Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - No i co teraz zrobić z tą dziurą?

Socale - 2016-02-11, 11:28
Temat postu: No i co teraz zrobić z tą dziurą?
Vitaycie.
A Szwagrowej stodole kamper mój przechodzi metamorfozę.
Wydłubałem okno dachowe i chciałem zastąpić je Heki mini bezbarwne.
Okazuje się że mam dziurę 47,5x47,5cm.
Szukam chyba słabo albo nie ma w takim wymiarze, zatem myśl idzie mi w kierunku wstawienia większego okna, o wymiarach np 90x60cm.
Czy wystarczy w wycięty otwór wstawić listwy/ramę między poszycia czy raczej muszą te listwy być na całej szerokości dachu ew. "podłączone" do najbliższych listew?
.
Może było gdzieś na forum a ja ślepy jak zwykle?

tolo61 - 2016-02-11, 12:03

Witam
Wystarczy by były listwy między poszyciem .
I to też ze względu na szczelność przy skręcaniu okna .
Kiedyś próbowałem bez listwy , wytrzymało do pierwszego opadu śniegu .
Później miejscami kapało , tak że trzeba było demontować i wklejać listwy .
Jeżeli chodzi o mniejsze okno do większego otworu , to też tak miałem .
Zastosowałem blachę z aluminium od góry i od dołu z wyciętym otworem na docelowe okno , między nimi listwy drewniane i wstawienie mniejszego okna / był to turbo went bodajże 35x35/
:spoko

Socale - 2016-02-11, 12:35

Tolo, ja nie mam wątpliwości że listwy muszą być, tylko pytanie czy one wystarczą tylko w postaci ramy, czy przedłużać i mocować je do innych elementów szkieletu dachu.
Mniejsze okno nie wchodzi w rachubę, większe owszem, najchętniej to zrobiłbym z niego kabriolet :)

MisioKRAK - 2016-02-11, 13:19

Heki o ile dobrze pamiętam (albo inne clear) niby jest 40x40 ale otwór musi miec 45x45 czy nawet 46x46)... Bo śruby...
Duże okno - piękna sprawa - mam takie okno 60x90 wstawione "w otwór" 50x50 w przyczepie i jest extra...oczywiście solidna rama wkoło sklejona i sprawowana do poszyć (bez do wiązania do innych ram) a później dopiero okno
Zastanowić się trzeba czy zbytnio to okno nie "zwiodczy" dachu (rozplanowac z głową i popatrzyc gdzie dach jest dodatkowo podparty szafa czy łazienką).
W kamperze wstawiłem już dwa małe cleary. Miały być też dwa duże ale z jednego zrezygnowalem ze względu na układ wnętrza i ewentualne dodatkowe panele słoneczne...d drugi czeka na sezon 2016 :)

Bronek - 2016-02-11, 13:31

Ożebrowanie dachu można " zobaczyć' w chłodny lekko mglisty ranek.
Drabina i widać po kondensacji wilgoci w "kwadratach" pomiędzy ożebrowaniem , które niestety jest mostkiem cieplnym.

MisioKRAK - 2016-02-11, 13:42

Nie zawsze jest to ozebrowanie...po za zalamaniami dachu...
Bronek - 2016-02-11, 13:59

.Misio. napisał/a:
Nie zawsze jest to ozebrowanie...po za zalamaniami dachu...

Nie załamaniu bo komentuję jak po usterce. A po załamaniach . Niestety nie zawsze dobry dach .....pokazuje załamania.
Gdyby usterka to:
Na ogół dach nie łamie się w regularne figury .

To jedna z nieinwazyjnych metod prostych i pewnych, gdy normalnie nie widać "niecek" pomiędzy listwami.
Można czujnikami itd.

To wskazówka np gdzie wywalić otwór pod .??.....cokolwiek.

Pa załamianiu dachu ?
Lepiej widać po kolizji z TIRem :shock: :bigok

MisioKRAK - 2016-02-11, 14:10

chodziło mi o miejsce zmiany spadku :)
Bronek - 2016-02-11, 14:12

.Misio. napisał/a:
chodziło mi o miejsce zmiany spadku :)

Odważny ten co by wstawiał okno w skosie . Czemu nie ?

MisioKRAK - 2016-02-11, 14:16

chodziło mi - że czasem się zdarza że tylko tam jest ożebrowanie... :)
tolo61 - 2016-02-11, 16:13

Hej
To co napisał Bronek
Wystaw kamperka w chłodny dzień i zobaczysz
W miejscach gdzie idą listwy wzmacniające będziesz miał wyraźny ich ślad
Szron lub skropliny wyraźnie pokażą jak przebiega wzmocnienie .
W starszych kamperkach listwy drewniane wzmacniające dach były oddalone od siebie od 70-110.
Myślę że właśnie miedzy nimi masz osadzone obecne okno.
Tak ze osadzenie większego, bez ingerencji w listwy wzmacniające nie będzie problemem i osłabieniem konstrukcji .
Jeżeli do tego będzie podparte od dołu szafka lub ścianą działową itp to tym bardziej
:spoko

andi at - 2016-02-11, 18:24

Ja po moim dachu chodzę jak go myje na wiosnę i spoko .Dach jest plastikowy
Listwy obowiązkowo wstawić na klej
Tez mnie czeka wymiana okna nad stołem 60/90 . Gówniany jest mechanizm podnoszenia
Juz mam okno podnoszone ręcznie (bez korbki )
Sam mechanizm kosztuje 900zl a gotowe okno jakoś 1200 zl

MisioKRAK - 2016-02-11, 18:29

Plastikowy to jednak rzadkość...
A najczęściej aluminiowy (warstwowy z poszyciem aluminiowym) z powłoką lakierniczą która w dotyku jest jak plastik.
A chodzi się chyba po wszystkich dachach - chociaż jak ja widziałem jak po moim chodzą to coś tam w środku boli...

andi at - 2016-02-11, 18:36

.Misio. napisał/a:
Plastikowy to jednak rzadkość...
A najczęściej aluminiowy (warstwowy z poszyciem aluminiowym) z powłoką lakierniczą która w dotyku jest jak plastik.
A chodzi się chyba po wszystkich dachach - chociaż jak ja widziałem jak po moim chodzą to coś tam w środku boli...

Dach jak jest alu to jak najszybciej pokryć go guma w płynie z UV (alu się utlenia niestety )

nikita55 - 2016-02-11, 18:45

Ja montowałem okna 40x40 w cepce i wystarczy szkielet drewniany (ramę) zrobić i jest ok.
Z tego co wiem to chodzić po wszystkich dachach można ,ale najlepiej po takich co dodatkowo mają ,,doklejoną,, powłokę z włókna szklanego (ochrona przed gradem),bo rys się na nich na pewno nie zrobi...
Co do MINI x HEKI 40x40 to otwór jest właśnie takich wymiarów ,a nie większych jak ktoś pisał...

MisioKRAK - 2016-02-11, 18:47

Alu się utlenia ale pewnie ponad 90% dachów w kamperach jest właśnie aluminiowa z powłoką lakierniczą (tak jak pisałem wyżej) - nawet się nie zdziwię że i Twój dach jest aluminiowy :D
Dodam ze mam dokładnie takie samo okno w przyczepie (na korbkę) i od jakiegoś czasu przestałem je "podnosić" by nie uszkodzić całkiem (co najwyżej tylko delikatne rozszczelnienie)... do kampera mam już zakupione okno sterowane ręcznie - podnoszone i przesuwane w bok (by nie mieć takiego wielkiego "żagielka").

nikita55 napisał/a:
Co do MINI x HEKI 40x40 to otwór jest właśnie takich wymiarów ,a nie większych jak ktoś pisał...

100% racji - pomyliło mi się okno Heki z REMI 40x40 (czy jak to tam - one mają otwór 40x40 ale jeszcze do koła jest 8 śrub które albo trzeba dowiercać albo o tyle trzeba zrobić szerszy otwór/ramkę...

ferguson - 2016-02-11, 19:43

Jeżeli chodzi o listwy w poszyciu dachu, to podobnie jak w dachach budynków, gdy trzeba zamontować okno dachowe w miejscu gdzie jest krokiew, robi się prostokątne obejście w miejscu wyciętej krokwi. Stabilność i wytrzymałość jest zachowana.
MisioKRAK - 2016-02-11, 21:33

Tutaj wykonując sztywną ramę drewnianą prasując ją odpowiednio z poszyciami (sklejając) możemy sprawić iż miejsce wykonania otworu będzie wzmocnieniem konstrukcji...

W budownictwie natomiast to prostokątne obejście nazywane wymianem po pierwsze opiera się na sąsiednich krokwiach które w razie potrzeby czasem się dodatkowo wzmacnia...tu natomiast nikt nie będzie dociągać konstrukcji otworu do konstrukcji usztywnienia dachu (chyba że o takie wzmocnienie akurat się oprze nowe okno).
Po za tym w budownictwie konstrukcja dachu jest "belkowa" a tu jest jak w kanadyjce - konstrukcja + stężenia czyli poszycia które w całości - dopiero takie zespolenie zapewnia odpowiednią nośność.

