| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Serbia i Macedonia - Serbia i Macedonia
tatkog - 2007-02-01, 18:24 Temat postu: Serbia i Macedonia Czy ktoś z Was omijał w drodze do Grecji autostradę w Serbii(Belgrad-Nisz-Leskovac)?
[ Dodano: 2007-02-13, 19:46 ]
No to będę pierwszy. Do Belgradu to wręcz należy ją ominąć- niepotrzebna strata kasy(za te pieniądze, to można tam nieźle zabalować). Serbia jest fajna. Mają dobre jedzonko, pitko i popitko. I naprawdę dużo do oglądania. Tylko stan dróg bywa kiepski. Ale to rekompensują widoczki. Gdyby nie to, że gnam nad morze, to warto(nawet parę fajnych campów znalazłem w necie www.camps-serbia.com ). Niby Czarnogóra blisko( wg. niejakiego Baji02-też camperowiec- infrastruktura to barachło).
paf - 2007-02-16, 12:02
tatkog, prosił żebym wydzielił te posty z jego posta powyższego no to ostatni frament wydzielam właśnie - paf
napisane przez tatkog:
[ Dodano: 2007-02-16, 11:52 ]
Ponieważ miewam maile i gg dotyczące przejazdu przez Serbię i Macedonię do Grecji postanowiłem opisać to na forum.
Przez Serbię przejazd autostradami jest płatny. Osobówką ceny do przełknięcia.
Niestety camperek trochę kosztuje-jest zaliczony do 3 grupy i jeszcze obcokrajowcy..........
odcinki:
1.Subotica-Feketic-Novi Sad ( E-75)kosztuje 1250 dinarów tj. ok. 15,92 euro
Jest trasa szybkiego ruchu 1 pas+ pobocze asfaltowe.
Tak naprawdę płatny jest odc. od Feketic(by nie płacić należy zjechać z E-75 na Srbobran- pierwszy odc. kilka km. to droga z płyt betonowych- potem b. ładny asfalt aż do Nowego Sadu).
Alternatywa to droga 22-1(niezła) z Suboticy przez Backa Topola i dalej na Srbobran i Nowy Sad.
Pierwszy wariant przejście w Horgos.
Drugi w Kelebija.
2.Novi Sad-Belgrad ( E-75)kosztuje 1590 dinarów tj. ok. 20,25 euro
Jest trasa szybkiego ruchu 1 pas+ pobocze asfaltowe(końcówka to normalna autostrada).
Alternatywa to droga 22-1 Nowy Sad-India-Stara Pazowa-Belgrad (taka sobie asfaltowa z kilkunastokilometrowym odcinkiem płyt betonowych(klimat taki sam jak jazda"Berlinką").
Dlaczego ominąć- bo cały dystans to ok. 140 ? km. i 35 euro w kieszonce(1 nocleg na campingu+niezła impreza).
W tym roku pojadę na Zrenjanin i potem Belgrad.
3.Belgrad-Niš ( E-75)kosztuje 3260 dinarów tj. ok. 41,52 euro
to normalna autostrada.
Nie objeżdżałem jej.W tym roku pojadę?
Belgrad-Cacak-Kraljewo-Krusevac-Nis
4.Niš-Leskovac ( E-75)kosztuje 840 dinarów tj. ok. 10,70 euro
również autostrada.
Pojadę równoległymi(jakość?)Krusevac-Nis-Leskovac
RAZEM to 6940 dinarów lub 88 euro w JEDNĄ STRONĘ.
Macedonia autostrady cena dla kampera to cały odcinek do Grecji 6-8 euro.
Bezpieczeństwo pełne(policja raczej b. widoczna niż w Polsce).
Campingi- odradzają się-powyżej link do nich.
Generalnie dużo taniej niż w Polsce.
Zwiedzać jest co, a jak ktoś na dłużej to górek dostatek, jeziorka i rzeki też są.
tatkog - 2007-02-17, 21:05
Może ktoś ma jakieś dobre rady w temacie Macedonia? Zawadziłbym chętnie o Skopje.
tatkog - 2007-02-25, 20:35
Noclegi(tylko dla camperów) w Serbi.
1.Camping parking w Belgradzie.
