Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Wymiana foteli przednich Fiat Ducato 1996

robert1965 - 2016-01-27, 10:01
Temat postu: Wymiana foteli przednich Fiat Ducato 1996
Witam
Zamierzam wymienic przednie fotele na bardziej wygodne i koniecznie z podlokietnikami:)
Lecz w moim przypadku nie bedzie to prosta i latwa wymiana jak sadze:(
Jestem gosciem sporych gabarytow i ze wzrostem 196 cm , a te orginalne siedzenia wydaja mi sie wyjatkowo malo wygodne (stwierdzam to po przejechaniu 400km)
Wiec nowe fotele powinny bys stosunkowo cienkie a zarazem trwale i komfortowe takie zebym drugiego biegu na kolanie nie mial:(
Czy ktos ten temat przerabial i moge liczyc na podpowiedz co z tym fantem zrobic?
Jakich foteli szukac? Z jakiego auta?

gino - 2016-01-27, 11:08

wymienione tu przez kolegę fotele są wygodne, ale tylko dla niezbyt wysokich osób../jeśsli chodzi o montaż w DUCATO/
ale....zobaczysz fotele u mnie...b.wygodne i...z podłokietnikami..

a co najważniejsze-tanie w kupnie i łatwe do montażu.. :spoko

Wojciechu - 2016-01-27, 11:18

Cyba czytałem taki temat na naszym forum. Z tanich to - od Voyagera i Espase, bez podłokietnika od Safrane. :spoko
mrsulki - 2016-01-27, 12:37

Mam od EspasaII starczy nowe otwory w podstawie wywiercić i pasują 15min pracy. No i trzeba obracanie poprawić bo w stronę drzwi działa ale to dodatkowe 5min. Zapięcie od pasa pasuje do fotela nawet gwint ten sam.
westa76 - 2016-01-27, 13:06

gino napisał/a:
wymienione tu przez kolegę fotele są wygodne, ale tylko dla niezbyt wysokich osób../jeśsli chodzi o montaż w DUCATO/
ale....zobaczysz fotele u mnie...b.wygodne i...z podłokietnikami..

a co najważniejsze-tanie w kupnie i łatwe do montażu.. :spoko

Gino uchylisz rąbka tajemnicy szerszemu gronu??? Może też udałoby mi się jakoś skorzystać :lol:

robert1965 - 2016-01-27, 13:24

Wazne dla mnie aby te nowe fotele ktore uda mi sie zdobyc byly nizsze od starych,wplynie to zdecydowanie na komfort dla mnie:)
Moulder - 2016-01-27, 13:25
Temat postu: zakup
Robert1965 pamiętam że coś chciałeś kupić, napisz co udało się się znaleźć
gino - 2016-01-27, 13:28

westa76 napisał/a:
Gino uchylisz rąbka tajemnicy

jasne...
w paru autkach zamontowałem fotele z pontiaca transsporta
obecnie w moim 37letnim eLTeczku również takowe posiadam..

plus ich jest taki że cale oryginalne mocowanie, jest do nich przykręcane na śruby...
dzięki czemu, nie podwyższamy pozycji kierowcy po ich zamontowaniu, jak często jest w przypadku innych foteli :spoko

mrsulki - 2016-01-27, 13:40

robert1965 napisał/a:
nowe fotele ktore uda mi sie zdobyc byly nizsze

Nie sądzę abyś znalazł wygodniejsze fotele a zarazem niższe od oryginału. Jedyne wyjście to obniżenie (wycięcie pasa i zespawanie) podstaw o ile tak jak w moim wypadku nie masz tam aku i elektrobloku

robert1965 - 2016-01-27, 13:44

Tez myslalem o wycinaniu i obnizaniu ale widzialem juz tam Baterie:(
Napewno COS sie da wymyslec ,kontaktowalem sie juz z kolega "Gino" ktory ma pewne pomyssly i doswiadczenie wiec jestem pelen optymistycznie nastawiony ze uda mi sie wygodnie kamperkiem pojezdzic.

qdlaty_78 - 2016-01-27, 15:36

[/b]
gino napisał/a:
w paru autkach zamontowałem fotele z pontiaca transsporta

To chyba to samo co Opel Sintra. Też ma obrotowe i z podłokietnikiem i więcej na rynku wtórnym.

gino - 2016-01-27, 16:18

qdlaty_78 napisał/a:
To chyba to samo co Opel Sintra.

nie, to nie to samo, miałem na myśli transsporta pierwszej serii... :spoko

qdlaty_78 - 2016-01-27, 17:42

To chyba już towar deficytowy .
Ale te od Sintry też dobra opcja :wyszczerzony:
Ja chyba do siebie wrzucę od Pt Cruisera. Nie potrzebuje kręconych chodzi mi o podłokietnik.

makdrajwer - 2016-01-27, 17:48

gino napisał/a:
qdlaty_78 napisał/a:
To chyba to samo co Opel Sintra.

nie, to nie to samo, miałem na myśli transsporta pierwszej serii... :spoko

Fakt, siedziało się w nim jak na fotelu przed telewizorem :-P

Socale - 2016-01-27, 21:05

Temat w zasadzie u mnie aktualny bo na podobnym etapie jestem - kuchnię powoli już kończę.
Ducato podobne, konstrukcja też.
Mam już lux fotele ( http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=22921 )
od Windstara w skórze.
W skrzynkach mam też akumulatory ale jest zapas wymiaru H. Będę skrzynki obniżał max jak się tylko da a spod aku wywalę nawet wykładzinę.
W ostateczności jak pod kręconym fotelem aku nie będzie się mieścił to go tam zlikwiduję i wpakuję elektrownię (regulatory, przetwornica itp) i na pokład zostanie jeden aku tylko pod moim fotelem - szyny nowego fotela nie kolidują a miedzy szynami nic nie ma, więc bez obaw.
Robert, jak się nie śpieszysz to zaczekaj na mnie, popracujemy razem, będzie na forum mój fotopomocnik.

Jary70 - 2016-02-11, 16:11

Ja zmniejszyłem podstawy od Ducato II pod fotele Galaxy II o 5 cm, dla pasażera kupiłem i przerobiłem podstawę kierowcy Uwaga: oryginalne przednie śruby z ławki są za krótki i nie idzie tego dokupić trzeba dorabiać. Przejechałem już ok 1000 km i jest ok. Zastanawiam się nad podkładkami z przodu żeby siedzisko fotela w przedniej części unieść trochę do góry, czyli następnym razem tył wyciąłbym 5,5 lub 6 cm.

Pozdrawiam Jary

Socale - 2016-02-11, 23:44

Ostatnie zdjęcie mówi wszystko.
Reszta to kreatywność.
U mnie blacha, ale sposób identyczny.
<piwo> leci.

MisioKRAK - 2016-02-12, 00:13

Liczę na Twoją fotorelacje Wojtek :ok
Też mam "kolumny" z blachy i po przeróbkach wyszło ze muszę minimum 5cm podnieść podłogę, z przodu, dla żony, by jej było wygodnie siedzieć - prościej było podłożyć pod dywanik blat "stolika grillowego" (z Ikei) ale na dłuższą metę myślę czy by jednak nie obniżyć fotela :lol:
Niby mini pomysł mam na realizację, ale... trzeba by go jeszcze zrealizować :idea
Pod fotelem akumulatorów akurat u mnie nie ma, ale jest za to zbiornik na wodę :-/

robert1965 - 2016-02-12, 11:04

Ze zdjec wynika ze to przerazajaco duzo roboty jest:( no ale wazna rzecz siedzenia obnizone sa o 5 cm a przy moim wzroscie 196 cm to bardzo wazna rzecz abym nie mial drugiego biegu na kolanie i kazdorazowo te noge w prawo przesuwal.:(
Kolega " Gino" proponowal foteliki od Pontiaca ,ponoc niezniszczalne sa i stosunkowo latwe w montazu.:)
Niestety prawdopodobnie bede mocowac fotele na odleglosc bez przymiarek bo poprostu chwilowo jestem nieobecny a chciabym miec zrobione na gotowo jak bede odbierac auto.:)
Licze na podpowiedzi kolegow ktorzy to wymieniali juz a sa podobnego wzrostu jak ja:)

Jary70 - 2016-02-12, 18:20

Socale, Dzięki za browarek.
robert1965, Ja mam 182 cm, roboty z mierżeniem jest na cały dzień (jak robi się pierwszy raz).
W Krośnie jest Gościo, który się specjalizuje i ma różne fotele na stanie nie mogę go namierzyć był w OLX lub Allegro, miał w sprzedaży kilka kompletów i też przerabia trzeba tylko podjechać somochodem na miejsce, u niego na aukcjach widziałem podwójną kanapę obracaną ???

Ja miałem niezłą przygodę przy praniu foteli: z tyłu fotela na kieszonce, była rozległa duża ciemna plama. Traktując ją odkurzaczem wodnym w przeźroczystej ssawce wodę wysysaną z fotela z przerażaniem skojarzyłem z krwią, było tego masa - myśl cholera fotele powypadkowe, i to po niezłej jatce, żeby tylko małżonka nie zauważyła i kupe innych głupich myśli.
Wymiana wody UFFF: zapach czerwonego wina. :spoko

gino - 2016-04-10, 06:56

robert1965 napisał/a:
Kolega " Gino" proponowal foteliki od Pontiaca
jak zaproponował..tak zrobił
z plusów..tak jak mówiłem, niewiele roboty..zdrowy robotny, zrobi to w max 2 dni
jeden dzień przymiarki
drugi dzień montaż
z plusów:

pierwszy plus
zwłaszcza dla osób wysokich...fotel jest niższy i siedzi się sporo dalej
w przypadku Robercika, problem polegał na tym, że na seryjnych stołkach zahaczał kolanem o lewarek od biegów..
na fotelach obecnie zamontowanych, ma ok 8-10 cm luzu...
drugi plus.
niewielkie przeróbki, i to takie, że zawsze można wrócić do oryginału
wystarczy tylko odkręcić nowy fotel i przykręcić w stare miejsce oryginalny fotel

z przeróbek-należy wywiercić po 2 otwory w każdej ze skrzynek i dorobić po dwie blachy z 3 otworkami każda :spoko

trzeci plus
koszt 2 foteli z allegro 150pln

mrsulki - 2016-04-10, 08:18

gino napisał/a:

robert1965 napisał/a:
Kolega " Gino" proponowal foteliki od Pontiaca
jak zaproponował..tak zrobił
z plusów..tak jak mówiłem, niewiele roboty..zdrowy robotny, zrobi to w max 2 dni
jeden dzień przymiarki
drugi dzień montaż
z plusów:

Z minusów brak możliwości obrotu, a to pomijając komfort, podstawowy powód wymiany z fabrycznych.

gino - 2016-04-10, 08:50

mrsulki napisał/a:
Z minusów brak możliwości obrotu

pomijam fakt, że nie o obracanie fotela w tym konkretnym przypadku chodziło, a zwiększenie komfortu jazdy i.....obniżenie oraz oddalenie od deski rozdzielczej fotela kierowcy

ale, jakby ktoś chciał obracany, wystarczy zamontować obrotnicę , zwykłą fabryczną-niską
wówczas-jeszcze mniej przeróbek a fotel razem z obrotnicą, będzie co najwyżej na wysokości fotela fabrycznego-bez obrotnicy :)

pomijam fakt, że akurat w Roberta Kamperku nie ma sensu montaż obrotnicy
za fotelem kierowcy-fotele
za fotelem pasażera-szafa

a dodatkowym plusem tego rozwiązania, jest fakt, ze gdy zastosujemy fabryczna obrotnicę, cały zestaw , przy sprzedaży demontujemy,zakładamy fotele seryjne
a wymontowany zestaw-gotowca, stosujemy na fabrycznych otworach w kolejnym kamperku...
bez potrzeby kolejnego dokupywania całego zestawu foteli z innych autek, kolejnych przeróbek skrzynek itd itd... :spoko

Socale - 2016-04-10, 15:43

.Misio. napisał/a:
Liczę na Twoją fotorelacje Wojtek
...

Mam już gotowe, zaraz zapodam w osobnym temacie.
Edit:
No i jest uzupełnienie http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=24170

gino napisał/a:
...akurat w Roberta Kamperku nie ma sensu montaż obrotnicy
za fotelem kierowcy-fotele
za fotelem pasażera-szafa...

