Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Mercedes kamper prawie 300.000 km to duzo?

robert1965 - 2015-11-20, 20:38
Temat postu: Mercedes kamper prawie 300.000 km to duzo?
Jak w temacie znalazlem fajnie wygladajacego kamperka ktory nam sie bardzo podoba Mercedes
Ale auto ma prawie 300.000km
Do tej pory auta z takim przebiegiem dyskwalifikowalem i nie bralem nawet pod uwage a dwoch moich znajomych twierdzi ze to dobre auto ponoc z najtrwalszym silnikiem w stajni mercedesa.
Ile w tym prawdy? Co koledzy sadza o tej ofercie?
Link ponizej:
http://allegro.pl/mercede...5803443682.html

ZEUS - 2015-11-20, 20:44

robert1965 napisał/a:
Co koledzy sadza o tej ofercie?

taki przebieg na pewno nie dyskwalifikuje samochodu ale ocena wyłącznie przez pryzmat przebiegu niekoniecznie jest właściwa :)

CORONAVIRUS - 2015-11-20, 21:07

silnik najlepszy z najlepszych ale sprawdzić zawsze trzeba i warto ...szkoda, że nie ma gdzie się umyć :?
robert1965 - 2015-11-20, 21:13

Halo Biorca zle sie dopatrzyles:(
Ten kamperek ma kabine z prysznicem wiec jest szansa ze mnie nawet nie poczujesz:)

CORONAVIRUS - 2015-11-20, 21:43

to jest właśnie chwyt na który wielu się nabiera...opis mówi wiele ale jak przychodzi do fotek to tych brak , pomyśl dlaczego ?

gdzie jest ta kabina ?

robert1965 - 2015-11-20, 21:46

Spoko ,sprawdzimy juz pojutrze ojca na zwiady wysylam:)
ZEUS - 2015-11-20, 21:52

info o kabinie jest zawarte w treści, jakieś tam zdjęcie również... z układu wnętrza trudno dopatrzyć się miejsca gdzie ta kabina się znajduje (bynajmniej na podstawie załączonych zdjęć jest to trudne) jeżeli, rzeczywiście kabiny nie ma to przecież wyjdzie to "w praniu" :-P
oskar36 - 2015-11-20, 21:53

mialem kiedys auto z takim silnikiem przejechalem ok.200 tys sprzedalem koledze z przebiegiem ok 400 on zrobil jeszcze z 200 i sprzedal dalej jedynym malym mankamentem jest wtrysk sterujacy w silniku koszt wymiany nowego ok.600zl i chula sie dalej
robert1965 - 2015-11-20, 22:00

To bardzo wazna i pocieszajaca informacje ,trwalosc ponad wszystko ,marka Mercedes zobowiazuje :)
A odnosnie samej zabudowy pytanie???
"Firma Duni z Nowego Sacza,kto sie interesuje to wie"
Ja niestety nie:(
Jak koledzy widza i oceniaja?

vwyogi - 2015-11-21, 07:59

mam identyczny silnik w swoim James Cook z przebiegiem 203tys i jeździ jak nowy. Po zakupie byłem u zaprzyjaźnionych mechaniorów którzy tylko busu robią i jak zobaczyli jaki przebieg to kazali s...padać i głowy nie zawracać bo tam nie ma co robić. Spokojnie 600tys na tym silniku. Przyspieszenie więcej niż akceptowalne, zużycie paliwa do 10litrów.
Co do zabudowy się nie wypowiem bo to nie mój typ

zbyszekwoj - 2015-11-21, 10:08

Tylko w Polsce wszystkie kampery 20 letnie mają 120 tyś przebiegu i są tańsze od tych w D mających po 300 tys. :diabelski_usmiech
CORONAVIRUS - 2015-11-21, 10:31

zbyszekwoj napisał/a:
Tylko w Polsce wszystkie kampery 20 letnie mają 120 tyś przebiegu i są tańsze od tych w D mających po 300 tys. :diabelski_usmiech

daj jakiś przykład takiego zestawienia :bajer

zbyszekwoj - 2015-11-21, 13:41

Mógłbym podać swój ale nie będę się pognębiał publicznie.

