Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - gotowanie w kamperze

ZEUS - 2016-01-10, 21:48
Temat postu: gotowanie w kamperze
jakie są plusy i minusy używania w kamperze Webasto Diesel Cooker?

czy ktoś korzysta z takiej kuchenki a jeżeli tak, to:
- czy jest to rozwiązanie ekonomiczne? (faktyczne zużycie ON)
- jaka jest bezwładność cieplna takiej kuchenki?
- czy spalanie ON jest całkowicie bezzapachowe wewnątrz samochodu?
- czy jest to urządzenie niekłopotliwe w obsłudze i bezawaryjne?

oczywiście pytania można mnożyć dlatego będę wdzięczny za każdą informację popartą wiedzą praktyczną (opis producenta znam)...
:)

SlawekEwa - 2016-01-10, 22:03

ZEUS napisał/a:
czy ktoś korzysta z takiej kuchenki

tolo61 chyba :bajer
pomyliło mi się on ma kuchenkę gazową z płytą ceramiczną

toscaner - 2016-01-10, 23:28

Nie wypowiem się, bo nie mam, ale ciekawi mnie to, bo bym się pozbył gazu całkowicie.
Mnie interesuje tylko jeden z powyższych punktów: bezwładność.

vwyogi - 2016-01-11, 10:55
Temat postu: Re: gotowanie w kamperze
ZEUS napisał/a:
jakie są plusy i minusy używania w kamperze Webasto Diesel Cooker?

czy ktoś korzysta z takiej kuchenki a jeżeli tak, to:
- czy jest to rozwiązanie ekonomiczne? (faktyczne zużycie ON)
- jaka jest bezwładność cieplna takiej kuchenki?
- czy spalanie ON jest całkowicie bezzapachowe wewnątrz samochodu?
- czy jest to urządzenie niekłopotliwe w obsłudze i bezawaryjne?

oczywiście pytania można mnożyć dlatego będę wdzięczny za każdą informację popartą wiedzą praktyczną (opis producenta znam)...
:)

widziałem takie cudo zainstalowane w T5 z zabudową "campingową". W środku oczywiście nie czuć spalin taka samo jakbyś miał ogrzewanie postojowe firmy Webasto, spaliny są wyprowadzone na zewnątrz pod samochodem, chyba, że ma sie otwarte drzwi i akurat wiatr by zawiał do środka. Co do zużycia ON to tutaj raczej można zawierzyć deklaracji renomowanego producenta ( max 0,18l/godzinę ).
W sumie to nowość wiec trudno mówić o awaryjności, ale Webasto na rynku jest dłuugo i jak się taka kuchenkę użytkuje max 3 godziny dziennie przez 6 tygodni w roku to ja bym zaryzykował stwierdzenie, ze przy prawidłowym montażu przez 10 lat nie padnie, ewentualnie jakiś serwis okresowo na wszelki wypadek.

ZEUS - 2016-01-11, 12:29

vwyogito - wszystko to co napisałeś wydaje się oczywiste, chętnie poznałbym opinię praktyka... :)
vwyogi - 2016-01-11, 13:11

ZEUS napisał/a:
vwyogito - wszystko to co napisałeś wydaje się oczywiste, chętnie poznałbym opinię praktyka... :)

może byc ciężko z praktykiem bo to w sumie nowy sprzet i nie tani

ZEUS - 2016-01-11, 13:35

nie tracę nadziei... :) wszak mamy na Forum wytrawnych "smakoszy" nowinek technicznych oraz posiadaczy kamperów nowych, nowoczesnych, którzy zechcą podzielić się wiedzą :-P
ZEUS - 2016-01-18, 14:24

- cisza w temacie... nikt nic nie wie ;)

- może komuś się przyda....... z tego co udało mi się dowiedzieć to mankamentem jest spora (wiem, że to nieprecyzyjne) bezwładność cieplna zarówno przy rozruchu jak też po użyciu... poza tym same plusy :)

