Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Sprinter 316, foto/video blog , start budowy ; )

sok - 2016-01-02, 22:59
Temat postu: Sprinter 316, foto/video blog , start budowy ; )
witam ; )

startuje swoj projekt , jest na kim sie wzorowac, ale kilka pomyslow jest autorskich, bede regularnie sie chwalil oraz zaczerpywal opini. ( przepraszam za gramatyke slaba oraz brak polskich znakow ). Zapraszam kazdego do dyskusji i wyrazania swoich opini. Krytycznych opini prosze rowniez nie szczedzic , JW licze na Ciebie ze bedziesz czuwal ; )

pierwsze pytanie :

1) Ogrzewanie - czy ktos ma doswiadczenie z Webasto Dual Top Evo 8

https://www.youtube.com/watch?v=SbkpWYHy7vo

widzialem to na targach NEC kilka miesiecy temu , podoba mi sie mozliwosc zamontowania pod samochodem. Drogie , ale wiem ze bedzie to sluzyc nastepne 6-8 lat .

wiem ze alternatywa jest Truma Combi D 6 (E) ( ale nie jest zaprojektowana do montowania pod autem )

https://www.truma.com/int...r-combi-d-6.php

Dodam ze chce zamontowac to do Sprinter 1940 wysoki i 4800 dlugi .

kolejne moje pytania beda dotyczyly okna dachowego , bagaznika dachowego , toalety i brodzika prysznica , ale to troszeczke pozniej.

po niedzieli odbieram samochod wiec beda pierwsze zdjecia ; )

Kuba L. - 2016-01-20, 18:51

jak tam auto odebrane? może byś jakieś zdjęcia zapodał na forum, było by co podoradzać itp ;)
frólik - 2016-01-23, 22:10

Również jestem ciekaw czy ktoś z Was używa Webasto Dual Top .
Coraz więcej argumentów przemawia do mnie za tym rozwiązaniem zamiast ogrzewania gazowego.
Sok oczywiście będę "kibicował" Twojej budowie :spoko

andi at - 2016-01-23, 23:34

Mam webasto
Po włączeniu trochę śmierdzi i słychać je ale jak nagrzeje to mruczy sobie (coś za coś )
Wiadomo ze musi mieć prąd .Nie wiem jaki to model (nie ma elektroniki ) Jest ciepło i to się liczy

frólik - 2016-01-24, 11:31

Andi, chodzi o to że Webasto Dual Top podgrzewa również wodę i jest alternatywą dla Trumy D przy czym Webasto można zamontować pod podwoziem (prawdopodobnie - dlatego pytam) a piec Trumy nie.
Była by to duża oszczędność miejsca, co nie jest bez znaczenia w zabudowie typu Van.
Czy tak jest u Ciebie, czy masz bojler do podgrzewania wody gazowy ?

koder - 2016-01-24, 13:25

frólik napisał/a:
Andi, chodzi o to że Webasto Dual Top podgrzewa również wodę i jest alternatywą dla Trumy D przy czym Webasto można zamontować pod podwoziem (prawdopodobnie - dlatego pytam) a piec Trumy nie.

Typowe "mokre webasto" (tj. Webasto Hydro Top, Eberspächer Hydronic) też można wykorzystać do podgrzewania wody i wnętrza (podłogówka, radiatory, nagrzewnice, boiler). Na forum jest kilka zabudów korzystających z tego rozwiązania, w tym przynajmniej jeden w ciągłej intensywnej eksploatacji.

frólik - 2016-01-24, 13:52

To wiem, mnie jednak chodzi konkretnie o Dual Top, czyli Webasto z bojlerem i doświadczenia związane z jego użytkowaniem np. w okresie zimowym.
toscaner - 2016-01-24, 13:54

A to Webasto Dual Top to nie po prostu Webasto + zbiornik z wężownicą? Przecież mając dowolne mokre webasto zrobienie grzania wody to już pikuś. Dodatkowy koszt ze 100-150zł i do tego to my wybieramy ile litrów grzanej wody chcemy. 10l, 20l, itd.
koder - 2016-01-24, 15:25

frólik napisał/a:
To wiem, mnie jednak chodzi konkretnie o Dual Top, czyli Webasto z bojlerem i doświadczenia związane z jego użytkowaniem np. w okresie zimowym.

Rozumiem, to jednak temat w "Budujemy kampera", więc domyślnym wektorem odpowiedzi jest "pomoc dla zakładającego wątek".

frólik - 2016-01-24, 16:42

koder napisał/a:

Rozumiem, to jednak temat w "Budujemy kampera", więc domyślnym wektorem odpowiedzi jest "pomoc dla zakładającego wątek".

