|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja-maj-czerwiec2016
jedrek49 - 2016-02-14, 12:11 Temat postu: Grecja-maj-czerwiec2016 witam
wybieramy sie na Krete przez Peloponez w terminie j.w
Przegladalem internet oraz forumCT i znalazlem rozne adresy -porty z ktorych mozna sie dostac na Krete
Jezeli ktos z CT ma wlasne doswiadcenia i wiedze to bardzo prosze sie podzielic z nami ,z jakich portow mozna plynac z kamperkiem na Krete
wiem ,ze mozna plynac z Pireusu,ale chcialbym plynac z Peloponezu.
moze te informacje pomoga nie tylko nam w wyjezdzie
dziekuje
jedrek49
KulkiDwie - 2016-02-14, 20:11
Z Peloponezu na Kretę (z Githio do Kissamos koło Chanii) pływają linie Lane Sea Lines.
Aktualny rozkład jest do końca marca
Prawdopodobnie później prom też będzie pływał w środy o 15.40, ale warto to zawczasu sprawdzić.
Można tutaj.
Połączenie obsługuje prom Vitsentzos Kornaros.
Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-21, 18:30
Za ujawnienie się przez Was na camperteam .Zamiast ,na cro,bedę mogla Wam zadac pytanie o podróże po greckich wyspach,które czytałam.Barbara
KulkiDwie - 2016-02-22, 21:20
Bardzo dziękuję za piwko
Od czasu do czasu coś tu i ówdzie napiszę "z pewną taką nieśmiałością" jako że kampera ani żadnego pojazdu kamperopodobnego nie posiadamy.
Skoro czytałaś nasze opowieści, wiesz w jaki sposób podróżujemy
Ja także czytałem Twoje relacje, zwłaszcza tę z zimowania na Krecie...
Tej zimy też planowałem wypad porą sylwestrowo-trzechkrólową na Rodos, ale ostatecznie, bojąc się pogorszenia warunków pogodowych zrezygnowaliśmy. I jak się okazało słusznie, bo pogoda była tam kiepska, wiało i było zbyt zimno jak na samochodowe noclegi.
Zaglądam na to forum często, czytam relacje i wyciągam z nich informacje dla siebie o ciekawych miejscach w różnych częściach Europy i o sposobach na podróże
PW poszło
Pozdrawiam
jedrek49 - 2016-02-23, 08:29
witam
Bardzo dziekuje za podanie linkow na promy na Krete,
czekamy na dalsze podpowiedzi odnosnie promow z Peloponezu na Krete
dziekuje
jedrek49
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-23, 21:50
KulkiDwie napisał/a: | zwłaszcza tę z zimowania na Krecie...
Tej zimy | my wrocilismy w grudniu,ale wyobraź sobie,ze drugi kamper który był z nami jest do tej pory.Obecnie sa w Tolo kolo Nafplio,okazuje się ,ze momentami pogada lepsza jak na Krecie.dzieki za Pw.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-23, 21:59
Jędrek nie wiem co napisać by Cie nie urazić.Kulki napisaly Ci o promie z Githio,ja wracałam do Githio i tez pisałam.Jest tylko jeden prom raz w tygodniu z Githio do Kissamos na Krete.Jestes w Githio,idziesz do punktu sprzedaży biletów i ći pisza na kartce kiedy ile kosztuje.Płatne gotowka,Ten prom trochę droższy niż ten z Pireusu.Troche ponad 200euro.I tyle.
chemik - 2016-02-23, 22:42
witaj!
Byliśmy w 2015 na Krecie, płynęliśmy na Kretę z NEAPOLI ( to z prawego palca) na Kithire. Tam poczekaliśmy na prom ( zwiedzając wyspę) i potem prom na Kretę. Taka jazda odpowiadała nam, bowiem oglądaliśmy, co się dało po drodze. Podróż taka nie była męcząca , Koszt dopłynięcia z Peloponezu na Kretę i z powrotem kosztowała około 450E. Sp okojnie i bez stresu.
jedrek49 - 2016-02-24, 11:57
witam
Chemik-sliczne dzieki za ta wiadomosc ,tak wlasnie myslelismy i o ile beda tak plywac promy to tak poplyniemy
Basiu- sliczne dzieki znalem wasza trase na Krete tak jak piszesz i bardzo dziekuje
chcemy takze zatrzymac sie na Kithirze
Chemik jak kupowales bilety czy najpierw na Kithire a na Kithirze kupiles na Krete ,czy inaczej
Martwia mnie teraz uchidzcy,czy da sie bezproblemowo przejechac przez granice Serbska.,Macedonska
pozdrawiam i dziekuje
jedrek49
KulkiDwie - 2016-02-24, 12:18
Kithira to świetny pomysł
Bardzo dobrze wspominamy zwiedzanie tej wyspy kilka lat temu.
Nie wszystkie drogi są dostępne dla kampera, ogólnie drogi na Kithirze są wąskie i niezbyt dobrej jakości.
Ale do kilku plaż spokojnie można dotrzeć (czasem po szutrze).
Myśmy nocowali przy pięknej, kolorowej Fyri Ammos, niedużej Melidoni, Agios Nikolaos na północy, ciekawej, kamienistej Limni u wylotu wąwozu, dostępnej asfaltem Lykodimou i chyba najłatwiej dostępnej, długiej i piaszczystej plaży Paleopoli.
