Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - ostateczna decyzja - szybki quiz

willyfog - 2016-01-01, 22:20
Temat postu: ostateczna decyzja - szybki quiz
Czesc

decyzja podjeta i wybor zawezony niemniej potrzebuje opini w zakresie marki gdyz ciezko mi ocenic trwalosc zabudowy i jej problematyke w uzytkowaniu.

Stanelo na tym ze kupujemy nowego kampera polintegre z 5ma miejscami do jazdy. Na placy boju pozostaly nastepujace kampery:

1) Adria Matrix Plus 670 SL (link do zdjec)
2) Elnagh Baron 73 G (link do zdjec)
3) Elnagh T-Loft 529 (link do zdjec)

O ile Barona T-Loft 529 widzialem o tyle pozostale 2 nie. W glowie kołacze mi że Adria powinna mieć lepsza jakość od włoskiego Elnagh ale czy to prawda nie wiem.

Prosze doradzcie gdyz chcialbym zamknac temat w ciagu tygodnia i wplacic zaliczke.
Dzieki z góry.

Andrut - 2016-01-01, 22:32

Hej,

jezdzilem kilkoma kamperami - na pewno nie mam takiego doświadczenia jak wygi z forum ale zdecydowanie najfajniejszy był Enlagh 530 - najlepszy układ ever. Jakość super i wogóle. Jest dostępny w scampie. Ten 529 ma moim zdaniem gorszy układ. Podróżowaliśmy w ekipie 2+2.

andi at - 2016-01-02, 09:12

Kolego nie patrz na markę tylko na rozstaw w środku
A możne trochę poczekać bo w tym roku maja wypościć na wiosnę nowy typ silników (jak chcesz kupić nowego)

willyfog - 2016-01-02, 11:09

andi at napisał/a:
Kolego nie patrz na markę tylko na rozstaw w środku
A możne trochę poczekać bo w tym roku maja wypościć na wiosnę nowy typ silników (jak chcesz kupić nowego)

Andi powiesz cos wiecej, cos wiadomo?

willyfog - 2016-01-07, 12:16

Nadal jestem w punkcie wyjscia, ciezko wybrac i wybrnac.
Mandus - 2016-01-07, 14:00

Ale to Ty będziesz jeździł, a nie np. ja - więc po ca ja mam wybierać za Ciebie :) ? Jeszcze Ci tylko namieszamy - to TWÓJ wybór - ja mam tak, że jak podejmę jakąś decyzje, to nie oglądam się za siebie i po prostu cieszę się z następstw swojej decyzji. Wybierz, co Ty uważasz razem z osobami, które bedą z Tobą jeździć i będzie dobrze ;)

Ale:
Jeśli możesz pozwolić sobie na droższy Elangh - T-Loft - to brałbym go, bo Baron ma mało finezyjne meble i ogólnie design - ale to oczywiście subiektywne moje wrażenie i to kwestia gustu. Ale cena jest OK. Ja rozważałem właśnie Barona 26G i jak zobaczyłem Roller Teama Zefiro, wnętrze, łazienkę itp. to decyzja mogła być tylko jedna - Roller, ale oczywiście tylko alkowa :) Wiec więcej nie pytaj, bo w końcu kupisz nie to co Ty chcesz tylko co inni by chcieli. Jak ja tak pytałem 4 miesiące temu jak Ty, to ktoś mądrze napisał że to kupno kampera to jest worek kompromisów - i to jest prawda.

willyfog - 2016-01-07, 22:00

Dzieki za radę. chyba dojrzałem. Jakoś tak w głowie ułożyło mi się że Adria ma wyższą jakość niż Elnagh. Więc stanęło na Adri. Dzięki jeszcze raz :pifko
Jakub - 2016-01-14, 14:55

powiem jeszcze cieakwostkę Elnagh a Adria: cena drzwi do garażu 1100 euro!! plus ramka! a Adria np brodzik cena 350netto. wiadomo ze AC kupujemy ale to b wazna roznica w tym ile co kosztuje potem...
Johny_Walker - 2016-01-15, 09:23

Jakub napisał/a:
powiem jeszcze cieakwostkę Elnagh a Adria: cena drzwi do garażu 1100 euro!! plus ramka!

W Hymerze za dodatkowe drzwi garażu płaciłem 500 EUR.

Andrzej 73 - 2016-01-15, 10:17

Johny_Walker napisał/a:
Jakub napisał/a:
powiem jeszcze cieakwostkę Elnagh a Adria: cena drzwi do garażu 1100 euro!! plus ramka!

W Laice 0 EUR
Będąc na targach przedstawiciel Knausa biorąc pod uwage nasze piorytety i dodatki naliczył nam cene blisko 80 000 EUR , wychodząc od ceny ok 59000E
:spoko

Johny_Walker - 2016-01-15, 10:23

Andrzej 73 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Jakub napisał/a:

W Laice 0 EUR
Będąc na targach przedstawiciel Knausa biorąc pod uwage nasze piorytety i dodatki naliczył nam cene blisko 80 000 EUR , wychodząc od ceny ok 59000E

Nie zero, a były w standardzie. To nie jest 0.
Ja mogę powiedzieć że mam ocieplone zbiorniki za 0 EUR, ale to też nieprawda. Nie były za darmo.

Jeśli jednak się mylę, to poproszę 100 szt drzwi do Laiki za 0 EUR. :)

Z tanimi markami jest tak że u nich wyposażenie dodatkowe kosztuje znacznie drożej, niż w drogich. Jeśli ktoś kupuje dobrze wyposażony kamper, to lepiej omijać tanie marki albo przynajmniej dobrze sobie porównać ceny pomiędzy nimi, bo różnice będą mniejsze niż gołych modeli.

Andrzej 73 - 2016-01-15, 10:34

Johny_Walker napisał/a:
Nie zero, a były w standardzie. To nie jest 0.
Ja mogę powiedzieć że mam ocieplone zbiorniki za 0 EUR, ale to też nieprawda. Nie były za darmo.

Czy to nie wychodzi za zero , jeżeli nie dopłacam?
Wyjazd na targi ma służyć własnie temu , aby na miejscu móc dobrać sobie odpowiednią zabudowe.

Qcyk - 2016-01-15, 13:06

Adria ciepła i trwała. W nowych modelach b, dobre wykonanie. Jeździłem 3 lata i mogę polecić.
willyfog - 2016-03-16, 18:16

wiec po całym tym poszukowaniu złożyłem zamowienie na nowego Matrixa Plus 670 SL, odbiór za 2 miesiące, juz nie możemy sie doczekać.
Plan wykorzystania ambitny: 2 weekendy w maju, w czerwcu wyjazd na 2 mecze Euro 2016, lipiec sierpien Włochy objazdówka, a później się zobaczy.

MisioKRAK - 2016-03-16, 18:27

Gratulacje !!
To jak przyjedzie to czekamy na fotki :)

oliko - 2016-06-03, 19:05

No sadze , że wybór znakomity teź mam od niedawna adrie matrix 670 rewelka . Gratuluję