|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Skąd takie różnice cen
jb - 2016-01-19, 08:43 Temat postu: Skąd takie różnice cen Dzień dobry.
Zamierzam w przyszłości dokonać zakupu nowego blaszaka dla dwóch osób. Na razie rozglądam się i porównuje oferty w internecie. Proszę, jeżeli ktoś ma taką wiedzę, o wyjaśnienie skąd się biorą tak znaczne różnice cen dla zupełnie wydawałoby się podobnych produktów.
Przykładem niech będzie Hobby Vantana K65
http://centrumcampingowe....31a20fb47b55b,2
http://centrumcaravaningu...na-modele-2016/
oraz produkowany w Polsce Explorer Z
http://www.globe-traveller.eu/exz_new_de
gdzie różnica w cenach w wersji podstawowej wynosi ponad 50 tys złotych, o dziwo na niekorzyść polskiego vana.
Czy różnica ceny to głównie marketing, czy jakieś istotne różnice w podwoziu, zabudowie bądź wyposażeniu, których nie dostrzegam ?
ZEUS - 2016-01-19, 11:04
drugi link pewnie źle skopiowałeś - nie ma chęci się otworzyć...
krimar - 2016-01-19, 11:09
bo ten z Kutna stoi na placu, albo jest jedynie ..... wabikiem
jb - 2016-01-19, 11:27
ZEUS napisał/a: | drugi link pewnie źle skopiowałeś - nie ma chęci się otworzyć... |
Już poprawiłem dziękuję
Mandus - 2016-01-19, 16:37
Ten Globe Traveler to produkt ElCampu z Krakowa - ostatnio go oglądałem (z resztą nie raz) i fakt - ceny maja dość wysokie, ale co do wykonania, rozplanowania, częściowo wyposazenia to są na pierwszym miejscu (oczywiścei moja subiektywna ocena) - jedyne co to sugeruję przyjrzeć się tej propozycji, bo mnie się auto spodobało.
ZEUS - 2016-01-19, 17:09
jb napisał/a: | skąd się biorą tak znaczne różnice cen dla zupełnie wydawałoby się podobnych produktów. |
z czego to wnioskujesz? bazując na podanych przez Ciebie linkach to o ile, ten
jb napisał/a: | http://centrumcampingowe....31a20fb47b55b,2 |
cenę zawiera
to wskazany dla porównania (jako droższy)
jb napisał/a: | http://www.globe-traveller.eu/exz_new_de |
już tej ceny nie zawiera... jak zatem je porównać?
Socale - 2016-01-19, 21:03 Temat postu: Re: Skąd takie różnice cen
jb napisał/a: | ...
skąd się biorą tak znaczne różnice cen dla zupełnie wydawałoby się podobnych produktów.
... |
Sam już odpowiedziałeś, zaznaczyłem na tłusto.
Z niewiedzy.
Postaw obok Mercedesa jakąś Dacię to babulka powie że ta ładniejsza bo czerwona a spróbuj babulkę na pierogach z marketu oszukać
Ty możesz nie widzieć różnicy ani między kamperami ani między pierogami ale na auta nikt Cię nie nabierze. Prawda?
jb - 2016-01-19, 21:40 Temat postu: Re: Skąd takie różnice cen
Socale napisał/a: | jb napisał/a: | ...
skąd się biorą tak znaczne różnice cen dla zupełnie wydawałoby się podobnych produktów.
... |
Z niewiedzy.
Postaw obok Mercedesa jakąś Dacię to babulka powie że ta ładniejsza bo czerwona a spróbuj babulkę na pierogach z marketu oszukać
Ty możesz nie widzieć różnicy ani między kamperami ani między pierogami ale na auta nikt Cię nie nabierze. Prawda? |
Słusznie, dokładnie mi o to chodzi. Ja nie mam tej wiedzy, zdaję sobie z tego sprawę dlatego pytam na forum licząc na opinie fachowcòw.
krimar - 2016-01-20, 00:19
Socale napisał/a: | Postaw obok Mercedesa jakąś Dacię |
bez przesady, Fiat Ducato z zabudową znanej w całej Europie firmy Hobby w porównaniu do Fiata Ducato z zabudową jakiejś mało znanej firmy z Kutna to nie to samo co Dacia w porównaniu z Mercedesem
Pawcio - 2016-01-20, 09:07
Socale napisał/a: | jb napisał/a:
...
...
Z niewiedzy. |
Gdyby kolega jb wiedział, to by się nie pytał. A że nie wie, to pyta.
I na dobrą sprawę chyba nikt nie odpowie na pytanie skąd się te różnice biorą nie widząc tych samochodów. Do różnic materiałowych dochodzą różnice kosztów produkcji i zysków producentów.
Ale ale.. kto pyta nie błądzi .
Socale - 2016-01-21, 11:50
Z "niewiedzy" - miałem na myśli potencjalnych klientów a nie tylko pojedynczego kolegi pytającego jb
krimar - 2016-01-21, 12:30
Socale napisał/a: | Postaw obok Mercedesa jakąś Dacię to babulka powie że ta ładniejsza bo czerwona |
Postaw obok Mercedesa jakąś Dacię to mechanik powie, że w Mercedesie pod maską to samo co w Dacii (przynajmniej w A-klasie z silnikiem diesla 1461 ccm, który w Dacii nazywa się 1,5 dci)
toscaner - 2016-01-21, 13:22
Podobnie jest chyba z kamperami. Hobby, czy Hymer itd. pewnie ma bojler garnek w garnku Truma, piec Truma, kibel Thetford i wszystko tej samej firmy, co każda inna firma, aż do zrzygania. Krany plastikowe z mikro włącznikami pomalowane chromowaną farbką.
Jedyna różnica, to tu wkręcił ktoś za niemiecką pensję, a tu za polską, a tam włoską.
Ściany mogą być z innego drewna lub pewnie jakiegoś prasowanego papieru, bo jeszcze taniej.
No i oczywiście jedyna różnica to inny układ i naklejki na zewnątrz.
Z grubsza większość po 2-3 latach, a później 5 latach będzie miała podobne awarie, a niektórym się zdarza mieć od razu po wyjechaniu prosto z fabryki. Np. lodówka nie działa na 230V albo inne pierdoły.
Tu pęka brodzik, tam coś odpada.
Może te Dacie też nie takie złe, silnik ten sam co w Mercu, a jeśli jeszcze nie rdzewieje od patrzenia na nią.
jb - 2016-01-27, 11:26
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, rozumiem że trzeba brać to co tańsze (z porównaniem wyposażenia oczywiście) najważniejszy układ, reszta się i tak rozsypie z czasem
Pawcio - 2016-01-27, 15:16
Nie przesadzajmy . Trzeba brać co serce podpowiada.
Ja kampera szukałem pół roku. Ale jak weszłem do 'przyszłego' swojego powiedziałem TO JEST TO. Oglądałem w mrozie, w nocy, w świetle latarki. Ale wiedziałem, że znalazłem to, czego szukałem .
krimar - 2016-01-27, 15:53
Pawcio napisał/a: | Nie przesadzajmy . Trzeba brać co serce podpowiada. |
to chyba przy wyborze żony/męża
w wyborze kampera zalecałbym raczej rozsądek
EwaMarek - 2016-01-27, 21:53
Kiedyś wybierałem co najtańsze - teraz od takich uciekam...
Lepiej zapłacić trochę więcej bo ktoś kto daje niską cenę w porównaniu z innymi ofertami chce się pozbyć trupa...
Sam tak sprzedaję Nikt rzeczy dobrych się nie pozbywa a jeśli z jakiegoś powodu sprzedaje to w odpowiedniej cenie .
Pisze to jako normalny użytkownik - nie handlarz.
Pawcio - 2016-01-29, 09:27
krimar napisał/a: | Pawcio napisał/a: | Nie przesadzajmy . Trzeba brać co serce podpowiada. |
to chyba przy wyborze żony/męża
w wyborze kampera zalecałbym raczej rozsądek |
Gdybym kierował się rozsądkiem nie miał bym kampera.
EwaMarek - 2016-01-29, 19:24
Pawcio,
|
|