Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Akumulator i wentylator ch³odnicy

leszekk - 2015-12-14, 22:19
Temat postu: Akumulator i wentylator ch³odnicy
Prosze opomoc ,czasami jak ¶ilnik jest gor±cy w³±cza siê wentylator ch³odnicy ( na postoju stacyjka wy³±czony) i normalnie pochodzi³ chwilê i spoko ,czasami pracowa³ d³ugo iiiii ostatnio przyszed³em wentylator pracowa³ ca³y czas, po spacere zero pr±du po odpaleniu z problemami okaza³o siê ¿e akumulator kaput -nie trzyma pr±du :-/ :-/ :-/ :-/
Gewehr - 2015-12-14, 22:27

Najprawdopodobniej winien jest czujnik w ch³odnicy. Od³±cz go i zobacz czy wtedy bêdzie siê za³±cza³ sam wentylator. Je¶li tak, to trzeba sprawdziæ wi±zkê na ch³odnicy czy gdzie¶ nie masuje.
leszekk - 2015-12-14, 22:41

Ok ,poszukam kable chyba s± ok jest ich wiêcej przy termostacie ,steruje chyba dwoma wentylatorami najpierw za³±cza siê pierwszy po prawej i jak temperatura jest wy¿sza pewnie drugi drugi ,narazie czekam na sugestie i pogode -leje krucy :-/
Gewehr - 2015-12-14, 22:49

¯adne kable przy termostacie nie steruj± wentylatorami. Praktycznie ca³a wi±zka jest na ch³odnicy. W czarnej obudowie, która jest przykrêcona do os³ony wentylatora, masz ich przeka¼niki. Bezpieczniki wentylatorów s± nad akumulatorem. W³±cznik wentylatorów jest wkrêcony w ch³odnice po stronie skrzyni biegów. Jest trzy pinowy. Jeden pin to sztywna masa, a dwa pozosta³e id± na dwa przeka¼niki i nimi steruj±. Je¶li bêdzie problem z wi±zk±, to na odcinku w³±cznik- czarna obudowa na os³onie ch³odnicy :bigok Mi³ej pracy ;)
toscaner - 2015-12-15, 00:04

Gewehr, a w nowszym 2,8HDI gdzie jest taki czujnik/w³±cznik? Te¿ na ch³odnicy?
Muszê to prze diagnozowaæ u mnie, a u³atwi³oby gdzie szukaæ. :-P

Gewehr - 2015-12-15, 07:05

W JTD ECU steruje wg. danych z czujnika temperatury.
SlawekEwa - 2015-12-15, 07:08

Gewehr napisa³/a:
steruje wg. danych z czujnika temperatury.

Z czujnika gdzie umieszczonego ?

Gewehr - 2015-12-15, 07:19

G³owica, okolice termostatu.
leszekk - 2015-12-15, 20:08

Super wielkie dziêki .Pozdrowionka dla wszystkich :spoko
leszekk - 2017-04-20, 17:26

Witam , proszê o poradê mam problem z dobraniem czujnika tempetatury ch³odnicy chodzi mi o zakres tempetatur ,czy 77-82 / 87-92 stopnie °C jest ok dla ducato 2.8 idt 2000 znalaz³em te¿ inny.Dziêkujê