Victus - 2016-02-05, 19:35

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Temat zaciekawił i mnie, ale niestety znalazłem tylko to
http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=214233
Pozdrawiam :spoko

ZEUS - 2016-02-05, 20:56

opis z linku odnosi się do urządzenia zamontowanego w T5 gdzie każdy litr przestrzeni jest niemalże na wagę złota, chociaż nie wydaje mi się by taka kuchenka potrzebowała więcej miejsca (kubatury) niż dużą butla z gazem, sprawa odprowadzania spalin to problem dotyczący również innych urządzeń zamontowanych na pokładzie... w/g mnie największym mankamentem jest bezwładność cieplna o której jest też mowa w w/w linku...
sator - 2016-03-21, 20:06

inne bardzo ciekawe rozwiązanie - kuchenka + ogrzewanie diesel

http://www.wallas.fi/index.php?id=54

ZEUS - 2016-03-21, 22:23

szukałem opinii praktyków ale... niestety bezskutecznie :-/ nabyłem takie urządzenie (wraz z samochodem :-P ), póki co samochód w trakcie drobnych modernizacji i nie było sposobności praktycznego przetestowania Webasto Diesel Cooker, po pierwszym wyjeździe, choćby weekendowym będę mógł powiedzieć coś więcej... :)
toscaner - 2016-03-21, 23:40

Do kamperowania w Szkocji idealny, ale latem na południu, to chyba bym nawet wody na herbatę nie gotował. Ta bezwładność może się okrutnie mścić w upały.
ZEUS - 2016-03-21, 23:43

toscaner napisał/a:
Ta bezwładność

o tym pisałem (z obawą... :-P ) w jednym z pierwszych postów... :)

toscaner - 2016-03-22, 00:16

Moja obawa jest stała i nie ustała. Odpaliłbyś wreszcie i zrobił jakąś jajecznicę, albo znajomych na kawę i napisał o ile wzrosła tempratura w kamprze po iluś tam minutach włączonego cookera. :mrgreen:
ZEUS - 2016-03-22, 10:20

toscaner napisał/a:
Odpaliłbyś wreszcie i zrobił jakąś jajecznicę

obiecuję testowanie na początku kwietnia... oczywiście zdam relację :wyszczerzony: :spoko

krzlac - 2016-03-22, 11:04

O tej kuchence słyszałem tylko jedno (zdarzenie autentyczne):

Miał to ktoś w blaszaku. Tam kuchenka przy odsuniętych drzwiach jest zwykle "dostępna" z zewnątrz. Przyszedł do tego "ktosia" kolega z kampingu. Podszedł do kampera i kładąc dłonie na dostępnym blacie chciał powiedzieć: cześć co słychać. Nie zdążył, zawył z bólu. Kładąc dłonie na blacie, nie wiedział, że tam jest kuchenka, czarna szyba wygląda jak zamknięty zlew lub kuchenka gazowa. Pech chciał, że kuchenka była włączona. Poparzył się dotkliwie.
Właściciel kuchenki po powrocie do domu pojechał do serwisu i wymienił na gazową.
To oczywiście nie dyskwalifikuje tego urządzenia, ale uważać trzeba.

ZEUS - 2016-03-22, 11:21

usiłowałem "zasięgnąć języka" na Forum ale bezskutecznie, pewnie nie zdecydowałbym się na zakup i montaż takiej kuchenki (choćby ze względu na wysoką cenę) ale kupiłem samochód z takim wyposażeniem, i ... sam mam pewne obawy co do wad :( i zalet ? :)
już niedługo czas pokaże co przeważy...
krzlac napisał/a:
Kładąc dłonie na blacie, nie wiedział, że tam jest kuchenka, czarna szyba wygląda jak zamknięty zlew lub kuchenka gazowa. Pech chciał, że kuchenka była włączona

w kuchenkach gazowych z płytą ceramiczną efekt pewnie będzie podobny (no, może bezwładność cieplna trochę mniejsza)...