Grzesiu, w moim poprzednim Cudostarze:

gino - 2016-04-10, 15:51

u Roberta szafa jest w 3/4 szerokości fotela
a dwa, zbiornik wody za fotelem :)

mischka - 2016-04-10, 19:43

Super sprawa, moje fotele też średnio wygodne i chętnie bym zmienił
leszekk - 2016-04-10, 21:06

Witam mam podobny problem ,fotele nie wygodneee ( dupa dopada ) po dłóższej jezdzie Ducato rok 2000 monoblock ,ale problem z tym że są obracane i pasy są zamontowane na siedzeniach ,siedzenie to gąbka i blacha- super .Czy jakieś sugestie ? co zrobić żeby było trochę lepiej .Dziękuję :shock:
leszekk - 2016-04-11, 22:49

leszekk napisał/a:
Witam mam podobny problem ,fotele nie wygodneee ( dupa dopada ) po dłóższej jezdzie, Ducato rok 2000 monoblock ,ale problem z tym że są obracane i pasy są zamontowane na siedzeniach ,siedzenie to gąbka i blacha- super .Czy jakieś sugestie ? co zrobić żeby było trochę lepiej .Dziękuję :shock:

Socale - 2016-04-12, 21:17

leszekk napisał/a:
...
co zrobić żeby było trochę lepiej .Dziękuję :shock:

Zrobić dużą kawę i poszperać na forum.
.
Tematów jest sporo, opisów też, jestem przekonany że znajdziesz wiele wskazówek co w całej wymianie ma istotne znaczenie, wszak jakieś powody wymiany każdy z nas ma.

leszekk - 2016-04-12, 22:54

Znalazłem temat (Fotele wg Socale) fajna sprawa, elegancko tylko ja mam pasy na fotelach to wszysko komplikuje :-/
Socale - 2016-04-12, 23:13

Pozostaje ci tuning oryg. foteli i ew. demolka skrzynek ale jeśli wszystkie 3 punkty pasów są w fotelu mocowane, to i ze skrzynkami trzeba kombinować odpowiedzialnie.
Zrób foto foteli, zapodaj nowy temat (swój), opisz co ci nie pasuje. Są tu mędrcy którym czasami przyśni się coś kreatywnego.

leszekk - 2016-04-12, 23:22

Dziekuję , 3 punkty pasów są w fotelu mocowane właśnie,postaram sie zrobć zdjęcia i zapodam temat ,pozdrawiam :lol:
robert1965 - 2016-04-14, 00:20

Gino stanal na wysokosci zadania, foteliki od Pontiaca pasuja jak ulal nawet na moja gruba d.
Odbylo sie wszystko bez zadnej demolki i wielkich przerobek:)
Jak to Grzes sadzi latwiej w Lotto szostke trafic niz dwa dobre,dopasowane i nie zniszczone fotele
znalesc ale coz On znalazl znowu optymalnie rozwiazanie bo z trzech foteli zrobil dwa dobre:)
Poniewaz nowy fotel od Pontiaca byl juz wysiedzialy:(
Nalezne piwko stawiam i dzieki za poswiecony czas i godziny mozolnej pracy. :-P

gino - 2016-04-14, 07:56

cieszę się że szanowna d.. jest zadowolona :ok
leszekk - 2016-04-17, 16:27

Witam fachowców ,pisałem wcześniej o moim problem z siedzeniami są super -niewygodne :( po dłuższej podrózy martwica tyłka ,fotele są z zamontowanymi pasami 3 punktowymi ,sama konstrukcja siedzenia to gąbka blacha obrotnica i skrzynka, czy macie jakiś sugestie z jakiego pojazdu można by coś dopasować, muszą być rozkładane do tyłu (opuszczane łóżko). Nie udało mi sie założyć nowego tematu więc dopisuję się tu .Dziękuję
michal_olk - 2016-05-03, 18:03

Moim zdaniem można zainstalować wiele foteli bez większych problemów. Jako adapter do ich mocowania używam rury kwadratowej z ponawiercanymi otworami w odpowiednich miejscach. Np rura stalowa kw. 20*60*3 jak u mnie. Jedyny feler tego rozwiązania to podniesienie fotela o 2cm.
Bardzo ważna dla komfortu jest kazt siedziska - ja długo szukałem przyczyny aż w końcu podniosłem przód fotela o 20mm i jest miodzio. Każdemu jednak pasuje co innego.

leszekk - 2016-05-03, 21:07

Tak fotele to nie problem ale dalej jednak zostaje problem pasów :shock:
michal_olk - 2016-05-03, 21:37

fotele ze zintegrowanymi pasami są do kupienia np na allegro, występuję w wielu autach - to nie problem.
Zastanów się najpierw co ci dokładnie przeszkadza w obecnych fotelach - jaka jest przyczyna dyskomfortu.
Ja chciałem wywalić fotel ale po kilku próbach udało mi się to rozwiązać problem, właśnie zmianą kąta pochylenia siedziska. U ciebie może jest to kwestia wysokości albo np. wysiedzianej gąbki - to jest do rozwiązania samodzielnie lub przez np. przez tapicera samochodowego.

zbyszekwoj - 2016-05-04, 15:05

Ja kupiłem zgodnie z sugestiami na forum od Espaca 4. Zamontowałem jeden pasazerski , żona zadowolona ,ale przednia część jest tak zadarta w górę ,że obawiam sie ,że nie dostanę nogami do pedałów. Na razie swój odpuściłem. :gwm
willi7 - 2016-05-04, 17:59

zbyszekwoj napisał/a:
Ja kupiłem zgodnie z sugestiami na forum od Espaca 4. Zamontowałem jeden pasazerski , żona zadowolona ,ale przednia część jest tak zadarta w górę ,że obawiam sie ,że nie dostanę nogami do pedałów. Na razie swój odpuściłem. :gwm

zastosuj tulejki z tyłu fotela (między szyną a skrzynią), ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu.

leszekk - 2016-05-04, 19:32

michal_olk napisał/a:
fotele ze zintegrowanymi pasami są do kupienia np na allegro, występuję w wielu autach - to nie problem.
Zastanów się najpierw co ci dokładnie przeszkadza w obecnych fotelach - jaka jest przyczyna dyskomfortu.
Ja chciałem wywalić fotel ale po kilku próbach udało mi się to rozwiązać problem, właśnie zmianą kąta pochylenia siedziska. U ciebie może jest to kwestia wysokości albo np. wysiedzianej gąbki - to jest do rozwiązania samodzielnie lub przez np. przez tapicera samochodowego.

Masz rację sam fotel może być ,ale siedzenie to katastrofa jak pisałem jest tylko gągka i blacha ze śróbą do obrotnicy na środku zmieniłem gąbkę ale niewiele to dało całe siedzenie jest za twarde i nie elastyczne .Jechałem dwa lata temu Irlandia -Polska (dupa odpada )
W każdym razie dzięki za odpowiedz :spoko w tum roku znowu się wybieram :)

Socale - 2016-05-04, 22:48

A ja zasugeruję zupełnie inny pomysł, by można było w czasie długiej jazdy zmieniać pozycje pośladków.
Tempomat.
Bez robię 300-400km i staję się odrętwiały/osztywniały,
Z robię 800 i czuję naturalne zmęczenie.
Między pobudką a capstrzykiem w trakcie długich podróży rzecz jasna.

zbyszekwoj - 2016-05-05, 07:56

willi7 napisał/a:
ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu.

Ale wtedy niżej się nie zejdzie, trzeba by skrzynkę przyciąć ,a tam mam drzwiczki wpasowane.

willi7 - 2016-05-05, 09:20

zbyszekwoj napisał/a:
willi7 napisał/a:
ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu.

Ale wtedy niżej się nie zejdzie, trzeba by skrzynkę przyciąć ,a tam mam drzwiczki wpasowane.

to prawda, ale pod nogami się obniży, spróbuj, ja też byłem bliski odpuszczenia tematu, ale to pomogło. Powodzenia

zbyszekwoj - 2016-05-05, 13:19

Widziałem tez siedzenia ginowe u Roberta1965 . Tez zadarte w górę, tylko ze on kawał chłopa 196,5 cm? :diabelski_usmiech