|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - GRECJA2015-relacja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 11:20 Temat postu: GRECJA2015-relacja Zaczynamy wyjazd 17 września-powrót 24 listopada
Mirekl61 - 2015-12-20, 11:33
Udana i treściwa relacja.
Bim - 2015-12-20, 11:38
Czykam z niecierpliwością
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 11:47
Finanse stałe jakie ponieśliśmy:-paliwo ok.660euro szcunkowo/zapisywaliśmy,ale potem się zapomnalo/.
-opłaty drogowe:tunel w Prewezie 5e.
-most do Patras 13,20e.
-prom w Butrinie,Albania 10e.
-prom w Mohacz,Wegry 2100 forint
-prom w Loutro Edipson,wyspa grecka Evia 32e.
-gaz do kampera ok.80e.
-noclegi,jeden raz pobrano za parking na wyspie Lefkada w Porto Katsyki,2x5 =10e.
-winety,Bulgaria 5e.,Rumunia 3e.
-autostrada tylko w Macedoni 200din./co chcieliśmy zjechać do Kanionu Matka,to była bramka /
-baseny węgierskie8000ft.
-inne to tajemnica,bo byscie się pukali po glowach że......
kilometry 5900
Koordynaty podamy na zakończenie relacji z każdego państwa.11 111111-stopnie,minuty,sekundy,setne sekundy,nie wiem jak to napisać w pełnym oznaczeniu
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 11:49
Bim zrób sobie kawkę,a teraz zmniejsze trochę fotek,by było bardziej kolorowo.Zbych ociepla kampera,na wyjazd nartowy z wnukami.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 12:28
Spotykamy się z drugim kamperem w Jaszapati.Brak fotek.My do miejsca spotkania jedziemy swoja stala trasa:Krakow,Jurgow,Poprad,Rożnawa,Tornala/spimy w centrum miasteczka/,Ozd,Eger,Jaszapati.Spimy w 2 kampery w Cegled.GPS prowadzi nas źle do granicy zn Serbia Backi Breg,nie wpuszczają nas Musimy wrócić się do Mohacz,ale brak mostu na Dunaju,więc prom platny 2100ft.Potem szybko kawałkiem Chorwacji,Bosnia,na Sarajewo.Zaczyna padać deszcz.Pytam Kazia czy warto zwiedzić piramide słońca,tak mowi.Jedziemy,bładzimy.Jest,ale warunki pogodowe fatalne ,błoto,wstęp 5 euro.Pan odradza że ślisko.Razem z dwójka czechów wracamy.
toscaner - 2015-12-20, 12:47
Loguję się do czytania, bo w naszych planach Grecja wstępnie na przyszłą jesień.
Trzeba powoli z grubsza wrzucić na listę co warto zobaczyć.
To czekam na więcej.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 12:47
Jedziemy na granicę z Cz.G.pierwszy raz taka pomyłka zamiast nastawić Foca,wpisujemy w dwa GPS Hun/mój pomysl/tak pisali na forum.Po drodze cos mi nie pasuje,jedziemy jako drudzy.Droga piekna ale okropna,nie mogę znaleźć na mapie żadnych miejscowości.Okazuje się na drodze glownej ze przyjechaliśmy w odwrotnym kierunku tam tez był Hun.No wreszcie jest granica z Cz.g.droga fatalna/ostatni odcinek/.
ZEUS - 2015-12-20, 12:53
nieśmiało dołączam do czytaczy/oglądaczy ...
zaczęło się interesująco a czytając poprzednie relacje wiem, że tak będzie do końca...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 13:04
CzarnogóraKrajobrazy wspaniale,oraz turkus wody.Niestety poziom w rzece i jeziorze obniżony o kilka metrow.Prawdopodobnie,nie ma raftingu,na rzekach Tara i Moracza.Zwiedzamy monastyr Piwski,potem na Kolasin,obok Durmitora,do monastyru Moracza/dzięki Tadeusz/.
Fux - 2015-12-20, 13:18
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spotykamy się z drugim kamperem w Jaszapati. Brak fotek. My do miejsca spotkania jedziemy swoją stałą trasą:Krakow, Jurgow, Poprad, Rożnawa, Tornala (śpimy w centrum miasteczka), Ozd, Eger, Jaszapati. Śpimy w 2 kampery w Cegled. GPS prowadzi nas źle do granicy, tzn. Serbia Backi Breg, nie wpuszczają nas. Musimy wrócić się do Mohacz, ale brak mostu na Dunaju, więc prom platny 2100 ft. Potem szybko kawałkiem Chorwacji, Bosnia na Sarajewo. Zaczyna padać deszcz. Pytam Kazia, czy warto zwiedzić piramidę słońca, tak-mówi. Jedziemy, błądzimy. Jest, ale warunki pogodowe fatalne, błoto, wstęp 5 euro. Pan odradza, że ślisko. Razem z dwójką Czechów wracamy. |
Mam prośbę; pisz może tak bardziej przejrzyście i wolniej. Spacje, etc. mile widziane.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 13:22
Chwila przerwy,na zmniejszenie zdjeć oraz przygotowanie na proszony przez nas obiad.Przez te wyjazdy to przestaliśmy widywać się towarzysko.Ale bardzo kochamy balkanskie klimaty,znamy trasy/no nie wszystkie/,ludzie wspaniali,mozna pogadać oprócz Albani.Tyle razy tam jesteśmy a ja nie umię powiedzeć dzień dobry,lub dziękuje.Spotyka się tam byłych jugoslowian,to i dogadujemy się.Jest niedrogo.Padaje cene paliwa w Macedonii-disel49,5 dinara za 1 litr.wymiana 61 za euro to ile kosztuje 1litr centow Fux stale nas namawia na Portugalie i Hiszpanie,po co by placic za serwis i parkingi i nie umiec za nie zapłacić karta . Nie ma się na kim wzorować ,bo nikt nie pisze o zimowaniu na płw.Iberyjskim.Po swietach napisze krótkie sprawozdanie z 2010roku,pobyt Francja poludniowa,i Hiszpania.Nigdy o tym nie pisałam bo to było dawno,ale teraz sprawdze fotki i krótko napisze.Te kraje sa do zwiedzania,a Grecja jako sanatorium dla moich zwyrodnień kregoslupa i konczyn.
Tadeusz - 2015-12-20, 13:30
Basiu, co za radość! Znów, dzięki Wam, mogę popatrzeć na znane mi szlaki.
Będę z uwagą śledził Twoją opowieść.
Dzięki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 13:33
Do Fux a,nie mam na kim się wzorować,bo nie znam Twoich relacji.Napisz gdzie mam je znaleźć.Jak będziesz miał 70 lat,to zobaczymay jak piszesz.Zresztą to nie tajemnica,że staram się pisać poprawnie,ale do niedawna to pisałam całkiem po chińsku/jak mówi moja corka/,ale błędow ortograficznych raczej nie robię.Od niedawna posługuje się Alt-em.Mój laptop ćoś nawala,pisząc szybko nie wskakują mi ę,ą,ć.To tyle do wiadomości.
chemik - 2015-12-20, 14:17
Witajcie!
z przyjemnością poczytam Waszą relację.
Pisałaś, bym opisał naszą Grecje i Kretę - i proszę, jeszcze się nie zabrałem , a Wy już opisujecie następną eskapadę!
Gratuluję i podziwiam!