Na wyspie warto zwiedzić oprócz wspaniale położonej stolicy - ruiny Paleochory (dojazd szutrem), monastyry Agia Moni, Agiou Anargyriou, Agia Elessa i Myrtidiotissa. Poza tym jaskinię Agia Sophia, wodospady w Mylopotamos, Kastro w Kato Chora.
Kithira to piękna wyspa i warto na niej spędzić trochę czasu.
mapka1
mapka2
Pozdrawiam
chemik - 2016-02-24, 12:37
Jechaliśmy bez żadnej rezerwacji. Po dotarciu do Neapoli ( na niektórych drogowskazach -Napholi lub Napfoli- grecy jakoś nie przywiązują uwagi uwagi do nazw!) z przygodami , bo wcześniej wybuchł pożar w okolicach i spaliło się około 120 domów w mieście, kupilośmy bilet w agencji przy głównej ulicy ( dopytaliśmy się u tubylców) na Kithre. Z portu nie płynie żaden prom na Kretę. Prom przypłynął, wsiedliśmy, popłynęliśmy. dopłynęliśmy. Okazało się , że prom na Kretę z wyspy odpływa następnego dnia w nocy, więc pojechaliśmy zwiedzać wyspę. Można przenocować w porcie ( pusty całkowicie)! WiFi dostępne niezabezpieczone przy budynku kasy. Poza tym pustkowie. Nieopodal wspaniała plaża. W nocy zjawiła się kasjera, kupilśmy bilet na Kretę. Prom -o.40 w nocy. Nagle pojawiło się mnóstwo ludzi, odbierających przyjezdnych. prom chyba płyną z Aten.(?) Wswiedliśmy i rano , o świecie piliśmy kawę na Krecie. Powrót podobny z Kissamo, ale bilety na prom na Kithirę kupuje się w mieście, nie w porcie. fajny wynalazek.
Będąc w Neapoli proponuję pojechać i przepłynąć promem na mała wysepkę- Elefonisos - WSPANIAŁA plaża! wspaniały kemping!
chemik - 2016-02-24, 12:42
taki widok zobaczyliśmy dojeżdżając do portu
chemik - 2016-02-24, 12:45
plaża na Elefonisos - mało ludzi, woda ciepła, spacery..
jedrek49 - 2016-02-25, 12:28
witam
Chemik -bardzo dziekujemy za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami ,podoba sie taka wyprawana Kithire a pozniej na Krete
mysle ,ze tak pojedziemy
jedrek49
chemik - 2016-02-25, 12:59
zbieram się za sporządzenie krótkiego opisu naszej wyprawy m.in na Kretę, to może coś Wam się spodoba lub przyda. W każdym razie kreta warta dokładnego zobaczenia. Próbowaliśmy ją dokładnie zwiedzić i objechaliśmy ja dookoła, ale i tak czujemy niedosyt tych pięknych widoków.
Miłego podróżowania = należy się przyzwyczaić do specyficznego podejścia Kreteńczyków do życia - "zrobi się kiedyś, jutro, albo pojutrze, ale się zrobi.
"Kasa biletowa - będzie otwarta . Kiedy? Jak będzie kasjerka. Kiedy będzie - może za godzinę, dwie albo jutro, ale będzie."
Tak kupowaliśmy bilety na prom na Kithrze ! Ale przyszła !
andi at - 2016-02-25, 19:50
Ja często szukam tu atrakcji (nie zwracaj uwagi na hotele itd )
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g189398-Activities-oa20-Greece.html
Za pomocą tej mapki oglądasz bardzo szybko co jest do zwiedzenia (klikasz na lornetkę i paczysz co tam jest )
https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g482941-d1223227-Reviews-Amoudi_Bay-Oia_Santorini_Cyclades_South_Aegean.html#MAPVIEW
Nadusiłem myszka na to i już mamy atrakcje
https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g482941-d1223227-Reviews-Amoudi_Bay-Oia_Santorini_Cyclades_South_Aegean.html#REVIEWS
jedrek49 - 2016-02-26, 11:16
witam
andi at
serdecznie dziekujemy za podanie super linkow na Grecje i Krete
,mozna sobie wybrac co kto chce ,podgladnac na zdjeciach i na Googlach
jest to super
teraz na pewno jedziemy na Krete conajmniej na 6 tygodni
jestes supek dziekujemy
jedrek49
KrzySówka - 2016-02-26, 17:34
,, jędrek49" my do Grecji jedziemy od 12 sierpnia na 3 tygodnie więc liczymy no to ,że podasz jakieś koordynaty na fajne plaże i miejsca postojowe. Pozdrawiamy
jedrek49 - 2016-02-26, 18:42
Witam,na pewno po powrocie z Krety podam koordynaty fajnych miejsc, uściślij gdzie będziecie w Grecji to podam Ci koordynaty miejsc w których już byliśmy .Pozdrawiam
BolMiech - 2016-04-28, 22:52
witam. Planuję z rodzina(dwójka dzieci 4 i 8 lat) wycieczkę przez Chorwacje, Albanię... do Grecji(czas 2 miesiace).Priorytetem dla nas są miejsca spokojne, klimatyczne i bez nadmiarnego tłoku,z dostępem do wody, najchętniej jak nie będzie potrzeby poza kempingami. Nie zależy nam tez na zwiedzaniu przez duże Z(dzieci) choć ja chętnie wskoczę na rowerek i coś ciekawego bym zobaczył. Gdzie radzicie udać się do Grecji, w jakie rejony na pierwszy raz, aby podłechtać podniebienie i powrócić tam za rok????
KulkiDwie - 2016-04-29, 07:47
BolMiech napisał/a: | Gdzie radzicie udać się do Grecji, w jakie rejony na pierwszy raz, aby podłechtać podniebienie i powrócić tam za rok???? |
Skoro od strony Albanii, to jeszcze dalej na południe - wybrzeże Epiru. Jest ładnie i ciekawie, coś do zwiedzenia się znajdzie. A potem wybrałbym się na wschód (też można zaliczyć po drodze kilka ciekawych miejsc, jak np PN Vikos, wodospady w Edessie, ładnie położoną Kastorię) i dojechał do Chalkidiki na Sithonię...
A w przyszłym roku na Peloponez... no albo od razu
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-04-29, 09:50
wreszcie mam prąd i dobry internet.Jestesmy obecnie w Astrakos,tu już morze Jonskie.Tu będziemy w kościele ichnim na mszy przed Wielkanoca 1 maja.Wracam na swoje forum.Po 1 czerwca zaczne pisać relacje.Pomalu kończymy objazd
Grecji Kontynentalnej tym razem,ale jak najbliżej linii brzegowej.Zaczynalismy od strony Salonik/50km w dół/,skończymy za Igumenista.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-04-29, 17:16
Jedrek z praktyki najlepiej Githio-Kissamos.Przyplyniesz w nocy/może teraz inny rozkład/,jedziecie od razu na plaże Balos. Ta plaża ma być odwiedzona na 100%.Jedziesz pomału 7 km.szytrówka.Parking duzy.My tam spaliśmy to obstawiły nas auta na około.Idziesz piechota w dół gorzej z powrotem pod góre.Bylismy tam z psem.Weźcie wode dla psów.Po plaży spacerowaliśmy pojedynczo,bo nasz puszek skuczy za nami,a za dużo było ludzi aby wszedł z nami do wody.Na jednej plaży zwrócono nam uwagę o psa .Potem masz Falasarne i wawóz Topola,do Elafonisos.Tu stoisz gdzie zechcesz,mysle ze woda będzie już odkręcona.Potem musisz wrocic do Hani i znów w dół do Frankocastello.Mapa ci pokaże gdzie nie ma południem drogi. Potem od Hani płw Stavros.potem Preweli i dalej Rethimno,koniecznie Tropeteria,szefowa knajpy polka,jest wifi.Dalej objedź naokoło tak jak się da.Zobaczysz Kreta Was zachwyci. Podam Ci gdzie są Lidle:w Hani 2 potem w Rethimno i wielki targ w czwartek,koło parku.W Heraklionie też 2 ,Mires,Ierapetra,Sitia,tyle z glowy.Ja mam wszystkie koordtnaty ale za dużo by wklepywać do relacji.Jak coś to pisz sms,w romingu 0,35 groszy.My jak dozyjemy pojedziemy tam za rok.Nie Hiszpania my lubimy odpoczywać,troche zwiedzac,no i przyroda :!:Barbara
re
jedrek49 - 2016-04-29, 18:00
Basiu
Serdeczne dzieki za informacje
na pewno sie przydadza
W Polsce leje deszcz ,zimno ,Na Wegrzech tez zimno i chyba pojedziemy prosto na Peloponez
pozdrawiamy
mkawaler - 2016-04-29, 18:56
My też na Kręte ale tylko na 3 tygodnie, startujemy w polowie czerwca wiec może się
spotkamy
jedrek49 - 2016-07-15, 10:54
Witam
i biore sie teraz za opis naszej wyprawy na Krete .
Wyjazd z domu 1 maja : trasa Wegry
gorace baseny w Hajduboszermany ,odpoczynek na kampingu przy basenach,koszt za 1 dobe 6200 forintow-kamper plus 2 osoby :
super kapiele w basenach krytych,baseny na zewnatrz nieczynne po 2 dniach pobytu wyjazd do Oradeii ,prosze nie kupowac winetki przed wjazdem do Rumuni ,bo jest drogo ,za garnica można kupic polowe taniej ,koszt winetki tej drogiej to 5 euro .
Dalej kierunek Drobeta-turnu -Sewerin,droga jest dobra ,ruch maly,dotarlismy na przejscie graniczne po ciemku,w deszczu i nocowalismy na parkingu dla tirów.
Rano wjazd o Serbii i kierunek Nisz,droga raz dobra ,raz troche kiepski asfalt ,bardzo maly ruch.
Z Niszu autostrada platna 2,5 euro do granicy z Macedonia ,szybka odprawa na granicy i dalej autostrada do granicy z Grecja ,koszt autostrady w Macedonii to mniej niz 10 euro ,w Macedonii tankowanie do pelna ,disel cena 45 dinarow/super cena.
Na granicy po stronie greckiej sa obozy z uchodźcami ale nie ma problemu z przekroczeniem granicy .Policja i wojsko oraz organizacje humanitarne opiekuja sie nimi.
