| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka electrolux rm 275 czym połaczyć wylot z kominem ?
Ignas - 2015-12-27, 13:08 Temat postu: Lodówka electrolux rm 275 czym połaczyć wylot z kominem ? Łatam swego staruszka i przyszła kolej na lodówkę.
Na 230V działa, na gaz nie odpala w ogóle.
Zacząłem od przeglądu instalacji usuwającej spaliny...
Jak się można domyślać była zapchana i co gorsze ujście spalin z tyłu z lodówki było połączone uszkodzonym kawałkiem (no włamie nie wiem czego) z kominem prowadzącym na zewnątrz.
Przelatałem przez hipermarkety budowlana, ale tam przewody spalin kominkowych od fi80 się zaczynają, a na "fajce" wychodzącej z lodówki fi30, a na krućcu prowadzącym do komina fi32 :-(
Nie wiem jakie tam występują temp. i zastanawiam się czym zastąpić ten uszkodzony kawałek przyłącza.
Nie jest to oryginalne rozwiązanie, z instrukcji wynika, że fajka z lodówki powinna bezpośrednio wchodzić w kruciec komina... ja mam jakieś 20-30 cm przestrzeni, którą muszę połączyć rurą... tylko jaką ?
Czy zda np. egzamin aluminiowa rura do gorącego powietrza stosowana w osobówkach ?
Ps. Może ktoś z Kalisza ma kawałek odpowiedniego przewodu, z chęcią odkupię,
MAWI - 2015-12-27, 14:21
Jak byś podesłał jakieś zdjęcia ,Łatwiej było by Ci pomóc . Swoją drogą nie licz ,że ktoś w Kaliszu posiada odpowiednie klamoty. Kalisz to nie Nowy Jork
Ale zacznij od zdjęć .Wiele osób ten temat przerabiało , ale i modeli tych urządzeń jest mnogo.
bercik - 2015-12-27, 14:35
Idealna rurka była by z nierdzewki ale aluminium też będzie OK
andi at - 2015-12-27, 16:32
Rurka do spalin aluminiowa giętka musi być podwójna. Rura w rurce
Najlepiej dorobić z nierdzewki
Ignas - 2015-12-27, 17:11
Z aparatem to nie bardzo jest jak podejść by zrobić dobre zdjęcie, udało mi się znaleźć instrukcję.
Tak jak na niej widać jeden element wyglądający jak fajka wchodzi do komina, który ma wylot na zewnątrz.
U mnie to wygląda jak na foto 1 (zielona złączka), te elementy są oddalone od siebie i trzeba je czymś połączyć.
Na obecną chwile mam 2 koncepcje:
1 - rura od gorącego powietrza z osobówki
2 - złączka gięta wydechu z osobówki (taka plecionka)
Niestety dziś niedziela i wszelkie motoryzacyjne pozamykane na głucho...
MAWI - 2015-12-27, 18:47
Już wiem. Istotnie powinny być dwie . Jedna w drugiej. Jak dasz jedną to też się nie poparzysz.
CORONAVIRUS - 2015-12-27, 18:50
rurka wchodzi w rurkę ...w czym problem ????????????????
Ignas - 2015-12-27, 19:15
| BIORCA napisał/a: | | rurka wchodzi w rurkę ...w czym problem ???????????????? |
W tym, że w oryginale one wchodzą jedna w drugą, a w realu i mojej zabudowie rurki są oddalone od siebie o kilkanaście centymetrów :-)
No i kombinuję czym wypełnić ten brak.
Gewehr - 2015-12-27, 19:26
Często dają taką: http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml
Jeśli masz jakieś obawy, możesz zastosować rurę od systemu Webasto. Jest ona stalowa, a ta z linku aluminiowa.
Edycja: Tu masz stalową Webasto: http://ogrzewania.net.pl/...%20Eberspaecher
wlodo - 2015-12-27, 19:39
Jak masz tam gdzieś jakiś złom,to podjedź,poszukaj na hałdzie aluminiowych rzeczy kawałek rurki która ma taką średnicę jak twoja dolna z fajką.
Taką samą,żeby ci weszła w tą górną.
Teraz jej dolną część rozklep na jakim wałku,na np.2 cm.
Po złożeniu zabezpiecz wkrętem żeby się nie rozłączyły.
Aluminium się łatwo obrabia,dasz radę.
A może znajdziesz kawałek z różnymi średnicami.
Zapłacisz 1 zł i po kłopocie.
Donat - 2015-12-27, 20:11
Miałem ten sam problem i rozwiązałem go w ten sposób: odciąłem kawałek aluminiowej rurki od odkurzacza domowego (żona nie zauważyła :-) średnica pasowała idealnie.
Ignas - 2015-12-27, 23:41
U mnie nie pasuje, tzn nachodzi na "fajkę" przy lodówce, ale już na wylot nie :-(
Panowie może macie jakiś namiar, gdzie sprzedają na wymiar, potrzebuje dosłownie 20 cm.
Yekater - 2015-12-28, 06:54
| BIORCA napisał/a: | | rurka wchodzi w rurkę ...w czym problem ???????????????? |
Znowu nie wiesz o czym piszesz.
Chodzi o przedłużenie czopucha.
Do rzeczy.
Jeśli nie będzie kawałka rurki w składnicy złomu, należy owinąć kawałek blachy ocynkowanej wokół trzonka do łopaty. Potem zrobić na połączeniu krawędzi blach zamek podobnie jak mają rury spalinowe stosowane w kozach.
Produkt spalania z palnika lodówki absorbcyjnej o mocy ok 100 W ma inne parametry niż spaliny z piecyka do ogrzewania pomieszczeń.
Ignas - 2015-12-28, 15:05
To może ktoś z mych okolicy posiada 50 cm rurki aluminiowej (ocynk) wewnętrzna fi30, ścianka 1mm ?
Ela i Andrzej - 2015-12-28, 22:49
Podjedz do marketu Li... me...n i kup róekę do budowy regału pasuje idealnie ,pozdrawiam kolarz .
Ignas - 2015-12-29, 13:30
Przelatałem wszystko co miałem pod ręką i... nic.
Na dzień dzisiejszy zamówiłem aluminiowy przewód dolotowy kolektora MOTO-MAX AL0008... powinien dać radę temperaturze spalin z lodówki.
Edycja:
Połączenie zrobione, mam nadzieję że długo wytrzyma.
Wykonane dokładnie tym przewodem dolotowym.
|
|