Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

W TV, Internecie - Kamper nie jest pojazdem specjalnym

Benedykt - 2016-01-21, 13:38
Temat postu: Kamper nie jest pojazdem specjalnym
Karetki i kampery

Przegrywają też właściciele kamperów. Sąd raz za razem orzeka, że samochody kempingowe nie są pojazdami specjalnymi, bo służą temu, by pojechać nimi na wakacje, a tylko dodatkowo zapewniają miejsce do przygotowywania posiłków, snu czy toalety (np. wyroki NSA, sygn. akt I GSK 821/14, I GSK 480/14, I GSK 507/14, I GSK 227/13).

Niekorzystne wyroki ciągle też zapadają w sprawach karetek, bo te są zwolnione z akcyzy dopiero od 2015 r. Wcześniej były specjalne tylko na potrzeby prawa o ruchu drogowym, natomiast dla celów akcyzy były traktowane jako osobowe, bo służą do przewozu osób, tyle że chorych.

Potwierdził to NSA w licznych wyrokach dotyczących stanu prawnego sprzed 2015 r. (np. sygn. akt I GSK 1339/13, I GSK 1187/13, I GSK 2022/13, I GSK 1714/13, I GSK 1422/13).

Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/...ampaign=firefox

MAWI - 2016-01-21, 16:46

I co teraz będzie ?
zbyszekwoj - 2016-01-21, 17:07

MAWI napisał/a:
I co teraz będzie ?

To co było do tej pory :diabelski_usmiech

Rav - 2016-01-21, 19:23

Jaki wniosek?
Bronek - 2016-01-21, 19:59

Rav napisał/a:
Jaki wniosek?

Ano taki , jaki złoźysz np.

"Uprzejmię proszę na ......odbycie (.....tu wpisujemy treść wniosku...).

Kursu , szkolenia,, stażu lub....to co można na tyłku , tatuaż?

Czyli d....pa , jak zwykle. :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2016-01-21, 20:21

...gdyby teoretycznie jakoś uznano , że kampery i akcyza to błąd systemu to.... to na dziecko by nie było już po 500 PLN :) :lol: nielogiczność nazewnictwa jest potrzebna by sięgnąć do kieszeni bogatych obywateli których stać na kampera w PL .

analogicznie przyczepa towarowa to towarowa ale kempingowa też powinna być specjalna kempingową a nie tylko kempingową ... kamper to kamper a nie żaden specjalny , specjalna to jest karetka, karawan, podnośnik na aucie , odśnieżarka albo szczota do zamiatania asfaltu ...to są narzędzia do pracy a jakim to narzędziem jest kamper ? Jest o ile ktoś to rejestruje jako biuro mobilne tylko wtedy to nie jest kamper tylko biuro na kółkach, po co w biurze łózko albo kilka łóżek ? Jedynym specjalnym kamperem uznałbym burdel objazdowy , narzędzie do pracy w którym tak wyro jako narzędzie priorytetowe , łazienka jako podstawa higieny no i kuchnia jako powiedzmy poczekalnia gdzie kolejny klient może zaczekać kawkę popijając lub drinka ... juz widze ten wpis w dowodzie rejestracyjnym "specjalny burdel" ... blankiet powinien mieć dodatkową rubrykę na pzreglądy w sanepidzie :haha:

Ahmed - 2016-01-21, 20:27

BIORCA napisał/a:

analogicznie przyczepa towarowa to towarowa ale kempingowa też powinna być specjalna kempingową a nie tylko kempingową ....

A jaka jest ? Każda przyczepa kampingowa jest pojazdem specjalnym :bajer

CORONAVIRUS - 2016-01-21, 20:35

a to nie wiedziałem bo nie mam :)

PS ... jak rejestrujecie najnowsze np. skody gdzie fabryka do xenonów nie dokłada już spryskiwaczy ???

Fux - 2016-01-21, 20:45

Bo zapewne luksów mniej w połączaniu z LEDami.
Ahmed - 2016-01-21, 20:45

BIORCA napisał/a:

PS ... jak rejestrujecie najnowsze np. skody gdzie fabryka do xenonów nie dokłada już spryskiwaczy ???

Mają homologację ? Mają , czyli są dopuszczone do ruchu na drogach UE

Ps. Jest taki przepis , że jeśli włączysz św. p/ mgielne tylne a następnie wyłączysz św. mijania i ponownie je włączysz / św. mijania / to św. p/mg. nie powinno się włączyć

Lanos nigdy nie spełniał tego przepisu i jeździ do dzisiaj , ma homologację ? Ma :bajer

CORONAVIRUS - 2016-01-21, 20:53

no oczywiście , że taka skoda ma homologację i jest z 2015 roku ... może za 3 lata jak przyjedzie na pierwszy przegląd zmienią już przepisy ale .... jeśli dziś puknie i zabiorą dowód to jutro przyjedzie na przegląd i co ??? puścisz ? Moi znajomi diagności mają zagadkę na tą chwilę :mrgreen:
krimar - 2016-01-21, 21:03

Bronek napisał/a:
Uprzejmię proszę na ......odbycie

na czym?

