Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - CB - legalne używanie.

zibikruk - 2016-02-10, 21:33
Temat postu: CB - legalne używanie.
Sezon wyjazdowy zbliża się szybkimi krokami.
Większość z nas wykorzystuje CB-radio, przede wszystkim do komunikowania się podczas wspólnej "karawany", chociaż nie tylko.
W niektórych krajach jest to zabronione, w niektórych wymaga specjalnych zezwoleń.
Prośba do kolegów o podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniami w tym zakresie. :spoko

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 21:37

najlepiej sobie tym głowy nie zawracać ... jechać karawaną na swoim kanale i korzystać ... :spoko
SlawekEwa - 2016-02-10, 21:40

http://motoryzacja.interi...iec,nId,1392272
http://www.cargonews.pl/czy-radia-cb-sa-legalne/
http://superauto24.se.pl/...pka_479496.html

http://moto.wp.pl/kat,103...l?ticaid=116756

zibikruk - 2016-02-10, 21:57

BIORCA napisał/a:
najlepiej sobie tym głowy nie zawracać ... jechać karawaną na swoim kanale i korzystać ... :spoko

I tu Adaś się z Tobą nie zgodzę. Jest dobrze jak jest dobrze.
W razie "kłopotów" trudno zasłaniać się brakiem wiedzy.

Sławku , używam CB-radia bez mała dłużej niż żyję.
Nie chodzi mi o wiedzę internetową, ale o praktyczne uwagi.
Zgodnie z artykułami w sieci, w Rumunii nie wolno używać CB. Z mojej praktyki wynika, że nie jest to prawda, używają go wszyscy bez żadnych problemów.
Proszę jedynie praktyków o podzielenie się wiedzą. Np. nie wiem czy w Białorusi można używać?

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 22:17

W Rumunii używałem a nie wolno , w Bułgarii też .... a co wyrabialiśmy w Szwecji to nie powiem i wszędzie niby nie wolno ... i pokaż mi Polaków zagramanicą, którzy nie użyją jak mają ??? Bzdura jakaś . Zawsze się znajdą boidupki jakieś ale to wyjątki co to się cienia swego boją :lol:
SlawekEwa - 2016-02-10, 22:24

W Chorwacji, Serbii niby też nie można :shock: a nawet wideorejestratory ponagrywały nasze gadki z Tośkiem przez setki km :-P
zibikruk - 2016-02-10, 22:31

BIORCA napisał/a:
Zawsze się znajdą boidupki jakieś ale to wyjątki co to się cienia swego boją :lol:

Niestety jak zwykle jesteś na SWOIM poziomie.

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 22:33

zibikruk napisał/a:
BIORCA napisał/a:
Zawsze się znajdą boidupki jakieś ale to wyjątki co to się cienia swego boją :lol:

Niestety jak zwykle jesteś na SWOIM poziomie.

jak każdy Kolego ...jak każdy :)

jerry Gdansk - 2016-02-10, 22:43

Zibi właśnie zapoznaje się z przepisami obowiązującymi na terenie Białorusi i to znalazłem

PORADNIK AUTOMOBILISTY NA BIAŁORUSI: SZCZEGÓŁOWE INSTRUKCJE
Obywatele zagraniczni i osoby bez obywatelstwa zamieszkujące lub przebywające na Białoruś na okres czasowy w czasie kierowania pojazdem mechanicznym zobowiązani są mieć przy sobie i okazywać:

międzynarodowe prawa jazdy;
dowódrejestracyjnypojazdu;
zezwolenie organów komunikacji na zastosowanie sprzętu technicznego do połączenia radiowego i satelitarnego – w przypadku ich obecności w pojeździe;

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 22:47

jak wygląda w Polsce zezwolenie na posiadanie anteny satelitarnej na kamperze ???
szoł - 2016-02-10, 22:51

BIORCA napisał/a:
jak wygląda w Polsce zezwolenie na posiadanie anteny satelitarnej na kamperze ???

a jak Władysław Jagiełło :-P :-P

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 22:54

...i już widzę kilku z forum co to od jutra szuka takiego zezwolenia by do wakacji mieć :haha: :haha: :haha:
szoł - 2016-02-10, 22:57

