Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Czechy - Ścieżka w Obłokach w Dolnej Moravie

matro - 2016-01-22, 02:08
Temat postu: Ścieżka w Obłokach w Dolnej Moravie
:spoko
Czy ktoś był na tej atrakcji u naszych południowych sąsiadów? Jak to wygląda? Jak tam z dojazdem zwłaszcza zimą? ... i w ogóle fajnie ?

matro - 2016-01-22, 21:34

:lol: chodzi o to w Dolnej Morawie
qdlaty_78 - 2016-01-24, 09:17

Fajna atrakcja. Znalazłem drugą taką ścieżkę Tu
miciurin - 2016-01-27, 23:38

Super fajna sprawa, szkoda że nie wiedziałem o tym jak byłem w zeszłym tygodniu w Szklarskiej Porębie.
JaWa - 2016-01-28, 12:09

Ścieżki godne uwagi. Trzeba wpisać na listę.
qdlaty_78 - 2016-01-28, 12:15

I nasza krajowa Ścieżka
matro - 2016-01-30, 00:55

:spoko
Byliśmy, zobaczyliśmy jak dojechać , lecz nie wleźliśmy :lol:
Zostawiamy sobie to to na lato ;)

A teraz szczegóły:
Przebywając (kamperowo oczywiście) w Czarnej Górze (Sienna) nie mogliśmy sobie odpuścić tej atrakcji, lecz jak się okazało jest ona najwidoczniej bardzo "świeża" czyt. mało znana nawet w okolicznych stacjach narciarskich. Oczywiście ktoś słyszał, ktoś widział...w necie , a nawet znalazłem kogoś kto zna kogoś kto tam był :lol:

Podjechałem zwyczajnie do Urzędu Miejskiego w Stroniu Śląskim, tam skierowano mnie do pokoju nr 11 , gdzie przesympatyczna Pani Monika Ciesłowska - Specjalista ds. Strategii i Rozwoju tejże Gminy, rozpisała mi na kartce - wieś po miasteczkach- jak tam dojechać :spoko , dopisując nawet z boku co można w tychże wsiach i miasteczkach zobaczyć ;)

Generalnie najlepiej kierować się na Przejście graniczne w Boboszowie , dalej na Kraliky a w nich skręcić na Dolni Morava (zresztą nie sposób nie trafić - dobrze oznakowana jest droga na ten Ośrodek Narciarski ) ...

"Ścieżka" czyli SkyWay widoczna jest z kilku kilometrów... pod trasami narciarskimi jest kilka parkingów... my pojechaliśmy na taki co to miał zjazd na drogę prowadzącą właśnie w chmury... i zrezygnowaliśmy. Skutecznie ochłodził nasz zapał bardzo stromy podjazd który pewnie pokonałbym na jedyneczce jednak znak informujący o potrzebie założenia łańcuchów na koła skutecznie od tego pomysłu odwiódł. (łańcuch miałem jednak nie miałem sił ich zakładać.. lub też jakoś ta ścieżka wyglądała inaczej niż na prospektach ;) )

Można było wjechać wyciągiem i przejść kilkaset metrów by do niej podejść. Też zrezygnowaliśmy, mówiąc że przyjedziemy tam latem i wtaszczymy naszego tabberta na sam szczyt 8-)

Więcej: http://www.dolnimorava.cz/_pl/sciezka-w-oblokach/

matro - 2016-01-30, 01:04

Nasze Fotki.
Taka sytuacja: Wracając już do Polski, tuż przed granicą miałem kontrolę policyjną - duży nacisk był na dokumenty nasze oraz dzieci ...sprawdzano też stan opon i pochwalono, że mam zimowe :lol:

miciurin - 2016-01-30, 20:28

Piknie :mrgreen:
matro - 2016-02-25, 22:09

Namówiłem znajomych, że jak będą w pobliżu to niech odwiedzą tą atrakcję ;)

Garść informacji:

-Brak możliwości płacenia złotówkami
-Jeżeli ktoś wybiera się tam w butach narciarskich (przy okazji szusowanka :spoko ) musi liczyć się z dodatkowym kosztem w postaci zakupu spec-ochraniacz...
- jest możliwość zjechania ze szczytu tej ścieżki w dół w rurze ...coś jak w aquaparku :lol:

Jurek121175 - 2016-02-26, 08:47

Wpisuję do listy "wartych zobaczenia" :spoko
Liberďáci - 2016-03-05, 10:47

GPS: 50°8'31.944"N, 16°48'27.255"E
Parking zdarma, dojezd bezproblémový i v zimě.
http://www.dolnimorava.cz/

marcinw32 - 2016-03-15, 21:47

Wpisuję na listę na lato ☺
elabaluch - 2016-04-06, 17:27
Temat postu: Scieżka w Obłokach w Dolnej Moravie
Czy ktoś chętny dołączyć do nas w piątek na ścieżkę w obłokach- Dolna Moravia? w piątek po południu z ok Raciborza wyjazd przez Czechy ... czekam na chętnych :lol: :wyszczerzony: