przez moduł gsm na komórkę o stanie samochodu. Możesz wrzucić monitoring, podgląd z kamer, informowanie i czym tam chcesz, lokalizator GPS.
Rozwiązań jest masa i wszystko zależy ile chcesz wpakować w to pieniędzy.
A finalnie jak będzie zlecenie na Twojego kamperka to nic nie pomoże, chyba, że będzie za tobą jeździła jakaś ekipa uzbrojonych ochroniarzy. Paranoja.
Olej to, jedź na wakacje. zbyszekwoj - 2015-10-29, 12:27 Okradają jednego kampera na 1000.Przez 2 m-ce widziałem tylko jednego Polaka ,a i tak się z nim zdzwoniłem.Niemców wyjeżdza 50 tys podobnie Francuzów ,Włochów I Tulipanów. Polaków może 200.Trzeba mieć pecha żeby na nas trafiło. Ale niektórych pech wyjątkowo dopada. Raczej coś ginie z kampera niż sam kamper.Bronek - 2015-10-29, 13:04
MILUŚ napisał/a:
Bronek napisał/a:
.............
Powiedz mi jak można zatrzasnąc z zewnątrz kampera ?
Spytaj Endiego i mnie.
Można , jak masz ustawiony autoloock w drzwiach kabiny. Wychdzusz nimi i.....
Wew. drzwi budy zamknięte lub zapadka opadnie.
Można MILUŚ - 2015-10-29, 13:37
Bronek napisał/a:
................
Spytaj Endiego i mnie.
Można , jak masz ustawiony autoloock w drzwiach kabiny. Wychdzusz nimi i.....
Wew. drzwi budy zamknięte lub zapadka opadnie.
Można
Czyli jednak dobrze mieć............starszy "trochę" samochód . W moim / próbowałem / nie ma możliwości zatrzaśniecia zablokowanych drzwi szoferki . O budzie nie wspomnę ........nie przekręcisz klucza w zamku jak są otwarte drzwi moskit - 2015-10-29, 13:41 :hZatrzasnąć !!!!!!!!!!!!!! od zewnątrz
Bardzo prosta wystarczy wcisnąć wewnętrzną klamkę- uchwyt otwierający po zamknięciu drzwi są zablokowane
Mieliśmy taki przypadek w Sztokholmie na campingu w pidżamach nocne pogaduchy, moment i pozamiatane szczęście że było uchylone dachowe okno to przy pomocy sąsiadów dostałem się na dach i z hukiem znalazłem się wewnątrz kampera głową w dół aha:Andrut - 2015-10-29, 14:13 Przypominam, że nie rozmawiamy o sposobach na zatrzaśnięcie tylko o rozsądnym cenowo rozwiązaniu zabezpieczającym kampera Argo - 2015-10-29, 14:29 Kto Ci zdradzi swoją metodę zabezpieczenia kampera, w dodatku na publicznym forum. Napisz jak zabezpieczyłeś kampera, a ja Ci udowodnię, że jest nic nie warte.Andrut - 2015-10-29, 14:33 No tak Przyznaję - nie zabłysnąłem elokwencją
To jak ktoś ma dobrą rade będę wdzięczny za info na priv
A jak jest coś co ewidentnie jest bez sensu to dajcie znać na forum.salut - 2015-10-29, 15:21
MILUŚ napisał/a:
Bronek napisał/a:
.............
Powiedz mi jak można zatrzasnąc z zewnątrz kampera ?
Zapytaj o to Kaliope Adaś ma fajny patent na otwarcie drzwi kubryk1 - 2015-10-29, 15:27 Zbyszekwoj! Kurcze, ja akurat zostałem wybrańcem, tym jednym na tysiąc! Na dużym, pełnym TIR-ów parkingu pod Bordeaux zostałem uśpiony (myślę, że przez otwarte okienko alkowy - nawet pies nie zareagował) a następnie gość przez zniszczenie zamka w szoferce od strony pasażera wlazł do środka, nawet odstawił drabinkę na alkowę i w tym momencie chyba go coś spłoszyło bo poza bałaganem i brakiem starego zegarka mojej żony nic nam nie zginęło!
Było to w maju tego roku.Andrut - 2015-10-29, 15:55 Szukałem, szukałem i po Waszych radach chyba znalazłem najlepsze zabezpieczenie! Bronek - 2015-10-29, 16:44 Normalne okna bez zabezpieczenia otwiera się drutem i śrubokrętem . Czyli warto pozbawić się możliwości wejścia w przypadku zatrzaśnięcia i zabezpieczyć te zamknięcia
Nowsze okna mają już ten patent.
Problem jest jeden, podobny jak w altance na działce .
Kamper można otwożyć celnym kopnięciem.
I pytanie , które tu już padło , czy nie lepiej pozwolić bez zniszczeń zabrać jakieś fanty?
Czy dla upartego złodzieja, przyjąć na klatę dużevzniszczenia , plus skradzine rzeczy?
Czy warto "bronić" się za wszelką cenę?
To już indywidualne podejście .
Najważniejsze to wybierać miejsca , gdzie wydaje się nam, iż jest bezpiecznie . a to bywa złudne.zbyszekwoj - 2015-10-29, 17:22
kubryk1 napisał/a:
Zbyszekwoj! Kurcze, ja akurat zostałem wybrańcem, tym jednym na tysiąc! Na dużym, pełnym TIR-ów parkingu pod Bordeaux zostałem uśpiony (myślę, że przez otwarte okienko alkowy - nawet pies nie zareagował) a następnie gość przez zniszczenie zamka w szoferce od strony pasażera wlazł do środka, nawet odstawił drabinkę na alkowę i w tym momencie chyba go coś spłoszyło bo poza bałaganem i brakiem starego zegarka mojej żony nic nam nie zginęło!
Było to w maju tego roku.
Dlatego patent blokowania drzwi od środka zdaje egzamin przed nieproszonymi gośćmi gdy nocujemy w środku.
