|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Peugeot Boxer 1997 kupiłem!
Moulder - 2015-12-13, 16:57 Temat postu: Peugeot Boxer 1997 kupiłem! Witam, do trzech razy sztuka jak to się mówi. Po dwóch podróżach po Polsce do Warszawy i Częstochowy zawitałem w okolice Lublina i kupiłem swojego pierwszego po przyczepie kempingowej kampera. Jest nim Peugeot Boxer 1997 rok z zabudową wykonaną po zakupie jako blaszak w Belgii przez pierwszego właściciela. Silnik 2.5 D 63KW - 86 koni. Wczoraj wróciłem z nim do Gdańska 650 km. Prędkość przelotowa jakieś 90 km/h.
Auto ma 233 tys km przebiegu. Zabudowa wymaga dopieszczenia, doczyszczenia i odświeżenia. Pierwsza sprawa muszę wymienić fotele. Stare fotele są niewygodne pomimo że siedzenie kierowcy jest pneumatyczne.
Macie jakiś pomysł, albo ktoś z was temat przerabiał, jakie fotele z nowoczesnych samochodów pasowałyby do tego auta bez większych przeróbek? Chciałbym wstawić dwa fotele lotnicze z podłokietnikami. Warunek muszą być regulowane manualnie. Szukam też jakiegoś sklepu internetowego z dobrymi cenami na części eksploatacyjne do tego modelu.
pozdrawiam.
CORONAVIRUS - 2015-12-13, 17:04
z galaxy idealnie pasują ...było o tym na forum ze 100 razy
zbyszekwoj - 2015-12-13, 17:13
BIORCA napisał/a: | z galaxy idealnie pasują ...było o tym na forum ze 100 razy |
Jeżeli potrzebujesz obracane.
Jeżeli nie to lepsze są od Windstara.
CORONAVIRUS - 2015-12-13, 17:41
nie wszystkie od galaxy są obracane
MILUŚ - 2015-12-13, 18:18
Spróbuj z fotelami z Toyoty Sienny
bart.ek - 2015-12-13, 18:56 Temat postu: Re: Peugeot Boxer 1997 kupiłem!
Moulder napisał/a: | Szukam też jakiegoś sklepu internetowego z dobrymi cenami na części eksploatacyjne do tego modelu. |
http://allegro.pl/dzial/motoryzacja
Moulder - 2015-12-13, 19:33 Temat postu: Fotele Z Toyoty jest za mała podaż niestety, poszukam z galaxy, alhambry.
ZEUS - 2015-12-13, 19:43
Moulder napisał/a: | kupiłem swojego pierwszego po przyczepie kempingowej kampera |
gratuluję...
może, jak czas i pogoda pozwolą to jakaś mała sesja zdjęciowa?
Socale - 2015-12-13, 22:27 Temat postu: Re: Peugeot Boxer 1997 kupiłem!
Moulder napisał/a: |
...
Auto ma 233 tys km przebiegu.
...
na części eksploatacyjne do tego modelu.
|
Lepsze 233tys niż kręcone 167tys.
.
... ma forumowy monopol kolega eMKa
Socale - 2015-12-13, 22:31
zbyszekwoj napisał/a: |
Jeżeli potrzebujesz obracane.
Jeżeli nie to lepsze są od Windstara. |
Mam na skórach od Windstara i będą obracane, ale to mój projekt, taborety (skrzynki) tylko muszę obniżyć.
Będzie fotorelacja po Nowym Roku jak się ociepli.
Moulder - 2015-12-14, 20:44 Temat postu: Renowacja Boxer jutro jedzie do blacharza na oględziny i kosztorys doprowadzenia auta do eksploatacji na najbliższe 5 lat. Tyle myślę, że w rodzinie pojeździ. Zakładam spód, progi oraz kilka widocznych purchli na drzwiach i przy oknie do roboty. Planuję dół auta tak do wysokości 50 cm od dołu pomalować może na inny kolor, czy zostawić biały?
