Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Energoblok nie ładuje akumulatorów z 230v a solary ładują

DarKu - 2015-12-02, 12:40
Temat postu: Energoblok nie ładuje akumulatorów z 230v a solary ładują
Nie znalazlem takiego tematu na forum jesli cos przeoczylem poprawcie mnie.
Tak jak w temacie, nie ładuje akumulatorow z gniazdka 230v, po drodze jest bezpiecznik
ktory daje rowniez prad na gniazdka w czesci mieszkalnej i tam prad jest, na kablu
rowniez sprawdzilem, po odpieciu wtyczki na wejsciu energoblok ma prad 221v,
lampka z tylu energobloku swieci, lecz z przodu na wyjsciu pokazuje tylko prad
jaki pozostal w aku, czyli teraz okolo 12v, czyli prad wchodzi ale nie wychodzi z
energobloku, macie jakies rady??
Po wystawieniu kamperka na slonce solary w pelni laduja baterie.
Wszystkie bezpieczniki z przodu sprawdzilem i sa w porzadku, dla pewnosci je
poprzemienialem. Czy ten energoblok posiada jakis wbudowany bezpiecznik??
Tylko nie piszcie zebym wlaczyl energoblok z lewej strony :spoko tylko na zdjeciu
jest wylaczony

seba1 - 2015-12-02, 14:35

Ja mam co prawda inny elektroblok, ale objawy były podobne. W środku był przepalony bezpiecznik na wejściu 230V, po wymianie znowu go spaliło. Musiałem dać do sprawdzenia ten elekroblok, bo coś od środka go bolało.
kaimar - 2015-12-02, 16:11

Najprawdopodobniej padł zasilacz/prostownik zabudowany wewnątrz urządzenia - częste zjawisko.
Naprawa u producenta polega na dołożeniu zewnętrznego zasilacza - sprawdzone w praktyce.

DarKu - 2015-12-04, 12:00

Przyczyna prawdopodobnie znaleziona, dwa okopcone kondensatorki czy jak to sie nazywa. :roll:
I teraz pytanie do was gdzie to naprawic w okolicach Bielska Bialej?? macie jakies sprawdzone warsztaty??
Co prawda jest to wylutowanie i wlutowanie takich samych ale ja lutowac nie bede :spoko

ferguson - 2015-12-04, 20:32

Poszukaj miejsc naprawy sprzęty TV.
DarKu - 2015-12-05, 22:46

Podzwonilem dzis troch ei niestety dlugie terminy, bylem tez dzis w Nowym Elektroniku
i zrobili by mi to na miejscu ale serwisant ma wolne do wtorku :shock: bede dalej
szukal w poniedzialek czegos.

kaimar - 2015-12-06, 09:24

Darcyk_2005 napisał/a:
Przyczyna prawdopodobnie znaleziona, dwa okopcone kondensatorki czy jak to sie nazywa.

Obawiam się że to może być skutek a nie przyczyna.

DarKu - 2015-12-07, 17:08

Oby nie, dzis oddalem do elektromechanika energoblok i ma mi dac znac czy da rade to zrobic czy nie.
Johny_Walker - 2015-12-25, 08:26

Mam to samo z moim Schaudtem EBL 29. Wszystko działa za wyjątkiem ładowania z 230V. Prąd dochodzi do wtyku w EBL, ale akumulatory się nie ładują. Wysyłać do serwisu czy to coś banalnego, co sam naprawię?