Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Ducato 2004-2006 2.8jtd

wlodo - 2015-11-12, 23:47

Witaj w gronie budujących,kilku się ujawniło,a wielu buduje...
Widzę,że motywacja duża,to do wiosny dasz radę :-P

ZEUS - 2015-11-13, 00:19

3mam kciuki za powodzenie... i oczywiście z zainteresowaniem kibicuję... :)
toscaner - 2015-11-13, 00:37

Trzymam kciuki.
Fajnie jest budować, później jeździć. :spoko

vIrek - 2015-11-13, 07:57

Maciej S. napisał/a:
Może ktoś podpowie jak dodajecie zdjęcia.

Jak dasz "odpowiedz", a nie szybka odpowiedź to na dole strony będzie sekcja "załącz plik".
Maksymalny rozmiar załącznika to 256kb.

A z tą cięższą zabudową to ostrożnie bo później będziesz musiał oszczędzać na masie wyposażenia. Lepiej może założyć "mniejszy" resor lub zdemontować jedno pióro, a dołożyć poduchy pneumatyczne.

Woj-tek - 2015-11-13, 08:18

Powodzenia w budowaniu.
kodi - 2015-11-13, 10:55

Maciej jedna uwaga. Zdziwisz się, jak szybko przybywa Ci kilogramów.Sugerowałbym mimo wszystko budować z lekkich materiałów. Dociążyć zawsze będziesz mógł. Proces w drugą stronę to już zdecydowanie trudniejsza sprawa. Powodzenia życzę. Budowa to fajna przygoda i tak to musisz traktować by nie zwariować :wyszczerzony:
toscaner - 2015-11-13, 11:43

Kodi ma rację. A jak chcesz dociążać, to zaprojektuj ze 2-3 zbiorniki na wodę. Zawsze możesz dociążyć wodą, lub jeden winem, gdybyś np. odwiedzał jakiś winny kraj.
Wody nigdy za dużo. Kobietki lubią lanie wody. :-P
W drugą stronę już się nie da.

toscaner - 2015-11-13, 13:40

Tak bo będzie bulgotało w innym zlewie. :)
piotr1 - 2015-11-14, 00:52

Będę kibicował . Trzymam kciuki :spoko
wlodo - 2015-11-15, 10:35

Miał byś o wiele lepszą izolację,gdybyś nakleił na ten styropian folie aluminiową.
Jak nie chcesz kupować alufoxa to chociaż folie spożywczą,taką kuchenną.
Wystapi wtedy odbicie ciepła i będziesz miał dłużej zatrzymane ciepło we wnętrzu.
W skali jakiegoś czasu,korzyści większe,niż koszty foli i trochę pracy.

tom-cio - 2015-12-07, 07:02

Maciek ,ładnie ale czyzbys nie zamierzal go wogole izolowac termicznie?jak juz nic wiecej to przynajmniej to co mamy prawie wszyscy,alufox.Bez zadnej izolacji w lato bedzie ciezko wytrzymac w srodku,o jesieni i wiosnie nie mowiac.

sorki ,doczytalem,pianka armaflex.ale zostawiles sporo miejsc ,gdzie juz pewnie nie dojdziesz i wszysrkie profile zostawiasz niezaizolowane.ato wlasnie one tworza mostki termiczme i nimi ciagnie.Przekaze ci ma wkasnym przykladzie.Calosc w alufoxie ale czasem przez alufox i plyte hdf na suficie wkret do profila.I nie uwierzysz,ale po zdjeciunzaslepki plastikowej glowka tego wkreta jest bardzoo ciepla.o wiele bardziej niz sufit.Teraz jeszcze mozesz cos z tym zrobic,potem bedzie ciezej,pozdrowionka :spoko

tom-cio - 2015-12-07, 14:09

tak,tak Macku,ja nie probowalem sie madrzyc,tylko ja swojego zabudowalem i rozbieralem,zeby pouzupelniac.Bo uzytkuje auto na codzien i w zimie dalo sie wyczuc braki w izolacji.Teraz termos.Nie mam jeszcze pomyslu co zrobic z przednimi drzwiami.Tamtedy pomimo zaslonietych szyb pizga
toscaner - 2015-12-07, 22:56

Kto by 20 lat trzymał już na starcie nienowego kampera?
Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki. One bez zabudowywania za 20 lat się same z siebie rozsypią. Po co się martwić za ile lat punkt rosy coś tam zrobi używając kampera 2-3 tyg w roku w okresie gorącego lata.

Nawet najlepsze i najdroższe firmy nie dają gwarancji na więcej niż te 2-3 lata. Przy tym zakładają, że klient będzie używał głównie z miesiąc w wakacje. Taki "firmowy" po roku mieszkania w nim (zima-lato-zima) pewnie miałby pół szafek pourywanych, krany połamane itd. inne cuda z wilgocią włącznie.

voice - 2015-12-08, 16:38

toscaner napisał/a:

Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki.