Bulevar Vojvode Mišića 14
11000 Beograd, Srbija
Tel./ ++ 381 11 2655799, GSM ++381 63 266032
Fax/++ 381 11 2655657
e-mail: hymo@sajam.co.yu
http://www.campingclubbelgrade.org
Odpowiadają na maile(he,he) - 15 eurasów od campera(z prądem, wodą, chemicznym wc)-bez względu na ilość osób.
tatkog - 2007-02-28, 17:48
2. Subotica(okolice jeziora Palic):
a. campingi-są 2:
- De tour Subotica( raczej Palic), Dubrovačka 1 z basenem
- Caravan (Palic) tu byłem 10 eurasów(końcówka sierpnia) od campera. Na miejscu pseudo basenik, bar(do picia), reszta standardowa, czysto, ładnie-można polecić.
3. Na trasie szybkiego ruchu( w obie strony) stacje benzynowe z parkingami tir ( oprócz stacji w standardzie restauracja-pseudo fast food, ale z potrawami serbskimi-opiszę w innym poscie+plac zabaw dla dzieci)-nie ma problemów w spaniu na nich za darmo.
4. Camping DUNAV (DANUBE) - Zemun, Batajnički put(blisko Belgradu, nad Dunajem).
Nie odpowiadają na maile.
4a."AMK Jedinstvo"
www.amkjedinstvo.com
* dorośłi 120,00 din dziennie
* dzieci do 5 roku życia 60,00 din
* dzieci powyżej 5 roku życia 120,00 din.
* Camper 200,00 din
* Elektryczność 120,00 din
Camping 13 km od centrum.W pobliżu autobus.
5.Na parkingach j.w przy autostradzie Belgrad-Nis(ja lubię b. duży parking w okolicy Aleksinaca-jest tam b. fajna restauracja(nie fast food) z lokalnymi potrawami i zimnym piwkiem.
tatkog - 2007-02-28, 17:57
Jedzonko:Takie menu na przejazd 1-2 dniowy.
Tańsze niż w Polsce(poza stolicą i Wojwodiną-północ).
Koniecznie spróbujcie, czegoś co się nazywa Burek( w sumie to we wszystkich krajach byłej Jugosławii).Opis Burka- ciasto francuskie
- z mielonym mięsem(mniam, mniam)
- z serem
- z ziemniakami
- bez niczego
i na słodko z jabłkami
Do kupienia we wszystkich piekarniach-Pekaren-( na przykład w Suboticy niedaleko stacji OMV, ew. przy wjeździe do Suboticy od str.Kelebii, przed wjazdem do Nowego Sadu).
Serbowie to mistrzowie mięs z grilla.
Prosiaczki-mniam,mniam, baraninka(góry),kurczaki.
Dobrze robią mięsko mielone.
Polecam Ćevapčići i Pleskavicę.Koniecznie z oddzielnie podaną surową cebulą.
I surówko- sałatkę- srbską(ostra) dla i innych szopską.
I desery- b.słodkie na modłę turecką.
tatkog - 2007-02-28, 18:09
Stacje benzynowe( oczywiście jak wszędzie, nie ma problemu z ich ilością):
Ceny ropy prawie jednolite na terenie całego kraju. 1 litr w okolicach 1 euro( nieco mniej).
Jakościowo dwa gatunki :
-d2 i eurodiesel(nieco droższy)
Jeździłem na obu(wielkiej różnicy nie czułem)-jakościowo oceniam jako niezłe.
Płatności kartą:
dużo słabiej niż w Polsce
- lepiej Mastercard (ich lokalna sieć chyba JPP)
- Visa na OMV,MOL
- inne to gotówka
Mówiąc szczerze to lepiej wychodziła zamiana euro na dinary i płacenie gotówką.
janusz - 2007-02-28, 18:36
| tatkog napisał/a: | | czegoś co się nazywa Burek |
A to przypadkiem nie chińszczyzna
tatkog - 2007-02-28, 18:38
EEEEEEEEE, a pod to co trzymasz w ręku-pyyyyyyyyyyyycha.
Piwko-fajne bo zimne , ale bez rewelacji. Niezła jest Rakija( wódka z winogron).
tatkog - 2007-02-28, 20:36
Zwiedzanie przy okazji przejazdu przez Serbię.