Pomoc dla zakładającego wątek jak i pewnie dla innych budowniczych - myślę że się nie obrazi.
Wiadomo że zarówno piece zasilane gazem i te zasilane dieslem mają swoje wady i zalety. O ile gazowa Truma jest bardzo często spotykana w kamperach, to Webasto Dual Top już chyba rzadziej, a ponieważ wydatek jest nie mały stąd pytanie o opinie użytkowników tego właśnie modelu Webasta czyli Dual Top.
Ja już milknę żeby nie zaśmiecać więcej wątku autorowi :spoko

sok - 2016-01-26, 10:29

Czekam na lepsza pogode aby zrobic zdjecia , nie ma co czekac ; )

kilka fotek z przygotowania do prac .

sok - 2016-01-26, 10:31

srodek
sok - 2016-01-26, 10:36

z ciekawostek , fabrycznie : automat skrzynia , kamera cofania , obrotowe fotele , elektrycznie otwierane drzwi boczne ( przesuwne ) , instalacja 2 akumulatorow .
frólik - 2016-01-26, 11:18

Bardzo ładna baza, pytanie nasuwa się tylko jedno - ile waży ?
sok - 2016-01-26, 15:49

Masa wlasna G = 2463 kg - z dowodu rejestracyjnego.

Wstepnie :

a) rezygnuje z paneli slonecznych z uwagi na planowane max 2 dniowe postoje w jednym miejscu. ewentalnie trzeci akumulator .

b) planuje skromna , kuchnie, malutka lodowke , najmniejszy zlew bez palnika .

c) nie bedzie butli/zbiornika z gazem . webasto diselowe .

Jedynie problem pojawia sie gdy bede wiozl 2 motory w garazu, bede musial zrezygnowac z zabierania plynow .

Mam dwa pytania :

1) mam pomysl zrezygnowania z okien dachowych kosztem wentylacji "z spodu pojazdu" tj tunnele + wentylatory . Co sadzicie o tym pomysle ?
Powod :
a) chce aby nie wygladalo auto na campera ( cicho ciemny ; )
b) boje sie oporo powietrza przy wiekszych predkosciach i "swistow "

2) potrzebuje namiary na sprzedawce laminatow do wyklejenia scian od srodka . chcialbym takie laminaty wykonczone alkantara itp.
( izolacja scian i sufitu : alufox + steropian wraz z pianka izolacyjna )

pozdrawiam ; )

kaimar - 2016-01-26, 17:17

Webasto DualTop jest odpowiednikiem Truma 6 Diesel z tym że Webasto można zamontować pod podwoziem czeg onie można zrobić z Trumą. Urządzenie poza palnikiem w niczym nie przypomina żadnego , suchego czy mokrego ogrzewania Webasto. Należy unikać egzemplarzy z pierwszych lat produkcji bo były nie dopracowane. Produkowane teraz są OK. Wadą jest duża wrażliwość na napięcie zasilania a przy każdym błędzie zrzuca wodę z bojlera poprzez automatyczny zawór wewnątrz urządzenia.
frólik - 2016-01-26, 17:29

Poleciało :pifko za krótką i rzeczową odpowiedź :spoko
Pawcio - 2016-01-26, 17:51

sok napisał/a:

( izolacja scian i sufitu : alufox + steropian wraz z pianka izolacyjna )

sok, rozważ rozwiązanie izolacyjne, jakie zastosował tolo61 w swojej zmocie.

To jest chyba najlepsze z możliwych rozwiązań :spoko .

sok - 2016-01-30, 23:13

Pawcio napisał/a:

sok, rozważ rozwiązanie izolacyjne, jakie zastosował tolo61 w swojej zmocie.

dziekuje za info, przeanalizowalem temat , niestety w srodku zalezy mi na miejscu oraz wykonczenie , wyrownywanie pianki pur z opisu tolo61 to koszmar .
Ale zastanawiam sie czy ktos z Was izolowal samochod " od dolu " ?

teraz jestem na etapie instalowania dodatkowego oswietlenia w przednim zderzaku.

piotr1 - 2016-01-30, 23:21

Pozdrawiam będę kibicował :spoko :spoko :spoko
wlodo - 2016-02-01, 10:52

Witamy w gronie budowniczych,powodzenia :bigok
Cytat:
czy ktos z Was izolowal samochod " od dolu " ?

Pewno do zrobienia,ale z dużymi kłopotami...
Obkładanie tych górek i dolin...masa kłopotu.
Jak na podłogę przykręcisz listwy dystansowe,położysz styrodur i na to sklejkę,to nie ma wielkiej straty przestrzeni.
To zaledwie 3-4 cm,zależnie jaki gr.styrodur,i ocieplona cała podłoga.

sok - 2016-02-02, 20:10

1820 mm w srodku , nie moge sobie pozwolic na podniesienie podlogi o > 40mm , mysle o warstwie o 2 warstwach alufox a i finalna posadzka ( prawdopodobnie panele drewniane )

myslalem spod auta wypsiukac pianka PUR , co sadzicie o takim rozwiazaniu ?

pytanie :

czy alufox kleimy bezposrednio na blache czy pierw styropian a pozniej alufox .

co proponujecie do klejenia ? czytalem ze jest klej w sprayu .

wlodo - 2016-02-02, 20:52

Cytat:
mysle o warstwie o 2 warstwach alufox a i finalna posadzka ( prawdopodobnie panele drewniane )

Najpraktyczniej i najbardziej stabilnie to:
Listwy przykręcone do podłogi,o gr,sryroduru(2 lub 3 cm)
Styrodur
Folia aluminiowa(w/g uznania-zwykła kuchenna,koc termiczny lub inna)
Skejka-9-10-12 mm,w/g uznania
Linoleum,pcv,(panele się nie nadają,puchną mimo woskowanych krawędzi)

Na ścianę-styrodur (w styropianie gromadzi się woda) i na niego możesz kleić alufox klejem tapicerskim w sprayu,lub pistoletem(taniej)
Do słupków,gdzie nie ma styroduru alufox na taśmę dwustronną.

Sikania od spodu nie widzę,tłumik,przewody hamulcowe,jakieś kabelki,linki itd
Podłoga,rama-musi "oddychać",pod pianką zgnije

miklo75 - 2016-02-02, 21:05

sok napisał/a:
1820 mm w srodku , nie moge sobie pozwolic na podniesienie podlogi o > 40mm , mysle o warstwie o 2 warstwach alufox a i finalna posadzka ( prawdopodobnie panele drewniane )

myslalem spod auta wypsiukac pianka PUR , co sadzicie o takim rozwiazaniu ?

pytanie :

czy alufox kleimy bezposrednio na blache czy pierw styropian a pozniej alufox .

co proponujecie do klejenia ? czytalem ze jest klej w sprayu .

Z pianą natryskowo wiele dylematów.
Pod auto chociażby z powodów technicznych będzie trudno aplikować pianę, chyba że jakoś na bok auto przechylić. Struktura nierówna. Jaka grubość? Mniej niż 5 cm ponoć problem nałożyć.
Druga sprawa to czy piana PIR czy PUR.
Pierwsza droga, twarda, nie nasiąka ale jak konstrukcja pracuje ponoć pęka. Druga odwrotnie.
Kolejna sprawa co z przewodami hamulcowymi, linkami i innymi elementami?

Też myślę o izolacji od spodu bardziej jednak skłaniam się do płyt xps lub PIR/PUR + coś na osłonę tych płyt. I tu kolejny dylemat - waga a później cena.

CORONAVIRUS - 2016-02-02, 21:36

co jest z tymi wysokościami ???
DC - 2016-02-02, 22:16

Moim zdaniem te 1820 to wysokość drzwi przesuwnych a te 1940 to max. wysokość wnętrza, tak coś jak ostatnio spacerowałem po Sprinterze to jeszcze miałem sporo zapasu nad głową, czyli można podwójną podłogę zrobić od środka 8-)
CORONAVIRUS - 2016-02-02, 22:34

DC napisał/a:
Moim zdaniem te 1820 to wysokość drzwi przesuwnych a te 1940 to max. wysokość wnętrza, tak coś jak ostatnio spacerowałem po Sprinterze to jeszcze miałem sporo zapasu nad głową, czyli można podwójną podłogę zrobić od środka 8-)

to by się nawet mogło zgadzać ... 12 cm to nie przelewki :)

piotr1 - 2016-02-02, 22:38

1940 to do blachy dachu :spoko
miklo75 - 2016-02-03, 12:20

Co do izolacji to daję link na płyty poliuretanowe

http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62

sok - 2016-02-10, 23:21

miklo75 napisał/a:
Co do izolacji to daję link na płyty poliuretanowe

http://www.castorama.pl/p...mm-0-22-m3.html
zakupilem ten produkt , wyglada obiecujaco.

Pytanie :

czy ktos mial przyjemnosc montowac toalete jachtowa ? cos takie sobie upatrzylem i zamowilem , chce zbiornik z brudna wode z opcja wypompowania recznie nieczystosci .