Jedziemy dalej droga E75,potem droga Nr1 na riviere olimpijską i tam stajemy na plazy przy kosciółku GPS 40.318435 22.627235 super miejsce fajna plaza ,spokojne spanie widok na Olimp ,ktory jest w sniegu.po 2 dniach postoju jazda dalej ,chcialem ulatwic sobie droge w kierunku Peloponezu i jechalem autostrada strasznie droga ,zaplacilem za nieduzy odcinek 47 euro
a mozna bylo jechac dobra droga za darmo i wcale trasa nie dluzsza niz autostrada ,tak dojechalismy do Termopili.
Tam planowalismy postoj ,kapiel ,ale bardzo wysoka temperatura ,silny wiatr i tumany kurzu zniechecily nas i dalej jazda droga E65 przez platny most kolo Patry do Diakopto na super plaze na ktorej jestesmy chyba juz 6 raz stoimy 5 m od wody super woda ,wysoka fala niedaleko do centrum i zakupow ,woda ,prysznic na plazy GPS38.200921, 22.196997
wspanialy wypoczynek ,plazowanie.
Nastepnie jazda przez gory do Kalavrity gdzie takze mozna dojechac waskotorowa ,zebata kolejka ,piekne miasteczko po zwiedzeniu jazda dalej w kierunku Kalamaty i postoj na plazy w
Paralia Velikas GPS36.996133, 21.951511 ,cicho spokojnie, pod duzym drzewem do wody 30m.
Po spokojnej nocy jedziemy w kierunku Diros,gdzie na pieknej plazy z bialych kamieni stajemy i nocujemy w tym miejscu GPS36.641319, 22.383195.piekne miejsce ,super woda,blisko do przepieknej jaskini ,którą zwiedza sie pieszo i plynac łodkami.
Po odpoczynku i plazowaniu jazda dalej w kierunku faros,po drodze ogladamy piekne domy wieze,nowe i stare odnowione i ruiny : przepiękne miasteczko Vathia, teren prawie bezludny, piękna widokowo trasa..Dotarlismy do Faros na parking skad na piechotkę sciezka do latarni morskiej na najdalej wysunięty na południe przylądek Terano,piekna droga ,super spacer ,ale wieje jak cholera,
GPS latarni 36.386176, 22.482779 Po spacerku do latarni pojechalismy do Gythio ,kupilismy bilety na prom do Kissamos cena za kamperka 123Euro plus za 2 osoby 76 Euro
prom odplywal 11 maja o godz 15.45
bylo troche czasu i pojechalismy na plaze kolo wraku statku,fajny parking ,plaza ,obok restauracja tam odpczywalismy,plazowanie ,spacery .
11.05 pojechalismy do Gythio aby plynac na Krete
o godzinie 16.00 prom odplynal i plynelismy bez przerw 7.5 godz.
c.d nastapi
Bim - 2016-07-15, 11:01
jedrek49 napisał/a: | c.d nastapi |
a foto gdzie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-15, 11:08
jedrek49 napisał/a: | na plaze kolo wraku statku | ,ale tam niestety nie ma wody Jedrek brawo ale,czy nie masz nikogo ktoby nauczyl Cię wklejać fotki,no i stawiać piwo :!:Przypomnij sobie jak cale forum uczyło mnie,aż w końcu zięć się poświecił i zrobil mi program infran viev,tak ze zdjęcia mam w obrazach-na forum
jedrek49 - 2016-07-15, 11:31
Ucze sie powoli wklejac zdjecia,ciezko mi idzie ale powoli moze poznam
BaWa - 2016-07-15, 12:16
Piwko na zachętę
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-15, 12:17
Brawo
jedrek49 - 2016-07-15, 13:46 Temat postu: kreta zdjecia do opisu trasy z domu do Gythio
plaza pod Olimpem
jedrek49 - 2016-07-15, 13:56
c.d zdjec
Basiu
tam przy statku na mieliznie jest woda w restauracji ,wlasciciel bez problemow pozwolil zatankowac
jedrek49 - 2016-07-15, 14:04
witam
podaje opis wyprwy bez przepisywania informacji z internetu ,czy przewodnikow,miejsca postojowe,wode tankowalismy w zrodelkach przy drogach i na stacjach benzynowych,cena paliwa ON kolo Salonik to 1.02 Euro glebiej ladu to cena 1,1 Euro
c.d nastapi
hahhaha juz udalo mi sie wklejac zdjecia
pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-15, 16:00
Postawiłam zasluzone ,ale miejsca wszystkie znajome,na Tenaro byliśmy z Mirkami 61,ktorych poznaliśmy na
plazy Diru,zreszta odgapiłam ja od Ciebie.No podziwiam za podróże z takimi dużymi brytanami
jedrek49 - 2016-07-15, 16:38
Witam
Basiu ,to sa Leonbergery,wspaniale psy ,dlatego raznie nam kamperowac na dziko,stojac na uboczu,nie dopuszcza nikogo do kampera ,w w czasie jazdy spia na podlodze i czasem patrza gdzie jedziemy
pozdrawiamy
jedrek49 - 2016-07-15, 17:55
Witam
i teraz plyniemy promem z Gythio do Kissamos
plynelismy 7,5 godziny i bylismy na miejscu późnym wieczorem ,po wyjezdzie z promu stanelismy na parkingu w porcie ,gdzie stanely wszystkie kampery ,ktore przyplynely z nami na Krete ,spokojna noc i rano tankowanie wody do zbiornika i karnistrow ,kawka ,sniadanko i jazda na piekna plaze BALOS.
