| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Od nowego roku 2016
Rawic - 2015-12-26, 09:07 Temat postu: Od nowego roku 2016 § 1. W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów
oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2015 r. poz. 305 i 1077) w § 7 po ust. 8 dodaje się ust. 8a
w brzmieniu:
„8a. W przypadku gdy obciążony albo nieobciążony bagażnik został zamontowany na kuli urządzenia sprzęgającego
albo zintegrowany z nadwoziem pojazdu, w sposób naruszający art. 60 ust. 1 pkt 2 ustawy, bagażnik powinien
być wyposażony w:
1) światła, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3–5, 7, 8, 12–14, spełniające wymagania określone w załączniku nr 6
do rozporządzenia;
2) miejsce przewidziane do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, spełniające wymagania określone w załączniku
nr 5 do rozporządzenia.”.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r.
Łaczę pozdrowienia świąteczno- noworoczne, wszystkiego dobrego!
Fux - 2015-12-26, 09:13
Wesołych Świąt.
Tablica ma być z WK. Plastikowe odpadają?
CORONAVIRUS - 2015-12-26, 10:09
można sobie odkręcić z samochodu i przyczepić do rowerowni
Ahmed - 2015-12-26, 11:54
| BIORCA napisał/a: | można sobie odkręcić z samochodu i przyczepić do rowerowni |
Zapomnij
nercedes - 2015-12-26, 12:15
To do platformy na skuter trzeba by było wykupić taką samą tabliczkę jak ma auto ???
moskit - 2015-12-26, 12:25
[quote="nercedes"]To do platformy na skuter trzeba by było wykupić taką samą tabliczkę jak ma auto ???
Trzeba,ale to chyba dobra wiadomość że nie trzeba odkręcać, przykręcać tylko można mieć trzecią
Rawic - 2015-12-26, 20:48
| Fux napisał/a: | | Tablica ma być z WK | tak, można już nabyć trzecią tablicę
światowiec - 2015-12-26, 23:10
Nareszcie będzie normalizacja przepisów
gino - 2015-12-27, 07:09
| Rawic napisał/a: | | tak, można już nabyć trzecią tablicę |
jeszcze nie można, ale od 1stycznia 2016 owszem...
tablica będzie kosztować 52,50
kwota ta wnika z opłaty za tablicę rejestracyjną 40 złotych plus 12,50 za nalepki legalizacyjne.
Wydanie tablicy jest potwierdzane w dowodzie rejestracyjnym zgrabnym wpisem „BAGAŻNIK”.
mało gdzie o tym piszą, ale po nowym roku, kupując samochód warto się upewnić czy sprzedający nie otrzymał dodatkowej tablicy rejestracyjnej
jeśli trzecia tablica została wydana,sprzedający ma obowiązek ją przekazać.
gdyż podczas przerejestrowywania autka trzecią tablicę również musimy oddać
jeśli jej nie dostaniemy, lub została utracona, należy przedstawić oświadczenie o jej zgubieniu
krzysioz - 2015-12-27, 07:51
Za kazda tablice w WK musimy zaplacic , wiec teoretycznie kupujemy ja " na zawsze" . W takim razie , czy legalne jest żądanie zwrotu tablic przy przerejestrowywaniu pojazdu ? Teoretycznie musieli by je odkupić ?
janus - 2015-12-27, 07:59 Temat postu: Re: Od nowego roku 2016
| Rawic napisał/a: | (...)
„8a. W przypadku gdy (...)
albo zintegrowany z nadwoziem pojazdu, w sposób naruszający art. 60 ust. 1 pkt 2 ustawy, bagażnik powinien (...) |
Jeżeli bagażnik został zintegrowany tzn, że można tablicę przenieść z pojazdu bo stał sie jego częścią (po integracji, a nie jakimś tam przykręceniu).
Rawic - 2015-12-27, 09:17
| Rawic napisał/a: | | To do platformy na skuter trzeba by było wykupić taką samą tabliczkę jak ma auto ??? | moim zdaniem tak, bo ta platforma jest rodzajem bagażnika zintegrowanym z nadwoziem pojazdu.
SlawekEwa - 2015-12-27, 09:22
Co w takim razie z bagażnikami na hak np marki Thule jeśli zasłaniają wszystko co możliwe z tyłu auta?
Rawic - 2015-12-27, 09:27
| janus napisał/a: | | (po integracji, a nie jakimś tam przykręceniu). | trochę masz racji, użyto niewłaściwego słowa, chcieli być górnolotni a wyszło nijako.
Znalazłem w Wikipedii rodzaje integracji, ale żadna nie podchodzi do przykręcenia bagażnika.
Integracja automatyki
Integracja ekonomiczna
Integracja etniczna
Integracja europejska
Integracja horyzontalna
Integracja społeczna (socjologia)
Integracja systemów
Integracja (psychologia)
Integracja w edukacji
Integracja w zarządzaniu
Integracja wertykalna
Integracja (magazyn niepełnosprawnych)
Integracja (pismo literackie)
Rawic - 2015-12-27, 09:33
| Cytat: | | Co w takim razie z bagażnikami na hak np marki Thule jeśli zasłaniają wszystko co możliwe z tyłu auta? | no nie każdy zasłania, ja mam taki który jest wysoko nad lampami i tablicą, więc będę dalej go używał
SlawekEwa - 2015-12-27, 09:47
| Rawic napisał/a: | | no nie każdy zasłania, ja mam taki |
Ja mam taki i co http://www.camperteam.pl/...ica++baga%BFnik
gino - 2015-12-27, 09:48
| SlawekEwa napisał/a: | | Co w takim razie z bagażnikami na hak np marki Thule jeśli zasłaniają wszystko co możliwe z tyłu auta? |
W nowych przepisach wskazano też szczegółowe zasady dotyczące warunków montażu bagażnika na haku holowniczym. Wyraźnie zaznaczono, że możliwa jest sytuacja, gdy użytkowany bagażnik zasłania tylne światła pojazdu - wtedy dozwolony będzie wyłącznie bagażnik, który posiada własne światła zewnętrzne. Podstawowym warunkiem jest oczywiście posiadanie bagażnika mającego odpowiednie miejsce, gdzie można wstawić tablicę.
Czytaj więcej na:
http://rowery.trojmiasto....n97522.html#tri
maga - 2015-12-28, 16:28 Temat postu: Trzecia tablica rejestracyjna będzie legalna Trzecia tablica rejestracyjna będzie legalna
http://moto.wp.pl/kat,895...l?ticaid=116330
gino - 2015-12-28, 16:51
maga, o tym właśnie jest ten temat
od pierwszego postu o tym debatujemy
nercedes - 2015-12-28, 19:13
W urzędzie namawiali mnie żebym bagażnik zarejestrował jako przyczepę lekką i co płacić OC na przyczepę jestem ciekaw jak by było z przeglądem .A teraz po załatwieniu takiej trzeciej tablicy została by przyczepa której nie idzie sprzedać ani wy złomować bo jej niema i nie było a jak ją wyrejestrować ??? Ściągnąłem z auta dałem na platformę i tak jeździłem , platforma była tak blisko zderzaka ze ciężko by było zobaczyć czy jest na aucie No to trzecia tabliczka legalna to może teraz legalnie zrobią ze będziemy sobie rejestrować auta na czas ograniczony albo zaczniemy zbierać podpisy o zmianę w rejestracji aut na czas ograniczony Budujmy remontujemy i po co wtedy płacić OC
rosomak - 2015-12-28, 19:39
....Nercedes- czytałem gdzieś, ze kampery można czasowo wyrejestrować ale jednak dla utrzymania ciągłości ubezpieczenia (PZU) musimy zapłacić
5% całorocznej składki. Nie próbowałem tej metody ale zainteresowani mogą dopytać u ubezpieczyciela. Może inne firmy też tak mają. Pozdrawiam
nercedes - 2015-12-30, 22:32
Nie wiem czy tak jest alem się dowiem bo jednego kampera mam w PZU
Pawcio - 2016-01-01, 22:51
| rosomak napisał/a: | | ....Nercedes- czytałem gdzieś, ze kampery można czasowo wyrejestrować |
Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości.
Chyba, że ktoś ma kampera zarejestrowanego jako samochód ciężarowy lub naczepę
Rawic - 2016-01-03, 08:43
Od 1 stycznia 2016 roku przestanie obowiązywać tzw. opłata recyklingowa, to dobra wiadomość dla chętnych do nabycia używanego kampera z zagranicy, czy używanego blaszaka do zabudowy.
Bronek - 2016-01-03, 09:17
Zbysiu Wszystkiego.....
Też usłyszałem rano TV
Ale wczoraj jechaliśmy do kina w Koszlinie
Aby tam dojechać mija sie trzy stacjonarne radary i czasem jeden śmietnik.
Kurde jak fajnie ......WSZYDTKIE POZAKLEJANE FOLIĄ
PS.
Nie mam nic przeciwko radarom ustawionym z sensem , w w/w przypadku tylko jedrn stał OK Inne to typowe maszynki produkujące kasę
frólik - 2016-01-03, 09:28
Odnośnie wykorzystania pustych budek po fotoradarach, to proponuję zainstalować w nich przyłącza 230V, wody i naklejek Free ... się rozmarzyłem
Bronek - 2016-01-03, 10:03
| frólik napisał/a: | Odnośnie wykorzystania pustych budek po fotoradarach, to proponuję zainstalować w nich przyłącza 230V, wody i naklejek Free ... się rozmarzyłem |
Póki co jest zima , mróz ......ja miłośnik zwierząt , proponuję karmniki dla ptaszków , na wiosnę pod dziurką na obiektyw , wstawić patyczek i mamy budki lęgowe.
To tam gdzie kamper nie mógłby stanąć.
W pozostałych przypadkach popieram Frólika
CORONAVIRUS - 2016-01-03, 12:02
| Rawic napisał/a: | Od 1 stycznia 2016 roku przestanie obowiązywać tzw. opłata recyklingowa, to dobra wiadomość dla chętnych do nabycia używanego kampera z zagranicy, czy używanego blaszaka do zabudowy. |
Burdel jaki powstał w związku z ta zmiana jest typowym dla naszych zwyczajów ... o zniesieniu 500 zł za recykling było wiadomo już od kilku miesięcy , im bliżej tej daty tym w necie pojawiało się więcej informacji odnośnie zamiany recyklingu na inny podatek/ tańszy o 100 zł/ pod nazwa przedpłata na coś tam .... internet huczał . Mnie to nie dziwiło bo w PL nic za darmo nie ma ...
Dwa miesiące temu rozmawiałem z kierownikiem WK / pracownice wiedziały , że dzwoni ale w którym kościele to juz nie / , niestety i on wiedział tyle co nic bo dostał dwie wytyczne co do zastosowania "znizki " w rejestracji o podatek recyklingowy ... w gestii urzędnika miało pozostać od którego momentu ma się liczyć ta zniżka... moim flagowym przykładem było kupno auta w grudniu i rejestracja go w PL w styczniu . Kupno , niekoniecznie transport , przekroczenie granicy itp... Odpowiedz była jednoznaczna , będzie się liczyła data z umowy czyli 500 zł + praktycznie i nowy 400 zł co wydawało się bzdurą do kwadratu .
Będąc w WK w/s wymiany dowodu na auto bez miejsc na pieczątki , ponownie zapytałem co z recyklingiem od nowego roku ...panienka z okienka stanowczo stwierdziła , że zakupy w grudniu będą obarczone opłatą i w styczniu . O nowym 400 zł nic nie wiedziała .
Dopiero pierwszego stycznia pojawiła się w necie wiadomość by uważać z kupnem , ponieważ ważna będzie jednak data przekroczenia granicy czyli deklaracja jak mniemam w UC bo tam akcyzę oblicza się w oparciu o kurs euro z dnia przejścia auta przez granice...
Na dziś jest tak , że UC w grudniu nudził się niemiłosiernie , celniczka wyznała , że tak jak w grudniu to już dawno się nie nudziły ale w styczniu dostaną po dupie , podobnie jak w WK gdzie spodziewają się wysypu ...
Dziś 500 zł nie pobierają i nowego 400 zł tez nie ale nikt chyba się nie spodziewa , że to tak będzie trwało dlatego jak kupować to właśnie teraz ... rejestracja w WK kosztuje 270 zł + tłumacz max 100 zł/ jeśli brif mały +duży + umowa niemiecka / + przegląd max 98 zł / sama identyfikacja to 60 zł / + akcyza / przy aucie za 1600 euro do 2000 cm3 to 210 zł + 17 zł / .
|
|