A i tu Cię zaskoczę - buduje buduje a kolega Frólik ?? :lol: Nówka z salonu.

toscaner - 2015-12-08, 21:32

voice napisał/a:
toscaner napisał/a:

Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki.

A i tu Cię zaskoczę - buduje buduje a kolega Frólik ?? :lol: Nówka z salonu.

Ależ ja wiem, że kolega Frólik buduje na nówce i z tego co pamiętam, to zaczął się budowaniem zajmować w celach sprzedaży, ten, który masz na myśli, to chyba ma być egzemplarz pokazowy.

Zawsze znajdzie się jakiś wyjątek od reguły, ale tu rozmawialiśmy w temacie 2004-2006, więc daleko mu do nówki. :spoko
Dodaj teraz 20 lat i resztę już napisałem. :bigok

ZEUS - 2015-12-08, 22:04

toscaner napisał/a:
Dodaj teraz 20 lat i resztę już napisałem.

a "ducaciaki" nie mają przypadkiem blach ocynkowanych? jeżeli tak to może te 20 lat całkiem ich nie zutylizuje... :)

wlodo - 2015-12-08, 22:12

Cytat:
a "ducaciaki" nie mają przypadkiem blach ocynkowanych?

Mają i gniją jak by je ktoś śrutem postrzelił :gwm o progach nie wspomnę...

toscaner - 2015-12-08, 22:36

Bo to włoski ocynk. :mrgreen:
Czemu w UK prawie nie ma włoskich Lancii czy Alf? Bo w tym klimacie ponoć gniły już w salonach. :haha: :haha: :haha:

tom-cio - 2016-01-16, 18:39

Zaczyna ładnie wygladac,powodzenia w dalszych pracach :spoko
Misio - 2016-01-16, 20:42

Trzymamy kciuki i :pifko w wolnej chwili. :lol:
Woj-tek - 2016-01-16, 21:10

Fajnie idzie :powodzenia
toscaner - 2016-03-26, 22:33

Mogłeś zrobić tak jak ja. Nie wypełniałbyś przetłoczeń klejem. :)
No ale to grubsza robota :)

toscaner - 2016-03-27, 11:25

Na początku tak, ale nie podobało mi się i wydarłem okna, płaskowniki i zrobiłem jakby fabryka zrobiła specjalne miejsca na okna. Nie mogę fotek znaleźć.
A wstawiałem wiele razy. Jak nie znajdziesz to poszukam i Ci wkleję.
Ale to duuużo więcej roboty.:)

voice - 2016-03-28, 21:17

czy ja dobrze widze fotel drugiego rzadu przykręcony do płyty ?? :gwm
voice - 2016-03-28, 21:36

Maciej S. napisał/a:
Na razie jest to podbudowa fotela, aby złapać prawidłową wysokość i pochylenie. To są 2 bloki drewniane klejone ze sklejki, całość będzie przewiercone na wylot przez podłogę, na długie szpilki 6x M12 8.8 (4szt na sam fotel + 2szt dodatkowo blok drewniany) od spodu podwozia dodatkowe usztywnienia z ceownika 3 podłużnice.

To mnie Macieju uspokoiłeś bo myślałem ,że do tej płyty masz przykręcone. :ok

wlodo - 2016-03-28, 21:56

Jak będziesz wiercił,to radzę otwornicą 20 mm.
W taki otwór włożysz kawałek rurki,a w rurkę dopiero śrubę.
Tym sposobem równo dociągniesz fotel,nie będzie się w drewno wciskał,nie mówiąc o miażdżeniu podłogi. ;)

Autostoper - 2016-03-30, 22:13

Loguję się do tematu i uczę pilnie z Twojej pracy.
toscaner - 2016-04-17, 13:06

Ważne, że cały czas do przodu. W końcu nadejdzie ten dzień, w którym pakuje się graty do szafek, odpala silnik i jedzie gdziekolwiek. :bigok
Fanatyk - 2016-04-19, 16:14

Świetnie wykończone mebelki, gratuluje umiejętności :) Mozna wiedzieć jak zrobiłeś przesuwne drzwi szafek?
Fanatyk - 2016-04-24, 18:22

Aż dziwne że tak mało osób ma u siebie przesuwne szafeczki. Bedziesz je potem oklejał czy lakierował?
MILUŚ - 2016-05-07, 14:25

Maciej S. napisał/a:

Przyjęta koncepcja tylnego łóżka piętrowego jest dla nas bardzo dobra........
.