Droga fatalna,ok 7 km szutrowa ,wyboista caly czas na dwojce pod gore i dojechalismy na duzy polny parking na szczycie gory GPS35.585693, 23.597182 i koniec jazdy ,teraz trzeba plecak na plecy ,parasol ,dobre buty i schodzic sciezka kamienista w dol na plaze ,schodzenie zajelo ok 30 min ,bo szlismy z psiakami.
Plaza piekna ,laguna ,plytka woda ciepla mozna chodzic caly czas po pas w wodzie ,lub lezec na pieknym piasku
przyjechalismy wczesnie rano ale okolo 10 zaczelo przybywac turystow i plaza sie zapelniala ,czesc ludzi przyjechalo samochodami tak jak my a czesc przyplynela statkiem wycieczkowym i malymi lodkami przywieziono ich na plaze ,krystalicznie czysta woda
spedzilismy tu caly dzien i po poludniu czas do kamperka ,i trzeba pokonac dosc duze wzniesienie . zajelo nam to okolo godziny.po chwili odpoczynku ruszylismy w droge aby znalesc miejsce na nocleg i dojechalismy droga Nr E 65 na plaze i tam zaparkowalismy na noc GPS35.498742 23.674316.Byla super kolacja ,kapiel w morzu ,choc woda nie za ciepla ,i spokojna noc.
Rano po spacerze z psiakami ,sniadaniu wyruszylismy na plaze Elafonissi
droga dobra ,asfaltowa,bardzo kreta ,piekne widoki i przyjazd na duzy parking przy plazy , zaparkowalismy na koncu parkingu 10m od wody GPS35.269521 23.544886 super miejsce za krzakami ,dobre na noc
woda super czysta ,piasek na styku z woda rozowy ,calosc piekna laguna ,super do kapieli ,zwiedzania ,plazowanie ,jeden przewozny barek i jeden sklepik przewozny z akcesoriami plazowymi ,naprawde piekne miejsce na ziemi
po spacerach i kapieli ,kolacja i spokojna noc,rano spacerki ,kapieli wyjazd dalej na targ do Chani aby sie zaopatrzec w warzywa i owoce .
Na miejscu niedaleko stadionu wielki targ w sobote ,warzywa ,owoce i szwarc ,mydlo i powidlo ,wszystko mozna kupic ,pomidory po 70centow ,papryka 1 euro,pomarancze 1,5 euro za 10kg ,cytryny po 1 euro
cukinie ,cebula ,owoce morza ,itp tu zaparkowalismy na ulicu obok platnego parkingu i poszlismy w kierunku morza na targ.
Po zakupach jedziemy do Stavros stajemy na plazy kamienistej nad woda GPS35.592991 24.091866
Jest super ,ale woda nie do kapieli ,ostre skaly ,ale miejsce dobre do stania i spania ,jakies 400m jest piekna plaza z piaskiem i super woda do kapieli
wlasnie w tej miejscowosci krecono film Grek Zorba i sa po tym pamiatki
spotkalismy polaka ,ktory tam mieszka od 2 lat i wynajmuje domek ,fajny facet
stalismy tu 3 dni tak bylo fajnie
Bronek - 2016-07-15, 18:09
Piękne pieski. Mi też niemra zwróciła uwagę o mojego Wacika. Spojrzałem na nią z byka, przeciąle, wymownie, groźnie, tkliwie, mądrze itd....
Nagle zaczeła tłumaczyć, że chodzi jej o pieska i jego oczy, bo woda słona.
Wy nie musicie, wystarczą , same pieski by byle łajza lub popiepszony praworządny obywatel nie miał czelności psuć wypoczynku.
jedrek49 - 2016-07-15, 18:16
cd zdjec z Trasy
jedrek49 - 2016-07-15, 18:19
c.d zdjec
Bim - 2016-07-15, 20:05
Jędrek ale Ci te psy porosły
stawiam piwko za naumienie się i fajne zdjęcia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-15, 20:36
jedrek49 napisał/a: | jakies 400m jest piekna plaza z piaskiem i super woda do kapieli
wlasnie w tej miejscowosci krecono film Grek Zorba i sa po tym pamiatki | my tu stajemy to nasze ulubione miejsce.Na plazy jest zawsdze wifi.Czy ten facet z plazy nie był szczupłym blondynem o imieniu Kristian
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-15, 20:43
Jak na razie nasze miejsca,czy przydały się nasze namiary. ciekawa jestem na Tsoutsouros.Czy zrobiłeś nasze Annie fotke.Ja nie wytrzymam i napewno będziemy tam w tym roku na Krecie.Niestety sprawy zdrowotne kąplikują nam wyjazd,ale jest nadzieja że koło 15 października się uda.Pisz ,pisz,fotki wychodzą Ci Swietnie
jedrek49 - 2016-07-16, 07:17
witam
Basiu nie zrobilem zdjecia Waszej Annie ,w tym dniu padal deszcz ,wialo i ucieklismy z tej plazy ,opisze pozniej te plaze i miejscowosc ,opis daje w takiej kolejnosci jak zwiedzalismy
pozdrowienia
jedrek49 - 2016-07-16, 09:03
Witam ponownie
Basiu ,tak ten facet to Kristian ,ma stara cytrynke -samochodzik . Wasza relacja z Krety bardzo nam pomogła , jeszcze raz dziękujemy.
