Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna

zbychu - 2016-01-20, 18:01
Temat postu: Antena satelitarna
Mam zamiar kupić automatyczną antene satelitarną GIOCAMPER , na pewno takie też macie , proszę o opinię , za i przeciw , wiem że to nie najwyższa półka ale i cena niewygórowana.
ABCkamp.pl - 2016-01-20, 18:06

:spoko
Zgłoś się do naszego PAPAMILI On jest przedstawicielem tej firmy
a sprzęt jest OK
:bigok

Bronek - 2016-01-20, 18:10

Mam od kilku lat , dla mnie OK.
Mam wersję pierwszą 5 wymagajácą zew. Dekodera .
Za tą cenę jestem zadowolony

Jest delikatna., ale 3 lata mi służy.

Nie mniej niż 70 cm. To wystarczy w Grecji ok bez problemu .
Jej zaletą jest możliwość ręcznego sterowania , czego czasem wypasione nie mają. Kręcą , kręcą i du....pa. A tu można próbować pocelować między np. drzewami.

zbychu - 2016-01-20, 18:18

dzięki za odzew :-P
Stenia i Jurek - 2016-01-20, 18:40

W poprzednim kamperze miałem kilka lat 60, a obecnie mam 70 od PAPAMILI i sobie chwalę. Odbierała w Norwegi, Grecji, Holandii i w Bieszczadach.
jarek73 - 2016-01-20, 18:52

To moja pierwsza antena , więc nie mam porównania do innych, czasem jak drzewa za blisko to nie łapie, czasem długo szuka i trzeba jej pomagać ręcznie. Dla mnie ok.
Bardzo mi się podoba serwis i doradztwo Jarka , za każdym razem jak miałem jakieś pytania bardzo pomagał i starał się doradzić, a to dla mnie wielki plus bo czasami jest tak ze coś kupisz a potem sprzedający ma cię w dupie. Tu obsługa to wzór do naśladowania dla wszystkich sprzedawców.
P.s a to przycukrowalem ale na to zasłużył :spoko

Bajaga - 2016-01-20, 19:09
Temat postu: Re: Antena satelitarna
zbychu napisał/a:
Mam zamiar kupić automatyczną antene satelitarną GIOCAMPER , na pewno takie też macie , proszę o opinię , za i przeciw , wiem że to nie najwyższa półka ale i cena niewygórowana.

A jaka jest cena ?

papamila - 2016-01-20, 19:20

Bronek napisał/a:
Mam wersję pierwszą 5 wymagajácą zew. Dekodera

gwoli wyjaśnienia:
- model M7 również potrzebuje zewnętrznego dekodera- tyle że do ogladania.

Za wyszukanie- identyfikowanie satelit w modelu M7 odpowiada wbudowany tuner satelitarny i robi to zupełnie bez naszej ingerencji
a w starszym modelu (M5) antena zatrzymuje się na kolejnych satelitach
a to użytkownik ostatecznie potwierdzał wybór.
Proszę śmiało dzwonić, tel w awatarze
doradzę i odpowiem na prawie :oops: wszystkie pytania

MAWI - 2016-01-20, 19:36

Jarek chyba z wrodzonej nieśmiałości zapomniałeś dodać ,że na antenach satelitarnych znasz się jak chyba nikt na forum . I ,że jesteś jednym z niewielu przedstawicieli i doradców tych urządzeń w naszej krainie.
Jeśli coś pokręciłem lub Cię zadenuncjowałem to sory. :spoko :spoko :spoko :spoko
Ale już się stało. :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-01-20, 19:52

Jareczku , precyzyjne wyjaśnienia pozostawiłem Tobie.
:wyszczerzony:

Zresztą tym tematcie już :bylo wiele.
Ja po Koko kupiłem i dzięki jego rekomendavji.

A serwis to podstawa, więc polecam zakup u Jarka. Zawsze będzie kogo opier.... I to po polsku. :mrgreen:

A i nie tylko anteny. :!: sprzedaje

zbychu - 2016-01-20, 20:47

Mam też głosy krytyczne , że antena jest małostabilna , a co to zewnętrzny dekoder ? mam dekoder Polsatu czy o to chodzi?
Bronek - 2016-01-20, 21:35

Tak. Ja mam mini polsat na stałe w kamperze.