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 14:25
Mirekl61 napisał/a: | Udana i treściwa relacja. | A może ty byś coś napisał i wkleil pare fotek ,jak będzie nasz wsplny pobyt to Ci nie daruje.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 14:38
No dobrze mogę coś dalej,ale ja naprawdę nie mam daru do pisania,staram się jak mogę,brak polotu jednak widać co Fux skomentowal.Ale mnie to nie wadzi.Ktos napisał ile wzdłuż rzeki Pivy jest skalnych tuneli,nieliczylam.Zdjecia niektóre w jeździe,musze schoweać mapy bo się odbijają w szybie.W środku monastyrów fotki wychodzą mi zamazane,bo nie wiem czy wolno robić,robie bez podparcia, no reka zawsze zadrrzy./Czy to jest poprawnie napisane?/Piwski monastyr mal ale bardzo ladny ikonostay lub może poprawnie katolikum.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 14:50
Do Moracza droga raz nowa dobra,raz gorsza,widoki niesamowite,chociaz jest zamglone.Jest monastyr Moracza,przy pięknej nowej drodze głownej.Sprawdzamy czy da się wjechać ,potem ustawiamy się jak do spania.Podgapia to francuz i też staje.W dole szumi woda, ale rzeki nie widać.Dalsza droga do Albani wskazuje tez na niski poziom wody.Zawsze jedziemy przez Szkoder od Ulcinija,teraz od Podgoricy,piekna nowa droga.
Mirekl61 - 2015-12-20, 15:01
Wybacz Barbaro żart.
Pisz jak ci się podoba
Masz swój styl i jak ktoś chce to czytać niech zaakceptuje.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 15:05
Albania.Jak dobrze jest czytać forum.Ktoś napisał o Wielopolje.Dojazd ok.10km,złą droga,wreszcie trafiamy,po sezonie pozamykane,sporo smieci.Stajemy na asfalcie przy samej plaży,tak by nie przeszkadzać osobówkom parkującym przy restauracji.Tu jet czysto.Dobija do nas kamper albański.Pan rozmawia po serbsku.Zbych udziela mu kilku rad odnośnie kamperowania.Zaproszeni jesteśmy do Tirany,w drodze powrotnej,ale nie korzystamy z tego.Adres mamy,moze innym razem.Wszędzie burki kosztują 30-50 leka a tu wolaja 130 za jednego burka.Ot kurort :!:Cos mam mało fotek z tego miejsca.Wogóle,przez to ze mordujemy wklejanie fotek,mam bałagan na kartach.Mysle ,że w świeta młodzi pomoga mi to wyprowdzić.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 15:13
Mirek ale nie o to chodzilo,oczywiscie zrozumiałam bo nie było jeszcze nic napisane.Jednak namawiam Cie do ciężkiej pracy,jakie jest pisanie na forum.Ja umie pisać w Wordzie,gorzej z wklejaniem tego.Toż dlatego piszę i wklejam na żywo.Czasem pokaże"nie można wyświetlić tej srtrony" i cala praca na nic.Kasuje się.Ja bardzo dziekuje , ze mam to forum,moge trochę pogłówkować,ale mojego Zbysia do tego nie uda mi się przekonać.
izola - 2015-12-20, 15:22
Cytat: | :!:Cos mam mało fotek z tego miejsca.Wogóle,przez to ze mordujemy wklejanie fotek,mam bałagan na kartach.Mysle ,że w świeta młodzi pomoga mi to wyprowdzić. |
może najpierw otwórz folder na komputerze i tam wkopiuj wszystkie zdięcia z kart , i wklej z tego foldera ...szkoda by było, jak by przez jakąś pomyłkę podczas wklejania Ci zdięcia z Karty zniknęły
...poza tym pisz jak umiesz , bo ciekawe miejsca/kraje odwiedziliście , wiele widzieliście , a z niektórymi komentarzami się nie przejmuj , bo każdy my swój styl i to jest to ...
na zachętę i w podzięce za pracę ode mnie
Beata i Leszek - 2015-12-20, 15:30
Witam Basiu dzięki Wam znowu zobaczę kochaną Grecję , którą w tym roku wymieniliśmy na inny kierunek Pozdrawiamy Was gorąco Beata i Leszek
toscaner - 2015-12-20, 15:34
Basiu pisz, pisz, wklejaj dużo zdjęć.
Jedni piszą tak, inni inaczej. Jedni jeżdżą i piszą o tym, a inni marudzą. Zawsze tak było i będzie. Ważne, że opisujesz jak jest i nie obrażasz ludzi jak niektóre buraki na blogach.
DI STEFANO - 2015-12-20, 16:03
Basiu,Basiu
pisz,proszę pisz,
bardzo ciekawie piszesz.
Opisujesz to co widzisz tak z natury,
byłaś,widziałaś,
dzielisz się tym z innymi
Ogromne
DDDDZZZZIIIIIĘĘĘĘĘKKKKIIIIII
Kotek - 2015-12-20, 16:43
Popieramy przedmówców, czytamy, oglądamy i podziwiamy.
Bim - 2015-12-20, 17:13
Basiu tym co nie pasuje Twoje stukanie to zrób tak jak Puszek na spacerze, podnieś nogę i pisz dalej
Fux - 2015-12-20, 18:50
Bim napisał/a: | podnieś nogę i pisz dalej |
uważaj, bo gdy podniesiesz swoją, to możesz na kabel pod napięciem trafić.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 22:15
my tez zmienimy kierunek,ale tylko wiosna.Jesien musi być wschód,ale odczekamy na urodzinowe 70-tki,bo musimy wyrobić darmowe paszporty.Napisze do Was bo interesuje mnie przejazd z Turcji np. nie na
Chios,a Rodos lub Cypr.Tam jest najcieplej do zimowania.Niech mi ktoś udowodni ,ze lepiej się zimuje w Hiszpanii.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 22:21
Izola,chodzi o to ze karta w aparacie pokazuje nie ma zdjęć,a w komputerze są,musimy z zięciem sprawdzić co to za zdjęcia.Nie znam się i jedna karta była w dwóch aparatach.W trzeciej karcie mam fotki już wklejone a potem robiłam dalsze,no i tak wszystko pogmatwałam,ze w końcu kupiliśmy nowa karte.Do świat i tak mam co wklejać.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 22:42
Jedziemy dalej.Ale dzisiaj nie wyjedziemy z Albani.Postanowilam sobie wracając Albania w lutym/,brak pogody/,że może ostatni raz Albania .Dlatego teraz jedziemy wszędzie tam gdzie się da dojechać i zjeżdżamy do wszystkich możliwych plaż.Ogromna zmiana w Albaani,zle to zabudowa,dobre,oznakowanie dróg,oraz oznaczenie ciekawych miejsc i nowe drogi do nich.Gjipe,Yale,duza plaza przed Dermi.Po Wielopolje jedziemy przez Dures/ladny duzy kurort,w którym bywaliśmy 2009 roku, a w 2011 plazą rowerami z Kawajów./do hotelu
Kosmira w Kawajach.Zawsze tu wstępujemy pogadać po serbsku,jak również doskonałe miejsce do spania.Niestety w tym roku pogoniły mnie i puszka psy plażowe,ale takie obce.Duzo grup polskich w hotelach.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 22:55
Dalej ulubione Vlore,tam w 2011 spotkaliśmy się z Bimem.Nowe hotele,plaza ta sama,ale z nowymi schodami,no zawsze wiemy jak tam wejść nawet jak brama zamknieta.Nie mam fotek,nie pamiętam dlaczego Dalej nową drogą do plaży przed Dermi,chyba kolo Palas.
pewnie w przyszłym roku już bedzie zabudowana,chlopaki mówili ,ze podkopują pod zabudowę.Mam koordynaty,ale skoro zapomniałam ich napisac,to na końcu zrobie wykaz z miejscami i podam koordynaty.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 23:09
Gjipe,plaza i wawóz.Dawno o tym miejscu czytałam,ale nie mogliśmy trafić.Teraz wypatrując,jest Pisze monastyry i plaża.Monastyry ruina,a plaża piechotą lub 4x4.Dobrze ze podjechali młodzi polacy się spinać,bo nie mogliśmy trafić na te szutrówke z parkingu.Nic nie pisze,że do plaży.Bylam zachwycona,pomimo na drugi dzień incydentu z zamozwancem o opolatę.Wodu cudo,była akcja sprzątania przez wolontariuszy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 23:17
dalej Gjipe.Dobranoc Jutro rano mam rezonans magnetyczny,zobaczymy czy mogę wojażować bezbólowo,chyba trzeba się nauczyć z bólem żyć tak mi już powiedziano.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-20, 23:24
jeszcze cudowne miejsce niezadeptane,czyli Gjipe.