Po 3 dniowym pobycie w Stavros jedziemy dalej do klasztoru- Świetej Trojcy braci Giancarolo
GPS35 33 38.73N 24 08 07.01E do klasztoru jedzie sie piękna cyprysową aleją,zwiedzilismy klasztor i zrobilismy zakupy ,doskonalej oliwy z oliwek pod nazwa Agia Triada;
puszka 5 l cena 30 Euro oraz doskonalego wina cena od 7 Euro za butelke zakup udany.
Po wizycie w tym klasztorze jedziemy dalej do klasztoru Gouverneto,GPS35.582498 24.139737
,zwiedzanie klasztoru,zakonnik pilnowal nas na kazdym kroku ,nie pozwolil robienia zdjec
i po przejsciu przez teren klasztoru poszlismu do niedzwiedziej jaskini sciezka /GPS jaskini35.589016 24.143713 fajny spacer do jaskini ,trzeba wziasc dobre buty ,po zwiedzeniu jaskini ,powrot do kamperka i jazda dalej do zamku Frangokastello ,i zatrzymalismy sie nad morzem przed zamkiem ,doskonale miejsce na wypoczynek i nocleg GPS 35 11 34.32 ,24 12 54.98. Zamek ogromny, ,ale nie powala z nog .
I jazda dalej i docieramy do klasztoru Preveli GPS 35°09'27.5"N 24°27'25.4"E piekne miejsce ,w czasie II wojny swiatowej mnisi przechowywali aliantow i bronile tej czesci wyspy ,niedaleko klasztoru jest pomnik poswiecony tym walkom.
Jedziemy szukac plazy i noclegu i trafiamy do Kokinos Pyrgos GPS35 05 00.9 24 44 14.63
tu zatrzymujemy sie na noc na parkingu w porcie ,mozliwosc zatankowania wody
jest przyjemnie ,nasze pieski sie wykapaly,spokojna noc ,Miasteczko zaniedbane ,w czesci opuszczone ale swoj urok ma.Po przespanej nocy ruszamy dalej
cdn
jedrek49 - 2016-07-16, 12:22
c,d zdjec z tego etapu
jedrek49 - 2016-07-16, 12:27
cd etapu podrozy
Tadeusz - 2016-07-16, 21:34
Jędrek, stawiam piwo i dziękuję za piękną robotę.
jedrek49 - 2016-07-17, 09:45
witam
dziekuje ,az zainteresowanie nasza wyprawa
jedrek49
jedrek49 - 2016-07-17, 11:03
I dalej w droge po sniadanku
jedziemy do Matali GPS,34.993419, 24.750905 miejsce gdzie w latach 60. mieszkali hippisi ,jest teraz kurort,jaskinie w skalach odgrodzone , miejsce skomercjalizowane ,sklepiki ,sklepiki i plaza dobrze zagospodarowana, ale nie dla nas ,ze względu na naszych czworonożnych przyjaciół, dlatego jedziemy dalej , gdzie ciszej .
Nastepny przystanek to Kommos
parking na skarpie nad plaza,woda,prysznice obok ruiny starozytne , Przepiekna plaza ,chyba ponad kilometr ,super woda ,z kampera piękna panorama na morze ,do wody 30m, stalismy kilka dni ,bylo naprawde super ..Rankiem po kawce pojechalismy zrobic zaopatrzenie w Timpaki na duzy targ ,warzywa ,owoce i reszta ,dobry ,tani towar,ale pomarancze drogie .
Po zakupach kierunek Tsoutsouros ,GPS34 59 09.326 25 17 54.545 piekna droga przez gory,wiele wrazen
na miejscu piekne miejsce ,plaza super ,stara osada,wiele domow opuszczonych ,wiele tawern /miejsce ktore podala nam Basia Muzyk,poznalismy tez znajoma Basi/piekna plaza ,jest gdzie kamperowac nad samym morzem.Nie zabawilismy tam dlugo ,bo bylo zimno ,bardzo duzy wiatr ,deszcz ,tak ,ze bujalo kamperem ,musielismy sie schowac za domy,po nocnej burzy zwijamy kamperka i jedziemy do Ierapetra,piekna miejscowosc,-miasto Europy wysuniete najbardziej na poludnie.
Aby zwiedzic miast zatrzymalismy sie w porcie ,przy Twierdzy weneckiej GPS35.003921, 25.736989 ,miasto warte zwiedzenia ,zwlaszcza bulwarami nad morzem .
Nie znalezlismy miejsca dla nas na nocleg i pojechalismy dalej szukac .
Przy twierdzy mozna stac i nocowac ,ale mielismy psy ,co uniemozliwilo postoj w tym miejscu
CDN
jedrek49 - 2016-07-17, 11:12
foto z trasy
jedrek49 - 2016-07-17, 11:19
c.d zdjec
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-17, 12:58
W Jerapetrze tez nie było pogody,widze po falach jakie uderzają na promenadę
z barami.
jedrek49 - 2016-07-17, 13:15
Po zwiedzaniu Ierapetri jedziemy szukac miejsca na nocleg.
Znajdujemy miejsce na plazy w Kokos Bay -gps 35.007855, 25.827354
super miejsce ,fajna plaza,mozna duzo spacerowac,niestety pod wieczor nadeszly chmury ,duzy wiatr i nas przegnalo,kamperek dostawal podmuchy wiatru i caly sie bardzo kolysal,wiec musielismy schowac sie za drzewa i spedzic noc w dosc dziwnym miejscu,po prostu strasznie wiało.