Fux - 2016-01-21, 21:34

BIORCA napisał/a:

CORONAVIRUS - 2016-01-21, 21:39

Fux napisał/a:
BIORCA napisał/a:

słoma z buciorów :) oczywiście masz rację :spoko

moskit - 2016-01-22, 08:43

Mam wielką prośbę jako że wszystkie wątki o akcyzie na kampery przekazuje do naszego działu prawnego
Nie róbcie z tych wątków wiochy , bazaru tudzież nie związanych z tematem uwag. Każda godzina pracy prawników jest wymierna oczywiście finansowo
Jeżeli ktoś ma wiedzę sprawdzoną, udokumentowaną na ten temat to proszę bardzo. Akcyza jest dość poważną pozycją przy zakupie i eksploatacji pojazdu aby podchodzić dość frywolnie do tematu

Pozdrawiam
Andrzej

CORONAVIRUS - 2016-01-22, 08:56

...ale my nie jesteśmy na forum prawników ani na rozprawie sądowej... tu się na CT mamy bawić , więc , przynajmniej ja , nie mam zamiaru szuflatkować wypowiedzi bo , jakiś prawnik ma problem z wyłuskaniem tego co mu potrzeba ... widocznie ułomny jakiś , czas na zmiany :)

A może ja bym sobie nie życzył by moje zdania były gdzieś przekazywane ? zapytałeś czy możesz ?

moskit - 2016-01-22, 09:06

NO TO BAW SIĘ I PŁAĆ
Bronek - 2016-01-22, 10:22

Culex pipiens lub bardziej po męsku Anopheles maculipeenis....(ostatni wyraz to komplement) :kwiatki:

:spoko

Nie nerwujsa

CORONAVIRUS - 2016-01-22, 16:47

moskit napisał/a:
NO TO BAW SIĘ I PŁAĆ

ja juz znalazłem sposób jak mieć kampera i za niego akcyzy nie płacić ... sposób nie dla Ciebie :-P

łoś - 2016-01-23, 02:13

BIORCA napisał/a:
ja juz znalazłem sposób jak mieć kampera i za niego akcyzy nie płacić ... sposób nie dla Ciebie

I to wszystko jest takie normalne.
Żyjemy w oparciu o sposoby przeżycia. Kombinacje, by się utrzymać na powierzchni.
Mojej wypowiedzi nie łączyć z polityką. :shock: :gwm :haha:

CORONAVIRUS - 2016-01-23, 09:15

Posiadanie kampera to luxus a nie konieczność , zatem utrzymanie się na powierzchni raczej nie wchodzi w grę ... :spoko
Pawcio - 2016-01-23, 15:33

Człowiek nie kaczka, musi w wodzie kombinować.
Ja zabieram materac :szeroki_usmiech

łoś - 2016-01-25, 20:31

Ja dokładnie nie wiem ale coś się w przepisach pozmieniało od nowego roku.
Spadły opłaty na sprowadzane osobowe.
Tyle do mnie dotarło, a warto to sprawdzić w odniesieniu do kamperów traktowanych jako osobowe.
:?:

Rav - 2016-01-25, 21:05

Łoś - zniesiono konieczność wnoszenia opłaty recyklingowej - 500 zł. Nic poza tym.
CORONAVIRUS - 2016-01-25, 21:25

... droga z Niemiec usłana lawetami , jadą fury na potęgę :) Dawno nie było takiego ruchu laweciarskiego :)
janusz - 2016-01-25, 21:28

BIORCA napisał/a:
Dawno nie było takiego ruchu laweciarskiego

Każdy chce przywieźć zanim podrożeją i zanim Niemcy zamkną granicę.

CORONAVIRUS - 2016-01-25, 21:36

Niemcy nigdy nie zamkną wywozu aut od siebie ... nawet pomogą w wywozie :)

A ruch jest z tego, że w grudniu prawie nic nie sprowadzano , same rezerwacje , zaliczki i fury czekały na styczeń ... teraz w styczniu trzeba to zwieść z dwu miesięcy w jeden ... w lutym wyhamuje a w marcu dojdzie do normy ... ciekawe tylko kiedy wprowadzą "opłatę depozytową " o której już przebąkiwano , wspominano wtedy o 400 PLN :gwm :gwm :gwm

janusz - 2016-01-25, 21:49

BIORCA napisał/a:
Niemcy nigdy nie zamkną wywozu aut od siebie

Ale małe Schengen zrobią a na bank nam zrobią jeśli nie wywiążemy się ze zobowiązań o uchodźcach. Kontrola na granicy jest nie na rękę sprowadzającemu bo akcyzę trzeba zapłacić często zanim sprzeda samochód i raczej to jest powód.
BIORCA napisał/a:
marcu dojdzie do normy

Ciekawe jaka będzie ta norma, przed wyborami norma była poniżej 4 zł za euro, dziś 4,50, za tydzień/miesiąc/kwartał ?
Setki tysięcy aut "po starej cenie" stoi u handlarzy, najpierw one zostaną sprzedane.

