Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Butle gazowe AmeriGas Nano

Załoga G - 2016-01-23, 21:21
Temat postu: Butle gazowe AmeriGas Nano
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, bo nie bardzo pasowało się gdzieś podczepić i w tym temacie nie było nic na forum a jak z dyskusji nic nie wyniknie to można temat usunąć.

Tutaj link do butli

http://nano.amerigas.pl/

Można to kupić na stacji BP, ale czy nadawała by się do kampera? Nie znam się na tym, ale mnie te 8 kg by bardzo pasowało i jeszcze sama butla dużo lżejsza.
Tylko co z reduktorami chodzi mi o ciśnienie.
Liczę, że fachowcy zaraz wszystko wyjaśnią.

Ostatnio skończył mi się gaz w domu i przyniosłem butle z kampera w której była połowa gazu.
Podłączyłem i po paru godzinach alarm. Pierwszy raz się taj wydarzyło, że się włączył.
Mam czujnik firmy AVILA.
Nasmarowałem cały zawór płynem do mycia naczyń i po jakimś czasie zobaczyłem bąbelki pod zaworem butli. Oczywiście nosem nic nie było czuć a ja z tą butlą jeździłem w wakacje. Myślę, że ta nieszczelność była tak minimalna, że w schowku kamperowym wszysko się ulatniało na bieżąco przez kratkę wentylacyjną ale jakiś strach po uświadomieniu się pojawił i teraz po wymianie będę każdą smarował mydlinami. Dlatego zainteresowałem się butlami i pytam Was o zdanie.

Bronek - 2016-01-23, 21:30

:bylo :bylo

Np. Tu

http://www.camperteam.pl/...ytowe&start=135
Reduktor taki jaki wymagają urządzenia.

Nano to mała ,ta większa ma ok 11 kg
Mam takie po wyczerpaniu kompozytowych BP
Normalnie na szybkozłączkę

Wolałem kompozytowe , bo było widać poziom gazu , tu ponownie potrzebmny czujnik.

Nic mi nie ucieka.

stander - 2016-01-23, 22:21

Krzysiu mam takie dwie załozone w ubiegłym roku po wyjazdach wakacyjnych mogę polecić.
Podjedz sobie na serwis i pooglądaj kamper stoi na hali
Pozdrawiam

marius - 2016-01-23, 23:36

Pomysł wymiany butli jest dobry. Dodatkową zaletą jest fakt, że w tych butlach jest czysty propan. Przestrzegam natomiast przed stosowaniem reduktorów dostępnych wraz z tymi butlami. Nie nadają się do kamperów, stanowią zagrożenie w przypadku zastosowania ich w kamperze i nie przejdziesz przeglądu gazowego
Bronek - 2016-01-24, 06:42

Są na opaski zakładane i to jest zwbronione.

Ponieważ , takowy czerwony miałem , to z lekka nielegalnie wykorzystuję go do podłączenia węża gazowego od grilla Cadac.,

Załoga G - 2016-01-24, 13:43

W tych butlach jest czysty propan czy to prawda, że w gorące lato lodówka słabiej działa i jest mniejsza wydajność tego gazu?

No i nie rozumiem, jeżeli nie można stosować tego ich reduktora, to znaczy, że nie będzie to działało na "click on" to trzeba jakiś reduktor który jest z jednej strony na click z drugiej normalny gwint jak na starej buli do którego przykręcimy nasz kamperowy reduktor. Tak to ma być?

Bronek - 2016-01-24, 14:14

Jejku, jejku.
:bylo

Na bogato :

Kupujesz wężyk z zabezpieczeniem Duni okn145 zł ( ale nie musisz )- to wersja lux .
Do tego automat do przełączania butli za ok 500-600zł i ewentualnie SC Secu Motion , zabezpieczenie przed wypadkiem - zamyka gaz ja masz czołowe zderzenie np.

I szybkozłącze wkręcane w wąż gazowy cena od 99 ....do 120 zł

Wtedy masz legalnie.

Tez np u Duni.

Wersja podstawowa na jedną butlę ,
to stary wężyk plus to złącze - wkręcane.

Nie wolno montować na opaski w kamperze , w domu proszę bardzo. :spoko

Załoga G - 2016-01-24, 14:30

Dzięki Bronek już kapuje, wystarczy że kupie to:
http://allegro.pl/adapter...5780740550.html

Duo nie chce bo wożę tylko jedną butlę, muszę tyko dokupić wąż secumotion, bo mi go w s-campie najprawdopodobniej wykręcili przed sprzedażą kampera i wstawili taki beż zielonego przycisku a reszte systemu secu mam.

Bronek - 2016-01-24, 14:41

Bedzie.....to to..

Wężyk, kup z tym zielonym pstryczkiem .Warto , dla czystego sumienia .
Ten cycek zaworek jest w cz. sztywnej wężyka , przy butli .
Gdyby wąż pękł zamknie dopływ gazu.
Należy nacisnąć zielony przycisk po otwarciu zaworu butli.

grzegorzalex - 2016-01-24, 18:13

Mam tą butle. Właśnie wróciłem ze zlotu w Uniejowie. Byłem pewien, ze butla jest napełniona czystym propanem, ale byłem w błędzie. Wszystko zaczęło zamarzać już przy minus 14, wiec na bank mieszanka propan butan.
Argo - 2016-01-24, 19:32

grzegorzalex napisał/a:
Mam tą butle. Właśnie wróciłem ze zlotu w Uniejowie. Byłem pewien, ze butla jest napełniona czystym propanem, ale byłem w błędzie. Wszystko zaczęło zamarzać już przy minus 14, wiec na bank mieszanka propan butan.

A reduktor Ci nie zamarzał, Reduktor zamarza niezależnie od gazu. Przynajmiej u mnie tak było. założyłem podgrzewacz reduktora i jest OK.

grzegorzalex - 2016-01-24, 19:37

Argo napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

A reduktor Ci nie zamarzał, Reduktor zamarza niezależnie od gazu. Przynajmiej u mnie tak było. założyłem podgrzewacz reduktora i jest OK.

Butla jako pierwsza cała skuła się lodem, potem reduktor. Tylko dziwne, bo butla była w środku, a tam było z 18 stopni, na plusie oczywiście.

Bronek - 2016-01-24, 20:10

Oooooo..Ile Ci gazu zostało ? . Wygląda jakby się rozprężyła , na szybko.!

( wykorzystując zjawisko schładzania przy korzystaniu z gazu , działają termiczne wskaźki poziomu, ).

Przeciek ? , Wyciek ? Coś puściło . Skoro była temp. dodatnia. To nie ma znaczenia temp.zew.

Ja piernicze , strach się bać !

Argo - 2016-01-24, 20:25

Butla oszroniała z wilgoci jaka panowała w otoczeniu. Szron na zewnątrz nie ma znaczenia, gorzej,jak się robią kryształki lodu w gazie, które osadzają się w reduktorze. Truma w swojej ofercie ma podgrzewacz reduktora, nie jest to duży wydatek, ale jaka wygoda i komfort.
Bronek - 2016-01-24, 20:34

No to możliwe , grzałeś na maxa bo na zewnątrz bardzo zimno , to ubytek gazu był szybki i duży ..Temp w luku z butlą dadatnia. , wilgoć , to się oszroniła . Temp piwirzchni spadła a te butle to blacha dobrze przewodząca , to się mróz rozlazł i sięgną reduktora

Pytania

Butlę masz w hermetycznym luku ?

Czy jak się to oszroniło , to miałeś gaz ? Czy zdechło ?

grzegorzalex - 2016-01-24, 23:02

Butla była prawie pełna jak zaczął reduktor zamarzać
Na samym początku butla skuła się lodem, reduktor nie był zamrożony a ogrzewanie przestało działać

Butla jest pod łóżkiem w plusowej temperaturze nie zabudowana
Na cały pobyt starczyła jedna butla i jeszcze coś w niej zostało.
Zamówiłem już ta grzałkę do reduktora
Dobrze jest przetestować kampera w takich ujemnych temperaturach, przynajmniej wiem co trzeba zrobić aby już takie coś się nie powtórzyło

Johny_Walker - 2016-01-25, 10:34

Może ustawiłeś ogrzewanie na max przez dłuższy czas i po prostu się oblodziła z powodu dużego poboru gazu? Do odparowania 0,5kg gazu na godzinę trzeba całkiem sporo ciepła. Skąd ono się tam bierze? Spróbuj najpierw uruchomić Trumę na minimum przez kilkanaście godzin a potem stopniowo więcej. Zrób wentylację żeby do butli dochodziło świeże, ciepłe powietrze.
grzegorzalex - 2016-01-25, 10:39

Johny_Walker napisał/a:
Może ustawiłeś ogrzewanie na max przez dłuższy czas i po prostu się oblodziła z powodu dużego poboru gazu? Do odparowania 0,5kg gazu na godzinę trzeba całkiem sporo ciepła. Skąd ono się tam bierze? Spróbuj najpierw uruchomić Trumę na minimum przez kilkanaście godzin a potem stopniowo więcej. Zrób wentylację żeby do butli dochodziło świeże, ciepłe powietrze.

Ogrzewanie chodziło na minimum.

Johny_Walker - 2016-01-25, 10:40

No to po prostu za dobra izolacja, brak wentylacji pod łóżkiem. Fizyki nie oszukasz.
eler1 - 2016-01-25, 11:03

Johny_Walker napisał/a:
brak wentylacji pod łóżkiem. Fizyki nie oszukasz.
A co ma wentylacja do zamarznięcia reduktora ? propan-butan w butli mi zamarzł ale czysty propan nawet przy -20 w schowku na zewnątrz nigdy nie załączałem grzałki reduktora którą mam więc to wygląda że nie był czysty propan może firma nano oszczędza. To już lepiej kupić czysty propan w metalowej butli .
Bronek - 2016-01-25, 11:14

Przypominam.....Grzesiek pisze , że było PLUS+++++++ 18°C

Zamarznąć w takiej ? Tylko w prrzypadku ....np parownika lodôwki , klimy lub rozprężenia gazu

JW można nie lubić , ake tok myślenia może mieć słuszny .

Sprawa czy to propan czy to butan itp. w tych "cieplarnianych" warunkach nie ma takiego znaczenia.

Aczkolwiek mieszanka pewnie szybciej zamarznie niż sam propan.

Kluczową sprawą jest dlaczego, ? Myślę , że pomimo ustawienia na minimum , jednak wysoka wilgotność i schłodzenie rozprężającej się butli dało ten efekt

Aby to sprawdzić , wyjąłbym butlę i odpalił np. Cadac'a na zewnątrz przy ujemnej temperaturze . Jak zamarznie w minus np. 5 st. To jest mieszanka
U mnie jest butla Amerigas ta większa i ogrzewanie było w kamperze włączone . Butla w boksie z dolną wentylacją . Nie zamarzło nic. A temp pewnie w ok zera przy butli.

Dziwne.

grzegorzalex - 2016-01-25, 11:38

Może być, ze wentylacja zawinila, bo jej narazie nie zrobiłem.
Ale na bank w butli nie był czysty propan
Nie tylko ja miałem ten problem na zlocie
Były nowe kampery i miały te same problemy
Tylko koledzy już mieli grzałki i było po problemie
Ja dopiero zamówiłem

Bronek - 2016-01-25, 11:41

Ja bym to zgłosił , przez ich stronę . Jak pisano , nawet autoryzowane pkt. dystrybucji kantują.
grzegorzalex - 2016-01-25, 11:43

Bronek napisał/a:
Ja bym to zgłosił , przez ich stronę . Jak pisano , nawet autoryzowane pkt. dystrybucji kantują.

Dokładnie tak zrobię

darek 61 - 2016-01-25, 14:51

W Uniejowie ogrzewałem taka butlą i gaz skończył się w niedzielę rano.Pełną butle podłączyłem w piątek o 13.Butla zupełnie pusta,schowek nieogrzewany,także musiał to być czysty propan,ale jakoś mało go było.Kilka razy już ogrzewałem propanem w zimie campera , kompozytowa starczała na 3 dni.
ABCkamp.pl - 2016-01-25, 17:39

darek 61 napisał/a:
W Uniejowie ogrzewałem taka butlą i gaz skończył się w niedzielę rano.Pełną butle podłączyłem w piątek o 13.Butla zupełnie pusta,schowek nieogrzewany,także musiał to być czysty propan,ale jakoś mało go było.Kilka razy już ogrzewałem propanem w zimie campera , kompozytowa starczała na 3 dni.

Pamiętaj ze te nowe butle mają tylko 8 kg gazy :gwm

Bronek - 2016-01-25, 17:54

Ich strona to porażka.
Duże prawdopodobieństwo przekrętu . Z kompizytami też zawsze był problem.
Teraz z zawartością.

Ciekawe czy to nasza narodowa tradycja , czy oni tak wszędzie.?

ABCkamp.pl - 2016-01-25, 18:16

Bronek napisał/a:
Ich strona to porażka.
Duże prawdopodobieństwo przekrętu . Z kompizytami też zawsze był problem.
Teraz z zawartością.

Ciekawe czy to nasza narodowa tradycja , czy oni tak wszędzie.?

Ja mam gaz z Łapalic i jak do tej pory żadnych reklamacji mam butle z propanem metalowe czyli zwykłe i te stare z BP - zielone z kompozytu co prawda te z BP mają tylko 10 kg ale zawsze i na pewno czysty propan.

Bronek - 2016-01-25, 18:23

Jak dostałem kompozyty , to było OK.
Tylko dystrybucja do kitu . Może to dlatego , że były mniej popularne i Kołobrzeg to wczasowisko ?

Teraz też kłopoty z dostaniem tych na szbkozłączkę.

Normalnie to chyba już nigdy nie będzie.

Szkoda , że kurierem nie można. :(

Wojciechu - 2016-01-25, 18:37

Może ktoś ma rozeznanie- jak z kompozytami w Łodzi i okolicy. :spoko
ABCkamp.pl - 2016-01-25, 18:50

Bronek u mnie masz zawsze na podmianę ale najlepiej zawsze zadzwonić przed przyjazdem :ok
Bronek - 2016-01-25, 18:54

Dzięki , kierunek Trójmiasto to częsty cel mych podróży .
Bronek - 2016-01-25, 18:57

prof-os napisał/a:

Kompozyty to już przeszłość. Wszędzie . Koniec atestów butli.
Oddają kasę.
Przesiadka na te lekkie metalowe z identycznym przyłączem.

ABCkamp.pl - 2016-01-25, 18:57

kierunek z Gdańska na Kaszuby 15 minut jazdy i odrazu zobaczysz muzeum VW :ok
zbyszekwoj - 2016-01-25, 19:02

prof-os napisał/a:

Wojtek, przeciez nie musisz dkg oszczędzać ,to po co ci kłopot.

darek 61 - 2016-01-25, 19:58

ABCkamp.pl napisał/a:
darek 61 napisał/a:

Pamiętaj ze te nowe butle mają tylko 8 kg gazy :gwm

Poszedłem sprawdzić,na butli jest napis 10 kg propanu.Powodem tego że szybko gaz się skończył może być to że camper był wyziębiony.To całe wyposażenie musiało się nagrzać,a jest tego trochę.

Nie mam butli NANO tylko DOM

Argo - 2016-01-25, 20:18

Pod tym linkiem jet klasyfikacja butli
http://www.greengas.pl/za...techniczne.html
Ustalcie o jakich butlach piszecie.

Bronek - 2016-01-25, 20:28

:mrgreen: To nie te flaszki :lol:
Zupełnie nie te

Nano

darek 61 - 2016-01-25, 20:29

Argo napisał/a:
Pod tym linkiem jet klasyfikacja butli
http://www.greengas.pl/za...techniczne.html
Ustalcie o jakich butlach piszecie.

To ja narobiłem zamieszania,zmyliła mnie nazwa firmy AmeriGas.
Używam typu DOM,o NANO nie wiem nic.

Bronek - 2016-01-25, 20:45

Ta po prawej to na szybkozłączkę podobnie jak Nano i stara zielona kompozyt.
NAZYWA SIĘ DOM :bylo i jest lekka góra kołnierz z plastiku , butla z cienkiej blachy. M/w ciężar jak kompozytowej.

Załoga G - 2016-01-26, 20:55

Czy w Europie te szybko-złączki są popularne i będzie można je wymieniać?
darek 61 - 2016-01-26, 20:58

Załoga G napisał/a:

Raczej bym na to nie liczył,u nas tylko stacje BP i nie zawsze dostaniesz.

stander - 2016-01-26, 21:52

Załoga G napisał/a:

Złączka jest Twoja i nie ma potrzeby wymiany z butlą
Zapraszam na serwis tam pooglądasz sobie takie rozwiązanie w realu z zastosowaniem automatu Truma duo-control .Po odkręceniu złącza z końcówki węża łączacego butlę wracasz do starego układu i możesz używać butli stalowych .Dla mnie bardzo dobre rozwiązanie które polecam.A butle są dostępne na każdej stacji BP.

darek 61 - 2016-01-26, 22:05

stander, używałem kilka lat kompozytowe butle,teraz typu DOM.Zdarzało mi się ze na stacji BP nie było takich butli.Pewnie ze mogę zastosować zwykłą stalową,ale przecież nie ma możliwości wymiany rożnych typów butli.DOM na zwykła i odwrotnie.Poza tym bardziej chodzi mi o propan,bo użytkuje campera zimą,a i waga ma znaczenie.Teraz przed wyjazdem upewniam się czy starczy mi gazu,zimą zabieram nawet 3 sztuki by na miejscu się nie denerwować.
Załoga G - 2016-01-27, 14:12

Dzięki Sławek, jeżeli można to i tak chciałbym wczesną wiosną przyjechać na serwis do Ciebie.
Kupiłem ten brakujący wąż do secumotion i czekam na ten adapter do kompozytowych.
W tamtym roku doprowadziliście mi samochód do porządku i nie było żadnych problemów a teraz chciałbym wjechać do La Salet i jak zobaczyłem na google earth tą sławną drogę N85 przez od Grenoble to wiem, że hamulce muszą być żyteta.

Cyryl - 2016-01-27, 15:06

jednak słabą stroną jest cena gazu. podczas gdy dzisiaj gaz w butlach 11kg w mieście (Wrocław) nawet pod tanimi marketami jest powyżej 50zł, wymiana NANO kosztuje 45zł.
natomiast butlę 11kg wymienię na wiosce u chłopa za 40zł.

Bronek - 2016-01-27, 15:29

Jak u chłopa - furmanka tańsza od kampera
I za one klick i niższą wagę płacimy jak " za zboże".

Trudno , przymusu nie ma.

darek 61 - 2016-01-27, 17:25

Gdyby nie to że butle typu DOM napełnione są propanem to odradzał bym ich stosowanie.I nie chodzi tu o cenę gazu,bo te kilka butli w roku nie jest wielkim kosztem.Podstawowy minus jest taki że nie wymienisz ich tak jak piszę Cyryl, w każdej wiosce.Jeżeli ktoś jedzie za granicę to albo musi zabrać tyle gazu by na pewno starczyło,a wtedy nie obniżamy wagi samochodu,albo musi wiedzieć na pewno gdzie można takie butle wymienić.Tylko kto da taką pewność.Nie używasz campera zimą, pozostań przy zwykłej butli,taka moja rada.
Bronek - 2016-01-27, 18:42

E tam , ćwiczę z butlami BP kompozyt. od kilku lat, teraz Dom.
. Problemy są ale nie na tyle duże by rezygnować .
Choćby dlatego , że te nie śmierdzą i waga znacznie niższa. :!:

Nigdy nie wrócę do stalowych.

Z drugiej strony żaden kłopot powrócić do starych śmierdzieli.
Wystarczy odkręcić od węża szybkozłączkę

Puste kompozyty a teraz Dom czy Nano są leciutkie. Trzy puste butle ważą mniej więcej tyle , co jedna stalowa , z zęzami pełnymi syfu.

W lecie zużycie jest o wielke mniejsze i dwie butle to zapas na cały urlop.

O i to jest moja opinia. :roza:

Innni tankują LPG.
I też mają swoje racje-. :spoko

andi at - 2016-01-27, 19:37

Załoga G napisał/a:

Ja mam kompozytowa (zielona) i ma taki sam zawór jak w stalowych
Jak zaczynał się temat z kompozytem (zielona BP ) to zastanawiałem się o czym wy piszecie :spoko Tutaj nie widziałem takich złącz

darek 61 - 2016-01-27, 19:40

Zielone przechodzą w niebyt,teraz DOM lub NANO.Zawory są te same.
ABCkamp.pl - 2016-01-27, 19:49

darek 61 napisał/a:

Darek masz troszeczkę daleko ale u mnie zielone kompozyty nadal są na podmiankę :spoko

darek 61 - 2016-01-27, 20:18

ABCkamp.pl napisał/a:
darek 61 napisał/a:

Darek masz troszeczkę daleko ale u mnie zielone kompozyty nadal są na podmiankę :spoko

Już niedługo się skończą,szkoda bo można było na oko sprawdzić poziom gazu.Gdyby można było łatwo kupić propan w tradycyjnych butlach to bym z tej nowości zrezygnował.

ABCkamp.pl - 2016-01-27, 20:25

Darek propan w tradycyjnych butlach tez mam :) [/b]
Bronek - 2016-01-27, 20:30

:mrgreen:
Mam jeszcze dwie zielone. Jedna pełna druga pusta. Nie oddaję , bo może jadąc do Gdańska wymienię.
Mam też dwie pełne DOM.
Ponownie zakupiłem wskaźnik UD i termiczne .

Oddać można w każdej chwili , mając fakturę , zwracają kasę.

darek 61 - 2016-01-27, 20:38

ABCkamp.pl napisał/a:
Darek propan w tradycyjnych butlach tez mam :) [/b]

Ale w każdej wiosce go nie kupię.

Rawic - 2016-01-27, 20:38

darek 61 napisał/a:
Gdyby można było łatwo kupić propan w tradycyjnych butlach to bym z tej nowości zrezygnował.
u mnie można łatwo i tanio kupić butle 11 kg czystego propanu po 45 zł za sztukę, propan-butan po 35 zł, zapraszam. Tobie z Poznania to nie po drodze, ale dla tych co jadą trasą z Częstochowy do Łodzi czy Warszawy lub odwrotnie to tylko 7 km trzeba zboczyć. Sporo gazu potrzebowałem na własne potrzeby, więc zamówiłem cały kontener, co by nie było kłopotu z zaopatrzeniem, a jeszcze innym można pomóc. Jestem teraz dystrybutorem firmy " Bałtyk Gaz" Pozdrawiam :spoko
ABCkamp.pl - 2016-01-27, 21:53

darek 61 napisał/a:

dla tych co sprzedają gaz zamówić propan żaden problem tylko kto im to kupi jak będzie o 3 do 5 zł. drożnej u mnie jest bo sprzedaje praktycznie tyko dla kamperów :ok

jarek49 - 2016-01-27, 23:16
Temat postu: zielona butla
Witam cieplo ,
Koledzy mam takie pytanie dot. butli kompozytowej zielonej.
Kupujac kampera otrzymalem takowa butle i zaraz potem wymienilem ja wlacznie z zaworem
na lekka butle stalowa // niemiecka //--poniewaz w lecie to byla b. duza roznica osiagania
temp. w lodowce // na niekorzysc propanu //
W zwiazku z dluzszymi wyjazdami potrzebuje drugiej butli i chcialem wymienic ta lekka butle
na stacji BP na stalowa--ale odpadlem--chca fakture.
Jaka jest mozliwosc wymiany ?
Chce oddac razem z adapterem.
Dzieki za podpowiedz.

Bronek - 2016-01-28, 02:56

Nie wymienisz , kompozytowej, czy innej ....... na nowe " Nano " lub "Dom". A tym bardziej na zwykłe stalowe.

Jeśli to "kompozyt BP", to zdajesz , oddają, Ci kasę ( kaucję). Wymagana jest starabfaktura

Zawierasz nową umowe na nowe butle, jeśli chodzi o Nano i Dom

I tyle :bylo

Innych ( kolor nie gra roli), poza krajowymi nie przyjmują , a tym bardziej nie wymienią . Pewnie można je nabić i tyle.

Rawic - 2016-01-28, 07:53

ABCkamp.pl napisał/a:
dla tych co sprzedają gaz zamówić propan żaden problem tylko kto im to kupi
ano kupują zimą do wózków widłowych, kupują zimą dekarze, ja ciągle używam do opiekacza kebaba , do pieca do pizzy na propan ale to już z dużego zbiornika 7800 litrów. :spoko
darek 61 - 2016-01-28, 10:11

ABCkamp.pl napisał/a:
darek 61 napisał/a:

dla tych co sprzedają gaz zamówić propan żaden problem tylko kto im to kupi jak będzie o 3 do 5 zł. drożnej u mnie jest bo sprzedaje praktycznie tyko dla kamperów :ok

Właśnie dlatego jeżeli ktoś campera nie użytkuje zimą nie powinien przechodzić na te lekkie butle.Dla kilku kilogramów nie warto sobie życia komplikować.Używanie,, starych" butli z propanem gdy nie jeździ się zimą niema już żadnego sensu.

Bronek - 2016-01-28, 10:45

Śmiem mieć inne zdanie :mrgreen:

Zasyfiałe , zardzewiałe , śmierdzące , ciężkie ...... niebezpieczne ( trzeba samemu wymieniać niejednokrotnie uszczelki ) i co najważniejsze : niemodne :mrgreen:

Jeśli już to filtr na instalacji mile widziany.
Kłopotu nie ma jak ma się zapasik . Kto zabroni mieć kilka , tym bardziej ,że kaucja zwrotna.

darek 61 - 2016-01-28, 10:54

Bronek napisał/a:
i co najważniejsze : niemodne :mrgreen:

A ja durny :gwm zamykam butle w schowku i nikt ich nie ogląda.

Rawic - 2016-01-28, 14:34

Bronek napisał/a:
zardzewiałe
najgorsze jest to, że ta rdza z butli jak jest w bliskim sąsiedztwie, może przejść na kampera. No i pewne jest, że Jasiu (JW) nie zechce zaparkować obok Ciebie. :spoko
Rawic - 2016-01-28, 14:51

[quote="Bronek"]
NAZYWA SIĘ DOM :bylo i jest lekka góra kołnierz z plastiku , butla z cienkiej blachy. M/w ciężar jak kompozytowej.
quote] Bronek, a czy ta butla z napisem "DOM" nie powinna być stosowana zgodnie z nazwą czyli wewnątrz domu, gdzie temperatura raczej nie rośnie powyżej dwudziestu kilku stopni i nie jest narażona na drgania i uderzenia. :spoko

darek 61 - 2016-01-28, 14:59

Rawic napisał/a:

quote] Bronek, a czy ta butla z napisem "DOM" nie powinna być stosowana zgodnie z nazwą czyli wewnątrz domu, gdzie temperatura raczej nie rośnie powyżej dwudziestu kilku stopni i nie jest narażona na drgania i uderzenia. :spoko

potrafisz zasiać niepokój :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-01-28, 16:14

Domy to one wysadzają.
Nie z powodu , swych ułomności , a z powdu głupoty ludzkiej.
"DOM" rozwala dom.
Bardziej jest humanitarna , z racji cieńszych ścianek rani , nie zabija.

A nazwa - NANO- to dotyczy czego ?

Wodze fantazji można puścić........

Wojciechu - 2016-01-28, 16:19

"Rawic" - dziękuje :chytry - właśnie miałem wymieniać butle :haha: :spoko
Bronek - 2016-01-28, 16:50

Rawic , to ma rację .

Oczywiście nie wolno też słuchać głośnej muzyki, szczególnie z subwoferem i tupać .

Gazy oddajemy , na wysokich częstotluwościach , lub "tajniaki" infrafdźwięki powodują wybuch :zastrzelic

W domu , gdzie znajduje się bomba ....wróć!....butla - DOM, chodzimy w miękich kapciach. :stop:

Załoga G - 2016-01-28, 17:20

A jakie jest Wasze doświadczenie z tym propanem w upały. U mnie lodówka w czasie jazdy na 12v, na postoju, gaz na kempingu 230v i nic nie kręcę temp i na wszystkim lodówka daje radę, czy jak przejdę na propan to odczuję, że słabiej chłodzi?
Bronek - 2016-01-28, 17:26

Od kilku lat tylko na propanie i lodówka chłodzi na gazie nawet jak jest załadowana na full.
Nie pamiętam już jak to było na mieszance.
Jeżdzę od marca do listopada m/w.

Pewnie teoretyczno/praktycznie są różnice , ale mam to gdzieś . Działa i kwita.

Nie chcę śmerdzieli nawet gdyby ich sprawność gazowa była dwa razy większa. Itd.

zbyszekwoj - 2016-01-28, 17:52

Bronek napisał/a:
Nie chcę śmerdzieli

To czym one śmierdzą,bo nie kapuję, metalem?

Bronek - 2016-01-28, 18:39

Zawsze po otwarciu luku , w czepce, waliło zakwasem , charakterystyczny zapach ...smoły , octu ...do wyboru interpretacja. Myślę , że to z powodu resztek nieopróżnianych przy nabijaniu , gaz miał ten zapach.
Stare wielokrotnie nabijane butle tak miały.
Przynajmniej co druga butla była ze starą uszczelką .

Kręcony zawór , złącze , coś z lekka chyba puszczało. Butle krążące niewiadomo gdzie , niewiadomo kto i czym nabijał.

Np. na stacji Shell dali mi garść uszczelek , bym sobie wymienił. Bo oczywiście flaszki zaplombowane i dopiero w domu można było stwierdzič , czy mają zmienioną uszczelkę.

A zresztą , co mnie to....
Żałuję kompozytów , ale Nano i Dom wolę . A co inni preferują to ich sprawa.

Pewnie z braku zajęcia i w nowym kamperku poeksperymentuję z nabijaniem LPG lub nawet CNG.
Tu kwestia też jakości LPG, ? Też czasem do kitu.

Nie przeżywam roztetek cenowo , jakościowo , energetycznych
Propan w nowych butlach zabija , zatruwa bezwonnie i to mi pasuje. Umierać w smrodzie lub bać się , bo cuchnie gazem . Wolę nie wiedzieć. :bigok

ABCkamp.pl - 2016-01-28, 18:55

Bronek ma racje smerdzi miałem kilku dostawców i niektóre śmierdziały teraz od prawie roku mam butle napełniane z Ł.....c i jest ok, poza tym zawsze zgadza się waga gazu a w poprzednich bywało :chytry co z tego ze były plomby jak zmywali wagę butli i malowali np 0.7 kg więcej gwarantuję ze żaden z Was tego nigdy nie sprawdzał a ja tak i dlatego testowałem dostawców żeby żaden z Was nie narzekał ze :chytry
Edward - 2016-01-28, 18:58

Kompozytowych bardzo załóję bo zawsze widziałem ile gazu jeszcze zostało, w tych nowych DOM i NANO nie widać, czy jest sposób żeby zamontować jakieś ustrojstwo typu na przykład
Manometr czy coś innego zeby m wiedział ? Poradzcie coś.

ABCkamp.pl - 2016-01-28, 19:01

Edward napisał/a:
Kompozytowych bardzo załóję bo zawsze widziałem ile gazu jeszcze zostało, w tych nowych DOM i NANO nie widać, czy jest sposób żeby zamontować jakieś ustrojstwo typu na przykład
Manometr czy coś innego zeby m wiedział ? Poradzcie coś.

reduktor z manometrm

Bronek - 2016-01-28, 19:11

Czujnik ultradźwiękowy np. Trumy był fajny . Sprzedałem tanio cholera. :(
Manometr nic nie da.Jak spoadnie to du..pa. Zużycia raczej nie pokaże
Są na magnes termczne wskaźniki , ale pokazują tylko jak używasz gazu , zasada rôżnicy temp. cz. płynnej i gazowej przy rozprężaniu .
Waga.

Ja mnam zasadę , zaglądam co trzy dni do luku , jak duo control przełączy na nową butlę to po powrocie wymieniam.
Na letnie używanie z rzadkim grzaniem i przy moich niezadługich wyjazdach, to się sprawdza.
Wszystko zależy od stylu użytkowania , więc trudno porównać

Ps. Kurcze może kamerkę wstawię ? :mrgreen: :bigok Czy ktoś ma ? Przegięcie jak diabli :diabelski_usmiech

Mam kamerkę inspekcyjną z Lidla . Leży z rok Eureka :shock:

Załoga G - 2016-01-28, 19:24

Dzięki za odpowiedź w sprawie propanu, skoro tylu z Was tego używa to musi działać a przecież sam się przekonam i zawsze mogę wrócić do "śmierdzieli"
Co do poziomu gazu, to ja wożę ze sobą taką wagę jak na ryby i wiem ile mam a przy tych klick to będzie jeszcze łatwiejsze.

zibikruk - 2016-01-29, 22:53

Używałem kompozytowych, po zmianie na DOM również nie narzekam.
Te transparentne umożliwiały podgląd ilości gazu.
Kiedyś kupiłem tester aby kontrolować ilość gazu w stalowych butlach, nie do końca się sprawdzał. Tester jest ultradźwiękowy, przy słabej powierzchni butli (rdza, duża warstwa farby) nie zawsze funkcjonował dobrze. Przy butlach z kompozytów (DOM) sprawdza się doskonale i zawsze w prosty sposób mam info o ilości gazu.

Bronek - 2016-01-29, 23:55

Cytat:
Przy butlach z kompozytów (DOM) sprawdza się doskonale

Sprostowanie DOM TO ...blacha i tylko czerwony kołnierz to plastik

zibikruk - 2016-01-30, 00:09

Bronek, z wierzchu rzeczywiście blacha, ale według opisu jest w niej dodatkowa warstwa jakiś żywic. :spoko
Bronek - 2016-01-30, 00:18

OK. To dla tych co nigdy niekorzystali z zielonych i obecnych.

To jak z cyckami , ustami .Patrzysz i stwierdzasz ,'ze duże !

Potem dopiero orientujesz się , że pd spodem jest silikon. :mrgreen:

Generalnie to jest to swego rodzaju kompozyt nawet samej farba i blachy.

Poważnie , to może być spowodowanem cienkością blachy.. Szkoda mi tej transparentności poprzednich.

Rawic - 2016-01-30, 08:24

Bronek napisał/a:
Sprostowanie DOM TO ...blacha
puszki z piwem też są z blachy, a kiedyś zdarzyło mi się, jak stałem samochodem w słońcu, że wystrzeliły. Kiedyś latem zostawiłem zapalniczkę gazową na podszybiu i po powrocie ku mojemu zdziwieniu zastałem ją rozerwaną w strzępy. Ja preferuję butle aluminiowe. Firma Bałtykgaz ma w ofercie butle aluminiowe 15 kg na wymianę do wózków widłowych tylko są one wyższe od 11 kg i nie każdemu zmieszczą się w pojemniku na butle. :spoko
Bronek - 2016-01-30, 09:17

Nie piję piwa i już nie palę.

Czuję się w pokrzywdzony brakiem możliwości wybuchu atrybutôw w/w czynności , tym samym jako możliwość rozrywki pozostaje mi - rozerwanie butli gazowej. :zastrzelic

Ps. Każdy "Cyryl ma swoje Metody"...

U mnie póki co , posiadanie czterech butli ( dwie zawsze pełne w domu) pozwala "amortyzować " kłopoty z dystrybucją butli na szybkozłączkę.

To już każdy sobie kombinuje po swojemu.

chemik - 2016-01-30, 09:32

Bronek!
jestem właśnie w trakcie ewentualnej zmiany butli z LPG na NANO i znalazłem stronę http://nano.amerigas.pl/kup-nano/
a tam mnóstwo stacji w całej Polsce, równie w Kołobrzegu!
Żeby jeszcze znaleźć kogoś , kto ma porównanie działania lodówki na mieszankę propan-butan i na sam propan, bo te gazy mają różną energię spalania/kg

Bronek - 2016-01-30, 09:51

chemik napisał/a:
Bronek!
jestem właśnie w trakcie ewentualnej zmiany butli z LPG na NANO i znalazłem stronę http://nano.amerigas.pl/kup-nano/
a tam mnóstwo stacji w całej Polsce, równie w Kołobrzegu!
Żeby jeszcze znaleźć kogoś , kto ma porównanie działania lodówki na mieszankę propan-butan i na sam propan, bo te gazy mają różną energię spalania/kg

To ja wiem , ale jako "stary" użytkownik kompozytôw i po kłopotach przy pierwszym zakupie nowych DOM , wielkim optymistą nie jestem- ( pisałem o tym , jak zakupiłem a w szafce nie było pełnej i to jest normalka na stacjach BP)- w sezonie były jaja.
Zobaczymy jak teraz będzie ?
Personel kompetentny to podstawa, ale oni raczej niekumajá zawiłości tematu. Generalnie mają w nosie ten dział dystrybucji.
To początki.

kimtop - 2016-01-30, 11:22

chemik napisał/a:

Poczytaj tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2528

Rawic - 2016-01-30, 12:37

kimtop napisał/a:
Poczytaj tutaj
dla mnie takie testy nigdy nie były miarodajne, zależą od wielu czynników i są obarczone dużym prawdopodobieństwem błędu. Moja wiara kieruje się ku nauce, znalazłem w sieci taką tabelkę
Właściwości cieplne gazu płynnego

Wartość opałowa jest podstawą do prowadzenia wszystkiego rodzaju obliczeń cieplnych. Jest to wartość ciepła (energii) jaką można uzyskać w wyniku spalania całkowitego i zupełnego z jednego kilograma (lub 1 m3) gazu płynnego. Dla gazów płynnych wynosi ona:

Gaz

faza gazowa

faza ciekła

kcal/Nm3 kJ/Nm3 kcal/kg kJ/kg
propan 21 790 91 260 11.070 46 360
butan 29 280 122 570 10.920 45 720

Łatwo jest zauważyć, co prawda z jednej jednostki objętości butanu w postaci gazowej otrzymamy więcej kcal, ale z jednego kg płynnego butanu otrzymamy
mniej , logiczne jest więc, że z butli propanu o tej samej ilości w kg gazu płynnego co butanu otrzymamy więcej energii. Z płynnego propanu otrzymamy więcej gazu niż z butanu ale o niższej kaloryczności. Mój empiryzm w tym temacie jest taki, że gaz propan z takiej samej butli jak butan pali się dłużej ale jego temperatura spalania jest niższa, per saldo daje to wynik korzystniejszy dla propanu. Nie mówiąc o smrodzie i zamarzaniu butanu. :spoko

Argo - 2016-01-30, 12:51

Matematyka do douczenia. Tadeusz udzieli korepetycji.
Rawic - 2016-01-30, 15:18

Argo napisał/a:
Matematyka do douczenia.
a może byś wskazał, w którym miejscu popełniłem błąd a nie od razu mnie obrażał Banachu jeden. :diabelski_usmiech
Argo - 2016-01-30, 16:34

Różnica w spalaniu propanu i butanu jest taka sama (w dużym uproszczeniu), jak w spalaniu benzyny i oleju napędowego.
Wartość opałowa benzyna 43,55 kJ/kg, olej napędowy 42,99 kJ/kg. Urządzenia domowe i kamperowe są kalibrowane na propan, a ludzie spalają gaz techniczny, który jest mieszaniną propanu i butanu. Mieszanina gazu i powietrza jest za bogata i następuje nie pełne spalanie, stad kopcenie i smród niespalonego gazu. W urządzeniach domowych spalamy fazę gazową i tylko taka może być brana pod uwagę do porównań.

Rawic - 2016-01-30, 17:08

Argo napisał/a:
W urządzeniach domowych spalamy fazę gazową i tylko taka może być brana pod uwagę do porównań.
spalamy fazę gazową to oczywiste, ale kupujemy na kg lub litry gaz w płynie. Cały wic polega na tym że z jednego kg płynnego propanu otrzymamy więcej gazu niż z 1 kg płynnego butanu, propan jest gazem bardziej sprężonym. Tutaj podam linka do strony gdzie znajdziemy w tabelce porównanie wartości opałowej dla różnych mieszanin propanu i butanu http://www.gtp.pl/pl/inde...id=79&Itemid=81 :spoko
Bronek - 2016-01-30, 17:12

:gwm litości. :mrgreen:
Zacznie się tradycyjne tu, "a la pieski- osikiwanie słupa"....czyje na wierzchu :wyszczerzony:

Mi tam chłodzi na propanie, na tyle skutecznie , że w zamrażalniku jest na twardo.

Grzeje na tyle skutecznie , że na golasa przy zerowej temp. na zewnątrz można chodzić.

Czyli mogę polecić sam propan , pod warunkiem , że macie tak jak ja .... :mikolaj

Pewnie w innych odbiornikach może być inaczej - lepiej lub gorzej?

Rawic - 2016-01-30, 17:45

Argo napisał/a:
Mieszanina gazu i powietrza jest za bogata i następuje nie pełne spalanie

C4H10 + 6,5O2 = 4CO2 + 5H2O (spalanie butanu)

C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O (spalanie propanu)

z tych dwóch wzorów wynika, nawet mało rozgarnięty chemik to widzi, że do spalania butanu potrzebujemy więcej tlenu, a w produktach spalania otrzymamy więcej wody, dlatego między innmi, spalanie propanu mniej śmierdzi i mniej zawilgoca nam kampera. :spoko

Załoga G - 2016-01-30, 18:03

Dzisiaj wszystko zmontowałem: to jest wąż od secumiotion, reduktor do kompozytowych na klick i wstawiłem butle NANO, u mnie na stacj BP powiedzieli, że będą mieli na bieżaco NANO i DOM.
Kuchenka chodzi, ogrzewanie również, lodówki nie włączyłem bo mam wymontowany akumulator podkładowy, bojlera też nie bo woda spuszczona.

Przy ściąganiu adaptera klick z butli jest dość mocne syknięcie (może dlatego, że to pełna butla).
Podoba mi się zamykanie gazu, z czerwonego na zielony i już.

Myślę, że teraz mogę już używać piecyka w czasie jazdy.

klaudynka - 2016-01-30, 18:23

Po co komu te Wasze wywody? Propan rozpręża się do -42 s celcjusza w zimie tylko propan, butan rozpręża się do -1 s celcjusza więc mieszankę propan-butan 60/40 stosujemy poza sezonem zimowym i tyle w temacie. :spoko
Bronek - 2016-01-30, 18:37

Załoga G napisał/a:
Dzisiaj wszystko zmontowałem: to jest wąż od secumiotion, reduktor do kompozytowych na klick i wstawiłem butle .............

Przy ściąganiu adaptera klick z butli jest dość mocne syknięcie (może dlatego, że to pełna butla).
Podoba mi się zamykanie gazu, z czerwonego na zielony i już.

Myślę, że teraz mogę już używać piecyka w czasie jazdy.

Syk raczej z instalacji. Odpal kuchenkę zamknij na szybkozłaczce butlę , poczekaj jak zgaśnie kuchenka i zdejmij z butli łącze . Nie powinno syczeć.

PS i gitara :bukiet: , będzie Pan zadowolony :spoko

klaudynka - 2016-01-30, 18:40

Zamontujcie czujniki gazu koszt około 50 zł na pewno się opłaci!!! :spoko
Bronek - 2016-01-30, 18:45

Są. I na 12v , mam na stałe podpięte.
Przy załączaniu instalacji kampera, piszczą cholery kontrolnie , że głowa pęka.
Ale to daje poczucie ?? bezpieczeństwa.
Sprawdziłem kiedyś wstawiając klasyczną starą stalową butlę . Po odkręceniu zaworu w ok czujnika ok 1 m zadziałał.prawie natychmiast.

Rawic - 2016-01-30, 19:01

Bronek napisał/a:
Sprawdziłem kiedyś wstawiając klasyczną starą stalową butlę . Po odkręceniu zaworu w ok czujnika ok 1 m zadziałał.prawie natychmiast.
a ciekawe jaki gaz miałeś w tej starej butli, propan czy butan? Trzeba by sekundnikiem zmierzyć przy jakim gazie szybciej czujnik zadziała, to wtedy będziemy już chyba wszystko wiedzieli o gazach. Pozdro :spoko
Bronek - 2016-01-30, 19:39

Czujnik na gaz usypiający działa na dezodoranty itp, sprawdziłem .

Mam obawy czy nie będzie nas budził......z powodu nowego psa ? :?:

Tofik, niestety gazuje...
A to ,ze względu na brak wielu zębów . Otrzymuje dietę specjalną a ta coś bardzo gazotwórcza jest.
Dodając naszą grochówkę .....

Możemy zaspani nagłą ewakuację zrobić, ku uciesze gawiedzi. :?

klaudynka - 2016-01-30, 20:18

BRONEK jak dezodoranty to napełnia się izobutanem :spoko
darek 61 - 2016-01-30, 20:42

Bronek napisał/a:
Otrzymuje dietę specjalną a ta coś bardzo gazotwórcza jest.

Po co butla jak masz bio-gazownię :haha:

Bronek - 2016-01-30, 21:00

darek 61 napisał/a:
Bronek napisał/a:

Potrzebna przejściówka...

Ps. Temat psieje , bo już wszystko prawie powiedziano.

darek 61 - 2016-01-30, 21:08

Bronek napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Bronek napisał/a:

Potrzebna przejściówka...

Ps. Temat psieje , bo już wszystko prawie powiedziano.

najgorsze jest to że gwintowana musi być

Bronek - 2016-01-30, 21:22

Wymsknięty niestosownie i nieopatrznie bączek podczas seksu , określany był w kręgach ...."młodych panów" : jako "świder z bąkiem" ...incoś w tym określeniu jest , a propos gwintu.

Wartość kaloryczna tych gazów, też jest spora , co sprawdzno testując podczas odpalania ogni bengalskich.

Te fakty z młodości , zapowiadały rewolucję energetyczną .

Dziwne , że my ciągle na ropie, LPG, atomie wodzie i powietrzu.? Ludzi i psów przybywa... :wyszczerzony:

Andrut - 2016-03-13, 09:16

W ramach kontynuacji pytanko:

Mam instalację Duo Controll z crash sensorem i podgrzewaniem.

Chcę dokupiś coć takiego:

http://sklep.klaja.pl/pl/...gazowej-BP/4723

Wkręcić w wężą zamiast butli stalowej, kupić butle dom i kliknąć.

Czy coś jeszcze powinienem zrobić? Rozumiem, że nie ma to znaczenia dla dup control?

Jak będę za granicą i braknie odkręcam reduktor i mogę podłączyć zwykła butlę?

Bronek - 2016-03-13, 13:00

:bylo z kilka razy.
Jedynie wężyki jak nie masz zielonym pstryczkiem.

A co Ci broni powrócić do starego typu? :mrgreen:
Retoryczne pytanie. Ale jak to mówią, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Co i ja uczyniłem :mrgreen:

stander - 2016-03-13, 13:44

Andrut napisał/a:
Wkręcić w wężą zamiast butli stalowej, kuć butle dom i kliknąć
Dokładnie tak :spoko
Andrut - 2016-03-13, 13:58

Bronek napisał/a:
:bylo z kilka razy.
Jedynie wężyki jak nie masz zielonym pstryczkiem.

A co Ci broni powrócić do starego typu? :mrgreen:
Retoryczne pytanie. Ale jak to mówią, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Co i ja uczyniłem :mrgreen:

Takie mam jak w zalączeniu - w tym temacie jeszcze się uczę :oops:

Bronek - 2016-03-13, 14:20

Czyli OK.
Wystarczy przykręcić / odkręcić szybkozłączkę i tyle.

Andrut - 2016-03-13, 17:00

To jeszcze jedno pytanie techniczne :) Mam podlaczenie do dwoch butli. Czyli jak kupie szybko złączki mogę wsadzić dwie kompozytowe z BP. Tylko nie wiem jak to jest z duo control - czy obie mam od razu podlączyć z odkręconym gazem a duocontrol sam przełączy? Nikt mi tego nie tłumaczył:/
Bronek - 2016-03-13, 17:08

Andrut napisał/a:
To jeszcze jedno pytanie techniczne :) Mam podlaczenie do dwoch butli. Czyli jak kupie szybko złączki mogę wsadzić dwie kompozytowe z BP. Tylko nie wiem jak to jest z duo control - czy obie mam od razu podlączyć z odkręconym gazem a duocontrol sam przełączy? Nikt mi tego nie tłumaczył:/

Cały sens DC to podłączenie obu!
By nie latać w nocy w deszcz lub z szamponem na głowie, by podłączyć drugą.
Tyle teoria.

A to jak chcesz w praktyce.

Ja obie mam podłączone i obie zamknięte, czyli zapadki na szybkozłączkach, w dół.
Na krótkim wyjeździe otwieram jedną, a gdy dłużej, to obie by w nocy zimnej nie było "jaj".

Pokrętłem na duo control, ustalasz która jest pierwsza butla a z której wezimie gaz jako drugiej butli.
Podłącz i się pobaw.
Najprościej otwórz jedną ustaw przełącznik na duo c., by z niej pobierał, zapal kuchenkę.
Otwórz drugą butlę.
Zamknij pierwszą i zobaczysz, że przełączy na drugą.
Zamknięcie pierwszej potraktuje jak koniec gazu.

I odwrotnie.

Ps dodam, że bez sensu kiedyś zakupiony reduktor (37bar) z szybkozłączką , czerwony z BP przydał się do grilla.
Nie robiłem gniazda zew gazu. Łączę po prostu CADACa przez wąż z tym reduktorem bezpośrednio do butli. Wąż do odizolowanego schowka z butlami przepuszczam przez jeden z trzech otworów wentylacyjnych w dnie schowka., wywaliłem tam kratki. Trwa to minutę/ dwie.
Nie chciałem ciąć instalacji gazowej, wstawiać gniazda, dla minuty zysku

Andrut - 2016-03-13, 17:59

Bronek - kolejne piwko dla Ciebie :pifko

Znowu mnie poratowałeś :ok

Jak tak dalej pójdzie to na najbliższy zlot będę jechał z kratą browaru... Dodatkową ;)

Bronek - 2016-03-13, 18:55

Dzięki za piwo
Wstawiam do lodówki. Na codzień / na weekend nie piję.
Ale jak się uzbiera to z 2 tyg pociągnę. Dzięki :mrgreen:

Na marginesie tak przy okazji gazu, zastanawiam się nad sensem SecuMotion..u mnie!! . Mając wężyki.z zabezpieczeniem. W moim przypadku, tylko! powtarzam.
. Podczas jazdy nie korzystam z gazu nigdy. Zawory zgodnie z check listą, zamykamy.

Rozszczelnienie pomiędzy butlą a reduktorem załatwią zabezpieczenia wężyków.

Na rozszczelnienie otwartego zaworu butli (szybkozłączki też) nic nie pomoże.

To tylko dla tych, co mają otwarte zawory powyżej reduktora, korzystają z gazu lub nie, podczas jazdy i do tego przywalą w coś lub coś w nich

Załoga G - 2016-03-13, 21:07

To mnie teraz stresujesz, ja po to założyłem brakujący wężyk secumotion by w chłodne dni w czasie jazdy dogrzewać piecykiem bo podobno po to jest secumotion
Bronek - 2016-03-13, 21:22

Wężyk wężykiem, ale SM to Nikita55 sprzedaje właśnie w dziale sprzedam.
Tam czujniczek jak walniesz lub Ciebie, to odetnie gaz poniżej reduktora.
Wężyk jak pisałem z swym guzikowym ustrojstwem (zawsze jak podłączę butlę i otworzę zawór, naciskam ten guziczek), chroni i zamyka dopływ jak ulegnie sam uszkodzeniu. Czyli powyżej reduktora.
Tu masz Jego zdj z ogłoszenia to ta cz. z zielonym guziczkiem

Załoga G - 2016-03-13, 21:43

No ja tak mam, jak pokazujesz z tym zielonym guziczkiem i drugi zielony na wężu.
To mogę jeździć na gazie? :haha:

Bronek - 2016-03-13, 21:51

Możesz. Jak grzejesz ostro , to wiadomo. :mrgreen: inaczej nie da rady.

By odważnie jeździć na gazie, to trzeba być na gazie.

Ps. U mnie w Trumia combi 4 potrafiła zgasnąć. Ale to odcina gaz i strachu nie ma.

Rodzinka Cztery Plus - 2016-03-14, 10:32

Dla wyjaśnienia, jak to jest z tym propanem, butanem i mieszankami...
Czysty propan wrze w okolicach -40 stopni C, butan około zera.
Prężność par tych gazów, czyli w praktyce ciśnienie w butli będzie zależało od temperatury. Na przykład czysty propan w 0 stopni będzie miał prężność par około 4 bar, czysty butan - około 0.1 bar, mieszanka 50%-50% około 1.6 bar.
Co więcej - użytkować mieszankę propanu i butanu w temperaturach poniżej zera można bez większych obaw, tyle, że spada wydajność. Z cieczy odparuje nam cały propan, a ciśnienie będzie sukcesywnie spadać. Mieszanka 30% propan / 70% butan ma prężność par na cieczą 1.2 bara. Parować będzie tak długo, aż osiągnie ciśnienie minimalne dla pracy reduktora. Pozostanie nam w butli cały butan i resztki propanu. Takie cudo i owszem, da się przepalić ale prężność butanu nawet w 30 stopniach to ledwo 2 bary. Oczywiście da się używać, ale trzeba o tym pamiętać.
Dla wzbogacenia wywodu załączam elegancki wykresik.

Rodzinka Cztery Plus - 2016-03-14, 11:02

Idąc dalej - porównywanie wartości opałowej w kg, czy litrach jest pozbawiona sensu, bowiem spalamy gaz. Propan ma masę molową 44,1 g/mol, zaś butan 58,12 g/mol.
Czyli kilogram propanu to ok. 22.7 mola, zaś butanu - 17,2 mola. A, że 1 mol = 22.4 dm3, to z kilograma propanu otrzymamy 0.987 Nm3 fazy gazowej, zaś z butanu - 385.28 Nm3.
Dowodzenie, że propan, z kalorycznością 46,3 MJ/kg jest bardziej kaloryczny niż butan (45,7 MJ/kg) to błąd w rozumowaniu, bowiem ta sama kaloryczność w przeliczeniu na Nm3 wygląda tak, że propan ma 91.26 MJ/Nm3, zaś butan aż 122.57 MJ/Nm3.
Co za tym idzie, twierdzenie, że spalanie butanu generuje więcej spalin i wody także jest błędem, bo na uzyskanie takiej samej ilości energii spalamy mniej butanu. Ściślej mówiąc, na 100 MJ energii musimy spalić (zakładając 100% sprawności) 0,815 Nm3 butanu i 1,096 Nm3 propanu.
Wracając znowu do chemii i moli - 100 MJ to spalone 36,38 mola butanu oraz 48,92 mola propanu.
A więc, z tego co pisze Ravic, jedynie wzory są słuszne:

Cytat:

C4H10 + 6,5O2 = 4CO2 + 5H2O (spalanie butanu)

C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O (spalanie propanu)

z tych dwóch wzorów wynika, nawet mało rozgarnięty chemik to widzi, że do spalania butanu potrzebujemy więcej tlenu, a w produktach spalania otrzymamy więcej wody, dlatego między innmi, spalanie propanu mniej śmierdzi i mniej zawilgoca nam kampera. :spoko

Bowiem, zgodnie z moim wywodem, jeśli za punkt odniesienia przyjąć ilość spalin na jednostkę energii, to:
Wygenerowanie 100 MJ z butanu to 3,259 Nm3 CO2 oraz 4,074 Nm3 H2O
Wygenerowanie 100 MJ z propanu to 3,287 Nm3 CO2 oraz 4,383 Nm3 H2O

A więc, mimo, że do spalenia butanu trzeba więcej tlenu i więcej spalin powstaje, to licząc wytworzone ciepło, sytuacja jest paradoksalnie odwrotna - więcej pary i porównywalnie CO2 mamy z propanu.
A nasze Trumy nie wiedzą, ile czego spalają. One mają wygenerować konkretną ilość ciepła. I tak to trzeba obliczać.

Uwielbiam chemię :)

Brat - 2016-03-14, 17:16

O żesz ... ;)
Rodzinka Cztery Plus - 2016-03-14, 17:54

Powinno być, że z kg propanu 0.58Nm3 a z butanu 0.358Nm3. Gdzieś mi się palec omsknął.
Bronek - 2016-03-14, 18:26

I choćby tysiąc atletów i... tysiąc kotletów.

To butle Nano I Dom są ładniejsze i sposób montażu łatwiejszy.
Używam propanu od 4 lat. Początkowo na starym 50cio barowym sprzęcie teraz 30 i 37 bar.

Naprawdę trzeba być bardzo uważnym obserwatorem i mieć inklinacje badawcze. To mam nadzieję u mnie nie nadejdzie.: "jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód zniosę"), tą przygodą jest dla niektórych spisywanie liczników i obserwacja ulicy.

Laika, użytkownika, lenia - czyli mnie - propan zadowala.

