|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Podłączenie akumulatora pokładowego
jubi-tom - 2016-01-18, 00:34 Temat postu: Podłączenie akumulatora pokładowego Witam
Jestem na etapie podłączenia akumulatora pokładowego , i się zastanawiam nad miejscem podłączenia dużej lodówki w pełni automatycznej - lepiej będzie do rozruchowego czy pokładowego?
Aku kupiłem żelowe 80 ah a rozruchowy to 100 ah
mrsulki - 2016-01-18, 06:38
Części zabudowy podłączamy tylko do aku zabudowy, coby się nie zdziwić brakiem prądu na uruchomienie auta.
Bronek - 2016-01-18, 07:00
Na ogół to inne akumulatory, o odmiennych parametrach i przeznaczeniu , sposobie ładowania i eksploatacji .
Prawidłowo jw.
jubi-tom - 2016-01-18, 07:41
Tak zapytałem bo juz miałem wątpliwości , wiec lozko opuszczanie elektrycznie również do pokładowego ? bo zapotrzebowanie na prąd ma spore a zawsze mogę odpalić auto przy podnoszeniu łózka.
Bronek - 2016-01-18, 08:10
Generalnie wszystko do pokładowego , nawet radia za długo nie należy suchać . Chyba , że masz ładowanie z solara , akumulatora rozruchowego , lub jesteś podpięty do 230v. Wtedy w "normalnej" instalacji są ładowane oba.
krzlac - 2016-01-18, 08:23
jubi-tom napisał/a: | zawsze mogę odpalić auto przy podnoszeniu łózka. |
Przy włączonym silniku powinny ładować się oba akumulatory.
jubi-tom - 2016-01-18, 08:44
W panelu który mam polskiej produkcji jest tak ze ładuje w pierwszej kolejności aku rozruchowy a następnie pokładowy ( jeszcze go nie podłączyłem )
krzlac - 2016-01-18, 09:32
Ja mam pokładowy i rozruchowy połączone grubym kablem i przekaźnikiem 180A. Przekaźnik jest sterowany napięciem z alternatora. Kilka sekund po uruchomieniu silnika przekaźnik "spina obie baterie" i ładuje wszystko razem.
jubi-tom - 2016-01-18, 09:52
W instrukcji jest napisane że ładowanie aku pokładowego odbywa się podczas pracy silnika tj. gdy napięcie na aku rozruchowym przekracza 13.5v. Akumulatory są wtedy połączone przez dodatkowy przekaźnik .
krzlac - 2016-01-18, 11:38
No to OK. Jak ruszy silnik i alternator to po kilku sekundach napięcie ładowania przekroczy 13,5 V, zadziała przekaźnik i będą ładowane oba aku.
kaimar - 2016-01-18, 16:51
Grzałka z rozruchowego a elektronika z zabudowy.
jubi-tom - 2016-01-18, 19:23
Grzałka ? Bo nie rozumiem .
Gewehr - 2016-01-18, 19:37
jubi-tom napisał/a: | Grzałka ? Bo nie rozumiem . |
Sterowanie lodówki(automat) podłączasz pod aku zabudowy. Sama grzałka lodówki(ta na 12V) idzie pod rozruchowy. Lodówka działa na 12V tylko i wyłącznie na odpalonym silniku!
mrsulki - 2016-01-18, 20:59
Gewehr napisał/a: | Sama grzałka lodówki(ta na 12V) idzie pod rozruchowy |
Nie do końca tak. 12V lodówki zasilane jest z aku zabudowy tylko że przez przekaźnik który załącza je dopiero po uruchomieniu silnika (jak zgaśnie kontrolka ładowania). W fabrycznych zabudowach realizuje to elektroblok. Nie może być podłączony pod rozruchowy bo jak układ zawiedzie ( skleją się styki) to go rozładuje.
Gewehr - 2016-01-18, 21:06
Jakieś 70% kamperów ma z rozruchowego i nic się nie klei Jak jest z EB to przeważnie też z rozruchowego.
mrsulki - 2016-01-18, 21:16
Gewehr napisał/a: | Jakieś 70% kamperów ma z rozruchowego |
Przepraszam za zamieszanie rzeczywiście Gewehr, ma rację sprawdziłem mój schemat i jest jak pisze. Lodówka zasilana z rozruchowego przez przekaźnik sterowany "D+" (kontrolka ładowania).
Gewehr - 2016-01-18, 21:22
Nie zrobiłeś jakiegoś strasznego zamieszania
Czasami się trafiają podłączone pod zabudowę, a na dodatek mają sterowanie "po stacyjce"
YAN - 2016-01-18, 21:42
krzlac napisał/a: | No to OK. Jak ruszy silnik i alternator to po kilku sekundach napięcie ładowania przekroczy 13,5 V, zadziała przekaźnik i będą ładowane oba aku. |
Możecie dac jakis link do takiego przekaznika ? Aku zabudowy 100ah.