CORONAVIRUS - 2016-01-25, 22:16

no tak.... z kontrolą i akcyzą masz rację tylko , że ...to Niemcy na wjeździe się zamykają a nie na wyjeździe z Niemiec Polacy,zatem nie ma to przełożenia na ewentualna datę deklaracji o dacie przekroczenia granicy przez furę na lawecie :)

Niemcy już raz dostali w dupę jak podnieśli ceny na używki , lawety stanęły na kilka lat , na wschód też już są ograniczenia ... fajnych wozidupów za 200-250 euro jest od groma , tylko wybierać , przebiegi po 120 tyś km . Nawet gdyby euro było po 5 PLN to i tak w sumie po zdjęciu 500 zł za recykling ceny wydaja się atrakcyjne na naszym rynku ... nie jest źle :wyszczerzony:

janusz - 2016-01-25, 22:30

BIORCA napisał/a:
nie ma to przełożenia na ewentualna datę deklaracji o dacie przekroczenia granicy przez furę na lawecie :)

Pewnie, że nie ma, przecież granicy jako takiej nie zamkną tylko spiszą wszystko co przejeżdża granicę w jedną obądź drugą stronę. Ktoś kiedyś będzie chciał sprawdzić jakiegoś handlarza to będzie miał datę i godzinę przekroczenia granicy. Podobnie zresztą jak z licznikami na przeglądzie. Przecież to jest spisywane po to żeby można było sprawdzić ile służbowy samochód przejechał w roku kilometrów a ile paliwa na niego zakupiono i odliczono VAT.
BIORCA napisał/a:
fajnych wozidupów za 200-250 euro jest od groma

Tylko te po 4 zł za euro szybciej zejdą niż te po 5zł.

CORONAVIRUS - 2016-01-25, 22:41

Janusz , nigdy nie spisywano jaki numer rej. lawety wwiózł konkretny VIN do PL od 2004 roku .... wcześniej tak w wypadku składaków, takie informacje były konieczne i wymagane dlatego przeładowywałem silnik do innego auta a ten inny dawał mi swój silnik ... tym sposobem jednym transportem nie jechał jeden samochód tylko części z dwu aut . No takie były czasy .
CORONAVIRUS - 2016-01-25, 22:45

janusz napisał/a:

Tylko te po 4 zł za euro szybciej zejdą niż te po 5zł.

nie rozbrajaj mnie ... przy aucie za 250 euro różnica w kursie to tylko 250 pln :) żadna różnica :bajer

janusz - 2016-01-25, 23:31

BIORCA napisał/a:
nie rozbrajaj mnie ... przy aucie za 250 euro różnica w kursie to tylko 250 pln :) żadna różnica :bajer

Ale to jest i tak 25% :-P
Nie każdy śpi na pieniądzach.

BIORCA napisał/a:
nigdy nie spisywano jaki numer rej. lawety wwiózł konkretny VIN do PL

Ale wpisywano i prawdopodobnie po kaput Schengen wpisywać będą nr rej auta wjeżdżającego/wyjeżdżającego. Dla mnie nie ma znaczenia sprowadziłem w życiu tylko dwa samochody i dwie przyczepy, więcej nie planuję.

CORONAVIRUS - 2016-01-25, 23:52

jakie 25 %?

od kiedy sprzedaje się po cenie zakupu ? dolicz koszty sprowadzenia , rejestracji i nie zapomnij o prowizji :-P zostanie parę % na kurs euro :)

Każde auto /tablice / są identyfikowane na granicy automatycznie ...wiedza wszystko i bez budek ze szlabanikiem :haha:

janusz - 2016-01-26, 00:20

BIORCA napisał/a:
jakie 25 %?

BIORCA napisał/a:
przy aucie za 250 euro różnica w kursie to tylko 250 pln

Policz sobie to co sam napisałeś. :haha:

CORONAVIRUS - 2016-01-26, 00:25

wiem o co Ci biega ale laweciarz nie sprzedaje po cenie zakupu zatem 25 % różnicy nie wchodzi w grę ... liczy się koszt całego biznesu a nie tylko składowa czyli zakup :)
janusz - 2016-01-26, 00:27

Adam a jaka to różnica i jakie to ma znaczenie w tym temacie :bajer
CORONAVIRUS - 2016-01-26, 08:18

janusz napisał/a:
Adam a jaka to różnica i jakie to ma znaczenie w tym temacie :bajer

takie samo jak kurs euro o którym TY zacząłeś pisać przecież :diabelski_usmiech

Fux - 2016-03-09, 11:45

Było?

http://gospodarkapodkarpa...ymi-samochodami

Ahmed - 2016-03-09, 11:54

Fux napisał/a:
Było?

Oj było , było u mnie raz takie cudo :haha:

Był nawet ciągnik siodłowy zarejestrowany jako pojazd specjalny opancerzony :bajer

Opancerzenie polegało na założeniu metalowych siatek na reflektory przednie :haha: