Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Jaki koszt naprawy????

Galaxik - 2015-12-24, 22:38
Temat postu: Jaki koszt naprawy????
Camper firma Sunlight 2015 rok
pytanie do osób znających temat naprawy Camperów
.jaki koszt naprawy założyć??
metoda naprawy???
wymiana elementów ??
naprawa elementów???

martini44 - 2015-12-24, 23:20

firma S-Camp z Bierunia.... zajmuję się tą marką więc zrobią kosztorys..... polecam szczerze bo cały czas serwisuje u Nich swoje kamperki....
Wojciechu - 2015-12-25, 21:43

Widziałem podobną naprawę - połowa długości Twojego wgniecenia, kamper z początku lat 90, Łódż ul. Mazurska - coś około 1600 złociszy. :spoko
ferguson - 2015-12-26, 09:40

prof-os napisał/a:
Widziałem podobną naprawę - połowa długości Twojego wgniecenia, kamper z początku lat 90, Łódż ul. Mazurska - coś około 1600 złociszy. :spoko

Nie wiem co widziałeś i w jaki sposób było to naprawiane, ale te uszkodzenia które widać na zdjęciach, żeby naprawić profesjonalnie, czyli bez widocznych śladów naprawy to wymiana całego zewnętrznego tylnego i bocznego poszycia do listwy lub składania łączącego blachy. Oczywiście konstrukcja naroża do naprawy i sklejka wewnątrz do wymiany, także do łączeń. Koszt samych materiałów to około 2500 zł.

Rav - 2015-12-26, 14:03

ferguson napisał/a:
Koszt samych materiałów to około 2500 zł.

I to jeszcze chyba przy założeniu "mega promocji". Kiedyś szukałem oryginalnej blachy do przyczepy Hobby. Za jeden arkusz długości 4 m wołali 400 Euro + koszt wysyłki z Niemiec. A gdzie reszta?

Przypuszczam, że za 3-4 klocki da to auto zrobić, ale z zastrzeżeniem, że będzie to "naprawa druciarska", czyli bez gruntownej naprawy konstrukcji, sztukowaniu i szpachlowaniu blach.

Za 1600 zł to ja bym nawet nie podjął się demontażu i ponownego montażu elementów wnętrza, żeby dostać się do konstrukcji ścian.

CORONAVIRUS - 2015-12-26, 14:09

podgrzać suszarką i powinno wyskoczyć bez śladu ... to nowa fura , 2015 ... elementy pamiętaja jeszcze kształty fabryczne :-P
Argo - 2015-12-26, 15:32

Rav napisał/a:
ferguson napisał/a:
Koszt samych materiałów to około 2500 zł.

I to jeszcze chyba przy założeniu "mega promocji". Kiedyś szukałem oryginalnej blachy do przyczepy Hobby. Za jeden arkusz długości 4 m wołali 400 Euro + koszt wysyłki z Niemiec. A gdzie reszta?

Przypuszczam, że za 3-4 klocki da to auto zrobić, ale z zastrzeżeniem, że będzie to "naprawa druciarska", czyli bez gruntownej naprawy konstrukcji, sztukowaniu i szpachlowaniu blach.

Za 1600 zł to ja bym nawet nie podjął się demontażu i ponownego montażu elementów wnętrza, żeby dostać się do konstrukcji ścian.

Za 3-4 klocki, ale euro

Wojciechu - 2015-12-26, 15:41

Szanowni koledzy „ferguson” i „Rav” – pisałem , że widziałem podobną naprawę – nie że ta naprawa będzie kosztować 1600 zł. W naprawie kampera z 1989r została wyprostowana blacha i scalony narożnik na długości ok. 25cm. Nałożona listwa maskująca od relingu do zderzaka i wymiana obrysówki. Zrobiona to u jednego z nielicznych fachowców w Łodzi. Sądzę, że nie wymieniano rusztowania wewnętrznego tego kawałka. Zrobiono to estetycznie ku zadowoleniu właściciela kampera. Nie oceniajcie fachowości napraw oraz mojego posta. Skupcie się na pomocy koledze i tu zachwalajcie swoją fachowość. Pozdrawiam serdecznie.

„Galaxik” - życzę obyś trafił na fachowców, którzy Ci pomogą - nie dyskutantów. :spoko

ferguson - 2015-12-26, 16:37

Blacha nie jest z przetłoczeniami, więc można zastosować zamiennik (aluminiowa gładka o grubości powyżej 1 mm), a potem lakierować. Co do sklejki wewnętrznej szukać tylko oryginału, niestety koszt arkusza 1250x2500 mm to około 60 euro. Klej do płyt warstwowych f-my Henkel (Macroplast) lub f-my Multibond itp.