| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu
marekoliva - 2016-01-12, 22:12
| BIORCA napisał/a: | | pojazd specjalny więc można płacić OC czasowo |
Bzdury pisze, nie ma takiej możliwości, specjalny nic do tego nie ma.
| jarko_66 napisał/a: | | No to mi gość wystrzelił za OC 5ooo zł |
Jarku a Ty jakąś flotę ubezpieczasz ?
krimar - 2016-01-12, 23:02
| marekoliva napisał/a: | BIORCA napisał/a:
pojazd specjalny więc można płacić OC czasowo
Bzdury pisze, nie ma takiej możliwości, specjalny nic do tego nie ma. |
Istnieje możliwość obniżenia składki o 95%, ponieważ pojazd specjalny można czasowo wyrejestrować, a wtedy zgodnie z ustawą płaci się maksymalnie 5%składki za OC, aczkolwiek operacja może być nie opłacalna bo za czasowe wyrejestrowanie też się płaci (chyba za to, że urząd komunikacji musi wtedy przechowywać tablice rejestracyjne i dr wycofanego pojazdu)
http://rf.gov.pl/najczest..._z_ruchu__20885
marekoliva - 2016-01-12, 23:18
| krimar napisał/a: | | Istnieje możliwość obniżenia składki o 95% |
jest jednak różnica, mówi o czasowym opłaceniu składki a nie jej obniżeniu. Polisa zawarta jest na rok a nie krótszy okres.
Pawcio - 2016-01-13, 08:07
| krimar napisał/a: | | marekoliva napisał/a: | BIORCA napisał/a:
pojazd specjalny więc można płacić OC czasowo
Bzdury pisze, nie ma takiej możliwości, specjalny nic do tego nie ma. |
Istnieje możliwość obniżenia składki o 95%, ponieważ pojazd specjalny można czasowo wyrejestrować, a wtedy zgodnie z ustawą płaci się maksymalnie 5%składki za OC, aczkolwiek operacja może być nie opłacalna bo za czasowe wyrejestrowanie też się płaci (chyba za to, że urząd komunikacji musi wtedy przechowywać tablice rejestracyjne i dr wycofanego pojazdu)
http://rf.gov.pl/najczest..._z_ruchu__20885 |
Wycofywanie pojazdu z ruchu ze względu na nieopłacanie podatku od środków transportowych nie ma sensu, gdyż takiego podatku od pojazdów specjalnych się nie odprowadza.
Zresztą nie jestem do końca pewien, ale chyba w ogóle pojazdu specjalnego nie można wycofać z ruchu.
mrsulki - 2016-01-13, 08:22
| Pawcio napisał/a: | | chyba w ogóle pojazdu specjalnego nie można wycofać z ruchu. |
Temat wałkowany niejednokrotnie. W Polsce można czasowo wyrejestrować pojazd specjalny jedynie pow 3,5t czyli ciężarowy np. pług śnieżny.
MAWI - 2016-01-13, 20:31
| mrsulki napisał/a: | | W Polsce można czasowo wyrejestrować pojazd specjalny jedynie pow 3,5t |
Jeśli to prawda? To znam takich co by z tego skorzystali . Ale z drugiej strony jakie to oszczędności.
rigg - 2016-01-13, 22:59
| mrsulki napisał/a: | | Pawcio napisał/a: | | chyba w ogóle pojazdu specjalnego nie można wycofać z ruchu. |
Temat wałkowany niejednokrotnie. W Polsce można czasowo wyrejestrować pojazd specjalny jedynie pow 3,5t czyli ciężarowy np. pług śnieżny. |
Nie prawda :
"Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu dotyczy wyłącznie określonych kategorii pojazdów tj.
samochodów ciężarowych i przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5t;
ciągników samochodowych;
pojazdów specjalnych;
autobusów."
Tu jest więcej:
http://rf.gov.pl/najczest..._z_ruchu__20885
MAWI - 2016-01-13, 23:10
M kamper jest pojazdem specjalnym o DMC więcej niż 3,5t. Nie wim co bym zyskał wyrejestrowując je czasowo .Skoro i przegląd i OC w zasadzie powinienem mieć.
mrsulki - 2016-01-14, 06:18
| rigg napisał/a: | mrsulki napisał/a:
Pawcio napisał/a:
chyba w ogóle pojazdu specjalnego nie można wycofać z ruchu.
Temat wałkowany niejednokrotnie. W Polsce można czasowo wyrejestrować pojazd specjalny jedynie pow 3,5t czyli ciężarowy np. pług śnieżny.
Nie prawda :
"Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu dotyczy wyłącznie określonych kategorii pojazdów tj.
|
To czemu nie prawda skoro poniżej wymieniasz m.in. pojazdy o których pisałem?
rigg - 2016-01-14, 10:29
| mrsulki napisał/a: | | rigg napisał/a: | mrsulki napisał/a:
Pawcio napisał/a:
chyba w ogóle pojazdu specjalnego nie można wycofać z ruchu.
Nie prawda :
|
To czemu nie prawda skoro poniżej wymieniasz m.in. pojazdy o których pisałem? |
Bo napisałeś "W Polsce można czasowo wyrejestrować pojazd specjalny jedynie pow 3,5t"
A przepisy mówią o pojeździe specjalnym , ale nie wspominają o DMC. Dzwoniłem i się dowiadywałęm i można. Tylko czy się opłaca to indywidualna sprawa.
Bronek - 2016-01-14, 10:33
To nie powinno być wyrejestrowanie a zawieszenie.
Czy czasowe wyrejestrowanie wiąże się z oddaniem tablic??
Co z ponowna rejestracją
Koszty ?
rigg - 2016-01-14, 10:36
| Bronek napisał/a: | To nie powinno być wyrejestrowanie a zawieszenie.
Co z ponowna rejestracją
Koszty ? |
W linku, który podałem wcześniej jest wszystko opisane.
Tablice i papiery zdajesz w urzędzie i jakieś 80 pln opłata za 4 miesiące, każdy następny dodatkowo ileś pln. Nie pamiętam, tam jest napisane .
OMEGA - 2016-01-14, 10:37
Czy wyrejestrowanie wiąże się z oddaniem tablic?? |
Co na tym chcemy zyskać????
podatku drogowego jako tako nie ma , a czy ubezpieczyciel nam odda np. za 5 miesięcy OC pojazdu który jest wyrejestrowany /zawieszony ???
rigg - 2016-01-14, 10:41
| OMEGA napisał/a: | | Bronek napisał/a: | To nie powinno być wyrejestrowanie a zawieszenie.
Czy wyrejestrowanie wiąże się z oddaniem tablic?? |
ubezpieczyciel nam odda np. za 5 miesięcy OC pojazdu który jest wyrejestrowany /zawieszony ??? |
No o tym w temacie mowa. Za czas zawieszenia zwrot kasy, lub niższa opłata drugiej raty.
Tak mi tłumaczył proponowany gdzieś na forum ubezpieczyciel.
Pawcio - 2016-01-14, 11:22
Co z ponowna rejestracją
Koszty ? |
To się nazywa czasowe wycofanie z ruchu.
Musisz oddać tablice rejestracyjne, dowód rejestracyjny i kartę pojazdu.
Koszt wycofania z ruchu to 80 zł przy złożeniu wniosku o wycofanie oraz 0,25 zł - 4 zł za każdy miesiąc w zależności od ilości miesięcy wycofania pojazdu.
Z praktyki dodam ciekawostkę.. jeśli w czasie wycofania pojazdu skończy nam się termin przeglądu rejestracyjnego przed odbiorem własnych numerów będziemy zmuszeni na krótkich numerach udać się na stację kontroli i dopiero po przedłożeniu zaświadczenia o przeglądzie w WK otrzymamy własne dokumenty i tablice rejestracyjne. To oczywiście dodatkowy koszt.
PS
Rzeczywiście w przepisach jest, iż można wycofać pojazd specjalny z ruchu. Kiedyś był z tym problem, nie wiem jak z tym sytuacja wygląda aktualnie.
Andrzejek10 - 2016-01-22, 12:27
| Pawcio napisał/a: | | Bronek napisał/a: | To nie powinno być wyrejestrowanie a zawieszenie.
Co z ponowna rejestracją
Koszty ? |
To się nazywa czasowe wycofanie z ruchu.
Musisz oddać tablice rejestracyjne, dowód rejestracyjny i kartę pojazdu.
Koszt wycofania z ruchu to 80 zł przy złożeniu wniosku o wycofanie oraz 0,25 zł - 4 zł za każdy miesiąc w zależności od ilości miesięcy wycofania pojazdu.
Z praktyki dodam ciekawostkę.. jeśli w czasie wycofania pojazdu skończy nam się termin przeglądu rejestracyjnego przed odbiorem własnych numerów będziemy zmuszeni na krótkich numerach udać się na stację kontroli i dopiero po przedłożeniu zaświadczenia o przeglądzie w WK otrzymamy własne dokumenty i tablice rejestracyjne. To oczywiście dodatkowy koszt.
PS
Rzeczywiście w przepisach jest, iż można wycofać pojazd specjalny z ruchu. Kiedyś był z tym problem, nie wiem jak z tym sytuacja wygląda aktualnie. |
Przerabiałem ten temat dotyczy to pojazdów o wyższym DMC niż 3,5t
|
|