Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wykładzina do części mieszkalnej

Andrut - 2015-10-31, 09:05
Temat postu: Wykładzina do części mieszkalnej
Od kilku dni planuję doposażenie nowego kamperka :) Tym razem wykładzina na podłodze. Dotychczas jeździłem wypożyczonymi kampreami - zawsze na podłodze był miły dywanik - jednocześnie łatwo było go utrzymać w czystości. Pomyślałem - pozycja obowiązkowa!

Dzwonię tu i tam i... koszt oryginału 3000 PLN :shock: :haha:

Dodatkowo jak go zobaczyłem, to jeszcze bardziej utwierdziłem, że nie wart jest ceny.

Postanowiłem zamówić na wymiar - przez kilka godzin z taśmą i tekturą wykonałem szablon.

I tu pytanie o Was - czy znacie kogoś kto na podstawie szablonu robi takie rzeczy? Pozostaje opcja hand-made ale obawiam się o jakość - jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Co radzicie?

papamila - 2015-10-31, 09:33

obszycie zrobi ci np Komfort albo Leroy
....ale bierz tylko rodzaje wykładziny z najwyższej półki cenowej

Endi - 2015-10-31, 10:52

Wykładziny nie radziłbym wycinać na styk, musi mieć minimalny luz. Dodatkowo, obszycie zmienia, troszeczkę wymiary.
Obszycie wykładziny jest bardzo istotne a jakość wykonania zależy od maszyny. W Komforcie nie mieli dobrej nie byłem zadowolony.

Wykładzinę na lato to właściwie ściągam. Łatwiej mi zmyć podłogę i utrzymać całość w czystości. Wszędobylski kurz w kamperze, jest trudny do opanowania.

Andrut - 2015-10-31, 11:17

Zakupiłem właśnie w Komforcie - zabieram się do wycinania. Zdam relacje...
Karas - 2015-10-31, 11:53

W tym roku położyliśmy wykładzinę z Castoramy, włos chyba 7mm, po jednym wyjeździe wygląda jakby miała włos 1mm, cała się wygniotła.
Bronek - 2015-10-31, 12:00

Jestem za dywanikami , luzem, wyjmujesz trzepiesz , podłogę wycierasz.
Endi ma rację .

Stosuję czasem 40x60cm 70wat podgrzewany , lub kolorowe miękkie wycieraczki na gumie.

Miałem w czepce pięknie dopasowaną , upierdliwa i zbiornik kurzu, plamy
Psy wykluczją takie rozwiązanie .
W deszcz to dodatkowo łapie błoto i wodę.

Oczywiście to moje doświadczenia...... :spoko

Bazylek21 - 2015-10-31, 13:47

Wykładzinę kupiłem w castoramie, dociąłem sobie na wymiar, z tym że podzieliłem ją na trzy kawałki aby łatwo było wyciągnąć i wytrzepać, docinałem z 5mm luzem na stronę do obszycia. Następnie w powrotem do Castorama do obszycia. Całość kosztowała ok 200 zl. Ważne w castoramie nie obszywają wewnętrznych kątów ok 10 cm musiałem obszyć sam
zbyszekwoj - 2015-10-31, 17:51

Bazylek21 napisał/a:
Wykładzinę kupiłem w castoramie, dociąłem sobie na wymiar, z tym że podzieliłem ją na trzy kawałki aby łatwo było wyciągnąć i wytrzepać, docinałem z 5mm luzem na stronę do obszycia. Następnie w powrotem do Castorama do obszycia. Całość kosztowała ok 200 zl. Ważne w castoramie nie obszywają wewnętrznych kątów ok 10 cm musiałem obszyć sam

Zrobiłem dokładnie tak samo. Nie wyobrażam sobie co kilka dni wyciągania całej do trzepania.

Andrut - 2015-10-31, 18:18

Gotowe :) Efekt przerósł moje oczekiwania :) Właśnie odwiozłem wykładzinę do obszycia! Poniżej fotorelacja :spoko
Andrut - 2015-10-31, 18:20

I jeszcze kilka
Johny_Walker - 2015-10-31, 20:34

Pięknie. Też sobie zrobię tak. Ile kosztowało?
Andrut - 2015-10-31, 20:38

Wykładzina 4x2m 280Pln
Obszycie (w trakcie) 60Pln
Razem - 340Pln