Roberto - 2016-01-17, 21:11 Temat postu: Wakacje 2016 - plany wyjazdów.Witajcie.
Jako że mamy już nowy rok wiele załóg rozpoczęło pewnie planowanie tegorocznych wakacji.
Tak też jest w naszym wypadku.
W poprzednich latach mniej-więcej w tym czasie mieliśmy już jasno sprecyzowane plany podróży oraz terminy. W tym jest trochę inaczej... Konkretnie mamy ustalony tylko termin 8-9.07 - 31.07, natomiast kierunek tylko w zarysie - a właściwie kilka możliwych Na przykład: Południowe Włochy i Sycylia albo Grecja z naciskiem na Peloponez, a może Rumunia i Bułgaria aż po Turcję i Istambuł...
Cały czas szukamy...
I tak sobie pomyślałem, że może jakieś załogi wybierają się w tym terminie w proponowanych kierunkach
Nie ukrywam, że mając na uwadze to co obecnie dzieje się na południu Europy oraz nasze przykre doświadczenia z ostatniego objazdu Płw. Iberyjskiego chętnie połączymy siły
A może jakiś inny ciekawy kierunek
Wpisujcie swoje propozycje. Jeśli nie nam to może innym załogom uda się stworzyć większą karawanę. "Kupą" raźniej i bezpieczniej... mrsulki - 2016-01-17, 21:39 My w tym roku wybieramy się na Skandynawię. Plany 2 połowa lipca start Świnoujście lub Rostok - Szwecja, Dania (głównie) i powrót lądem przez Niemcy. Na początku miało być w drugą stronę ale łatwiej zacząć od sztywnego terminu (prom) a potem jak fantazja, czas i kasa pozwoli. Czas około 2 tygodnie.MILUŚ - 2016-01-17, 22:10 Grecja lub plan "B"- Lofoty od 16 lipca trzy tygodniekisielak - 2016-01-17, 22:44 Jak "życie" pozwoli to wstępnie planujemy Norwegię od 17.06 do 02.07 ale nie dłużej niż 20 dni. Zastanawiam się teraz którędy "pokonać" wodę czy promem do Karskrone, czy może do Stavanger. Może ktoś podpowie? Jestem "za" towarzystwem - raźniej i bezpieczniej, ale niekoniecznie "w tłoku". Kiedyś gdy zwiedzałem Europę na rowerze zwykle jechaliśmy w dwie - trzy osoby. Było miło i zgodnie - w małym "zestawie" łatwiej "wspólny mianownik" było wyznaczyć Comsio - 2016-01-18, 00:07 Jeszcze nas nie było na Skandynawii.
Może w tym sezonie tam wylądujemy.
A wyjazd planuje ok dwa tygodnie przed, gdzie góry,mazury, Może.
Bynajmniej tam gdzie jeszcze nie byliśmy.
Odnośnie towarzystwa, to cale życie mówię że do flaszki trza dwojga. Bronek - 2016-01-18, 07:28 My planujemy pozostać w kraju, zobaczyć w końcu kanał elbląski.
http://mojemazury.pl/5883...l#axzz3xZffqnHO
1000x się wybierałem i jakoś nigdy nie dotarłem.
To w czerwcu.
Krótkie wypady weekendowe, bez planu
I na koniec lata wyjazd w nieznane , czyli południe Polski .
Ale to wszysko teoretycznie.
W przypadku parszywej pogody , jednak padnie na południe europy .jacek stec - 2016-01-18, 08:04 w ostatnim sezonie w kanale nie było wody i nic nie pływało,a sam kanał wyglądał żałośnieBronek - 2016-01-18, 08:13
jacek stec napisał/a:
w ostatnim sezonie w kanale nie było wody i nic nie pływało,a sam kanał wyglądał żałośnie
To niestety konsekwrncja suchego lata. Musiałem przenieść ryby z jednego stawku , bo wysechł. Do drugiego lałem kupę m3 z kranu.
Dzięki , za info. Sprawdzę sytuację przed ewentualnym wyjazdemkrzlac - 2016-01-18, 08:31
jacek stec napisał/a:
w ostatnim sezonie w kanale nie było wody i nic nie pływało
To może kamperowanie kanałowe - tego jeszcze nie było.
Ja 1 sierpnia ruszam w kierunku Finlandii. Pierwszy tydzień Pribaltica (Litwa, Łotwa, Estonia). Potem prom i przeskok do Finlandii-Ostrobotnia Północna. Tydzień bardziej stacjonarnie, 1-2 biwaki nad rzeką Iijoki. Właśnie zgłębiam tajniki fińskich licencji wędkarskich. Potem powrót wzdłuż Bałtyku do Mierzei Kurylskiej i wokół Obwodu Kaliningradzkiego prosto do domu. Wiz ruskich nie przewiduję - trzy tygodnie to za mało czasu.mrsulki - 2016-01-18, 09:10
jacek stec napisał/a:
w ostatnim sezonie w kanale nie było wody i nic nie pływało,a sam kanał wyglądał żałośnie
Byliśmy w lipcu i pływało wszystko jak zwykle, nie było nawet widać że jakiś niski stan wody.Bronek - 2016-01-18, 09:56
mrsulki napisał/a:
jacek stec napisał/a:
Byliśmy w lipcu i pływało wszystko jak zwykle, nie było nawet widać że jakiś niski stan wody.
Ja 1 sierpnia ruszam w kierunku Finlandii. Pierwszy tydzień Pribaltica (Litwa, Łotwa, Estonia). Potem prom i przeskok do Finlandii-Ostrobotnia Północna. Tydzień bardziej stacjonarnie, 1-2 biwaki nad rzeką Iijoki. Właśnie zgłębiam tajniki fińskich licencji wędkarskich. Potem powrót wzdłuż Bałtyku do Mierzei Kurylskiej i wokół Obwodu Kaliningradzkiego prosto do domu. Wiz ruskich nie przewiduję - trzy tygodnie to za mało czasu.
Podobną trasę rozważamy jako plan B. Finlandia po to aby odwiedzić dwa parki rozrywki. Zerkamy również w stronę wysp Estońskich.KrzySówka - 2016-01-18, 12:32 Jak wszystko będzie ok to od około 12-13.08 do 06.09.26 witaj Grecjo:) Planowany objazd dookoła a w drodze powrotnej zwiedzanie też Albanii:)futro2606 - 2016-01-18, 20:35 Nasze plany wakacyjne jak na razie mało precyzyjne...wstępny plan to wyjazd około 7-10 lipca na trzy tygodnie może z małym porywem! Ponieważ w tamtym roku przejechaliśmy Albanię ale jakoś nam jej za mało to tam planujemy wrócić do południowej Albani z zahaczeniem grecji... albania bardzo nam się podobała ale przede wszystkim możliwość "dzikiego kamperowania" z życzliwie nastawionymi i bardzo pomocnymi Albańczykami...jesteśmy otwarci na propozycje bo przecież plany są po to by czasem je modyfikować!!!
Natomiast koniec kwietnia-początek maja (około 9-10 dni) jedziemy do Punta Sabione na camping Marina di Wenezia rewelacyjne miejsce do wiosennego "ładowania akumulatorów" zbychu - 2016-01-18, 21:11 Plan wyjazdu do Grecji 1 IV na trzy miesiące ,gdzie oczy poniosą Rodzinka Cztery Plus - 2016-01-19, 08:44 My z dzieciarnią, jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, planujemy Petersburg via kraje bałtyckie, tamże zwiedzanie i obowiązkowy z dziećmi aquapark (a mają piękny egzemplarz ). Potem Karelia, aż po północny kraniec jeziora Onega, zwiedzanie Kiży na deser. A którędy wrócimy to się zobaczy.zbyszekwoj - 2016-01-19, 08:56 My poczekamy po ile będzie euro , czy damy radę, bo na razie to tylko rząd daje radę Rodzinka Cztery Plus - 2016-01-19, 09:11 Właśnie to niepewne euro kusi nas do wyjazdu na wschód... Ostatnie lata to 2 x Krym, Albania, Włochy, w 2015 włóczęga po Bałkanach. Krym, mimo stosunkowo ogromnych przebiegów, bo bez kampera jeszcze i zwiedzaliśmy gwiaździście mając za bazę Teodozję, wypadał tanio. Paliwo po 2.5 zł kompensowało te 7 tys km
W Rosji jak na razie mamy ON po 35 rubli czyli jakieś 1.8...1.9 zł/litr. I o to chodzi Roberto - 2016-01-19, 11:36 Ten St. Petersburg to w jakim terminie ??
Jakiś czas temu my też o tym myśleliśmy, ale ostatnio odrobinę zniechęcają nas nieprzyjazne nastroje Rosjan względem Polaków i tamte kierunki tymczasowo zostały odłożone na lepsze czasy... MILUŚ - 2016-01-19, 12:53
Roberto napisał/a:
..........zostały odłożone na lepsze czasy...
Obawiam się ,że lepsze to właśnie przemijają bezpowrotnie Stosunki z Rosją psują sie z każdym dniem slawwoj - 2016-01-19, 13:10
Rodzinka Cztery Plus napisał/a:
My z dzieciarnią, jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, planujemy Petersburg via kraje bałtyckie, tamże zwiedzanie i obowiązkowy z dziećmi aquapark (a mają piękny egzemplarz ). Potem Karelia, aż po północny kraniec jeziora Onega, zwiedzanie Kiży na deser. A którędy wrócimy to się zobaczy.
A w jaki sposób zalatwiacie wizy?Rodzinka Cztery Plus - 2016-01-19, 14:22 A o wizach jeszcze nie myślałem.
Ale sporo pośredników załatwia, więc chyba nie jest to wielki problem...krzlac - 2016-01-19, 14:38 Wizy dla 6 osób "zjedzą" część zysku na tanim paliwie.kubryk1 - 2016-01-19, 15:03 Załoga kubryk1 planuje wyjazd z początkiem kwietnia na Węgry (kąpielisko Harkany - jak co roku) a dalej dawna Jugosławia i ew. Albania. Chyba, że problem uchodźców stanie się drażliwy to zmienimy na kraje nadbałtyckie.Rodzinka Cztery Plus - 2016-01-19, 15:15
Cytat:
Wizy dla 6 osób "zjedzą" część zysku na tanim paliwie.
6 x 152 zł daje ok. 900 zł za wizy.
4500km x 11 L/100km x 1.9 zł/L daje około 940 zł na paliwko.
Licząc, że część tej drogi pokonamy na krajowym paliwku, niech będzie 1100 zł za paliwo.
Podobny dystans na południe, gdzie ON od 4.56 do 5.54 - liczmy najtaniej, to około 2300 zł. Wciąż Rosja wypada dobre 300...500 zł taniej zbyszekwoj - 2016-01-19, 15:22 Latem paliwko na zachodzie schodziło do 1 euro, tylko że do lata mimo spadku to dla nas może być znowu po 5 zł, a może przepowiednia Szymka się sprawdzi i... slawwoj - 2016-01-19, 18:05
Roberto napisał/a:
ale ostatnio odrobinę zniechęcają nas nieprzyjazne nastroje Rosjan względem Polaków
A jak już zacząłeś to podaj jakiś przykład.
W odwrotną stronę są dziesiątki przykładów ...Roberto - 2016-01-19, 19:30
slawwoj napisał/a:
Roberto napisał/a:
ale ostatnio odrobinę zniechęcają nas nieprzyjazne nastroje Rosjan względem Polaków
W odwrotną stronę są dziesiątki przykładów ...