Polacy też tu bywaja,obok w Yale/,lub Jale/ też.
marekoliva - 2015-12-20, 23:32
miło spojrzeć na znajome klimaty
Fux - 2015-12-21, 07:48
No ładnie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 08:01
Cieszę się,że zaczelo Ci się podobać
Fux - 2015-12-21, 08:58
Ale ja nie mam nic do Twojej relacji.
Wcześniej poprosiłem o spacje i takie formatowanie, które lepiej się czyta i dla innych jest bardziej przejrzyste.
Malkontenci sikają na kable pod wysokim napięciem.
Zamiast męczyć się z formatowaniem zdjęć, wstaw je na serwer zewnętrzny. Po otwarciu będą w oryginalnej wielkości.
Na forum dajesz tylko link.
Np.
Kliknij na nie i będziesz miała full rozmiar. Można pilotowi zarost oglądać.
No prawie...
KrzySówka - 2015-12-21, 10:31
Gratulujemy relacji . Miło z Wami powspominać znajome klimaty:) Pozdrawiamy i czekamy na ciąg dalszy
zbyszekwoj - 2015-12-21, 13:03
Fux napisał/a: | Ale ja nie mam nic do Twojej relacji.
Wcześniej poprosiłem o spacje i takie formatowanie, które lepiej się czyta i dla innych jest bardziej przejrzyste.
Malkontenci sikają na kable pod wysokim napięciem.
Zamiast męczyć się z formatowaniem zdjęć, wstaw je na serwer zewnętrzny. Po otwarciu będą w oryginalnej wielkości.
Na forum dajesz tylko link.
Np.
[url=https://www1.picturepush.com/photo/a/14296888/img/13-07-02/DSC-7905.jpg]Obrazek[/URL]
Kliknij na nie i będziesz miała full rozmiar. Można pilotowi zarost oglądać.
No prawie...
|
Ciekawe czy jak swojej matce tak wytłumaczysz to zrozumie?
Ciebie mógłbym przeegzaminować z posługiwania się suwakiem logarytmicznym.To była podstawa każdego inżyniera a dzisiaj nie wiedzą o co chodzi.Różnica pokoleniowa.
Pierrot - 2015-12-21, 13:41
Dziękujemy za barwną relację i prosimy i więcej.
Fux - 2015-12-21, 15:57
zbyszekwoj, nie skazuję Basi na formatowanie dysku, więc sobie podaruj zaczepki.
Teściowa biegle sie komputerem w wieku 85 lat posługiwała; bank, poczta, word, excell, etc.
zbyszekwoj - 2015-12-21, 16:10
Fux napisał/a: | zbyszekwoj, nie skazuję Basi na formatowanie dysku, więc sobie podaruj zaczepki.
Teściowa biegle sie komputerem w wieku 85 lat posługiwała; bank, poczta, word, excell, etc.
|
tylko pogratulować teściowej. Moja umiała liczyć na liczydłach, ja juz niestety nie.Wklejanie zdjęć też pozostawiam młodszej żonie, tak samo zresztą jak Zbyszek Muzyk Barbarze. Kobiety mają więcej cierpliwości.
toscaner - 2015-12-21, 16:54
Widzisz Zbyszek jak Fux sprytnie przeskoczył z matki na teściową? Bo lepiej napisać o kimś kto coś tam klika. Ciekawe czy pisała apki na androida jeszcze i zimowała w Grecji.
Każdy jest inny i czym innym się zajmuje.
Dzielić się wiedzą za darmo źle, bo nie ten rozmiar fotki. Polakowi nigdy nie dogodzi.
Wstawianie na "jakiś" serwer zewnętrzny uważam za głupotę, bo niektóre zewnętrzne serwery już nie istnieją i wiele for ma czarne prostokąty zamiast fotek.
A Barbara raczej nie będzie kupowała własnej domeny, serwera.
Dajcie spokój i pozwólcie pisać dalej relację.
izola - 2015-12-21, 17:14
a pro po Fux i server zewnętrzny - kto wierzy ten niech będzie pochwalony i poświęcony... dawaj dawaj Fux na server - świat jest ciekawy co masz
......................
ale nie o tym chciałam pisać
chciałam spytać Basi --
na zdięciu -DSCN3160.jpg
"tu tez sie zachował"
- co to jest? wygląda mi jak pozostałość po antycznych budowach
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 18:56
Toscaner,dziękuuję,za obronę.W piątek przyjadą sami eksperci od elektroniki,to im pokaże co ten Fux chce odemnie.Żadna z moich koleżanek nie umie tego co ja robię.Jak pytam zięcia czemu mi nie powiedziałeś czegoś,bo ja myslalam ,że mama umie.Po nowym roku pójdziemy ze Zbychem do biblioteki publicznej/tam robiliśmy kurs/,popytać co i jak.Uczac się czegokolwiek należy odrabiać lekcje-my nie odrobiliśmy bo zaraz był wyjazd.
Bim - 2015-12-21, 19:04
Basiu Jesteś orginalalną kobitką kto nie zna niech żałuje rób swoje
Proponowałbym posprzątać w tym temacie i założyć nowy Co może teściowa po 85 latach Basiu masz jeszcze czas na naukę zostało Ci tylko 15 lat
Fux - 2015-12-21, 19:34
Bim, rozumiem, że pisząc takie głupoty, prąd Ciebie poraził przy podnoszeniu nogi...
toscaner , są serwery i serwery...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 20:09
Yale,plaża pewno była ,ale nie było dojazdu,lub taki dla albanców.teraz piękny długi podjazd,z serpentynami.Są tu tak jakby 3 plaze.W sezonie może być tłok,bo dużo nowowybudowanych hoteli.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 20:15
Yale warta jeszcze kilku fotek.okazało się że tylko jedno.Druga fotka to przejechana plaża Bunec,nie umówiliśmy się z drugim kamperem ze zjeżdzamyno i przejechaliśmy,a szkoda.W 2011 roku,była to jeszcze zagracona plazka,dla okolicznych.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 20:50
Saranda szybko,troche zakupów.Dojazd drogą na Butrin,do KSAMIL.Dawniej myślałam ze jest jedna plaża.Okazuje się, ze za 2 lata,uporzadkowano w centrum miasteczka zaraz kolo wspaniałego sklepu przy pomniku z tancerzami ,druga plaże z kempingiem.My spaliśmy na starej plazy przed miasteczkiem.Dopiero po zakupach ,dotarliśmy do II plaży z nowymi parkingami i knajpkami. W prawo droga,nowe hotele jeszcze zatłoczona nastepna plaza. Moze one były ale od drogi nie było widać.No i masa nowych hoteli.
Bim - 2015-12-21, 20:58
Poznaje ten prywatny cypel.
Czy stoi tam budka ochroniarza na przeciwko naszego cypla?
Tam jest stałe Wi fi hasło w barze
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 21:59
No nie wiem jak z tym wifi,bo jak zobaczyli ze pływamy i bierzemy prysznic,to zakręcili wode.Na plazy w miescie był czynny jeden prysznic,no i fajny człowiek,pilnujacy zamkniętego baru.Plaża w miescie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-21, 22:05
BUTRINT,dawniej prom kosztował grosze,teraz bez dyskusji 10 euro.To koniec Albani,tedy do Koniecpola zła droga,lepiej wrócić do Sarandy tam nowa droga do samej granicy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-22, 22:12
Jestesmy w Grecji.Obiecalam koordynaty z Albani.Będą-ale dzisiaj wygodniej jest mi wkleic zmniejszone fotki,nie musze cały czas ziorać do kalendarza.Plaza zaraz za granica Albańską,nie mam nazwy ale koordynaty,z woda,prysznicem,koszem na śmieci,Koordynaty:N39.3825.72 i E 20.o828.66
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-22, 22:24
Dalej droga na Parga,boczna droga na Sagiada,Segesta.Widoki wspaniałe.Zwiedzanie po drodze ,plaza w Pardze,spacer pod basztę,nie spimy bo zakaz.Stoimy przy największej plazy N 39.1939.43 i E20 3701.79.Tak jak pisałam koordynat mamy stopnie-minuty-sekundy-setne sekundy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-22, 22:33
blisko Pargi ,po drodze jeszcze jakieś ładne plaze,i sama Parga,ale do centrum nie szliśmy,a auta nie było by gdzie postawić.I tak ledwo dojechaliśmy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-22, 22:38
Pargadalej
zbyszekwoj - 2015-12-23, 08:37
Ale tu ładnie.