Moje typy:
1. SUBOTICA.
Sporo knajpek.
"Lipa"-centrum-dobre burki
Pyszne lody "Pelivan" , Trg Cara Jovana Nenada 2
Informacja turystyczna:
na początku ulicy Korzo po str prawej idąc w kierunku Ratusza.
Centrum jest pomiędzy 4 ulicami:
- Borisa Kidarica ('Korzo'), Strosmayera, Matka Vukovica i ulicą Borovo.
Tam są zlokalizowane:
- Ratusz( pochodzi z 1908)
- Wieża zegarowa(największy budynek w mieście-80m)
- Teatr Ludowy(Narodno Pozoriste lub Népszínház)
naprzeciwko Ratusza.
Najstarszy teatr w kraju(1854).
Styl neoklasycystyczny.
- Ulica Korzo Art Nouveau/Secesja najładniejsza w mieście
- Błękitna fontanna Park w Trg Republike
Po drugiej str. Ratusza. Trg Republike
W stulu Art Nouveau style, zrobiona z ceramiki ,podświetlana
- Synagoga
skrzyżowanie Trg .Synagogue z ulicą 10 Oktobra .
- 2 pomniki: ku czci Ofiar faszyzmu
- Katedra św.Teresy z Avili.
Z centrum (trg Republike) spacerkiem ulicą Matka Vukovica aż katedry
- Galeria Sztuki
najlepszy przykład architektury w stylu Art Nouveau
Blisko dworca kolejowego. prosto przed siebie drogą zaczynającą przy stacji.
Subotica-oficjalna strona miasta+mapa
tatkog - 2007-03-04, 11:29
2. NOVI SAD.
Mini zwiedzanie:
1. Plac wolności
- ratusz(1894)
- kościół pod wezwaniem św. Marii( 1893/95)
- nowsze, ale ładne budynki (hotel Vojvodina, Vojvodinska Bank, Apolo Centrum)
2.
- ulica Milet i szkoła „grecka”
- Pałac Watykański
- Old Credit Foundation (1895 )najładniejszy budynek w mieście
- kościół św. Mikołaja (1730)ortodoksyjny –chrzczony m.innymi Albert Einstein)
3.ulica Zmaj Jovina
4.ulica Dunajska –promenada nad Dunajem (ładny widok na twierdzę Petrovardin)
5. Synagoga
6. Twierdza Petrovardin
Oficjalna strona
Informacja Turystyczna (b.fajna)- mapy, itp
tatkog - 2007-03-04, 11:33
3.BELGRAD: zwiedzam w tym roku
-twierdza i park Kalemegdan(podobno piękny)
-deptak księcia Michała(Kneza Mihaila) z licznymi budynkami z 19 i 20 wieku.
-skwer Republiki(trq.Republike)
-ul.Króla Piotra I(Kralja Petra I)-jedna z najstarszych ulc Belgradu(w okolicy Roman forum , Bazylika, Łaźnie
-pałac księżnej Lubicy(Konak kneginje Ljubice)-ul.Sime Markovica
-meczet Bajrakli Dzamija
Jak ktoś chce więcej wiedzieć to www.beograd.org.yu
Informacja turystycza ul.Makedonska 5
Mapka centrum Belgradu
jacol - 2007-03-07, 08:21
Tatkog, w drodze do Grecji też myślę omijać autostrady (na ile to będzie możliwe), również myślałem o drodze przez Zrenjanin z tym, że z Szegedu na Senta-Becej-Belgrad. Potem podobnie Belgrad-Cacak-Kraljewo. I tu się zastanawiam, czy nie jechać na Pristine-Skopie (obawiam się jednak czy nie będzie za "gorąco").
tatkog - 2007-03-07, 15:30
| jacol napisał/a: | | z Szegedu na Senta-Becej-Belgrad. |
Też się zastanawiałem na tą trasą, ale ze względu na nocleg(stacje benzynowe) pojadę bezpłatną częścią drogi szybkiego ruchu (bramka jest po zjeździe na Srbodran)
| jacol napisał/a: | | I tu się zastanawiam, czy nie jechać na Pristine-Skopie (obawiam się jednak czy nie będzie za "gorąco"). |
W Kosowie jest wiele utrudnień(między innymi trudności z tzw. zieloną kartą).Poza tym jadąc przez góry(wolniej) potrzebujesz noclegu-a to ????????????