Nie wiem jak w twoich rejonach, ale u nas dość często słyszy się o atakach na Polaków po rosyjskiej stronie granicy. Osobiście znam ludzi, którzy zostali źle potraktowani przez Rosjan, np. auta zostały obrzucone kamieniami, praktycznie w obecności ich milicji, która w ogóle nie reagowała. Natomiast nigdy nie słyszałem o takich incydentach u nas... a mieszkam 50 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim. Wręcz przeciwnie, wszyscy oni są mile widziani, bo dzięki zostawianym przez nich pieniądzom w naszych sklepach ludzie mają pracę.
Nie sugeruj więc, że mijam się z prawdą...
Co do zwiedzania Rosji, sam w przeszłości byłem kilka razy w Kaliningradzie i pamiętam, że bardzo mi się tam podobało. Mile wspominam też moje kontakty z większością Rosjan. Natomiast zwiedzenie St. Petersburga, a w szczególności Ermitażu, jest wysoko na mojej liście miejsc które pragnę zwiedzić.
Ale nie mów, że tam nas kochają !! Albo, że jest tam bezpieczniej niż np. we Włoszech, Grecji czy Chorwacji.
Sam bym tam nie pojechał, ale w większej grupie... czemu nie... nie mam z tym problemu !krzlac - 2016-01-19, 19:32
Rodzinka Cztery Plus napisał/a:
A o wizach jeszcze nie myślałem.
Ale sporo pośredników załatwia, więc chyba nie jest to wielki problem...
Piszesz 152 zł, a kosztów pośrednika nie liczysz?slawwoj - 2016-01-19, 19:40
Roberto napisał/a:
Nie wiem jak w twoich rejonach, ale u nas dość często słyszy się o atakach na Polaków po rosyjskiej stronie granicy. Osobiście znam ludzi, którzy zostali źle potraktowani przez Rosjan, np. auta zostały obrzucone kamieniami, praktycznie w obecności ich milicji, która w ogóle nie reagowała. Natomiast nigdy nie słyszałem o takich incydentach u nas... a mieszkam 50 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim. Wręcz przeciwnie, wszyscy oni są mile widziani, bo dzięki zostawianym przez nich pieniądzom w naszych sklepach ludzie mają pracę.
Nie sugeruj więc, że mijam się z prawdą...
OK nie ma podstaw aby negować to co piszesz. Myślałem że opierasz się na tym co próbują nam wmawiać politycy. Jednak wydaje mi się że Obwód Kaliningradzko może różnić się od St Petersburga. A czy jest tam bezpieczniej niż we Włoszech ... wsędzie są ludzie i ludziska.
Jednak Unia to Unia ...zbyszekwoj - 2016-01-19, 20:32 Ruskich bym się nie obawiał, ale mój kamper już nie ma takiej pewności. slawwoj - 2016-01-19, 20:37 Zbyszek Twego kampera ( i mego tez) naprawia w każdej dzierewni. I nie wezmą w euro. MAREKH - 2016-01-19, 21:13 "Bronek" napisał My planujemy pozostać w kraju, zobaczyć w końcu kanał elbląski.
My w zeszłym roku, po Iławie zobaczyliśmy to cudo techniki - każdy powinien to zobaczyć, naprawdę warto.
A tutaj to co mój aparat zarejestrował.
gryz3k - 2016-01-19, 22:17
Bronek napisał/a:
mrsulki napisał/a:
jacek stec napisał/a:
Byliśmy w lipcu i pływało wszystko jak zwykle, nie było nawet widać że jakiś niski stan wody.
Przepłynęliśmy motorówką z Ostródy do Elbląga w majówkę. Wody nie było za wiele. Ze dwa razy przywaliłem dnem ale było warto.tom-cio - 2016-01-19, 22:32 Zeby zejsc z Polski,to ja napisze tak-weekend majowy bliska Chorwacja albo wreszcie Wenecja,ale to max 10dni z dwuletnim szkrabem,lato czyli koniec sierpnia poczatek wrzesnia obiazd -Serbia,Grecja,Albania,Montenegro,BiH.Marzy mi sie 3 tygodnie ale zycie pokaze.Jakby kto sie chcial z malym dzieckiem dolaczyc ,bylo by super. tolo61 - 2016-01-19, 23:15 Petersburg..
Moim zdaniem najpiękniejsze miasto byłego ZSRR
Ermitaż ,Cerkiew na Krwi / Kościół Zbawiciela / ,Carskie Sioło Pałac Jekateryninski replika Bursztynowej Komnaty , Peterhof ze swoimi fontannami, Sobór Kazański , Kazamaty Twierdza Pietropawłowska... Metro, Aurora,Pałac Zimowy, Prospekt Newski ..to tylko niektóre z miejsc w których koniecznie należy być
Dwa, trzy tygodnie to mało nawet na pobieżne zwiedzanie .
Co do Karelii i jeziora Onega to koniecznie wyspa Kiży , Archipelag Wałaam i wodospad Kiwacz .
Ludzie ...jak wszędzie , sorki... tutaj jednak lepsi niż w wielu stronach UE , bardziej otwarci ,uczynni , życzliwi.
Jak to mówią są ludzie i ludziska . Tutaj w większości to ludzie .
Takie jest moje zdanie , poparte wieloletnim doświadczeniem .
A że zdarzają się różne incydenty.... Kto wie, chyba tylko ci którzy w nich uczestniczą o co chodzi i czym są spowodowane ...
A historia idzie w świat i każdy ją ubarwia, by się lepiej sprzedawała ..
futro2606 - 2016-01-20, 16:51 Tom-ciu widzę ,że masz podobne plany co my. Na pewno 29-go kwietnia kemping we Włoszech
Marina_di_Venezia i powrót do Polski 8-go maja. W wakacje znowu Albania i część Grecji. Może razem zrobimy małą karawanę tom-cio - 2016-01-21, 18:01 Przyznam szczerze,ze marina di venezia mi po glowie chodzila,kto wie,moze zrobimy tą karawane.Na razie wstepnie na weekend majowy jestem na tak,bedzie blizej sie na priv odezwe.Tylko my z dwulatkiem,glosny byc potrafi,uprzedzam futro2606 - 2016-01-21, 19:02 Otrzymaliśmy kolejną ofertę z tego kemingu ,jest podobna do zeszłego (symboliczna podwyżka ok 2%) ale mają już pięć gwiazdek Zapraszamy ,będziemy razem z jeszcze jedną załogą.Moulder - 2016-01-21, 19:26 Temat postu: Skandynawia z chartemWitajcie,
na początku lipca około 7 planujemy wyprawę na około 40-45 dni do Skandynawii. Konkretnie prom do Karlskrony i pniemy się w górę do Norwegii ile się da. Cel Lofoty. Prośba do wszystkich, którzy byli o zasugerowanie ciekawych miejsc do rozbijania obozowiska (współrzędne GPS?) oraz miejsca "must see".
Jeszcze auto w remoncie, ale mamy sporo czasu wykonania wszystkich potrzebnych napraw.
Po raz pierwszy jedzie z nami nasz pies arystokrata z krwi i kości chart angielski, którego na tak długi czas nie zostawimy u rodziny - decyzja jedzie z nami Ma troche delikatne łapy, ale musi dać radę.
Kto jedzie w podobnym terminie?
mrsulki - 2016-01-21, 20:59
Moulder napisał/a:
Po raz pierwszy jedzie z nami nasz pies arystokrata z krwi i kości chart angielski,
Dobrze sprawdźcie przepisy dotyczące podróżowania z psem po Skandynawii bo jak będzie coś nie tak (terminy szczepień, brak wymaganych badań itp) to z miejsca usypiają i nie ma gadania.Kropka - 2016-01-22, 00:01
mrsulki napisał/a:
Moulder napisał/a:
Po raz pierwszy jedzie z nami nasz pies arystokrata z krwi i kości chart angielski,
Dobrze sprawdźcie przepisy dotyczące podróżowania z psem po Skandynawii bo jak będzie coś nie tak (terminy szczepień, brak wymaganych badań itp) to z miejsca usypiają i nie ma gadania.
Ta jasne, w ogóle to Skandynawia jest pewnie taka dzika, że nie usypiają, tylko od razu odrąbują łeb na oczach właściciela
Ludzie, przecież to cywilizowane kraje, NA KWARANTANNĘ go wezmą. Tyle że właściciel będzie pewnie musiał sprzedać kampera żeby to spłacić krzlac - 2016-01-22, 08:32
Kropka napisał/a:
Ludzie, przecież to cywilizowane kraje, NA KWARANTANNĘ go wezmą. Tyle że właściciel będzie pewnie musiał sprzedać kampera żeby to spłacić
No, to teraz się okaże kto naprawdę kocha swojego czworonoga.MAZUREK - 2016-01-22, 11:18 My w tym roku znowu Norwegia z wędkowaniem. Tym razem chcemy przejechać Danię na północ do Hirtshals i dalej promem do Kristiansand. Następnie zachodnim wybrzeżem na północ w kierunku Bergen na ile czas pozwoli (mamy 3-4 tygodnie).
Wyjazd na przełomie czerwca/lipca.Kropka - 2016-01-22, 15:01
krzlac napisał/a:
Kropka napisał/a:
Ludzie, przecież to cywilizowane kraje, NA KWARANTANNĘ go wezmą. Tyle że właściciel będzie pewnie musiał sprzedać kampera żeby to spłacić
No, to teraz się okaże kto naprawdę kocha swojego czworonoga.
Zawsze wyjeżdżając z psem do jakiegokolwiek kraju trzeba się najpierw zorientować co i jak. W Europie na kontynencie jest łatwo bo praktycznie prócz paszportu, chipu i szczepienia nie musisz mieć nic. Gorzej już na Skandynawię i Wyspy - troszkę więcej wymagań, ale naprawdę są do ogarnięcia a nie jakieś z kosmosu.
Nas straszyli wyjazdem psa do UK, a tak faktycznie nie taki diabeł straszny. Kosztowało nas to raptem 15 funtów więcej na bilecie, 40euro na weta we Francji i czas poświęcony na znalezienie weterynarza, który potrafiłby powiedzieć cokolwiek po angielsku.
Na Skandynawię dla psa potrzebujemy tylko to samo co na UK + testy serologiczne (do wykonania dużo wcześniej i tylko w wybranych miejscach) + zgłoszenie się z psem do odpowiedniego miejsca już po przybyciu do wybranego kraju.
Zainteresowanym mogę podać fajną stronkę z pełnymi wymogami do każdego kraju na świecie.Moulder - 2016-01-22, 18:27 Temat postu: stronka z wymaganiamidawaj linka Kropka - 2016-01-23, 02:36 Oto stronka z info na temat 240 krajów świata (sorry, jednak nie cały świat ).
Wybierasz z listy nazwę kraju, który Cię interesuje i masz pełne info jakie wymagania musi spełniać, jak go wwieść itp. Do tego musisz pamiętać o ewentualnych problemach promowych, ale to już musisz sprawdzić u danego przewoźnika (standardowo będziesz miał info + dodatkową opłatę). Np. do UK można wwieść zwierzęta tylko wybranymi promami.
I nie martw się, nikt Ci psa nie zarżnie, zastrzeli itp., musiałoby się stać coś naprawdę złego żeby go uśpili. Zazwyczaj nikt się psem nie interesuje (no oczywiście prócz wjazdu na prom do UK, tam się interesują), a pies to nie tylko członek rodziny ale również świetny alarm bezpieczeństwa, szczególnie jeżeli planujecie kamperowanie na dziko.mrsulki - 2016-01-23, 07:39
Kropka napisał/a:
I nie martw się, nikt Ci psa nie zarżnie, zastrzeli itp
Niestety w życiu nie jest tak pięknie. Na pewno w Szwecji nikt nie trzyma zwierzęcia w kwarantannie. Za nie spełnienie któregoś z warunków zwierzak jest usypiany i nie ma gadania.Johny_Walker - 2016-01-23, 11:14 Z większych wyjazdów to najpierw Maroko lub Portugalia i Hiszpania już wkrótce. Potem pewnie ukochane Bałkany i okolice.fan - 2016-01-23, 17:07
Johny_Walker napisał/a:
Z większych wyjazdów to najpierw Maroko lub Portugalia i Hiszpania już wkrótce. Potem pewnie ukochane Bałkany i okolice.
jedz do maroca to ostatni moment bo za chwile bedzie jak w hiszpanii
(bylem 2003 i chyba 2010) ludzie , jedzenie i widoki niezapomnianeKropka - 2016-01-24, 02:03
mrsulki napisał/a:
Kropka napisał/a:
I nie martw się, nikt Ci psa nie zarżnie, zastrzeli itp
Niestety w życiu nie jest tak pięknie. Na pewno w Szwecji nikt nie trzyma zwierzęcia w kwarantannie. Za nie spełnienie któregoś z warunków zwierzak jest usypiany i nie ma gadania.
