| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Problem z ciepłą wodą
szymano - 2015-12-24, 12:09 Temat postu: Problem z ciepłą wodą Cześć,
mam problem w Dethleffs, zamontowane jest urządzenie Truma Combi (E) CP plus ready.
Niestety od paru dni mam problem z wodą. Jak odkręcam zimną to leci jak powinno, od razu.
Natomiast, gdy odkręcę wodę ciepłą przez pierwsze sekundy a od niedawana minuty leci powietrze. Trzeba poczekać, aż napełni się woda w bojlerze i dopiero zaczyna lecieć woda ciepła.
Również nie mogę zagrzać wody w bojlerze. Więc leci to zimna woda z kranu gdzie powinna lecieć ciepła
Mój wniosek jest taki:
Woda z bojlera cofa się do zbiornika. Więc nie daje się zagrzać jak i za każdym razem musi na nowo nalecieć do bojlera.
Może to zawór zwrotny jest uszkodzony?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Chciałbym 23.12 wyjechać na tydzień a ciepła woda jest potrzebna.
Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=f6l763KJvKU
MILUŚ - 2015-12-24, 14:41 Temat postu: Re: Problem z ciepłą wodą
| szymano napisał/a: | ................
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Chciałbym 23.12 wyjechać na tydzień a ciepła woda jest potrzebna............. |
Skoro miałeś wyjechać wczoraj to czemu z pytaniem czekałeś do dzisiaj ?
martini44 - 2015-12-24, 14:50
automatyczny zawór nie spuszcza Ci wody z bojlera ??
MILUŚ - 2015-12-24, 14:57
Też tak myślałem ; ale wtedy spuszczałby też zimną ze zbiornika . Tak przynajmniej u mnie jest
frólik - 2015-12-24, 15:14
Możliwe że zawór spuszcza wodę ze zbiornika Trumy, zimną natomiast masz w kranach ponieważ leci po włączeniu pompy i do kranów i do Trumy (trójnik).
Spójrz pod kampera czy nie ma kałuży - najprościej.
Jeśli to CP plus czy nie wyświetla Ci żadnego kodu błędu ?
szymano - 2015-12-24, 15:21
Mam wyjechać 27 mój błąd
Zawór który spuszcza wodę w razie mrozu jest cały czas zamknięty.
I kałuży pod camperem nie ma.
Teoretycznie jest to ten zawór zwrotny. Czy on może znajdować się w pompie ?
szymano - 2016-01-02, 14:30
Zamontowalem zawór zwrotny i jest po problemie. Dzieki za pomoc.
Socale - 2016-01-02, 15:07
| szymano napisał/a: | | Zamontowalem zawór zwrotny i jest po problemie. Dzieki za pomoc. |
Nie, nie jest po problemie.
Zastosowałeś środek doraźny. Jeśli woda zaczęła się cofać, to masz uszkodzone membranki w pompie ciśnieniowej.
Ostatecznie przestanie z czasem pompować wodę. Albo nie daj Bóg przeciek między pompą a bojlerem. To oczywiście hipoteza.
Argo - 2016-01-02, 19:57
W moim kamperku też jest zaworek zwrotny na zasilaniu bojlera i dlatego nie wolno przedmuchiwać powietrzem celem opróżnienia z wody na zimę. W każdym bojleżrze tak domowy jak kamperowym zaworek musi być.
Socale - 2016-01-02, 20:45
Zgoda Argo, zaworek musi być, ale jeśli objawu nie było a się pojawił to coś uległo.
Co innego gdyby WYMIENIŁ uszkodzony zaworek, a co innego że go WSTAWIŁ nie lokalizując przyczyny.
Rozumiesz różnicę?
Argo - 2016-01-02, 21:35
Przyczyn uszkodzenia może być wiele trudno je zdiagnozować. Ważne, że wymienił (dołożył) i działa, teraz może stary wyrzucić i nie zawracać sobie głowy przyczyną awarii. Jak w krótkim czasie drugi walnie to będzie problem.
Socale - 2016-01-02, 21:53
Ale jeśli faktycznie nieszczelne są membranki w pompie, to będzie postępować i przyjdzie chwila że w ogóle kropli nie napompuje.
Argo - 2016-01-02, 22:02
Co tak sie uczepiłeś tej pompy, czy ma układ ciśnieniowy czy czerpalny, zaworek zwrotny musi być sprawny, bo bez niego układ bojlera nie zadziała, ciśnienie startowe wody w bojlerze musi być bez względu na używanie wody zimnej.
Socale - 2016-01-02, 22:20
W układzie ciśnieniowym pompa membranowa pełni rolę zaworu zwrotnego.
.
.
| szymano napisał/a: | | Zamontowalem zawór zwrotny i jest po problemie... |
Zamontowalem NOWY zawór zwrotny i jest po problemie...
lub:
Wymieniłem zawór zwrotny i jest po problemie...
lub:
Zamontowałem dodatkowy zawór zwrotny i jest po problemie...
.
Tak napisane wyjaśniałoby wszystko, to nie kwestia interpretacji , ja rozumiem tak jak czytam.
Jeśli nie pompa to nieszczelność połączeń i woda w podłogę bo przed zamontowaniem zaworu gdzieś ta woda uchodziła tak?
Argo - 2016-01-03, 10:00
Ściągnij i popatrz na jakiś schemat z bojlerem, doszkol się z rozszerzalności ogrzewanej cieczy i jak nauka nie poszła w las to będziesz oświecony. Kończę swoją dyskusję w temacie.
Gewehr - 2016-01-03, 10:16
Nie wszystkie instalacje mają zaworek, wystarcza sama pompa ciśnieniowa. Przeważnie tak jest w starych konstrukcjach.
Socale - 2016-01-03, 13:55
| Argo napisał/a: | | Ściągnij i popatrz na jakiś schemat z bojlerem, doszkol się z rozszerzalności ogrzewanej cieczy i jak nauka nie poszła w las to będziesz oświecony. Kończę swoją dyskusję w temacie. |
To do mnie?
Argo, odnoszę wrażenie że absolutnie nie rozumiesz co napisałem po polsku i w zrozumiały sposób. Możesz mnie mieć za kretyna, lata mi to, ale na litość... przeanalizuj to co sam napisałeś bo zarzutami wobec mnie, powyższym cytatem zaprzeczasz sam sobie.
Zablokuj zaworami bojler i zagrzej wodę.
gino - 2016-01-03, 14:04
chłopaki...spokojnie
przecież kolega stwierdził że | szymano napisał/a: | | jest po problemie. |
a wy..macie z tym problem
dajcie na luzik
Socale - 2016-01-03, 14:18
Grzesiu, prawidłowa naprawa to znalezienie przyczyny a nie stosowanie doraźnie półśrodki.
W życiu w swoich przedmiotach/samochodach/urządzeniach/sprzętach nie idę na łatwiznę do puki nie poznam wady od sedna strony.
Potem można stosować inne rozwiązania. Ale to nie ważne, rozzłościło mnie odwoływanie do mojej wiedzy bez podjęcia choćby próby wysiłku w logicznym myśleniu, samemu jej nie mając.
To nie jest fer.
Ok, ale to jest forum, nie warto się wirtualniue kłócić dlatego klasyfikuję to jako zdrowa polemika - tak jest łatwiej.
gino - 2016-01-03, 14:41
| Socale napisał/a: | | Grzesiu, prawidłowa naprawa to znalezienie przyczyny a nie stosowanie doraźnie półśrodki. |
zgoda, ale dlaczego uważasz, że przyczyny nie znalazł i nie usunął usterki?
tym bardziej, ze dziwną dyskusję prowadzisz z....kimś kto tego nie naprawiał
nie mówiąc już o tym, że tak na prawdę, to obaj nie wiecie co było powodem awarii
Socale - 2016-01-03, 17:18
Zgadza się, dlatego chciałem uświadomić założyciela o ew. rzeczywistości.
|
|