Podwozia - technika i eksploatacja - prostownik z lidla
fan - 2016-01-17, 17:47 Temat postu: prostownik z lidlaczy aktualnie sprzedawany prostownik bedzie dobry do ladowanie aku.żelowegoŚwistak - 2016-01-17, 17:52 Nie.CORONAVIRUS - 2016-01-17, 19:44 fajny , właśnie testuję , w Polsce nowość ale w niemieckim lidlu był wcześniej i niemce też chwaliły dlatego wziąłem ... z tych starszych typem na plus to pomiar przed ładowaniem / wyświetlacz / a na minus brak pamięci po odłączeniu zasilania , sam się nie uaktywni do stanu z przed zaniku napięcia .fan - 2016-01-17, 19:49
BIORCA napisał/a:
fajny , właśnie testuję , w Polsce nowość ale w niemieckim lidlu był wcześniej i niemce też chwaliły dlatego wziąłem ... z tych starszych typem na plus to pomiar przed ładowaniem / wyświetlacz / a na minus brak pamięci po odłączeniu zasilania , sam się nie uaktywni do stanu z przed zaniku napięcia .
czy sugerujesz ze sie nada???CORONAVIRUS - 2016-01-17, 19:54 moment , znajdę instrukcję od niego i poczytam bo nie wiem Tadeusz - 2016-01-17, 19:55 Ta ładowarka ma doskonałą opinię już od dłuższego czasu. Adam słusznie zauważył, że wadą jest brak restartu po zaniku napięcia w sieci. jest jeszcze mały mankament - nie wskazana praca w temperaturach ujemnych.
Ale poza tym jest to doskonała ładowarka do akumulatorów kwasowych i niektórych AGM.
Nie nadaje się natomiast do żelowych.fan - 2016-01-17, 20:01 to czym ladowac ,mam nowe aku zelowe stoi juz 6 miesiecy w kartonieSimbus - 2016-01-17, 20:03
Tadeusz napisał/a:
jest jeszcze mały mankament - nie wskazana praca w temperaturach ujemnych.
Dlaczego ? Pytam, bo mam ją podłączoną pod maską do aku..i tak już ponad dwa tygodnie na zewnątrz..CORONAVIRUS - 2016-01-17, 20:08 Arek... podtrzymujesz zdanie ?CORONAVIRUS - 2016-01-17, 20:14
Tadeusz napisał/a:
. jest jeszcze mały mankament - nie wskazana praca w temperaturach ujemnych.
.
może rozprawiamy o różnych ładowarkach ???
ULGD 3.8 A1Tadeusz - 2016-01-17, 20:26
BIORCA napisał/a:
może rozprawiamy o różnych ładowarkach ???
Zgadza się. Rozmawiamy o różnych ładowarkach.
Twoja jest ULG 3,8 A1.
Moja jest ULG 3,8 B1
Różnią się wyraźnie.gino - 2016-01-17, 20:40 Polecam przeczytanie INSTRUKCJI OBSŁUGI
prostownik ULDG 3.8 a1
to zupełnie inny prostownik niż poprzednia wersja ULG 3.8 Tadeusz - 2016-01-17, 20:45 ULG 3,8 A1.
ULG 3,8 B1
ULDG 3.8 a1
Każda z tych trzech ładowarek jest zupełnie inna.gino - 2016-01-17, 20:49 pytanie było o
fan napisał/a:
czy aktualnie sprzedawany prostownik
czyli
prostownik ULDG 3.8 a1
CORONAVIRUS - 2016-01-17, 20:54 Lidl w gazetce nie podaje typu ale wiem co kupiłem bo mam instrukcję
mam ULGD 3,8 A1 i chyba o tym prawimy bo innego w juz nieaktualnej gazetce nie ma , od jutra inny zestaw towarów na półkach CORONAVIRUS - 2016-01-17, 20:57 Wychodzi na to , że do ŻELOWYCH ta się nadaje gino - 2016-01-17, 20:59 ja tez kupiłem w zeszłym tygodniu ..
i też w LidluAhmed - 2016-01-17, 21:07 W niemieckim sklepie
Idź się wyspowiadać , to grzech fan - 2016-01-17, 21:10 dzieki wszystkim za blyskawiczna odpowiedz
jatro nabede droga kupnaCORONAVIRUS - 2016-01-17, 21:11
oskp napisał/a:
W niemieckim sklepie
r
a co ma wspólnego niemiecki sklep z pisem ??? Tadeusz - 2016-01-17, 21:45 Jak widać każdy nowa dostawa to inny prostownik, o innych parametrach a nawet przeznaczeniu.
I dobrze, bo coraz wszechstronniejsze. Załoga G - 2016-01-17, 22:38 Ja mam tą wersję bez wyświetlacza i w tą zimę jak i w poprzednią jest cały czas podłączony do aku rozruchowego i daje radę na mrozach (pracuje w tym trybie ze śnieżką)
Jak jest przerwa w dostawie prądu, to trzeba go wznawiać.
Chciałem kupić ten z wyświetlaczem ale wszystkie sprzedane, poszukam w sprzedaży internetowej.toscaner - 2016-01-18, 00:24 Heh widziałem wczoraj w Lidlu tą ładowarkę, fajna, ale nie dla mnie.
Nie wiem który model. 13 £ tutaj.
No ale 3,8A to tylko wku..wi moje akumulatory.
38A to bym brał od razu. Albo żeby choć ze 20A minimum.
No ale 3,8A to tylko wku..wi moje akumulatory.
38A to bym brał od razu. Albo żeby choć ze 20A minimum.
czyli masz aku powyżej 120ah ?zbyszekwoj - 2016-01-18, 08:48
BIORCA napisał/a:
oskp napisał/a:
W niemieckim sklepie
r
a co ma wspólnego niemiecki sklep z pisem ???
Może to ,że pani posłanka PIS ogłosiła bojkot towarów niemieckich.?gino - 2016-01-18, 08:50
zbyszekwoj napisał/a:
ogłosiła bojkot towarów niemieckich.?
uff...na szczęście prostownik jest ...Chiński Ed - 2016-01-18, 09:34 A pan prezydent porusza się niemieckimi autami i co na to pani tfu poseł ? toscaner - 2016-01-18, 10:03 Powinien polskimi jeździć, ale poprzednicy rozj..ali tą branżę całkowicie i musiałby coś ze złombola wybrać.
Chyba, że poczeka na tą nową syrenę.
Gino bieżące zużycie 6A - 20A + ładowanie aku 300Ah. Jak już się podpinać pod słupek to z rozmachem. Świstak - 2016-01-18, 17:26 Fan - podaj dokładny model jaki w Twojej gminie wprowadzono do sprzedaży bo zaraz dostanę drugie ostrzeżenie za udział w politycznych.... dyskusjach.CORONAVIRUS - 2016-01-18, 17:57
Świstak napisał/a:
bo zaraz dostanę drugie ostrzeżenie za udział w politycznych.... dyskusjach.
pierwsze sobie zdejmiesz tak jak i sobie nadałeś to drugie dalej będzie pierwszym ...nic się nie zmieni fan - 2016-01-18, 19:02
Świstak napisał/a:
Fan - podaj dokładny model jaki w Twojej gminie wprowadzono do sprzedaży bo zaraz dostanę drugie ostrzeżenie za udział w politycznych.... dyskusjach.
modelu nie sprawdzalem-zachecony pozytywnymi opiniami kupilem i laduje!!MAWI - 2016-01-18, 19:11 Podaj model i cenę.CORONAVIRUS - 2016-01-18, 19:14 ...no ludzie , przestańcie fantazjować , tydzień temu w lidlu był w promocji jeden model w całej Polsce za tą sama cenę i kropka PL ...MAWI - 2016-01-18, 19:51 Adasiu ,rzadko bywam w Lidlu. Ale pewnie w necie jest .Taki chwalony .więc pytam CORONAVIRUS - 2016-01-18, 20:07 Wiesiu ... pierwsza strona tego tematu i ostatni post ... wszystkie dane jakie potrzebujesz chemik - 2016-01-18, 21:05 a ja kupiłem takie coś:
http://allegro.pl/prostow...5638930816.html
i właśnie testuje.
Ponieważ mam duże aku szukałem coś, co daje duży prąd przy małej masie.
Ładowarka sama rozpoznaje akumulator i max. prąd 20A.
Jak na razie pracuje jak szalona. Wyłącza się też sama, jak naładuje.CORONAVIRUS - 2016-01-18, 21:19
chemik napisał/a:
a ja kupiłem takie coś:
i właśnie testuje.
Jak na razie pracuje jak szalona. Wyłącza się też sama, jak naładuje.
po zaniku napięcia aktywuje się sama ?Gewehr - 2016-01-18, 21:27
chemik napisał/a:
a ja kupiłem takie coś:
i właśnie testuje.
Jak na razie pracuje jak szalona. Wyłącza się też sama, jak naładuje.
W specyfikacji napisali: Podtrzymanie 2A Moim zdaniem trochę za dużo Do podpięcia na stałe, np. na zimę nie nadaje się. Tu Lidlowa ma przewagę.chemik - 2016-01-18, 22:22 W specyfikacji - instrukcji - pisze - wolne ładowane - 2A .