A wiesz to z własnego doświadczenia czy tylko bo gdzieś słyszałeś? Chyba nie stali się jeszcze w 100% muzułmańskim krajem, żeby od razu mordować psy
Przede wszystkim, każdy inteligentny człowiek, sprawdzi przed wyjazdem jakie są procedury i odpowiednio się przygotuje. Nie mówiąc o tym, że nie wierzę, by ktokolwiek na bramkach na prom odprawił zwierzę bez spełnienia wszystkich warunków.mrsulki - 2016-01-24, 07:57
Kropka napisał/a:
A wiesz to z własnego doświadczenia czy tylko bo gdzieś słyszałeś
Moja ciotka mieszka na stałe w Szwecji i postanowiła przygarnąć psa z polskiego schroniska. Aby go wywieść pytała o wszystkie procedury i taką informację dostała. Na szczęście spełniła wymagania i czworonóg żyje za morzem.
Kropka napisał/a:
nie wierzę, by ktokolwiek na bramkach na prom odprawił zwierzę bez spełnienia wszystkich warunków.
Polskich zolli nie interesuje to dopiero w Szwecji sprawdzają dokumenty. Przy wjeździe na prom sprawdzają tylko czy zachowane są procedury przewozowe (wykupiony bilet na zwierzaka, specjalna kabina - obowiązkowa, bez wykładzin dywanowych itp)
W Skandynawii mają bardzo rygorystyczne przepisy co do zwierząt i nikt tam nie będzie się pieścił z Twoim pupilkiem jak coś nie halo to i nie ma gadania że zabiorę z powrotem, że nie wiedziałem, że przepraszam.Moulder - 2016-01-24, 11:27 Temat postu: sprawdzone info odnośnie wwozu zwierząt do SzwecjiAmbasada Szwecji w Warszawie informuje:
Zanim pies lub kot zostanie wwieziony do Szwecji, właściciel jest zobowiązany dopełnić szeregu formalności:
-zwierzęta muszą posiadać paszport dla zwierząt;
-zwierzęta muszą zostać oznaczone mikrochipem (spełniającym wymagania norm ISO) lub wyraźnym tatuażem. Jeśli użyty został mikrochip nie spełniający norm ISO, wymagane będzie zabranie własnego czytnika, który umożliwi odczytanie danych podczas przekraczania granicy;
-zwierzęta powinny zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie w warunkach odpowiadających wymaganiom producenta szczepionki, sama zaś szczepionka musi być zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Szczepienie musi odbyć się po ukończeniu przez zwierzę 3 miesięcy życia, a wwóz do Szwecji może nastąpić najwcześniej po upłynięciu 21 dni od szczepienia;
-szwedzka Rada ds. Rolnictwa nadal zaleca, by szczepić zwierzęta przeciwko leptospirozie i nosówce;
-w chwili przekraczania granicy zwierzęta muszą zostać zgłoszone funkcjonariuszowi szwedzkiego Urzędu Celnego (szw. Tullverket).
Myślę, że każdy z nas, chociażby w trosce o swoje zwierze na pewno zaczepił go raz w roku szczepionką na tzw"wszystko". Nie było co panikować - wynika z tego że zwierz musi mieć: paszport chip i szczepienie. Wszystko. Kropka napisał o jakiś testach serologicznych. Jeśli ambasada Szwecji o tym nie wie to skąd masz te info?
Czekam natomiast na odpowiedź z ambasady Norwegii, ale na stronie MSZ są bardzo podobne informacje dotyczące wjazdu:
Przewóz zwierząt. Psy i koty mogą być przywożone z Polski do Norwegii na podstawie tzw. europejskiego paszportu dla zwierząt (z wyjątkiem ras zakazanych: pitbull terier, amerykański staffordshire terier, brazylijski fila, toso inu i dog amerykański). Od 1 października 2004 r. pies, kot czy fretka towarzyszące właścicielom w podróży do Norwegii (a także do państw Unii Europejskiej) muszą mieć paszporty. Do wyrobienia paszportu zwierzęcia z emblematami UE potrzebne są dokumenty zawierające dane o właścicielu zwierzęcia oraz informacje na temat imienia zwierzęcia, jego gatunku, rasy, płci, daty urodzenia i umaszczenia. Niezbędne jest także przedstawienie zaświadczenia o szczepieniach i przebytych chorobach. Zwierzę musi mieć identyfikator w postaci elektronicznego chipu, którego numer i miejsce jego umieszczenia będą odnotowane w paszporcie. Zdjęcie zwierzęcia w paszporcie nie jest wymagane.slawwoj - 2016-01-24, 12:15 I zrobił się psi wątek Moulder - 2016-01-24, 12:18 Temat postu: słowem .....rozmowa zeszła na psy.....:)Roberto - 2016-01-24, 14:56 Pozostawiając na boku psi temat...
Po długich debatach doszliśmy z żonką do wniosku, że pomysł z podróżą na północny-wschód nie jest taki głupi
W sumie jeśli chodzi o tamte strony to najdalej byliśmy w Kaliningradzie i Wilnie...
Trasa: Troki-Wilno-Moskwa-Petersburg-Tallin-Ryga-Wybrzeże Łotwy-Kaliningrad też mogła by być ciekawa .... i stosunkowo tania...
Jednakże sami na taką wyprawę chyba się nie zdecydujemy izola - 2016-01-24, 15:03 tu: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23096
wstawiłam aktualne ustawowy dotyczące tych psich/zwierzęcych §
Wracając do tutejszego tematu ... my zaczynamy sezon od objazdówki po południowej Francji...jak tylko pogoda zrobi się trochę przyjazna i prace remontowe w domu będą zakończone zaczynamy "cygańskie tabory " krzlac - 2016-01-24, 16:01
Ta Moskwa to nie za bardzo po drodze.Kropka - 2016-01-25, 02:46
mrsulki napisał/a:
Moja ciotka mieszka na stałe w Szwecji i postanowiła przygarnąć psa z polskiego schroniska. Aby go wywieść pytała o wszystkie procedury i taką informację dostała. Na szczęście spełniła wymagania i czworonóg żyje za morzem.
No ja akurat nie mam z tym problemów, bo zawsze orientuję się w necie jakie wymagania musi spełniać mój kundel, potwierdzam to na stronie ambasady danego kraju bądź stronie urzędu jak np. wyspiarska DEFRA, albo piszę maila z prośbą o informacje. I śpię spokojnie, bo wiem że nikt do mojego psa nie może się przyczepić. Tak czy tak, dalej nie wierzę że od razu usypiają.
Moulder napisał/a:
Kropka napisał o jakiś testach serologicznych. Jeśli ambasada Szwecji o tym nie wie to skąd masz te info?
Napisałam o testach bo takie było info na szybko w necie (fakt, że może już nie trzeba, bo Polska nie jest już w strefie high rabies risk), a nie wgłębiałam się w to, bo po prostu na razie na Skandynawię się nie wybieram to raz, a dwa gdyby mój pies w tym momencie wjeżdżał ze mną (czytaj prosto ze Szkocji), to w ogóle praktycznie nic nie musiałby spełniać. Masz info ze strony ambasady, więc masz info aktualne i tylko się cieszyć.
A żeby zakończyć temat psów nasuwa mi się jedna myśl, jak mówią Włosi, chciałeś rower? to teraz pedałuj, bo każdy jest odpowiedzialny za własnego psa i powinien dbać o niego pod każdym względem. AmenRoberto - 2016-01-25, 13:53
Wiem, wiem. Ale skoro już będzie wiza na Rosję i obrany tamten kierunek to czemu nie ?
Jeśli chodzi o Rosję to zawsze chcieliśmy z żonką zwiedzić zarówno Petersburg jak i Moskwę. Więc jeśli już, to te kilkaset kilometrów w bok nie zrobi mi różnicy...
Ale tak jak pisałem wcześniej - sami raczej się nie odważymy... slajd - 2016-01-25, 16:02 Z końcem lipca wybieramy sie na kilka tygodni do Szkocji.
Temat z przewozem psa jest dla nas istotny, ze względu na to,
ze jest z nami i podróżuje kamperem labradorka Nela, ale z tego co zostało
napisane wcześniej i z tego co usłyszałem,dalej nie wiem
czy jest możliwe "załatwienie" wszelkich formalności jeszcze w Polsce
Ma ktoś wiedzę w tym temacie?Tadeusz - 2016-01-25, 16:33 Jurku, zamiast pisać epistołę odsyłam Ciebie na stronę, która precyzyjnie informuje na ten temat:
Radzę szybko zgłosić się do lekarza weterynarii aby kompletować dokumenty.
Powodzenia. slajd - 2016-01-25, 18:49 Czyli można załatwić wszystko w miejscu zamieszkania
Dzięki Tadeusz toscaner - 2016-01-25, 20:32 Zależy od tego ile dni planujesz na dojechanie na wyspę, ale jak najbardziej tak.BiG Team - 2016-01-26, 22:35 U nas 1 dekada kwietnia termy w Buku, druga połowa maja Włochy, przełom sierpnia i września 2 tygodnie wschodnia Polska, głównie Lubelskie, październik - ciepło, daleko i egzotycznie futro2606 - 2016-01-27, 16:31 Grzesiu pewnie się wcześniej zobaczymy w Karpaczu BiG Team - 2016-01-27, 19:05
futro2606 napisał/a:
Grzesiu pewnie się wcześniej zobaczymy w Karpaczu
mamy taką nadzieję and123 - 2016-01-29, 23:19
Roberto napisał/a:
slawwoj napisał/a:
Roberto napisał/a:
Ale nie mów, że tam nas kochają !! Albo, że jest tam bezpieczniej niż np. we Włoszech, Grecji czy Chorwacji.
Sam bym tam nie pojechał, ale w większej grupie... czemu nie... nie mam z tym problemu !
Mijasz się z prawdą.
Przykro, ale tak się tworzy legendy.
Można pisać, pisać i opisywać, a na ct i tak swoje. Roberto - 2016-01-30, 10:37
and123 napisał/a:
Roberto napisał/a:
slawwoj napisał/a:
Roberto napisał/a:
Sam bym tam nie pojechał, ale w większej grupie... czemu nie... nie mam z tym problemu !
Mijasz się z prawdą.
Przykro, ale tak się tworzy legendy.
Można pisać, pisać i opisywać, a na ct i tak swoje.
Nie bardzo rozumiem Twój post.
Chcesz powiedzieć, że w Rosji jest bezpieczniej niż w Europie Zachodniej
Może dla Ciebie... Może to błąd, że patrzę na Rosję tylko przez pryzmat Obwodu Kaliningradzkiego, ale bywałem tam kilka razy i wiem jak tam jest.
Gdybym miał gwarancję, że w Moskwie czy Petersburgu nie spotka nas nic strasznego to już dawno byśmy tam pojechali
Myślę, że nie ma sensu ciągnąć tego konkretnego wątku...