Taki układ to chyba dla znudzonych sobą starych małżeństw :-P Bo nie sprzyja ....pożyciu :chytry

zbyszekwoj - 2016-05-09, 12:48

"Stare" małżeństwo nie dlatego śpi oddzielnie bo jest znudzone sobą ,tylko dla potrzeby wygody. Wszak sen i sex to dwie rózne sprawy i nie nalezy ich mylić. :-P
Wojciechu - 2016-05-09, 13:02

Niektórzy mają jedyną szansę właśnie w kamperze - "spać" razem - w celu wykorzystania przestrzeni. Zbyszek spróbuj. Krysia może Cię zaskoczyć. :diabelski_usmiech :spoko
wlodo - 2016-05-15, 13:58

Ja to niedawno zrobiłem,również się ciężko zastanawiałem,gdzie?
Właśnie po wyjęciu smoka już wiedziałem.
W tej nakrętce nie bardzo jest miejsce,więc jedyny słuszny wybór-obok.
Wklejałem zdjęcia,zobacz. :shock:

mrsulki - 2016-05-15, 23:01

Maciej S., Przytnij rurkę webasto tak by Ci paliwa do zera nie wydoiło coby był zapas na dojazd do stacji.
mrsulki - 2016-07-07, 23:47

Fajnie tylko ze względu na ostre kanty zalecał bym prace kuchenne wykonywać w kasku.
zbyszekwoj - 2016-07-08, 08:35

Aby wygodniej spać , można dokupić w Jysku materace z pianki o gr. 5 cm. Obecnie jeszcze jest chyba promocja- niestety 200 zł szt.
mateusz_d11 - 2016-07-09, 12:11

Zastanawiam się, jak zdaje egzamin wymniennik płytowy do ogrzewania wody,bo ten pomysł mi się spodobał, ja myślałem o zbiorniku z nierdzewki, a do środka jako wężownicę rurę elastyczną gebo do solarów. Jak duży wymiennik zastosowałeś? Webasto 5kw?
wlodo - 2016-09-24, 23:26

Z początku również tak kombinowałem,żeby nie wozić zbiornika.
Po przemyśleniach,mam zbiornik 25L grzany wężownicą zasilaną z silnika lub webasta.
Bajeczne rozwiązanie,wg mnie.
Jak jadę,mam 25L wody o temp.ok.70 st.
Jeśli chcę mieć nagrzane wnętrze,to przekręcam zaworek i grzeje się zabudowa,przy okazji.
Na postoju realizuje to samo webasto,które pracuje chwilę a wody gorącej na dwa dni.
Polecam,pomyśl o zbiorniczku :shock:

toscaner - 2016-09-25, 03:00

Maciej S. napisał/a:
mały bojler na 12V/200W elgena 3l.
Ktoś powie, że bardzo mały, no tak......
.... I przyznam się szczerze, że w 3l da się.

Oczywiście, że się da. Ja z reduktorem mojego pomysłu od dawna zużywam ok. 4l na pełną kąpiel w gorącej wodzie.

Maciej S. napisał/a:

Gdyby tak mieć ze 300...400W solarów i reg MPPT z wyjściem AES jak VOTRONIC można by grzać wodę już z nadwyżek energii słonecznej nawet w większym bojlerze np. 6L

Warunek: musi być słońce. Różnie z nim jest.

Panele i regulator można kupić. Pewnie jakaś firma jeszcze sprzedaje. :ok

Maciej, też wolałem prąd. Jak poczytasz mój temat budowy to pisałem o tym wielokrotnie. Jednak grzanie wody prądem z akumulatora, to totalne nieporozumienie. Praktyka pokazała, że mały zbiornik grzany wężownicą, nawet 10l (są takie) to ideał.

toscaner - 2016-09-25, 13:55

Wężownicę łatwo zrobić. I mówię Ci to ja, ktoś, kto też woli prąd. Kupujesz izolowany zbiornik wyrównawczy na znajomym portalu, albo nieizolowany i sam izolujesz. Zbiornik ma 3 dziury. Przetykasz wężownicę zrobioną z miedzianej rury i wszystko w sumie.
Lutowanie jak elektroniki, tylko więcej cyny i palnikiem, a nie lutownicą. Bo rura to taki jakby gruby kabel :ok
Można specjalną lutownicą, ale palnik na kartusz tańszy.
Poszukaj u mnie w temacie pokazałem wszystko jak zrobić. Można grzać webastem albo silnikiem. :ok

bojmir - 2018-09-16, 18:45

Macieju czy w wersji l3h2 nie upchnie się z tyłu łóżka piętrowego szer. 125-130 cm kosztem stolika i składanego wyra z przodu?
bojmir - 2018-09-16, 23:37

Dzięki, rozkminiam jeszcze wersję l2h2, mógłbyś w wolnej chwili zmierzyć czy też to jest wykonalne?