Po wyłączeniu prądu włączą się sama na ładowanie 2A, żeby więcej, trzeba przestawić.
zalety - bardzo lekka, nie ma transformatora,
przy moich aku - 320 Ah podtrzymanie 2A to tylko 0,62%, więc nie ma znaczenia, a i tak przy naładowaniu praktycznie nie daje prądu - prawie 0 A
ale jak działa i co to będzie - to musze dokładnie przetestować.łoś - 2016-01-19, 02:19 Już kilka razy sprzedają ten wynalazek w Lidlu.
Zawsze zastanawiałem się nad jego przydatnością.
Moim zdaniem to zbędny sprzęt.
Zawsze podstawą są zdrowe akumulatory.
Kamper podłączony pod 220V już ładuje akumulatory.
Przy -18 odpalił. Kamperem pojechałem po aku do Peugeota, nowy wstawiony zadziałał od razu.
Wniosek; powyższy wynalazek to tylko wyrzucona kasa.CORONAVIRUS - 2016-01-19, 07:35
łoś napisał/a:
Już kilka razy sprzedają ten wynalazek w Lidlu.
tan akurat pierwszy raz Łosiu gino - 2016-01-19, 07:35
łoś napisał/a:
Już kilka razy sprzedają ten wynalazek w Lidlu
prostownik o którym mowa, w naszym Polskim Lidlu jest nowością
łoś napisał/a:
Zawsze zastanawiałem się nad jego przydatnością.
Moim zdaniem to zbędny sprzęt.
Zawsze podstawą są zdrowe akumulatory.
rozumiem, że gdy Twój akumulator się rozładuje - wyrzucasz go, zamiast naładować np. prostownikiem z Lidla
łoś napisał/a:
Kamper podłączony pod 220V już ładuje akumulatory.
gdy rozładuje się akumulator w osobówce zdecydowanie łatwiej podłączyć do niego prostownik, niż przenosić akumulator do...kampera
łoś napisał/a:
Wniosek; powyższy wynalazek to tylko wyrzucona kasa.
i pewnie dlatego prostownika w domu nie masz Student - 2016-01-19, 07:47 Kolega jak zostawi włączone radio na noc i rano nie odpali auta kupuje nowe aku... ...Masz auto to masz prostownik w garażu, zasada stara jak świat.Bronek - 2016-01-19, 07:53 Każdy powinien mieć w domu coś podobnego.
Nie kupiłem , bo mam dwie ładowaki
Ale korciło mnie
Takie maleństwo nawet przy większych akumulatorach to podstawa utrzymania baterii w dobrym stanie . Tym bardziej, jak zimujesz jakieś samochody , motocykle itp. , i nie są kamperem z własną elektroniką,
I dodam , że można ładowarkami przeznaczonymi do określonych pojemności akumulatora , doładowywać , konserwować akumulatory o większej pojemności niż dedykowana dla ładowatki. Tylko trwa to dłużej.!!!!!
Do swej Optimate dorobiłem w każdym pojeździe gniazdka ( bezpiśrednionpoprzez bezpieczniki-).
Latam co miesiąc z ładowareczką od jednego do drugiego pojazdu - tak już z sześć lat .
I wszystkie akumulatory , żyją i mają się świetnie.
Kamper podpięty do 230v, bo solar pod pokrowcem.
Co to za facet bez ładowarki?
Ps. Gdyby tak kobiety postępowały ,jak się rozładujesz?
Wymieniały na nowego
No nie wiem? Wielu by na szrocie wylądowało.
model-ULGD 3.8 A1
cena 69 zlCORONAVIRUS - 2016-01-19, 17:04
fan napisał/a:
MAWI napisał/a:
Podaj model i cenę.
model-ULGD 3.8 A1
cena 69 zl
jakie 69 ? może lubisz 69 ale to nie ten aspekt życia ...
64 zł 90 gr proszę Kolegi !!!fan - 2016-01-19, 17:20
BIORCA napisał/a:
fan napisał/a:
MAWI napisał/a:
Podaj model i cenę.
model-ULGD 3.8 A1
cena 69 zl
jakie 69 ? może lubisz 69 ale to nie ten aspekt życia ...
64 zł 90 gr proszę Kolegi !!!
masz racje w całej rozciągłościzbyszekwoj - 2016-01-19, 20:41 Benek Fan wrócił niedawno z podróży po Francji, to cyfry mu sie kojarzą
.
BIORCA napisał/a:
jakie 69 ?
MAWI - 2016-01-19, 20:51 Dzięki CORONAVIRUS - 2016-01-19, 21:41 Mam auto w którym aku super , oddałem go dziś do szpeców od elektroniki , zadzwonili po kilku godzinach , że aku do dupy , rozładował się i nie chce się dać naładować ... zawiozłem inny a ten szpetny pod ładowarkę z lidla ... podjęła pracę , zobaczymy co wymodzi z bateryjką przez noc Tadeusz - 2016-01-19, 21:48
BIORCA napisał/a:
ten szpetny pod ładowarkę z lidla ... podjęła pracę , zobaczymy co wymodzi z bateryjką przez noc
Jedna noc to za krótko jeśli ma być odratowany.Ahmed - 2016-01-19, 21:51 Arabski prostownik dałby radę nawet w jedną noc Tadeusz - 2016-01-19, 21:55
oskp napisał/a:
Arabski prostownik dałby radę nawet w jedną noc
Nawet kilku akumulatorom. CORONAVIRUS - 2016-01-19, 21:57 a niech sobie i kilka nocy i dni walczy ze sobą , mam czas Ahmed - 2016-01-19, 21:58
Tadeusz napisał/a:
oskp napisał/a:
Arabski prostownik dałby radę nawet w jedną noc
Nawet kilku akumulatorom.
Wiaderko prądu i Sildenafil i da radę Świstak - 2016-01-19, 22:07 Instrukcja obsług omawianej ładowarki czy też prostownikai:
Wyciąg: "Ultimate Speed ULGD 3.8 A1 to wielostopniowa
ładowarka samochodowa (w dalszej części zwana
też urządzeniem), służąca do ładowania i ładowa
-
nia konserwacyjnego akumulatorów ołowiowych
6V- lub 12V (w dalszej części zwanych akumula-
torem) np. typów AGM–Ca/Ca–GEL–MF-VRLA
z roztworem lub żelem elektrolitycznym.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek użycia produktu...."
"Najpierw należy podłączyć zacisk przyłącze-
niowy, który nie jest podłączony do karoserii.
Podłączyć drugi zacisk przyłączeniowy z da-
leka od akumulatora i przewodu benzynowego
do karoserii. Dopiero potem podłączyć łado-
warkę do sieci zasilania. "
"Program 4 „12V“(14,7V/3,8A)
Do ładowania akumulatorów 12
V o pojemności 14 Ah–120
Ah w zimnych warunkach lub ładowa-
nia akumulatorów AGM."
Według instrukcji ładowarka przystosowana jest również ładowania akumulatorów AGM prądem 3,8 A. Producent wspomniał wcześniej słowem o akumulatorach żelowych, ale tylko słowem. Przypominam że akumulatory AGM to nie akumulatory żelowe. Jedne i drugie są akumulatorami ołowiowymi - kwasowymi podobnie jak akumulatory rozruchowe, ale są przystosowane konstrukcyjnie do pracy w innych warunkach.
Zupełnie inną sprawą jest jakość zarówno instrukcji, jak i tłumaczenia.
Wybacz ale mam prostackie podejście do zagadnienia: mając akumulator wart ładnych kilka setek trzeba zainwestować kolejnych kilka aby nie wysadzić całego kramu w powietrze. Prostowniki za pięć dych podłączam do akumulatorów nie droższych niż stówka czy dwie. Do merca za pół bańki z jakimś blue-coś tam nie leję ropy od żyda za dwa pięćdziesiąt - niby można, ale taka oszczędność może strasznie drogo kosztować...CORONAVIRUS - 2016-01-19, 22:31
Świstak napisał/a:
Producent wspomniał wcześniej słowem o akumulatorach żelowych, ale tylko słowem. .
że tak zapytam od ilu słów należy uważać , że coś do czegoś się nadaje ? Jeśli jedno za mało to określmy jakąś instrukcję uniwersalną na przyszłość
Przypominam, że instytucja przyrzeczenia małżeńskiego tak przed księdzem jak i urzędnikiem państwowym zawiera pojedyncze stwierdzenia i jest uznawana jako wiążąca dla stron a małżeństwo samo w sobie to bomba niewspółmiernie większego rażenia niż jakiś parchaty żelowy akumulator w nawet najładniejszym mercedesie z blue coś tam ... Arek , chcesz krawat za sianie paniki ? Świstak - 2016-01-19, 22:53 Adaś, masz rację. Na przyszłość swoje opinie zachowam dla siebie.CORONAVIRUS - 2016-01-19, 22:56 nie wierzę odpracujesz na ciepłej ziemi , zobaczysz eMKa - 2016-01-19, 23:42 Ładowarki, ładowarki i ładowarki aż 3,8 A
Co rok to samo.