Wszystkie patenty tylko zmniejszają ryzyko ,ale nie wykluczają.tom-cio - 2015-10-29, 19:14 przed wejsciem raczej sie zabezpieczyc nie da,stare ducato otwiera sie drutem z wycieraczki z tegoz auta,a zlamanie zamka lamakiem to okolo 10 sekund.odpalenie ,nawet z immo to dla zlodzieja naprawde zaden problem.Jedyne rozsadne zabezpieczenie,to takie zeby niestandardowe odciecie paliwa zalozyc,jak nie odpali to nie pojedzie.I nie na fabrycznej instalacji,bo zlodziej podjezdza z wlasnym ECU ,zapina go w miejsce fabrycznego i odjezdza.Zlamanie blokady kierownicy to 3 sekundy.Wiec trzeba miec odciecie pompy paliwa z baku,jak nowszy,lub dobrze ukryty zawor na wezu jak starszy.I jakies miejsce ,gdzie bedzie wlacznik tegoz.no i w dzizsiejszych czsach,gdzie komorki grosze kosztuja,to zalozyc jakas ,ktora wysyla sms np przy kazdym zapaleniu samochodu.Jak wejdziemy do auta my ,to zawsze mozna odlaczyc system,a jak zapali i wysle smsa ze zapalam a my na starowce w dubrowniku,to bedziemy wiedzieli,ze ktos w srodku.Srednio ogarniety elektronik ogarnie na komorce No i wtedy zostaje lokalizacja gps ,chocby namierzanie tej komorki.
i tak jak mowie,najpewniejszy to niestandardowy.Ja nawet stacyjki przez pewien czas nie mialem,a zaden z Was by go nie zapalil .
Natomiast z tanich rzeczy-dwa zamki yale z pokretlem ,takie jak w komunie gorne z drzwi,na drzwi szoferki,folia antywlamaniowa na szyby,stluka ale nie wybija,naprawde nawet nozykiem do tapet ciezko to cholerstwo rozciac,na szybe przednia tez,tyle ze tym samym nozykiem pol sciany bym Wam wycial i wszedl jak gosc po cichu....zbyszekwoj - 2015-10-29, 19:27 Sie zastanawiam czy by rudego 102 nie zaadoptować na kampera , tyle że to pali 200 l na setkę. izola - 2015-10-29, 20:08 ... jak jestem w środku to mnie moja pinczerka broni do upadłego, a jak jesteśmy w drodze to olewamy to blacharstwo ... dobrze ubezpieczone lepciak - 2015-10-29, 21:26
BIORCA napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Moim zdaniem alarmy to zbytek.
a moim nie .
lepszy dobry alarm od rygli i całego badziewia .
A by auto nie zniknęło to najlepszy jest ukryty włącznik/odcięcie / zapłonu . Tego złodziejaszek nie pokona . 1 na kilka tysięcy podczepi line i odciągnie furę więc trafić na takiego to jak mieć farta w totka
Wystarczy przewód od klemy + na elektrozawór paliwa i śrubokręt w rozrusznik. Po 10 sekundach mnie nie ma. I kampera też.MILUŚ - 2015-10-29, 21:37
lepciak napisał/a:
............
Wystarczy przewód od klemy + na elektrozawór paliwa i śrubokręt w rozrusznik. Po 10 sekundach mnie nie ma. I kampera też.
Chyba ; że ktoś wyciąga ...........akumulator lepciak - 2015-10-29, 22:08 Akumulator to przezornie mam w plecaku. Aż taki ciężki to on nie jest. W bidonie pól litra paliwa w sytuacji gdyby w aucie był dodatkowy elektrozawór odcinający dopływ paliwa. Na pokonanie tej niedogodności potrzebne jest dodatkowe 10 sekund.MILUŚ - 2015-10-29, 22:13 Szacun.........prawdziwy z Ciebie Mc Gaywer chemik - 2015-10-30, 07:18 Polecam informacje na stronach
http://niebezpiecznik.pl/...zystac-dziecko/ sator - 2015-10-30, 12:36 http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=45zbyszekwoj - 2015-10-30, 15:28 Dodatkowo założyłem lampę solarową z Lidla za 40 pare zł. Przy zbliżaniu się intruza zapala sie. Można też załączać do oświelenia pod markizą.slawwoj - 2015-10-30, 16:09
zbyszekwoj napisał/a:
Dodatkowo założyłem lampę solarową z Lidla za 40 pare zł. Przy zbliżaniu się intruza zapala sie.
Na miejscu złodzieja wiałbym gdzie pierz rośnie jakby mi taka lampa po oczach dała. Gewehr - 2015-10-30, 17:20 Jak nie chcesz aby odpalili, to jedyne pewne zabezpieczenie, to zamiana pinów w ECU. Tylko to trzeba zrobić mądrze, czyli tak, aby spalił się złodziejski ECU po podpięciu Tyle że po takiej akcji, podpalą kampera. Ale nie odjadą Zawsze mogą jeszcze odholować.zbyszekwoj - 2015-10-30, 17:25
slawwoj napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Dodatkowo założyłem lampę solarową z Lidla za 40 pare zł. Przy zbliżaniu się intruza zapala sie.
Na miejscu złodzieja wiałbym gdzie pierz rośnie jakby mi taka lampa po oczach dała.
Ta to bardziej miejska . Moja jak nie przestraszy złodzieja to chociaż odgoni komary Bronek - 2015-10-30, 17:30 Fajna jest ta z Lidla , podobne u mnie ma zastosowanie .
W kamperze podczas postoju doświetla rowery na bagażniku z dachu kampera
Wystawiam ją przez okno dachowe, przykleiłem blaszkę i dorobiłem magnes do lampy , nic jej nie zwieje.tom-cio - 2015-10-30, 18:17 Cholera,Gewehr,z tymi pinami to nie pomyslalem,coz czlowiek cale zycie sie uczy kisielak - 2015-10-30, 19:14 ... a może ktoś ma alarm zewnętrzny w oparciu o fotokomórki. Taki alarm przed włamaniem czy kradzieżą nie uchroni ale nocą jak znalazł - uprzedzi przed niepowołanym gościem. Sam jestem b. zainteresowany takim rozwiązaniem McGali - 2015-10-30, 19:44
kisielak napisał/a:
... a może ktoś ma alarm zewnętrzny w oparciu o fotokomórki. Taki alarm przed włamaniem czy kradzieżą nie uchroni ale nocą jak znalazł - uprzedzi przed niepowołanym gościem. Sam jestem b. zainteresowany takim rozwiązaniem
W tym przypadku sprawdzi się (zaproponowany i omówiony na forum) system czujników cofania. System 100% skuteczny!Donat - 2015-10-30, 19:49 Nie ma możliwości zabezpieczenia kampera przed kradzieżą, nawet jak będziecie siedzieć w środku zawsze może przyjść kilku smutnych panów i giwerą i poprosić o kluczyki.
A odnośnie tego libańskiego wynalazku to mogę na jakimś zlocie zademonstrować jak można szybko i skutecznie otworzyć zamki w Waszych kamperkach i muszę tu dodać, że złodziejem nie jestem tylko mechanikiem precyzyjnym z wykształcenia :-) Otworzę każdy zamek Yale szybciej bez kluczyka niż jego właściciel z kluczykiem :-) Pozdrawiam wierzących w zabezpieczenia :-)McGali - 2015-10-30, 19:55
Donat napisał/a:
Nie ma możliwości zabezpieczenia kampera przed kradzieżą, nawet jak będziecie siedzieć w środku zawsze może przyjść kilku smutnych panów i giwerą i poprosić o kluczyki.
Kolega Kisielak zadał pytanie o możliwość sygnalizacji podchodzących/zbliżających się osób do campera a nie zabezpieczenie pojazdu przed kradzieżą.Andrut - 2015-10-30, 20:08
Bronek napisał/a:
Fajna jest ta z Lidla , podobne u mnie ma zastosowanie .
Wystawiam ją przez okno dachowe, przykleiłem blaszkę i dorobiłem magnes do lampy , nic jej nie zwieje.
Bronek jeśli chodzi o rowery to mam coś takiego - reaguje na ruch (3 poziomy czułości). Jak ktoś tylko ruszy rowerkiem od razu wyje - dość głośno. U mnie zdaje role. Jest cały czas przy rowerze więc przydaje się także w trakcie wycieczek rowerowych przy knajpce.
W tym przypadku sprawdzi się (zaproponowany i omówiony na forum) system czujników cofania. System 100% skuteczny!
. Oj chyba nie do końca tak jest. Czytałem ten wątek i stwierdzono że czujniki cofania nie można skalibrować tak by "obsługiwały" bezpośrednią. strefę przy aucie. Myślałem raczej o systemie czujek podczerwieni wzdłuż ścian kamperkazbyszekwoj - 2015-10-30, 21:11
kisielak napisał/a:
McGali napisał/a:
W tym przypadku sprawdzi się (zaproponowany i omówiony na forum) system czujników cofania. System 100% skuteczny!
. Oj chyba nie do końca tak jest. Czytałem ten wątek i stwierdzono że czujniki cofania nie można skalibrować tak by "obsługiwały" bezpośrednią. strefę przy aucie. Myślałem raczej o systemie czujek podczerwieni wzdłuż ścian kamperka
Ktokolwiek przejdzie będzie wyło. Ty się nie wyśpisz i komuś nie dasz. McGali - 2015-10-30, 21:19
kisielak napisał/a:
McGali napisał/a:
. Oj chyba nie do końca tak jest. Czytałem ten wątek i stwierdzono że czujniki cofania nie można skalibrować tak by "obsługiwały" bezpośrednią. strefę przy aucie. Myślałem raczej o systemie czujek podczerwieni wzdłuż ścian kamperka
Posiadam zamontowane sensory, które używam głównie "na dziko" i według mnie posiadają same zalety, także ochronę rowerów na bagażniku. Zaczynają pipać od 1,5m.vwyogi - 2015-10-30, 22:02
tom-cio napisał/a:
Cholera,Gewehr,z tymi pinami to nie pomyslalem,coz czlowiek cale zycie sie uczy
mozna kupić przedłużacz do OBD2 i umieścić go w innym miejscu, a do oryginalnego podłączyć tak 12V, że po podłączeniu interfejsu sprzęt się spali.tom-cio - 2015-10-30, 22:11 vwyogi,przedluzacz spoko,ale zlodziej nie przez obd2 sie podlacza,a przywozi ze soba cale ECU,ktore jest idento z fabrycznym,tylko ma zdjeta petle imo,wiec zwyklym wytrychem bez kapsulki odpala.A jakby pin pradowy obrocic z masowym(w wlasnym ECU we wtyku i w kompie)to podpiete nowe ECU zlodzieja idzie z dymem I o to Gewehrowi zapewne chodzilo,modyfikacja wykonalna dla zwyklego elektronika(nie mylic z elektrykiem samochodowym) i genialna w swej prostocie.Gewehr - 2015-10-30, 22:15
tom-cio napisał/a:
vwyogi,przedluzacz spoko,ale zlodziej nie przez obd2 sie podlacza,a przywozi ze soba cale ECU,ktore jest idento z fabrycznym,tylko ma zdjeta petle imo,wiec zwyklym wytrychem bez kapsulki odpala.A jakby pin pradowy obrocic z masowym(w wlasnym ECU we wtyku i w kompie)to podpiete nowe ECU zlodzieja idzie z dymem I o to Gewehrowi zapewne chodzilo,modyfikacja wykonalna dla zwyklego elektronika(nie mylic z elektrykiem samochodowym) i genialna w swej prostocie.
Dokładnie o to mi chodziło. Zmieniasz 6 przewodów masowych i prądowych. Dodatkowo np. czujnik wałka z czujnikiem wału. Nawet jak złodziej będzie miał zmienioną polaryzację, to i tak nie zapali bo ECU będzie widział "zerwany pasek rozrządu" toscaner - 2015-10-30, 23:03
Andrut napisał/a:
Bronek napisał/a:
Fajna jest ta z Lidla , podobne u mnie ma zastosowanie .
Wystawiam ją przez okno dachowe, przykleiłem blaszkę i dorobiłem magnes do lampy , nic jej nie zwieje.
Bronek jeśli chodzi o rowery to mam coś takiego - reaguje na ruch (3 poziomy czułości). Jak ktoś tylko ruszy rowerkiem od razu wyje - dość głośno. U mnie zdaje role. Jest cały czas przy rowerze więc przydaje się także w trakcie wycieczek rowerowych przy knajpce.
Z ciekawości, czy jazda po dziurawych drogach nie aktywuje przypadkiem alarmu? mrsulki - 2015-10-31, 00:39
toscaner napisał/a:
czy jazda po dziurawych drogach nie aktywuje przypadkiem alarmu?