BIORCA napisał/a:
...i już widzę kilku z forum co to od jutra szuka takiego zezwolenia by do wakacji mieć :haha: :haha: :haha:

no napewno bedą mieli :mrgreen: :mrgreen:
ja już mam :mrgreen:
http://www.nbp.pl/home.as...gowe/100zl.html

rjas - 2016-02-10, 23:05

Będąc 3 tygodnie temu w Rumunii widziałem mnóstwo lokalnych aut z antenami od CB (nie TIR-y a osobówki) - z dużą dozą prawdopodobieństwa byli to przedstawiciele handlowi i coś mi się nie chce wierzyć żeby mieli pozwolenia. Stężenie ilości anten może nie takie jak u nas, ale myślę że jest to drugi kraj po Polsce z dużą ilością aut wyposażonych w CB. W każdym razie w żadnym innym kraju oprócz naszego oczywiście nie widziałem tak dużo aut z CB.
bert - 2016-02-10, 23:08

BIORCA napisał/a:

kilka "waszyngtonów" ;)

szoł - 2016-02-10, 23:09

bert napisał/a:
BIORCA napisał/a:

kilka "waszyngtonów" ;)

no zalezy na jaki kraj :mrgreen:
bo jak na polske to tylko Jagiełło :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

joko - 2016-02-10, 23:36

Zakaz dotyczy używania czy posiadania, bo to dwie różne sprawy ?

Jeżeli używania, to podzielam zdanie Biorcy, nie ma sobie tym co głowy zawracać .
Dla świętego spokoju używających , proponuję standardową gruchę zamienić na mikrofon od zestawu głośnomówiącego i przycisk "Push to talk" , np przy kolumnie kierownicy ...... i niech Wam ktoś udowodni, że to Wy właśnie rozmawialiście :wyszczerzony:

Pozostaje kwestia moralna, czyli przestrzeganie prawa i takie tam ....... hmmm, jakiś czas temu na pewno bym napisał, że to problem, ale od czasu jak znam takie państwo europejskie , którego najwyżsi urzędnicy łamią prawo w kwestiach wagi nie porównywalnej, tylko dlatego że w czymś im ono przeszkadza , to czymże jest sianie w eter , skoro mamy taką potrzebę :chytry

Jeżeli jednak zakaz dotyczy również posiadania, to do tego co powyżej trzeba dodać jeszcze nie nachalną instalację sprzętu (czyli tak schować , aby nie było widać :-P )
Kwestie moralne ..... jak wyżej .

Student - 2016-02-11, 07:45

Generalnie nigdzie nie gonią ale były przypadki w Austrii gdzie kasowali za posiadanie nawet wyłączonego sprzętu niezgodnego z ich normami.Firmy z branży dostały swego czasu info od MSZ w sprawie informowania klientów o takich przypadkach.
marius - 2016-02-11, 09:43

zibikruk napisał/a:
Np. nie wiem czy w Białorusi można używać?

Można, najwyżej w niesprzyjających okolicznościach pójdziesz na kilka lat do łagru za szpiegostwo i próbę obalenia ustroju.

joko - 2016-02-11, 10:09

Student napisał/a:
Generalnie nigdzie nie gonią ale były przypadki w Austrii gdzie kasowali .......

Austria jest w ogóle jakaś dziwna. Jak nie muszę tamtędy to omijam szerokim łukiem. Taka sama biała plama na mapie jak wspomniana Białoruś .
Kiedyś w Wiedniu starsza pani zwróciła mi uwagę, bo nadepnąłem na linię na chodniku , która oddzielała część dla pieszych od ścieżki rowerowej ....... politować :?

jerry Gdansk - 2016-02-11, 10:20

Mój post odnosił się jedynie do Białorusi , a tam puki co trzeba przechodzić odprawę celną. Jeżeli na posiadanie ,, urządzeń radiowych ,, wymagane jest stosowne zezwolenie to oczywistym jest, ze posiadając takie zezwolenie korzystanie z takich urządzeń jest legalne. Dzisiaj rozmawiałem z panią Konsul znajdującego się w Gdańsku konsulatu Białorusi i niestety nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie dotyczące CB . Pani konsul odesłała mnie do Białoruskiego Urzędu Celnego.
Szanowni Koledzy wiem, ze z każdego tematu można zrobić ,, kabaret,, i dlatego proszę o odpowiedzi Praktyków, a nie grafomanów.
Pytanie brzmi, Czy przebywając na terytorium Białorusi możemy korzystać z CB radia i czy możemy je tam posiadać. Za wszystkie odpowiedzi dzięki :spoko .