A zgrzewarki
do pakowania próżniowego nikt nie kupił Świstak - 2016-01-20, 06:49 Adaś, nie będę się już wypowiadał na takie tematy, zwłaszcza jeśli nie wiem jakiej pojemności akumulator, czy faktycznie żelowy czy może tylko taki droższy, w jakim układzie ma pracować, w jakim przedziale temperatur, buforowo, cyklicznie, wewnątrz, na zewnątrz, latem czy zimą. Jak dla mnie - prostownik bez rozbudowanej kompensacji temperaturowej i zabezpieczeń termicznych oraz bez czujnika temperatury akumulatora nie jest konstruowany z myślą o akumulatorach żelowych.
A tak swoją drogą - na którym programie ładowałbyś omawiany akumulator aby postępować zgodnie z instrukcją i zachować gwarancje oraz zagwarantować koledze że akumulator nie straci 50% żywotności po pierwszym ładowaniu (przypominam że według opracowań naukowych podwyższenie temperatury pracy akumulatora żelowego o 8 stopni powyżej znamionowej zmniejsza jego żywotność o 50%)
Oczywiście że prostownik z lidla będzie ładował akumulator żelowy - każdy prostownik będzie ładował akumulator żelowy, nawet selenowy który mam w piwnicy po czyimś dziadku, pytanie tylko z jakim skutkiem i jakim kosztem. I kto te koszta ewentualnie poniesie jeśli coś wybuchnie i kwas strzeli komuś w oczy. Przeczytałem instrukcję jeszcze raz i nie znalazłem informacji na którym programie mam ładować akumulator żelowy. Program 4 jest przewidziany dla akumulatorów AGM, a który do żelowych???janusz - 2016-01-20, 07:46
Świstak napisał/a:
kwas strzeli komuś w oczy.
Czemu akurat w oczy?
Żeby trafić w oko trzeba być takim zdziwionym jak na tej ikonce CORONAVIRUS - 2016-01-20, 08:10
Świstak napisał/a:
Przeczytałem instrukcję jeszcze raz i nie znalazłem informacji na którym programie mam ładować akumulator żelowy. Program 4 jest przewidziany dla akumulatorów AGM, a który do żelowych???
Ja też przeczytałem ta sama instrukcje i program 4 nie jest TYLKO do AGM jak napisałeś ... a żelowy bym włączył na 3 ufając panu Semi Uguzlu z Bochum , że produkt jest zgodny z dyrektywami WE o numerach..../ patrz instrukcja /
Ten sam Pan zaleca by : Nosić okulary i rękawice ochronne itp.... jak się wczytasz w tą instrukcję , w to czego się nigdy nie czyta bo to nie parametry tylko bzdury , to nic Ci nie grozi ...wystarczy się dostosować , tak samo jak dostosowujesz się do używania noża podczas obiadu , nie łapiesz za ostrze
To urządzenie nie nadaje się do aku litowych ...i tyle zakazów janusz - 2016-01-20, 08:47
BIORCA napisał/a:
Nosić okulary i rękawice ochronne
BIORCA napisał/a:
tak samo jak dostosowujesz się do używania noża podczas obiadu
Chyba nie doceniłem zakresu tej dyskusji. Gały zaleje gorący rosół przy obiedzie jak nic. Świstak - 2016-01-20, 10:42 Ok.Tadeusz - 2016-01-20, 10:45
janusz napisał/a:
Chyba nie doceniłem zakresu tej dyskusji. Gały zaleje gorący rosół przy obiedzie jak nic.
Ja doceniłem.
Boję się tylko, żeby Świstak nie przesadził z samokrawatowaniem, bo za karę dam mu krawat. gino - 2016-01-20, 11:43
janusz napisał/a:
BIORCA napisał/a:
Nosić okulary i rękawice ochronne
BIORCA napisał/a:
tak samo jak dostosowujesz się do używania noża podczas obiadu
Chyba nie doceniłem zakresu tej dyskusji.
zwłaszcza że....
fan napisał/a:
kupilem i laduje!!
zbyszekwoj - 2016-01-20, 12:07 Tak wczytałem się w tą dyskusję ,że postanowiłem wyciągnąc aku z kampera w obawie przed mrozami z uwagi na brak dostępu do prądu w miejscu parkowania. 1 godz walki z wyjęciem, śruby mocujące zadzerwiały" , jedna się urwała i była konieczność odkręcenia zbiornika wyrównawczego aby kolosa wyjąć -kto go tam wcisnął . Pomierzyłem nap, 12,6 V.
No to se uzyłem ładowarki lidlowej.Tadeusz - 2016-01-20, 12:15
zbyszekwoj napisał/a:
No to se uzyłem
Fajnie! wbobowski - 2016-01-20, 12:27 Trudno zrozumieć tą całą dyskusję. Szczególnie jak na logiczne argumenty odpowiedzią są jeszcze "logiczniejsze".
Kiedyś ze 100 Ah akumulatorem żelowym do silnika elektycznego kupiłem malutką ładowarkę elektroniczną 12V 4 A.
Ponieważ chciałem w kamperze zmienić zainstalowany tam prostownik (takie olbrzymie koromysło), potrzebowałem ładowarki co najmniej 10 A, gdyż moje akumulatory są połączone równolegle. I kupiłem bardzo fajną ładowarkę (również do akumulatorów żelowych)... ale nie za cenę lidlowej, tylko ciut droższej, która sprawuje się doskonale (patrz link poniżej).
Tak jak pisał (chyba Świstak) jak się szuka ładowarki do porządnego akumulatora, to czy nie szkoda pieniędzy na coś taniego.
Link do opisanej wyżej ładowarki http://techtron.pl/p2266,...teligentna.htmlDziabong - 2016-01-20, 13:37 Kombinujecie jak konie pod górę, ta ładowarka działa i ładuje to co Wam potrzeba, ma 2 lata gwarancji ( zawsze można mieć nową ). Za te pieniądze jest to mega wypas,
a instrukcje obsługi trzeba czytać czy to ładowarka , czy telefon komórkowy.Gewehr - 2016-01-20, 17:20
Dziabong napisał/a:
ma 2 lata gwarancji ( zawsze można mieć nową )\
Jak się nie mylę, to ma 3 lata CORONAVIRUS - 2016-01-20, 17:44
Gewehr napisał/a:
Dziabong napisał/a:
ma 2 lata gwarancji ( zawsze można mieć nową )\
Jak się nie mylę, to ma 3 lata
dokładnie , 3 lata gwarancji jak kupujesz na paragon a jak na FV to już dużo mniej
Idąc tokiem myślenia niektórych instrukcja i wytyczne w niej są zbędne , Polak wie lepiej i stosuje jak uważa Świstak - 2016-01-20, 18:26 Nie o bezpieczeństwo ładowarki tu idzie, lecz o akumulator.
O akumulatorach mówione i pisane było już wiele razy, ale spróbuję jeszcze raz.
Dobrą analogią będzie tu instalacja centralnego ogrzewania. Zasadniczo występują dwa typy - otwarta i zamknięta. Do prostych pieców stałopalnych bez układów wygaszania czy rozbudowanej regulacji wolno dołączyć tylko i wyłącznie instalację otwartą. Jeżeli woda w instalacji się zagotuje, ciśnienie znajdzie ujście przez zbiornik wyrównawczy / króciec przelewowy. Ubytek wody będzie można uzupełnić bez większego problemu.
W instalacji zamknietej możemy stosować tylko i wyłącznie piece z pełnym sterowaniem elektronicznym oraz z wymuszonym płomieniem - w przypadku awarii czy zaniku prądu płomień gaśnie i temperatura oraz ciśnienie nie rośnie. W układzie tym mamy akumulator ciśnienia (najczęściej przeponowy) oraz zawór bezpieczeństwa który w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia (sytuacja awaryjna, alarmowa, anormalna) upuszcza nadmiar ciśnienia zapobiegając eksplozji całego układu. Jest to instalacja bezobsługowa - w normalnych warunkach nie ma ubytków cieczy bo nie ma parowania w układzie zamknietym, nie ma więc potrzeby uzupełniania płynu, a ubytek świadczy o przebytej awarii, nieszczelności lub innej usterce. Układ energetycznie znacznie wydajniejszy od układu otwartego, bardziej odporny na korozję i ogólnie lepszy (choć droższy) ale wymaga bardzo specjalnego źródła energii - pieca sterowanego komputerem.
Pierwszy układ można odnieść do zwykłego, rozruchowego akumulatora otwartego z ciekłym elektrolitem i prostym prostownikiem, zaś drugi do akumulatorów z zaworem bezpieczeństwa VRLA (tj. akumulatory kwasowo-ołowiowe z zaworami, z ang. valve regulated lead acid). Pośrednio również do akumulatorów żelowych, ale o tym za chwilę. Wązne jest że w drugim przypadku piec nie może zagotować wody w instalacji, bo w przypadku uszkodzenia bądź zablokowania zaworu bezpieczeństwa (co się niestety zdarza) ciśnienie oparów zacznie rosnąć aż do rozerwania obudowy na drobne kawałki. Taki mały granat...