Po ciezkiej nocy rankiem po sniadaniu kierujemy sie na plaze Vali.,Po drodze mamy Klasztor Toplou jeden z najbogatszych monastyrow na Krecie GPS35.007855, 25.827354 mnisi zajmuja sie produkcja ekologicznej oliwy z oliwek ,ktora kupilismy ,jest droga ale dobra.
Po zwiedzeniu monastyry jedziemy dalej .i docieramy do plazy Vai .Jest przy plazy duzy parking z oplata 2,5 euro za caly dzien ,stajemy pod palma.
Jes to jedna z najpiekniejszych plaz na Krecie ,na której podobno 5000 drzew palmowych ,wyglada to uroczo.przy plazy sa restauracje ,jest WiFi kod dal nam facet co wynajmuje lezaki .(,bezplatnie
parkin jest miedzy gorami) . Spaliśmy na parkingu przy plazy, ale niestety komary daly nam w skore .
Miejsce polecamy ,plaza wspaniala ,woda cudowna ,otoczenie drzew palmowych sprawia niesamowita atmosfere.
Czas sie zbierac i teraz jedziemy dalej ,po drodze widzimy zamkniete piekne osiedle z zakazem wjazdu/chyba wojskowe osiedle /nastepnym naszym celem jest Sitia ,wjezdzamy i zwiedzamy,
Przejezdzamy przez miejscowosc AG Nikolas,nie zatrzymujemy sie ,nie mozemy znalezc ,dojezdzamy do miejscowosci Malia niedaleko portu znajdujemy dobre miejsce do stania,nocowania GPSn35 17 44.29 E25 28 16.03 stoimy pod drzewem,na przeciw pieknej kapliczki ,nad woda.Po raz pierwszy spotykamy Polakow ,ktorzy sa na wczasach :.super miejsce ,spokojna noc,blisko restauracja Blue Sea jedzenia nie polecamy ,drogie i niesmaczne ,za to maja internet z kodem BLUESEA111
Odpoczywamy tu przez 3 dni
cdn
jedrek49 - 2016-07-17, 13:17
witam
Basiu
w Irapetri pizdzilo jak niewiem ,i fale byly ogromne
pozdrowienia
jedrek49 - 2016-07-17, 13:49
cd trasy
jedrek49 - 2016-07-17, 14:03
cd zdjec
jedrek49 - 2016-07-17, 14:46
Po wypoczynku pod drzewem w Malii jedziemy dalej do Iraklonu,znajdujemy targ i robimy zakupy warzyw i owocow ,sa o wiele tansze niz w sklepach,po zakupach jedziemy blisko starego miasta i stawiamy kamperka na parkingu i idziemy zwiedzac port i miasto
jest pieknie goraco z lekkim wiaterkiem,miasto ,zabytki super
,kupujemy bilet na prom z Chani do Pireusu cena za 2 osoby plus kamper to 199euro i czas przeprawy 9 godzin. Po poludniu i odpoczynku po zwiedzaniu jedziemy dalej szukajac noclegu
i znajdujemy GPS35.350574 n24.34305 e dluga plaza ,duzo miejsc do stania ,niedaleko sklepy
super woda na kapanie ,prysznice,i mozna spacerowa wzdluz morza po kilka kilometrow
spedzilismy noc spokojnie .
Rankiem po spacerku i sniadaniu jazda do Saudy skad plynie prom do Pireusupo drodze zagladamy do miejscowosci Georgioupoli GPS35.363707, 24.260265 gdzie zwiedzamy to male miasteczko z malym portem
szukamy miejsca do parkowania i stajemy za restauracja na plazy GPS35.497327, 24.061206
w restauracji jest WiFi darmowe,,stalismy tam 2 noce ,a w miedzyczasie pojechalismy na targ by zaopatrzyc sie w owoce i warzywa .
Super ceny takie jak juz podawalem ,super slodkie pomarancze po 1,5 euro za 10kg .,Zrobilismy duzy zapas na dzem pomaranczowy i sok na zime,do chwili obecnej mamy jeszcze cytryny w lodowce.W nastepnym dniu plyniemy na staly lad do Pireusu ;
prom odplywa o godz 21 ,juz zmrok ,z psiakami poszlismy na najwyzsze pietro na taras ,bylo malo ludzi i spalismy na kanapach .
Nie udalo sie nam spac w kamperku ,wyczaila nas obsluga i kazali isc na poklad .
cd nastapi ze zdjeciami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-17, 14:55
Myslę,ze tez staliśmy koło tej kapliczki ,na pewno ta sama teraz poznałam po zdjeciu ,wykopaliska były w innym miejscu.Ag.Nikolasos to kurort i w pierwdzym roku wjechaliśmy,problem był wyjechać.Natomiast w drugim roku szukając miejsca na wigilie skręciliśmy do portu,za nim świetne miejsce gdzie zmieścily się 3 kampery.Chodząc dopiero tam na piechotę odkryliśmy jakie ładne miasto.Gdzie ta plaża Kokos Bay
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-17, 15:04
Nas tez wyczaili i wygnali 0 2giej w nocy na góre.Jędrek tyle czasu spedzilismy w porcie w Iraklionie,a nie znalazłam targu.Opisz gdzie to mniej więcej było a może masz koordynaty.W biurze portowym miałam swoje biuro ,ale to był styczeń.
