| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - wymiana akumulatora panela słonecznego
fan - 2016-02-06, 15:40 Temat postu: wymiana akumulatora panela słonecznego jak to zrobić żeby nic nie zepsuć ??
Załoga G - 2016-02-06, 15:55
Chodzi Ci o wymontowanie akumlatora pokładowego, który jest cały czas podpięty do solara?
Wystarczy solar dokładnie zakryć jakąś ciemną szmatą albo kartonem, wtedy napięcie na regulatorze nie pojawi się i można zdejmować klemy.
No oczywiście kamer nie jest wtedy podłączony pod 230v
Najpierw odkręcamy klemę minusową a potem plusową, unikniemy iskrzenia a przy montażu aku
odwrotnie najpierw plus a potem minus.
Bronek - 2016-02-06, 16:03
Bez zasłaniania solara , też można.
Odpinamy minus lub plus solara od regulatora, potem spokojnie akumulator , w kolejności jak powyżej
.........................................
Przyłączanie !
Najpierw akumulator do regulatora
Plus pierwszy, potem minus ( owrotnie niż przy rozłączaniu.).
Następnie wpinamy odłączony kabel solara do regulatora.
NIGDY NIE ŁĄCZYMY SOLARA PIERWSZEGO ! do regulatora. Zawsze akumulator jest pierwszy.
Dobry regulator musi "rozpoznać" aku.
Potem ustawiasz parametry o ile masz takie możliwości.
Zarówno na regulatorze jaki na ładowarce , jak zmieniasz akumulator na inny typ lub o innej pojemności.
Jak ten sam , to tylko łączysz.
Oczywiście jak masz "hebel" , to odłączasz pokładowy od elektryki zabudowy , lub chociaż wyłączasz odbiorniki lub zasilanie na panelu sterowniczym przed w/w czynnościami.
fan - 2016-02-11, 17:49
dzięki za pomoc zrobione i działa!!!
zostaje jeszcze montaż kamery cofania(nie wiem po co przecież mam żonę) to wszystko z
zimowej durnoty
pozdrawiam
fan
zbyszekwoj - 2016-02-11, 18:42
| fan napisał/a: | dzięki za pomoc zrobione i działa!!!
zostaje jeszcze montaż kamery cofania(nie wiem po co przecież mam żonę) to wszystko z
zimowej durnoty
pozdrawiam
fan |
Kamera żony nie zastąpi.
Bronek - 2016-02-11, 18:50
Teleobiektyw do kamery wpędza dodatkowo w kompleksy.
I tak przy manewrach im więcej systemów tym lepiej.
Lubię też czujniki , a żona ....zadziera nosa.
Taka jest .
Przy okazji patrzy bym gałęziami anteny nie urwał.
Trzeba pamiętać nie tylko co przed , obok i za , ale co jest nad.!
krzlac - 2016-02-11, 19:12
| Załoga G napisał/a: | Wystarczy solar dokładnie zakryć jakąś ciemną szmatą albo kartonem, wtedy napięcie na regulatorze nie pojawi się i można zdejmować klemy.
|
Ja założyłem na drodze solar-regulator wyłącznik a zarazem bezpiecznik 20A prądu stałego.
Hebelek pyk i solar wyłączony.
Mirekl61 - 2016-02-12, 16:39
krzlac,
Wiesz że czarny w prądzie stałym to minus ?
To tak dla tych co by chcieli twoje rozwiązanie popatrzeć.
Bronek - 2016-02-12, 16:49
| Mirekl61 napisał/a: | krzlac,
Wiesz że czarny w prądzie stałym to minus ?
To tak dla tych co by chcieli twoje rozwiązanie popatrzeć. |
To prywatyna instalacja. Mając do wyboru czarny i niebieski , tez bym wybrał czarny na plus.
Opisane i niech " ziemia lekką...."
Bezpiecznik między solarem a regulatorwem to zbędna rzecz. Powinien znajdować sie miedzy regulatorem a akumulatorem , jak najbliżej klemy dodatniej.
Rozumiem , że wykorzystałeś automacik jako hebelek.
Natomiast sam wyłącznik , "hebel" przed regulatorwem to dobry pomysł . Otwierając obwód solara , prąd nie płynie. Nievtrzeba zakrywać , bo po co.?
krzlac - 2016-02-12, 17:26
Teraz kolory są inne (czerwony na + i czarny na -) i inny regulator. Tego niebieskiego Schaudt'a już nie ma. Rzeczywiście, chodziło mi głównie o hebelek - to dość wygodne.
Mirekl61 - 2016-02-12, 17:43
Bronek,
| Cytat: | | To tak dla tych co by chcieli twoje rozwiązanie popatrzeć. |
Zakładając że nikt nie będzie grzebać w naszej instalacji ale czy na pewno i czy ta będzie zawsze nasza?
Podłączenie takiego czarnego do masy może zaowocować dużym zadymieniem w najlepszym wypadku.
krzlac - 2016-02-12, 17:52
Z solara biegną oba czarne. Żeby grzebać trzeba się znać, a przynajmiej myśleć. Ale zauważyłeś, że mamalowałem "+".
Bronek - 2016-02-12, 17:59
Czarne ? Niekoniecznie.
Plus i minus do złączki oznaczone jako czerwony i czarny . Lub plus oznaczony.
Dalej , to zależy od montera . Jeśli kupisz przewody tzw. solarne , to też możesz w tych kolorach .
Chyba , że przyoszczędził i oba dał czarne. By odpady zminimalizować
Jeśli wstawisz normalny gruby przewód np 2x4 linka z hipiermakieta... , bo też , można - to kolorki masz fabrycznie - najczęściej brązowy i niebieski.
koder - 2016-02-12, 18:55
| Bronek napisał/a: | | To prywatyna instalacja. Mając do wyboru czarny i niebieski , tez bym wybrał czarny na plus. |
Masz rację, że to prywatna instalacja. W moich smoczycowych modyfikacjach też mam wszystko porowadzone czarny-niebieski, ale wybrałem "kolorowy plus", bo mi łatwiej zapamiętać.
Bronek - 2016-02-12, 19:01
Koder jako umysł ścisły , podałeś dane nieścisłe .
Kolor ? Jaki . bo i czarny i niebieski to kolor
Niektorzy rozróżniają jeszcze kolor "przeżroczysty"
Intuicja mi podpowiada , że to niebieski ,
Mnie bardzie plus pasuje do czarnego , ale wiem , iż niebieski potafi w DC być plusem i to nawet ponoc zgodnie z zasadami.
A w AC niebieski to NO
Jak poprawiałem producenta kampera i pożądkowałem kabelki za panelem . "Burdel" to komplement
Plus był na brązowych , czerwonych, i zdarzył sie tez na niebieskim
Minus , biały , niebieski i czarny..Czyli , lepiej byc czujnym.
koder - 2016-02-12, 19:11
| Bronek napisał/a: | | Kolor ? Jaki . bo i czarny i niebieski to kolor |
Niebieski to kolor. Czarny to brak koloru. Bardzo ściśle :P
krzlac - 2016-02-12, 19:13
| Bronek napisał/a: | | Dalej , to zależy od montera . Jeśli kupisz przewody tzw. solarne , to też możesz w tych kolorach . Chyba , że przyoszczędził i oba dał czarne. By odpady zminimalizować |
Tak, tylko ten oszczędny monter to ja - poznaniak.
Chciałem pokazać tylko "hebelek", a tu proszę jaka dysputa.
Okazuje się, że ciągnięcie kabla to sztuka i to z kolorami.
Bronek - 2016-02-12, 19:23
Dzięki obu Panom za wyjasnienia , bo zgłupialem...
Albo juz taki bylem ?
Proponuje zmienić określenia
Spor jest, barwa czarna to kolor czy jego brak ?
W nocy wszystkie koty szare.
Plus to dzień , barwa nieba
Minus , to noc ciemno jak w....
Kurcze .....my to my ,ale co mają powiedzieć DALTONIŚCI.
Ci to mają problem.
Mniejszy z np 230v .......jak ich kopnie to znaczy FAZA!!
krzlac - 2016-02-12, 19:40
Bronek, prąd ma te wszytkie kolory w d....e, płynie nawet w tym bezbarwnym czyli czarnym i najważniejsze że świeci, gra, chłodzi, grzeje, robi kawkę ...., szczyże, goli, pier.....i, krawaty wiąże i przerywa ciąże. Może trochę mnie poniosło. Przepraszam!
Bronek - 2016-02-12, 19:46
Temat osiągną , cos tam?
Wszystko jasne
Zawsze zapominam, czyli sprawdzajmy i tyle.. Na wszelki wypadek.
toscaner - 2016-02-13, 00:51
Kto by się tam kolorami przejmował. Ja nawet nie pamiętam, czy identycznie jak u kolegi odłączany przez eskę panel odcina plusa czy minusa. Jakie to ma znaczenie?
Druga sprawa, jak kupiłem Tracera, to pobawiłem się poprzednim MPPT i odłączyłem mu aku. I co? I pracował nadal zasilany z paneli. Nie chciał zdechnąć. Prąd 0,0A, a napięcie ileś tam było.
Przecież te regulatory muszą być zabezpieczone na taką ewentualność. Wyobraźcie sobie sytuację: każdy daje bezpiecznik na drodze akumulator - regulator, a do regulatora podłączone panele. No i pali się bezpiecznik. Wg niektórych teorii regulator powinien wybuchnąć.
W odwrotną stronę, gdy podłączamy po "zabawach" to pasuje regulatorowi z opcją np. 12/24 podłączyć najpierw aku, aby sobie wykrył czy ma 12 czy 24V na pokładzie, a później podłączamy panele.
Dlatego ja mam dwie eski do sekcji regulatorowej obok siebie (podobnie jak kolega wyżej). Jedna aku - regulator, druga regulator - panel. Jakieś prace obie w dół, koniec prac, nr. 1 w górę, regulator wstaje, muzyka gra, nr. 2 w górę i panele ładują
Proste jak budowa cepa.
A kolory? no są w środku, dla mnie. Większość kabli opisałem, bo teraz dzięki temu szybciej znajduję co trzeba, gdy coś przerabiam. W 98% starczyło kolorów, w 2% improwizowałem tym co miałem w dziczy.
Bronek - 2016-02-13, 07:53
T
To m/w tak jak z paleniem fajek na stacji benzynowej.
Kumpel palil i nalewał , nic nie wybuchło .
Skoro nawet w instrukcji jest zalecenie , to jak tekstem o utylizacji i bezpieczeństwie.
Masa oczywistości , do których sie nie stosujemy.
Interes prawny producenta wymaga by przewidywał nawet hipotetyczne zdarzenia.
Na ulotkach leków w US czasem jest wzmianka, by nie zażywać na drodze publicznej , bo można być potrąconym porzez samochód.
Jak mam pod ręką komponenty i to nie kłopot, to robię zgodnie z zasadami i nakazami .
Jak nie mam a muszę/chcę zrobić , to kombinuję.
Np. Kabel "solarny" mam z hypermarketu , bo kurier prawdziwy dowiózł parę godzin za późno , a ja już musiałem zrobić - parcie wew.
Z tym odłączaniem akumulatora na podpiętych solarach , to tak jak wyłączanie AGD wyciągajac kabel z gniazdka. Nic się nie dzieje na ogół ale czasem coś wywali..
Każdy robi na własną odpowiedzialność .
Ale gdybym kupił z fabryki i było nie tak jak powinno to bym się wku....rzał
Eski są praktyczne i ładniejsze od Hebla . Miałem założyć coś na drodze kabla do regulatora , ale dwa lata i nie było potrzeby majsterkowania.
Przy wymianie na nowy akumulator byłby używany. I tyle. Zobaczę
Mandus - 2016-02-13, 09:21
Tak czytam ten wątek i sobie myślę:
odbierałem kampera w fabryce we Włoszech - na placu tysiące kamperów, obecnie w Roller Team i Caravan International wszystkie podłączone maja solary, ale żaden nie ma akumulatora - ten montuje dealer. Tak było w moim przypadku i każdym innym. Przyjechałem, kupiłem aku, wsadziłem i... wszystko działa. Solara nie rozłączałem itp zabiegów nie robiłem (fakt, nie byłem świadomy) - ale nikt tam tego nie robi - więc widocznie jest zabezpieczenie na regulatorze.
cebek - 2016-02-13, 09:37
Ja jak raz przez pomyłkę odłączyłem akumulator przy podłączonym solarze to dziwnym trafem padł podłączony pod regulator router. Nie wiem na pewno czy awaria była skutkiem odłączenia akumulatora, ale od tamtego czasu najpierw odcinam odbiorniki, potem solar a na końcu akumulator. Podłączenie wszystkiego w odwrotnej kolejności.
Bronek - 2016-02-13, 11:33
Ok wszystkich właścieli Tracera 2210RN i 2215RN
ODSYŁAM DO STR 6 PDF ang
https://www.google.pl/url...djGoCMo93octguQ
Tu po polsku do śćiągnięcia
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2550521.html
http://www.elektroda.pl/r...d.php?id=519104
Pewnie że są zabezpieczrnia podobnie jak w domu jest różnicówka , ale czy to oznacza , że mam wrzucać lampkę do wanny i grzebać pod napięciem w instalacji , bo mam w/w zabezpiecznie.?
Producenci mają w du... Idą na łatwiznę.
Ja u siebie zawsze np. wkręcam za dużo wkrętów , więcej daję kleju i tp.
Z drugiej strony ja też za to płacę , i w razie ustertki zapłacę jeszcze raz.
W serwisie np . nasz Kolega Nikita55 wymieni na nowy.
Najważniejsze w tym jest wyrobienie pewnego nawyku, porządku.
To jak odłączaniem klem , można od plusa ale powinno minus.
Akademickie gadanie . Idę coś zepsuć
Rawic - 2016-02-13, 13:41
| Bronek napisał/a: | | Zawsze zapominam, czyli sprawdzajmy i tyle.. Na wszelki wypadek. | tak, sprawdzajmy, najlepiej i najszybciej językiem
koder - 2016-02-13, 13:49
| Bronek napisał/a: |
Ok wszystkich właścieli Tracera 2210RN i 2215RN
ODSYŁAM DO STR 6 PDF ang |
Masz na myśli to:
| Cytat: | | NOTE: A recommended connection order has been provided for maximum safety during installation. |
Jeśli nie, to proszę dokładniej.
Bronek - 2016-02-13, 14:26
Też.
W polskiej wersji to chyba wazne też dalsze strony , już nie chce mi się.
Starczy , wszyscy wiedzą wszystko , a zrobia jak chcą .
Jestem za ostrożnym podłączaniem drogich , chińskich rzeczy.
Potrafią zaskoczyć, albo solidnścia, albo brakiem czegoś
Gadałem przed zakupem solarów z różnymi monterami , najczęsciej domowych instalacji i jak zwykle co fachman to metoda.
Podobnie z doborem komponetów , sposobem podłącznia (szereg, czy równolegle?).
Więc przyjąłem zasadę wiary w pismo i jednego fachowca , który był najbardziej zapobiegliwy.
fan - 2016-02-14, 11:39
i jeszcze jedno pytanko w temacie
jak zmierzyć czy panel pracuje-ładuje oczywiście w słoneczny dzień
koder - 2016-02-14, 11:46
| fan napisał/a: | | jak zmierzyć czy panel pracuje-ładuje oczywiście w słoneczny dzień |
Jeżeli potrzebujesz tylko sprawdzić, czy połączenia są w porządku, to zwykłym multimetrem zmierz napięcie na ładowanym akumulatorze. Powinno być >13.5V.
Jeżeli potrzebujesz jednak sprawdzić jak dobrze ładuje, to potrzebny Ci będzie amperomierz. Najlepszy będzie halotronowy miernik cęgowy (tj. do bezdotykowego pomiaru prądu stałego). Zapinasz go na dowolny przewód między akumulatorem a solarem i włączasz w kamperze coś, co pobierze te 10-20A prądu.
fan - 2016-02-15, 16:47
Jeżeli potrzebujesz tylko sprawdzić, czy połączenia są w porządku, to zwykłym multimetrem zmierz napięcie na ładowanym akumulatorze. Powinno być >13.5V.
Jeżeli potrzebujesz jednak sprawdzić jak dobrze ładuje, to potrzebny Ci będzie amperomierz. Najlepszy będzie halotronowy miernik cęgowy (tj. do bezdotykowego pomiaru prądu stałego). Zapinasz go na dowolny przewód między akumulatorem a solarem i włączasz w kamperze coś, co pobierze te 10-20A prądu.[/quote]
mam tylko coś takiego
tego hallotronowego to tu na wsi nie mają
koder - 2016-02-15, 18:32
| fan napisał/a: | | mam tylko coś takiego |
Cudów tym nie zmierzysz. Ustaw na DCV20 i przyłóż kabel czarny do - akumulatora, a czerwony do + (nic nie rozpinając). Jak wyświetli się powyżej 13.5V, to jest dobrze, ładuje. Jak poniżej 12V to jest źle, nie ładuje. Jak pomiędzy, to daj znać, pomyślimy.
fan - 2016-02-15, 19:19
dzięki
czekam na słońce
taurus53 - 2016-03-31, 15:21
zelowy czy kwasowy głębokiego rozładowania dla zabudowy
|
|