BaWa - 2015-12-23, 11:52
Basiu cieszę się, że zdecydowałaś się po raz kolejny na relacje.Wasze wskazówki są bardzo cenne dla nas.Pozdrawiam przedświątecznie
KrzySówka - 2015-12-23, 12:17
Prosimy o dalszą relację, zdjęcia i koordynaty bo kierunek planowany na 2016 Pozdrawiamy i podziwiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 12:52
Mój Zbyś mnie ochranił,ze zle daje kropki i odstępy przy koordynatach,ale jest tak jak pisłamstopnie,minuty,sekundy setne sekund.Jedziemy dalej.Plan rzeka Acheron.Rzeka Acheron,
JAWA ma w innych przeliczeniach.Ponieważ na wyjeździe mamy telefon z dużym romingiem,pyk telefon do BAWA-Basia błyskawicznie przelicza nam to na naszego GPS.Ta wyprawa lepsza na lato,droga i szlak prowadza do pewnego momentu,dalej kostium kąpielowy i buty do wody.Wydawoło nam się ,że woda już zimna,no i nie mielismy się na kim wzorować,bo nikt nie szedł.koordynaty N39.19.39,43 E 20.37.01,79,tu Spimy miejsca dużo,jak po sezonie.Mozna zamówić rafting,jazde na koniach i wiele innych atrakcji.Dulare,czy takie napisanie koordynatow akceptujesz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 13:10
Ja jako dyrektor,Zbych mnie poparł inni tez,ze zamiast Korfu,ktore było planowane,będzie Lefkada,byliśmy już 2 razy,ale co z tego,za każdym razem inne rejony.Koordynaty naLidl N38.48.56,59 E20.42.41,88===Porto Katsyki N38.36.10,72 E 20.32.57,91
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 13:19
Porto Katsyki zastepuje Zakyntos i wiele innych pieknch miejsc.W tym roku w rankingu 20 najpiękniejszych plaz na świecie znalazła się tylko kreteńska ELAFONISOS.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 13:24
jeszcze w/w plaża
toscaner - 2015-12-23, 14:25
Piękności taka niebieściutka woda. A jak temperatury?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 15:28
Toscaner przecież to było lato.Zrob sobie takiego kampera ,oni sa z Holandii,pojechali do Turcji,wrocą w kwietniu,mamy telefonować,
fajni ludzie,on doktor,sprzrdal firme i sobie podrużuja.mamy namiary.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 15:36
Dalej jedziemy na przylądek Lefkas,kampery się rozdzielają,my mamy prywatna wizyte w Astrakos.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 15:45
Przylądek i objazd Lefkady przez Nidri.Najladniejsza jest strona zachodnia lecz gorzysta.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-23, 15:55
Droga do Astrakos,przez zatoke świń,ale się Grecy śmialiże ktoś tak nazwal te zatoke 5 km od Astrakos.Po drodze Spimy przy ladnej plazy z płytka woda,oraz GPS prowadzi nas droga bez jednego domostwa,same zagrody,ale asfalt.Zegnamy centralna Grecje mostem do Patras.
jedrek49 - 2015-12-25, 10:43
witam
droga Basiu ,opisy i zdjecia super super .
mam prosbe
czy mozesz podawac namiary GPS tak jak zalaczam
N38 36 10.72 E 20 32 57.91
a nie tak jak Ty podawalas wyzej w poscie
N38.36.10,72 E 20.32.57,91
Nie daj kropek po stopniach ,minutach i daj kropke zamiast przecinka przed sekundami
bardzo przepraszam za uwage ale kopiujac Twoje namiary GPS Google maps w komputerze nie przyjmuje ,natomiast przyjmuje poprawiona wersje
sliczne dzieki
wesolych szczesliwych swiat
jedrek49
slawwoj - 2015-12-25, 10:53
jedrek49 napisał/a: |
Nie daj kropek po stopniach ,minutach i daj kropke zamiast przecinka przed sekundami
jedrek49 |
w tej sytuacji będą to inne współrzędne
Tu są współrzędne tego samegó punktu zapisane w różnych formatach:
DMS (stopnie, minuty, sekundy) np.: N 52° 15' 14.22" E 20° 59' 53.04"
DM (stopnie, minuty) np.: N 52° 15.237' E 020° 59.884'
D (stopnie) np.: N 52.25395° E 20.99807°
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 11:59
Slawoj dobrze że się odezwałeś,/liczyłam na Dulare/.Ale jak napisać to maleńkie o czyli stopnie.Nie ma u mnie na klawiaturze.o,O,0,czy bardzo się zbłaźniłam,ja pisze na żywo nie ma takiego,znakuBarbara
Fux - 2015-12-25, 12:10
Jeszcze jedna podpowiedź.
Wejdź w mapy google,
umieszczasz na mapie taki punkt,
z lewej strony masz kila poziomych pasków z menu,
klikasz na niego,
zakładka udostępnij lub umieść mapę,
krótki URL,
kopiuj,
wklej do relacji
https://goo.gl/maps/ouG6eDpnuMC2
i nie musisz się bawić z koordynatami.
Zainteresowany sobie zaimplementuje wg swoich potrzeb.
Tadeusz - 2015-12-25, 12:14
Basiu, trzeba kliknąć na to maleńkie kółeczko które pokazuję na obrazku. Z klawiatury również możesz wskazać minuty i sekundy.
A za cudowne zdjęcia i opis stawiam Wam drugie piwko w tym wątku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 12:22
slawwoj napisał/a: | jedrek49 napisał/a:
jedrek49 | Jedrek,ja jestem krótkowidzem,i to ja podaje Zbychowi,namiary,on wpisuje do Gps.Podaje co dwie cyfry,taki jest u nas podział na bekerze.Twoje namiary lub inne,czyli nasze zapisane byle jak w kalendarzu.Nie weszly,jak myśleliśmy o minutach,a były cyfry ponad 60,dobrze ze ,
kaziu się kapnął i zadzwoniłam do BAWA.Czekam zaraz przyjedzie zieć,zobaczymy co podpowie,lub Sławoj
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 12:26
Tadziu kochany jesteś,to forum dodaje mi tyle energii,wiedzy i pauera do dalszego działania,oraz lepszego bycia w starości. °
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 12:28
Wszyscy mądrują,a Tadziu podpowiedział,aleśmy się ze Zbysiem uśmiali,że to takie proste.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 12:33
Fux,nie wiadomo gdzie mieszkasz?przyjedź do nas jest gdzie spać to nas poduczysz,pisanie Twoje nic nam nie daje,bo to zatrudne na odległośc,oraz za dużo pracy. cz wiesz ile czasu zajmuje pisanie i wklejanie fotek na forum
Świstak - 2015-12-25, 14:02
Podpowiedź dla tych którzy potrzebują innych formatów : http://vbest.com.pl/gps
A znalazłem to tak: http://lmgtfy.com/?q=wsp%...zne+przelicznik
Przestańcie Basi szukać dodatkowych zajęć!!!
Pisz Basiu. Pisz dużo i niczym się nie przejmuj! A najmniej leniami!
Fux - 2015-12-25, 15:09
Zbigniew Muzyk napisał/a: | nie wiadomo gdzie mieszkasz |
Dziebko daleko.
Ponad 300km od Krakowa. Wlkp.
Nie baw się w koordynaty tylko ew. wklejaj te linki na mapach google.
Masz w pamięci, gdzie byliście bez cyfrologii.
toscaner - 2015-12-25, 15:35
A może Barbara przepisuje z GPS'a? Takie urządzenie wożone najczęściej przyklejone na szybie samochodu. I może jej wygodniej przepisać do posta i już jest, niż wpisywać w google, klikać w paski i bawić się w linki, przechodzić między karatami, kopiować je i wklejać do posta, bo ktoś by chciał tylko kliknąć i mieć gotowe.
Fux naprawdę nie potrafisz zrobić kopiuj-wklej i sam sobie przenieść koordynat do mapy żeby zobaczyć gdzie to jest?
Basiu czekamy na więcej.
izola - 2015-12-25, 16:12
toscaner napisał/a: | A może Barbara przepisuje z GPS'a? Takie urządzenie wożone najczęściej przyklejone na szybie samochodu. I może jej wygodniej przepisać do posta i już jest, niż wpisywać w google, klikać w paski i bawić się w linki, przechodzić między karatami, kopiować je i wklejać do posta, bo ktoś by chciał tylko kliknąć i mieć gotowe.
Fux naprawdę nie potrafisz zrobić kopiuj-wklej i sam sobie przenieść koordynat do mapy żeby zobaczyć gdzie to jest?
Basiu czekamy na więcej. |
Toscaner za ten Post dostajesz ode mnie wielkie dobre piwo
Taka Relacja przerywana przez niestosowne komentarze a la Fux i inni,,, częsciowo dowalanie komuś nawet poniźej lini pasa do piszącego relację.
--- traci wiele uroku przez te Offtopy.
Moźe by było i tu moźliwe by piszący relację miał tą moźliwosc i taką opcję . źe dyskusje są moźliwe dopiero po zakonczeniu relacji .
i daniu przez piszącego tak zwanego zielonego swiatla do dyskusji i zapytanń ?
To znam z forum gdzie takźe jestem - na niemeckej stronie - jest to bardzo dobra opcja dla piszącego ,,,a i reportaźe tak napisane nie są rozbijane niepotrzebnymi offtopami _ jak moim teraz _ALE MUSIIAŁO byc powiedziane !
i juź jestem cicho
Fux - 2015-12-25, 16:17
izola, toscaner i inni, a może zanim obrzucicie g... sprawdźcie kto zacząl z koordynatami, co?
grzegorzalex - 2015-12-25, 16:18
Basiu pisz jak dotychczas i nie przejmuj się niczym
Czekamy na więcej
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 16:59
[quote]Nie baw się w koordynaty tylko ew. wklejaj te linki na mapach google.
Masz w pamięci, gdzie byliście bez cyfrologii .Mnie chodzi o forumowiczów dla swojej potrzeby mam w kalendarzu.Jadąc zabieramy wszystkie lata przebyte w kamperze.Poniewaz mam wspaniałą pamięć do map i tras gdzie byliśmy to analizuje kiedy tam mogliśmy być i tak sobie pomagamy,by nie mieć kłopotu z alfabetami innych krajów.Jest rowiez to pomocne jadac na dany nocleg sprawdzony,juz po zachodzie slonca.Goście poszli moge wrocić do pracy w biurze
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 17:09
Do Krety nie pisałam w ogóle koordynatów/mamy dla swoich potrzeb w kalendarzach 2013 i 2014.A dlaczego?dlatego ze nikt nie plynie na Kretę,wyjatki-to jada na plaże palmowe,na elafonisos ,ot i cala Kreta.Toscaner,najpiekniejsza była w kamperach wigilia na Krecie pod drzewem beniaminka.Kazdy cos zrobil poda l na stół i było wspaniale.Wiosna gdzies pojedziemy,ale przyszla zima /no jak doż...../,będzie w cieple.
zbyszekwoj - 2015-12-25, 17:24
Ja zamiast kółeczka wstawiałem gwiazdkę , bo też nie wiedziałem gdzie go szukać.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 17:41
Przechodzimy do wjazdu na Peloponez.Nie jedziemy na Messyne,a do niedokonczonej trasy z Diakofto,przez Kalawrite,do Kalamaty.Podpieramy się przwodnikiemPodróże z pasja,Grecja,oraz podpowiedziami ćhrisa woygera.Trasa samymi górami,powiem bardzo miejscami trudna,drogi niby dobre,ale ilość serpentyn przekracza wszelkie możlowości ,zwłaszcza dla kierowcy.Ja mogę co najwyżej hamować nogami.Ale my kochamy tą Grecje.Odległości nie są tak duże jak w wielkiej Hiszpani.Nie ma podrodze wielkich miast i molochów,stolice omijamy szerokim łukiem,poza Pireusem,to mamy koordynaty.Jedrek,podaę takie koordynasty jak Wam,no i Kaziu z którym czasmii się rozlączalismy,trafial bezbłędnie
Jedziemy nad samym morzem,ale pilnujemy Krzysia,bo stale chce gdzes indziej.Nad zat.Koryncka dużo fajnych miejsc,do kapieli.Korzystamy z niej zaraz za mostem.Potem skret na Kalavritę.Znana z terenow narciarskich oraz kolejki jadącej dolem wawozu Vouraikos.Pierwszy postój:Monastyr Mega Spileo.koordynaty N38°05,28.60"i E22°10,19.01".Zaraz sprawc
dze u Saluta.Najwiekszy problem,kopiuj,wklej,wytnij itd,to co robie nie tak często.Nie mam kreseczki u góry.Nomad,wklej trochę fotez z jaskini i Czarnej Madonny.Tadziu ,problem z fotkami wewnątrz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 17:59
Po wyjściu z monastyru,zaczyna padac,w Kalavricie szukamy noclegu,ledwo się udało przy samej stacji kolejki.Leje.Dimitsana,piękne miasteczko na stoku,w dole wąwóz i rzeka Lousios.W centrum koszmar,ale sprytny Grek,wycofal wszystkie auta za nami,moglismy się cofnąc i przejechać a za nami inni.Za 300metrow koniec miasteczka spokój wspaniały parking,wskazany przez Krzysia z forum.Mozna tu mieszkać no może tydzień,ale na stałe to nie doliny naszego kraju.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-25, 18:57
Fotki z urokliwej Dimitsany.
jedrek49 - 2015-12-26, 11:01
Basiu
Bardzo bardzo dziekujemy za opisy,zdjecia ,koordynaty GPS
Pisz jak najwiecej ,z Twoim GPS dam sobie rade
sliczne dzieki
jedrek49
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 16:52
Troche mi się pomieszalo,sa jeszcze fotki z Dimitsany,miejsce parkingowe tez.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:02
Nastepnego dnia jedziemy niedaleko,po 5 km zdejmujemy motor,psa zostawiamy i na wycieczke czas rszc.Mozna dojechać kamperem,dobry asfaly ale krety.Przy parkingu wysiadka i piechotka.W dole sltchać rzeke.Monastyr Prodromou,7 km asfaltem,pieszo nie zadaleko.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:20
cd
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:28
Drugi monastyr Filosofu,oddalony,ale jakos nie mo0żemy trafić ,wracamy.Parking,motor,i w druga strone,rzeka Lousios i wykopaliska Gortis.Tam lepszy asfalt i można dojechać do Megalopoli,ale auto mamy gdzieindziej.
MILUŚ - 2015-12-27, 17:33
Powoli planuję przyszłoroczną włóczęgę wakacyjną . Padło tym razem na Grecję . Czytając Twoją relację nie znalazłem odpowiedzi / może będzie później / na nurtujące mnie pytania . Czy w drodze do Grecji ; w trakcie pobytu czy podczas powrotu nie zetkneliście się z problematycznymi uchodźcami ? Pytam ; bo wychodzi na to ,że jesteście ostatnimi którzy tam byli
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:33
Teraz turkusy,troche inne,to rzeka
lousios,na dnie wąwozu o tej samej nazwie.Mozna tu biesiadować z namiotami.Rwaca,slyszymy ja przez cala wycieczke.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:41
MILUŚ napisał/a: | Powoli planuję przyszłoroczną włóczęgę wakacyjną . Padło tym razem na Grecję . Czytając Twoją relację nie znalazłem odpowiedzi / może będzie później / na nurtujące mnie pytania . Czy w drodze do Grecji ; w trakcie pobytu czy podczas powrotu nie zetkneliście się z problematycznymi uchodźcami ? Pytam ; bo wychodzi na to ,że jesteście ostatnimi którzy tam byli | Odpowiadam.Rozgladalismy się caly cas za uchodźcami.Wracajac Macedonia tez nic.Pytamy wreszcie pogadanego celnika Bulgara,a on na to oni ;nie chodzą tam gdzie przejścia graniczne,tylko gdzieś polami.Tak jak pisałam 11 państw,prawie wszystkie kraje bałkańskie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:46
To nie koniec dnia wycieczkowego wszystko w kierunku Kalamaty.Jeszcze po drodze Megalopoli z antycznym teatrem,niestety,malo uczęszczane przez turystow obiekty są niestety ogrodzone i pozamykane.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 17:56
Grecy w Astrakos podpowiedzieli by jechać do Agios Teodory.Niby po drodze,a droga kreta,wąska,asfalt,ale na mapie nawet tego nie ma.Krecimy się wreszcie sa napisy,jeszccze daleko.Fajne miejsce dużo knajpek,i dewocjonalii.Maleńki kościółek ,w środku rosna drzewa i jest rzeczka.Legenda:przed zamordowaniem Teodora przepowiedzilala,ze jej lzy zamienia się w rzeke,a włosy w drzewo.
Misio - 2015-12-27, 18:08
Super wyprawa, piękne opisy i piękne zdjęcia. My może kiedyś Waszymi śladami...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 18:10
Bouka.Szukam po kalendarzach,sa koordynaty,bez kropek,no i bezbłędnie jesteśmy przy plazy w Bouce.Nie ma pogody na kapiel,ale greczynki się kapia jest sobota 10 październik.Pytam laiki,ok sabato,nie Mesyna a Kalamata.Jedziemy.Pytamy kilka razy,bo to daleko,droga na Sparte.Plac kolo dużej hali targowej.Straganow cale mnóstwo,ale deszczu tez dużo.Przejasnia się kolo 14-tej.Kalamata laiki,sobota i środakoordynaty;N 37°02 52,07"i E 22°07 01,46".Brak fotek,ale wspaniale zakupy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-12-27, 18:38
Po zakupach,jeszcze chleb w Lidlu fajny pól razowi 1 kg-1,89euro.Robi się pogoda ruszamy kierunek Mani,ale nie głowna droka na Kardamili,a boczna droga na Avia.Jedna plaza,1 dzień,bo tam jakiś zabytek kawalek dalej jest piszczysta duza plaza.Zostajemy tu kilka dni.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:20
15 października,piątek wracamy do kalamaty,bo w sobote zakupy,potek jazda na Mani.Miejsce postojowe znajdujemy przy plazy gdzie sa korty tenisowe,obiekt prowadzony przez Ukraińców,co ulatwia zapytanie o wifi,jest niekodowane.Po zakupach na laikach i w łidlu z piekarnia ,ruszamy przez
kardamili,nowe apartamenty przy drodze do plazy przy jaskini Diru.To plaza typowa dla kamperow,ale bez wody.
Bronek - 2016-01-01, 19:27
Do twarzy Ci na Sportsterku Harleya.
To moje marzenie, komper i HD, niestety ściętej głowy ....przeklęte DMC
No i Grecja...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:33
Plaza Diru i jaskinia,oraz okolice
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:37
c.d i spotkanie z kamperem z zaloga Mirków.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:42
My zostajemy w Diru na noc,mirki jada.umawiamy się na jutro na podbój przylądka Tenaro.Rano zdzwaniamy się czekaja w Gerolimenas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:50
Jedziemy do Vathi,dalej na koniec Maani .do koNca przyl.Tenaro,idziemy na piechotę,tam i z powrotem1,5 godziny marsz.
widoki przepiedne,drogi asfaltowe,ale miejscami wąskie.Fotki nie oddaja tego co widzimy w rzeczywistości.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 19:57
do miasteczek z kamiennymi domami sa karkołomne drogi,nie jedziemy do wszystkich zakamarków.
piotr1 - 2016-01-01, 20:06
Super relacja.....
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 20:29
Dzięki,ale idzemy na sam przyladek do latarni.Tak sobie mysle zze,my się już nie odczepimy od Grecji,tak się dobrze tu czujemy.Boje się zachodu,w 2010 byliśmy,ale ile lat młodsi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 20:35
Jeszcze przyladek,jego zabytki,powrót i dojazd do Porto Kagio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-01, 20:44
Porto Kagio,bardzo chcieliśmy tu wrocic,bylismy w 2012,.Niestety już nie chcemy,zmieniło się.Nasza Maria nie jest już sobie szefową,wprawdzie dalej jest do tej tawerny parking,ale rzadza nowi wlasciciele.Mniiej sympatycznie.Miejsce bardzo urokliwe.Jest internet,dawniej nie było.Zamawiamy tylko raki,tzacyki,no i Maria pyta o brot,podaje wspaniale peczone kromki chleba na grillu,posmarowane oliwą.Jędrek 49 dla Ciebie 3 fotki z roku 2012.
toscaner - 2016-01-01, 20:52
Aż się chce jechać do tej Grecji w tym roku. Nie wiem czy się uda, ale może. Kto wie?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-03, 16:32
Mirek61,dzisiaj czytając Twój post w innej tematyce,kliknełam ,na twoje filmiki.Ja nie mam na razie co wklejać,prosze wejść na Mirka post i jest cała droga do Porto Kagio,oraz cala ich Grecja.Nic się nie chwaliłeś,ze wszystko kręcisz.Zaraz pokażę Zbyszkowi.Pozdrawiam Was Barbara
e
Mirekl61 - 2016-01-03, 17:00
Mirekl61 - 2016-01-03, 17:22
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-03, 18:13
Ale ladne zdjecie nawet bez okularow
Kropka - 2016-01-03, 23:50
No no Basiu - opalenizna majstersztyk!
Tak patrzę na tą twoją relację i foty i upewniam się w przekonaniu, że na Grecję trzeba dobrych kilka miesięcy. Oczywiście skorzystamy z waszych doświadczeń
Mirekl61 - 2016-01-04, 19:21
Porto Kagio
zbyszekwoj - 2016-01-05, 13:03
Ciekawe czy stąd z powrotem, czy pięcie się stromo pod górę?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-05, 13:39
zbyszekwoj napisał/a: | Ciekawe czy stąd z powrotem, czy pięcie się stromo pod górę? | ,to jest wjazd na parking,a przy wyjeździe trzeba stromo pod góre? nie wiem czy dobrze cie zrozumiałam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:10
Wkleje dziś fotkia opisy zrobie jutro.Dzis nie mam nastroju,jestem zmeczona,a fotki mam zmniejszone.Dziekuje mojej Kasi za pomoc.Z Mani jedziemy w rejon Githio i na 3 palecPeloponezu,cała wschodnia strona
jedziemy przez
Kotronas,wieje,cala droga w mieście zasypana piachem,ale spimy kolo zamkniętego hotelu.Dalej Sirdari,i inne miejsca ,ale nie ma dojazdu do plaz.