A po co włączać alarm podczas jazdy przecież rowerów nie ukradną?? toscaner - 2015-10-31, 00:52
mrsulki napisał/a:
toscaner napisał/a:
czy jazda po dziurawych drogach nie aktywuje przypadkiem alarmu?
A po co włączać alarm podczas jazdy przecież rowerów nie ukradną??
To było pytanie retoryczne. Czyli co postój, to trzeba to kodować. Nie wiedziałem.
No i swego czasu była moda na kradzieże torebek, laptopów z siedzenia pasażerskiego, gdy ktoś nieuważnie sobie przewoził, to myślałem, że rower na krzyżowaniu, czy w korku też mogą buchnąć.
No dobra nie było pytania, bo się temat rozlazie. SlawekEwa - 2015-10-31, 07:18
toscaner napisał/a:
to myślałem, że rower na krzyżowaniu, czy w korku też mogą buchnąć.
Mogą przekonał się o tym jeden z naszych z CT na skrzyżowaniu w Częstochowie.Bronek - 2015-10-31, 07:40 Kamerka wsteczna, i pokrowiec , oraz spięcie rowerów zabezpieczeniem , nawet badziewiatym - bardzo ograniczy manewrowość złodzieja.
W oczy nie kole widok np.Gianta .
Tak naszła mnie poranna myśl, zamiast wzwodu : rower na gumowych oponkach sobie na bagażniku stoi . A jakby go tak " napompować elektrostatycznie , wysokonapięciowo , z ekstra małego akumulatorka z maleńki solarkiem"
Taki generatorek Van de Graffa? ostatecznie zbyszekwoj - 2015-10-31, 08:43
Bronek napisał/a:
Kamerka wsteczna, i pokrowiec , oraz spięcie rowerów zabezpieczeniem , nawet badziewiatym - bardzo ograniczy manewrowość złodzieja.
W oczy nie kole widok np.Gianta .
Tak naszła mnie poranna myśl, zamiast wzwodu : rower na gumowych oponkach sobie na bagażniku stoi . A jakby go tak " napompować elektrostatycznie , wysokonapięciowo , z ekstra małego akumulatorka z maleńki solarkiem"
Taki generatorek Van de Graffa? ostatecznie
A jak się ktoś przypadkiem dotknie to cię wtedy zamkną. toscaner - 2015-10-31, 08:52 Bronek pomarzyć to sobie możemy. Albo takie rozwiązanie:
Mógł sobie człowiek obiecywać jaka będzie przyszłość oglądając takie filmy 2,5 dekady temu. A co mamy? No właśnie, szkoda słów. Trzeba dbać, żeby złodziej sobie krzywdy nie zrobił. Bronek - 2015-10-31, 08:59 po pierwsze primo , android coś mi yuotube wtyczki nie obsługuje ????
muszę no około odtwarzać
Co jest?
po drugie orimo:
Wyjątkowo by zabiło
No dobra, to może jakiś rozpylacz z kwasem .........masłowym ?toscaner - 2015-10-31, 09:55 Bronek a jak trafisz na złodzieja z alergią na laktozę, czy tam inne produkty mleczne? sator - 2015-10-31, 23:22
Wojtek_i_Aga napisał/a:
..
Złodziej też nie spodziewa się przygotowanej ofiary.
A niektórych bandziorów bierność ludzka tylko nakręca.
Trzeba tylko mieć czym i wiedzieć jak się bronić.
Ujmę to tak - mam to, używam (w sytuacjach podbramkowych 2 razy) i raz miałem okazję z tego dostać (jak zapytali "who want to try" zgłosiłem się na ochotnika, myśląc, że chodzi o to, kto chce strzelić. Niestety oni myśleli, kto chce tym dostać - cóż błąd tłumaczeniowy). Uważam to za jeden z lepszych narzędzi obronnych.
Są też moduły GSM, które można podpiąć pod istniejący już w aucie alarm. Kiedy alarm się włączy, to automatycznie wyśle info lub zadzwoni na komórkę. Jestem laikiem w tym temacie, ale wydaje mi się, że to np. taki moduł:
http://allegro.pl/modul-s...5831123047.html
Co sądzicie o powyższych propozycjach? Czy ktoś z Was to testował?grzechu_k - 2016-01-11, 17:46 Cześć. Może Twój sposób zadziała na łebków chcących przejechać się Twoim kamperem, ale jeśli ktoś podchodzi do swojej "pracy" w miarę profesjonalnie to ma zagłuszacz:
http://allegro.pl/legalny...5740561646.html http://allegro.pl/zaglusz...5908700139.html
Więc niestety najlepszym sposobem jest pilnowanie gdzie zostawia się samochód. No i bardzo są chwalone blokady skrzyń biegów.sator - 2016-01-11, 18:21
grzechu_k napisał/a:
ale jeśli ktoś podchodzi do swojej "pracy" w miarę profesjonalnie to ma zagłuszacz:
takim zagłuszaczem możesz zagłuszyć co najwyżej swojego GPSa w samochodzie
Większość GPS ów po zgubieniu satelit przesiada się na system GSM i wysyła swoje położenie przez sms-y. Ten zagłuszacz to zabawka. Aby to w miarę zadziałało musisz jeszcze zagłuszyć pasma L2, L3, L4, L5.zbyszekwoj - 2016-01-11, 19:28 Ja swój zabezpieczyłem jeszcze od spodu Bitexem. Mandus - 2016-01-13, 11:52 Przyzwoity alarm z powiadomieniem to fajna rzecz - ja taki zamontowałem, nie tak prosto jest to zagłuszyć jakimś zagłuszaczem, bo jak napisano powyżej - to chodzi też po GSMie. Fajnie, jak zostawisz samochód gdzieś i wiesz, że nikt go nie rusza - taki spokój ducha
Dodatkowo zabezpieczenie zapłonu mam prawie w każdym samochodzie.
Gadanie, że przyjdzie profesjonalista z własnym "komputerem" i nic nie pomorze jest mocno przesadzone i ma się nijak do dzisiejszej rzeczywistości, ponieważ:
- dziś nie kradnie się aut na zamówienie jak kiedyś - zwyczajnie nie ma co z nimi zrobić - dziś po prostu rzadkość
- kradnie się głównie na części - mało który złodziej jest zainteresowany kamperem, bo nie ma na to zapotrzebowania (poza częściami podwozia - silnik, części kabiny itp jak najbardziej są chodliwe niestety)
- największym naszym problemem, to przypadkowy złodziej liczący na tablety, komórki car audio, pozostawiona kasa itp a ponieważ patrząc statystycznie w Europie, większość kamperów nie jest zabezpieczona, złodziej wchodzi i robi tam co chce. Jak wejdzie i zacznie wyć, a najlepiej 2 albo 3 syreny, żeby go to od razu zniechęciło, to 99% odpuści i idzie dalej na łatwiejszy kąsek. Mimo, że to najczęściej drobni złodzieje szukających okazji, to w swoim fachu są profesjonalistami i nie podchodzą do tematu emocjonalnie.
