|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Ducato 2004-2006 2.8jtd
wlodo - 2015-11-12, 23:47
Witaj w gronie budujących,kilku się ujawniło,a wielu buduje...
Widzę,że motywacja duża,to do wiosny dasz radę
ZEUS - 2015-11-13, 00:19
3mam kciuki za powodzenie... i oczywiście z zainteresowaniem kibicuję...
toscaner - 2015-11-13, 00:37
Trzymam kciuki.
Fajnie jest budować, później jeździć.
vIrek - 2015-11-13, 07:57
Maciej S. napisał/a: | Może ktoś podpowie jak dodajecie zdjęcia. |
Jak dasz "odpowiedz", a nie szybka odpowiedź to na dole strony będzie sekcja "załącz plik".
Maksymalny rozmiar załącznika to 256kb.
A z tą cięższą zabudową to ostrożnie bo później będziesz musiał oszczędzać na masie wyposażenia. Lepiej może założyć "mniejszy" resor lub zdemontować jedno pióro, a dołożyć poduchy pneumatyczne.
Woj-tek - 2015-11-13, 08:18
Powodzenia w budowaniu.
kodi - 2015-11-13, 10:55
Maciej jedna uwaga. Zdziwisz się, jak szybko przybywa Ci kilogramów.Sugerowałbym mimo wszystko budować z lekkich materiałów. Dociążyć zawsze będziesz mógł. Proces w drugą stronę to już zdecydowanie trudniejsza sprawa. Powodzenia życzę. Budowa to fajna przygoda i tak to musisz traktować by nie zwariować
toscaner - 2015-11-13, 11:43
Kodi ma rację. A jak chcesz dociążać, to zaprojektuj ze 2-3 zbiorniki na wodę. Zawsze możesz dociążyć wodą, lub jeden winem, gdybyś np. odwiedzał jakiś winny kraj.
Wody nigdy za dużo. Kobietki lubią lanie wody.
W drugą stronę już się nie da.
toscaner - 2015-11-13, 13:40
Tak bo będzie bulgotało w innym zlewie.
piotr1 - 2015-11-14, 00:52
Będę kibicował . Trzymam kciuki
wlodo - 2015-11-15, 10:35
Miał byś o wiele lepszą izolację,gdybyś nakleił na ten styropian folie aluminiową.
Jak nie chcesz kupować alufoxa to chociaż folie spożywczą,taką kuchenną.
Wystapi wtedy odbicie ciepła i będziesz miał dłużej zatrzymane ciepło we wnętrzu.
W skali jakiegoś czasu,korzyści większe,niż koszty foli i trochę pracy.
tom-cio - 2015-12-07, 07:02
Maciek ,ładnie ale czyzbys nie zamierzal go wogole izolowac termicznie?jak juz nic wiecej to przynajmniej to co mamy prawie wszyscy,alufox.Bez zadnej izolacji w lato bedzie ciezko wytrzymac w srodku,o jesieni i wiosnie nie mowiac.
sorki ,doczytalem,pianka armaflex.ale zostawiles sporo miejsc ,gdzie juz pewnie nie dojdziesz i wszysrkie profile zostawiasz niezaizolowane.ato wlasnie one tworza mostki termiczme i nimi ciagnie.Przekaze ci ma wkasnym przykladzie.Calosc w alufoxie ale czasem przez alufox i plyte hdf na suficie wkret do profila.I nie uwierzysz,ale po zdjeciunzaslepki plastikowej glowka tego wkreta jest bardzoo ciepla.o wiele bardziej niz sufit.Teraz jeszcze mozesz cos z tym zrobic,potem bedzie ciezej,pozdrowionka
tom-cio - 2015-12-07, 14:09
tak,tak Macku,ja nie probowalem sie madrzyc,tylko ja swojego zabudowalem i rozbieralem,zeby pouzupelniac.Bo uzytkuje auto na codzien i w zimie dalo sie wyczuc braki w izolacji.Teraz termos.Nie mam jeszcze pomyslu co zrobic z przednimi drzwiami.Tamtedy pomimo zaslonietych szyb pizga
toscaner - 2015-12-07, 22:56
Kto by 20 lat trzymał już na starcie nienowego kampera?
Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki. One bez zabudowywania za 20 lat się same z siebie rozsypią. Po co się martwić za ile lat punkt rosy coś tam zrobi używając kampera 2-3 tyg w roku w okresie gorącego lata.