Kiedy zakładałem ten temat miałem nadzieję na jakąś wzajemną inspirację, tudzież przyczynek do wspólnych wyjazdów załóg z CT, a nie straszenie lub zniechęcanie kogokolwiek mirek3510 - 2016-01-30, 15:20 Byliśmy kamperem Sami, bo chętnych brak, z żoną i psem w lipcu 2015 r w Rosji
wszystko Ok. polecam
byliśmy w Smoleńsku ,Moskwie,Petersburgu,Murmańsku
Ceny paliwa ,biletów zachęcają do podróżowania po tym kraju
ludzie normalni ,ciekawi
Z chęcią pojadę jeszcze razeMKa - 2016-01-30, 16:19 Mieliśmy przyjemność podróżowania camperem po Rosji, co prawda tylko 300 km na wschód od Moskwy. Można psy wieszać na wszystko, drogi, czystość itp., ale nigdzie nie spotkaliśmy się z wrogością, wręcz odwrotnie, wzbudziliśmy zainteresowanie i przychylność. Byliśmy w kilka załóg z CT, nie było więcej chętnych. Myślę że koledzy z innych załóg potwierdza moje odczucia.
Taka sama opinie mamy o Białorusi. Odwiedziliśmy ja dwa razy.
Niestety większość postrzega kraje, narody po przez pryzmat papki informacyjnej z publikatorów.
Mirek (mirek3510) do dziś wspomnamy podróż z Wami i tolo61 po Białorusi
Pozdrowienia dla Violetty
Ups
Był jeszcze majmarekRoberto - 2016-01-31, 11:42 Może faktycznie błędem z mojej strony jest postrzeganie całej Rosji przez pryzmat Obwodu Kaliningradzkiego.
Dzięki za Wasze opinie.
Myślę, że ten kierunek poważnie weźmiemy pod uwagę przy planowaniu tegorocznych wakacji 123 - 2016-02-09, 10:30 W związku z faktem, iż kilka ostatnich lat z rzędu byliśmy na wczasach „zagramanicznych”
w tym roku planujemy wyprawę po naszym pięknym ojczystym kraju
Planowana trasa, która może ulec zmianie, a nawet ulegnie zmianie na pewno to na początek
Oświęcim – Bieszczady (Solina lub Polańczyk)
– dalej miasto Ojca Mateusza Sandomierz, Janów Lubelski. Następnie do pięknego Zamościa, Krasnystaw, potem Lublin i Kazimierz Dolny nad Wisłą
potem do filmowego „Rancza” Wilkowyje czyli Jeruzala i kierunek na Augustów
Z Augustowa planujemy uderzyć na okolice Giżycka, Mikołajki, Ruciane-Nida i Mrągowo
następnie kierunek Malbork. Dalej Pępowo (muzeum VW) i nad wybrzeże (może Karwia lub Dębki) :P
z wybrzeża Kaszuby- Wdzydze i Małe Swornegacie a stamtąd nad zalążki Państwa Polskiego czyli Biskupin, Gniezno
i w końcu na południe do domciu ...
Wyjazd będzie spontaniczny – w sensie termin na pewno zależny od pogody - ale najprawdopodobniej druga połowa lipca… skład rodzinny to:
my –
czyli 2 rodziców + 2 dzieci (chłopcy 12 i 13 lat)
+ nasz bus
+ nasze rowery (ale jeszcze się waham czy będzie czas aby je zdjąć z baga i czy w ogóle je brać, bo taka trasa to przecież 2-3 tygodnie… i dość napięty harmonogram… się zobaczy )
Co do spędzania czasu to plany normalne… zwiedzanie, spływy kajakowe, smażing/plazing, grillowanie, pływanie, wycieczki rowerowe .. jak to na urlopie…
Noclegi z przewagą na kempingach kameralnych – nie molochach… nie lubimy ścisku… ale pewnie zdarzy się coś na dziko jak to na spontanicznych wakacjach … parę fajnych miejsc już wklepane w navi 8)
Czy ktoś chętny na tego typu objazdówkę… ?? W 2, 3 załogi zawsze bezpieczniej, weselej – a i jakby z dziećmi to raźniej pociechom będzie…
jakby co - pisać PW
pzdr
Mariuszrobert1965 - 2016-02-17, 19:53 Nasze plany to wyjazd do Hiszpani i Portugalii na dobre dwa miesiace (maj ,czerwiec)
Ale jezeli bedzie jakas chetna zaloga aby wspolnie udac sie w tym czsie do Maroko to jestesmy otwarci na wszelkie ciekwe propozycje i dostosujemy sie w tym okresie do zainteresowanych tematem:)chemik - 2016-02-18, 06:40 123,
Jadąc z Jeruzala do Augustowa proponuję zajechać do Ciechanowca ( to po trasie ) i zwiedzić przepiękne Muzeum - z kolekcja np. ciągników parowych i innych fajnych rzeczy! chemik - 2016-02-18, 06:42 My wyjeżdżamy lipiec - sierpień w trasę - przejazd przez Niemcy, Francję, Hiszpanię do Gibraltaru, prom do Maroka, powrót i dokładne zwiedzanie Portugal.
Może ktoś w tym terminie też w tym kierunku?Stanek - 2016-02-18, 09:09 U nas w planach Portugalia. Wyjazd końcem czerwca (może uda się w połowie) powrót na początku sierpnia. Chcemy przez Portugalię dotrzeć do Gibraltaru i powrót przez Hiszpanię. Załoga 2+1 (chłopak 11 lat). Może ktoś chętny ? krzlac - 2016-02-18, 11:07 Jakby ktoś z planujących Portugalię mógłby mi kupić plakietkę (z magnesem) z Cabo de Roca to byłbym niezmiernie wdzięczny. Byłem w 2014, nie kupiłem, powiedziałem żonie że w Lisbonie będą ładniejsze i do dzisiaj nie potrafi mi wybaczyć. Mogę zadatkować (kilka EUR) Zadowolenie żony - bezzzzcenne!!!Stanek - 2016-02-18, 11:26
krzlac napisał/a:
Jakby ktoś z planujących Portugalię mógłby mi kupić plakietkę (z magnesem) z Cabo de Roca to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Jeśli tylko nasze plany dojdą do skutku to nie ma problemu. Przylądek na pewno odwiedzimy. Tylko musiałbyś dokładnie napisać co to za plakietka żebyśmy nabyli właściwą krzlac - 2016-02-18, 11:57 Takich super ładnych plakietek to tam nie ma. Najładniejsza wg Was - przylądek (widoczek), napis Cabo..., magnesik.... . Tyle się już od żony nasłuchałem , że grymasił nie będę.
A.. i uwaga na skały, bo dwa dni przed naszą wizytą dwójka Polaków spadła do morza na oczach własnych dzieci. Możecie sobie wyobrazić reakcję naszej córki (wiedziała że tam zdążamy) słuchającej w Polsce radia: " małżeństwo z Polski spadło ze skał na Cabo de Roca". Dopiero informacja: " na oczach własnych dzieci" ją uspokoiła.MILUŚ - 2016-02-18, 12:12
krzlac napisał/a:
..........Dopiero informacja: " na oczach własnych dzieci" ją uspokoiła.
Comsio - 2016-02-18, 14:12 A mnie bierze na Jeziorak i Ryńskie, Tałty pobuszować poduszkowcem.
Jest dużo wysepek, zatoczek WODNIK - 2016-02-18, 22:25 A ja chciałbym na Drapacz....doborowe towarzystwo....puszcza....grzybki....cisza.......jezioro...... Ed - 2016-02-19, 09:08 Jasiu piszę się na to Kotek - 2016-02-19, 09:43 I dobre towarzystwo... WODNIK - 2016-02-19, 11:53 Będąc z Tadeuszem i Halszką na Drapaczu to wpadł do nas z wizytą młody łoś /foto/
a tak w ogóle to dwa łosie albo dwóch łosiów nie wiem jak poprawnie.ZEUS - 2016-02-19, 13:55
WODNIK napisał/a:
dwóch łosiów nie wiem jak poprawnie.
jest jeszcze trzecia możliwość: dwóch łosi ... WODNIK - 2016-02-19, 16:05 A to jest ten drugi Łoś. Łoś Boguś. MILUŚ - 2016-02-19, 21:12
krzlac napisał/a:
Jakby ktoś z planujących Portugalię mógłby mi kupić plakietkę (z magnesem) z Cabo de Roca to byłbym niezmiernie wdzięczny......
My zmieniamy plany ; olewamy Grecję i....może będziesz miał więcej tych magnesików
Planujemy docelowo Portugalię ,po drodze włóczęga po Francji i Hiszpanii janusz - 2016-02-19, 21:32
MILUŚ napisał/a:
po drodze włóczęga po Francji i Hiszpanii
Kiedy? Pytam bo mi się nie bardzo chce czytać cały watek. Tadeusz - 2016-02-19, 22:28
WODNIK napisał/a:
A ja chciałbym na Drapacz....doborowe towarzystwo....puszcza....grzybki....cisza.......jezioro.....
Ed napisał/a:
Jasiu piszę się na to
Kotek napisał/a:
I dobre towarzystwo...
WODNIK napisał/a:
Będąc z Tadeuszem i Halszką na Drapaczu to wpadł do nas z wizytą młody łoś /foto/
a tak w ogóle to dwa łosie albo dwóch łosiów nie wiem jak poprawnie.
Tak było.
Co powiedzielibyście na jesienne spotkanie grzybowo spacerowe nad Jeziorem Nidzkim na Drapaczu?
Możemy umówić się już teraz. MILUŚ - 2016-02-19, 22:44
janusz napisał/a:
.....................
Kiedy? ...........
Przełom lipca / sierpniajanusz - 2016-02-19, 22:57 A WODNIK - 2016-02-20, 16:08
Tadeusz napisał/a:
Co powiedzielibyście na jesienne spotkanie grzybowo spacerowe nad Jeziorem Nidzkim na Drapaczu?
W tej propozycji spełnione są wszystkie warunki o jakich pisałem wcześniej.
Jestem za. KrzySówka - 2016-02-20, 17:33 ,,Tadeusz" podaj termin tych grzybków bo chętnie przyjedziemy :)Przy okazji serdecznie Ciebie i Halszkę pozdrawiamy Wojciechu - 2016-02-20, 18:33 Ryb nie łowie, tylko smażę i jadam. Grzybki chętnie zbieramy - noooo i to towarzystwo. Jeśli można to my skromnie też byśmy dołączyli janusz - 2016-02-20, 18:57
KrzySówka napisał/a:
podaj termin tych grzybków bo chętnie przyjedziemy
prof-os napisał/a:
Jeśli można to my skromnie też byśmy dołączyli
Pamiętajcie, że Drapacz to jakieś 0,5 hektara, mogą nie wszyscy zmieścić się. Wojciechu - 2016-02-20, 19:10 ..a miało być tak fajnie Tadeusz - 2016-02-20, 19:14
janusz napisał/a:
Pamiętajcie, że Drapacz to jakieś 0,5 hektara, mogą nie wszyscy zmieścić się.
No tak. Jest problem bo nie zmieści się więcej niż 150 - 200 kamperów. CORONAVIRUS - 2016-02-20, 19:27 Tadziu...ustawiaj w jodełkę , tylko w jodełkę janusz - 2016-02-20, 19:44
BIORCA napisał/a:
tylko w jodełkę
Jodełki są pod ochroną, między sosnami proponuję.
Tadeusz napisał/a:
Jest problem bo nie zmieści się więcej niż 150 - 200 kamperów.
Nie szalałbym tak bo wypadnie Ci 2 m2 na kampera.
Binduga ma 200m szerokości wzdłuż brzegu i na tej szerokości jest 20-25 m długości
to ta lepsza część, pierwsze miejsca z widokiem na jezioro. Druga część ta głębiej ma jakieś 40 na 100 metrów. Wiem bo mierzyłem.