Dlatego warto się jednak zaalarmować i max zniechęcić złodzieja do jakichkolwiek działań, pójdzie na łatwiejszy pieniądz, a trudniejszy odpusci. Fakt - jak profesjonalista upatrzy nasz sprzęt i będzie chciał go ukraść to znajdzie sposób.krimar - 2016-01-13, 14:12
sator napisał/a:
Ujmę to tak - mam to, używam (w sytuacjach podbramkowych 2 razy) i raz miałem okazję z tego dostać (jak zapytali "who want to try" zgłosiłem się na ochotnika, myśląc, że chodzi o to, kto chce strzelić. Niestety oni myśleli, kto chce tym dostać - cóż błąd tłumaczeniowy). Uważam to za jeden z lepszych narzędzi obronnych.
ten retired army ranger z youtuba to Ty?CORONAVIRUS - 2016-01-13, 16:48
Mandus napisał/a:
Przyzwoity alarm z powiadomieniem to fajna rzecz - ja taki zamontowałem, nie tak prosto jest to zagłuszyć jakimś zagłuszaczem, bo jak napisano powyżej - to chodzi też po GSMie. Fajnie, jak zostawisz samochód gdzieś i wiesz, że nikt go nie rusza - taki spokój ducha
Nie dla wszystkich taka zabawka ... zamontowałem w życiu kilkanaście takich alarmów z powiadomieniem, sam też miałem w kamperze .... kilku ludków po jakimś czasie zleciło zdjęcie powiadomienia bo serducha im nie wytrzymywały a jeden tak biegł do auta , że nogę złamał ... w moim nigdy powiadomienie się nie załączyło ale tamci mieli pecha bo albo ktoś puknął z zewnątrz rowerkiem albo mucha się obudziła w środku ... nerwy trzeba mieć mocne i co z takiego właściciela który resztką sił dobiega do fury , jeszcze w zęby dostanie i na dentystę będzie musiał wydawać ...
Najlepsze są ukryte włączniki i syrena wewnątrz , żaden złodziejaszek nie wytrzyma presji decybeli spieprzają gdzie pieprz rośnie sator - 2016-01-14, 09:46
krimar napisał/a:
ten retired army ranger z youtuba to Ty?
hahah nie - ale minę po miałem pewnie zbliżoną :Dgrzechu_k - 2016-01-15, 22:39 Teraz zauważyłem, ze drugi mój link nie działa. Był tam zagłuszacz sieci GSM, więc niestety, Panowie z super alarmami... Ale największym problemem (tak mi się wydaje) są drobni złodzieje plądrujący wnętrze ze sprzętu RTV. Na nich najlepszy będzie, tak jak pisał Biorca, głośny alarm wewnątrz - raczej starają się kraść w ciszy, spokoju i szybko.Bronek - 2016-01-16, 04:56 Założyłem zamki wew na drzwi kabiny.
Patent z pasami czy belką od drzwi do drzwi, nie wchdzi w grę bo fotele itd.
Zamykam na noc , szczególnie w trasie , drzwi do budy na dodatkową zasuwę.
Wystarczy wyjąć szybkę w drzwiach włożyć i odblokować zamek, no chyba, że jest zamykany na kluczyk Bronek - 2016-01-16, 06:39 Dobre kopnięcie w zabudiwę ...
Itd.
Te zabezpieczenia to dla szczeniakôw i tych co im na flaszkę zabrakło .
Lub przechodzili oboka kampera i im naszła chęć stania się złodziejem.
Zamki są nisko, trochę trzeba siė nagimnastykować , zbicie włączy alarm .
Zamki raczej spełniają psychologiczną rolę gdy śpimy w nocy , podobnie czujka gazu
Na poważnych złodziei mam AC.
No i najważniejsze , ograniczyć możliwość włamania przez rozsądne parkowanie.
A już szczytem zabezpieczenia jest poprostu , mieć szczęście i być umiłowanym PB . yahoda - 2016-01-31, 12:04 A mi ciągle to powiadomienie po głowie chodzi. A takie coś:
http://allegro.pl/ShowIte...ars_socket_id=9
Niedrogie. I chyba tylko owady mogą to niechcący uruchomić, bo każde inne włączenie będzie efektem włamania. Em aj łrajt?Rav - 2016-01-31, 17:42
Niedrogie. I chyba tylko owady mogą to niechcący uruchomić, bo każde inne włączenie będzie efektem włamania. Em aj łrajt?
Niestety nie jest małe, wymaga umieszczenia w miejscy widocznym, nie ma możliwości lokalizacji po GPS.
Co zyskasz? Dowiesz się, że ktoś wlazł. Potem wystarczy wyrzucić za okno i ... tyle widziałeś auto. A nawet jeśli ktoś skroi furę i nie wpadnie na to, aby to usunąć to i tak szukanie pojazdu nadal będzie relatywnie utrudnione (będzie jedynie wiadomym do którego najbliższego nadajnika się zalogowano).yahoda - 2016-01-31, 18:57 No tak, powinienem uprzedzić, że mam tak charakterystyczny samochód (integra Hymer Mobil `82) , że raczej nikt go nie ukradnie, no chyba, żeby się przejechać (o ile go uruchomi). Chodzi mi głównie o to, aby wiedzieć maksymalnie szybko, czy ktoś mi się do auta włamał.
Ale tak sobie myślę, że przecież w aucie nic cennego nie będzie. TV nie mam i nie chcę, IT ze sobą (tablecik w podróży wystarczy). Co mi mogą wziąć? Jakieś ciuchy, browarka z lodówki (jak będzie - he, he), stolik turystyczny, naczynia, kołdrę, butlę gazową, kosmetyki - ale łupy. Największymi stratami będą szkody powstałe podczas włamania. Mimo to lepiej jest wiedzieć o włamaniu możliwie szybko.