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 23:54

to jest lepsze

http://www.castorama.pl/p...30-mm-6-m2.html

wlodo - 2016-02-11, 10:12

Czy wełna do kominków lepsza?..sprawa dyskusyjna...
Odchodzi się ze stosowaniem w kominkach,gdyż to ładne sreberko po czasie kruszeje i oddychamy powietrzem z pyłem wełnianym!
W samochodzie należało by ja zawinąć w folię żeby nie chłonęła wilgoci.
Włożenie w takim stanie jak jest sprzedawana,to pewny,niezbyt przyjemny zapaszek.

tolo61 - 2016-02-11, 11:29

Hej
Toaleta jachtowa???
A tak szczerze, to po co sobie bardzo bardzo, komplikować życie.
Miałem coś podobnego, w mojej amerykańskiej kabinie ... porażka
Jak??? gdzie??? opróżniać ... po co ulepszać dobre? w naszych warunkach kaseta i jeszcze raz kaseta wyciągana z zewnątrz
Ale to tylko moje zdanie
:spoko

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 12:48

wlodo napisał/a:
Czy wełna do kominków lepsza?..sprawa dyskusyjna...
Odchodzi się ze stosowaniem w kominkach,gdyż to ładne sreberko po czasie kruszeje i oddychamy powietrzem z pyłem wełnianym!
W samochodzie należało by ja zawinąć w folię żeby nie chłonęła wilgoci.
Włożenie w takim stanie jak jest sprzedawana,to pewny,niezbyt przyjemny zapaszek.

nie mam w kamperze kominka by zaobserwować kruszenie sreberka ... mam takie ocieplenie od 4 lat , ciągle coś dokładam i podpatruję w różnych miejscach , nie ma nigdzie kruszenia, wilgoci i problemów jakie tu wygłaszasz... rozumiem, że w Twoim kamperze zaobserwowałeś takie objawy , chętnie bym zobaczył fotki tych problemów no bo przecież piszesz to wiesz doskonale o czym piszesz , prawda ?

wlodo - 2016-02-11, 19:47

Cytat:
nie ma nigdzie kruszenia, wilgoci i problemów jakie tu wygłaszasz..

Fajnie,że się dzielisz swoimi doświadczeniami z wełną w zabudowie i to jeszcze z wieloletnią obserwacja.
Budujący będą mieli mniej rozterek co wybrać.
Moja wypowiedź dotyczyła wełny,jako materiału,który ma swoje mankamenty.
W przytoczonym przykładzie kominka,pylenie wełny jest zjawiskiem,które występuje.
W zabudowie nie ma tak wysokich temperatur,i nie ma również tak intensywnego przepływu powietrza.
Co nie przeszkadza żeby zjawisko starzenia się tej niby powłoki aluminiowej,nie występowało.
Występuje jednak tzw.punkt rosy,który w niezabezpieczonej wełnie,powoduje pojawienie się wilgoci i grzybka.
To,że zaglądając pod sklejkę nic złego nie widzimy,może świadczyć tylko o dobrym przewietrzaniu tego miejsca.
Wytrącona woda szybciej odparowuje niż coś się w niej rozwinie.
To samo miejsce po dłuższym użytkowaniu w niskich,a w zasadzie,przy takich temperaturach i wilgotności,że punkt rosy wystąpi,może wyglądać zgoła odmiennie.
Cytat:
chętnie bym zobaczył fotki tych problemów no bo przecież piszesz to wiesz doskonale o czym piszesz , prawda ?

Prawda.
Zjawisko szronu na ociepleniu wewnątrz zabudowy zaobserwowane u mnie,moimi oczami,zdjęć nie zrobiłem.
Pisałem o tym problemie w mojej zabudowie.
Dołożę jeszcze jeden kwiatek do tego zjawiska.
Rozcinałem wczoraj alufox na słupku,żeby do gołej blachy się dostać.
Po przecięciu i odchyleniu na rękę kropelki wody mi poleciały.
Nie wiem jak musiała by być szczelne ocieplenie żeby para się pod nie nie dostawała.
Zresztą od strony blachy też są jakieś otworki przez które może wilgoć wchodzić.

sok - 2016-05-03, 18:55

Panowie, jak ladowac dodatkowy akumulator z alternatora, aby limitowac prad pobierany przez dodatkowy akumulator?
Jakis regulator ladowania ? Chce zrobic extra akumulator dedykowany jedynie do lodowki i wentylacji wnetrza campera .

poprosze o link ; )

btw. DualTop Evo jest na zamowienie, to zamowilem i po ponad 2 miesiacach okazlo sie ze fabryka Monachium nie ma jakis zbiornikow i moze beda dostawy w czerwcu / lipcu. Wiec zmiana konceptu ; (

vIrek - 2016-05-04, 07:45

Ja założyłem coś takiego i sprawuje się dobrze w układzie 1 akumulator silnikowy, 2 zabudowy.
http://www.ecosolar.pl/cy...120a-p-448.html