Poza tym jeżdżąc po Francji zaglądałem na place z kamperami wiedząc że we Francji taniej niż u Niemców.Jednak zawiodłem się. Mimo dużych przebiegów były droższe niż w Polsce.Nie mam zapisanych danych szczegółowych, ale nie mogę pojąć jak nowe auto kosztowało 50 Tyś E, a obok stało tej samej marki poobijane zderzaki i poklejone z 2003r za 35 Tyś E.
Na mobile D można sprawdzić jakie są przebiegi. Ceny też zależne nie tak od rocznika jak od przebiegu. Tak ja to zauważyłem. A z ekspertem Adamem nie zamierzam polemizować bo każdy ma swoje racje.

zbyszekwoj - 2015-11-21, 13:44

Jeszcze spytam ,czy ten silnik 2,9 nie jest aby głośny?
robert1965 - 2015-11-21, 14:26

Jak tak czytam was to juz coraz bardziej napalony jestem na to autko.:)
Za dwie godziny bede wiedziec wiecej ile ten kamperek wart jest.
Wyslalem dzis kolege(speca od Mercedesa )aby mu sie dobrze przyjzal i ocenil.
:spoko
i niestety auto fajne zadbane ale spanie za krotke ma bo tylko 195cm a ja mam 196 wiec na dluzsza mete nie wyspie sie wygodnie :mrgreen:
czyli poszukiwania trwaja dalej
:bigok

robert1965 - 2015-11-22, 16:52

http://allegro.pl/mercede...5806066596.html

Kolejne Mercedes ktory wpadl mi w oko w podobnej cenie tylko 10 lat mlodszy z przebiegiem o 50.000km mniejszym.
Ale ponoc nie tak wytrzymaly jak znaleziony poprzednio.
A wy jakie macie zdanie?

robert1965 - 2015-11-22, 17:01

No ja tez nie ale maja podeslac wiecej zdjec a jutro kolega w Krakowie bedzie probowal to autko obejzec.
Ale nawet jaak by nie bylo to mozna COS pokombinowac i taka czesc sanitarna jakos wpasowac. ( to duze i dlugie autko)
Zobaczymy co wyjedzie tym razem?
:spoko

Jack_Daniel's - 2015-11-22, 17:48

Nie przejmuj się przebiegami jako czynnikiem decydującym. Nie ma większej głupoty jak kupowania auta "na mały przebieg".
Wszyscy wiemy że w całej PL cyferki na liczniku robią karierę.
.
Jak będę sprzedawał swojego kampera 270kkm to nie cofnę ani o kilometr, wolę mieć do czynienia ze świadomym kupującym niż jakimś wszechwiedzącym lepiej burakiem.
Zresztą , widziałeś jak mój zasuwa i robi to bez większego wysiłku.
Spalanie, odpalanie i zachowanie silnika jest wzorcowe.
Ale...
Mam też roboczowóz 2,2CDi ponad 3 stówy przelotu, a pod maską zegareczek. Gdybym cofnął o 200tys nikt po pracy silnika by tego nie kwestionował, tylko po co oszukiwać? Wiem, Polacy lubią mieć wyszukane, nawet jeśli oszukane, dlatego w ogłoszeniu mojego kampera będzie możliwość ustawienia przebiegu na liczniku do uzgodnienia.

Można się martwić przy pól mln km przelotu, to naturalne, ale uwierz, są auta co mają liczniki do pół miliona cofane...

zbyszekwoj - 2015-11-22, 18:07

Jack_Daniel's napisał/a:
co mają liczniki do pół miliona cofane...

Ja wierzę, oglądałem VW T-4 który na liczniku miał 170 Tyś. Na metce następny przegląd wyznaczony był na 750 tyś- zapomnieli zdjąć.

yaro 65 - 2015-11-22, 20:15

zbyszekwoj napisał/a:
Jeszcze spytam ,czy ten silnik 2,9 nie jest aby głośny?

Zbychu
wiesz że mam 2,5 TDI Ducato
a od kwietnia Sprintera 212D
nie ma porównania , silnik cichy , dynamiczny i oszczędny .

MAWI - 2015-11-22, 21:06

Mam sprintera z 1998 r, 2,9 TD. przebieg 120 tys . Przebieg w 100% peny . W automacie ,wobasto i klima . Autolaweta z hydraulicznie ponoszonym najazdem ( fabryczny)
I można?

robert1965 - 2015-11-22, 21:15

No fajne te twoje auto "Mawi" ale to inna bajka a przede wszystkim inna kasa poza moim zasiegiem dlatego patrze nie na fiaty po 50tys.zl tylko Mercedesa albo VW przymierzam sie kupic .
No oczywiscie jak znajde ale na Bank w styczniu musze miec kamperka bo miesiac bede w Polsce. :ok

ZEUS - 2015-11-22, 21:36

robert1965 napisał/a:
poza moim zasiegiem dlatego patrze nie na fiaty po 50tys.zl tylko Mercedesa

z linków (ofert) którymi się zainteresowałeś to właśnie te w okolicy 50 tys. pln... zatem chodzi tylko o markę?

robert1965 - 2015-11-22, 21:41

No nie dokonca tylko marka tak wazna ale aby byl bez alkovy i koniecznie z duzym i wygodnym lozkiem bo mam prawie dwa metry a kobita nie mniejsza jest:)
Obowiazkowo toaleta z prysznicem no i na koniec takie zyczenie aby auto nie bylo od handlarza a od kogos kto ma zna i czuje to auto od paru lat.
O to wszystko:) chyba nie duzo?

ZEUS - 2015-11-22, 21:51

robert1965 napisał/a:
No nie dokonca tylko marka

tak to odebrałem po przeczytaniu...
robert1965 napisał/a:
dlatego patrze nie na fiaty po 50tys.zl

dlatego dopytałem...
robert1965 napisał/a:
Obowiazkowo toaleta z prysznicem

to oczywista oczywistość :-P ja też szukam czegoś takiego ale ja jestem "krótszy" od Ciebie dlatego teoretycznie wybór powinienem mieć większy... no i mam czas na znalezienie przynajmniej do wiosny... :wyszczerzony:
powodzenia... :spoko

izola - 2015-11-22, 22:07

zbyszekwoj napisał/a:

2o lat i 120 tyś- to porządnie ktoś licznikiem musi kręcić :mrgreen:

Wojciechu - 2015-11-22, 22:22

Przy szukaniu i kupowaniu kampera trzeba mieć naprawdę wiele szczęścia ( jak we wszystkim w życiu). Wydaje się, że dobre i z umiarkowanie wysoka ceną w ogłoszeniach to od 3 dni do max tygodnia i znikają. Z drugiej strony jak mawiał jeden z byłych polityków - jak się coś robi ( szuka)- to się coś zrobi (znajdzie). :spoko :spoko
zbyszekwoj - 2015-11-23, 08:46

izola napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

2o lat i 120 tyś- to porządnie ktoś licznikiem musi kręcić :mrgreen:

Nie trzeba kręcić, wystarczy bębenek z trójki przestawić na jedynkę, 10 sek. i juz 200 tyś mniej. :haha:

Cykada - 2015-11-23, 13:04

hej.
Oglądałeś? Jak jeszcze nie to sprawdz:
Daj na luza , wślizgnij się pod auto i pokręć wałem. Jak ma luz większy niż 1 cm to most wyrypany.
Zobacz czy nie ma wycieków z mostu, przy kołach i przy wale.
Zobacz czy nie stuka dwumasa.
Popatrz podczas jazdy czy temperatura nie podnosi się. powinna być 1mm nad 80 stopni i stać w miejscu.
pozdrawiam

robert1965 - 2015-11-23, 15:17

ten zielony mercedes z silnikiem 2.9 jak igla ,garazowany -naprawde warty polecenia ale
ja mam prawie dwa metry wzrostu a spanko 1.90 odpada a szkoda bo bylo milo :)
ale znalazlem cos fajnego duzego i tez z poteznym przebiegiem 300.000km a przede wszystkim z duzym lozkiem bedziemy go jutro ogladac.

http://allegro.pl/kamper-vw-lt-i5045897864.html

:ok

Wojciechu - 2015-11-23, 15:52

Kamper fajny i te uchwyty na kapelusze - rewelacja. Muszę takie "wyhaczyć" - ciągle mam problemy - gdzie je wsadzić. :spoko
samotny wilk - 2015-11-23, 16:56

robert1965, moim zdaniem łóżko w układzie "U", to najgorsze z możliwych rozwiązań. Jest niepraktyczne i zabiera tylko dużo miejsca. Taki układ miałem w przyczepie kempingowej, nigdy więcej. :shock: Wielkim minusem jest brak schowka pod łóżkiem na szpej. Gdzie to wszystko położysz, na łóżku?
Poza kilkoma fotkami, o kamperze nie wiadomo nic.
Sorry jest kilka danych, np. "Waga (z opakowaniem): 10.00 [kg]".

Trzeba to dokładnie obejrzeć, wypytać o urządzenia pokładowe i sprawdzić je.

Fakt uchwyty na kapelusze rewelacja. Tylko, czy dla samych uchwytów warto kupować kampera? Może tak, a może NIE. :spoko

vwyogi - 2015-11-23, 17:37

robert1965 napisał/a:

ale znalazlem cos fajnego duzego i tez z poteznym przebiegiem 300.000km k

że jakim przebiegiem? Potężnym? Ostatnio ktoś wrzucał tu takiego srebnego LT z przebiegiem 910tys i wyglądał spoko. ja mam takiego samego z przebiegiem 650tys i jest w takim stanie, że bez obaw jeżdżę za granicę. Oczywiście jak zawsze: jak dbasz tak masz, a w zasadzie jak dbał poprzedni właściciel i czy te 300tys jest udokumentowane

Cykada - 2015-11-23, 17:43

LT35 tylko silnik 2.5tdi. Pasek rozrządu trzeba wymieniać a w sprinterze nie bo jest łańcuch. :ok
Jack_Daniel's - 2015-11-23, 17:56

robert1965 napisał/a:
...
spanko 1.90 odpada
...

No, spora część kamperów mają łóżka jak dla pigmejów.
Ja też duży jestem, moje łóżko jest wzdłużnie a do tego nóżki/paluszki mogą swobodnie zwisać, u mnie akurat jakieś 20 cm między łóżkiem a oparciem fotela kierowcy.
Musisz zwrócić uwagę na ten drobiazg, nie ma nic gorszego jak ograniczone ścianami poranne wyro-ściąganie się.

ZEUS - 2015-11-23, 18:37

robert1965 napisał/a:
zielony mercedes z silnikiem 2.9 jak igla ,garazowany -naprawde warty polecenia ale

- ten odpadł bo spanie za krótkie ... :( a co z tym
robert1965 napisał/a:
Kolejne Mercedes ktory wpadl mi w oko w podobnej cenie tylko 10 lat mlodszy z przebiegiem o 50.000km mniejszym

robert1965 napisał/a:
jutro kolega w Krakowie bedzie probowal to autko obejzec.

- jeżeli inspekcja zrobiona to co jest nie tak?

- w sprawie oferty VW:
http://allegro.pl/kamper-vw-lt-i5045897864.html
zadałem emailem sprzedawcy 31 października kilka konkretnych pytań - reakcji ZERO, minął prawie miesiąc i auto nie znalazło nowego właściciela,
(z treści ogłoszenia nic nie wynika ani rocznik ani przebieg ani silnik... :-/ o co chodzi?)

robert1965 - 2015-11-23, 18:52

Ten bialy sliczniutki najlepiej wykonany i wykonczony tez ten sam Problem u mnie podstawowy czyli spanie max 1.85 (czyli stan podkurczonych nog)
:diabelski_usmiech
Natomiast co do silnika pomimo ze ma tylko 230.000km to wyswietla sie jakas informacja o czyms nie sprawnym i udaniu sie do serwisu ,pozatym znajomy ktory zna sie na tych autach dobrze to kategorycznie odradzal mi ten silnik to ponoc juz nie taki jak stary pieciocylindrowy 2.9 :)
Stad zainteresowani kolejnym co prawda nie mercedesem lecz VW ale ze starym niezawodnym silnikiem 2.5 TD

vIrek - 2015-11-24, 08:40

To może lepiej kupić tego zielonego Sprintera i przerobić spanie na dłuższe?
Z fotek wygląda, że za łóżkiem jest jakaś szafka z szufladami, więc może ją zwężyć kosztem łóżka i ewentualnie wydłużyć blat stołu.
Jeżeli nie samemu przerabiać to można zlecić to np. Duniemu - myślę, że będzie to mniejszy wydatek niż długotrwałe poszukiwanie kampera odpowiadającego wszystkim kryteriom.

ZEUS - 2015-11-24, 19:32

vIrek napisał/a:
Jeżeli nie samemu przerabiać to można zlecić to np. Duniemu

oznajmiam wszem i wobec... w opisie zielonego Mercedesa zawarta jest informacja, że cyt.: "zabudowa wykonana w 2012 na zamówienie przez firmę DUNI z Nowego Sącza,kto się interesuje to wie" koniec cytatu...
otóż ośmieliłem się :oops: zweryfikować tą informację, wykonałem telefon do firmy Duni (601 877 515) i... nic im o takiej przeróbce nie wiadomo, nie wykluczają, że być może część wyposażenia mogła być u nich jedynie zakupiona...

nic z tego oczywiście nie wynika, fakt jako taki nie dyskwalifikuje samochodu ale czemu ma służyć nieprawdziwa informacja? która po jej weryfikacji odniesie wręcz odwrotny od oczekiwanego skutek... :-/

zbyszekwoj - 2015-11-24, 19:52

ZEUS napisał/a:
czemu ma służyć nieprawdziwa informacja?

Zachętą do kupna. Duni ma dobrą opinię na CT.

robert1965 - 2015-11-24, 19:54

No wlasnie!
Wiec juz wiemy a przynajmniej podejzewac mozna ze nie tylko kilometrami sie kreci.:(
Stad checi i rozpatrywanie aby rozpoczac budowe swojego upragnionego auta od samego poczatku takiego w ktorym wiadomo co w trawie piszczy. :shock:
Dzieki , jest to wazna informacja do sprawdzenia bo do konca jeszcze nie zrezygnowalismy z tego ladnie wygladajacego Mercedesa.
Jednak do budowy pozostalo mi przekonac moja malzonke ktora znajac mnie podchodzi to tego tematu pomalutku i bardzo ostroznie :roll:

SlawekEwa - 2015-11-24, 20:17

robert1965 napisał/a:
tad checi i rozpatrywanie aby rozpoczac budowe swojego upragnionego auta od samego poczatku takiego w ktorym wiadomo co w trawie piszczy.

W takim razie musisz kupić "nówkę" bazę co by kręcona nie była :chytry

ZEUS - 2015-11-24, 22:49

zbyszekwoj napisał/a:

cytując klasyka to "oczywista oczywistość" :szeroki_usmiech ... dlatego na końcu zdania się skrzywiłem, co czynię po raz drugi :-/

marius - 2015-12-07, 20:58

robert1965 napisał/a:
http://allegro.pl/mercedes-sprinter-315-cdi-kamper-6-osob-i5806066596.html

Kolejne Mercedes ktory wpadl mi w oko w podobnej cenie tylko 10 lat mlodszy z przebiegiem o 50.000km mniejszym.
Ale ponoc nie tak wytrzymaly jak znaleziony poprzednio.
A wy jakie macie zdanie?

Interesowałem się tym samochodem. O ile stan techniczny nie najgorszy, to silnik w jak najbardziej paskudnej wersji. Ponadto ma kręcony licznik. W wieku lekko ponad 3 lat miał już 375 000 km przebiegu. Resztę dopisz i dolicz sobie sam, wiedząc, że kamperem jest od niedawna.

marius - 2015-12-07, 21:08

ZEUS napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

cytując klasyka to "oczywista oczywistość" :szeroki_usmiech ... dlatego na końcu zdania się skrzywiłem, co czynię po raz drugi :-/

Tak się składa, że tego zielonego sprintera oglądałem osobiście. Firma Duni wykonując zabudowę zrobiła wszystko by ją spieprzyć. Między innymi łazienka ma tylko jedno ujęcie wody (ordynarny zaworek od spłuczki) bez mozliwości regulacji podciagniete wprost z termy, która nie jest w stanie wytworzyć żadnej przyjaznej temperatury. Na dodatek Terma ta wg słów sprzedajacego jest zasilana tylko 12 V. Moim zdaniem, firma Duni poszła po bandzie, wydarła kasę od zapewnne nieświadomego zamawiajacego ityle w tym temacie.
Ogólnie samochód ten jest w stanie bardzo dobrym jak na swój wiek, sprzedajacy jest na poziomie, tylko ta schrzaniona zabudowa...