Rav, ale przecież to jest bardzo małe.andi at - 2016-01-31, 20:25 To podaje pozycje
Toż sprzedawca na aukcji pisze wyraźnie:
cyt."Usługa udostępniana przez Orange, Plusa oraz T-Mobile pozwala na lokalizację karty SIM w oparciu o nadajniki GSM - pozwala to na użycie urządzenia jako prostego lokalizatora pojazdów"
oraz
cyt. "Dla osób poszukujących profesjonalnych lokalizatorów w oparciu o GPS polecamy oferowane na pozostałych aukcjach TK102, TK106, TK104"Bronek - 2016-01-31, 21:52 Lokalizacja po BTS'ach to działa jak dawna triangukacja. Wszystko zależy od gęstości stacji, z którymi łączy się telefon , tablet , smarfon itp.
Np. Teraz siedząc w domu , lokalizacja gogle , z brakiem aktywnego gps , pokazuje moją pozycję jakieś 900 m w lini prostej na zachód, od mojego domu.
To lipa i po kiego ?andi at - 2016-02-01, 10:36 FUNKCJE
Geo-siatka, wirtualne ogrodzenie - ustawienie obszaru po którym może się poruszać obiekt z urzadzeniem (np. droga z domu do szkoly),
wyjście poza ten obszar skutkuje informacją SMSem o aktualnej pozycji
Wykrycie ruchu - poruszenie przedmiotu skutkuje wysłaniem SMS z informacją
Monitorowanie prędkości - Urządzenie poinformuje użytkownika o fakcie przekroczenia wcześniej zdefiniowanej prędkości przez pojazd, gdzie zostało zamontowane - przydatne do nadzoru większej ilości służbowych samochodów lub w wypożyczalniach, aby zapobiec zamęczaniu pojazdów przez klientów/pracowników.
Monitorowanie prędkości - przekroczenie wczesniej zdefiniowanej prędkości skutkuje informacją SMSem z prędkością i polożeniem urzadzenia
Podsłuch - wysyłając SMSa o tresci monitor123456 i włączamy podsłuch
SOS - po nacisnieciu przycisku SOS na 3 sekundy w urzadzeniu wysyla informacje o tym na zaprogramowany wcześniej numer telefonu
Lokalizacja cykliczna - możliwość ustawienia lokalizatora aby wysyłał co 30 sekund powiadomienie o swym położeniu dzięki czemu można dokładnie śledzić jego przemieszczanie
Przycisk alarmowy SOS - Lokalizator wyposażony jest w przycisk alarmowy SOS, którego wciśniecie przez użytkownika spowoduje, że automatycznie co 3 minuty przesyłana będzie informacja o położeniu na wstępnie zaprogramowane numery, aż do momentu odwołania alarmu przez użytkownika.
Czujnik wstrząsów - Urządzenie po aktywacji czujnika wstrząsów będzie informowało SMS o wykrytych wstrząsach w zależności od ustawionej czułości - zakres obejmuje 10 stopni - od najlżejszych drgań po silne potrząsanie.
Niski stan naładowania akumulatora - Funkcja daje gwarancję niezawodnego działania w każdej chwili - informuje użytkownika o niskim stanie baterii - koniczności jej podładowaniaFux - 2016-02-01, 13:32
Bronek napisał/a:
Lokalizacja po BTS'ach to działa jak dawna triangukacja. Wszystko zależy od gęstości stacji, z którymi łączy się telefon , tablet , smarfon itp.
Np. Teraz siedząc w domu , lokalizacja gogle , z brakiem aktywnego gps , pokazuje moją pozycję jakieś 900 m w lini prostej na zachód, od mojego domu.
Bronek - 2016-02-01, 14:23 Oj, akurat w budżetowym lokalizatorze technologie HiTech są wykorzystywane.?
Nie beletrystycznych , tylko do szkoły chodziłem, przeczytałem pobieżnie trść z Twego linka i ...? O co Ci biega ? Jak zwykle ?
I już akurat będziemy działać jak oficer CIA.
Stary moduł gps, trzeba go ukryć ....musi złapać satelitę, to w miarę jest dokładnie, inaczej jak wyżej z dużym błędem.
Co mi da , że dowiem się w Luwrze , że mi kampera obrabiają lub odjeżdza z parkngu.
Zwiedzanie popsuje , a skutek taki , że kamper odjechał , lub został obrobiny.
Może i przy odrobinie szczęścia , iż teafimy na zaangażowanegompolicjanta coś da ?
Piernicze, ja ubezpieczam.
W moim przypadku, tylko
Tylko dla kota by wiedzieć gdzie łazi.
No ...żonie do torebki jak do koleżanek często chodzi .
Ale i tak nie pokaże pod jakim numerem jest
A i jaki numer teraz wywija i z kim. [joko - 2016-02-01, 14:54 Trzeba tak zabezpieczyć kampera aby nikt nim nie odjechał , a nie szukać go potem metodą rodem z badziewnych filmów sensacyjnych.
Zabezpieczanie samochodu za pomocą urządzeń dostępnych w handlu to jedynie uspokajanie samych siebie.
Było już wiele razy w różnych wątkach na podobny temat napisane, że własne , nie szablonowe zabezpieczenie jest sto razy lepsze jak najbardziej wyrafinowane rozwiązanie komercyjne.
Powiadamianie owszem, ale jedynie jako informacja o zdarzeniu, a nie narzędzie do lokalizacji tego co już zostało skradzione. Do takich zastosowań rozwiązanie po GSM jest wystarczające , a jak komuś spędza sen z powiek możliwość zagłuszenia , to i na to jest rozwiązanie.
Wystarczy sygnał z centrali alarmowej wysłać w paśmie o częstotliwości , która nie jest nigdzie stosowana (standardowe zagłuszacze nie będą miały wpływu - np. bardzo niska) i nadać go z taką mocą , aby odebrał go prosty odbiornik w takim promieniu, w jakim zamierzamy oddalać się od kampera.
Oczywiście jak ktoś się uprze to lokalizacja na podstawie takiego sygnału tez jest możliwa, ale bardziej na zasadzie na jakiej przyrodnicy lokalizują zwierzęta z zamontowanymi nadajnikami (kierunek, odległość)
Tą metodą można również zrobić powiadamianie po GSM, odporne na zagłuszanie, z wykorzystaniem odbiornika pośredniego. W pewnej odległości od kampera, poza zasięgiem ewentualnego zagłuszacza wystarczy umieścić odbiornik tego "nietypowego" sygnału, wraz z modułem GSM , który to dopiero wyśle informację dalej na naszą komórkę .