Na kampera potrzeba tak z przejazdem jakieś 50 - 60 m2 na małe trochę mniej ale nie licz wszystkich według swojego rozmiaru (kampera). Ludzie maja dłuższe (samochody). CORONAVIRUS - 2016-02-20, 20:35 zaznaczyłeś same miejscówki na słońcu ... a te w cieniu ?janusz - 2016-02-20, 20:37
BIORCA napisał/a:
a te w cieniu ?
Toż pisałem, że miedzy sosnami. Czytaj ze zrozumieniem. CORONAVIRUS - 2016-02-20, 20:41 proponujesz w cieniu a liczysz tylko teren na słońcu ...to sie zdecyduj ze zrozumieniem janusz - 2016-02-20, 20:45
BIORCA napisał/a:
proponujesz w cieniu
W cieniu zrobimy grilla albo ognisko. martini44 - 2016-02-20, 20:53 ja rezerwuje za hasiokiem.... to ani w słońcu ani w cieniu..... salut - 2016-02-20, 21:12 Marcin, uważaj na hasiosznupy Tadeusz - 2016-02-20, 21:20 Januszku, zaznaczyłeś ok. połowy działki. Opuściłeś wszystko co zasłaniają drzewa i teren pod drzewami. Cała polana ma ponad półtora hektara.
DAMY RADĘ ! martini44 - 2016-02-20, 21:21 salut, nie nooooooo..... w takim towarzystwie mam nadzieje nikt konkurencji nie będzie mi robił janusz - 2016-02-20, 21:28
Tadeusz napisał/a:
Opuściłeś wszystko co zasłaniają
Bo tamte stanowiska są niekamperowe.Tadeusz - 2016-02-20, 21:31
janusz napisał/a:
Bo tamte stanowiska są niekamperowe.
Są bardzo kamperowe. janusz - 2016-02-20, 21:46
Tadeusz napisał/a:
Są bardzo kamperowe.
Ani nie solarne ani nie satelitarne. Tadeusz - 2016-02-20, 22:06
janusz napisał/a:
Ani nie solarne ani nie satelitarne
Tak, to prawda. Nie satelitarne. Comsio - 2016-02-20, 22:25 A my dobijemy do was,od strony dużej wody Tadeusz - 2016-02-20, 22:27
COMSIO napisał/a:
A my dobijemy do was,od strony dużej wody
Już się cieszę. Agostini - 2016-02-20, 22:44
COMSIO napisał/a:
A my dobijemy do was,od strony dużej wody
A na silniczku spalinowym da się tam do Was dopłynąć?Tadeusz - 2016-02-20, 22:56
Agostini napisał/a:
A na silniczku spalinowym da się tam do Was dopłynąć?
Andrzeju, od Nidy (Koło przystani Pod Dębem) zaczyna się rezerwat. Jezioro Nidzkie jest rezerwatem bez możliwości używania silników spalinowych.
Ale przecież na Mazury i tak jedziesz z Basią kamperem. CORONAVIRUS - 2016-02-20, 23:37 kiedy ten zlot ???? WODNIK - 2016-02-20, 23:39 Tadziu, marzenie prawie się spełniają, tylko żeby grzyby dopisały. zibikruk - 2016-02-20, 23:43 Janek, a czy o grzyby tylko chodzi? WODNIK - 2016-02-20, 23:44
BIORCA napisał/a:
kiedy ten zlot ????
Tadeusz;
Pozdrawiam KrzySówka - 2016-02-20, 23:50 Kampery już poustawiane ale terminu dalej konkretnego brak Tadeusz - 2016-02-20, 23:59
KrzySówka napisał/a:
Kampery już poustawiane ale terminu dalej konkretnego brak
Krzysiu, jesienią jest tam najpiękniej i są grzyby. We wrześniu leśniczy na moją prośbę zamontuje nam studnię, ustawi toj- tojki i obiecał, że wystawi kwitek na 10 zł od kampera za dobę.
To wtedy kiedy zorganizujemy więcej kamperków.
Jeśli kamperów tylko kilka to jesteśmy tam zupełnie na dziko.
A termin? Myślę, że połowa września. WODNIK - 2016-02-21, 00:27 Janek, a czy o grzyby tylko chodzi?
Zbysiu coś trzeba robić między jedną kolejką a drugą aby nie popaść w uzależnienie dyskusji politycznej.
Jechać tyle kilometrów po to abym mógł zrobić to samo co mogę na kempingu w Wiśle jest bez sensu , chociaż zostaje problem doborowego towarzystwa, że nie wspomnę o grzybach.
Tadeusz napisał/a:
A termin? Myślę, że połowa września.
Tadeusz wie co mówi.
We wrześniu na razie nie ma spotkań więc można wstępnie wyznaczyć termin spotkania się na Drapaczu. Tylko jak o tym powiadomić grzyby.
Pozdrawiam Tadeusz - 2016-02-21, 00:36
WODNIK napisał/a:
Tylko jak o tym powiadomić grzyby.
Tym bardziej, że ostatnio rosną kiedy chcą, a nie wtedy kiedy powinny. Comsio - 2016-02-21, 00:38
Tadeusz napisał/a:
KrzySówka napisał/a:
Kampery już poustawiane ale terminu dalej konkretnego brak
Krzysiu, jesienią jest tam najpiękniej i są grzyby. We wrześniu leśniczy na moją prośbę zamontuje nam studnię, ustawi toj- tojki i obiecał, że wystawi kwitek na 10 zł od kampera za dobę.
To wtedy kiedy zorganizujemy więcej kamperków.
Jeśli kamperów tylko kilka to jesteśmy tam zupełnie na dziko.
No niech wam będzie przyjedziemy Kamperkiem.
Ja mam spalinówkę i elek , w poduszkowcu. tak że strefę ciszy ogarniam.
Na aku mogę 4 godz poszaleć. WODNIK - 2016-02-21, 01:00
Tadeusz napisał/a:
Tym bardziej, że ostatnio rosną kiedy chcą, a nie wtedy kiedy powinny.
Do czego doprowadziła ta demokracja. WODNIK - 2016-02-21, 01:06
COMSIO napisał/a:
No niech wam będzie przyjedziemy Kamperkiem.
Dobra odpowiedź.
COMSIO napisał/a:
Ja mam spalinówkę i elek , w poduszkowcu. tak że strefę ciszy ogarniam.
Na aku mogę 4 godz poszaleć.
Będziesz miał warunki i czas tym poszaleć?Roberto - 2016-02-21, 09:51 No to "jak coś" to i my się na takie spotkanko piszemy. Puki są wolne miejsca Comsio - 2016-02-21, 11:27 Tadeusz zakładaj temat i listę miejsca zbraknie.
Janek spróbuje nocką , jak znajdę nawigatora. Ed - 2016-02-21, 12:43 Wiesiu a na wiosłach się nie da? wtedy można za dnia KrzySówka - 2016-02-21, 13:39
Tadeusz napisał/a:
COMSIO napisał/a:
Tadeusz zakładaj temat i listę miejsca zbraknie.
Termin pasuje bo w pierwszym tygodniu września wrócimy z Grecji
My w każdym razie jesteśmy chętni i jak lista powstanie prosimy o wpisanie
Serdecznie pozdrawiamy krzysieks - 2016-06-01, 12:33 Czy ktoś na początku lipca wybiera się z dziećmi na wakację? Może się dołączymy ?
Pozdrawiam Krzysiek Stanek - 2016-06-01, 12:51
krzysieks napisał/a:
Czy ktoś na początku lipca wybiera się z dziećmi na wakację?
My 18 czerwca startujemy do Portugalii. Z jednym dzieckiem - 11 lat. Towarzystwo mile widziane Skorpion - 2016-06-01, 12:56 My 15 czerwca wyjedzamy do Sopot na dwa tygodnie.dulare - 2016-06-01, 15:30 My od 15 do 28 lipca mamy zarezerwowane miejsce u Alexa w Chałpowie. Ja do pracy (w kamperze) a żona z dziećmi wakacyjnie. Właściwe wakacje dopiero w sierpniu, ale gdzie i kiedy jeszcze do końca nie wiadomo...krzysmoc - 2016-06-03, 19:40 My planujemy od ~10 do 31 lipca północne Włochy (Toscania). Załoga 2 dorosłych i 2 dzieci 13 i 15 lat. Jeśli ktoś chętny się przyłączyć to zapraszamy.adams86 - 2016-06-05, 20:58 Witam. Jesteśmy wolni od 09.07 do 31.07.2016. Planujemy wyjazd do Norwegii. Może ktoś chętny na wspólny wyjazd w tym terminie. Pozdrawiam.levisdj - 2016-06-05, 21:11 WITAM
Mam zaplanowany urlop od 14 do 28 sierpnia i planuję jak zwykle wyjechać "budką" może ktoś planuje wyjazd w tym terminie w Polskę lub południe europy?
Niestety jestem sam a wiadomo jak to samemu
POZDRAWIAMMoulder - 2016-06-06, 06:30 Temat postu: AdamS86Nasza ekipa ja z żoną + pies startuje 7 lipca do karlskrony moze sie spotkamy gdzieś na trasie.adams86 - 2016-06-06, 10:11 Witam. W jakim kierunku jedziecie. My planujemy wypłynięcie 09.07 z Gdyni. Moulder.andrzejbozena - 2016-06-06, 14:28 Od 15 lipca startujemy w kierunku Białowieży.....pózniej Mazury. Ktoś startuje podobnie?Moulder - 2016-06-06, 14:50
adams86 napisał/a:
Witam. W jakim kierunku jedziecie. My planujemy wypłynięcie 09.07 z Gdyni. Moulder.
Pierwszy nocleg w okolicach rezerwatu tornham albo już w Kalmar. Mogę ci podesłać dokładną trasę, jak chcesz.adams86 - 2016-06-06, 15:28 Witam. Czy jedziecie do Szwecji, czy do Norwegii ? Możesz podesłać mapkę. Pozdrawiam.Woj-tek - 2016-06-06, 17:13 My startujemy sami?
Ok 17-07 ale gdzie?
Do wyboru Bałtyk, Mazury lub Chorawcja.
I to lubię najbardziej w kamperowaniu, jedziesz gdzie chcesz i kiedy chcesz.Moulder - 2016-06-06, 19:54 Temat postu: Mapka
adams86 napisał/a:
Witam. Czy jedziecie do Szwecji, czy do Norwegii ? Możesz podesłać mapkę. Pozdrawiam.
Poprawiłem link teraz powinien działać, na mapce zobaczysz naszą przybliżoną trasę, zamierzamy dojechać na Lofoty i powoli zjeżdżać w dół Norwegii. Trasa jest przybliżona mamy opracowane każde miejsce do zatrzymania. 99% to postoje na dziko lub na darmowych miejscach. po zjeździe z promu zatrzymujemy się 15 km za Karlskroną na śniadanie i dalej do rezerwatu ptaków wędrownych Tornham. W związku z tym że jedziemy z psem nasza trasa biegnie głównie parkami narodowymi i rezerwatami przyrody. Fajnie byłoby się spotkać pogadać jazda w dwa trzy auta jest na pewno wesoła i bezpieczna.
