Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Węgry - Z centralnej Polski do Budapesztu bez opłat

janusz - 2015-11-03, 23:13
Temat postu: Z centralnej Polski do Budapesztu bez opłat
Czy da się dojechać w miarę normalną drogą do Budapesztu bez winietek?
Johny_Walker - 2015-11-03, 23:17

Da się, ale w Czechach kupiłem. Za to w Słowacji i Węgrzech omijałem.
janusz - 2015-11-03, 23:54

Johny_Walker napisał/a:
i Węgrzech omijałem.

Ale już w tym roku jechałeś?
Od nowego roku na Węgrzech zmieniły się opłaty za drogi.

Johny_Walker - 2015-11-04, 08:36

W tym roku w sierpniu i wrześniu.
Na początku do Hajduszoboszlo i Rumunii zaufałem Garminowi, Navigonowi i Sygicowi. Wszystkie miały aktualne mapy i KŁAMAŁY. Na szczęście miałem szczęście. :)
Potem wracając z Belgradu na Nitrę przez Budapeszt ściągnąłem dokładniejsze mapy z węgierskiej strony o płatnych autostradach i zobaczyłem że np. zaraz na początku Węgier oraz dalej na obwodnicy Budapesztu wszystkie w.w. nawigacje ustawione na omijanie płatnych nie wiedziały o tegorocznych zmianach. Musiałem wyliczone przez nie trasy sprawdzać z mapą i jakoś dojechałem. Zauważyłem że początki tras płatnych są wyraźnie oznaczone znakami drogowymi i to też jest jakieś zabezpieczenie.
Na razie żadne wezwanie do zapłaty nie przyszło.
Następnym razem zaplanuję trasę już w domu, przed wyjazdem.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-11-04, 17:01

Cytat:
Janusz ,my jechaliśmy 17 września.Pisze z pamięci:Jurgow, poprad,Roznawa,tornala,Ozd,Eger,Jaszapati,potem masz już blisko.No Zle przeczytałam piszesz o Budapeszcie,to od Banskiej Bystrzycy,na Budapeszt jest obwodnica autostradowa,nie wiem jak z winetka.Zrob sobie dojazd z innej strony :!: napisz gpsowi omijaj autostrady,ale od Vac pewnie nowa droga ,i może platna.Nasza trasa jest pewna,droga nr 3 dojedziesz do stolicy.pisze z glowy,ale ja mapy znam na pamiec
Johny_Walker - 2015-11-04, 17:27

Zbigniew Muzyk napisał/a:
napisz gpsowi omijaj autostrady,ale od Vac pewnie nowa droga ,i może platna.N

A jak GPS poprowadzi na drogę, która nie jest autostradą, a jest płatna? Albo stała się płatną autostradą, a w pamięci GPS jest jeszcze jako droga zwykła? Albo jest to płatna droga ekspresowa M1 niebędąca autostradą?

Mirekl61 - 2015-11-04, 18:10

Drogi płatne są bardzo dobrze oznakowane.
Tom tom nie pomylił się ani razu.
Jechałem w październiku.
Kierował nas na M1 i rondo objechałem trzykrotnie zastanawiając się.
Odcinek około 30 kilometrów był niepłatny.
Z mapy bym go nie znalazł.
W sumie fajnie wyznaczył.