Tyle jeśli chodzi o straszenie. A teraz już o potencjanych kosztach...
Ładowanie zwykłego akumulatora objawia się bąbelkami - wygląda jakby się woda gotowała. Nie jest to gotowanie lecz rozpad wody na wodór i tlen. W układzie otwartym (zwykły aku) gaz ten swobodnie ucieka do atmosfery. jednak w akumulatorach szczelnych ulega reakcji ponownego połączenia do postaci wody i wraca do obiegu. Nie trzeba niczego uzupełniać. Fantastyczna technologia, ma jednak swoje ograniczenia co do wydajności - jeżeli będziemy ładować zbyt mocno cała instalacja zacznie się grzać, a najgorsze że układ zamiany gazu w ciecz przestanie wyrabiać. Żeby było gorzej - im cieplej tym układ tym więcej gazu, a układ rekombinacji działa coraz słabiej. Ciśnienie zaczyna rosnąć więc zawór bezpieczeństwa wypuszcza część gazu na zewnątrz. Nie wybuchło, ale tego gazu czy też cieczy już nie uzupełnimy bo nie mamy jak - nie ma koreczka ani dziurki przez którą można by dolać wody destylowanej. Skomplikowany piec gazowy w tej sytuacji odciąłby dopływ energii i zapobiegł sytuacji awaryjnej, ale prosty piec hajcuje na całego bo nie ma żadnego sprzężenia zwrotnego...
Teraz akumulatory żelowe. To takie zamkniete akumulatory, ale zamiast cieczy mają galaretę. Jak ostro ładujemy zwykły akumulator - bąbelki wypływają do góry i płyty znów są zalane elektrolitem. W galaretce tak się nie da - bąbelek zostaje tam gdzie powstał i płyty w tym miejscu nie mają styku z elektrolitem. Oczywiście z czasem to wróci do normy, ale nie tak szybko jak w przypadku akumulatorów rozruchowych. A to tylko jedna z wielu różnic....
Moim zdaniem do cyklicznego, stałego i bezpiecznego ładowania akumulatorów żelowych należy stosować ładowarki przeznaczone do tego konkretnego typu akumulatorów o określonej pojemności, pracujących w tym konkretnym układzie pracy (zupełnie inna ładowarka do pracy cyklicznej, a inna do buforowej). Opisywana ładowarka z instrukcją tłumaczoną przez Google Translatora nie wzbudza mojego zaufania (przy stosowaniu z akumulatorem żelowym), a w opisie nie znalazłem konkretnej informacji jak ładować akumulor żelowy. Nie mogę więc polecić jej założycielowi wątku,CORONAVIRUS - 2016-01-20, 18:49 co Ty masz z tymi piecami ??? Po Tobie spodziewałbym się raczej niewybuchów , przecież to bardziej spektakularne to i do wyobraźni bardziej powinno trafiać ... a co dopiero taka elektrownia atomowa w której chłodzenie zawodzi .
Arek ... jakich przykładów byś tu nie używał to nie zmienisz treści instrukcji w której zaznaczono, że omawiana ładowarka do żelowych się nadaje ... no nie wiesz jaki w niej procesor i co on potrafi , nie można zaraz negować czegoś na podstawie tego, że coś nie kosztuje setki PLN tylko dziesiątki Wszystko tanieje , nawet technologia obsługująca akumulatory żelowe ... tylko firmy żyjące z dojenia kamperowców czy też wodniaków będą wmawiać, że tyko u nich jest bezpiecznie i fajnie ale za sowitą opłatą ... a niech sobie gadają , łosie do płacenia zawsze się znajdą Ahmed - 2016-01-20, 18:58
Świstak napisał/a:
Jak ostro ładujemy zwykły akumulator - bąbelki wypływają do góry i płyty znów są zalane elektrolitem.
Akumulator kwasowy ładowany Lidlowskim wynalazkiem wcale nie gazuje Bronek - 2016-01-20, 19:12 W starych ładowarkach ładujących kwasôwki , była zasada natężenie ładowania to 10% pojemności w Ah.
I gazy były , bo być musiały .Koreczki odkręcone , destylowana dolana. Obudowa prześwitująca co by sprawdzić poziomy w celach
Potem wprowadzili durnowate kontrolki , takie oczka bez sensu.
Teraz jak ze wszystkim, nie działa to wymienić.
Czarno , ciemno.....zaklejone zalane .
Ale za to są ładowarki z opcją reanimacji, w ilości jak kremy na zmarszczki. Typy akumulatorôw , też jak rodzaje klejôw do drewna kilka typôw . Nie jak kiedyś jedem kostny , drugi vikol i kwita.
Itd, itp.Świat się zmieniaGewehr - 2016-01-20, 21:08
oskp napisał/a:
Świstak napisał/a:
Jak ostro ładujemy zwykły akumulator - bąbelki wypływają do góry i płyty znów są zalane elektrolitem.
Akumulator kwasowy ładowany Lidlowskim wynalazkiem wcale nie gazuje
Przy 3,8A raczej nie ma szans na gazowanie. Po jakimś czasie spada na 0,8A, a na końcu wysyła jedynie co jakiś czas impuls o natężeniu 0,8A.Ahmed - 2016-01-20, 21:26
Gewehr napisał/a:
Przy 3,8A raczej nie ma szans na gazowanie.
To zależy jaki aku ładujesz i w jakim stopniu był rozładowany , ja tylko stwierdziłem , że organoleptycznie nie zauważyłem ,, gazowania '' w pełni naładowanego akumulatora kwasowego o pojemności 40 Ah Świstak - 2016-01-20, 22:38 Powtarzam kolejny raz i już zaczyna mnie to nudzić - nie wiemy jaki to akumulator. Jeśli to 4Ah to ładowanie prądem 3,8A jest ciut niewłaściwe. Nie mam nic do ładowarek z Lidla - sam używam podobnej do konserwacji akumulatorów rozruchowych zimą. Wiem jednak jaki to akumulator, jaka pojemność, jakie prądy. Akumulator żelowy 6Ah używany do elektroniki pokładowej napędu PPGG łąduję jednak zasilaczem laboratoryjnym.
Zadam więc kolejny raz pytanie - jaką nastawę dla swojego akumulatora (o którym wciąż nie wiemy nic poza tym że jest żelowy) ma zastosować autor wątku. Odpowiedź proszę jasno i precyzyjnie oprzeć o instrukcję omawianego prostownika tak aby w razie zniszczenia akumulatora nie było pretensji że w instrukcji nie było słowa o tym że ten konkretny typ akumulatora należy tak czy inaczej ładowąć omawianym prostownikiem, a co za tym idzie gwarancja na akumulator wart kilkanaście setek jest nieważna. Dziś o sprawach technicznych rozprawiają i decydują księgowi i prawnicy, nie zaś technicy czy inżynierowie.
Oczywiście że prostownik z Lidla naładuje akumulator żelowy, pytanie tylko czy go nie zniszczy. Podobnie elektryczna pompka do kół z lidla napompuje oponę kombajnu, ale w porę nie wyłączona może ją rozerwać. Co będzie gdy prostownik z lidla pozostawimy włączony na 3 miesiące z akumulatorem żelowym??? Ja nie wiem jaki jest algorytm, w instrukcji nie jest to jasno określone który program używa algorytmu przewidzianego dla aku żelowych i dlatego nie mogę powiedzieć....
Jeżeli algorytm jest równie niechlujny jak instrukcja to lepiej mi już nic nie mówić.wbobowski - 2016-01-20, 22:53
Świstak napisał/a:
Powtarzam kolejny raz i już zaczyna mnie to nudzić
Arek... kurde, chciałbym mieć Twoją cierpliwość Mirekl61 - 2016-01-20, 23:02 Kolega Świstak, ma trochę racji testowałem na żelki 7ahi w 2 tygodnie nabiłgo do 15V.
AGD 60ah 14,4V i ani Volta więcej 100ah 14,1 a 220ah w traktorku 13,6.
Wszystko zależy od pojemności i zdolności do samo rozładowania.CORONAVIRUS - 2016-01-20, 23:11
Świstak napisał/a:
. Jeśli to 4Ah to ładowanie prądem 3,8A jest ciut niewłaściwe.
no teraz to przesadziłeś a raczej paluszek Ci się omsknął przy wyborze programu ładowania ... taką dziecinę to na "2" ładujesz 0.8 A .... Arek , przeczytaj w końcu tą instrukcję Ryszard.S - 2016-01-21, 11:21 Zadzwoniłem do serwisu tych ładowarek.
Oddzwonił serwisant i powiedział :
- wszystkie te ładowarki pracują tak samo ,mają tylko inny wygląd ,czy np. wyświetlacz
- i to co mnie interesowało -na 4 tym trybie ładuje AGM
Może to coś wyjaśni.krzlac - 2016-01-21, 12:05 Jaki serwisant? Przecież Lidl nie naprawia tylko daje nowy, nawet nie pyta co się popsuło. Mi za ten bez wyświetlacza dali model z wyświetlaczem i o nic nie pytali. "Pan sobie weźmie z półki dobry" - ot i wszystko.Ryszard.S - 2016-01-21, 12:13 Na str. 16 instrukcji jest adres i telefon do serwisu.krzlac - 2016-01-21, 12:52
Ryszard.S napisał/a:
Na str. 16 instrukcji jest adres i telefon do serwisu.
To ja wiem. Chodziło mi o to, że w przypadku problemów technicznych szkoda czasu na działanie serwisowe - idziesz do sklepu i wymieniasz. Jak by ktoś kupił i prostownik nie spełniłby oczekiwań to też bez problemu oddaja kasę. Wiadomo -pargon i kartonik lepiej na jakiś czas zachowaćłoś - 2016-01-21, 23:54 Przykra sprawa, ale dyskusja nad szmelcem china za 65 pln to już żałosne.
35 lat wstecz kupiłem w sklepie GS taki oto sprzęt.
Zabudowa; porównać do 10l kanistra. Wymienię zastosowanie.
1, ładowanie 3-stopniowe
2, rozruch w 3- stopniach bardzo skuteczny.
3, spawarka na elektrody super przydatna.
Sprzęt służył wyśmienicie do zeszłego roku; został mi skradziony.
Jest jednak refleksja nad proponowanym nam badziewiem za psie pieniądze.
Stare powiedzenie mówi: tanie mięso to psy jedzą.
Czy wsadzenie tanich wyświetlaczy do taniego prostownika czyni go profesjonalnym narzędziem.
Oczywiście mam dobry prostownik, i czasem z niego korzystam, ale na silniejsze minusowe temperatury prostownik do słabego aku nie pomoże.
Chętnie podyskutuję nad projektem w/w w 3 punktachCORONAVIRUS - 2016-01-22, 01:01 Łosiu ...co się dzieje ? gorzki się robisz toscaner - 2016-01-22, 01:56 Lidlowa ładowarka, na którą finalnie nie wydałem tych 13£ zmotywowała mnie, żeby zbudować wreszcie po 1,5 roku ładowarkę do złomka.
Może się komuś przyda mój przepis na ładowarkę, która nie ma programów, ale ma regulację prądu i napięcia ładowania, a to znaczy, że można sobie nią naładować nie tylko zwykłego kwasiaka, ale i żelowe a nawet liotowo-jonowe, na które ostrzę sobie ząbki do Złomka 2.
Daje radę do 12A, a i koszt powinien zamknąć się w 100zł. Chyba.
MAWI - 2016-01-22, 17:44 Ja ze starego UPSa zrobiłem "przetwornicę"krimar - 2016-01-22, 20:24
łoś napisał/a:
Przykra sprawa, ale dyskusja nad szmelcem china za 65 pln to już żałosne.
nie podoba się to nie dyskutuj - mi ten prostownik dostarczył wielu pozytywnych wrażeń, żałuję tylko, że mój nie ma wyświetlaczaMirekl61 - 2016-01-22, 21:15
Cytat:
żałuję tylko, że mój nie ma wyświetlacza
krzlac - 2016-01-22, 21:27
krimar napisał/a:
żałuję tylko, że mój nie ma wyświetlacza
Trzeba było udać się do Lidla i wymienić.łoś - 2016-01-23, 01:40 Mam kilka pytań do speców.
1) jaki jest sens posiadania prostownika w przypadku kampera
2) w przypadku codziennie używanych osobówek taki prostownik tylko potwierdza słabość akumulatora, co objawia się przy nagłych spadkach temperatur.
ładowanie padniętego aku jest tylko stratą czasu.
jaki jest sens wydania 65 zł by zrozumieć, że trzeba kupić nowy aku. mrsulki - 2016-01-23, 07:45
łoś napisał/a:
jaki jest sens posiadania prostownika
Ciekawe co poczniesz w przypadku rozładowania aku np przez pozostawienie włączonego oświetlenia wntrza?
łoś napisał/a:
jaki jest sens wydania 65 zł by zrozumieć, że trzeba kupić nowy aku
To prawda w w/w przypadku zawsze można kupić nowy aku. Bo po co wydawać 65pln ,jak można 300 - 500pln - bo kto bogatemu zabroni?Bronek - 2016-01-23, 09:00 I trzeba toto przywlec do domu.
Sens posiadania ładowarki zamyka się w zdaniu " Da ładowania , konserwacji akumulatorôw"
Niekoniecznie kampera.
No i co niektórzy co np. Nie parkują pod domem , zabierają baterię do .....
Po co ja to piszè ?
Zresztą w ogóle po co piszę CORONAVIRUS - 2016-01-23, 09:06
łoś napisał/a:
1) jaki jest sens posiadania prostownika w przypadku kampera
:
Łosiu...pożyczyć można komuś ... rozumisz ???
Ja Ciebie zapytam jaki jest sens zapisywania się na zlot i nie przyjeżdżania na niego bez jakiejkolwiek informacji o przyczynie czy choćby krótkiej informacji , że się nie dojedzie ? Ty z pewnością potrafisz odpowiedzieć na takie pytanie Jesteś specjalistą w temacie Ahmed - 2016-01-23, 09:46
łoś napisał/a:
Mam kilka pytań jaki jest sens posiadania prostownika
Można sobie coś wyprostować yuras - 2016-01-23, 10:00
oskp napisał/a:
łoś napisał/a:
Można sobie coś wyprostować
I wtedy jest sens posiadania ładowarki.Bronek - 2016-01-23, 12:42
yuras napisał/a:
oskp napisał/a:
łoś napisał/a:
Można sobie coś wyprostować
I wtedy jest sens posiadania ładowarki.
Po warunkiem , że masz coś do załadowania na co załadować.
Kartofle zwane ziemniakami ??? Na przykład.wbobowski - 2016-01-23, 13:41 Rozwój dyskusji na temat "prostownik z lidla" wprost niesamowity... jak to zwykle na camperteam.pl...
Muszę stwierdzić niestety, że .... jesteście wspaniali Cykada - 2016-01-23, 15:18 głuchy telefon
Wracając do tematu prostownika : ładuje i o to chodzi.Pawcio - 2016-01-23, 15:20
łoś napisał/a:
Przykra sprawa, ale dyskusja nad szmelcem china za 65 pln to już żałosne.
35 lat wstecz kupiłem w sklepie GS taki oto sprzęt.
Zabudowa; porównać do 10l kanistra. Wymienię zastosowanie.
1, ładowanie 3-stopniowe
2, rozruch w 3- stopniach bardzo skuteczny.
3, spawarka na elektrody super przydatna.
Sprzęt służył wyśmienicie do zeszłego roku; został mi skradziony.
Mogę Ci objaśnić czemu zginął ten sprzęt.. 45 kg miedzi jest warte parę groszy na złomie .
A ten sprzęt z lidla to pewnie spawać nie potrafi.. ale za to nie zużywa 45 MW do naładowania akumulatora. I kręgosłup tak nie boli od jego dźwigania.. a w dobie walki z nadwagą własną i kampera to sprzęt nieoceniony. Można wozić w kamperze.
PS
To był oczywiście żarcik , utrzymujący w dalszym ciągu ton dyskusji w zabarwieniu lekko sarkastycznym fan - 2016-01-23, 16:35
Bronek napisał/a:
Po co ja to piszè ?
Zresztą w ogóle po co piszę
pisz bo przestane To czytacMirekl61 - 2016-01-23, 17:11
chemik napisał/a:
W specyfikacji - instrukcji - pisze - wolne ładowane - 2A .
Po wyłączeniu prądu włączą się sama na ładowanie 2A, żeby więcej, trzeba przestawić.
zalety - bardzo lekka, nie ma transformatora,
przy moich aku - 320 Ah podtrzymanie 2A to tylko 0,62%, więc nie ma znaczenia, a i tak przy naładowaniu praktycznie nie daje prądu - prawie 0 A
ale jak działa i co to będzie - to musze dokładnie przetestować.
Jak testy ?
Ciekawi mnie czy po spadku napięcia (rozładowanie ) podejmie samoczynnie ładowanie i w jakim programie?zbyszekwoj - 2016-01-23, 18:02 Ja mam elegancki prostownik radziecki z amperomierzem, ale wszyscy mają z Lidla ,to i ja se zakupiłem , bo mnie tez stać. Ed - 2016-01-23, 18:18 a ja mam profesjonalny z bo z boscha i też mnie stać onionskin - 2016-01-23, 18:26 Nie czytałem całego tematu więc może było, ja miałem z tym prostownikiem taki przypadek: aku rozładował się do jakiegoś poziomu (nie wiem jakiego- nie mierzyłem), ale prostownik nie ładował bo stwierdził że to motocyklowy 6V i jest naładowany.
Żadne ustawienia nie pomagały i sprawę rozwiązał "ruski z amperomierzem"
Dopiero po podładowaniu tym bez automatyki- ponownie podłączyłem lidlowy (ponieważ zostawiałem na noc i nie chciałem przeładować) i dopiero zaskoczył.krimar - 2016-01-23, 18:29 jak 12-to voltowy akumulator rozładowałeś do 6 V to wiele radości i tak już z niego nie będziesz miałMirekl61 - 2016-01-23, 18:37 Te elektroniki nie zawsze radzą wystartować z 11V.
Jak mamy wspomagać rozruch inwestorów to robi się problem.
Łagodzi to jednak jego waga.CORONAVIRUS - 2016-01-23, 19:10 ...ósma strona tematu i zaczynają się wątpliwości co do parametrów i sposobu działania ... a wszystko było na początku , nawet Gino nadał PEŁNĄ INSTRUKCJĘ .
Ludzie , co wam się porobiło ? Jak Wy czytacie te tematy ? Tylko ostatnie strony albo tylko nagłówki ? Normalnie dom wariatów albo leniuchów śmierdzących
jak jest słabe napięcie to się dzieje to :
Akumulatory B12V:
Jeśli akumulator zostanie wykryty w krytycznym zakresie
napięcia 7,3–10,5V, urządzenie sprawdzi,
czy jest to w pełni naładowany akumulator 6V czy
rozładowany akumulator 12V. Jeśli naciśnie się
przycisk wyboru programu 10 , aby wybrać program,
urządzenie przeprowadzi pomiar kontrolny
ok. 90 sek.
Na wyświetlaczu pojawi się:
--- 88.8V
Jeśli po ok. 90 sek. wykryte zostanie 7,3–7,5V,
akumulator 12V jest uszkodzony.
Urządzenie przełącza się na tryb Standby.
Regeneracja zużytego
akumulatora
Jeśli po ok. 90 sek. wykryte zostanie 7,5–10,5V,
jest to akumulator 12V.
Urządzenie rozpoczyna proces ładowania impulsowego
w celu ponownego odzyskania.
Wskaźnik napięcia 9 miga. Po osiągnięciu 10,5V
urządzenie włącza kolejne poziomy ładowania.
i powiem Wam więcej ... to działa , podłączyłem aku który miał 9,6 V , prostownik sam wyprowadził go na ludzi , dziś zamontowany w aucie , które na mrozie stoi 4 dni , silnik zapalił z kopa mimo, że auta nie widać z pod śniegu ...
Może by tak zacząć czytać ze zrozumieniem co ? zrozumieć i zastosować w życiu co ? Nie mówcie, że się nie da , da się tylko trzeba choć minimum chęci a to już wystarczy by nie denerwować innych Bronek - 2016-01-23, 19:26 Po co ?
90% postów w niemal wszystki wątkach by niepowstało , gdyby tylko "merytorycznie" i ze zrozumieniem.
Prostownik z Lidla to sposób na przetrwanie. Mirekl61 - 2016-01-23, 19:30
Cytat:
90% postów w niemal wszystki wątkach by niepowstało , gdyby tylko "merytorycznie" i ze zrozumieniem
Straszna nuuuuda by była.
CORONAVIRUS - 2016-01-23, 19:52 ale możemy sobie popierdzielić na jakieś nowe tematy a nie ciągle o tym samym ... ludzie są tak leniwi, że im się nie chce spojrzeć na to co było ... krimar - 2016-01-23, 20:11 temat prostownika z lidla jest co roku nowy (jak się prostownik pojawia w sprzedaży w okolicach zimy)robba - 2016-01-23, 22:15 Niemcy to mają takie powiedzenie:
"Polak, najpierw zepsuje, potem przeczyta instrukcje"
pozdrawiam,robba - 2016-01-23, 22:21 Właśnie dostałem linka. W opisie jest napisane, że do żelowych się nadaje i ma 10A...
Jak na taki prąd to cena wydaje się być dobra...
http://www.hurt.com.pl/la...code=newsletterwbobowski - 2016-01-23, 22:26
robba napisał/a:
Właśnie dostałem linka. W opisie jest napisane, że do żelowych się nadaje i ma 10A...
Jak na taki prąd to cena wydaje się być dobra...
http://www.hurt.com.pl/la...code=newsletter
Dokładnie ten sam prezentowałem w tym temacie... tyle, że trochę wcześniej.CORONAVIRUS - 2016-01-23, 22:32
wbobowski napisał/a:
Dokładnie ten sam prezentowałem w tym temacie... tyle, że trochę wcześniej.
...może ludzie nie wiedzą , że tematy mają kilka stron robba - 2016-01-24, 09:08 no cóż. przepraszam nie zauważyłem, musiałem widocznie coś ominąć.
Ale trochę tych stron dziennie przybywa i nie nadążam pomimo że staram się ...
Natomiast tą ofertę w tej cenie dostałem dopiero wczoraj na maila, więc
myślałem że świeżynka jakaś ta promocja. ale widocznie skoro
też miałeś w cenie 120 PLNów to widać co to za promocje.
pozdrawiam,robba - 2016-01-24, 09:16 no tak rzeczywiście. tylko podałeś linka do prostownika za 159PLnów,
ja podałem do tego samego za 120PLNów. Jeśli już walczycie
o te cenne złotówki to różnica wydaje się być cenna...
pozdrawiam,
Dzięki Biorca za cenne informacje. Moja babcia śp. mawiała
(za żywota oczywiście) że "człowiek uczy się całe życie i głupi umiera"!
I już to sobie wklejam do podpisu...CORONAVIRUS - 2016-01-24, 10:15 ...proszę bardzo ...kiedyś też tego nie wiedziałem
wklej sobie jeszcze , że mądrość przychodzi z wiekiem .... czasami wiekiem do trumny robba - 2016-01-24, 11:01
BIORCA napisał/a:
...proszę bardzo ...kiedyś też tego nie wiedziałem
BIORCA napisał/a:
wklej sobie jeszcze , że mądrość przychodzi z wiekiem .... czasami wiekiem do trumny
widziałem, że jeden z kolegów już takie coś propaguje w swojej sygnaturce...
Ale jeszcze mogę dodać stare, dobre, prawdziwe przysłowie:
"człowiek rodzi się zdolny..., a potem idzie do szkoły"
a ekstremalnie byłoby:
"człowiek rodzi się zdolny,
a potem idzie do szkoły,
uczy się całe życie
i głupi umiera."łoś - 2016-01-25, 20:12 Każdy szanujący się posiadacz samochodu powinien posiadać prostownik od pierwszej chwili posiadania auta.
Zdarza się zostawienia na światłach (np) i rozładowania aku.
Tak rozumie potrzebę prostownika. Ale nie rozumie starych kierowców dyskutujących o nowym chińskim wynalazku.
U siebie mam trzy prostowniki. Od 40 lat . Tak tak.
Dwa w w warsztacie i jeden nowy lekki przenośny. Prawie nie używany.
Przyjąłem, że wszyscy jako doświadczeni kierowcy macie prostowniki od lat.
Ta dyskusja to zabicie czasu zimowego.
CORONAVIRUS - 2016-01-25, 21:19 Łosiu ... my nie prawimy o tym czy warto mieć prostownik tylko czy ten konkretny jest coś wart ... używam go praktycznie codziennie i stwierdzam , że jest dobry jak za 65 PLN ... i tyle w temacie ... nie rozdrobnię się jak TY na drobne po kiego prostownik jak można kupić nowy akumulator...:)
Proponuję Ci przelecieć swoje wypowiedzi w tym temacie a zobaczysz jak obracasz się tyłkiem do wiatru w zależności od potrzeb i ciśnienia Na końcu byś chciał obrócić w żart bo faktycznie nic innego Ci nie pozostaje jeśli w przeciągu kilku dni Twoje opinie potrafią tak diametralnie się różnić ... salut - 2016-01-25, 21:29
łoś napisał/a:
Każdy szanujący się posiadacz samochodu powinien posiadać prostownik od pierwszej chwili posiadania auta.
Zdarza się zostawienia na światłach (np) i rozładowania aku.
Tak rozumie potrzebę prostownika. Ale nie rozumie starych kierowców dyskutujących o nowym chińskim wynalazku.
U siebie mam trzy prostowniki. Od 40 lat . Tak tak.
Dwa w w warsztacie i jeden nowy lekki przenośny. Prawie nie używany.
Przyjąłem, że wszyscy jako doświadczeni kierowcy macie prostowniki od lat.
Ta dyskusja to zabicie czasu zimowego.
Du.. ze mnie nie kierowca Żadnego prostownika w garażu. Chyba kupie jakiś dla mania janusz - 2016-01-25, 21:33
salut napisał/a:
Du.. ze mnie nie kierowca Żadnego prostownika w garażu.
To ja du... do kwadratu bo nawet garażu nie mam żeby prostownik w nim trzymać. Ahmed - 2016-01-25, 21:41 Ja mam. jeszcze gorzej , baby mi garaż opanowały i suszarnię z niego zrobiły Wojciechu - 2016-01-25, 21:50 Coś w tym jest . Mam dwa prostowniki w tym EXIDE i padnięty akumulator od kampera. Wystarczyło na tydzień wyjechać na „Sylwestra” w góry i po przyjeździe d….. – a takie mam ładne prostowniki. toscaner - 2016-01-25, 22:21 Znów byłem w Lidlu. WOW. Tak zerknąłem, tutaj jest model z wyświetlaczem z symbolem A1. Czyli chyba inne niż w Polsce.
I tak nie kupiłem. CORONAVIRUS - 2016-01-25, 22:27
toscaner napisał/a:
Znów byłem w Lidlu. WOW. Tak zerknąłem, tutaj jest model z wyświetlaczem z symbolem A1. Czyli chyba inne niż w Polsce.