tatkog - 2007-03-08, 19:10
| paf napisał/a: | | RAZEM to 6940 dinarów lub 88 euro w JEDNĄ STRONĘ. | Trochę zdrożały rok 2007 - 7040 dinarów
jacol - 2007-03-08, 19:51
Ja zastanawiałem się nad noclegiem w okolicach Szegedu, dlatego myślałem o trasie Senta-Becej. A co myślisz o dalszym rozwinięciu tej trasy, czyli Zrenjanin-Kovacica-Pancevo-Smederowo-Mladenovac-Topola-Krajevo-Krusevac-Prokupije- Dojevac i dalej autostradą? Pristine sobie odpuszczam, chociaż w 1999 dojechałem do Dubrownika (też nie wiedziałem czy nie będzie "gorąco").
tatkog - 2007-03-08, 20:37
| jacol napisał/a: | | Zrenjanin-Kovacica-Pancevo | Nic nie wiem. Kolega jechał równolegle Zrenjanin-Belgrad(podobno dobra nawierzchnia). | jacol napisał/a: | | Pancevo-Smederowo | Słabsza nawierzchnia(podobno-nie jechałem) i górki. | jacol napisał/a: | | Mladenovac-Topola-Krajevo-Krusevac | górki-nie więcej nie wiem | jacol napisał/a: | | Krusevac-Prokupije- Dojevac i dalej autostradą | niewiele wiem-pojadę w czerwcu(autostradę ominę-jest jakaś równoległa). Dorwałem serbską mapę elektroniczną www.planplus.co.yu (pewnie więcej wiedzą o ich drogach).
jacol - 2007-03-11, 22:33
| tatkog napisał/a: | | [niewiele wiem-pojadę w czerwcu(autostradę ominę-jest jakaś równoległa). Dorwałem serbską mapę elektroniczną www.planplus.co.yu (pewnie więcej wiedzą o ich drogach). |
A jeśli można wiedzieć, którego wyjeżdżasz j jaką trasę wybrałeś (może być mniej więcej), a mapka ciekawa .
tatkog - 2007-03-12, 21:33
Horgos-(nocleg)Srbobran-Novi Sad-Zrenjanin-Belgrad(nocleg)-Cacak-Krusevac-Prokupije- Dojevac-Leskovac(nocleg)-Skopje. Termin-prawdop. 2 połowa czerwca.
JaWa - 2008-08-21, 18:46 Temat postu: Serbia i Macedonia Czy ktoś się orientuje, czy na te kraje trzeba mieć paszport, czy wystarczy nowy dowód ?
prezesuu - 2008-08-21, 20:48
Tylko po krajach UE możemy jeździć z nowym dowodem. Serbia i Macedonia to nie UE.
TomekW - 2008-08-21, 22:30
| prezesuu napisał/a: | | Tylko po krajach UE możemy jeździć z nowym dowodem |
Nie tylko. Do Chorwacji też wpuszczą na dowód, ale w swoim interesie lepiej mieć paszport; dowód osobisty jest co prawda honorowany przez władze chorwackie, ale nie przez polskie przedstawicielstwa dyplomatyczne.
JaWa - 2008-08-22, 09:59
| prezesuu napisał/a: | | Tylko po krajach UE możemy jeździć z nowym dowodem |
Jest co najmniej kilkanaście państw gdzie można wjechać na dowód, które nie należą do UE np. Gujana, Gwatelama itd. Oficjalnie do Chorwacji trzeba mieć paszport, ale wpuszczają na dowód, czy może jednak ktoś wie, jakie praktyki stosują w Serbii i Macedonii ?
jorgus - 2008-08-22, 10:09
I koniecznie zielona kartę - mnie to kosztowało 50€
rogacek - 2008-08-29, 10:57
wiosną chcieli paszport i zieloną kartę. i dość dokładnie sprawdzali wszystkie osoby w aucie
|
|