Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - problem z gazem w lodówce

MisioKRAK - 2016-02-06, 16:12
Temat postu: problem z gazem w lodówce
Witam
Czy ktoś ma jakieś namiary na jakąś firmę lub sam by był wstanie pomóc w wymyśleniu co i jak można zrobić/sprawdzić w lodówce Thetford N112. Problem polega na tym iż gaz zapala się prawie zawsze od strzału pierwszej iskry (max druga) ale po krótkim czasie gaśnie - elektronika "nie zauważa" że gaz się zapalił i po prostu odcina dopływ gazu.
Pozdrawiam

kimtop - 2016-02-06, 16:23

Wymień termoparę
Misio - 2016-02-06, 20:17

Na naszym forum jest zarejestrowany gazownik Darek z firmy ALPO, który jest dobrym fachowcem. Tylko że jego firma jest w Luboniu koło Poznania. To trochę daleko od Ciebie. Chyba że będziesz tam przejazdem. Darek też będzie w Trzepowie na zlocie Majsterklepka w dniach 22-24 kwietnia. :spoko
maga - 2016-02-06, 20:42

kimtop napisał/a:
Wymień termoparę

Marek ma rację.

Spróbuj ją jeszcze dobrze wyczyścić np.drobnym papierem ściernym,ale prawdopodobnie jest ona do wymiany :-/

Napisz na "pw" do Mirekmat kolegi z naszego forum ,on też może Ci pomóc :spoko

MisioKRAK - 2016-02-06, 23:17

Wydaje mi się że kolegę Darka to nawet osobiście poznałem :ok ale ciut daleko :(
Właśnie nie wiem gdzie tu jest termopara - czy to jest coś wspólnego z iskrownikiem (jako jeden element) bo takiej klasycznej termopary nie znalazłem, nie zauważyłem :-/
Zdjęcia z instrukcji obsługi:

alpo - 2016-02-10, 08:00

.Misio. napisał/a:
Wydaje mi się że kolegę Darka to nawet osobiście poznałem :ok ale ciut daleko :(
Właśnie nie wiem gdzie tu jest termopara - czy to jest coś wspólnego z iskrownikiem (jako jeden element) bo takiej klasycznej termopary nie znalazłem, nie zauważyłem :-/
Zdjęcia z instrukcji obsługi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W tej lodówce świeca jest termoparą
Najczęściej uszkodzony jest iskrownik, moduł który generuje iskrę i sprawdza powstanie płomienia

kaimar - 2016-02-10, 08:56

W tej lodówce nie ma termopary ale jest elektroda jonizacyjna i to ona w lodówkach Thedford jest źródłem problemów. Jej wyczyszczenie nie zawsze pomaga. Jak sobie kolega nie poradzi to zapraszam za dwa tygodnie (teraz urlop) do Katowic - jakby co mam nową elektrodę.
MisioKRAK - 2016-02-10, 10:33

ooo
I to jest świetna wiadomość!
Na razie się "nie pali"...kamperek stoi zazimowany, a topik ruszyłem by coś tam się dowiedzieć i na wiosnę mieć już obrany kierunek :)

Mandus - 2016-02-10, 13:52

Jakby coś, to serwis Thetforda ma w Krakowie Elcamp na Tynieckiej - wiem, bo musiałem skorzystać na gwarancji - od początku uszkodzony miałem czujnik temp. wewnatrz lodówki.