No i te piękne póki co buteleczki. :kwiatki:

Ale piwko się należy

fan - 2016-03-14, 19:18

i gitara
Załoga G - 2016-09-11, 18:29

Nie chciałem nowego tematu zakładać, ale opisze mój problem tutaj:

Wymieniłem butle Nano American Gas na stacji BP w Lublińcu, założyłem odpaliłem wszysko ok. Na jednym z wyjazdów zauważyłem, że gaz jakby nie chcę od razu załapać.
Mam reduktor secumotion
Normalnie włączam na buli na czerwony płomień, potem 3 sekundy trzymam zielony guzik na wężyku i potem 3 sekundy na zielny guzik na reduktorze ale gaz nie idzie do urządzeń.
Po kilku próbach łącznie ze zdejmowanie adaptera z butli z którymś razem załapuje i jest ok.
Tak miałem na 3 wyjazdach i myślałem sobie, że to chyba wina secumotion może już ma swoje lata i się jakoś zacina.
W domu skończył się gaz, nie miałem czasu jechać po nową butlę a Żona chciała JUŻ!, (i tak ze wszystkim ma :haha: ) Założyłem tą nano z kampera, oczywiśćie z adapterem i po paru chwilach czujnik, który mam w szafce zaczął wyć. Posprawdzałem, odłączyłem bule od kuchenki, zamknąłem szafke i po paru godzinach znowu zaczęło wyć. Posmarowałem butlę mydlinami ale nic nie wykazało. Wyniosłem z domu i myślę sobie a może zanurzyć ją w basenie. Zanurzyłem i zobaczyłem 2 dziurki. ( poniżej zdjęcie) Zawiozłem butlę na BP a tam, że mogę butlę wymienić ale nie mogę reklamować. Poprosiłem o kierownika i dałem im tydzień czasu bo nie wiedzą jak to mają załatwić. (Przecież to prosta sprawa zabierają butlę stwierdzają nieszczelność wymieniają mi na nową a ja ewentualnie płacę za ten głupi litr czy dwa, które zużyłem według wagi)
Moje pytanie czy ten reduktor secumotion mam dobry czy zepsuty, czy taka małą różnica ciśnienia mogła powodować, że on się zacinał?

Rawic - 2016-09-11, 21:14

Załoga G napisał/a:
po paru chwilach czujnik, który mam w szafce zaczął wyć. Posprawdzałem, odłączyłem bule od kuchenki, zamknąłem szafke i po paru godzinach znowu zaczęło wyć. Posmarowałem butlę mydlinami ale nic nie wykazało. Wyniosłem z domu i myślę sobie a może zanurzyć ją w basenie. Zanurzyłem i zobaczyłem 2 dziurki.
a pisałem już gdzieś, że jak z blachy lekkie są, to może to być rzadka blacha i przecieki :spoko
MisioKRAK - 2016-09-28, 08:30

Czy w butlach Nano jest czysty propan czy jednak propan-butan ale w innych proporcjach?
Track222 - 2016-09-28, 08:46

MisioKRAK napisał/a:
Czy w butlach Nano jest czysty propan czy jednak propan-butan ale w innych proporcjach?

Czysty propan!!!

Andrzej 73 - 2016-09-28, 13:59

Mam butlę nano z BP , mówiono że czysty propan.
Myślę , że we wszystkich nano jest propan.

Rawic - 2016-09-28, 15:14

Andrzej 73 napisał/a:
Myślę , że we wszystkich nano jest propan.
nigdzie w butlach nie ma czystego propanu, zawsze jest mniejsza lub większa domieszka :spoko
Andrzej 73 - 2016-09-28, 16:25

Rawic napisał/a:
nigdzie w butlach nie ma czystego propanu, zawsze jest mniejsza lub większa domieszka

Piszesz oczywiście , że chodzi o nano.
W stalowych miałem czysty propan.
:spoko

Rawic - 2016-09-28, 19:43

Andrzej 73 napisał/a:
W stalowych miałem czysty propan
czytałem kiedyś PN nigdy nie było i nie będzie czystego propanu w obojętnie jakich butlach :spoko
darek 61 - 2016-09-28, 20:47

Rawic napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
W stalowych miałem czysty propan
czytałem kiedyś PN nigdy nie było i nie będzie czystego propanu w obojętnie jakich butlach :spoko

Czy to z jakiegoś konkretnego powodu,czy po prostu nic nie jest w 100% czyste.

Bronek - 2016-09-28, 20:51

Nawet
Wódka czysta ma 40 %

Poczytajcie. http://www.ekogaz.com/pl/n/4
Cytat:
Kupując czysty propan warto zapytać dostawcę, czy firma napełniająca butle gazem korzysta z innych butli do napełniania propanem, niż mieszaniną propan-butan. Jeśli nie, może się zdarzyć, że w butlach z propanem znajdziemy butan w pewnej ilości. W takiej sytuacji, w rzeczywistości możemy otrzymać mieszaninę, tylko w nieznanej proporcji. Propanu będzie mniej, niż powinno, a jego miejsce w butli zajmie butan, jako pozostałość gazu z poprzedniego napełnienia. Korzystanie z jednego „parku butli” do różnych produktów jest tańsze dla firm napełniających, więc możemy liczyć na niższą cenę butli z propanem, ale też gorszą jego jakość gazu.

2. Inną sytuacją jest fakt posiadania przez niewielkie rozlewnie gazu jednego urządzenia nalewającego butle. W takiej sytuacji, niezależnie od rodzaju gazu, jedno urządzenie napełnia butle zarówno propanem, jak i mieszaną. Często od długości instalacji prowadzącej ze zbiornika do „nalewaka” zależy to, ile butl......... Reszta w linku

Dlatego wszelkim napełniaczom i tanim.... mówimy :"stanowczo nie!"

darek 61 - 2016-09-28, 21:13

Gdzieś czytałem że dobrym zwyczajem było by pustą butle odkręcić i postawić zaworem do dołu.Podobno w niektórych jest dużo syfu,którego rozlewnie nie usuwają.Tylko jak to zrobić w domu,a w przypadku tych nowych butli technicznie utrudnione.
Rawic - 2016-09-28, 21:59
Temat postu: ile procent propanu w propanie
http://www.baltykgaz.pl/s...w_3_05_2011.pdf
darek 61 - 2016-09-28, 22:18

No to teraz rozumiem dlaczego zimą wymieniałem butle (dom)w której wyraźnie coś chlupało. Gdy taką nie do końca opróżnioną butle doładują ,,czystym" propanem to mamy samą korzyść.
Rawic - 2016-09-28, 22:44

darek 61 napisał/a:
butle (dom)w której wyraźnie coś chlupało
tą pozostałą ciecz wlewam z powrotem do Ziemi poprzez otwory kretowisk, krety uciekają do sąsiadów aż ziemia drży
Rawic - 2016-09-28, 22:48

Bronek napisał/a:
Nawet

Wódka czysta ma 40 %
a jle procent ma spirytusik najwydestylowaniuchniejszy :ok
Bronek - 2016-09-29, 04:51

Teorerycznie najbardzij czysty propan, otrzymamy w butlach Dom i Nano z zaworem na szybkozłączki.
A to z kilku powodów, po pierwsze np. Primo... nowe flaszki
Po drugie Primo... mniejsza możliwość "domowego" przelewania i napełniania mieszanką w małych rozlewniach.
(pewnie to się z czasem zmieni).

Zauważyłem to ŚP butlach zielonych kompozytowych BP, które używałem kilka lat.
Opróżniały się do zera, nic nie chlupało, gdy odbiorniki przestały działać.

W stalowych ze zwykłym zaworem, zawsze zostawał syf. I ogólny był z nimi burdel.
Brudne, zardzewiałe, bardzo często ze starymi, wygniecionymi uszczelkami. Nawet na "renomowanych" stacjach.
Jaki kraj, taki i obyczaj. Klient w krawacie jest mniej awanturujący. A my taki krawat mamy w głowie i słomę w butach :mrgreen:

Rawic - 2016-09-29, 06:58

Bronek napisał/a:
Klient w krawacie jest mniej awanturujący
masz na myśli naszych polityków?
Bronek napisał/a:
A my taki krawat mamy w głowie i słomę w butach
nie uogólniaj, bo ja kupuję ciasnawe buty i słoma się w nich nie mieści :diabelski_usmiech
Bronek - 2016-09-29, 07:43

Chodzi o to, że dajemy nabijać się w butlę za marne kilka groszy oszczędności. Kupując bo tanio.

A nawet jak na bogato, to np. :
Na Shellu, dawali mi garść uszczelek, bym sobie w razie czego powymieniał.

I ja małorolny spolegliwy klient, zamiast wezwać Straż Pożarną, i inne Agencje Rządowe, brałem tą brudną zasyfiałą butlę.
Bo ca ja tam..... :gwm

A trzeba było opierd... i wymagać.
Ale jako, że w krawacie byłem..... :oops:

O przelewaniu mam swoje zdanie, pamiętając trzy rozpierniczone garaże z sąsiadem na OIMie....

I przez to, że Cię Zbysiu lubię, zdania nie wyrażę :bigok [/center]

Rawic - 2016-09-29, 08:33

Bronek napisał/a:
Chodzi o to, że dajemy nabijać się w butlę za marne kilka groszy oszczędności. Kupując bo tanio.
nie chodzi o oszczędności, bo porządna butla aluminiowa jest wiele razy droższa od tych wszystkich wynalazków z kompozytu czy blachy na puszki paprykarza szczecińskiego, ale niestety trzeba nalewać w punkcie dystrybucji, zresztą wszystkie przecież się gdzieś nalewa, tylko powinni zachowywać przy tym minimum przyzwoitości, nie każdy z nas ma przecież kretowisko. :diabelski_usmiech
Bronek - 2016-09-29, 08:39

Ja żałuję tych kompozytów . To nie raz już wyrażałem . Widać było poziom. I takie milusie w dotyku :bigok I akustycznie przyjazne . O wadze nie wspomnę . sprawdzę jak opróżnię nową metalowa Dom . ( za rok ??)) :wyszczerzony:

Mam jeszcze dwie puste kompozytowe . zawsze zapominam odebrać kaucji .

Zawsze lepsze bywa wrogiem dobrego .

Taki nalewacz kmercyjny , ma z kilogram syfu jako promocję .
Taki indywidualny jak przelewa to najpierw syf potem gaz , tez ma przechlapane.

A konsument , tak jak piszesz nie zawsze ma kretowisko , a nawet jak ma, to nie ma chęci , bo np. lubi krety . ITD.
Ten co lubi krety , bywa też czasem kretynem itp.. :mrgreen:

darek 61 - 2016-09-29, 12:35

Może lepiej ogrzewać butle niż używać propan.
Bronek - 2016-09-29, 13:20

Tyle razy już było.....
Powody itp....

Dla mnie tylko propan.

darek 61 - 2016-09-29, 14:18

Byłem przekonany że kupuje 10 kg gazu choć płace więcej niż za 11 w zwykłej butli. Zwykłą wymieniam gdzie chce i mam poczucie że nie robią mnie w balona.Te przezroczyste opróżniały się się do końca,może dlatego ich nie ma.
Andrzej 73 - 2016-09-29, 20:38

A jak jadę z pustą butlą do rozlewni , to napełnią mi czystym propanem czy mieszanką z małym procentem butanu?
Bo często tak robiłem i twierdzili , że leją czysty propan.

Bronek - 2016-09-29, 20:42

Andrzej 73 napisał/a:
A jak jadę z pustą butlą do rozlewni , to napełnią mi czystym propanem czy mieszanką z małym procentem butanu?
Bo często tak robiłem i twierdzili , że leją czysty propan.