Można zrobić również wiele , wiele innych rzeczy, których nawet wyrafinowany złodziej nie będzie w stanie przejść, choćby z tego powodu , że nie będzie o tym wiedział , pytanie tylko czy to nie jest startowanie z armatą do komara.
Lata temu zajmowałem się profesjonalnie systemami zabezpieczeń i jedno wiem na pewno : o skuteczności konkretnego zabezpieczenia decyduje jego unikalność a nie stopień skomplikowania i zaawansowanie technologiczne. Jeżeli takie zabezpieczenie ma skutecznie coś chronić to jego właściciel powinien chronić tajemnicę samego rozwiązania.
Ten przysłowiowy "ukryty przycisk" bije na głowę wszystkie zamki szyfrowe, czytniki linii papilarnych czy skanery oka ...... pod warunkiem że informacji o tym gdzie jest zainstalowany jest tajna, a nawet tajna jest informacja o tym, że coś takiego w ogóle istnieje.
Dobrze zaprojektowane zabezpieczenie, powinno być przekorne, tzn. powinno pogrążać złodzieja tym bardziej im większym jest szpecem i cwaniakiem Mandus - 2016-02-01, 15:13 Zgadzam się z powyższym. Ja do tego wyznaję zasadę, że im więcej, tym lepiej, byle nam nie psuło to wakacji, a samo odpalenie samochodu nie przypominało procedury odpalenia rakiety jądrowej.
Tyle, że zabezpieczamy kampera przed obrobieniem go i przed zaj...niem tegoż pojazdu - a to 2 różne rzeczy niestety. Więc alarm czy nawet alarmy też są wskazane. Przed obrobieniem wnętrza samochodu załadowałem 2 niezalezne alarmy, z powiadomieniem i łącznie 3 syreny - każda w innym miejscu. Można się już śmiać
AC - zgoda Bronek, ale włożonego serca w kampera nikt nam nie wróci nie licząc ogroma tych drobnych kwot włożonych to w to, to w tamto - no i nie wszystko na kasę przeliczymy, ale takie życie - chociaż wrócą główną kwotę...
A to wszystko po to, żeby mieć spokój ducha i wrażenie, że wszystko się zrobiło, co się dało. Mam nadzieję, że nigdy się nie przyda.
Niektórzy nic nie mają i jeżdżą po całej Europie kamperami i zostawiają w różnych miejscach i to bez AC... znam takich i to wcale nie tanie kampery mają - no też się tak da, każdy ma inny charakter i podejście.Bronek - 2016-02-01, 15:31 Po wypadku , kradzieźy , czyli "zbeszczeczeniu" samochdu , kampera ...........podobnie jak kobiety , tracę przyjemność z obcowaniem w/w .
Z tym , że kobieta, podobnie jak niezamknięty i np. żle parkujący kamper sama może prowokować do zbeszczszczenia.
Mam zamki dodatkowe , by mnie w nocy za łatwo nie obrobili. Drzwi kabiny też zabezpieczone.
Niemniej chyba przesada może powodować i utratę mienia ruchomego ze znaczną dewastacją samego pojazdu.
Może niech lepiej wezmą ten telewizor za parę stówek i radio - nic nie warte ? A nie rowalają chamsko drzwi lub okna?Fux - 2016-02-01, 15:39
Bronek napisał/a:
O co Ci biega
odniosłem się do rzekomej „łatwości" namierzenia tegoż telefonu.
Bronek - 2016-02-01, 16:28
Fux napisał/a:
Bronek napisał/a:
O co Ci biega
odniosłem się do rzekomej „łatwości" namierzenia tegoż telefonu.
Gdzie pisałem ,że łatwo ?? 900 m przekłamania bez GPS . Z GPS ok 20m chyba ,że na nawigacji , ale ona przyciąga błędy do drogi .
Gps o czym pisaliśmy to nie tylko satelity , to stacje korygujące naziemne ic ałe ustrojstwo .
Niemniej nikomu nie bronie posiadania gadżetu . Tylko opinia Joko i innych sugerująca utrudnienie we właminiu i kradzieży całego pojazdu ma największy sens.
Lokalizator dobry dla wypożyczalni i firm z flota ...Fux - 2016-02-01, 16:47 Przy okazji, jak działa TMC, znaczy, dlaczego nie działa.
Głupie że nie można ustawić nr na który ma dzwonić tylko bierze ostatni który dzwonił. Jak ostatni zadzwoni ktoś od operatora z próbą wciśnięcia super oferty to on zostanie poinformowany o włamaniu
O tym to nie pomyślałem. Czyli zosjtaje taki droższy moduł GSM, np.
http://allegro.pl/ropam-m...5875799282.htmlWojciechu - 2016-02-02, 18:52 Ja tak troche bardziej siermiężnie. Co myślicie o mechanicznej blokadzie ZEDER - mam taką w osobowym. andi at - 2016-02-03, 12:15
yahoda napisał/a:
dominicc napisał/a:
Głupie że nie można ustawić nr na który ma dzwonić tylko bierze ostatni który dzwonił. Jak ostatni zadzwoni ktoś od operatora z próbą wciśnięcia super oferty to on zostanie poinformowany o włamaniu
Może kogoś zainteresuje slowek1 - 2016-02-17, 16:03 Hej,
Mam do was pytanie, co myślicie o systemie alarmowym który używa detektora ruchu oraz smartfona jako kamery. Czy ktoś z was spotkał się z takim zestawem? Działa to na zasadzie założenia czujki (w dowolnym miejscu - nie jest przytwierdzana na stałe)i ustawieniu telefonu aparatem w strone drzwi. Kiedy detektor wykryje ruch poprzez bluetooth komunikuje się z telefonem który robi zdjęcie, wysyła je e-mailem oraz smsem, a potencjalny intruz słyszy sygnał głosowy. Urządzenie jest w pełni bezprzewodowe, więc nie potrzebuje stałego źródła zasilania, jako że telefon wysyła emaila oraz sms'a nie trzeba mieć połączenia wifi. Jak sądzicie o takim produkcie?