Pada deszcz.Wreszcie oojechalismydo lubianej plazy kolo Githip-
[/b]Mavrouni;N36°435829 i E22°340371.
plaz duza .hotele i kempingi,nasze miejsce jest dobre przy samym hotelu.Do plazy jest kilka dróg dojazdowychNie mam fotek,sa w innych relacjach np. 2012.Potem targ w piątek w Gtthio.Poniżej fotki z plaż za Skala,gdzie jest Lidl.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:13
Ponizej plaaz za Skala.Jest to rejon wylegu żółwi.Uwaga to ważne pakistany chcieli nas okraść na żólwia..
pusto tylko w dali pasterz kóz,stoimy jest przysznic,piekne wydmy,robimy co chcemy.Przychodzą na plaze dwaj młodzi ludzie,ja coś zagaduje,Z.nie słyszy i wpuszcza ich do kampera,myślal,że ja im pozwoliłam.Poszli.Za jakiś czas wracają wołając goł,gol,pokazuja jak by wyrys żólwiaa.Ja ciekawska biegne za nimi.Wolam za Z.zamknij kampera i weź aparat.Dobiega do nas Z.mowi biegnij sama ja wracam do kampera.ale miał przeczucie,biegne z nimi ,aż w końcu rysuja na piachu,no nie ma wszedł do wody.Tak jakbyśmy wracali,zobaczyli na wydmie jadace auto zagwizdali ,auto stanęło oni pojechali.Przychodze z psem do kampera,a Z.mowi ze był trzeci i już łapal za klamki,krzyknął-on uciekł.Czyli był ten z auta.Potem był na spacerze jeszcze jeden afgan.Wsiedlismy do kampera i spaliśmy pod kościółkiem w samym środku zielonch jeszcze pomarańczy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:18
Potem śpimy blisko Skali,zakupy w Lidlu z piekarnia,są Kazie jedziemy na ostatni palec,Oni do Monenvasi/byliśmy 2 razy/,my do Limni Geraki.Piękne widoki i morze po prawej stronie.Limni Geraki głęboki fiord z zatoka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:25
dalej do Kipasisi,przez wawóz.Sa trzy jakby miasteczka duże Kiparisi,Paralia z ładna plażą i Mitropoli z pięknym portem i plażkami.Sa sklepy,urocze miejsce.Inne kampry śa tęż,i stale jacyś turyści.Tu kilka dni,jest gdzie spacerować,no urocze miejsce,jak i całe wschodnie wybrzeże.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:29
Znowu nie sprawdziliśmy,no i co,jak tu nawrocic i się wycofać,na wielka plaze po drugiej stronie Kiparisi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:33
Kiparisi,Mitropoli i okoliczne wycieczki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:40
Ostatnie miejsce na wschodzie,przy bocznej drodze nie na Kosmas.Robią nowa droge,w przyszłym roku,dojedzie się prosto drogą wzdłuż morza,Fokiano
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:49
Koniec Fokiano,kościolek stojący otworem,z kluczem w drzwiach,chodziłysmy sobie tam zdruga Basia,dziekaowac za tak wspaniala podróż.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-08, 22:52
Nasze ulubione Sambatiki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-09, 21:13
Dalej droga do Nafplio.Śpimy na pięknej plaży za Astrakos.Zjawia się kamper z polski nie pszący na forum.Rano jedziemy dalej i zaglądamy do Kiveri.Baardzo nam się podoba,niemiec mowi jest wifi.Zostajemy tu.WOKOLO SAME SADY POMARAŃCZY.
.Tu sa już dojrzale nie tak jak w okolicach Githio.Super plaża pływam codziennie,pływa tez strszy pan,mój Zbysiu nie ma ochoty na wode.Woda przy plazy bardzo wygodnie.W miasteczku sklepy,ladny kościół.
alekug - 2016-01-22, 20:09
Basiu i Zbyszku - Gratuluję przepiękna relacja z Grecji . Jesteście niezastąpieni !!!! Pozdrawiam Aleksander Rzeszów
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-22, 22:14
Aleksander zapisaliśmy się do Czestochowy,ale nie wiem czy nie pojedziemy zaraz w kwietniu znów do Grecji,ale kierunek,Kavala,
Tasos wyspa ,aż do granicy z Turcja. :kawka:jutro pisze dalej
Bigos - 2016-01-22, 22:38
Dla mnie to jeszcze nie ten etap kamperowania . Inne kolory , inna pora roku, inne owoce, mało ludzi i inna temperatura. Ale wolałbym móc jeździć jesienią . te upały sa bardzo męczące.
darboch - 2016-01-25, 22:35
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Porto Kagio,bardzo chcieliśmy tu wrocic,bylismy w 2012,.Niestety już nie chcemy,zmieniło się.Nasza Maria nie jest już sobie szefową,wprawdzie dalej jest do tej tawerny parking,ale rzadza nowi wlasciciele.Mniiej sympatycznie.Miejsce bardzo urokliwe.Jest internet,dawniej nie było.Zamawiamy tylko raki,tzacyki,no i Maria pyta o brot,podaje wspaniale peczone kromki chleba na grillu,posmarowane oliwą. |
Byliśmy w 2015. Bardzo sympatyczni ludzie. Spaliśmy na parkingu a w tawernie trochę poucztowaliśmy i pewnie jeszcze tam wrócimy
jedrek49 - 2016-01-26, 09:22
witam
Darboch
prosze podaj dane GPS,w maju jedziemy na Peloponez i zagladnelibysmy w to piekne miejsce
dzieki
jedrek49
Beata i Leszek - 2016-01-26, 15:50
Brakował mi w tym roku pięknej Grecji cieplutkiego, błękitnego morza i tych uroczych widoków, które pokazujecie w te zimne, mokre dni:) Pozdrawiamy gorąco
darboch - 2016-01-27, 10:23
jedrek49 napisał/a: | witam
Darboch
prosze podaj dane GPS,w maju jedziemy na Peloponez i zagladnelibysmy w to piekne miejsce
dzieki
jedrek49 |
Jedziesz droga (jedyną) i na jej końcu jest Porto Kagio
Mirekl61 - 2016-01-27, 11:51
Barbara czekamy na dalsze opowieści z podróży.
Na tę beznadziejną pogodę za oknem, coś o gorących źródłach może ?
Piwo na zachętę
jedrek49 - 2016-01-27, 14:49
Witam
bardzo dziekuje za instrukcje dojazdu
na pewno miejsce to owiedzimy wiosna tego roku
Wiele osob bylo w Grecji na Peloponezie ,to moze ktos doradzi ,gdzie szukac najlepszych pomaranczy i cytryn jadac w maju i czerwcu,oraz w jakie dni sa targi warzywne w miasteczkach na Peloponezie
sliczne dzieki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 14:55
jedrek49 napisał/a: | witam
Darboch
dzieki
jedrek49 | ,Jedrek mało pisałam o Porto Kagio bo duzo było pisane w relacji z 2012.Szukaj Grecja strona 4 dalej Grecja a może 2012 autor zb.muzyk strona 8 cale Mani i Porto Kagio ,na końcu tej strony plaza Golden Beach czyli Vojdokidia.Sa moje koordynaty 8 cyfrowe.Musi być mapa 150 000 wtedy ciekawe miejsca wybieram z mapy.Kup sobie Grecja-podroże z pasją,wspaniały przewodnik firmy global.BAWA,kupila niedrogo na allegro,po mojej podpowiedzi.Ja bardzo się przygotowuje do wyjazdu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 15:15
Jędrek przecież pisze o rejonach pomarańczy,o targach też już zmniejszam fotki,będe pisać do nocy,aż skoncze.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 15:16
Skończylam na 5.XI.W Nafplio tez nie robiłam zdjeć,bo jesteśmy tu enty raz.Zalatwiamy,zakupy targ czyli laiki,sa tu w środe i sobote,w centrum,patrze jak ludzie ida z siatkami to już blisko.Ten rejon tez ma pomarańcze,w Tolo i Drepano.My gnamy głowna droga na Korynt.Przy głownej drodze ciagna się ogromne sady pomarańczy.Trafia się że sa ludzie zbieram sama i place 5 euro za duża skrzynie ponad 20kg,świeżutkie,2 dni temu dopiero skończyły się w domu.