Nawet najlepsze i najdroższe firmy nie dają gwarancji na więcej niż te 2-3 lata. Przy tym zakładają, że klient będzie używał głównie z miesiąc w wakacje. Taki "firmowy" po roku mieszkania w nim (zima-lato-zima) pewnie miałby pół szafek pourywanych, krany połamane itd. inne cuda z wilgocią włącznie.
voice - 2015-12-08, 16:38
toscaner napisał/a: |
Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki. |
A i tu Cię zaskoczę - buduje buduje a kolega Frólik ?? Nówka z salonu.
toscaner - 2015-12-08, 21:32
voice napisał/a: | toscaner napisał/a: |
Raczej nie spotyka się żeby ktoś budował na blaszaku nówce z salonu, więc są to już z reguły 5-15 letnie blaszanki. |
A i tu Cię zaskoczę - buduje buduje a kolega Frólik ?? Nówka z salonu. |
Ależ ja wiem, że kolega Frólik buduje na nówce i z tego co pamiętam, to zaczął się budowaniem zajmować w celach sprzedaży, ten, który masz na myśli, to chyba ma być egzemplarz pokazowy.
Zawsze znajdzie się jakiś wyjątek od reguły, ale tu rozmawialiśmy w temacie 2004-2006, więc daleko mu do nówki.
Dodaj teraz 20 lat i resztę już napisałem.
ZEUS - 2015-12-08, 22:04
toscaner napisał/a: | Dodaj teraz 20 lat i resztę już napisałem. |
a "ducaciaki" nie mają przypadkiem blach ocynkowanych? jeżeli tak to może te 20 lat całkiem ich nie zutylizuje...
wlodo - 2015-12-08, 22:12
Cytat: | a "ducaciaki" nie mają przypadkiem blach ocynkowanych? |
Mają i gniją jak by je ktoś śrutem postrzelił o progach nie wspomnę...
toscaner - 2015-12-08, 22:36
Bo to włoski ocynk.
Czemu w UK prawie nie ma włoskich Lancii czy Alf? Bo w tym klimacie ponoć gniły już w salonach.
tom-cio - 2016-01-16, 18:39
Zaczyna ładnie wygladac,powodzenia w dalszych pracach
Misio - 2016-01-16, 20:42
Trzymamy kciuki i w wolnej chwili.
Woj-tek - 2016-01-16, 21:10
Fajnie idzie
toscaner - 2016-03-26, 22:33
Mogłeś zrobić tak jak ja. Nie wypełniałbyś przetłoczeń klejem.
No ale to grubsza robota
toscaner - 2016-03-27, 11:25
Na początku tak, ale nie podobało mi się i wydarłem okna, płaskowniki i zrobiłem jakby fabryka zrobiła specjalne miejsca na okna. Nie mogę fotek znaleźć.
A wstawiałem wiele razy. Jak nie znajdziesz to poszukam i Ci wkleję.
Ale to duuużo więcej roboty.:)
voice - 2016-03-28, 21:17
czy ja dobrze widze fotel drugiego rzadu przykręcony do płyty ??
voice - 2016-03-28, 21:36
Maciej S. napisał/a: | Na razie jest to podbudowa fotela, aby złapać prawidłową wysokość i pochylenie. To są 2 bloki drewniane klejone ze sklejki, całość będzie przewiercone na wylot przez podłogę, na długie szpilki 6x M12 8.8 (4szt na sam fotel + 2szt dodatkowo blok drewniany) od spodu podwozia dodatkowe usztywnienia z ceownika 3 podłużnice. |
To mnie Macieju uspokoiłeś bo myślałem ,że do tej płyty masz przykręcone.
wlodo - 2016-03-28, 21:56
Jak będziesz wiercił,to radzę otwornicą 20 mm.
W taki otwór włożysz kawałek rurki,a w rurkę dopiero śrubę.
Tym sposobem równo dociągniesz fotel,nie będzie się w drewno wciskał,nie mówiąc o miażdżeniu podłogi.
Autostoper - 2016-03-30, 22:13
Loguję się do tematu i uczę pilnie z Twojej pracy.
toscaner - 2016-04-17, 13:06
Ważne, że cały czas do przodu. W końcu nadejdzie ten dzień, w którym pakuje się graty do szafek, odpala silnik i jedzie gdziekolwiek.
Fanatyk - 2016-04-19, 16:14
Świetnie wykończone mebelki, gratuluje umiejętności Mozna wiedzieć jak zrobiłeś przesuwne drzwi szafek?
Fanatyk - 2016-04-24, 18:22
Aż dziwne że tak mało osób ma u siebie przesuwne szafeczki. Bedziesz je potem oklejał czy lakierował?
MILUŚ - 2016-05-07, 14:25
Maciej S. napisał/a: |
Przyjęta koncepcja tylnego łóżka piętrowego jest dla nas bardzo dobra........
