|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Prośba o wyjasnienie zasady działania energobloku
TomaszG - 2016-01-29, 11:32 Temat postu: Prośba o wyjasnienie zasady działania energobloku Dzień dobry, postanowiłem napisać , bo nie znalazłem odpowiedzi, mianowicie: Po wejściu do kampera, standardowo sprawdzam na wskaźnikach ilość prądu i okazuje się iż w zabudowie zero, Na żółto świeci kontrolka tylko silnikowego aku. No więc podłączam do 230V i nadal nie ma napięcia w zabudowie, Nie działa oświetlenie. Po kilku godzinach nadal bez zmian. Pomyślałem coś poprzegryzało kable czy jak? Ale postanowiłem odpalić silnik, który zaskoczył żwawo i po dosłownie sekundzie COŚ jakby przekaźnik w okolicy energobloku pyknęło głośno i nagle zaświeciło się wszystko w alkowie/ pojawił się prąd. Po ładowaniu całonocnym wskaźniki naładowania aku świeca na zielono. Tu moje pytanie czy tak ma być? Co to za zabezpieczenie jakieś czy coś?.
Dzięki za pomoc
krimar - 2016-01-29, 11:48
Może Twój energoblok ma inteligentną ładowarkę, tzn taką, która przy spadku napięcia akumulatora poniżej określonej wartości (np 6V) myśli, że go nie ma i nie podejmuje próby ładowania.
Alternator silnikowy nie ma takiej funkcji i jak trochę podładował akumulator napięcie w nim wzrosło, to ładowarka z energobloku go "zobaczyła" i podjęła ładowanie.
Tak czy siak akumulator po wyładowaniu do 0 może długo nie podziałać.
TomaszG - 2016-01-29, 11:53
krimar napisał/a: | Może Twój energoblok ma inteligentną ładowarkę, tzn taką, która przy spadku napięcia akumulatora poniżej określonej wartości (np 6V) myśli, że go nie ma i nie podejmuje próby ładowania.
Alternator silnikowy nie ma takiej funkcji i jak trochę podładował akumulator napięcie w nim wzrosło, to ładowarka z energobloku go "zobaczyła" i podjęła ładowanie. |
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wygląda na to , że macie panowie rację, załączyłem foto może coś więcej wyjaśni. Ale jeśli jest jak piszecie, to znaczy aku do wymiany.?
gino - 2016-01-29, 12:46
jak to mówią...
http://www.camperteam.pl/...57fa4488400d681
TomaszG - 2016-01-29, 14:28
Dziękuję
gino - 2016-01-29, 16:40
|
|