Gewehr - 2016-01-18, 21:54
JJJB napisał/a: | krzlac napisał/a: | No to OK. Jak ruszy silnik i alternator to po kilku sekundach napięcie ładowania przekroczy 13,5 V, zadziała przekaźnik i będą ładowane oba aku. |
Możecie dac jakis link do takiego przekaznika ? Aku zabudowy 100ah. |
Tu masz nastawno/napięciowy: http://ase.hoste.pl/sklep...m-napiecia-7nrp Ma mało amper i trzeba by go dozbroić.
Tylko poco taki montować jak wystarczy dać zwykły przekaźnik np. 50A i załączyć go z D+?
Edyta: Znalazłem numer Ja stosuję te przekaźniki: http://www.ebay.pl/itm/140660063324
Zero reklamacji. Montowałem je do separacji akumulatorów(zabudowa-rozruchowy), jak i do holowników w instalacji 13pin. Sam również mam taki u siebie. Podstawowa zaleta, to mocowanie przewodów na oczka, a nie konektory.
jubi-tom - 2016-01-18, 22:25
Schemat podłączenia lodówki wygląda tak więc który kabel mam podłączyć do rozruchowego a który do pokładowego
jubi-tom - 2016-01-18, 22:28
Przewód fioletowy zapewnia zasilanie dla płytki sterownika, a więc również zapłonu dla gazu, jak i oświetlenia wewnętrznego
Gewehr - 2016-01-18, 22:35
Czerwony do rozruchowego, a fiolet do zabudowy.
Jeśli masz ponad 4 metry do rozruchowego, to 6 mm2 (dał bym 10 mm2)może być za cienki
Masa może być do zabudowy, pod warunkiem że jest skrosowany odpowiednim kablem z rozruchowym.
jubi-tom - 2016-01-18, 22:58
Dobrze rozumiem ? skrzyżowany minus ale w jaki sposób ?
Gewehr - 2016-01-18, 23:11
jubi-tom napisał/a: | Dobrze rozumiem ? skrzyżowany minus ale w jaki sposób ? |
Jeśli akumulator zabudowy i rozruchowy masz połączone na minusie odpowiednio grubym przewodem, lub masą auta, to nie musisz ciągnąć masy lodówki z rozruchowego. Możesz wtedy dać masę lodówki z zabudowy. Teraz chyba jasno się wyraziłem
Elektronikę lodówki podłączasz pod aku zabudowy, aby wyeliminować rozładowanie akumulatora rozruchowego. Przy takim podłączeniu, brak jest takiej możliwości. Chyba że padnie alternator i poda + na D+, ale ja się nigdy z tym nie spotkałem
jubi-tom - 2016-01-18, 23:19
Dziękuje tak teraz jest jasno , słaby jestem z elektryki .
mrsulki - 2016-01-19, 06:21
Jak dobrze widzę to nie potrzebujesz już żadnego dodatkowego przekaźnika bo sprawę załatwi elektronika lodówki. D+ to sygnał z kontrolki ładowania a nie + po stacyjce.
jubi-tom - 2016-01-19, 11:19
Gdzie najlepiej wpiąć D+ ?
Gewehr - 2016-01-19, 13:08
Przekaznik był omawiany w innym temacie, lodówka go nie potrzebuje.
D+ najlepiej złapać przy altku.
jubi-tom - 2016-01-19, 13:53
Dziekuje http://www.camperteam.pl/.../icon/icon6.gif
przemo.d - 2016-01-20, 12:34
jubi-tom napisał/a: | Schemat podłączenia lodówki wygląda tak więc który kabel mam podłączyć do rozruchowego a który do pokładowego |
Na tym schemacie niejasno i niewłaściwie opisałeś D+ co wprowadzać będzie innych w błąd.
D+ - na D+ pojawia się 14V po uruchomieniu pojazdu , gdy pracuje alternator a nie na włączonym zapłonie!.
12V po włączeniu zapłonu; "po stacyjce" to zupełnie inne zasilanie !
Sprostuj to.
westa76 - 2016-01-20, 13:18
tak na marginesie to na "D+" masz zawsze 12v, które wzbudza alternator i "przechodzi w minus" jak alternator zacznie ładować. Jak Ci ucieknie 12v w spoczynku na "D+" to nie zapala Ci się kontrolka braku ładowania i alternator może się nie wzbudzić i nie ładować, a Ty o tym nie będziesz wiedział. Natomiast przekaźnik włączający ładowanie drugiego aku na dzień dobry dostaje na sterowanie dwa plusy z zasilania 12v i właśnie z "D+", dopiero jak jest już ładowanie to na "D+" zmienia się biegunowość i przekaźnik zaskakuje.(a kontrolka ładowania gaśnie bo dostaje dwa minusy) Mam nadzieję, że nie namieszałem zbyt dużymi skrótami myślowymi.
Pozdrawiam
Mariusz
Gewehr - 2016-01-20, 17:16
westa76 napisał/a: | tak na marginesie to na "D+" masz zawsze 12v, które wzbudza alternator i "przechodzi w minus" jak alternator zacznie ładować |
Wszystko ok, tylko że na odwrót Silnik zgaszony, D+ masa, Odpalony(ładowanie), D+ plus. Na żarówkę kontrolki ładowania idzie plus po stacyjce, nie masa.
westa76 - 2016-01-20, 20:17
tak jak pisałem, wyszedł za duży skrót myślowy
Gewehr - 2016-01-20, 20:53
westa76 napisał/a: | tak jak pisałem, wyszedł za duży skrót myślowy |
Czyli co, dobrze napisałeś, czy źle?
Postaram się opisać prostymi słowami jak działa D+, może mi się to uda
Większość alternatorów posiada jedynie dwa złącza. Jest to B+ i D+.
B+ jest to wyjście prądowe do klemy dodatniej akumulatora. Zwykle przewód w kolorze czerwonym i o sporym przekroju. To nim płynie już wyprostowany i wyregulowany prąd do naszego akumulatora, tzw. ładowanie. Jeśli już ma bezpiecznik, będzie to wartość około 150A.
Drugie złącze to D+. To nim możemy wszystko wysterować jak chcemy aby się załączało dopiero po odpaleniu silnika. Od tego złącza idzie przewód na jedną nogę żarówki kontrolki ładowania. Druga noga żarówki jest zasilana z zacisku 15, czyli plus po włączeniu zapłonu. Zwykle na D+ jest brak bezpiecznika.
Teraz jak to wygląda w praktyce
Wsiadamy do auta i włączamy stacyjkę. Zapala nam się kontrolka ładowania. Teraz wystarczy się chwilę zastanowić dlaczego ona świeci. Jak wspomniałem, dostaje plusa po stacyjce i MASĘ z D+. Plus po stacyjce, przechodząc przez żarówkę, zarazem wzbudza alternator. Dziwne, ale tak jest
Teraz odpalamy. Alternator osiąga obroty dogodne do ładowania i MASĘ na D+ zmienia na PLUSA. Właśnie tym PLUSEM, możemy wysterować lodówkę, przekaźnik ładowania akumulatora zabudowy, lub jeszcze co tam sobie wymyślimy. Żarówka kontrolki ładowania gaśnie, bo na jej obu nóżkach są plusy. Pamiętać należy, żeby nie obciążać złącza D+ zbyt dużym prądem.
Obecnie można spotkać tzw. inteligentne alternatory. Ich pracą steruje ECU silnika. Mają więcej złącz, magistrale CAN. ECU może sterować płynnie prądem ładowaniem i gdy zapotrzebowanie na prąd jest małe, zmniejszają się opory alternatora, a zarazem spada spalanie i poprawiają się osiągi silnika. W tych altkach też mamy zbawienne D+
Wiem że temat inny, ale miałem chwilę, to się rozpisałem Myślę że teraz będzie zrozumiale dla każdego
westa76 - 2016-01-20, 21:16
mój skrót, a przez to pomyłka i pokręcenie poszło przez to że poprzez kontrolkę ładowania dochodzi + postacyjkowy (15) na D+ i tak mi to przysłoniło obraz że i z "D+" zrobiłem + na postoju, a wtedy już się rozjechało, zasugerowałem się tak bo kiedyś dwa razy rwałem alternator z wozu tylko dlatego, że nie zauważyłem że nie ma przejścia właśnie z kontrolki do D+ i altek nie chciał ładować. mea culpa.
Pozdrawiam
Mariusz
jubi-tom - 2016-01-21, 09:05
Tu jest link do schematu tej lodówki
moja lodówka to model n 180
http://www.thetford.pl/ma...frigerators.pdf
jubi-tom - 2016-02-21, 16:11
Czy podpowie ktoś gdzie wpiąć przewód od lodówki D+ do alternatora
Jest jakies przewidziane miejsce (skrzynka bezpieczników ) w Ducato 3.0 2011 r czy bezpośrednio przy alternatorze musze się wpinac. Bo akurat dzisiaj wszystko już podłączyłem i zostało mi tylko D+.
mrsulki - 2016-02-21, 16:18
jubi-tom napisał/a: |
Czy podpowie ktoś gdzie wpiąć przewód od lodówki D+ do alternatora |
Odpowiem tak:
tam gdzie jest Ci najwygodniej. Może to być pod zegarami, w komorze silnika do wiązki lub przy alternatorze, nie gra to roli ważne by jak najbliżej punktu połączenia z instalacją auta umieścić bezpiecznik i by było potem do niego łatwe dojście.
Gewehr - 2016-02-21, 16:24
Podłącz przy altku. W 3,0 D+ nie idzie na zegary. Wchodzi chyba do sterownika tego za bezpiecznikami.
jubi-tom - 2016-02-22, 18:33
Dziękuje , podjadę do serwisu i elektryk mi to podepnie, szkoda czasu na szukanie bez schematu.
jubi-tom - 2016-02-26, 16:49
Podłaczona
W serwisie godzinke to trwało . Pierwszy wyjazd już dzisiaj - kierunek Włochy .
Dziękuje za pomoc .
|
|