|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - propan w warszawie i dwa inne pytania
michal_olk - 2015-12-12, 02:44 Temat postu: propan w warszawie i dwa inne pytania proste pytanko:
gdzie propan w warszawie od ręki?
najlepiej okolice targówka.
kolejne dwa pytania odnośnie zimowego wyjazdu letnim camperem:
jadę z żoną w ciąży i dzieckiem niecałe 2 lata i dlatego jestem Pan Przezorny
- czy lodówkę można i warto używac w ujemych temperaturach? co z kratkami zewn,/ osłaniać czy nie? gaz/12v? 220V mnie raczej nie spotka.
Co z bojlerem gazowym truma- cały czas pod parą na minimum?
Reszta zdaje się jasna.
Dzięki z góry za odpowiedź.
michał
zbyszekwoj - 2015-12-12, 08:19
Jak jeszcze dopiszesz ,że każesz żonie jeżdzić na nartach ,to odradzam.
izola - 2015-12-12, 11:13
Cytat: | - czy lodówkę można i warto używac w ujemych temperaturach? co z kratkami zewn,/ osłaniać czy nie? |
to jest zależne jest od tego co i jak długo chcecie w lodówce przechowywać...jak zabierasz zapasy mięsne zamrożone to musisz je dalej mrozić.
Ogólna temperatura wystarczająca w lodówce to 7° .
Jak wyciągamy masło z lodówki i jest za twarde by nim smarować - oznacza to że mamy w lodówce za zimno,co niesie za sobą większe zużycie energi .
Z osłoną kratek może być tak : jak jest na dworze za ciepło a masz kratki zasłonięte , to może przestać ci lodówka rozsądnie chłodzić.
Czyli czy zasłaniać czy nie zależy od temperatury zewnętrznej ale i od własnego "widzimisię" przy około 05/10 stopni niektórzy zasłaniają a niektórzy nie...
Mając jeszcze górne dodatkowe lufciki można zasłanić, jeśli jest " bardzo zimno " (ok < 0 stopni) , natomiast w cieplejsze dni znów analogiczne do tyłu postępować .
Niektórzy kamperzy wcale tych lufcików nie zasłaniają i też jest ok
zibikruk - 2015-12-12, 11:57
Butle stalowe 11 kG z propanem można wymienić na stacji LPG jadąc z Zielonki w stronę Wołomina (po prawej stronie przed Kobyłką).
Kratek podczas funkcjonowania lodówki lepiej nie zasłaniać, otwarte umożliwiają prawidłową cyrkulację powietrza.
zbyszekwoj - 2015-12-12, 12:11
Niektórzy zakładają kratki zimowe.
michal_olk - 2015-12-12, 15:08
żona na nartach raczej nie będzie śmigać
co do stacji lpg w zielonce - dziękuję za namiar!
Co do zimowych osłon - nie mam ich a zakładam że będzie na dworze średnio -5 do -10 stopni (tak będziemy celowali z pogodą).
Czy osłania sie obydwie kratki czy np. tylko górną? Czym to zrobić?
A co z pytaniem o bojler?
andi at - 2015-12-12, 15:42
kratkę jak już to zasłonić dolna --tektura, gąbka tapicerska
wodę czysta ja mam w środku to bojler może chodzic
michal_olk - 2015-12-12, 15:55
chyba niejasno napisałem o co mi chodzi z bojlerem.
Mam zamiar używać wodę - normalnie jak w lecie (poza szarą które będzie leciała do wiadra).
Zastanawiam się jednak czy bojler uruchamiać jak w lecie "na żądanie" czy też niech chodzi non-stop aby zabezpieczyć go przez mrozem docierającym do strony kominka.
donald - 2015-12-12, 16:28
Jak ma być temperatura na minusie to po kiego odpalać lodówkę..trzymać w szoferce przy drzwiach wszystko i będzie ok. Boiler za to powinien non stop pracować..tak samo jak i ogrzewanie..podobno warto kupic czysty propan...ale to niech wypowiedzą się co co używają propanu..
izola - 2015-12-12, 17:15
Cytat: | Jak ma być temperatura na minusie to po kiego odpalać lodówkę..trzymać w szoferce przy drzwiach wszystko i będzie ok. |
tak też robię bo jak mam zimno dookoła a w moim są temperatury mieszkalne...to nie włanczam lodówki - wogóle ... ale wtedy idę częściej na zakupy - albo jem żeczy nie psujące się- puszki
łoś - 2015-12-13, 02:10
Zimą też kamperuję i lodówka jest w użyciu tak jak maksymalne ogrzewanie w kamperze.
krzysztofCz - 2015-12-13, 07:31
Kratek nie zasłaniam przez cały rok, tam też jest wylot spalin. Jeżeli masz włączone ogrzewanie to bojler możesz włączać "normalnie", w środku kampera masz przecież "+C" (przynajmniej powinieneś mieć ze względu na żonę )
SlawekEwa - 2015-12-13, 14:04
krzysztofCz napisał/a: | Kratek nie zasłaniam przez cały rok, tam też jest wylot spalin. |
Są specjalne zimowe nakładki na kratki z uwzględnieniem wylotu spalin.
krzysztofCz - 2015-12-13, 17:14
Jeżdżąc codziennie zawsze mam włączoną lodówkę, nawet pustą. Najgorsza dla tego typu lodówek jest "bezczynność".
matro - 2015-12-15, 08:38
Jadąc w góry zabezpieczyłem kratki od lodówki szeroką taśmą 3M...jakoś po zaklejeniu tych otworów zrobiło się w kamperze znacznie cieplej
Na czas samej jazdy warto zakryć jeszcze otwory przy kurkach od kuchenki gazowej...czasem dmuchało z tych otworów aż miło. Na postoju, przy użytkowaniu, oczywiście należy otwory odsłonić
KrzysztofCz ... bezczynność jest złą rzeczą nie tylko dla lodówki ale i całego kampera
|
|