CORONAVIRUS - 2015-12-14, 21:05
...no to oglądaj dokładnie pod akumulatorem , nadkola przednie po zewnętrznej sprężyny i przy łączeniu z podłogą ,nadkola przednie w miejscach przykręcanych nadkoli plastykowych , belka tylna od strony podwozia , nadkola tylne od strony błotnika , progi wewnętrzne i zewnętrzne to standard ...
piotr1 - 2015-12-14, 21:13 Temat postu: Re: Fotele
Moulder napisał/a: | Z Toyoty jest za mała podaż niestety, poszukam z galaxy, alhambry. |
Albo Sharona
Moulder - 2015-12-15, 17:21 Temat postu: Akumulator Mój boxer po dwóch dniach stania i po ponad 600 km trasie nie odpalił ;(
Coś pobiera prąd z akumulatora, ale nie wiem co. Aku w miarę nowy, ale po zdjęciu klemy przy dotykaniu jednego z biegunów aku "skrzy". Coś pobierało prąd i co ciekawe nadal pobiera. Radio odłączone, kamera cofania odłączona. Solar chodzi na odrębnym obwodzie w pojeździe, gdzie ma zasilać drugi aku, nawiasem mówiąc też trup
Co może jeszcze pobierać prąd, gdzie szukać amperomierzem? Aku dzisiaj na noc pod prostownik, jutro pewno odpali, ale problem nadal nie rozwiązany.
Ma ktoś pomysł jak sprawdzić wiek akumulatora? nigdzie nie ma żadnej daty.
CORONAVIRUS - 2015-12-15, 17:41
Przy dotykaniu klemą zawsze będzie iskrzyć , zmierz pobór .
Aku nawet nowy jeśli był skatowany to nic mu już nie pomoże .... sprawdź czy pustego nie ładujesz
Moulder - 2015-12-15, 18:09 Temat postu: Aku Nie jest pusty, jeśli chodzi o elektrolit, jest pusty jeśli chodzi o prąd
Moulder - 2015-12-15, 18:12 Temat postu: opony Już drugi dzień jak wracam z pracy biegnę i odkrywam coraz to nowe rzeczy. Właśnie odkryłem 300 litrowy zbiornik na wodę ze stali nierdzewnej pod autem. Jak kupowałem padał deszcz i się nawet nie kładłem pod auto
Odkryłem też dobre opony Uniroyal Rain Max 205x75x16C z 2012 roku nie jest źle.
Jutro włażę za jasnego na dach zobaczyć co to za solar
mrsulki - 2015-12-15, 20:22
Zmierz ten pobór prądu amperomierzem, ale nie od razu tylko po chwili - jeśli nie spadnie po chwili poniżej 50mA. Jeśli jest wyższy wyciągaj po kolei bezpieczniki i sprawdź który obwód go obciąża. Pamiętaj o lampkach oświetlenia wewnętrznego by były wyłączone.
Socale - 2015-12-15, 20:39
Moulder napisał/a: | ...
jak sprawdzić wiek akumulatora? nigdzie nie ma żadnej daty.
... |
Weź lusterko i latarkę i ew. okulary. Pod spodem znajdziesz "gwiazdkę" wielkości 20 groszówki i odczytasz datę tłoczenia obudowy akumulatora a to już zbliżone do daty zalania elektrolitem.
BIORCA napisał/a: | Przy dotykaniu klemą zawsze będzie iskrzyć
... |
... bo na pokładzie są różne urządzenia i moduły wyposażone w niezbędne kondensatory, np radio i nie musi być włączone, ale raczej musi być pod prądem.
Moulder - 2015-12-16, 13:58 Temat postu: Odpalił Odpalił, jednak mam wrażenie, że coś nadal żre prąd.
Czy jest możliwe, że lampka w kabinie, która powinna się świecić kiedy otwieramy drzwi, nawet jak ma spaloną żarówkę to nadal pobiera prąd?
SlawekEwa - 2015-12-16, 14:03 Temat postu: Re: Odpalił
Moulder napisał/a: | Odpalił, jednak mam wrażenie, że coś nadal żre prąd.
Czy jest możliwe, że lampka w kabinie, która powinna się świecić kiedy otwieramy drzwi, nawet jak ma spaloną żarówkę to nadal pobiera prąd? |
Zastanów się jak spalona żarówka może pobierać prąd.
Moulder - 2015-12-16, 14:14 Temat postu: Pobór prądu Absurdalne, ale nadal coś żre, muszę pokombinować z podpowiedzią odnośnie bezpieczników.
SlawekEwa - 2015-12-16, 14:19
Jak już wyeliminujesz bezpieczniki to odłącz alternator od instslacji.
Moulder - 2015-12-17, 17:28 Temat postu: Kolejne odkrycia w kamperze Dzisiaj po wizycie u blacharza wiem, że jest bardzo dobrze. Spód jest zupełnie zdrowy, blacharz był pod wrażeniem, że z tego rocznika jeszcze można znaleźć auto w takim stanie.
Jednak jest rdza w kilku miejscach: nad szybą czołową, okolice tyłu auta, za kołami, okolice tylnej klamki, kilka purchli w okolicy bocznego okna. Całość robocizny 3 tys zł + blachy max 1000zł. Dodatkowo koszt lakierowania od dołu auta na wysokość 50 cm dookoła. Pewno w 5 tysiącach będzie się ciężko zmieścić. Liczyłem się z takim kosztem małego remontu. Cena zakupu auta była adekwatna do stanu.
Peugeot Boxer w całej okazałości:
Poniżej prezentuję zdjęcie rozkładu auta:
Zajrzałem dokładnie do wszystkich zakamarków i znalazłem taką oto instalację, do której był podpięty zwykły akumulator:
Chyba brakuje sterownika do solarnego panelu. Ktoś może coś powie o co tu chodzi?
Dodatkowo okazało się, że mam prawie nową pompę wody jeszcze z ceną 99 euro
No i na koniec korek wlewu paliwa nie ma zamka.
Z akumulatorem okazało się, że miejsca podłączenia klem w akumulatorze varty są za wąskie i poprzedni właściciel Belg opasał je fragmentem blaszki z puszki po coca-coli, więc co się dziwić, że klemy były luźne, zwłaszcza, wyszło po wyjęciu akumulatora do ładowania pod prostownikiem. Ile litrów oleju wchodzi do silnika 2.5 diesel 86 koni?
Pod samochodem jest tylko jeden zbiornik ze stali na czystą wodę z wlewem z boku auta na kluczyk, nie ma zbiornika na brudną wodę. Jest zwykły odpływ z rurą na zewnątrz pod auto.
Pozdrawiam serdecznie
bart.ek - 2015-12-17, 19:35 Temat postu: Re: Kolejne odkrycia w kamperze
Moulder napisał/a: | Ile litrów oleju wchodzi do silnika 2.5 diesel 86 koni? |
różne dane można znaleźć, ale okolice 8.5-9 litrów.
dulare - 2015-12-18, 12:09
bart.ek, powiedział bym raczej że oleju do silnika wchodzi 6 litrów albo mniej, zerknij na tą tabelę:
http://autosotua.com/olej...iat/ducato.html
bart.ek - 2015-12-18, 12:33
2.5d/td w boxerze to całkiem inny silnik niż ten w ducato.
Dopiero późniejsze ivekowskie 2.8 są takie same.
dulare - 2015-12-18, 13:05
Mój błąd... Jak głupi zasugerowałem się tą 2.5 td... Czyli trzeba by raczej zerknąć tutaj, wychodzi 9,5:
http://autosotua.com/olej...geot/boxer.html
W dodatku trafiłem na komentarz że różnie to bywa z tą pojemnością w tych silnikach i zalecają lać po trochu i sprawdzać...
Załoga G - 2015-12-18, 13:39
Czy ten piecyk ma komin do odprowadzania spalin?
Moulder - 2015-12-18, 14:50 Temat postu: Piecyk Na dachu jest kominek z wylotem spalin, podejrzewałem, że to od ogrzewania. Spróbuję zrobić zdjęcie w najbliższym czasie. Będę pytał was, jak kupię butle gazowe jak odpalić ogrzewanie.
