| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna
zbychu - 2016-01-20, 18:01 Temat postu: Antena satelitarna Mam zamiar kupić automatyczną antene satelitarną GIOCAMPER , na pewno takie też macie , proszę o opinię , za i przeciw , wiem że to nie najwyższa półka ale i cena niewygórowana.
ABCkamp.pl - 2016-01-20, 18:06
Zgłoś się do naszego PAPAMILI On jest przedstawicielem tej firmy
a sprzęt jest OK
Bronek - 2016-01-20, 18:10
Mam od kilku lat , dla mnie OK.
Mam wersję pierwszą 5 wymagajácą zew. Dekodera .
Za tą cenę jestem zadowolony
Jest delikatna., ale 3 lata mi służy.
Nie mniej niż 70 cm. To wystarczy w Grecji ok bez problemu .
Jej zaletą jest możliwość ręcznego sterowania , czego czasem wypasione nie mają. Kręcą , kręcą i du....pa. A tu można próbować pocelować między np. drzewami.
zbychu - 2016-01-20, 18:18
dzięki za odzew
Stenia i Jurek - 2016-01-20, 18:40
W poprzednim kamperze miałem kilka lat 60, a obecnie mam 70 od PAPAMILI i sobie chwalę. Odbierała w Norwegi, Grecji, Holandii i w Bieszczadach.
jarek73 - 2016-01-20, 18:52
To moja pierwsza antena , więc nie mam porównania do innych, czasem jak drzewa za blisko to nie łapie, czasem długo szuka i trzeba jej pomagać ręcznie. Dla mnie ok.
Bardzo mi się podoba serwis i doradztwo Jarka , za każdym razem jak miałem jakieś pytania bardzo pomagał i starał się doradzić, a to dla mnie wielki plus bo czasami jest tak ze coś kupisz a potem sprzedający ma cię w dupie. Tu obsługa to wzór do naśladowania dla wszystkich sprzedawców.
P.s a to przycukrowalem ale na to zasłużył
Bajaga - 2016-01-20, 19:09 Temat postu: Re: Antena satelitarna
| zbychu napisał/a: | | Mam zamiar kupić automatyczną antene satelitarną GIOCAMPER , na pewno takie też macie , proszę o opinię , za i przeciw , wiem że to nie najwyższa półka ale i cena niewygórowana. |
A jaka jest cena ?
papamila - 2016-01-20, 19:20
| Bronek napisał/a: | | Mam wersję pierwszą 5 wymagajácą zew. Dekodera |
gwoli wyjaśnienia:
- model M7 również potrzebuje zewnętrznego dekodera- tyle że do ogladania.
Za wyszukanie- identyfikowanie satelit w modelu M7 odpowiada wbudowany tuner satelitarny i robi to zupełnie bez naszej ingerencji
a w starszym modelu (M5) antena zatrzymuje się na kolejnych satelitach
a to użytkownik ostatecznie potwierdzał wybór.
Proszę śmiało dzwonić, tel w awatarze
doradzę i odpowiem na prawie wszystkie pytania
MAWI - 2016-01-20, 19:36
Jarek chyba z wrodzonej nieśmiałości zapomniałeś dodać ,że na antenach satelitarnych znasz się jak chyba nikt na forum . I ,że jesteś jednym z niewielu przedstawicieli i doradców tych urządzeń w naszej krainie.
Jeśli coś pokręciłem lub Cię zadenuncjowałem to sory.
Ale już się stało.
Bronek - 2016-01-20, 19:52
Jareczku , precyzyjne wyjaśnienia pozostawiłem Tobie.
Zresztą tym tematcie już wiele.
Ja po Koko kupiłem i dzięki jego rekomendavji.
A serwis to podstawa, więc polecam zakup u Jarka. Zawsze będzie kogo opier.... I to po polsku.
A i nie tylko anteny. sprzedaje
zbychu - 2016-01-20, 20:47
Mam też głosy krytyczne , że antena jest małostabilna , a co to zewnętrzny dekoder ? mam dekoder Polsatu czy o to chodzi?
Bronek - 2016-01-20, 21:35
Tak. Ja mam mini polsat na stałe w kamperze.
Połowa ceny i co to za małostabilna ?
Jest lekka , ok 2x od wypaśnych.
W tym ważna elektronika , reszta niezależnie od marki gdy nie ma zabezpieczenia , polegnie podczas wichury
Znam też osoby którym coś nie tak było , ale nie znam marki i produktu , który by w 100% wszystkich zadowolił.
Nie bronię Giocamper'a , lecz uważam , że 6000 zł i wiecej kasy ten sprzęt to przegięcie.
Wolałbym na stojaku i tradycyjnie ręcznie stroić , co czasem jest konieczne. Trzeba niekiedy mieć DVBT lub talerz zew. Gdy stoisz pod osłoną lub pod drzewem .
Inaczej radyjko
Socale - 2016-01-20, 22:21 Temat postu: Re: Antena satelitarna
| zbychu napisał/a: | | Mam zamiar kupić automatyczną antene satelitarną GIOCAMPER , na pewno takie też macie , proszę o opinię , za i przeciw , wiem że to nie najwyższa półka ale i cena niewygórowana. |
Mam płaski kwadrat stary typ, ale działa. Raz tylko jej użyłem i zmieniłem na naziemną.
Tanio raczej.
darciox - 2016-01-21, 00:43
Ja mam coś takiego Digital Samysolar + Automatycznie szuka satelity.
Nie mam jednak dekodera od zestawu. Podłączyłem dekoder od cyfry +
Tależ za mały ? Szukało satelity kręciła się w koło nic nie złapałem.
http://www.mantsbrite-sys...%20brochure.pdf
Może ktoś mi doradzi co zrobić ?
wojtekd - 2016-07-29, 19:32
Właśnie zakupiłem antene Giocamper u naszego kolegi z forum. Bardzo fajne wykonanie, prosty montaż. Mam podłączony dekoder Polsatu, bardzo szybko złapała sygnał. Godna polecenia.
nikita55 - 2016-07-29, 20:46
| darciox napisał/a: | Ja mam coś takiego Digital Samysolar + Automatycznie szuka satelity.
Nie mam jednak dekodera od zestawu. Podłączyłem dekoder od cyfry +
Tależ za mały ? Szukało satelity kręciła się w koło nic nie złapałem.
http://www.mantsbrite-sys...%20brochure.pdf
Może ktoś mi doradzi co zrobić ? |
Z tego co pamiętam to Samysolar ma tylko panel (dekodery są opcjonalne) i ja zawsze go testowałem na tv z tunerem wbudowanym.Musisz sprawdzić co masz ustawione na panelu (zmieniały się parametry na przykład astra 19 ) itd.
Gdy zakłada się nówkę oystera to nieraz szuka przez 30 min aż znajdzie,ale tylko pierwszy raz,a potem to chwilka.
Socale - 2016-07-29, 21:45
| nikita55 napisał/a: |
...
Gdy zakłada się nówkę oystera to nieraz szuka przez 30 min aż znajdzie,ale tylko pierwszy raz,a potem to chwilka. |
Ten proces to chyba nauka mapy satelitarnej, automatycznie zapisywana w pamięci.
andi at - 2016-07-29, 21:46
| wojtekd napisał/a: | | Właśnie zakupiłem antene Giocamper u naszego kolegi z forum. Bardzo fajne wykonanie, prosty montaż. Mam podłączony dekoder Polsatu, bardzo szybko złapała sygnał. Godna polecenia. |
Masz 5 czy 7 Jadę w Alpy i chce wstąpić do producenta po to coś
Jaki talerz 70 czy 80 i czy siatka
zbychu - 2016-07-30, 14:21
Ja kupiłem 80 ,w Grecji odbiera super za tą cenę polecam
Fordek - 2016-07-30, 15:01
Mam 80 cm. - w tym roku na Lofotach w Norwegii łapała sygnał bez problemu .
andi at - 2016-07-30, 17:38
Dzięki za szybką odpowiedz .Jak będę brał to też 80 i myślę o 7
Ocenie to na miejscu
Bronek - 2016-07-30, 18:28
Jako kilkuletni użytkownik Giocampera serii 5, spokojnie wystarczy 70.
Jest to dosyć delikatna antena, więc im mniejszy żagiel tym bezpieczniejsze użytkowanie.
Niemniej jednak warta swej ceny.
|
|