jedrek49 - 2016-07-17, 15:12
cd wyprawy
jedrek49 - 2016-07-17, 15:18
cd zdjec
Misio - 2016-07-17, 20:50
Fajna fotorelacja. dla ochłody.
mkawaler - 2016-07-18, 14:27
Witam
My wróciliśmy w tamtym tygodniu po 2 tygodniach pobytu i objazdówce po Krecie było cudowanie, plan zrealizowany z nawiązką
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-18, 16:33
mkawaler napisał/a: | Witam
My wróciliśmy w tamtym tygodniu po 2 tygodniach pobytu i objazdówce po Krecie było cudowanie, plan zrealizowany z nawiązką | ,to czekamy chćby na krótka informacje z fotkami,każdy z tego samego miejsca ma inne zdjęcia.
mkawaler - 2016-07-18, 16:39
Myślę żę w przyszłym tygodniu coś nie coś zamieszczę wraz ze zdjeciami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-19, 15:13
Czekamy
Pablo_krak - 2016-07-19, 21:02
Na jednym ze zdjęć z Matalii napisaliście, że są to jaskinie. ale z tego co pamiętam,były to grobowce. Zwiedziliśmy to miejsce i niemal całą Kretę kilka lat temu i jeśli nam się uda to chcemy tam wrócić! piekna relacja! pozdrawiam
Paweł
jedrek49 - 2016-07-20, 09:49
Witam
odnosnie jaskin w Matali to czytalismy to w tych jaskiniach w latach 60 pomieszkiwali hippisi,narkomani/Bob Dylan,i inni/Byc moze kiedys byly to grobowce
dziekuje za uwagi
jedrek49
jedrek49 - 2016-07-20, 10:17
Dalej o naszej podrozy na Krete.
Spedzilismy cala noc na najwyzszym pokladzie promu,prom chyba byl stary bo wszystko sie trzeslo,drżalo,bylo glosno,gdy doplywalismy do Pireusu,fajne widoki,z wysokosci promu.
Wyjechalismy z pokladu na lad i kierunek wybrzeze olimpijskie w to miejsce,w ktorym stalismy jadac na Krete,ale nie jechalismy autostradami ,jechalismy droga Nr3 ,962 potem3 i E65 do Termopili,tam chwilowy odpoczynek,duzo imigrantow w obozie po dawnej komendzie policji i dalej drogami nieplatnymi 3,E65 do Larisy potem wzdluz autostrady ,potem droga 1 i E75 na wybrzeze i dalej drogami przy morzu na plaze przy kapliczce tam pobyt 3 dni ,kapiele,spacery i dalej w kierunku Polski.Jechalismy drogami nieplatnymi w Grecji tzn Nr 1 potem Nr2 i skret na E75 autostrada nieplatna do granicy z Macedonia,przez Macedonie przejazd autostrada platna ,zakup paliw po 45 dinarow zakup trunkow i dalej do Serbii i jada autostrada platna bez zatrzymywania do Szeged na parking Lidlai tam nocleg.
cdn
jedrek49 - 2016-07-23, 11:10
cd wyprawy na Krete
Prosze uwazac na stacjach benzynowych w Macedonii,pytac czy mozna placic karta ,ja chcialem placic karta ale wlozyli do urzadzenia i 2 razy karta nie zadzialala ,powiedzieli ,ze brak pieniedzy,i kazali gotowka zaplacic liczac po 95centow za litr ,taki sobie przelicznik wymyslili ,zaplacilem ale dobrze ,ze dotankowywalem tylko 15l
Spalismy w Seged na parkingu pod Lidlem ,spokojna noc,bez problemow,rankiem sniadanie i jazda di Berekfirdo na cieple baseny ,bylo super ,spotkalismy kamperowcow z Polski ,mile spedzilismy 3 dni i po pieknym pobycie na basenach do domciu
Cala wyprawa na Krete trwala 6 tygodni
przejechalismy 6500km w tym ok 1000 na Krecie
spalilismy 750l paliwa
promy na krete to 189+199 Euro
platne parkingi to 15euro
kampingi to gorace baseny na Wegrzech 300zl 3+1 dzien
jedzenie ,i przyjemnosci nie liczylem
Uwazam iz byla to wspaniala wyprawa ,wrocilismy do domu bez problemu ,samochod bez awarii,opaleni zadowoleni i troche zmeczeni
pozdrowienia
jedrek49
zbyszekwoj - 2016-07-23, 11:31
jedrek49 napisał/a: | kampingi to gorace baseny na Wegrzech 300zl 3+1 dzien |
Dobrze że byliście 3 dni to ominęła was dopłata za baseny
jedrek49 - 2016-07-23, 11:53
witam w cenniku zalaczonym wyzej jest napisane ,ze jezeli sie jest wiecej niz 2 noce to juz za baseny sie nie placi
my polubilismy te baseny i kamping miedzy innymi dlatego ,ze jest gdzie chodzic z psiakami
dziekuje za uwagi
jedrek49
gagula12 - 2016-08-12, 22:28
Super relacja ,świetne zdjęcia ,bardzo pomocny opis wyprawy z koordynatami GPS. Stawiam zasłużone piwko
|
|