W aucie jest ogrzewanie trumatic, brązowy metalowy panel, z pokrętłem mocy i wciskanym zapalaczem.
Moulder - 2015-12-21, 06:31 Temat postu: Serwis mechaniczny Czy ktoś może polecić w okolicach trójmiasta pewny serwis do wymiany filtrów, oleju, rozrządu, termostatu?
jerry Gdansk - 2015-12-21, 10:54
Zadzwoń do naszego kolegi z forum ,, BIORCA,, on wykonuje takie usługi i wiele innych.
Moulder - 2015-12-26, 17:24 Temat postu: Centrala zarządzania prądem w kamperze Ponieważ nie mogłem znaleźć na pokładzie sterownika do panelu solarnego (mam na dachu 100 W) postanowiłem zapytać się was czy ktoś ma u siebie takie oto urządzenie:
SinusPro 500
Przez to że urządzenie nie jest dedykowane do kamperów to jego cena jest 4 razy niższa niż specjalnie do kampera. Słowo kamper w Polsce kojarzy się z luksusem i niestety za to trzeba płacić.
Do urządzenia z linka wpinamy kable od solara, podpinamy akumulator pokładowy i lodówkę na przedłużaczu na 230W i wbudowana przetwornica w zestawie z panelem słonecznym i akumulatorem - dopóki nie podepniemy z zewnątrz prądu na kempingu zapewni nam zasilanie podczas jazdy i postoju w dziczy.
ZEUS - 2015-12-26, 19:37
Moulder napisał/a: | i lodówkę na przedłużaczu na 230W |
nie ma błędu?
Moulder - 2015-12-26, 20:08 Temat postu: Nowa lodówka już czeka Nowa lodówka beko minibar o poborze około 60 w już czeka. Tak zamierzam ja podpiąć do solara przez takie właśnie urządzenie. Robię jakiś błąd?
ZEUS - 2015-12-26, 20:13
Moulder napisał/a: | Robię jakiś błąd? |
pytałem, o: Moulder napisał/a: | i lodówkę na przedłużaczu na 230W |
Socale - 2015-12-26, 20:23
Zeus zlituj się, Święta jeszcze są
W = Watt - jednostka mocy
V = Volt - jednostka napięcia
230, zapewne chodzi o napięcie 230V
Moulder - 2015-12-26, 20:31 Temat postu: Racja Trzeba być precyzyjnym, mój błąd.
ZEUS - 2015-12-26, 20:43
Socale napisał/a: | Zeus zlituj się, Święta jeszcze są |
obiecuję poprawę...
Socale - 2015-12-26, 20:50
Na zdrowie.
<piwo>
światowiec - 2015-12-26, 23:14
Litości Święta
Moulder - 2015-12-27, 18:00 Temat postu: lodówka w camperze Witam, temat lodówki w kompresorowej jest rzeczywiście ciekawy. Według tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=0Yzc4o1Bi9I
Agregat na rozruchu potrzebował aż 5.9 A prądu rozruchowego. To rzeczywiście sporo. Pozostaje pojechać do sklepu z lodówką i wybierając urządzenie z przetwornicą sprawdzić czy lodówka się podniesie. Zastanawiam się nad urządzeniem: 700/1000W
SinusPro - 1000S
Mam nadzieję, że uda się na niej moją lodówkę pociągnąć. Zrobiłem śledztwo z agregatami do lodówek kompresorowych. Okazało się, że niemal każdy producent stosuje te same chińskie agregaty, czy to amica, beko, arcelik (turecka firma), a nawet whirlpool!
pozdrawiam jeszcze świątecznie
Marek
wlodo - 2015-12-27, 20:06
A rozgryzłeś jaką mają moc te agregaty?
Szukając lodówki nie mogłem tego ustalić,nikt w sklepach nie wiedział,tu,na forum też nie.
Kupiłem tak na "czuja",jeszcze nie mierzyłem ile potrzebuje.
Moulder - 2015-12-28, 16:57 Temat postu: Moc jeszcze nie, ale rozgryzę. Zakładam nowy wątek.
|
|