Niemniej my mamy 19 letnie auto i na pewno będziemy jechać zgodnie z przepisami czyli wolno adams86 - 2016-06-06, 20:25 Tak myślę, gdzie was mogę złapać w Szwecji. Jedziecie dwa dni przed nami. Nawet jadąc wolno trudno będzie was dogonić. Ale próbować można. My docelowo również mamy w planie Lofoty. Może zadzwonisz na numer tel. podany przy moich danych, lub podaj swój. Omówimy ten temat. Pozdrawiam.Moulder - 2016-06-06, 21:31 Temat postu: sprawdź wiadomościwysłałem info na pmstach63 - 2016-06-16, 16:35 Temat postu: Chorwacja z dzieciakami.My z dwoma chłopakami 10 i 14 lat planujemy Chorwację w drugiej połowie sierpnia. Chętnie widzielibyśmy obok siebie w przybliżeniu podobny "zestaw."Jeżeli ktoś jest chętny zapraszamy.janko - 2016-06-21, 08:56 stach63, Koniec sierpnia - Grecja.krzysmoc - 2016-06-21, 09:24 Teraz już konkretnie: Włochy Toscania 8-25 lipca. 2+2. 13lat chłopak i 15lat dziewczyna. Bez ścigania.ogrodnik - 2016-06-25, 11:20 Temat postu: trójmiatoWitam
My dziś lecimy w stronę Trójmiasta. na początek do Gdyni potem może Hel i do gdańska i koniecznie kanał Elbląski. 7 dni mam nadzieje wystarczy, a trzeba jeszcze wrócić w następną sobotę na imieniny babci
Mam nadzieje spotkać kogoś z ferajny camperowej.
Może macie jakieś ciekawe namiary na darmową miejscówkę w tych rejonach
pozdroslawwoj - 2016-06-25, 12:01 mapa z darmowymi miejscówkamiogrodnik - 2016-06-25, 14:02 boki zrywać slawwoj - 2016-06-25, 14:27 No to pożartowaliśmy sobie , pośmiali (ha ha ha) a teraz na poważnie:
http://mapa.popiasku.pl/onionskin - 2016-06-25, 14:34 Kolega forumowy Biorca posiada pasje zbieraczą (za co szacunek) pod linkiem:
http://tinyurl.com/Biorca-POIPiotr Alaska - 2016-06-25, 18:10 A my w tym roku Rosja. Do Astrachania prze kraje baltyckie i Moskwę, z powrotem się zobaczy. Armenia Gruzja Turcja, albo przez Ukrainę.
Teraz już konkretnie: Włochy Toscania 8-25 lipca. 2+2. 13lat chłopak i 15lat dziewczyna. Bez ścigania.
...masz chętnie , że ci ktoś powie gdzie masz jechać- ale decydujesz sam...
też tak mam że zawsze decyduję czy się podoba czy nie martini44 - 2016-06-25, 18:37 niezależnie od Nas w tym roku mamy całkowity spontan od połowy lipca w strone słońca, wody, zabawy, wina, piwa i czystego umysłu..... decyzje podejmujemy 24h przed wyjazdem...... toscaner - 2016-06-25, 18:49 Martini w stronę słońca, to wyjeżdżajcie po południu, to będzie na zachód, bo rano to na wschód. izola - 2016-06-25, 18:49
toscaner napisał/a:
Hehe nikt do Szkocji
hehe ,hehe i jeszcze raz hehe martini44 - 2016-06-25, 18:58 toscaner, dowcip masz słaby toscaner - 2016-06-25, 19:41 martini44 - 2016-06-25, 19:53 właśnie..... być może przywitam Toskanie :P toscaner - 2016-06-25, 20:02 Koniecznie do Suvereto po wino jak już będziesz
Montepulciano też dobre
Ostatecznie Certaldo martini44 - 2016-06-25, 20:49 jak już będzie tak daleko to jesteś jedyny co zapytam o wytyczne..... za wstęp WIELKIE DZIĘKUJĘ !! krzysmoc - 2016-06-25, 22:23
izola napisał/a:
...masz chętnie , że ci ktoś powie gdzie masz jechać- ale decydujesz sam...
też tak mam że zawsze decyduję czy się podoba czy nie
No dobra ale nie rozumiem co autor miał na myśli.izola - 2016-06-25, 22:52 nic ważnego, co byś sam nie rozwiązał mischka - 2016-06-29, 20:21 No i stało się, przymusowy urlop w sierpniu.
Myślę o polskim wybrzeżu. Może ktoś podpowie gdzie warto zakotwiczyć? czas wyprawy 2 tygodnie z dwojgiem małych dzieci.marian.marian - 2016-06-29, 20:51 My planujemy od początku sierpnia na tydzień do Karwiiogrodnik - 2016-06-30, 13:10 My właśnie siedzimy na campingu sosnowa Jurata. Piękne okoliczności przyrody, mało ludzi, pyszna rybka. Tylko ceny lekko kosmiczne. Sanitariaty eleganckie. Ceny na polu jak wszędzie 100 zł Camper 2+2 pies gratis
PozdroMoulder - 2016-06-30, 13:16 Temat postu: BerlinJa z kolei jestem na kempingu w Berlinie a z zasadzie na obrzeżach za23 euro wszystko. Kończę objezdzac trasę śladami muru berlinskiego. Oczywiście rowerem. Po drodze doszło do usterki rozrusznika. Ale da się jeździć niemniej to najbliższą rzecz do zrobienia.krzysieks - 2016-06-30, 13:42 A my w środę ruszamy do Sarvar , dalej Wenecja , Toscania , Jezioro Garda W drodze powrotnej planujemy GROSSGLOCKNER. jacik - 2016-06-30, 14:23 8-11 lipiec Dziwnówek i okolica - w celu rozeznania się czy warto tam przyjechać na dłużej.
Jak się nic nie znajdzie to na dziko się gdzieś przycupnie RUDI - 2016-07-02, 19:27 A my w swoją pierwszą podróż wyruszamy juz w poniedziałek 4.07. Wytyczona wstępnie trasa to Austria i parę dni w Alpach, następny cel to Szwajcaria - J. Bodenskie a potem kilka noclegow w górach. Na koniec, jako cel glowny wyprawy, Włochy i wybrzeże liguryjskie. Powrót przez Słowenie - może pitstop nad J. Bled. Planowany powrót ok 24.07
Załoga 2+1 bez psa.
Miłych wojaży! Pozdrawiammrsulki - 2016-07-02, 22:17 A nam się plany pozmieniały: start 11.07 kierunek 3-miasto, Mierzeja Wiślana, Mazury. Załoga 2+1 (14latek). Jakby komuś po drodze zapraszamy.kozarro - 2016-07-03, 23:04 futrzana załoga tj 2 + 2 (córa 16 i syn 10) planujemy wyjazd z Gdańska koło 20-tego lipca, kierunek Mazury potem Bieszczady i dalej Węgry, Chorwacja, Wlochy - plan wstępny i do możliwych zmian, wyjazd na ok 3 maks 4 tygodnie. Jeśli komuś po drodze zapraszamy do kontaktu.
ps. mrsulki jak w tym czasie będziecie lecieć na Mazury to możemy razem rozpocząć wyprawę OldPiernik - 2016-07-04, 13:12 Ostatnie szlify, auto już zapakowane i jedziemy w Bieszczady. Ja pierwszy raz w życiu tam będę Jurek121175 - 2016-07-04, 15:00 My od 18 lipca planujemy nasze polskie wybrzeże gdzieś tak od Gdańska w kierunku zachodnim
Może gdzieś spotkamy "bratnie dusze" Camperownikowie - 2016-07-04, 22:48 Witajcie!!!
Wybieramy się w tym tygodniu na wakacje zagranice.
Czy ktoś gdzieś rusza w środę - czwartek ?
Chętnie byśmy dołączyli
Jesteśmy otwarci na propozycje.
My : 2 dorosłych + 2 synów 10 latkrzysmoc - 2016-07-04, 23:33 W środę rusza Krzysieks na dwa dni do Sarvar. W piątek wyjeżdżam ja i spotykam się z nim w drodze do Wenecji. Potem Rimini, Montepulciano, zachodnie wybrzeże, jez. Garda i Grosglockner Hochalpenstrasse
Powrót 24-25 lipcaAndrzej_Strzelec - 2016-07-09, 23:27 Witajcie,
My wybieramy się na Północ (Skandynawia): 2 dorosłych + 2 dzieci (córka 13 lat i syn 8)
Planujemy wyjazd od 23.07 na 2-3 tygodnie. Jeśli ktoś chciałby podążać z nami to zapraszamy!mrsulki - 2016-07-10, 20:15 My jutro startujemy i w godzinach około popołudniowych planujemy dotrzeć do Jarosławca Woj-tek - 2016-07-11, 21:33 Ruszamy w granicach soboty, pewnie mazury lub morze, nie mamy sprecyzowanych plsnów.
Pełen spontan może ktoś dołączy.
Zapraszamy.
Wiadomość na pw.Victus - 2016-07-12, 00:23 W środę wyruszamy po ścianie wschodniej, jak ktos bedzie w okolicy toproszę o kontakt
https://goo.gl/maps/vDBk8hYuUrL2
Kodeń, Grabarka, Hajnówka, Święta Woda, Augustów. Olecko, Węgorzewo, Kętrzyn Świeta Lipka, Reszel, Picnik Cantry Morągowo ( free miejscówka pod Kaufland )Roberto - 2016-07-13, 11:21 My od 8 lipca jesteśmy w trasie
Razem z załogą futro2606 przemierzamy Albanię.
Wypoczynek zaczęliśmy z Ohrydzie a koniec będzie pewnie gdzieś w północnej Grecji.
Jola66 - 2016-07-15, 10:22 Witam serdecznie,
Jestem nowa na forum posiadamy z mężem kampera od zeszłego roku i żałuję ,ze dopiero dziś tu trafiłam-) Planujemy wyjazd początek sierpnia do Mikołajek kemping Wagabunda polecacie??slawwoj - 2016-07-15, 11:19 Tak polecam. Kemping na wysokim poziomie.Jola66 - 2016-07-15, 11:30 Super-) bardzo dziękuje-))rjas - 2016-07-15, 17:43 A my w przyszły weekend planujemy rozpocząć nasze wakacje od ściany wschodniej, potem ściana północna, a wrócimy ścianą zachodnią . Jakieś tam zgrubne zarysy są, ale bez jakichś konkretów czy napinania się, jak wyjdzie tak wyjdzie. W tamtym roku planowałem planowałem planowałem.... no i wyszło mi, że na te plany to 1,5 miesiąca potrzebujemy
W związku z tym w tym roku tylko zgrubnieJola66 - 2016-07-17, 22:25 Slawwoj możesz mi jeszcze napisać czy w okolicy Wagabundy jest blisko jeziorko z plażą do opalania??-) dzięki za pomoc-)slawwoj - 2016-07-18, 06:31 Jezioro to jest ale czy jest plaża to nie wiem.andi at - 2016-07-18, 07:46
Jola66 napisał/a:
Witam serdecznie,
Jestem nowa na forum posiadamy z mężem kampera od zeszłego roku i żałuję ,ze dopiero dziś tu trafiłam-) Planujemy wyjazd początek sierpnia do Mikołajek kemping Wagabunda polecacie??
A my w przyszły weekend planujemy rozpocząć nasze wakacje od ściany wschodniej, potem ściana północna, a wrócimy ścianą zachodnią . Jakieś tam zgrubne zarysy są, ale bez jakichś konkretów czy napinania się, jak wyjdzie tak wyjdzie. W tamtym roku planowałem planowałem planowałem.... no i wyszło mi, że na te plany to 1,5 miesiąca potrzebujemy
W związku z tym w tym roku tylko zgrubnie
My na ścianę wschodnią wybieramy się 13 sierpnia. Będę zaglądał na forum i z ciekawością poczytam relację z trasy /jeżeli taka będzie?/ Zalezy mi na cielawych miejscach i miejscówkach. Życzę szerokości!Jola66 - 2016-07-18, 11:18 Kurcze, opinie naprawdę różne na temat pola Wagabunda ale w sumie co mi tam trzeba zaryzykować i sprawdzić BiG Team - 2016-07-18, 13:34 Zaraz ruszamy nad nasze morze, pierwszy cel Dąbki Comsio - 2016-07-18, 16:43 My w sobotę ruszamy na dzikuska za K. Morską.