I tak nie kupiłem.
też mamy z "A1" janusz - 2016-01-25, 22:32
BIORCA napisał/a:
też mamy z "A1"
Znaczy Lidl stał przy A1. CORONAVIRUS - 2016-01-25, 22:55
janusz napisał/a:
BIORCA napisał/a:
też mamy z "A1"
Znaczy Lidl stał przy A1.
stał , stoi i będzie stał .... kilka już jest janusz - 2016-01-25, 23:23
BIORCA napisał/a:
będzie stał
Skąd ta pewność? gino - 2016-01-26, 08:26
janusz napisał/a:
BIORCA napisał/a:
będzie stał
Skąd ta pewność?
do prostownika dodają błękitne tabletki..... Świstak - 2016-01-26, 19:29
janusz napisał/a:
BIORCA napisał/a:
będzie stał
Skąd ta pewność?
Zwykła elektrostymulacja. Trzeba tylko nałożyć żel żeby lepiej przewodziło. I żeby w końcu wybuchło... janusz - 2016-01-26, 20:32
Świstak napisał/a:
Trzeba tylko nałożyć żel żeby lepiej przewodziło.
Ale na całego czy tylko wystarczy na klamkę w drzwiach?Świstak - 2016-01-26, 20:34 Na klemkę....ZEUS - 2016-01-26, 20:38 dziesiąta strona dyskusji a prostownik z Lidla nadal twórczo inspiruje... janusz - 2016-01-26, 20:38
Świstak napisał/a:
Na klemkę....
Ulżyło mi, bo na całego to trzeba byłoby cysternę żelu.maga - 2016-01-26, 20:59
ZEUS napisał/a:
dziesiąta strona dyskusji a prostownik z Lidla nadal twórczo inspiruje...
A pytanie było na pierwszej stronie
fan napisał/a:
czy aktualnie sprzedawany prostownik bedzie dobry do ladowanie aku.żelowego
CORONAVIRUS - 2016-01-26, 21:04 i...? już zapomniałem jaka była odpowiedź ???janusz - 2016-01-26, 21:12
BIORCA napisał/a:
już zapomniałem jaka była odpowiedź
Żel na klemkę i ładować aż wybuchnie. łoś - 2016-01-26, 21:59 Puki co to jeszcze wolności w słowie nikt mi nie odebrał, więc piszę, czasem lepiej, czasem gorzej, ale pisać mogę.
Tak naprawdę to nienawidzę chińskiego dziadostwa.
Proste powody. Ich fabryki zatruwają środowisko i wykorzystują dzieci i wieśniaków opłacając ich "miską ryżu". Z maszyn zdejmują ochrony, bo spowalniają produkcję.
Częste wypadki przy pracy to tragedie tych ludzi, bo wracają lub nie do rodzinnych wiosek okaleczeni bez zasiłków.
Na każdym chińskim wyrobie jest kropla krwi czyjegoś nieszczęścia.
A z jakiego, w sensie producenta, komputera piszesz, jakiej produkcji masz monitor i klawiaturę. Telefon masz? Jakiej produkcji?
Wypiernicz to wszystko badziewie na śmietnik. CORONAVIRUS - 2016-01-26, 22:15 ...ciekawe czy chińskie badziewie Łosia też nienawidzi
co do filmiku , przedstawia starszy model . Ten nowszy o którym prawimy nie chce już tak szybko się oszukiwać ... teki sam manewr przeprowadziłem tyle , że napięcie wyjściowe jakie pozostało w aku to tylko 5,7 V . Też podpiąłem inny i ładowanie sie rozpoczęło , po 5 min odpiąłem pomocniczy , ładowarka przemieliła problem i uznała , że aku uszkodzony i go nie będzie ładować. Podpiąłem na 10 min inną , zwykłą , ta podniosła do 8V i ...i potem lidlowska już zaczęła pracować , 2 dni już mieli , wieczorem aku miał 13,6 i ciągle ładował ...jutro pewnie zakończy zmagania z miesięcznym silverem McGali - 2017-10-30, 14:19 Ładowarka od soboty w Lidlu za 59zł a tu o tym cicho sza Ahmed - 2017-10-30, 18:45
McGali napisał/a:
Ładowarka od soboty w Lidlu za 59zł a tu o tym cicho sza
Polecam i jeszcze odświerzacz do klimy który dzisiaj zakupiłem i mleko z którego masło sobie zrobię bo takie gotowe już droższe od'ośmiorniczek kimtop - 2017-10-30, 20:50
Ahmed napisał/a:
mleko z którego masło sobie zrobię
To chyba cienkie będzie to masełko krimar - 2017-11-04, 16:48
McGali napisał/a:
Ładowarka od soboty w Lidlu za 59zł a tu o tym cicho sza
widzialem, mało go nie kupiłem, mimo że mam już taki jeden z Lidla
z Juli jest lepszy, bo ma autorestart po zaniku zasilania
https://www.jula.pl/catal...a-608201/#tab04amples - 2017-11-05, 17:46
krimar napisał/a:
z Juli jest lepszy, bo ma autorestart po zaniku zasilania
Prawie identyczny z wyświetlaczem i auto restartem jest-był dzisiaj w biedronce po 55pln ,
kupiłem , sprawdziłem : ładuje , pamięta ustawienia .Bronek - 2017-11-05, 18:13 Ten z Juli... szkoda, że nie ma wtyku do zapalniczki. Trzeba dorobić bo u mnie mam bezpeśrednie via bezpieczniki łączenie z akumulatoramikrimar - 2017-11-21, 20:47
amples napisał/a:
w biedronce po 55pln ,
kupiłem , sprawdziłem : ładuje , pamięta ustawienia .
a jak na szybkę na wyświetlaczu naciśniesz to się ugina? (bo jest jakimś celofanem, a nie szybką)amples - 2017-11-21, 21:37
krimar napisał/a:
szybkę na wyświetlaczu naciśniesz to się ugina?
Aż tak to go nie pieściłem-ściskałem , więc ci nie powiem , a sprawdzić będę mógł dopiero za tydzień .wirefree - 2017-12-09, 12:13 Kupiłem wczoraj to cudo techniki ULGD 3.8 A1 i niestety jestem zawiedziony jeszcze mam nadzieje ze zakupiłem wadliwy egzemplarz bo ładowarka żyje własnym zyciem i przerywa ładowanie przy napięciu 12.9 albo 13.4. Wymienie na inna moze bedzie dzialac ale juz widze ze trzeba bylo samemu cos sklecic z odsiarczaniem i wiekszym pradem maksymalnym.dziwaczek - 2017-12-09, 12:22 Ja kupiłem jakiś czas temu Ctek mxs 5A i jestem bardzo zadowolony. Wiem że droższy od tyc z dyskontów ale sprawdzony i odsiarcza.
http://ctek-ladowarki.pl/...tek-mxs-50.htmlwirefree - 2017-12-10, 12:58 Na szczescie okazalo sie ze wzialem z polki wadliwa sztuke, po wymianie ładowarka działa nie jest to cud techniki ale za 50 zeta warto. CTEK jak dla mnie to za drogo za te kasiore to sam sobie sklece z mnostwem innych bajerow i jeszcze na skrzynke piwa wystarczy.zbyszekwoj - 2017-12-10, 16:07 Już było pisane ,że ta w Biednejręce lepsza, maszakow - 2017-12-10, 18:26 JA wszystkich analizach i wymądrzaniach które prowadziłem we własnym wątku - zanabyłem już dość dawno temu Schumachera SCI10 .
I jestem zadowolony - fajnie działa. Dla mnie to był najbardziej optymalny wybór - kompromis pomiędzy parametrami a ceną.mischka - 2017-12-10, 19:45
wirefree napisał/a:
CTEK jak dla mnie to za drogo za te kasiore to sam sobie sklece z mnostwem innych bajerow i jeszcze na skrzynke piwa wystarczy.
przerzuć się na dobre piwko, wtedy skrzynka kosztuje tyle co pol cteka, a jak za 25€ zrobisz dobry prostownik ze wszystkimi bajerami to zamawiam kilka sztuk pasza - 2018-07-27, 22:16 mam tą ładowarkę kupiłem bo wszyscy tu kupili.
trafiłem na test i jednak to nic ciekawego ona nie trzyma parametrów i choć pisze że jest do 120Ah aku to tak naprawdę do 45Ah się nadaje a kto takie maleństwo ma w kamperze i czy ten śmieć elektroniczny podziała choć z 5 lat?
Tu ładowarka sprzed 40 lat kupiona 30 lat temu też elektroniczna made by ZSRR parametry trzyma i ładuje świetnie.