Bronek - 2016-02-11, 10:26
Temat postu: Re: CB - legalne używanie.
jerry Gdansk napisał/a:
Praktyków, a nie grafomanów

Skoro taki jesteś miły .
Dodam , jedno nie wyklucza drugiego .

Temat wątku ,nie należy do Ciebie i traktuje sprawy CB ogólnie .

Oto post inauguracyjny.

zibikruk napisał/a:
Sezon wyjazdowy zbliża się szybkimi krokami.
Większość z nas wykorzystuje CB-radio, przede wszystkim do komunikowania się podczas wspólnej "karawany", chociaż nie tylko.
W niektórych krajach jest to zabronione, w niektórych wymaga specjalnych zezwoleń.
Prośba do kolegów o podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniami w tym zakresie. :spoko

krzlac - 2016-02-11, 10:53

joko napisał/a:
Austria jest w ogóle jakaś dziwna.

A u nas doszło do tego, że jak ktoś przestrzega prawo jest uważany za dziwaka.
Widać "dziwność" ma dwie definicje. Idąc dalej: Jakiś głupek namalował linię, inny głupek postawił znak ograniczenia prędkości a jeszcze inny waży przeładowane samochody.

jerry Gdansk - 2016-02-11, 11:12

Proszę jedynie praktyków o podzielenie się wiedzą. Np. nie wiem czy w Białorusi można używać?[/quote]

Po co zakładać nowy temat i to mnie bardzo interesuje.

marius - 2016-02-11, 11:17

jerry Gdansk napisał/a:
Pytanie brzmi, Czy przebywając na terytorium Białorusi możemy korzystać z CB radia i czy możemy je tam posiadać. Za wszystkie odpowiedzi dzięki :spoko .

Czyż nie napisałem Ci jasno i zwięźle na ten temat? Masz kłopoty z percepcją i zdolnością rozumowania przeczytanego tekstu?
Odpowiem Ci jeszcze raz: MOŻNA. Tak samo jak w Austrii, tylko, że w Austrii narażasz się na jakąś z góry określona karę o której wiesz, natomiast w krajach reżimowych takich jak Białoruś, Rosja itp. wszystko zależy od fantazji reżimowego funkcjonariusza. Jasne?
Pozdrawiam,
Grafoman :spoko

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 11:24

proszę mnie nie osłabiać z przykładami z Rosją ... jak dobrze wiemy nasze TIR-y na tamtych drogach to potęga na rynku w stosunku do innych nacji , jak wiemy każdy , powtarzam, KAŻDY tirowiec ma CB radio jedno lub nawet i dwa ... i co ? nie gadają ? chowają ? może mają na Rosję jakieś niewidoczne anteny ?
Przestańta siać panike i powtarzać opowieści z krypty :gwm to żenujące wśród dorosłych ludzi , naprawdę :spoko

marius - 2016-02-11, 11:37

BIORCA napisał/a:
proszę mnie nie osłabiać z przykładami z Rosją ... jak dobrze wiemy nasze TIR-y na tamtych drogach to potęga na rynku w stosunku do innych nacji , jak wiemy każdy , powtarzam, KAŻDY tirowiec ma CB radio jedno lub nawet i dwa ... i co ? nie gadają ? chowają ? może mają na Rosję jakieś niewidoczne anteny ?
Przestańta siać panike i powtarzać opowieści z krypty :gwm to żenujące wśród dorosłych ludzi , naprawdę :spoko

A nasi kierowcy nie płacą tam łapówek za wszystko na każdym posterunku drogowym? Jak Ci się podoba tak ta Rosja, to zawsze możesz napisać do Putina. Na pewno Cię przyjmie jako uchodźcę z niedemokratycznego kraju :mrgreen:

tolo61 - 2016-02-11, 11:44

Hej
Odpowiem na pytanie Jerrego
We WSZYSTKICH państwach byłego ZSRR MOŻNA używać bez problemu BEZ licencji zezwoleń itp CB radia
Do Mariusa .. wyobraź sobie ze kierowcy TIRów nie płacą na każdym posterunku drogowym łapówek za wszystko
Chyba że coś nawywijają lub trafią na takiego co chce suwenir / obecnie juz coraz rzadsze przypadki /
Po drugie ..posterunków drogowych ubywa
Po trzecie ... na BIAŁORUSI nie biorą w łapę
Mało tego, na przejsciach granicznych,są adnotacje w języku polskim, by w dokumentach nie znajdowały się pieniądze, bo będzie to odczytane jako wręczenie łapówki, a co za tym idzie sankcje karne .
Jak bedą pytania odnośnie Białorusi to służę pomocą
:spoko

marius - 2016-02-11, 11:52

Widzę, że konsulów honorowych Rosji przybywa...
joko - 2016-02-11, 11:59

Polskie TIR'y w Rosji chwilowo nie są potęgą. Wprawdzie Johnny Walker walczy tam z nimi ostro, ale o ile mam aktualne informacje to problem nadal nie rozwiązany.
W kwestii używania CB to podzielam zdanie BIORCY , nie ma co znowu w kolejnym temacie siać paniki.

Cytat:
A u nas doszło do tego, że jak ktoś przestrzega prawo jest uważany za dziwaka

No widzisz , to się porobiło. Jak napisałem wcześniej, przykład idzie z góry. Jeżeli rządzący łamią prawo w sprawach fundamentalnych na bezczelnego, i wybierają sobie tylko to co im pasuje, to ja jako obywatel czuję się moralnie usprawiedliwiony, tym bardziej że waga problemu tu i tu nijak mają się do siebie.
Zakaz używania CB (jeżeli gdzieś występuje) mnie w podobny sposób nie pasuje i na podobnej zasadzie nie mam zamiaru się do niego stosować.

tolo61 - 2016-02-11, 12:10

Widzę Marius że bywasz często w tamtych stronach .
Bywasz i zaleźli Ci za skórę
Dobrze ich znasz, ich przepisy ludzi i kulturę
W takim wypadku tylko Tobie tego pozazdrościć ... Też bym tak chciał

slawwoj - 2016-02-11, 12:44

marius napisał/a:

Wyłącz jedyną słuszną telewizję. Nie słuchaj jedynego mądrego polityka. Rusz dupę poza swoje gumno i wtedy zabieraj głos.

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 12:50

sławoj , na kanałach TV się nie znasz ale tu wywaliłeś sedno ...super :pifko
marius - 2016-02-11, 12:56

tolo61 napisał/a:

Źle widzisz. Nie bywam tam. Ostatni raz byłem za czasów ZSRR (na szczęście w czasie pierestrojki). Na pewno wtedy było tam mniej zakłamania niż dzisiaj.
Jeżeli chodzi o mój stosunek do Rosjan, to jest on bardzo pozytywny. Traktuję ich jak normalnych ludzi, o ile oni sami dają ku temu podstawy. Współczuję Rosjanom, jest to naród, który nigdy nie miał szczęścia do własnej władzy.
Natomiast jeżeli chodzi o mój stosunek do Rosji jako państwa, to jest on jak najgorszy i taki będzie póki Rosja będzie pod panowaniem współczesnego wcielenia Stalina. Jest to kraj totalitarny, ogłupiający własnych obywateli i nieszanujący praw innych. Ale widzę, że Ci to odpowiada. Jesteś tak zakochany w tym reżimie, że gdybyś miał taką możliwość, to zapewne bez wahania pojechał byś swoim kamperkiem zwiedzać działające jeszcze gułagi i wróciwszy głosił byś peany na cześć rosyjskiej demokracji.

Na zakończenie podam przykład złej woli rządu rosyjskiego. Otóż ambasador Rosji w Polsce, niejaki Siergiej Andrejew za każdym razem podnosi lament, gdy tylko się dowie o przenosinach pomników, tymczasem... olewa wszelkie informacje od odkryciu w Stargardzie cmentarza jeńców radzieckich nieludzko zamęczonych w obozie przez hitlerowców. Według niego i jego mocodawcy skromny żołnierski pochówek tym ludziom się nie należy.

Czy jest to Twój wymarzony kraj?

slawwoj - 2016-02-11, 12:56

BIORCA napisał/a:
sławoj , na kanałach TV się nie znasz

Bo ja jestem z czasów gdy były 2 kanały a ja robiłem za pilota "włącz jedynkę" "przełącz na dwójkę" :haha:

slawwoj - 2016-02-11, 12:59

marius napisał/a:
tolo61 napisał/a:

Źle widzisz. Nie bywam tam. Ostatni raz byłem za czasów ZSRR (na szczęście w czasie pierestrojki). Na pewno wtedy było tam mniej zakłamania niż dzisiaj.
Jeżeli chodzi o mój stosunek do Rosjan, to jest on bardzo pozytywny. Traktuję ich jak normalnych ludzi, o ile oni sami dają ku temu podstawy. Współczuję Rosjanom, jest to naród, który nigdy nie miał szczęścia do własnej władzy.
Natomiast jeżeli chodzi o mój stosunek do Rosji jako państwa, to jest on jak najgorszy i taki będzie póki Rosja będzie pod panowaniem współczesnego wcielenia Stalina. Jest to kraj totalitarny, ogłupiający własnych obywateli i nieszanujący praw innych. Ale widzę, że Ci to odpowiada. Jesteś tak zakochany w tym reżimie, że gdybyś miał taką możliwość, to zapewne bez wahania pojechał byś swoim kamperkiem zwiedzać działające jeszcze gułagi i wróciwszy głosił byś peany na cześć rosyjskiej demokracji.

Na zakończenie podam przykład złej woli rządu rosyjskiego. Otóż ambasador Rosji w Polsce, niejaki Siergiej Andrejew za każdym razem podnosi lament, gdy tylko się dowie o przenosinach pomników, tymczasem... olewa wszelkie informacje od odkryciu w Stargardzie cmentarza jeńców radzieckich nieludzko zamęczonych w obozie przez hitlerowców. Według niego i jego mocodawcy skromny żołnierski pochówek tym ludziom się nie należy.

Marius ja mam do Ciebie jedno konkretne pytanie: skąd czerpiesz wiedzę na temat Rosji ?

jerry Gdansk - 2016-02-11, 13:00

Dla Mariusa z pozdrowieniami.

http://www.legolas.pl/okl...88324401970.jpg

:haha: :haha:

marius - 2016-02-11, 13:02

slawwoj napisał/a:
marius napisał/a:

Wyłącz jedyną słuszną telewizję. Nie słuchaj jedynego mądrego polityka. Rusz dupę poza swoje gumno i wtedy zabieraj głos.

Tak się składa, że tej telewizji nie oglądam. Polityka tego jedynego nie trawię. Ale sądząc po regionie, z którego pochodzisz, to jest duże prawdopodobieństwo, że jest on Twoim idolem.

marius - 2016-02-11, 13:08

slawwoj napisał/a:

Marius ja mam do Ciebie jedno konkretne pytanie: skąd czerpiesz wiedzę na temat Rosji ?

Od ludzi, którym pomagam. Od polskich repatriantów, od Rosjan którzy aby zachować wolność byli zmuszeni do wyjazdu z Rosji współczesnej. Ale widzę, że i tak tego nie zrozumiesz.

Bronek - 2016-02-11, 13:13

slawwoj napisał/a:
BIORCA napisał/a:
sławoj , na kanałach TV się nie znasz

Bo ja jestem z czasów gdy były 2 kanały a ja robiłem za pilota "włącz jedynkę" "przełącz na dwójkę" :haha:

My mieliśmy z pilotem .....ALADYN się nazwywał i był jeden kanał.
Pilot był dostosowany do uwczesnych czasów , nie miał możliwości zmiany kanałow , ale "zgłaśniał' i 'ściemniał"
Poprawiał sygnał nadawany , zmieniając go na kolorowy. W jaki spisób?
Cudowny przy pomocy szybki :bigok

"Ruskich" znałem wielu i nawet "wyżej postawieni" okazywali się normalnymi ludźmi.

Niestety z obu stron tym rządzącym."pi,pi'pi'pi" , nie pasuje. :(

Wyluzujcie

tolo61 - 2016-02-11, 15:58

Hej Marius...
Pomagasz rosjanom repatriantom ...chwała Ci za to ale dalej nie kaman
Znaczy się rosjan lubisz, byłeś w ZSRR kiedy to zakłamania było tyle ile wody w Bałtyku
Rosji jako państwa już nie trawisz.... Kurde czegoś nie kumam
Nie rząd kształtuje ludzi, prostych ludzi , soli tej ziemi ... kurde to kto?
Oni sami siebie ??? Rodzice, dziadkowie ,pradziadkowie , zesłańcy ,obcy ,przejezdni???
Może u nich jest inaczej? komunizm spijają z mlekiem matki .... może nie , może by chcieli inaczej ale nie mogą ...Maleńczuk wyraźnie śpiewa "" rosjanie rosjanie rosjanie moi odważny naród a władzy się boi "" "" i nie mówcie żeście wcześniej na kolanach byli bo by trzeba was zapytać coście tam robili"""
Może słuszniej będzie jak tam pojedziesz , zobaczysz i wtedy porozmawiamy ...
A zakochany jestem nadal...we własnej żonie ...
Wiedz kolego że na świecie nie rządy się liczą ale ludzie
Wszędzie są ludzie i ludziska . Niestety jak to różnie bywa i ludzie i ludziska wybierają swoje rządy ... i wtedy mamy to o czym piszesz i nie tylko to
Sorki czytając to co piszę,mam wrażenie ze pierniczę tak jak TY tak że na to co napisałeś odpowiem Amen i zakończę wywód ... :mrgreen:
A miało być o CB...

zibikruk - 2016-02-11, 16:50

Pytanie postawione w pierwszym poście było chyba jasno sprecyzowane.
Chciałem uzyskać wiedzę od tych co maja coś do powiedzenia... :lol:
Przecież może zajść np. problem z przekroczeniem granicy z zamontowanym CB radiem w kraju, który nie zezwala na jego użytkowanie.
Dyskusja jak zwykle zeszła na politykę, dokładanie jeden drugiemu :-/
Dziękuję jerry Gdańsk za próbę przybliżenia wiedzy. :spoko

robba - 2016-02-11, 17:17

zibikruk napisał/a:
Pytanie postawione w pierwszym poście było chyba jasno sprecyzowane. :spoko

widzisz! źle zadałeś pytanie i co zrobiłeś najlepszego... ;) :box

:diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

-----------------------------------------
trochę dystansu wszystkim życzę :) i pozdrawiam :szeroki_usmiech

bert - 2016-02-11, 17:38

marius napisał/a:

w pale Ci się nie mieści, że to prawda?
trudno, Twój problem :mrgreen:
bo na pewno ani Rosji ani Białorusi

Brat - 2016-02-11, 17:47

Ludzie !!!!
Zbyszek TYLKO PYTAŁ w konkretnej sprawie !
Jak nie masz nic do powiedzenia w TEJ SPRAWIE to się powstrzymaj ... od pieprzenie głupot nie na temat ...

slawwoj - 2016-02-11, 18:03

Konkretnie to tylko w sądzie trzeba gadać. A Zibikruk zrozumie że zima jest i towarzystwo wynudzone.
zibikruk - 2016-02-11, 18:13

Sławku, zima przejdzie, wiedza przyda się.
Frustracje wynudzonych możliwe są do wyrażenia w innych wątkach. :?

marius - 2016-02-11, 18:26

tolo61 napisał/a:
Hej Marius...
Pomagasz rosjanom repatriantom ...chwała Ci za to ale dalej nie kaman
Znaczy się rosjan lubisz, byłeś w ZSRR kiedy to zakłamania było tyle ile wody w Bałtyku
Rosji jako państwa już nie trawisz.... Kurde czegoś nie kumam
Nie rząd kształtuje ludzi, prostych ludzi , soli tej ziemi ... kurde to kto?
Oni sami siebie ??? Rodzice, dziadkowie ,pradziadkowie , zesłańcy ,obcy ,przejezdni???
Może u nich jest inaczej? komunizm spijają z mlekiem matki .... może nie , może by chcieli inaczej ale nie mogą ...Maleńczuk wyraźnie śpiewa "" rosjanie rosjanie rosjanie moi odważny naród a władzy się boi "" "" i nie mówcie żeście wcześniej na kolanach byli bo by trzeba was zapytać coście tam robili"""
Może słuszniej będzie jak tam pojedziesz , zobaczysz i wtedy porozmawiamy ...
A zakochany jestem nadal...we własnej żonie ...
Wiedz kolego że na świecie nie rządy się liczą ale ludzie
Wszędzie są ludzie i ludziska . Niestety jak to różnie bywa i ludzie i ludziska wybierają swoje rządy ... i wtedy mamy to o czym piszesz i nie tylko to
Sorki czytając to co piszę,mam wrażenie ze pierniczę tak jak TY tak że na to co napisałeś odpowiem Amen i zakończę wywód ... :mrgreen:
A miało być o CB...

Myślałem, że to już był koniec, ale niestety, nie jest tak, próbujesz odwrócić kota ogonem. Napisałem, że Rosja, Białoruś itp. są państwami reżimowymi. Bo tak jest. Swój stosunek do Rosjan wyraziłem we wcześniejszej wypowiedzi w tym temacie – przeczytaj jeszcze raz, tym razem może nieco wolniej i ze zrozumieniem.

Kolego tolo61 czy chcesz powiedzieć że:
- Rosja jest krajem o wysokim standardzie demokracji?
- w Rosji wszyscy zagraniczni podróżni traktowani są przez różne służby w sposób cywilizowany?
- policja rosyjska nie wyłudza łapówek od w/w i nie szuka dziury w całym?
- w Rosji są przestrzegane prawa człowieka?

Podpiszesz się po powyższym?
Ponieważ nie zamierzam się wdawać z Tobą bezproduktywne dyspóty, proszę o krótką odpowidź: tak lub nie.

Pozdrawiam,

P.S. Rosjan piszemy z dużej litery nie tylko z powodu obowiązujących reguł, ale i szacunku do tego narodu. Jak każdego zresztą.

slawwoj - 2016-02-11, 18:37

Najpierw zapoznaj się z pojęciem reżim. To co piszesz zaczyna być naiwne i dziecinne. Ps. tam u was na ziemiach odzyskanych zdazali się osoby z nazwiskami wschodnimi i czy oni nie zabierali ci kapsli w trakcie zabawy w kapsle?
zibikruk - 2016-02-11, 18:38

Proszę moderatora o zamknięcie wątku, nic nie wnosi zaś daje upust tym sfrustrowanym. :spoko
tolo61 - 2016-02-11, 19:26

Co do CB
Już napisałem :haha:
NIE MA PROBLEMU.... MOŻNA BEZ ZEZWOLENIA LICENCJI ITP...
Co do reszty też napisałem
AMEN

tolo61 - 2016-02-11, 19:28

Slawwoj masz piwo
Należy się Tobie..... za kapsle :haha: :haha: :haha:
też....

bert - 2016-02-11, 19:36

No to może teraz z praktyki powiemy i zrobi się lista

Rosja - mimo kontroli bezproblemowo
Komii - bezproblemowo
Kabardyno Balkarii bezproblemowo
Kałmucja - bezproblemowo
Tiumen - bezproblemowo
Ukraina - czepiali się, ale skutkuje hasło: jestem dziennikarzem i pisze o waszym pięknym kraju..., chodźcie zrobię wam pamiątkowe zdjęcia :mrgreen:
Kazachstan - bezproblemowo
Kirgistan - bezproblemowo
Słowacja - bezproblemowo
Rumunia - bezproblemowo
Bułgaria - bezproblemowo

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 19:37

zibikruk napisał/a:

Dziękuję jerry Gdańsk za próbę przybliżenia wiedzy. :spoko

a ja Ci nie przybliżyłem? mi nie podziękujesz ? Nie moja wina , że czekałeś na złapanych a się nie doczekałeś . Co Ci jest Kolego ? Prawda to za mało ? :szeroki_usmiech

CORONAVIRUS - 2016-02-11, 19:38

marius napisał/a:
tolo61 napisał/a:

NIE NA TEMAT ...SIADAJ , DWÓJA !!!!!!!!!!!!!!!!

:haha:

slawwoj - 2016-02-11, 19:46

BIORCA napisał/a:
marius napisał/a:
tolo61 napisał/a:

I po rodziców

bert - 2016-02-11, 20:21

slawwoj napisał/a:
BIORCA napisał/a:
marius napisał/a:
tolo61 napisał/a:

I po rodziców

do klęczenia w kącie nie ma co kierować... zamiast kary mogła by być ekstaza ;)

JaWa - 2016-02-12, 12:28

Rany, ile tu miłośników Rosji, Białorusi itp, zupełnie tyle samo co miłosników do tej pory nam panujących. :haha: :haha:
slawwoj - 2016-02-12, 13:34

:lol :lol :lol :hura :hura :hura

Wojciechu - 2016-02-12, 13:53

"sławwoj" - dla mnie super :spoko
Bronek - 2016-02-12, 13:57

Ale jabłek nikt nie kupił.

Oni se śpiewają , Johny Walker na granicy w korku TIRów stoi i sika do rowu.

Jakim prawem mają takie pełne półki i tacy są radośni ?

Nie , to tak nie zostanie ! Protestuję

Uuuuuuu , to niesprawiedliwe.
Zawiodłem się. :wyszczerzony:
Bo to nie u nas.