Kiedy tam dojedziemy Niedziela wieczór, po drodze wędkowanie.
Tam parę dni i na Mazurki, Jeziorak, Ryn , i co w oko wpadnie. Andrut - 2016-07-18, 18:01 Ja z dzieciakami angina i łóżko. Kurujemy się dzielnie, źeby za tydzień do Chorwacji ruszyć hrys - 2016-07-19, 08:47 od 20 bm planuje 10 dni w bieszczadach.miedzy innymi: ustrzyki stuposiany wolosate/tarnica/ myczkowce solina polanczyk ...Kuba_Torun - 2016-07-19, 11:59 Pierwszy wyjazd wypożyczonym camperem. Jazda w dwie pary
Zaczynamy 21.08, trasa Frankfurt n.Menem - Południowy Tyrol - Wenecja - Werona - Jez. Garda - Mediolan i dalej gdzie czasu i chęci starczy :-)waldirs - 2016-07-19, 16:36
janko napisał/a:
stach63, Koniec sierpnia - Grecja.
WITAM
Dnia 29.08. na 3 tygodnie (moze i na 4?) w dwie załogi z Camper Klubu Szczecin wybieramy się do Wschodniej Grecji wzdłuż wybrzeża na południe przez Ateny. Szukamy z 2-3 chętne załogi. Jesteśmy bez dzieci, psów, 2+2. Ew. kontakt 601720003
attenka74 - 2016-07-19, 19:01
Andrut napisał/a:
Ja z dzieciakami angina i łóżko. Kurujemy się dzielnie, źeby za tydzień do Chorwacji ruszyć
hejo
Kurujciee sie kochani bo wyprawa czeka.
Anginaa .....wrrrrrrrrr niech sobie idzie precz!!!!
My ruszamy 30 lipca i chyba tez na Chorwację.....gdzie macie plan się zatrzymac?????attenka74 - 2016-07-19, 19:03
Roberto napisał/a:
My od 8 lipca jesteśmy w trasie
Razem z załogą futro2606 przemierzamy Albanię.
Wypoczynek zaczęliśmy z Ohrydzie a koniec będzie pewnie gdzieś w północnej Grecji.
i jak wam tam???Roberto - 2016-07-19, 20:48 Wczoraj Blue Eye. W tej chwili kemping Sunset w Ksamilu. Na kempingu 5 załóg z Polski.
Jest wszystko co potrzeba do wypoczynku.
Nieopodal Butrint, który jutro zamierzamy zwiedzać.
Czyli coś dla ciała i dla ducha rjas - 2016-07-19, 22:42 Roberto - a temperatury jak ? da się żyć ?
braliśmy (i ciągle bierzemy ) pod uwagę ten kierunek, ale nie jestem wielbicielem bałkańskich temperatur latem
Dzidek - nie ukrywam, że jeśli chodzi o ciekawe miejsca to korzystam głównie z naszego forum, co nie znaczy że z w internecie nie znajdzie się interesujących wskazówek Roberto - 2016-07-20, 07:58 Temperatury znośne. Na kempingach korzystamy z prądu więc klima działa cały czas Jak stoimy "na dziko" to staramy się wykorzystać do ochłody wiatr od morza i też da się żyć Nawet podczas spacerów nie jest źle
Bardziej niż pogoda przeszkadzają mi wszechobecne śmieci i pazerność Albańczyków na kasę - szybko się nauczyli od Chorwatów Klaus - 2016-07-24, 23:17 W najbliższy piątek w składzie 2+2 (38 i 15,13), startujemy do Grecji.
Trasa objazdowa, szlakiem inspirowanym przez kolegów z CT.
Półmetek na Zakyntos, planowany powrót 15-16.08.
Czy ktoś, planuje trasę w podobnym kierunku, w karawanie raźniej.andi at - 2016-07-26, 12:54 My w poniedziałek startujemy ale wysokie AlpyJola66 - 2016-07-27, 10:18 Wybieramy się z mężem w sobote camperem na Mazury w planach Mikołajki ale sama juz nie wiem . Potrzebujemy fajne pole na odoczynek, plażowanie , przejażdżki rowerami ale też żeby było gdzie wieczorkiem pochodzić nie jakaś totalna dziura. jedziemy tylko sami więc pewnie bedzie nudno-) Polecacie coś sprawdzonego?? To nasz pierwszy wyjazd na Mazury preferujemy morze-) dzięki z góry za pomoc.dulare - 2016-07-27, 11:48 Jola66, nie wiem czego dokładnie oczekujecie od swoich wieczornych przechadzek, ale polecał bym raczej Giżycko niż Mikołajki. Jeśli chodzi o campingi przy Giżycku to możliwości są na przykład takie:
Hotel St. Bruno który znajduje się w Giżycku zaraz obok mostu obrotowego (czyli bardzo blisko centrum) prowadzi też kamperpark. Ceny nie sa najniższe ale za to jesteście w samym mieście i wszędzie blisko (do sklepów, na plażę, do knajpek itd). http://www.hotelstbruno.pl/
Po drugiej stronie ulicy względem St. Bruno jest placyk betonowy na którym można zatrzymać się za darmo na dziko (czyli dokładne przeciwieństwo stania w St. Bruno - za darmo ale bez żadnych wygód ) - często zatrzymywałem się tam na jeden-dwa noclegi.
Tuż pod Giżyckiem, po wschodniej stronie jeziora Niegocin w miejscowości Bystry znajduje się niezły camping Borowo http://campingborowo.pl/pl/ z którego do miasta macie dystans rowerowy. Na miejscu knajpka i plaża, sklepy 200-300 metrów od campingu, niezłe miejsce na wypady rowerowe.
Po zachodniej stronie Niegocina natomiast polecał bym camping Szekla na którym ceny są bardzo dobre, szczególnie że na hasło Camperteam jest dodatkowa zniżka. http://campingszekla.pl/ Problem który może się pojawić - do sklepu trzeba już koniecznie rowerem (4km) do Wilkasów. W pobliżu nie ma miasta po którym można by pospacerować ale na miejscu jest plaża i restauracja, jest to też dobre miejsce na wypady rowerowe.Kuba_Torun - 2016-07-28, 14:40
Jola66 napisał/a:
Wybieramy się z mężem w sobote camperem na Mazury w planach Mikołajki ale sama juz nie wiem . Potrzebujemy fajne pole na odoczynek, plażowanie , przejażdżki rowerami ale też żeby było gdzie wieczorkiem pochodzić nie jakaś totalna dziura. jedziemy tylko sami więc pewnie bedzie nudno-) Polecacie coś sprawdzonego?? To nasz pierwszy wyjazd na Mazury preferujemy morze-) dzięki z góry za pomoc.
Przygodę z turystyką kamperową dopiero zaczynam ale ostatni weekend spędziłem właśnie w Mikołajkach "po cywilnemu"
Plac kampingowy (z pewnością z zapleczem) polecałbym ten 53°48'10.5"N 21°34'26.9"E idealne miejsce do wypadów na wieczorne spacery - centrum Mikołajek, wszędzie blisko.
Wycieczka rowerowa:
- nad jezioro Łuknajno 53°48'02.1"N 21°38'13.0"E
- stacja badawcza PAN 53°45'05.8"N 21°37'36.4"E z przejazdem promem przez Jez. Bełdany Popielno
- Dybowski Róg 53°46'22.0"N 21°37'44.3"E - można objechać, piknik jakiś po drodze, zatrzymać się i spojrzeć na Śniardwy
Jeśli chodzi o plażowanie, odpoczynek to w Mikołajkach oprócz plaży miejskiej (53°47'57.4"N 21°34'03.5"E) z widokiem na promenadę, nie ma za bardzo gdzie poleżeć. Osobiście, do kąpieli polecam Nowe Guty nad J. Śniardwy. Jest to "dziura" ale jest gdzie poleżeć, wykąpać się, a nawet i postawić kampera bo miejsc kampingowych sporo (53°46'01.5"N 21°50'54.0"E)
Udanego urlopu życzę! jacik - 2016-07-28, 15:52 W sobotę startujemy do Pobierowa a potem w stronę Kołobrzegu szukać czegoś blisko morza w dobrej cenie. Załoga 2+3 Jola66 - 2016-07-28, 18:38 W sobotę startujemy do Pobierowa a potem w stronę Kołobrzegu szukać czegoś blisko morza w dobrej cenie. Załoga 2+3
W Pobierowie polecam kamping 7 żab do morza z 400m ale wart cisza , spokój a jednocześnie centrum. Warunki średnie ale jest wszystko czego potrzeba zaplecze kuchenne, prysznice, toalety i super atmosfera. Jeździmy tam wcześniej z przyczepą 15 lat-)
Kuba Toruń dzięki wielkie Jola66 - 2016-07-28, 18:40 Jacik , post wyżej jest do Ciebie-)))jacik - 2016-07-28, 20:12
Jola66 napisał/a:
Jacik , post wyżej jest do Ciebie-)))
Dzięki za namiar.
pozdrawiam pagand - 2016-07-28, 20:36 A nasza wakacyjna wyprawa zakończona
Portugalia robi wrażenie. Warto choć jeden urlop tam zaplanować.MILUŚ - 2016-07-28, 22:05
pagand napisał/a:
A nasza wakacyjna wyprawa zakończona .
No niestety nasza Hiszpania też się skończyła przed tygodniem Jola66 - 2016-07-29, 12:11 Czy był ktoś na campingu Echo Rydzewo?? Czytam opinie są dość ciekawe tylko boję się ,ze będzie to totalna "dziura" -)Wojciechu - 2016-07-29, 13:53 Polecam "Szekle" w Strzelcach - fajnie, tanio i do Gożycka pół godziny rowerkiem. Jola66 - 2016-07-29, 22:56 dzięki Kuba L. - 2016-07-30, 07:41 Jola, camping Echo jest ok tylko niestety do "miasta" daleko.. tam po prostu w pobliżu nic nie ma, jeden sklep i jedna większa knajpa chyba dla harleyowców.. Sam kemping jak najbardziej ok, bardzo mila właścicielka. marian.marian - 2016-07-30, 08:41 Hejooo! Za 625 km będziemy w Karwii na kampingu Zefirjuni - 2016-08-01, 10:28 Witam,Jolu66 odnosnie kempingu Echo w Rydzewie ,będąc tam kilka lat temu wyniosłem niemiłe doswiadczenie i wiecej tam nie zajeżdzam.Owszem kamping ładny ,czysty ,miła obsługa,jednak za płotem byla willa ,którą wypożyczają na balangi chołocie .Od rana do wieczora i w godz nocnych,wulgaryzmy,krzyki,głosna muzyka.Dopiero na moje żadanie ,aby wlaścicielka kampingu interweniowala nawet dzwoniąc na policję,po 22giej bylo cicho.Wiekszść camperowiczów wyjechało po jednym lub dwuch dniach.Ciekawe czy teraz jest cicho? Jola66 - 2016-08-06, 14:09 Kochani, dziękuje Wam za pomoc-) Wyjechaliśmy z domu nie mając pojęcia dokąd jedziemy-)) Po namyśle i Waszych komentarzach pojechaliśmy do Mikołajek camping Wagabunda. Szczerze polecam pole, cisza, spokój ,czysciutko wszystko co potrzeba by funkcjonowac dostępne na prawdę ok.3/4 gości przeważnie camperami to niemcy, holendrzey, norwedzy, austriacy bardzo mili ale jak się nie zna języka to można się poczuć jak nie u siebie. Ktoregoś dnia postanowiliśmy sprawdzić echo w Rydzewie oraz camping w Gutach -) no niestety Guty to totalna dziura nie ma nawet sklepu spożywczego pole przyzwoite ale ponoć drogo natomiast Echo ( akurat padało) z ulicy widać ,że podtopione dwa bary na krzyż i jakiś sklep -( hmm jak super ciepełko to może i fajnie ale jak my pojechaliśmy typowo pozwiedzać i na plaże to średnio. Wrociliśmy więc do Mikołajek na naszą Wagabundę. W kolejny dzień pojechaliśmy rowerkiem do Taut -)camping kama , też cisza totalna zupełna wieś ale jakiś klimat inny pole fajne przy polu ze trzy bary , sklep jeśli miałabym wybierać Guty, Rydzewo,Tałty to Tałty wygrywają-)) A Mikołajki - no super wszystko pięknie itd ale ludzi za dużo zdecydowanie. Po przeanalizowaniu za i przeciw Kocham morze-) La Digue - 2016-08-06, 18:34
andi at napisał/a:
My w poniedziałek startujemy ale wysokie Alpy
Dacie radę w Alpach ? Jak zdrowie Zosi ?