Zacytowałem wyżej odpowiedź lub usiłowanie... na Twoje wątpliwości
http://www.ekogaz.com/pl/n/4

Przeczytaj, to część prawdy?

No to jeścio raz
Cytat:
2. Inną sytuacją jest fakt posiadania przez niewielkie rozlewnie gazu jednego urządzenia nalewającego butle. W takiej sytuacji, niezależnie od rodzaju gazu, jedno urządzenie napełnia butle zarówno propanem, jak i mieszaną. Często od długości instalacji prowadzącej ze zbiornika do „nalewaka” zależy to, ile butli można zaliczyć jeszcze jako mieszaninę, a ile jako już „czysty propan”. Powoduje to oczywiste zmiany w składzie, a co za tym idzie jakości gazu. O ile zmiana z propanu na mieszaninę jest jeszcze dla klienta korzystna, to sytuacja odwrotna nie koniecznie, a przecież kupując produkt, chcemy wiedzieć dokładnie za co płacimy.

Andrzej 73 - 2016-09-29, 20:57

Przeczytałem i dalej śmiem twierdzić że miałem ładowany czysty propan.
W butlach na wymianę często się zdarzało , że pozostawała resztka nie wiadomo czego.
Mam butle stalowe kupione w Casto i te napełniam wyłącznie w rozlewni czystym propanem , gdzie po wypaleniu gazu butla jest pusta.
Co do nano to po ostatnich wojażach jeszcze nie została opróżniona , więc trudno konkretnie określić co i jak.
Muszę załączyć ogrzewanie to dopalę resztki gazu i zobaczymy czy spala się do końca.
Najlepiej w ujemnych temperaturach.

darek 61 - 2016-09-29, 21:08

Andrzej 73 napisał/a:

Co do nano to po ostatnich wojażach jeszcze nie została opróżniona , więc trudno konkretnie określić co i jak.
Muszę załączyć ogrzewanie to dopalę resztki gazu i zobaczymy czy spala się do końca.
Najlepiej w ujemnych temperaturach.

By się przekonać to 100% butli należałoby wypalić w ujemnych temperaturach.Ja tak zrobiłem w Uniejowie i resztka została.Z drugiej strony linia do nalewania butli ,,dom"z uwagi na inny zawór powinna być czysta od butanu.Chyba że tylko powinna.

Bronek - 2016-09-29, 21:30

Niemniej czysty, czy lekko zmieszany, dla mnie jest wygodny i optymalny

Zużywam przy swoim stylu korzystania trzy, cztery butle propanu. Max. na rok.
Grzejemy mało, gotujemy różnie, kartusze na zew, CADAc. Knajpy.. Do tego mikrofala, piekarnik w niej, indukcja, gdyż często jesteśmy przypięci do słupka 230.

Zawsze biorę prąd jak jest, nawet na jedną dobę, bo tak mam.

Proste przyłączanie takich , brak smrodu, waga.... I mam w nosie kaloryczność i takie tam bzdety teoretyczne.
Nie nalewam, nie przelewam, po prostu wymieniam. Do tej pory tylko na BP, teraz to już niemal wszędzie są

Rawic - 2016-09-30, 06:28

darek 61 napisał/a:
By się przekonać to 100% butli należałoby wypalić w ujemnych temperaturach.Ja tak zrobiłem w Uniejowie i resztka została.
tak właśnie, proszę niedowiarków spróbować ten Wasz 100% propan. Polskie i europejskie normy dopuszczają do 10 % butanu w butlach z propanem, więc wszyscy producenci skwapliwie z tych norm korzystają. Co taki chłopina w rozlewni może wiedzieć o składzie w zawartości butli, czy na miejscu ma laboratorium? :spoko
darek 61 - 2016-09-30, 07:44

Rawic napisał/a:
darek 61 napisał/a:
By się przekonać to 100% butli należałoby wypalić w ujemnych temperaturach.Ja tak zrobiłem w Uniejowie i resztka została.
tak właśnie, proszę niedowiarków spróbować ten Wasz 100% propan. Polskie i europejskie normy dopuszczają do 10 % butanu w butlach z propanem, więc wszyscy producenci skwapliwie z tych norm korzystają. Co taki chłopina w rozlewni może wiedzieć o składzie w zawartości butli, czy na miejscu ma laboratorium? :spoko

Kompozytowe zimą opróżniały się całe.

Bronek - 2016-09-30, 07:56

I tyle w temacie :mrgreen:

I nikt mnie nie przekona do zupy owocowej, nawet jak b~dzie z szafranem, posypana truflami...

Tylko propan, nawet z butanem, do tej pory było OK.

Najważniejszym gwarantem jakości jako takiej, póki co jest szybkozłączka i jowe butle.

Kompozyt, był dobry, ciekawe czy są negatywne opinie?
Może, że mniej wydajny? Ja tego niezauważyłem. Gdy byłem większym fascynatem caravaningu mając czepkę. Gazu zużywałem ok 3x więcej niż w kamperze.

Rawic - 2016-09-30, 09:24

darek 61 napisał/a:
Kompozytowe zimą opróżniały się całe.
dlatego ważyły o 1 kg mniej, żeby producent wyszedł na swoje, swoją drogą wolę w tej samej cenie, 11 kg gazu a w nim 90% propanu i 10 % butanu, niż 10 kg samego propanu. :spoko
Rawic - 2016-09-30, 09:32

Bronek napisał/a:
Kompozyt, był dobry, ciekawe czy są negatywne opinie?
nie ma, bo nie ma już ludzi, którzy mogliby mieć negatywna opinię, wszyscy oni wylecieli w powietrze. :diabelski_usmiech
MisioKRAK - 2016-09-30, 11:45

Mi się zdarzało że 3kg butla zimą/jesienią opróżniała się o około 2kg, czyli rozumiałem że około 1kg zostawał butanu... więc nie wiem jak to z tymi 10%...
eler1 - 2016-09-30, 12:36

W zimę to potrafiło zostać pół butli 11kg butanu który zamarzł więc tylko propan :spoko
Bronek - 2016-09-30, 20:32

Znów odezwała pieska natura, ze szczaniem rock and roll :mrgreen:
MarekAn - 2016-10-19, 19:36

W Obi trwa akcja wymiany butli stalowych na lekkie AmeriGas. Wymieniłem trzy butle stalowe na dwie DOM Light i jedną NANO. Płaci się tylko za gaz (ok. 39 pln). Do tych butli można kupić za 5 pln reduktor do grilla. :spoko
Brat - 2016-10-19, 20:30

To dobra wiadomość ... w coraz większej ilości miejsc Amerigas's butle się pojawiają. Ja, tak ja Bronek, używam tylko te właśnie (wcześniej kompozytowe) także w zimie jeździmy, chociaż oczywiście rzadziej. Zawsze jak dotąd wypalał się gaz do końca, jak sądzę; nic w butlach nie 'chlupotało' po ich wyjęciu.
antwad - 2016-10-20, 16:46

Na ostatnich targach World Travel Show, na stoisku Benimar'a pan prezentujący kampery podzielił się informacją, że wszystkie auta które sprzedają wyposażają w butle AmeriGas i jako jeden z powodów wskazał na możliwość wymiany takich butli za granicą. I dodał, że na ich stoisku z akcesoriami mogę się jeszcze upewnić/więcej szczegółów poznać.

No super, przeboleję że to tylko 8 kg a nie 11 ale ta wymiana za granicą...

Na stoisku pani potwierdziła - tak, klienci mówią że wymieniali. Poza tym to międzynarodowa firma itd.

No, to jeszcze bardziej super.
Ale tak na wszelki wypadek, korzystając z formularza kontaktu na stronie firmy wysłałem takie zapytanie.
Odpowiedź - no cóż, najlepiej jak przytoczę:

"Dzień dobry!

Niestety, ale butli AmeriGas NANO nie można wymieniać poza granicami Polski, ponieważ jest to produkt, którego jesteśmy właścicielem i nie posiadamy fizycznie możliwości ściągnięcia go później z klatek w innych miejscach Europy.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu

Biuro Obsługi Promocji:
tel. 22 16 16 950
e-mail: nano@amerigas.pl"

Pozostanę więc zatem przy tradycyjnych butlach stalowych, które mogę wymienić u przysłowiowego chłopa na wsi, a do wszelkich interesujących informacji serwowanych przez handlowców będę podchodził z jeszcze większą rezerwą.

Comsio - 2016-10-20, 18:40

Widziałem reklamę na OBI, że wymieniają butle , stalowe na AmeriGaz :-/
Są lżejsze :ok
Nie wiem ile w tym prawdy, podobno stalówki tym sposobem wycofują.

ZEUS - 2016-10-20, 18:50

COMSIO napisał/a:
Widziałem reklamę na OBI, że wymieniają butle , stalowe na AmeriGaz

a to nie to samo?

(vide trzy posty wstecz)

MarekAn napisał/a:
W Obi trwa akcja wymiany butli stalowych na lekkie AmeriGas. Wymieniłem trzy butle stalowe na dwie DOM Light i jedną NANO. Płaci się tylko za gaz (ok. 39 pln). Do tych butli można kupić za 5 pln reduktor do grilla. :spoko

@ndrzej - 2016-10-21, 19:05

antwad napisał/a:

Pozostanę więc zatem przy tradycyjnych butlach stalowych, które mogę wymienić u przysłowiowego chłopa na wsi, a do wszelkich interesujących informacji serwowanych przez handlowców będę podchodził z jeszcze większą rezerwą.

Nie sądzę, żebyś wymienił polskie butle stalowe np. w Hiszpanii czy Portugalii. Mają podłączenia od góry, a nie jak nasze z boku. :-/ Nadzieja tylko w tym, że można je doładować na jakiejś stacji gazowej. :spoko

Filip - 2017-06-01, 15:03

Kupiłem Butle Americangaz 10 KG Propan Dom i reduktor i mam pytanie
Jak to podłączyć?
Czy zdemontować reduktor ze stalowej butli czy zostawić oba?
Jak to połączyć żeby bylo szczelne?

Bronek - 2017-06-01, 15:23

Reduktor to sobie zachowaj na pamiątkę lub do grilla... jest pewnie na opaskę co raczej go kwalifikuje do ukrycia przed kontrolą..
37bar. Niepotrzebny.
Resztę jak szybkozłączki wężyki trzeba dokupić Reduktor kamperowy w nowych to 30 bar w starych 50

Szybkozłączki np..
Poniżej masz na dawnej kompozytowej przykład , prostego przyłączana zwykłym reduktorze podłączenie z szybkozłączką bez zabezpieczeń wężyka. (zielonego cycka)

Oczywiście o DC SC i zaworach zew. podgrzewaniu reduktora. Czujnikach.... :bylo i poszukaj :roza: sobie.

Filip - 2017-06-01, 21:02

reduktor kamperowy mam tylko widzę że muszę kupić inny reduktor do butli Americangaz DOM żeby połączyć bardziej szczelnie reduktor kamperowy z butlą przez reduktor od butli.
dwa reduktory nie za dużo?
Może wystarczy połączyć rurką i metalową złączką ale czy to bezpieczne?

Bronek - 2017-06-01, 21:18

Nic z tego nie kumam a Ty nie rozumiesz. :!:
Daj lepiej to komuś do zrobienia. Bez urazy.

Dla Twojego bezpieczeństwa. :!:

Nie każdy musi wszystko robić sam.

Ps. Dodam... Proszę.. :bukiet:

Filip - 2017-06-01, 23:29

Ok
Nie rozumiem dlatego pytam
Proste pytanie
Każdy z Was używających teraz butle Americangaz kiedyś używał zwyklych stalowych.
W jaki sposób przeszliście na Americangaz?
Co zmieniliście?

kimtop - 2017-06-02, 05:08

Filip napisał/a:
Co zmieniliście?