Widziałem podobne imprezy , zawsze mnie z lekka wzruszają :bukiet:
Fajne

slawwoj - 2016-02-12, 14:07

prof-os napisał/a:

ale niepoprawnie politycznie, ktoś za to beknie :zimno :hide:

Tadeusz - 2016-02-12, 14:58

Sławku, nie martw się niepoprawnością polityczną. :szeroki_usmiech

Jakie to fajne uczucię mieć ją w nosie. :ok

:pifko

slawwoj - 2016-02-12, 15:00

Tadeusz napisał/a:
Sławku, nie martw się niepoprawnością polityczną. :szeroki_usmiech

Jakie to fajne uczucię mieć ją w nosie. :ok

:pifko

no i być tym ... no jakto ....

a GORSZYM SORTEM

:yay: :yay: :yay:

SlawekEwa - 2016-02-12, 15:28

Nie jest żle- Łukaszenka i reszta oficjeli z Białorusi odzyskali prawo wjazdu do UE.
Brat - 2016-02-13, 15:16

prof-os napisał/a:
A jaka ulga na twarzach ludzi ! Że 'władza z narodem' jednak ! ;)

Cytat:
Nie jest żle- Łukaszenka i reszta oficjeli z Białorusi odzyskali prawo wjazdu do UE.
Oni i tak ten zakaz mieli w dooopie ... Najlepiej im jest "u siebie", gdzie są przecież "władzą najwyższą". A na tym zgniłym Zachodzie to i z taksówkarzem i portierem w hotelu gadać trza jak z człowiekiem ... ;) do czego nie przywykli.
Spax - 2016-08-17, 11:59

A ja w temacie i odświeżam:
Cytat:
CB Radio w Europie, czyli co wolno w różnych krajach.

Pomimo wszechobecnej globalizacji przepisy dotyczące pracy na paśmie CB Radio nie są jednolite w różnych krajach Europy i świata. Dlatego wybierając się w podróż za granicę warto sprawdzić czy zabierając ze sobą radio nie złamiemy lokalnych przepisów i nie narazimy się na sankcje prawne. Przedstawiamy krótki przegląd przepisów obowiązujących w różnych częściach Europy.

Większość krajów europejskich dopuszcza pracę na 40 kanałach wyłącznie emisją FM i mocą 4W. W niektórych państwach dopuszcza się emisje AM i SSB. Są także takie kraje, gdzie CB radio jest nielegalne.

Kraje w których dopuszcza się pracę na 40 kanałach (zgodnie z tab.1) mocą 4 watów, tylko FM.

Austria (nie są dopuszczone CB Radia z możliwością zmiany standardu kanałowego przez użytkownika, tzw. "multistandard")

Białoruś,

Bośnia i Hercegowina,

Chorwacja,

Czechy (dodatkowo dopuszcza się kanały zgodnie a tab.3),

Dania,

Estonia,

Grecja (wymagana deklaracja sprzętu na granicy),

Irlandia (wymagane zezwolenie),

Liechtenstein,

Litwa,

Luksemburg,

Łotwa,

Malta (wymagane zezwolenie),

Monako,

Norwegia (kanał 24 - akcje ratunkowe),

Słowenia (wymagane zezwolenie),

Szwecja (wymagane zezwolenie),

Ukraina,

Kraje w których obowiązuje 40 kanałów (wg. tab.1) a ponadto oprócz 4watów FM dopuszcza się inne emisje

Belgia - dodatkowo 1W AM,

Finlandia - dodatkowo 4W AM,

Francja - dodatkowo 4W AM, SSB,

Hiszpania - dodatkowo 4W AM, 12W SSB, wymagane zezwolenie,

Holandia - dodatkowo 1W AM,

Islandia - dodatkowo 1W AM, 4W SSB,

Niemcy - dodatkowo 1W AM i 4W SSB, i tylko 4W FM na dodatkowych kanałach 41-80 (tab.3)

Portugalia - dodatkowo 4W AM i 12W SSB,

Słowacja - dodatkowo 1W AM na kanałach 4 - 12 (zgodnie z tab.1)

Szwajcaria - dodatkowo 1W AM, 4W SSB, wymagana deklaracja zgodności CE,

Węgry - dodatkowo 4W AM, wymagane zezwolenie

Wielka Brytania - dodatkowo kanały wg tab. 2 (wymagane oznaczenie sprzętu "27/81-UK")

Włochy - 4,5 wata AM i FM (wg tab. 1), 12W SSB (wg tab.4)

Źródło: http://radioinfo.pl/infor...kanaly-cb-radio