Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - kamper a tacho

kilometr - 2015-12-07, 17:33
Temat postu: kamper a tacho
cześć
Mam zapytanie od kolegi, który dopiero chce kupić samochód pod zabudowę kamperową i zastanawia się nad Iveco Daily 55, czyli DMC=5.5t Chodzi o to, czy jak mu zrobimy zabudowę i przerejestruje się go na specjalistyczny kempingowy to będzie można odłączyć elektroniczny tachograf oraz zdjąć kaganiec na 89km/h? Czy ktoś ma z tym doświadczenie, albo wie do jakiego urzędu zadzwonić w tej sprawie? Jest też temat opłaty gminnej za środki transportu, ale to już łatwiej sprawdzić.

mariusz

mrsulki - 2015-12-07, 20:43

kilometr napisał/a:
do jakiego urzędu zadzwonić w tej sprawie

Oczywiście do ITD czyli "Krokodylków".
Z tego co się orientuję to do ewidencjonowania czasu pracy zobowiązani są kierowcy pojazdów o DMC> niż 3,5t wykonujący przewozy drogowe, a więc nie pojazdy specjalne kempingowe.

kilometr - 2015-12-07, 20:51

Jutro znajdę telefon do ITD, to zadzwonię i ciekawe co powiedzą.
moskit - 2015-12-08, 06:11

lepiej poprosić o wykładnie na piśmie aby nie było "skuchy"
oczywiście jest to moje zdanie ale może się mylę

zbyszekwoj - 2015-12-08, 09:38

Już krokodyli likwidują.
OMEGA - 2015-12-08, 12:51

zbyszekwoj napisał/a:
Już krokodyli likwidują.

Likwidują tylko nazwę a ludzie i sprzęt przechodzą do Policji czyli nic się nie zmieni.

klemens - 2015-12-08, 18:09

moskit napisał/a:
Nie masz co liczyć na odpowiedz na piśmie. Zajmuje się transportem ciężarowym i jeszcze nigdy nie odpowiedzieli na piśmie kompletna ignorancja. Pozostaje infolinia.
Ahmed - 2015-12-08, 19:51

Nie musisz mieć tacho ani kagańca , to małe piwo , trudniej będzie zalegalizować taką zabudowę :bajer
kilometr - 2015-12-08, 19:56

Jutro mam dzwonić do ITD.
Zrobić 'specjalistyczny kempingowy' to akurat pikuś. Faktura będzie, opinia rzeczoznawcy przy kielichu też się zrobi, jak zawsze. Tak już czwarty wóz robimy.

Ahmed - 2015-12-08, 20:01

Powodzenia , macie szczęście że na mnie nie traficie :spoko

Ps. nie ma pojazdów ,, specjalistycznych '' są ,, specjalne '' :bajer

Pawcio - 2015-12-08, 20:03
Temat postu: Re: kamper a tacho
kilometr napisał/a:
cześć
Mam zapytanie od kolegi, który dopiero chce kupić samochód pod zabudowę kamperową i zastanawia się nad Iveco Daily 55, czyli DMC=5.5t Chodzi o to, czy jak mu zrobimy zabudowę i przerejestruje się go na specjalistyczny kempingowy to będzie można odłączyć elektroniczny tachograf oraz zdjąć kaganiec na 89km/h? Czy ktoś ma z tym doświadczenie, albo wie do jakiego urzędu zadzwonić w tej sprawie? Jest też temat opłaty gminnej za środki transportu, ale to już łatwiej sprawdzić.
mariusz

Czas pracy kierowcy musi być rejestrowany w przypadku zarobkowego wykonywania przewozów osób czy rzeczy. Tak więc kamper nie musi być wyposażony w tachograf.

W ograniczniki prędkości muszą być wyposażone autobusy, samochody ciężarowe i ciągniki samochodowe. Z tego co się orientuję kampera to nie dotyczy.

Opłata gminna czyli podatek od środków transportowych nie jest pobierana od kampera. Niezależnie od jego wagi.

kilometr - 2015-12-08, 20:06

tak właśnie myślę, ale chcę to usłyszeć od 'władzy'
kiedyś miałem GAZ66 z zabudową kempingową (www.kilometr.com/g69.jpg) i miałem go na 'specjalistyczny kempingowy'. Nie płaciłem podatku gminnego, a policja nigdy mnie o tacho nie pytała. W zasadzie pytała tylko o pozwolenie zajrzenia do wnętrza.

Fux - 2015-12-08, 20:36

klemens napisał/a:
moskit napisał/a:
Nie masz co liczyć na odpowiedz na piśmie. Zajmuje się transportem ciężarowym i jeszcze nigdy nie odpowiedzieli na piśmie kompletna ignorancja. Pozostaje infolinia.

To się naucz pisma pisać.
Łaski nie robią. KPA ich obowiązuje.
Skoro wala kary administracyjne, to resztę sobie dopowiedz.
A jak robią łaskę to pisz na nich skargę do WSA. Może pół roku poczekasz na termin, ale jak złożysz za ich pośrednictwem skargę do WSA, bo taki jest tryb, to się ockną.

Ale większość ludzi boi się zadrzeć z urzędem bo najczęściej nie ma czystego sumienia.

http://www.gitd.gov.pl/dl...tryb-odwolawczy

Pawcio - 2015-12-08, 20:44

Chyba szybciej będzie samemu odnaleźć przepisy dotyczące zagadnień o które pytasz, niż 'usłyszeć' ;)

Kwestię tacho reguluje art. 29 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o czasie pracy kierowców.
Kwestię ograniczników reguluje PoRD, Dz. U. z 2005, nr 108, poz. 9.
Kwestię podatków od środków transportu reguluje ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych :spoko .

moskit - 2015-12-08, 22:11

W mojej karierze gospodarczej nie przypominam sobie aby nie odpisali na pytanie
Zawsze można zadać zapytanie na pytanie jak zwał tak zwał- skutkuje

klemens - 2015-12-09, 09:22

Fux napisał/a:
Ale większość ludzi boi się zadrzeć z urzędem bo najczęściej nie ma czystego sumienia.
Każdy sądzi po sobie. Nigdy nie byłem przez ITD ukarany. Zadawałem pytania w kwestii interpretacji przepisów. :spoko
Świstak - 2015-12-10, 00:34

Mam kamperka powyżej 3500 kg. i najwięcej dowiedziałem się od inspektora ITD i funkcjonariusza ŻW/RD w czasie luźnej rozmowy...
Nie obowiązuje rejestracja czasu pracy kierowcy ponieważ kierowca nie wykonuje zawodu w czasie kierowania pojazdem specjalnym kempingowym którego jest właścicielem. Nie obowiązuje podatek od środków transportowych ponieważ pojazd specjalny kempingowy z założenia do tego celu nie służy (wyjątek może stanowić zarobkowy przewóz rzeczy tymże kamperem, przykładowo węgla luzem lub w workach w łazience czy salonie)... Ważne jak jest zarejestrowany... Co do kagańca - nie wypowiadam się, ale obowiązuje ograniczenie prędkości podobnie jak wszystkie inne kampery, a konkretnie - pojazdy specjalne. Ograniczenie to jest nagminnie olewane przez rajdowców nie tylko z CT :mrgreen:

Fux - 2015-12-10, 19:02

klemens napisał/a:
Każdy sądzi po sobie.

Pudło.
Należy dewastować nieuków/leniów urzędników.