Bronek już pisał kilka postów wyżej.
Trzeba zastosować szybkozłączkę.
Ten reduktor,który pokazał Filip,ma inne ciśnienie pracy i mocowanie węża na opaskę

chemik - 2017-06-02, 05:09

dokładnie to , co jest opisane przez Bronka - złaczka na butlę i wszystko -reduktor ten sam.
Bronek - 2017-06-02, 06:47

Więc ja zmieniłem:

Reduktor orginalny,
na DuoControl naścienny bez SecuMotion i podgrzewania, bo jeżdżę z zakręconym gazem jak pamiętam zakręcić i nie korzystam w zimie.

Dwa wężyki z zabezpieczeniem

Dwie szybkozłączki dokręcone do wężyków plus kątowe przyłącza do Reduktora ale to sprawa konfiguracji indywidualnej.

Ps. Reduktor zostaje u Ciebie stary. Ten nowy to.... np do grilla Cadac chodzi spokojnie lub na pamiątkę. Ponoć nie wolno mieć instalacji na opaski? Tylko skręcaną lub zakutą.

PSPsa. Koszt tej zmiany, to ok 1000 zł "po promocjach" :-/ a to nie full wypas! Gdyż SC, grzanie i eletrozawory z kabiny np można jeszcze dobawić O czujniku gazu nie wspomnę ;)
A do tego "ujęcie" zewnętrzne. :!:

Filip - 2017-06-02, 07:08

Ok
ZROZUMIAŁEM 8-)
Kupuje Adapter do butli kompozytowych plus wąż gazowy i łącze z moim reduktorem
Dzięki
:bukiet:

zbyszekwoj - 2017-06-02, 07:36

Zadasz proste pytanie, to Bronek przedstawi swoją skomplikowana instalację i głupieje sie na amen. :diabelski_usmiech
Bronek - 2017-06-02, 07:46

zbyszekwoj napisał/a:
Zadasz proste pytanie, to Bronek przedstawi swoją skomplikowana instalację i głupieje sie na amen. :diabelski_usmiech

:-P
Zmienił bym.. konkluzję :mrgreen:

Idę po zakupy (mam weekend), to chwilowo ulgowo nie rozwijam tematu :mrgreen:
:haha:

eler1 - 2017-06-02, 16:14

Filip napisał/a:
Ok
ZROZUMIAŁEM 8-)
Kupuje Adapter do butli kompozytowych plus wąż gazowy i łącze z moim reduktorem
Dzięki
:bukiet:

sam adapter bez wężyka i łączysz go bezpośrednia z reduktorem

KACPERKI 2 - 2017-06-02, 16:48

A czy taki zawór do tankowania posiada "zawór zwrotny" ? Czy to po prostu jest przelot a rolę zaworu pełni wielozawór czy elektrozawór ( przy butli lpg) ?

http://nagaz24.pl/zawor-t...,2756,p,pl.html

nataliawoj - 2017-06-09, 08:06

Filip napisał/a:
Kupiłem Butle Americangaz 10 KG Propan Dom i reduktor i mam pytanie
Jak to podłączyć?
Czy zdemontować reduktor ze stalowej butli czy zostawić oba?
Jak to połączyć żeby bylo szczelne?

A jaki masz reduktor? Czemu wszyscy mówią że reduktor można wyrzucić do kosza? To nawet taki się nie nadaje? W sklepie mi doradzili, to wzięliśmy. Z tego co piszecie, to nie jest mi wcale potrzebny. Czy ja coś źle rozumiem?

Bronek - 2017-06-09, 08:15

Reduktory redukują i jest na nich opis do ilu. Te to do 37Bar
Generalnie powinny kamperowe ustrojstwa działać, ale niekoniecznie sprawnie.
Dawne sprzęty np lodówka piec to było 50 MB
Obecne 30 MB

Druga sprawa to cycek na opaskę. :bylo :bylo :bylo

Ja taki z BP obenie Amerigas z szybkozłączką, stosuję do zew grilla CADAC i ten OK działa.

Czyli taki reduktor redukujący jak sprzęt wymaga.
Oraz taki by był bezpieczny i akceptowany. A te na opaskę ponoć nie są.

Filip - 2017-06-09, 09:26

Ja reduktor oddalem a kupilem adapter do butli
Różnią sie tym że adapter się wykręca do oryginalnego reduktora kamperowego.
Parę postów wcześniej obrazowo przedstawił to Bronek :spoko

zbyszekwoj - 2017-10-12, 18:48

Odświeżam temat. W OBI jest promocja na butle gazowe Amergas.

Mnie została jedna stalowa . Mam duocomfort iten secu, to czy mogę podłączyćjedna stalową i jedną dom.?
Nie pogryza się

Bronek - 2017-10-12, 18:54

Nie. :spoko Startujesz z jednej wybranej i jak w niej spadnie ciśnienie to przerzuci na drugą.
Tylko to brzydko wygląda, :mrgreen:

OMEGA - 2017-10-12, 19:22

a jak wygląda sprawa z wymianą tej z OBI ?????
pumar - 2019-09-02, 19:11

Filip napisał/a:
Ja reduktor oddalem a kupilem adapter do butli
Różnią sie tym że adapter się wykręca do oryginalnego reduktora kamperowego.
Parę postów wcześniej obrazowo przedstawił to Bronek :spoko

Ja kupiłem ten adapter a tu mała niespodzianka: w instrukcji dołączonej zakaz używania adaptera w przyczepach i samochodach kempingowych.... :(

Bronek - 2019-09-02, 19:21

Bo opaska :!: a nie zakuty lub skręcony.
aviator - 2019-09-02, 19:25

Tez to mnie zdziwiło... nawet napisałem do infolini (sprawnie odpowiadają, nawet mi przysłali potwierdzenie za kaucje na butle, bo paragony drukowane blakną) ale stwierdzili, ze to wymysł producenta i nie wszyscy to drukują a oni nie maja negatywnych sygnałów aby coś było nie tak. Jeżdżę na otwartych, są przykręcane a nie na opaskach i nic się niepokojącego nie dzieje...
Bronek - 2019-09-02, 19:59

O ile pamiętam to 37 mbar. Wszystko na tym działa. Pewnie nie ma homologacji itd. Uzywałem do grilla aby szybko podpiąć Cdaca.
Pewnie o papiery chodzi.. Ja jeżdżę na szybkozłączkach ale dokręconych do węży z zielonym pstryczkiem o do DCsecumotion

dziwaczek - 2019-09-02, 20:15

Do podłączania tych butli potrzebny jest KAMPERFIT (po jednej stronie butla typu Nano a po drugie dokręcany do posiadanego reduktor 30 lub 50mbar
https://goliat.com.pl/adaptor-kamperfit-do-butli-kompozytowej-bp,3,5232,3200

Andrzej 73 - 2019-09-02, 20:20

Też kiedyś przerabiałem ten temat.
Z tego co się dowiedziałem od firmy ich złącze nie nadaje się do kamperów bo nie jest odporne na wstrząsy.
Kupiłem właściwe (od Kolegi z forum) :ok i po kłopocie.

Brat - 2019-09-02, 20:38

dziwaczek napisał/a:
Do podłączania tych butli potrzebny jest KAMPERFIT (po jednej stronie butla typu Nano a po drugie dokręcany do posiadanego reduktor 30 lub 50mbar
https://goliat.com.pl/adaptor-kamperfit-do-butli-kompozytowej-bp,3,5232,3200
Dokładnie tak! U mnie reduktor 50 mbar (bo auto już dorosłe raczej ;) ).
Działa bezproblemowo. Błyskawiczna wymiana (zarówno butle typu DOM LIGHT jak i NANO - obie lżejsze znacząco od stalowych). Wkurza mnie tylko nieco, że gaz w nich coraz droższy a i rozszerzenia dostępności tych butli nie dostrzegam (np. tylko niektóre stacje BP je prowadzą).

majmarek - 2019-09-03, 11:39
Temat postu: Butle amergaz
Przerabialiśmy ten temat trzy lata wstecz! Total porażka! Butle do użytku tylko w Polsce. Od portugalii po Odrę i nysę nigdzie nie wymienisz ani nie napełnisz!
Filip - 2019-09-03, 12:22

W Polsce też coraz większy problem a cena powala...
Ja mam jedną normalną a drugą Dom Light

zibikruk - 2019-09-03, 15:44

Korzystam z tych butli od 5 lat. Dotąd nie miałem problemu z wymianą butli. Ostatnio w Bielsku Podlaskim skorzystałem z "butlomatu". Nie dość, że gaz był tańszy o 18 PLN, można wymienić bez problemu całą dobę. Na stronie dystrybutora znajduje się mapka zainstalowanych butlomatów. :spoko
dziwaczek - 2019-09-03, 16:06
Temat postu: Re: Butle amergaz
majmarek napisał/a:
Przerabialiśmy ten temat trzy lata wstecz! Total porażka! Butle do użytku tylko w Polsce. Od portugalii po Odrę i nysę nigdzie nie wymienisz ani nie napełnisz!

Jak każde inne butle w każdym kraju świata, wymiana butli tylko w kraju w którym się kupiło - żadne odkrycie.

DK-Tadeusz - 2019-09-03, 16:46
Temat postu: Re: Butle amergaz
[/quote]

Jak każde inne butle w każdym kraju świata, wymiana butli tylko w kraju w którym się kupiło - żadne odkrycie.[/quote]

Nie koniecznie. Mam butle Kosangas i mogę wymienić w Szwecji na ich typ z innym zaworem. Przejściówkę mam.
I odwrotnie.
Ale UWAGA; W zamian MUSI być butla Kosangas, bo inne są.

dziwaczek - 2019-09-03, 19:46

Troszkę to uogólniłem, ideą było że nie wymienię polskich butli za granicą na miejscowe :wyszczerzony:
pumar - 2019-09-05, 18:03

Andrzej 73 napisał/a:
Też kiedyś przerabiałem ten temat.
Z tego co się dowiedziałem od firmy ich złącze nie nadaje się do kamperów bo nie jest odporne na wstrząsy.
Kupiłem właściwe (od Kolegi z forum) :ok i po kłopocie.

Co oznacza "właściwe" , bo kamperfit to ten sam adapter, który ja kupiłem typ 513 i w instrukcji producenta włoskiego jest wykluczenie do kamperów i przyczep,co w razie potrzeby wypłacania odszkodowań może mieć poważne konsekwencje, Czy jest jeszcze jakiś inny producent?

DK-Tadeusz - 2019-09-05, 19:17

"Kosangas Light" można wymieniać w; Dania, Szwecja, Finlandia, Norwegia, Wyspy Owcze i Islandia.

Tu jest strona; https://www.kosangas.dk/p...u/byt-i-norden/

dziwaczek - 2019-09-06, 09:54

DK-Tadeusz napisał/a:
"Kosangas Light" można wymieniać w; Dania, Szwecja, Finlandia, Norwegia, Wyspy Owcze i Islandia.

Tu jest strona; https://www.kosangas.dk/p...u/byt-i-norden/

fajnie - nie wiedziałem - a da się te butle podpiąć w miejsce polskich, na stronie są przejściówki ale jakieś takie "dziwne"?

DK-Tadeusz - 2019-09-06, 11:00

Tu zdjęcie mojej przejściówki na Szwecje. Gwint to jakieś 22,50 x 14G, Lewy.

Ale chyba taniej lokalnie kupić regulator (DK regulator to 60 zl.), bo ja dałem cirka 200 zl. 12 lat temu za ta przejściówkę..