. |
Taki układ to chyba dla znudzonych sobą starych małżeństw Bo nie sprzyja ....pożyciu
zbyszekwoj - 2016-05-09, 12:48
"Stare" małżeństwo nie dlatego śpi oddzielnie bo jest znudzone sobą ,tylko dla potrzeby wygody. Wszak sen i sex to dwie rózne sprawy i nie nalezy ich mylić.
Wojciechu - 2016-05-09, 13:02
Niektórzy mają jedyną szansę właśnie w kamperze - "spać" razem - w celu wykorzystania przestrzeni. Zbyszek spróbuj. Krysia może Cię zaskoczyć.
wlodo - 2016-05-15, 13:58
Ja to niedawno zrobiłem,również się ciężko zastanawiałem,gdzie?
Właśnie po wyjęciu smoka już wiedziałem.
W tej nakrętce nie bardzo jest miejsce,więc jedyny słuszny wybór-obok.
Wklejałem zdjęcia,zobacz.
mrsulki - 2016-05-15, 23:01
Maciej S., Przytnij rurkę webasto tak by Ci paliwa do zera nie wydoiło coby był zapas na dojazd do stacji.
mrsulki - 2016-07-07, 23:47
Fajnie tylko ze względu na ostre kanty zalecał bym prace kuchenne wykonywać w kasku.
zbyszekwoj - 2016-07-08, 08:35
Aby wygodniej spać , można dokupić w Jysku materace z pianki o gr. 5 cm. Obecnie jeszcze jest chyba promocja- niestety 200 zł szt.
mateusz_d11 - 2016-07-09, 12:11
Zastanawiam się, jak zdaje egzamin wymniennik płytowy do ogrzewania wody,bo ten pomysł mi się spodobał, ja myślałem o zbiorniku z nierdzewki, a do środka jako wężownicę rurę elastyczną gebo do solarów. Jak duży wymiennik zastosowałeś? Webasto 5kw?
wlodo - 2016-09-24, 23:26
Z początku również tak kombinowałem,żeby nie wozić zbiornika.
Po przemyśleniach,mam zbiornik 25L grzany wężownicą zasilaną z silnika lub webasta.
Bajeczne rozwiązanie,wg mnie.
Jak jadę,mam 25L wody o temp.ok.70 st.
Jeśli chcę mieć nagrzane wnętrze,to przekręcam zaworek i grzeje się zabudowa,przy okazji.
Na postoju realizuje to samo webasto,które pracuje chwilę a wody gorącej na dwa dni.
Polecam,pomyśl o zbiorniczku
toscaner - 2016-09-25, 03:00
Maciej S. napisał/a: | mały bojler na 12V/200W elgena 3l.
Ktoś powie, że bardzo mały, no tak......
.... I przyznam się szczerze, że w 3l da się. |
Oczywiście, że się da. Ja z reduktorem mojego pomysłu od dawna zużywam ok. 4l na pełną kąpiel w gorącej wodzie.
Maciej S. napisał/a: |
Gdyby tak mieć ze 300...400W solarów i reg MPPT z wyjściem AES jak VOTRONIC można by grzać wodę już z nadwyżek energii słonecznej nawet w większym bojlerze np. 6L |
Warunek: musi być słońce. Różnie z nim jest.
Panele i regulator można kupić. Pewnie jakaś firma jeszcze sprzedaje.
Maciej, też wolałem prąd. Jak poczytasz mój temat budowy to pisałem o tym wielokrotnie. Jednak grzanie wody prądem z akumulatora, to totalne nieporozumienie. Praktyka pokazała, że mały zbiornik grzany wężownicą, nawet 10l (są takie) to ideał.
toscaner - 2016-09-25, 13:55
Wężownicę łatwo zrobić. I mówię Ci to ja, ktoś, kto też woli prąd. Kupujesz izolowany zbiornik wyrównawczy na znajomym portalu, albo nieizolowany i sam izolujesz. Zbiornik ma 3 dziury. Przetykasz wężownicę zrobioną z miedzianej rury i wszystko w sumie.
Lutowanie jak elektroniki, tylko więcej cyny i palnikiem, a nie lutownicą. Bo rura to taki jakby gruby kabel
Można specjalną lutownicą, ale palnik na kartusz tańszy.
Poszukaj u mnie w temacie pokazałem wszystko jak zrobić. Można grzać webastem albo silnikiem.
bojmir - 2018-09-16, 18:45
Macieju czy w wersji l3h2 nie upchnie się z tyłu łóżka piętrowego szer. 125-130 cm kosztem stolika i składanego wyra z przodu?
bojmir - 2018-09-16, 23:37
Dzięki, rozkminiam jeszcze wersję l2h2, mógłbyś w wolnej chwili zmierzyć czy też to jest wykonalne?
|
|