Czy stare prostowniki z ZSRR naładują akumulator?
https://www.youtube.com/watch?v=bQk-shVXWZcwirefree - 2018-07-28, 11:54 Ta ładowarka z lidla nie jest zła, oprocz tego że po naładowaniu się wyłącza, Ctek jest o tyle lepszy że podładowuje a te rosyjskie to są dobre ale do starych kwasiaków, mam taki i jeśli nie pilnujesz ładowania to słychać jak intensywnie gotuje się elektrolit.amples - 2018-07-28, 12:31
wirefree napisał/a:
oprocz tego że po naładowaniu się wyłącza
Nic się nie wyłącza , obciąż aku by napięcie na nim spadło , a zobaczysz ze zacznie ponownie lądować , Jeśli akumulator jest całkowicie naładowany, wskaźnik stanu 8 wskazuje 4
paski. Miganie ustępuje, a urządzenie przełącza
się automatycznie na ładowanie konserwacyjne.wirefree - 2018-07-28, 15:15 Nie zacznie juz sprawdzałem.amples - 2018-07-28, 17:22
wirefree napisał/a:
Nie zacznie
To znaczy że masz jakąś inna wersje , albo uszkodzony .mischka - 2018-07-28, 19:46
wirefree napisał/a:
Nie zacznie juz sprawdzałem.
Mam starego CTEK 5.0 z 2011 roku i nigdy się nie wyłącza. Monitoruje na bieżąco stan akumulatora.
Może inne modele się wyłączają.amples - 2018-07-28, 20:07
mischka napisał/a:
Może inne modele się wyłączają
Używam że Biedronki , pilnuje aku 80Ah który zasila alarm ,router i monitoring i na aku ciągle 12.8-13V a na wyświetlaczu ful (pełny).
Z tego co zauważyłem co jakiś czas go dobija .SlawekEwa - 2018-07-28, 20:52
amples napisał/a:
Używam że Biedronki , pilnuje aku 80Ah który zasila alarm ,router i monitoring i na aku ciągle 12.8-13V a na wyświetlaczu ful (pełny).
A jak 230V wyłączą i póżńiej załączą to sam się włączy?Mirekl61 - 2018-07-28, 21:41 Załancza się po zaniku .amples - 2018-07-28, 22:18
Mirekl61 napisał/a:
Załancza się po zaniku
Potwierdzam. pasza - 2018-07-28, 22:51
wirefree napisał/a:
a te rosyjskie to są dobre ale do starych kwasiaków, mam taki i jeśli nie pilnujesz ładowania to słychać jak intensywnie gotuje się elektrolit.
A niby dlaczego ma się gotować w teście nic takiego nie widziałem dobrała idealnie A do aku.
Jak niby aku 70ah miałby się gotować ładowany 6A ?
Połącz ten szajs lidlowy który może max naładować 45Ah aku (choć pisze na niej jak byk kłamstwo że do 120ah) do aku 20ah w tryb zimowy to dopiero zobaczysz jak się gotuje
Zresztą tam jest realny test vs co ty sobie tam piszesz.amples - 2018-07-28, 23:17 Profesorek od siedmiu boleści
Aku gotuje się od zbyt wysokiego napięcia ,
do jakiego zwykłe trafo pompuje go ,
jest bez kontroli napięcia , a potrafią dać nawet powyżej 17v ,
Jeżeli nie pilnujemy i nie odłączymy w odpowiednim czasie to mamy wygotowany aku , pasza - 2018-07-28, 23:39
amples napisał/a:
Profesorek od siedmiu boleści
Aku gotuje się od zbyt wysokiego napięcia ,
do jakiego zwykłe trafo pompuje go ,
jest bez kontroli napięcia , a potrafią dać nawet powyżej 17v ,
Jeżeli nie pilnujemy to mamy wygotowany aku ,
Masz tam test i ładowarki wszystko dokładnie opisane, masz jedną gdzie sam ustalasz napięcie i elektroniczną która daje 14,4 v wiec o czym ty tollu piszesz, ty oglądałeś ten film?
Mam wrażenie że ty poza trollingiem niczym innym się tu nie zajmujesz, po co ty te bzdury wymyślasz? jaki cel ma twe kłamanie atakowanie innych ?
Głupich nie sieją, sami się rodzą pasza - 2018-07-29, 00:08
amples napisał/a:
napisał/a:
..............................
Głupich nie sieją, sami się rodzą
A gdzie ta ma głupota? to że prawdę napisałem/pokazałem przecież to tylko test realny każdy może go powtórzyć.
Coś mi mówi że amples i wirefree to ta sama persona ,reszty nawet mi się pisać nie chce bo jak na dłoni widać.
gdzie trolle odpowiedź na me pytanie co zrobi popularny tracert jak mu na pv dasz 13v napięcie zostało bez odpowiedzi to norma u trolli coś wydumać jakąś bzdurę a jak nie po ich myśli to odwracać kota ogonem.
Tyle się się naprodukowaliście bez sensu a na to odpowiedzieć nie potraficie, przecież to była wasza podstawa do pisania kłamliwych bredni i atakowania mnie a ja tylko laikiem jestem.amples - 2018-07-29, 00:30 Jest takie powiedzenie , do którego się zastosuję : Nie dyskutuj z debilem! . Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. pasza - 2018-07-29, 01:10
amples napisał/a:
Jest takie powiedzenie , do którego się zastosuję : Nie dyskutuj z [b]debilem! . Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. [/b]
Masz jakieś przesłanki aby mnie nazywać debilem?
Za to że jako niedoświadczony pomyliłem z przecinkami w amperach amperach ale szybko to sprostowałam widząc stój błąd.
Ddalej brniesz w nic cały czas kłamiesz pod różnymi nickami i nigdy swych kłamstw ewidentnych nie prostujesz tylko odwracasz prostacko kota ogonem lub atak z innej mańki.
Zapamiętaj jedno trollu jesteś prosty i przewidywalny do bólu inne nicki ci nie pomagają a wręcz przeciwnie, przytłoczony do muru odpowiadasz niczym i piszesz o niczym tak jak pisałem.
Myślisz że ja pierwszy raz z takimi trollami mam doczynienie ,zachowujesz się wręcz wzorcowo pokazujesz dokładnie kim żeś i jakie masz inne nicki czy ty tego tumanie nie widzisz?
Zauważ że na nic nie opowiedzieliście nicki na nic natomiast w pisaniu kłamstw byliście pierwsi, i dala nie obeznanych nie chodzi tu o ten wątek z ładowarką , ty tylko widać cześć pisania czegoś zupełnie innego o czym był film ot tak aby trollować.amples - 2018-07-29, 01:24
pasza napisał/a:
cały czas kłamiesz pod różnymi nickami i nigdy swych kłamstw ewidentnych nie prostujesz tylko odwracasz prostacko kota ogonem lub atak z innej mańki.
Zapamiętaj jedno trollu jesteś prosty i przewidywalny do bólu inne nicki ci nie pomagają a wręcz przeciwnie, przytłoczony do muru odpowiadasz niczym i piszesz o niczym tak jak pisałem.
Myślisz że ja pierwszy raz z takimi trollami mam doczynienie ,zachowujesz się wręcz wzorcowo pokazujesz dokładnie kim żeś i jakie masz inne nicki czy ty tego tumanie nie widzisz?
wirefree - 2018-07-29, 10:30
pasza napisał/a:
wirefree napisał/a:
a te rosyjskie to są dobre ale do starych kwasiaków, mam taki i jeśli nie pilnujesz ładowania to słychać jak intensywnie gotuje się elektrolit.
A niby dlaczego ma się gotować w teście nic takiego nie widziałem dobrała idealnie A do aku.
Jak niby aku 70ah miałby się gotować ładowany 6A ?
Połącz ten szajs lidlowy który może max naładować 45Ah aku (choć pisze na niej jak byk kłamstwo że do 120ah) do aku 20ah w tryb zimowy to dopiero zobaczysz jak się gotuje
Zresztą tam jest realny test vs co ty sobie tam piszesz.
Normalnie, przy napieciu powyzej 14.4 V w akumulatorze zachodzi proces tzw gazowania albo gotowania co slychac widac i czuć i jest szkodliwe dla akumulatora. Chyba że jest to stary akumulator obslugowy do którego można dolać alektrolitu i ma solidne płyty. Oprocz prądu ładowania wystepuje jeszcze coś takiego jak napiecie.Suliki - 2018-07-29, 16:46 może moderator się włączy, bo jak ktoś z kolegów naładuje sobie żelowy akumulator rosyjskim prostownikiem to będzie wielka szkoda.....
Argumenty mają chyba udowodnić, że stara sowiecka technologia jest lepsza od dostępnej w Lidlu czy Biedronce co chyba jest dalece idącym uogólnieniem.
Do starych kwasowych i dla tych co wiedzą jak ładować - fajnie ale do AGM czy żelu to ta technologia pomimo dominującej pozycji kolegów z Rosji na rynku technologicznym nie przewidywała krzywych ładowania, ograniczeń prądowych i wielostopniowości tego procesu w tamtych latach.robba - 2018-07-30, 14:33
wirefree napisał/a:
..... stary akumulator obslugowy do którego można dolać alektrolitu i ma solidne płyty. Oprocz prądu ładowania wystepuje jeszcze coś takiego jak napiecie.
Wireless:
No, gratuluje koledze wytrwalosci i cierpliwosci...
Chyba ze to Cie bawi... to też rozumiem...
Tylko nie przesadź bo się nie opędzimy... Świstak - 2018-08-10, 09:38