|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wędkarstwo - Wody morskie Szwecji
krzysztofCz - 2015-12-19, 16:11 Temat postu: Wody morskie Szwecji Wędkowanie w morzu szwedzkim z brzegu jest bezpłatne, to wiem, ale jakie są przepisy dotyczące wymiarów i okresów ochronnych... tego już nie wiem. Podpowie mi ktoś
krzlac - 2015-12-28, 12:17 Temat postu: Re: Wody morskie Szwecji
krzysztofCz napisał/a: | Wędkowanie w morzu szwedzkim z brzegu jest bezpłatne, to wiem, ale jakie są przepisy dotyczące wymiarów i okresów ochronnych... tego już nie wiem. Podpowie mi ktoś |
To nie jest 100% prawdy, na szwedzkich wodach Bałtyku są też rejony objęte licencją prywatną, na szczęście nieliczne. Większość wód szwedzkiego Bałtyku jest wolna od licencji tak z brzegu jak i z łodzi. Na szkierach południowej Szwecji dla szczupaka obowiązuje wymiar ochronny do 55 cm i od 75 cm. Są rejony gdzie występuje limit ilościowy, np. jeden szczupak dziennie na jeden domek. Trzeba szukać w internecie i czytać tablice z informacjami turystycznymi na parkingach.
krzysztofCz - 2016-04-18, 16:32
Ostatnio bardzo często jeździmy do Szwecji. Jednak po załatwieniu spraw służbowych dotychczas bywało ciemno i z wędkowania były już nici. Teraz jednak zabraliśmy sprzęt (ten pływający też) i zaplanowaliśmy dorszowanie. Wypłynęliśmy w sobotę w okolicach Landskrony. Była mgła, ale ogólnie dało się pływać i łowić. Zupełnie inna bajka niż na "moim" Bałtyku. W niedługim czasie mieliśmy kilkanaście sztuk. Jola miała jednego 70+, i jednego tak 70- To były największe sztuki dnia. Pozostałe były trochę mniejsze, ale w porównaniu z tym co łowię u siebie to duże sztuki . Planowaliśmy jeszcze dłużej połowić w tym dniu jak i w niedzielę oraz poniedziałek, niestety załamanie pogody i koniec zabawy. Może za parę dni będzie lepiej.
krzysztofCz - 2016-04-27, 17:00
Powtórkę zrobiliśmy w niedzielę i poniedziałek. Wyniki były zadowalające, Jola znowu mnie pobiła sztuką 75cm. Niestety zmiana pogody, powrót zimy nie pozwolił nam dłużej się cieszyć łowieniem.
Fordek - 2016-04-28, 22:35
Witam daleko wypływaliście od brzegu po te dorsze? Na jakiej głębokości ?
krzysztofCz - 2016-04-29, 08:20
Pływamy koło Landskrony, naprzeciw jest wyspa. Cieśnina ma jakieś 5km szerokości i tam pływamy. Głębokość na jakiej łowimy to 9-20m, ale lepsze wyniki są na tych mniejszych głębokościach, tam również stawiają siatki... a tubylcy wiedzą co robią. To zupełnie inne łowienie niż na "moim" Bałtyku gdzie pływam 10km do głębokości 20-24m, tym bardziej, że widoki są piękne. Na drugim brzegu jest Kopenhaga, widać również most Dania-Szwecja.
Janusszr - 2016-12-10, 17:08
Krzysztofie, zdradź na czym pływacie.
izola - 2016-12-10, 20:24
mam pytanie , jadąc do Norwegii - czy lepiej jest prześmigać promem do Krisiansand, albo lepiej jest jechać od mostu z Danii przy brzegu w Szwecji ?
Chodzi o przyrodę fajne miejsca do pobytu i do łowienia/wędkowania
Nie byłam jeszcze - szkoda by było coś fajnego ominąć... ale i szkoda czasami czasu i drogi na bylej akie okolice
vwyogi - 2016-12-10, 22:31
Zdecydowanie promem do Kristiansand. Ten odcinek Szwecji od mostu do powiedzmy Oslo to nuda a jak zjedziesz z promu to od razu jest co zwiedzać.
izola - 2016-12-10, 22:44
Dzięki vwyogi za odpowiedz.
