brams - 2016-02-15, 12:55 Temat postu: Festiwal Rzeźb Piaskowych - HeringsdorfW 2015 roku podczas weekendowego pobytu w Świnoujściu podjechaliśmy rowerami do miejscowości Heringsdorf na wyspie Uznam.
Chcieliśmy zobaczyć reklamowany na plakatach Festiwal Rzeźb Piaskowych, którego tematem wiodącym miał być "Świat Baśni".
Rzeczywistość nie zawiodła, nagromadzone piaskowe dzieła sztuki robiły duże wrażenie.
Rzeźby przedstawiały postaci z bajek Andersena, braci Grimm, ale także i z polskich legend.
Jedyne tworzywa, którymi posługiwali się artyści, stanowiły piasek i woda.
Bezustanne płukanie przez morskie fale zaokrągla kształt piasku, co skutecznie rozwiewa nadzieje na zrobienie z niego jakiejś większej rzeźby. Sam nieraz tworzyłem na plaży nad morzem coś ala zamek, ale nie brałbym za te "dzieła" pieniędzy.
Zawodowcy używają specjalnego, stosunkowo "młodego" piasku z prostokątnymi ściankami.
Wystawę umiejscowiono pod namiotem, ale piaskowe rzeźby mogą stać na zewnątrz nawet kilka miesięcy, czego przykłady widzieliśmy przy promenadzie rowerowej.
Podczas pierwszej edycji Festiwalu w Heringsdorfie w 2014 roku motyw przewodni stanowiły opowieści biblijne.
http://www.sandskulpturen-usedom.de/pl/home.htmlBronek - 2016-02-15, 15:32 My w tym roku raczej po kraju , ale wszysko fajnie , bo i rowerki elektryczne i nie za daleko , akurat na wyjazd weekendowy.
Gdzie założyłeś "bazę wypadową"?brams - 2016-02-15, 15:43 My Korsyka i po drodze Florencja - moje marzenie.
A wracając do tematu.
W zeszłym roku stałem na "campingu" - "Cichy kącik" prowadzonym przez jakąś szkołę religijną
Bliskość plaży, spokój i taniocha wynagradzały standard, jak się łatwo domyśleć - dość niski
Aha - i odrobina adrenaliny, bo składałem lusterka przy wjeździe przez bramę.
No, ale nasz wnusio był dosłownie o 5 minut (apartamenty Świnoujście).
W tym roku będę chciał pożenić ten wyjazd ze zwiedzeniem atrakcji z Twojej okolicy -
http://www.hortulus.com.pl Bronek - 2016-02-15, 17:07 Byłem tam od początku . Oni zaczynali jak ja budowałem dom . To po prostu niebywałe. Dwoje ludzi po szkole rolniczej z ziemia po rodzicach zrobiło to na międzynarodową skalę .