Socale - 2016-02-11, 22:01

No i fajno.
Na pewno nie pozwolę sobie wycinać jakieś listwy w dachu. Najwyżej zrezygnuję z dużego okna lub osadzę je bokiem.
.
Zamierzam wykryć, czy obecny otwór którymś bokiem jest styczny z listwą , wówczas wytnę w przeciwnym kierunku o ile miejsce do kolejnej listwy pozwoli, no i solary dwa już siedzą na dachu na amen.
Fajnie byłoby znaleźć Heki pod mój otwór aktualny 47,5x47,5cm.
.
W łazience mam Heki mini, dziura jest 40x40cm, zdejmowałem ramkę i zmierzyłem.

Mirekmat - 2016-02-11, 22:15

Witam.
No to zamów sobie okno 50x50 i nie mów,że takich nie ma.Wiem,że są bo kupowałem latem i zamontowywałem klientowi.Bardzo fajne z żaluzją i moskiterą Pozdrowienia

Bronek - 2016-02-11, 22:17

Zobacz ,na około jest drewniana ramka. Cały dach , oglądajac go tak jak opusywałem w chłodny poranek jest w "szachownicę'

andi at - 2016-02-11, 22:18

Alu się utlenia ale pewnie ponad 90% dachów w kamperach jest właśnie aluminiowa z powłoką lakierniczą (tak jak pisałem wyżej) - nawet się nie zdziwię że i Twój dach jest aluminiowy :D

Prawdopodobnie masz racje . Kamper 2009 i dach alu
Musze wejść i sprawdzić :spoko

90% na pewno tak ale z 1990 rok I te powinno się czymś pokryć (dach )

Socale - 2016-02-11, 22:37

W sprzedanym miałem dach plastikowy, w obecnym jest alu.
.
Mirek, nie twierdzę że nie ma, tylko nie znalazłem bo ślepy jestem ;)
Te okna 50x50 to wchodzą w dziurę o moich wymiarach czy będę musiał rzeźbić?

Socale - 2016-02-11, 22:42

Bronek napisał/a:
Zobacz ,na około jest drewniana ramka. Cały dach , oglądajac go tak jak opusywałem w chłodny poranek jest w "szachownicę'
...

Ale pola szachownicy nie są chyba pod wymiar okien 40x40?

Bronek - 2016-02-11, 22:56

Chyba są, tak na oko o ile pamietam.
Przynajmniej w centralnej cz.dachu.
Niewazne , zawsze minimum, o ile szczęscie dopisze z lokalizacją żeberek , masz dwa boki orginalne, drugie dwa dorobisz. Wstawiając kantówkę i łapiac ją skośnie po rogach nierdzewnymi wkrętami. Czy podobnie ?

Socale - 2016-02-11, 23:07

Bronek napisał/a:
...
masz dwa boki orginalne, drugie dwa dorobisz...

Właśnie na to liczę.

andi at - 2016-02-12, 11:20

[quote="Socale"]W sprzedanym miałem dach plastikowy, w obecnym jest alu.

Podaj proszę rocznik kampera

Socale - 2016-02-12, 11:49

Którego?
MisioKRAK - 2016-03-30, 20:02

I jak z tą dziurą?
Moje okna - niby 40x40 ale rozstaw śrub mają osiowo 425mm
Wspominane wcześniej Remis

Socale - 2016-03-30, 21:34

Śruby są najmniej ważne, dziura jest ważna i nadal szukam okno które wlezie mi w 48x48cm. Nie będę rzeźbił, szkoda mi konstrukcji.
Wstawione jest z powrotem oryginalne białe mleczne ale na suficie ramkę nową zapodałem z moskitierą i żaluzją harmonijkową, oryginalne były zwijane.

CORONAVIRUS - 2016-03-30, 21:37

Ciekawe ilu z Was myśli, że ma aluminium na dachu a faktycznie ma stalówkę lub nawet dwie , jedna leży na drugiej :) :spoko
Socale - 2016-03-30, 21:57

Ha! Kto się nie zna ten nie wie :)
MisioKRAK - 2016-03-30, 21:58

Ja w obu przyczepach i kamperze mam alu ;-)

Co do okna...ja czekam jak będę miał troszkę więcej czasu i zamiast 40x40 będzie 60x90 :D
Czekam bo... żeby to zrobić to muszę wiele innych rzeczy wcześniej wyprostować...

CORONAVIRUS - 2016-03-30, 22:17

.Misio. napisał/a:
Ja w obu przyczepach i kamperze mam alu ;-)

..

kroiłeś ? :)

MisioKRAK - 2016-03-31, 07:33

tak