zbyszekwoj - 2016-01-27, 15:22
jedrek49 napisał/a: | gdzie szukac najlepszych pomaranczy i cytryn |
Myśmy byli we wrześniu, pomarańczy dużo wszędzie , cytryn zero. Do Porto Kagio prawą stroną wzdłuż wybrzeża , ale powrót przez góry mijając kamienne wioski.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 17:50
Akrokoryntos,134 km od Nafplio.Duży parking,wycieczka męcząca ponad 10 km.Warto widoki na zatokę
Koryncka,wykopaliska,oraz ruiny twierdzy.
wszyscy jechali samochodami,a my
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 17:53
c.d
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:06
Jedziemy pokazać Kaziom wyspe Evia/Eubeja/.Troche to nam zajelo czasu.Prawa strona nieciekawa,jedziemy od mostu w Haldidzie,do góry prawa stroną,potem widok na plw.Pilon,aż wreszcie Loutro Edipson
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:20
Loutro,ladne duże miasteczko kurort,hotele i wille.Sa 3 plaże termalne.Jedna latem platna.Teraz opiekuje się nia jedna greczynka.Woda tak goraca,ze nie da się stać pod ściana skaly.W naturalnych grajdołach można wode regulować.Jak byliśmy latem,to nie dalo się usiedzieć,mozna było się polewac.Teraz po gorącu sru do chłodnego morza.Ciekawa jestem czy ktoś z Was tam był,a pisałam już o tym miejscu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:24
Spacery po mieście Loutro Edipson
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:33
po kilku dniach,jedziemy do końca wyspy,sa jeszcze jedne źrodla,ale małe,w miejscowosci Gialtra.Trafia się mechanik dokreca filtr oleju.W Agios Georgios nie ma promu,musimy się wrocic do Loutro,ale jest swieto w cerkwi.Ja robie fotki i wracam do kampera z poczęstunkiem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:44
Prom 32 euro,facio sprawdza z budki jaki duzy.Droga nie autostrada niedobra,,nie ma dobrego skrótu.No jesteśmy,tu koordynat sa potrzebne,gdyż przegradza autostrada.Rzeczka poszerzona,wspaniale.Jesteśmy my, Niemcy,oraz facio osobowka.Po drodze znowu rąbiac fotki,sa drzewa granatow,ale nie dzikie,cale sady.Pani daje mi sekator nie da się inaczej zerwać.Czestujemy batonikami,na koniec pani daje jeszcze ogromnego granata.Thermopile
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 18:45
Na dziś wystarczy,dobiegamy do końca wycieczki i relacji, Barbara
marekoliva - 2016-01-27, 19:04
Dziękujemy , tęsknimy za Grecją, nie wiemy kiedy będziemy mogli znowu pojechać. Twoje Basiu opisy i zdjęcia bardzo nam się podobają, fajnie się wspomina
Misio - 2016-01-27, 19:09
Ciekawe opisy i fotki.
Tak na marginesie, chciałem tylko napisać, że liście laurowe spod Leonidasa mamy do dzisiaj i mówimy na nie "termopile". Od razu wracają wspomnienia z urlopu w Grecji.
Pozdrawiamy i leci . Pa.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 19:29
Misio napisał/a: | liście laurowe spod Leonidasa | ,Caly wyjazd szukałam lisci,dużo jest podobnych ale nie pachna.Dopiero pytam Basiu a gdzie zbieralas,no udala się.Polecamy wszystkim wody Termopili no i liscie laurowe.dam jeszcze zdj,ecia kaskady,ale tam tylko tirowcy bywaja.Dobra wiadomość ani jednego psa błąkającego się.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 21:48
Ostatnie zakupy w Lammi,jazda na Trikale i
kalambake.Mereory omijamy znamy wszystkie.Po drodze widoki,drogia dobre,kierunek Kastoria,granica z Albania.Miast Podgradec nad j.Ochryd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 21:55
Albania-Podgradec,nad j.Ochryg.,nie to samo co Ochryd w Macedoni.Duże miasto,miejscami zaniedbane,taka Albania.Burki były wspaniale.
Kochaja pomniki, i nie wiem co jeszcze.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 22:12
Podgradec dalej spacer wzdłuż jeziora.Wyjazd,droga na Ochryd -Macedonia.Przy każdym domu kaki,lub owoc szarone,lub persemona.Jak zwykle idę z aparatem,wychodzi pani,okazuje się jest greczynka.Rwie dla mnie,wolamZ. by dal siatke i słodycze.Jak przełozylismy do kartona,to było ich sporo.Długo w domu dojrzewały.Musza być miękkie prawie robia się przeźroczyste.Troche cierpnie jezyk.Ja robię salatke owocowa,ale kroje w plastry,posypuje cukrem pudrem i cynamonem.Bomba witaminow.
Jest Macedonia.Paliwo disel po 49 dinaro.Bardzo tanio,tak dojechaliśmy do Kanionu Matka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-27, 22:20
Kanion Matka,mamy koordynaty od Mirka,ale i tak krążymy małymi drogami.Parking wieczorem zwalnia się możemy spokojnie spać.Rano poszliśmy piechotą zwiedzac.To nie sezon,jak my wracaliśmy to dopiero szli piersi turyści,łodzie były jeszcze nieczynne.Fajna wycieczka.wieczorem byliśmy w fajnej knajpce,oczywiscie "cewapcice.Fajnie swojsko,mozna normalnie pogadać,nie rozumie się 1,2 słowa,reszta normalka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-28, 11:52
c,d kanionu.Wnetrza knajpki robiłam rano poszlam do gazdaricy,zapytac jak robila biala kapustę,wtedy pokazala mi wszystkien sale.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-28, 12:03
jeszcze kilka fotek.Dalej jedziemy przez Skopje,bez postoju.Wyczytalam o monastyrze Pantelejmonaze starymi freskami ,znajduje się w Gorni Nerezi.Bladzimy szukamy,kawałek prowadzil nas młody człowiek.Końcowka pod gore serpentynami.Jest,ale niestety zamknięty.Cały teren wokół turystyczny z typowymi macedońskimi domami,takie jak w Ochrydzie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-28, 12:12
Skopje,ps poprowadził nas o0 dziwo,przez samo centrum miasta.Tam gdzie sa nowe muzea,hotele,pomniki,fontanny.Zakaz wjazdu,nim nawrocilismyudalo misie zrobić kilka fotek,obiektow,wczesniej byliśmy w Skopje z 2 dniowym postojem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-28, 12:26
Z mapy ,patrząc,wymysliłam ze blisko Bułgaria.Drogi złe,na nr 1 przebudowaq,gdyby nie zakupy w kauflandzie dla nas i córki,to szkoda jechać.Kombinujemy,troche Serbi,bo tam blisko przez most na elektrowni,dalej niepłatny.Winietka w Bulgari 10 lewa,trzeba szukać stacji benzynowej na której sa.Rumunia 3 euro .Gnamy prosto do basenow wegierskich.Lubiane Ceresszolo potem sprawdzamy Karcag ,a zostajemy 10 km dalej w Berek .Za trzecim razem wreszcie podobają mi się te baseny.Dobudowane kryte,nowe wejście,parkowanie przy samym basenie.Wstep senior 1000ft.Maly basenik z lecznicza woda,na gl.1metr,prawie miałam dla siebie.Rano 5 osob,koło południa kilkanaście,dopiero po południu trochę więcej. Do domu wrocilismy 24 listopada,trasa przez Ozd.Tornala,Poprad do Krakowa.Proszę pytać o szczegóły.Pozdrawiam moich czytelników Barbara Muzyk
izola - 2016-01-28, 16:51
Ceresszolo , google nie wyswietla ...pewnie literówka ? napisz jak się zwie ten ulubiony basen
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-01-28, 17:53
Cserkeszolo,przy drodze nr44na forum jest pisane pod Wegry baseny.To co ja pisze a wg.mnie ważne.Jest tam teren odkryty i aqva park w jednym ogrodzeniu i jednym bilecie,teraz dla dorosłego 1400ft.My na 1-2 dni nie stajemy na kempingu,a stoimy blisko głównego wejścia,płacąc parking 100ft za godz.od 8-18tej.
|
|