My wróciliśmy znad morza. Pogoda była super.andi at - 2016-08-06, 22:08
digue napisał/a:
andi at napisał/a:
My w poniedziałek startujemy ale wysokie Alpy
Dacie radę w Alpach ? Jak zdrowie Zosi ?
My wróciliśmy znad morza. Pogoda była super.
Z Szwajcarii już zjechaliśmy i siedzimy nad Lago Maggiore do jutra i dalej startujemy
Zosia jak zwykle zdrowsza od konia
Fajno ze wam pogoda dopisała i urlop się udał Andrzej R. - 2016-08-07, 05:57 Witamy, po dwóch pięknych dniach w Kazimierzu Dolnym. Po drodze zwiedziliśmy Przemyśl, piękne warte odwiedzin miasto. Dzisiaj witamy dzień w Ustrzykach Górnych, planujemy przejść Polonię Carynska, Rabki i "zdobyc" Tarnice, że 3 dni tutaj pobedziemy. Później wiele zależy od pogody.
Pozdrawiamy.andi at - 2016-08-07, 08:23 Słonko już świeci .Po śniadaniu ruszamy camperkiemSzalony - 2016-08-07, 19:12 My 15go sierpnia wyruszamy kierunek NIEMCY (Drezno), CZECHY (Czeska Szwajcaria, Praga) a później POLSKA (
Warszawa - córcia na koncert jedzie ) - trasa łącznie ok 2 tyś km. Niby nic wielkiego ale hmm zawsze to coś ogrodnik - 2016-08-08, 17:59 Temat postu: bieszczady i tatry słowackie
Andrzej R. napisał/a:
Witamy, po dwóch pięknych dniach w Kazimierzu Dolnym. Po drodze zwiedziliśmy Przemyśl, piękne warte odwiedzin miasto. Dzisiaj witamy dzień w Ustrzykach Górnych, planujemy przejść Polonię Carynska, Rabki i "zdobyc" Tarnice, że 3 dni tutaj pobedziemy. Później wiele zależy od pogody.
Pozdrawiamy.
Ja z żonką planujemy wyjazd w tamtym kierunku w piątek.
Dzieci sprzedane na dwa tygodnie, i pierwszy raz od kiedy nie pamiętam jedziemy sami.
Nigdy nie byliśmy Bieszczadach, dlatego będę wdzięczny za wskazówki co do miejsc które warto zobaczyć. miejscówki na dziko i fajne kampingi, bo żona trochę strachliwa i muszę czasem zajrzeć do cywilizacji camperowej.
Jeżeli ktoś będzie w rejonie w tym czasie chętnie się spotkamy
W drugiej połowie tygodnia planujemy pętelkę w stroną słowackich Tatr. Powrót do miejsc gdzie łaziliśmy po górach przed zaślubinami
pozdroMarudaiCzarnowidz - 2016-08-08, 21:30 Za dwa dni ruszamy w stronę Bydgoszczy i Chełmna. Plan był zahaczyć na weekend Chełmno, bo jest tam jakaś duża impreza historyczna. Ale chyba wyskoczymy na Charzykowy... Szant i wody nam mało... Jakiś pomysł na postój tam? Camping PTTK odpada, stanowczo.JaWa - 2016-08-09, 09:15
MarudaiCzarnowidz napisał/a:
bo jest tam jakaś duża impreza historyczna.
Mógłbyś coś bliżej ?
Znalazłem tylko to:Bronek - 2016-08-09, 10:15
MarudaiCzarnowidz napisał/a:
Za dwa dni ruszamy w stronę Bydgoszczy i Chełmna. Plan był zahaczyć na weekend Chełmno, bo jest tam jakaś duża impreza historyczna. Ale chyba wyskoczymy na Charzykowy... Szant i wody nam mało... Jakiś pomysł na postój tam? Camping PTTK odpada, stanowczo.
Tu byliśmy 3x jest prąd i woda . Kota tez można opróżnić .
Cena ??? to kwestia kiedy i z kim się gada... 50 zł za dobę.
Tej wiosny przed sezonem , obiecywali dalszy rozwój infrastruktury.
53°46'26.9"N 17°31'24.9"E
53.774135, 17.523590
Rowerkami obskoczyliśmy okolicę .MarudaiCzarnowidz - 2016-08-09, 20:49 Dzięki, na Funkę patrzyliśmy, ale to od koncertów 5 km... wracać po skakaniu do szant tyle... W ostateczności tak pewnie zrobimy.
W Chełmnie: program opis wg miastaAndrzej R. - 2016-08-10, 07:09 Temat postu: Re: bieszczady i tatry słowackie, dlatego będę wdzięczny za wskazówki co do miejsc które warto zobaczyć. miejscówki na dziko i fajne kampingi, bo żona trochę strachliwa i muszę czasem zajrzeć do cywilizacji camperowej.
Jeżeli ktoś będzie w rejonie w tym czasie chętnie się spotkamy
pozdro[/quote]
Dla nas najlepsze miejsce to Ustrzyki Górne, stoimy przy Domu Pielgrzyma, 2 osoby 20 zł. doba, warunki jako tako, ale cicho i bezpiecznie. Jedna noc staliśmy na parkingu BPN 16 zł dzień w towarzystwie kilku aut i przyczepy. W ubiegłym roku na campingu PTTK 30 zł camper i po 10 od osoby. Dzisiaj po 3 dniach na Bieszczadzkich trasach ruszamy w kierunku Krosna.
Pozdrawiamydominik - 2016-08-10, 11:59 W Wołosatych masz przy sklepie za bramą parking ogrodzony, płatny z łazienkami. Szlakiem na Tarnicę 50 minut, cisza spokój strumyk plumka.SzymonS - 2016-08-11, 20:37 Witajcie!
Jedziemy z rodzinką końcem sierpnia ( 28.08.2016 ) do Bułgarii pokąpać się w Morzu Czarnym. Wyjazd na około 2 tygodnie. Trasa do: przez Rumunię, z powrotem: do przemyślenia.
Jeżeli ktoś chciałby dołączyć to zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiamy
Anna i SzymonRoberto - 2016-08-12, 22:24 Czytając ostatnie posty doszliśmy z żonką do wniosku, że w długi weekend również odwiedzimy Mazury.
Kamper zapakowany i gotowy do drogi. Rano ruszamy. Kierunek Giżycko.
Mamy nadzieję, że pogoda dopisze.MarudaiCzarnowidz - 2016-08-16, 10:07 Koniec końców staliśmy przy obiekcie Paradise w Charzykowach. Dobre jedzenie, warunki ok, 34 zł za dwie osoby bez prądu.
W Grudziądzu widzieliśmy załogę frowyz, ale nie mieliśmy czasu na pogaduchy :-(
Zaraz lecimy z Bydgoszczy na zalew Koronowski.ogrodnik - 2016-08-16, 12:34 Witam
Wolosate zaliczone, miło cicho i nowe WC. Na Tarnica wdrapaliysmy się ale te 50 min to chyba biegiem 😜😜 my daliśmy radę 2 godz. Dzis pijemy kawę na kemingu Solina, jutro kierunek tatrzańska Łomnica
PozdroBim - 2016-08-16, 13:51 My wyruszamy 27 sierpnia na 3 tygodnie kierunek Grecja Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-08-16, 18:13
Bim napisał/a:
My wyruszamy 27 sierpnia na 3 tygodnie kierunek Grecja
My jak się uda to tydzień wcześniej.Jaką trasa jedziecie i w jakie mniejwięcej rejony Bim - 2016-08-16, 18:40 Basiu będziemy chcieli pomoczyć kości ze dwa dni na Węgrzech i jeszcze nie zdecydowałem czy jechać przez Rumunie i Macedonię czy przez Morahalom i dalej Serbią w dół na Peloponez qdlaty_78 - 2016-08-24, 21:26 My na Chalkidiki przez Rumunie i Bułgarię w okolicach 6.09 i mamy na to z 18 dni.
Baseny na Węgrzech oczywiście. Ja , koleżanka małżonka i nasz czteroletni zbrol.
Bim - 2016-08-24, 22:32
qdlaty_78 napisał/a:
My na Chalkidiki przez Rumunie i Bułgarię w okolicach 6.08 i mamy na to z 18 dni.
Szerokości w czasoprzestrzeni
Odpuście sobie Bułgarie bo i tak na same trzy palce to cieniuto z czasemqdlaty_78 - 2016-08-24, 22:46
Bim napisał/a:
qdlaty_78 napisał/a:
My na Chalkidiki przez Rumunie i Bułgarię w okolicach 6.08 i mamy na to z 18 dni.
Szerokości w czasoprzestrzeni
Odpuście sobie Bułgarie bo i tak na same trzy palce to cieniuto z czasem
Dwa palce, na modły się nie wybieramy. Bułgaria jak tranzyt nie bardzo powiadasz. Mam niczym nie poparte uprzedzenia do Serbi.Bim - 2016-08-24, 23:08
qdlaty_78 napisał/a:
Dwa palce, na modły się nie wybieramy.
Masz rację nie warto.
qdlaty_78 napisał/a:
Mam niczym nie poparte uprzedzenia do Serbi
Każdy ma fobie nie wyłączając BRONKA
Mnie się znudziła ta autostrada jadę śladami Basi Muzykowej
ZAWSZE TO COŚ NOWEGO
Więcej psów bezdomnych jak uchodźcówqdlaty_78 - 2016-08-24, 23:12 To zaproponuj mi trasę odpowiednią do mojego przewidzianego czasu.
Kuźwa teraz dostrzegłem błąd. 6.09. oczywiście.Bim - 2016-08-24, 23:22
qdlaty_78 napisał/a:
To zaproponuj mi trasę odpowiednią do mojego przewidzianego czasu.
O tej porze zapomnij
masz telefon ?dryndnij ale nie wcześniej jak kole 10 rano bo będę niemiły potraktuje CIĘ jako Firmę windykacyjną, albo darmowe badanie moich organów wewnętrznych qdlaty_78 - 2016-08-24, 23:23
Bim napisał/a:
rano bo będę niemiły potraktuje CIĘ jako Firmę windykacyjną, albo darmowe badanie moich organów wewnętrznych
Okielabaluch - 2016-09-06, 14:55 Temat postu: GrecjaWitam czy ktoś wybiera się 9 09 lub 10 09 do Grecji było by nam rażniej w drodze. marcinPK - 2016-09-09, 19:32 ten weekend 18-19-20-21.09 miał być Bałtyk, ale teraz kierujemy się nad Zalew w Starej Morawie, okolice Jaskini Niedzwiedziej, Stronie śląskie, Sienna... wyciąg na Czarną Górę, spacer na śnieżnik itd itp...Jeśli będzie ciepło to za dnia siedzimy nad wodą, wieczorem rowerki po okolicy... kto chętny? piękne tereny...