Połowa ceny i co to za małostabilna ?
Jest lekka , ok 2x od wypaśnych.
W tym ważna elektronika , reszta niezależnie od marki gdy nie ma zabezpieczenia , polegnie podczas wichury

Znam też osoby którym coś nie tak było , ale nie znam marki i produktu , który by w 100% wszystkich zadowolił.

Nie bronię Giocamper'a , lecz uważam , że 6000 zł i wiecej kasy ten sprzęt to przegięcie.

Wolałbym na stojaku i tradycyjnie ręcznie stroić , co czasem jest konieczne. Trzeba niekiedy mieć DVBT lub talerz zew. Gdy stoisz pod osłoną :? lub pod drzewem .
Inaczej radyjko :?

Socale - 2016-01-20, 22:21
Temat postu: Re: Antena satelitarna
zbychu napisał/a:

Mam płaski kwadrat stary typ, ale działa. Raz tylko jej użyłem i zmieniłem na naziemną.
Tanio raczej.

darciox - 2016-01-21, 00:43

Ja mam coś takiego Digital Samysolar + Automatycznie szuka satelity.
Nie mam jednak dekodera od zestawu. Podłączyłem dekoder od cyfry +
Tależ za mały ? Szukało satelity kręciła się w koło nic nie złapałem.

http://www.mantsbrite-sys...%20brochure.pdf

Może ktoś mi doradzi co zrobić ?

wojtekd - 2016-07-29, 19:32

Właśnie zakupiłem antene Giocamper u naszego kolegi z forum. Bardzo fajne wykonanie, prosty montaż. Mam podłączony dekoder Polsatu, bardzo szybko złapała sygnał. Godna polecenia.
nikita55 - 2016-07-29, 20:46

darciox napisał/a:
Ja mam coś takiego Digital Samysolar + Automatycznie szuka satelity.
Nie mam jednak dekodera od zestawu. Podłączyłem dekoder od cyfry +
Tależ za mały ? Szukało satelity kręciła się w koło nic nie złapałem.

http://www.mantsbrite-sys...%20brochure.pdf

Może ktoś mi doradzi co zrobić ?

Z tego co pamiętam to Samysolar ma tylko panel (dekodery są opcjonalne) i ja zawsze go testowałem na tv z tunerem wbudowanym.Musisz sprawdzić co masz ustawione na panelu (zmieniały się parametry na przykład astra 19 ) itd.
Gdy zakłada się nówkę oystera to nieraz szuka przez 30 min aż znajdzie,ale tylko pierwszy raz,a potem to chwilka.

Socale - 2016-07-29, 21:45

nikita55 napisał/a:

...
Gdy zakłada się nówkę oystera to nieraz szuka przez 30 min aż znajdzie,ale tylko pierwszy raz,a potem to chwilka.

Ten proces to chyba nauka mapy satelitarnej, automatycznie zapisywana w pamięci.

andi at - 2016-07-29, 21:46

wojtekd napisał/a:
Właśnie zakupiłem antene Giocamper u naszego kolegi z forum. Bardzo fajne wykonanie, prosty montaż. Mam podłączony dekoder Polsatu, bardzo szybko złapała sygnał. Godna polecenia.

Masz 5 czy 7 Jadę w Alpy i chce wstąpić do producenta po to coś :spoko
Jaki talerz 70 czy 80 i czy siatka

zbychu - 2016-07-30, 14:21

Ja kupiłem 80 ,w Grecji odbiera super za tą cenę polecam
Fordek - 2016-07-30, 15:01

Mam 80 cm. - w tym roku na Lofotach w Norwegii łapała sygnał bez problemu .
andi at - 2016-07-30, 17:38

Dzięki za szybką odpowiedz .Jak będę brał to też 80 i myślę o 7
Ocenie to na miejscu

Bronek - 2016-07-30, 18:28

Jako kilkuletni użytkownik Giocampera serii 5, spokojnie wystarczy 70.

Jest to dosyć delikatna antena, więc im mniejszy żagiel tym bezpieczniejsze użytkowanie.

Niemniej jednak warta swej ceny.