Mogę oczywiście podać nazwę produktu, specyfikację oraz bardziej szczegółowy opis jeżeli nie będziecie mieli nic przeciwko.
Pozdrawiam wszystkich Camperowiczów!yahoda - 2016-02-17, 16:13 Też fayna sprawa. Jestem zainteresowany szczegółami. Chodzi mi najbardziej o sposób działania tego smartphone`a. Czy to działa na zasadzie aplikacji? Jak otrzyma sygnał z detektora, to robi swoją robotę (zdjęcie, sms, emil)? To rozumiem, że w zestawie jest syrena, tak?slowek1 - 2016-02-17, 16:45 Tak to działa na zasadzie aplikacji, telefon kiedy dostaje sygnal od detektora robi zdjecie i wysyla je emailem i smsem, dodatkowo smartphone informuje intruza ze zrobiono mu zdjecie i zostalo juz wyslane. Fajnie opisany artykul jest na : https://www.camprest.com/...m-test-camprest co myslisz?yahoda - 2016-02-17, 21:52 Też ciekawa opcja. Tylko trochę to kosztuje. Do tych 400 zł trzeba jeszcze doliczyć koszt telefonu. W moim przypadku, podpięcie modułu GSM pod istniejący alarm chyba będzie lepszym rozwiązaniem. Tylko mi zdjęcia nie podeśle. I znowu mam nad czym myśleć... eeeeech.toscaner - 2016-02-18, 13:53 To wszystko jest piękne jeśli chodzi o pomysłowość fotografowania, filmowania i informowania właściciela pojazdu, do czasu aż jedziemy za granicę, albo jeździmy dużo po wielu krajach.
Można też zakupić zestaw monitoringu do samochodu z kamerami również na zewnątrz (nie we wszystkich krajach legalne), albo kamerkę IP i mając dostęp do neta wysyłać na serwer.
Problem nadal jest jeden - brak sensownego pakietu internetowego po Europie. Przekładanie sim czy drogie pakiety to nie jest wyjście. Na razie nie będąc w macierzystym kraju, to niestety takie sranie w banie z tym wysyłaniem zdjęć czy serii ujęć.Andrut - 2016-02-21, 09:32 W tym roku znów niże ceny roamingu. Od 2017 już takie same w całej unii. Jeśli unia jeszcze będzie inowa - 2016-02-21, 11:26 Witam, od jakiegoś czasu przymierzam sie do tego tematu. Co myslicie na temat tego lokalizatora
http://allegro.pl/nowosc-...p2,1&bi_c=83348
25 zlotych na rok w kraju i 1,5zł za dobe w roomingu jest do udźwigniecia, ale zastanawiam się czy nie zostane po roku z urzadzeniem ale bez dostepu do strony...Załoga G - 2016-02-21, 13:55 Czy ktoś zna taka darmową aplikację na androida chodzi mi o to:
zostawiam schowany w kamperze telefon Żony z włączoną aplikacją a na moim telefonie mogę śledzić pozycję. Rozumiem, że mogło by się to odbywać w różny sposób np bez internetu otrzymuje tylko sms pozycje a przy włączonym internecie mógłbym nawet śledzić położenie na mapie.
Nie chcę na razie kupować tych wszystkich lokalizatorów tyko najpierw tak to przetestowaćRoberto - 2016-04-21, 17:08 Temat postu: Re: Zabezpieczenie kampera
Andrut napisał/a:
Hej,
Macie może inne fajne zabezpieczenia godne polecenia tak, żeby spokojnie zostawić kampera na czas np. rowerowej wycieczki?
Przy okazji tego tematu wrócę do pytania Andruta i zapytam kolegów jaka jest Wasza opinia na temat tego zamka.
Chodzi o to czy te kluczyki mają niepowtarzalną konstrukcję ? czy może, jak w przypadku używanych kiedyś (a łudząco podobnych) kluczyków do komputera, można użyć jakiegokolwiek podobnego aby otworzyć takowy zamek
Druga sprawa to wytrzymałość i zamocowanie zamka - czy oprze się on narzędziom typu łom, czy zaczep się urwie i odpadnie, czy może odejdzie z połową ściany mrsulki - 2016-04-21, 17:14
Roberto napisał/a:
czy oprze się on narzędziom typu łom,
Przy standardowej konstrukcji ścian to przy użyciu łoma nie trzeba drzwi otwierać da się wejść przez ścianę MILUŚ - 2016-04-21, 19:10 Temat postu: Re: Zabezpieczenie kampera
Roberto napisał/a:
Andrut napisał/a:
Hej,
Macie może inne fajne zabezpieczenia godne polecenia tak, żeby spokojnie zostawić kampera na czas np. rowerowej wycieczki?
Przy okazji tego tematu wrócę do pytania Andruta i zapytam kolegów jaka jest Wasza opinia na temat tego zamka.
Chodzi o to czy te kluczyki mają niepowtarzalną konstrukcję ? czy może, jak w przypadku używanych kiedyś (a łudząco podobnych) kluczyków do komputera, można użyć jakiegokolwiek podobnego aby otworzyć takowy zamek
Druga sprawa to wytrzymałość i zamocowanie zamka - czy oprze się on narzędziom typu łom, czy zaczep się urwie i odpadnie, czy może odejdzie z połową ściany
Nie; te " kluczyki" mają tą samą konstrukcję . kupowałem w sumie trzy ; w trzech róznych miejscach ;w róznym czasie i cenie i.............wszystkie otwieram tym samym "skomplikowanym" kluczykiem Tak jak poprzednicy pisali.....to rozwiązanie informuje o swojej obecności i może jak ktoś chciałby wejśc normalną droga a nie przez ścianę to może ten czas wydłużyć . Nie ma szans by oparł się łomowi kimtop - 2016-04-21, 19:10
Roberto napisał/a:
czy oprze się on narzędziom typu łom, czy zaczep się urwie i odpadnie, czy może odejdzie z połową ściany
Po co wyłamywać zamek łomem, jak kamper ma plastikowe okna,które można wyrwać gołą ręką
Drugi najsłabszy punkt to wszelkie okna w dachumarius - 2016-04-21, 19:20
slowek1 napisał/a:
Hej,
Mam do was pytanie, co myślicie o systemie alarmowym który używa detektora ruchu oraz smartfona jako kamery.