Czasami dobrze jest zapytać by uchronić się przed niepotrzebnym objazdami. Trochę szkoda mi psa zamkniętego w aucie... a może i są Ferry gdzie pies może wyjść na pokład , trzeba popytać
krzysztofCz - 2016-12-11, 07:31
Pływaliśmy pontonem 2,90m+5kM. Teraz myślimy jak zaciągnąć łódkę. Można też, tak jak u nas płynąć kutrem wędkarskim.
Nie jestem pewny, czy ta część trasy to nuda. Jest wiele miejsc do wędkowania z brzegu, miejsc do zwiedzania i miejsc widokowych. Choćby zamek Pana Hamleta.
Psy na promie nie mogą być w aucie, musisz wynająć specjalną kabinę.
andi at - 2016-12-11, 07:56
Jest jeszcze coś takiego do zwiedzenia
http://www.gotakanal.se/en/
vwyogi - 2016-12-11, 08:40
krzysztofCz napisał/a: |
Nie jestem pewny, czy ta część trasy to nuda. Jest wiele miejsc do wędkowania z brzegu, miejsc do zwiedzania i miejsc widokowych. Choćby zamek Pana Hamleta.
Psy na promie nie mogą być w aucie, musisz wynająć specjalną kabinę. |
Nuda oczywiście w porownaniu do tego co będzie w Norwegii. Jezeli trzeba tylko przejechac przez Szwecje żeby dotrzeć do Norwegii to lepiej na prom do Dani do Hirtshal, szczegolnie że z tego co widzę to Izola nie będzie jechała od strony Polski a raczej od zachodu Europy. Prom z Hirtshal płynie z 90minut więc nawet jak psa się zostawi w aucie to da radę.
Janusszr - 2016-12-11, 09:31
krzysztofCz napisał/a: | Pływaliśmy pontonem 2,90m+5kM. Teraz myślimy jak zaciągnąć łódkę. |
Pytam, bo przymierzam się do zakupu pontonu i silnika.
Łódź to już niezbędna przyczepa. Chyba, że coś składanego, ale ja nic konkretnego nie mogę znaleźć.
krzlac - 2016-12-11, 11:33
vwyogi napisał/a: | Prom z Hirtshal płynie z 90minut |
Najszybszy prom płynie z Hirsthals do Kristiansand 135 minut. Szybszego nie ma.
krzysztofCz - 2016-12-11, 13:25
My pływamy Świnoujście-Ystad, prom płynie 7-8 godzin i nie ma mowy by coś żywego zostało na pokładach samochodowych.
krzysztofCz - 2016-12-11, 13:32
Janusszr napisał/a: | krzysztofCz napisał/a: | Pływaliśmy pontonem 2,90m+5kM. Teraz myślimy jak zaciągnąć łódkę. |
Pytam, bo przymierzam się do zakupu pontonu i silnika.
Łódź to już niezbędna przyczepa. Chyba, że coś składanego, ale ja nic konkretnego nie mogę znaleźć. |
Ponton poszedł na strych, a teraz u siebie pływamy łódką. Z tąd zakusy by ją tam zaciągnąć.
Na temat mojego pontonowania poczytasz w dziale wędkarskim. Tam też było na temat jaki ponton kupić (lub w dziale motorowodniaków) w zależności od potrzeb.
vwyogi - 2016-12-11, 14:22
krzlac napisał/a: | vwyogi napisał/a: | Prom z Hirtshal płynie z 90minut |
Najszybszy prom płynie z Hirsthals do Kristiansand 135 minut. Szybszego nie ma. |
Płynąłem w 2015 i wydawało mi się że to jakoś super szybko było, ale moze być że to 135minut. Dalej krótko jesli patrzymy przez pryzmat psów co będą siedzieć w aucie.
|
|