|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Szlakiem Polskich Sanktuariów - I-Zlot "Szlakiem Sanktuariów Polskich" 2016
janusz - 2015-11-16, 18:49 Temat postu: I-Zlot "Szlakiem Sanktuariów Polskich" 2016 Razem z klubem KBP „Karawanier” chcielibyśmy zaproponować wspólne przedsięwzięcie - Gwiaździsty Zlot - "Szlakiem Sanktuariów Polskich". Proponujemy cykl oparty o coroczne (może częstsze) spotkania karawaningowców w rożnych miejscach związanych z różnymi religijami. Ponieważ od czegoś trzeba zacząć a koledzy z klubu „Karawanier” mają kontakt z osobami z franciszkańskiego klasztoru-sanktuarium w Niepokalanowie to tam proponujemy pierwszą edycję tego cyklu. Nie bez znaczenia jest też położenie geograficzne prawie w centrum Polski.
Ze strony KBP „Karawanier” koordynatorem zlotu będzie kolega zarejestrowany na CT jako "IREL".
Z naszej strony o pomoc poprosiłem MARKAH.
Termin zlotu to 15-17.04.2016
Szczegóły wkrótce.
kodi - 2015-11-16, 19:20 Temat postu: Re: I-Zlot "Szlakiem Sanktuariów Polskich" 2016
janusz napisał/a: | ... z różnymi religijami. |
Muzułmanie też będą.
janusz - 2015-11-16, 20:11
kodi napisał/a: | Muzułmanie też będą. |
Nie wiem okaże się czym będziecie zainteresowani, mam nadzieję, że tam gdzie będą do tego warunki, przychylność zakonników i Wasze zainteresowanie. Aktualnie nie zmam miejsca gdzie można byłoby w Polsce metodą kamperowo-caravaningową zapoznać się z Islamem, życiem ich zakonników (nie wiem czy mają takie coś odpowiednie do naszych klasztorów).
Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie.
Generalnie to moim zdaniem nasze społeczeństwo niewiele wie o religiach, zna jedynie swoją parafię i widziało w życiu kilka kościołów.
Tadeusz - 2015-11-16, 20:25
Cytat: | Aktualnie nie zmam miejsca gdzie można byłoby w Polsce metodą kamperowo-caravaningową zapoznać się z Islamem. |
Mieliśmy już trzy zloty na Sabantuj, święcie naszych Tatarów. Zloty organizowane przez Ewę i Bogusia z Białegostoku były połączone z poznawaniem obyczajów związanych ze współżyciem chrześcijan i wyznawców islamu na naszych wschodnich rubieżach. Goszczono nas w meczecie serdecznie i w bardzo przystępny sposób pokazano nam różne aspekty życia tej żyjącej na naszej ziemi społeczności tatarskiej.
Aktualnie funkcjonuje w Polsce, oprócz katolicyzmu, jeszcze 152 inne społeczności religijne.
Wiele z nich dysponuje świątyniami, klasztorami lub zborami.
Jest co zwiedzać.
Jest również czego się uczyć. Wiedzy nigdy dosyć.
janusz - 2015-11-16, 21:02
Tadeusz napisał/a: | Jest również czego się uczyć. Wiedzy nigdy dosyć. |
Nie chodzi nam o pielgrzymkę.
Tak jest ten Świat zorganizowany, że obiekty sakralne stanowią pewnie z 80% wszystkiego co zwiedza się podczas wycieczek lub podróży. W prawie każdym miejscu którym zainteresowani są turyści są akcenty związane z jakąś wiarą. A to jakiś obraz, a to intencja zbudowania, a to jakiś cud się zdarzył. Tak to już jest, taka jest nasza cywilizacja.
Wojciechu - 2015-11-16, 21:11
Trudno żeby zabronić modlitwy - po to są kościoły - a to będzie już pielgrzymka.
CORONAVIRUS - 2015-11-16, 21:12
Jakieś zapisy ? lista ? coś gdzieś jakoś ?
marekoliva - 2015-11-16, 21:14
janusz napisał/a: | Proponujemy cykl oparty o coroczne (może częstsze) spotkania karawaningowców w rożnych miejscach związanych z różnymi religijami. |
Brzmi ciekawie czekamy na szczegóły
janusz - 2015-11-16, 21:34
prof-os napisał/a: | Trudno żeby zabronić modlitwy - po to są kościoły - a to będzie już pielgrzymka. |
Jeżeli to tak odbierasz to proszę bardzo. Nie ma przeciwwskazań. Moim zdaniem zależy to od Ciebie. Kilka razy byłem w Rzymie. Prawie za każdym razem odwiedziłem Watykan. Dla mnie nigdy nie była to pielgrzymka. Prawdopodobnie wielu ludzi było na identycznej wycieczce a może na tej samej co ja i dla nich to była pielgrzymka. Sprawa bardzo indywidualna. Dla mnie pielgrzymka kojarzy się z jakąś intencją, często idzie/jedzie się w jakiejś intencji. Tutaj intencją jest poznawanie naszego kraju. Nie umiem inaczej wytłumaczyć. Nie ma ograniczeń co do powodu dla którego chcielibyście wziąć udział w tym zlocie.
Wojciechu - 2015-11-16, 22:09
Janusz – ostatnie zdanie bardzo przekonujące. Jakaś lista?
janusz - 2015-11-16, 22:42
prof-os napisał/a: | Janusz – ostatnie zdanie bardzo przekonujące. Jakaś lista? |
Będzie, jeszcze jest trochę czasu.
Ustalamy szczegóły informacji jaka pojawi się w jednym czasie na obydwu forach.
Comsio - 2015-11-16, 23:34
Przez dwa-trzy dni można sporo zwiedzić, oczywiście przy krótkich i zgranych przelotach.
naristo - 2016-01-03, 18:51
Wiatam. Czekam z zainteresowaniem na szczegóły:)
MAWI - 2016-01-03, 19:06
Znam to miejsce , i również czekam.
Krystian - 2016-01-03, 20:03
MAWI napisał/a: | Znam to miejsce , i również czekam. |
Wiesiu, a na co czekasz?
Opis zlotu jest tu: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23059
Natomiast lista na zlot jest tu: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23099
Załoga G - 2016-01-03, 21:09
To bardzo Ciekawe, bo wczoraj czytałem o Niepokalanowie i mówię do Żony: musimy pojechać do tego Niepokalanowa, a fajnie by było jakby takie zloty były organizowane, że co roku jakieś sanktuarium
Prorok czy cuś?
|
|